mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Tajskie Curry:

TAJSKIE CURRY:

  • 1 puszka ciecierzycy (gotowanej na parze)
  • około 1/2 kg dyni ( po obraniu będzie mniej)
  • 1cebula
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku i kurkumy
  • 1puszka mleka kokosowego
  • ok. 1/2 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki

Przygotowałam ciecierzycę z puszki na sicie. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażyłam pastę curry i czosnek. Dodałam dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodałam paprykę w proszku i kurkumę oraz ciecierzycę. Dodajemy resztę mleka kokosowego i gotujemy przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Wlewamy stopniowo bulion i gotujemy jeszcze przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. W międzyczasie mieszamy. Na koniec dodałam szpinak, posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrę. Curry można podawać osobno lub z ryżem.

cury

Smacznego.

 

poniedziałek, 22 sierpnia 2016, dorotamirowska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi