mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Panna cotta z maślanki

PANNA COTTA:

  • 3 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 20g żelatyny spożywczej ( deserowej)
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • laska wanilii
  • wiśnie bez pestek ( lub inne owoce) + 3 łyżki cukru
  • odrobina cynamonu, kilka goździków
  • kolorowy cukier dekoracyjny

W szklance maślanki rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy by napęczniała. Wiśnie ( lub inne owoce) wraz z odrobiną wody gotujemy, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cynamon i goździki, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gdy płyn trochę odparuje zdejmujemy z ognia. Dwie szklanki maślanki łączymy ze śmietaną, przelewamy do rondla i podgrzewamy. Dodajemy ziarna wanilii. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę maślanki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. Gdy dostatecznie stężeje wykładamy owoce z syropem. Można udekorować kleksem śmietanki i kolorowym cukrem ...

pc1

pc2

Smacznego!

piątek, 20 stycznia 2017, dorotamirowska
Tagi: desery

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi