mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto chałwowe bez pieczenia.

CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA:

                      krem:

  • 1 litr mleka
  • dwa budynie ( na 0,5l mleka) śmietankowe
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 600 g herbatników maślanych ( jasne i ciemne)
  • 1 słoiczek dżemu wg uznania u mnie ananasowy

Budynie ugotować wg przepisu i wystudzić. Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować. W formie o wymiarach 20 x 30 cm układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 5 warstw. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.

Ostatnia warstwa to herbatniki...wierzch dekorujemy wg własnego pomysłu.

g

Smacznego!

piątek, 16 grudnia 2016, dorotamirowska
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi