mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba z grzybami w sosie śmietanowym

RYBA Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM:

  • około 1 kg ryby- filet z dorsza ( najlepiej polędwiczki)
  • cebula ze szczypiorkiem
  •  masło
  • borowiki w całości
  • śmietana 30%
  •  łyżka musztardy delikatesowej
  • przyprawa do ryb, sól morska
  • tymianek, biały pieprz

Rybę dzielimy na części, przyprawiamy. Cebulę poszatkowaną przesmażamy na maśle, dodajemy plasterki borowików i delikatnie smażymy. Doprawiamy tymiankiem i białym pieprzem a następnie wlewamy śmietanę i doprowadzamy do redukcji sosu. Doprawiamy solą. Dodajemy odrobinę musztardy delikatesowej.

Kawałki ryby układamy na papierze do pieczenia, papier układamy na patelni i smażymy obustronnie rybę. Chodzi o delikatne podpieczenie a nie smażenie w tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos, wykładamy kawałki ryby i zapiekamy w 180*C przez około 10-12 minut. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem.

rb

rb1

Smacznego!

poniedziałek, 06 marca 2017, dorotamirowska
Tagi: ryby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi