mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z jabłkami wersja fit!

TARTA W WERSJI FIT Z JABŁKAMI:

Spód:

  • 120 g mąki ( pełnoziarnistej lub bezglutenowej lub pszennej w zależności od zaleceń)
  • 25 g cukru ( brązowego lub ksylitol lub pudru w zależności od diety)
  • 1 żółtko
  • 35 g masła (może być roślinne lub bez laktozy- wg diety)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ( lub bez laktozy lub roślinnego)

Wypełnienie:

  • 2 jabłka obrane
  • 1/2 małego granata
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego( ja użyłam rozgniecioną brzoskwinię wcześniej ugotowaną)
  • 2-3 łyżki białka jaja
  • 2 łyżki mleka ( może być bez laktozy jak i sojowe czy kokosowe)
  • 2 łyżki soku jabłkowego naturalnego, niesłodzonego
  • wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego ( opcjonalnie)

Składniki na ciasto łączymy i wkładamy do lodówki na 45min. Jabłka przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Białko, mleko, sok jabłkowy i wanilię łączymy. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy na tarte (18cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek w okrąg. Wierzch jabłek smarujemy przygotowana mieszanką ( białka....) za pomocą pędzla. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tarte pieczemy około 40 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu) na ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

tr

można delikatnie przypudrować...

SMACZNEGO!

sobota, 14 stycznia 2017, dorotamirowska
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi