mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Makowe ¶limaczki nie tylko na ¶więta

MAKOWE ¦LIMACZKI:

  • 450 g m±ki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży ¶wieżych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • masa makowa
  • olej do smarowania.

M±kę pszenn± wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodaj±c rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ¶ciereczk±.

  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (U mnie powstało 16 bułeczek więc pieczenie odbywało się na dwa razy.)

Ciasto rozwałkować na prostok±t i rozłożyć równo masę makow±, lekko rozsmarować. Zwin±ć w taki sposób, by powstała rolada o długo¶ci 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić na 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległo¶ciach od siebie. Posmarować olejem za pomoc± pędzla i piec w 180*C do zarumienienia się bułeczek.

Po wyjęciu na jeszcze ciepłe polewać lukrem.

Smacznego!

3

pi±tek, 06 stycznia 2017, dorotamirowska
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi