mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką:

  • około 1,5 kg owoców ( śliwki, jabłka, gruszki-dowolnie)
  • 3 łyżki miodu
  • 50ml spirytusu
  • szczypta cynamonu i kilka goździków
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru ( drobnego)
  • 200gr masła schłodzonego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • dodatkowo kubeczek śmietany 30% + 200g serka mascarpone

Owoce kroimy w kawałki, śliwki na pół a jabłka czy gruszki w ósemki. Bez pestek. Smażymy na patelni dodając miód, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy spirytus i flambirujemy. Mąkę, cukier , cukier waniliowy i masło łączymy jak na kruszonkę i odstawiamy na chwile do lodówki.

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180*C (pieczenie góra-dół) bez termo obiegu. Pieczemy przez 20min. Następnie włączamy na kolejne 5-8 minut termo obieg.

Podajemy jeszcze gorące...z ubitą śmietanką z mascarpone...

e3

e4

Smacznego!

niedziela, 15 stycznia 2017, dorotamirowska
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

  • Mufinki pomarańczowe

    MUFFINKI POMARAŃCZOWE:( około 25szt) 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki j

  • Tarta z jabłkami wersja fit!

    TARTA W WERSJI FIT Z JABŁKAMI: Spód: 120 g mąki ( pełnoziarnistej lub bezglutenowej lub pszennej w zależności od zaleceń) 25 g cukru ( brązowego lub ksylitol lu

  • Makowe ślimaczki nie tylko na święta

    MAKOWE ŚLIMACZKI: 450 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 180 ml mleka 2 jajka 60 g masła, roztopionego 100 g cukru pół łyżeczki soli

  • Ciasto sypane z dynią

    Zapraszam na ciasto na weekend. Moja propozycja to ciasto sypane z dynią. Wyjątkowo proste do zrobienia ciasto jesienne.  Składniki: 1 szkl kaszy manny 1 s

  • Dwa wypieki: wytrawny i słodki

    Zjawili się niespodziewani goście? Kolacja albo obiad muszą być szybkie, lecz wcale nie muszą być typowe. Staram się zawsze mieć w zapasie schłodzone ciasta: kr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi