mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba z grzybami w sosie śmietanowym

RYBA Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM:

  • około 1 kg ryby- filet z dorsza ( najlepiej polędwiczki)
  • cebula ze szczypiorkiem
  •  masło
  • borowiki w całości
  • śmietana 30%
  •  łyżka musztardy delikatesowej
  • przyprawa do ryb, sól morska
  • tymianek, biały pieprz

Rybę dzielimy na części, przyprawiamy. Cebulę poszatkowaną przesmażamy na maśle, dodajemy plasterki borowików i delikatnie smażymy. Doprawiamy tymiankiem i białym pieprzem a następnie wlewamy śmietanę i doprowadzamy do redukcji sosu. Doprawiamy solą. Dodajemy odrobinę musztardy delikatesowej.

Kawałki ryby układamy na papierze do pieczenia, papier układamy na patelni i smażymy obustronnie rybę. Chodzi o delikatne podpieczenie a nie smażenie w tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos, wykładamy kawałki ryby i zapiekamy w 180*C przez około 10-12 minut. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem.

rb

rb1

Smacznego!

poniedziałek, 06 marca 2017, dorotamirowska
Tagi: ryby

Polecane wpisy

  • Halibut w musztardowo- miodowej otulinie z pastą z cieciorki

    HALIBUT W MUSZTARDOWO-MIODOWEJ OTULINIE: 6 kawałków halibuta ( dzwonki ze skórą) musztarda francuska (cały słoik), miód- 2 łyżki płynnego miodui czosnek (2 ząbk

  • Rybka i grzybek?

    Ryba z grzybami: filet z łososia ( b/s) kilka borowików śmietana 30% -szklanka jogurt naturalny- szklanka cytryna sól morska pieprz cytrynowy łyżka masła Filet

  • Halibut w sosie szafranowym ze szpinakiem

    HALIBUT W SOSIE SZAFRANOWYM ZE SZPINAKIEM: filety halibuta bez skóry sok z jednej pomarańczy czosnek 2 ząbki szpinak 450g ( mrożony) masło sól, biały pieprz bul

  • Pasztet z makreli

    Zapraszam serdecznie na domowy pasztet rybny. Dodałam do niego startą dynię- mój ulubiony smak jesieni. Bardzo lubię dynię i staram się dodawać ją do różnych po

  • Tuńczyk wędzony

    Tuńczyk zimno wędzony - tuńczyk - sól morska - zioła: pieprz kolorowy, kolendra, papryka, rozmaryn Tuńczyka w plastrach solimy i układamy na tacce w chłodnym m

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi