mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 22 maja 2017
Torty ( komunie)

TORTY:



e

q

tr

k

fil

Tagi: torty
22:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

malmn

pop

p

pp

so

r

zj

w

zo



Tagi: torty
22:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

TORTY:

r

e

er

we

bi

bru

yt

eu

fr

VY

B

K

IO

KOP





22:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 kwietnia 2017
Torty

TORTY:

au

d

w

kor

mas

s

w

f

q

rpop

ser



Tagi: torty
12:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 kwietnia 2017
Halibut w sosie szafranowym ze szpinakiem

HALIBUT W SOSIE SZAFRANOWYM ZE SZPINAKIEM:

  • filety halibuta bez skóry
  • sok z jednej pomarańczy
  • czosnek 2 ząbki
  • szpinak 450g ( mrożony)
  • masło
  • sól, biały pieprz
  • bulion rybny ( u mnie przygotowany wywar z kilku krewetek )
  • nitki szafranu ( około 20szt)
  • odrobina masła
  • mąka ziemniaczana (lub pszenna) do zagęszczenia

Filety na pół godziny namoczyć w soku pomarańczowym, następnie wyjąć i natrzeć solą. Odstawić.

Rozmrożony szpinak odcisnąć i przesmażyć ma maśle z czosnkiem przyprawiając solą i białym pieprzem.

 Rybę wyłożyć na papier do pieczenia,  na wierzchu ułożyć wiórki masła i piec w 180*C przez około 15 minut ( piekarnik już nagrzany). W tym czasie podgrzać bulion, dodać szafran, odrobinę masła i zagęścić mąką.

Po upieczeniu ryby wykładamy ją  szpinak i polewamy sosem.

Smacznego!

halla



Tagi: ryby
18:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 marca 2017
Torty

TORTY:

50

18

12

mat

a1

1

dz

rt

kk

r

m

mi

l1

2

m

mc

bu

rt

rty

ol

ciu

18p

18pp

40

pl

sw

Tagi: torty
15:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 marca 2017
Sałatki

SAŁATKA OLIWKOWA:

  • oliwki czarne wydrylowane
  • oliwki zielone wydrylowane
  • pomidorki koktajlowe żółte
  • suszone pomidory w zalewie
  • roszponka
  • ser feta
  • sos: oliwa od pomidorów, sok z cytryny i mód

Na roszponkę wykładamy oliwki odsączone i połówki pomidorków i pokrojone suszone pomidory. Skrapiamy to sosem i mieszamy. Na koniec dodajemy ser.

ol

SAŁATKA TRUSKAWKOWA Z AVOCADO:

  • dojrzałe awokado
  • truskawki
  • świeży szpinak
  • orzechy włoskie drobno posiekane
  • ser feta
  • sos: oliwa, miód, musztarda, sól, sok z cytryny,

Awokado obieramy i kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kawałki. Łączymy ze szpinakiem. Skrapiamy sosem a na koniec dodajemy ser i orzechy.

tr

Smacznego!



Tagi: sałatki
14:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 marca 2017
Sałatka Cezar ( wege)

SAŁATKA CEZAR (WEGE):

  • 150 g jarmużu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na patelni
  • 1 łyżka masła
  • około 30 g parmezanu
  • grzanki z masłem czosnkowym ( bagietka)

Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od sztywnego środka. Przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Żurawinę namoczyć w kilku łyżkach gorącej wody. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno posiekać. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Na patelni podgrzać masło razem z czosnkiem i chili, podsmażyć. Dodać jarmuż i mieszając smażyć przez około 1 minutę aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną żurawinę oraz pestki słonecznika, wymieszać i odstawić.

W tym czasie należy przygotować grzanki.

Tak przygotowaną sałatkę rozkładamy na tacce, skrapiamy sosem (oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól), posypujemy parmezanem i na wierzchu układamy grzanki.

1

j2

Smacznego!
Tagi: sałatki
23:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka sałatek

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • ser gorgonzola około 250g
  • roszponka
  • suszone pomidory w zalewie
  • dwie gruszki (twarde)
  • pestki dyni
  • sos: oliwa z zalewy z pomidorów, miód, musztarda, sok z cytryny

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory odcedzamy i kroimy w paseczki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Na sałacie układamy pomidory i ser naprzemiennie. Dodajemy gruszkę i prażone pestki dyni. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

gr

SAŁATKA BROKUŁOWA Z SERKIEM WIEJSKIM:

  • brokuły
  • serek wiejski granulowany
  • kiełki słonecznika
  • rzodkiewka
  • cebula czerwona

Brokuł dzielimy na cząstki i gotujemy przez chwile w osolonej wodzie. Następnie hartujemy. Wykładamy do miseczki, dodajemy serek i pokrojoną rzodkiewkę oraz poszatkowaną czerwoną cebulę.Dekorujemy kiełkami.

br

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Roladki z indyka z zielonym nadzieniem.

ROLADKI Z INDYKA Z FARSZEM Z ZIELONEGO GROSZKU.

  • steki z piersi z indyka ok. 10 plastrów
  • zielony groszek mrożony ok. 400g
  • świeża bazylia
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych solonych
  • oliwa, biały pieprz
  • sos sojowy ciemny ok. 10 łyżeczek
  • odrobina sera parmezan (starty)

Steki z piersi z indyka należy delikatnie rozbić. Groszek wysypać do miseczki by się przez chwile rozmrażał. Do wysokiego ( wąskiego pojemnika wsypujemy groszek, dodajemy oliwę i chwile blendujemy, dodajemy orzechy i bazylię (tylko liście) oraz doprawiamy  pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy jest zbyt zwarta należy dodać jeszcze trochę oliwy. Na koniec dodajemy ser.

Na plastrach mięsnych układamy groszkowy farsz:

g

Zwijamy w roladki. Każdą roladkę nacieramy sosem sojowym i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy w piekarniku około 15 min w 180*C. Chwilę zostawiamy jeszcze w piekarniku a następnie zdejmujemy folię i gotowe.

gr

Doskonale pasuje do tego ryż.

Smacznego.

Tagi: mięsa
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 marca 2017
Ryba z grzybami w sosie śmietanowym

RYBA Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM:

  • około 1 kg ryby- filet z dorsza ( najlepiej polędwiczki)
  • cebula ze szczypiorkiem
  •  masło
  • borowiki w całości
  • śmietana 30%
  •  łyżka musztardy delikatesowej
  • przyprawa do ryb, sól morska
  • tymianek, biały pieprz

Rybę dzielimy na części, przyprawiamy. Cebulę poszatkowaną przesmażamy na maśle, dodajemy plasterki borowików i delikatnie smażymy. Doprawiamy tymiankiem i białym pieprzem a następnie wlewamy śmietanę i doprowadzamy do redukcji sosu. Doprawiamy solą. Dodajemy odrobinę musztardy delikatesowej.

Kawałki ryby układamy na papierze do pieczenia, papier układamy na patelni i smażymy obustronnie rybę. Chodzi o delikatne podpieczenie a nie smażenie w tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos, wykładamy kawałki ryby i zapiekamy w 180*C przez około 10-12 minut. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem.

rb

rb1

Smacznego!

Tagi: ryby
11:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki pychotki

SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ:

  • 3 marchewki ( miód, sól, ostra papryka, oliwa)
  • sałata lodowa, roszponka
  • ser pleśniowy
  • cieciorka ( może być z puszki) + przyprawa do gyrosa
  • grejpfrut
  • pomidorki koktajlowe
  • sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, marynujemy w oliwie, miodzie, papryce z solą. Układamy słupki marchewkowe na papierze do pieczenia i zapiekamy w 200*C przez 10minut. Sałaty łączymy ze sobą, wykładamy kawałki grejfpruta, połówki pomidorków i ser pleśniowy. Na koniec podpiekamy cieciorkę: na patelni z odrobiną masła klarowanego z przyprawą do gyrosa. Dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również pieczoną marchewkę i polewamy sosem. Smacznego!

mg

SAŁATKA Z JAJEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW:

  • sałata lodowa,
  • kiełki słonecznika
  • kilka ugotowanych jaj
  • rzodkiewki
  • płatki migdałów prażone na suchej patelni
  • koperek
  • sos jogurtowo- czosnkowy z koperkiem

Sałatę rwiemy i łączymy z kiełkami i koperkiem. Układamy ćwiartki jajek i plasterki rzodkiewek. Dekorujemy płatkami migdałowymi i dodajemy sos jogurtowy.

d

SAŁATKA Z KALAFIOREM ZIELONYM I BIAŁĄ RZODKIEWKĄ:

  • zielony kalafior ( ozdobny)
  • kukurydza
  • pestki słonecznika
  • biała rzodkiew
  • marchewka
  • sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Dzielimy na cząstki. Rzodkiew kroimy w słupki, marchew ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy odcedzoną kukurydzę. Posypujemy pestkami słonecznika. Dodajemy sos.sw

Smacznego!

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I RODZYNKAMI:

  • seler naciowy
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • jabłka
  • marchew
  • kalarepka
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • sos jogurtowy z cytryną, suszona miętą

Selera naciowego kroimy, jabłka, kalarepkę  i marchew ścieramy na tarce, dodajemy rodzynki. Łączymy z orzechami i dodajemy sos.

w

Smacznego!

Tagi: sałatki
10:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 lutego 2017
Sałatki

SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I GRANATEM.

  • roszponka
  • dwa pomarańcze
  • pół granatu
  • kiełki ( dowolne)
  • ser feta light
  • orzechy ziemne
  • oliwa, sól, pieprz

Na sałatę wykładamy ser feta pokrojony w kostkę, pokrojone w kostkę pomarańcze (bez skórki i błon), posypujemy kiełkami i pestkami granatu. Na koniec dekorujemy kawałkami orzechów. Skrapiamy sałatkę oliwą delikatnie solimy i pieprzymy.

sf

SAŁATKA Z POMIDORKAMI I ORZESZKAMI PINI.

  • pomidorki koktajlowe dwukolorowe
  • ogórek zielony
  • rukola
  • połowa melona
  • dwa rodzaje sera( feta ziołowy oraz żółty  paprykowy, ostry)
  • garść orzeszków pini
  • sos: oliwa, musztarda, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Na rukoli układamy pomidorki pokrojone na pół, dodajemy pokrojonego ogórka ze skórką oraz melonapokrojonego w kostkę. Sery kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Na koniec posypujemy orzeszkami pini. Tuż przed podaniem skrapiamy sosem:

rr

SAŁATKA Z ANANASEM, OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM:

  • ananas ( może być z puszki)
  • seler naciowy
  • czarne oliwki
  • roszponka
  • ser pleśniowy lazur
  • oliwa, sól, pieprz,
  • kilka listków mięty

Na sałatę wykładamy ananasa pokrojonego w kostkę, seler naciowy pokrojony w plasterki, dodajemy oliwki i ser. Całość dekorujemy liśćmi selera i mięty. Z oliwy i soku z puszki ananasa robimy sos przyprawiając solą i pieprzem. Polewamy tuż przed podaniem:

q



Tagi: sałatki
21:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 lutego 2017
torty

TORTY:

wal

33

qq





Tagi: torty
19:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

m

mm

a1

a

ds

hh

7

tb

zz

ro

wiki

we

we

Tagi: torty
18:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 stycznia 2017
Mufinki pomarańczowe

MUFFINKI POMARAŃCZOWE:( około 25szt)

3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
2 pomarańcze obrane i pokrojone w kostkę (bez błonek)

3 jajka 
130g masła
cukier puder do posypania

Suche składniki łączymy w misce, mokre w oddzielnej łącząc trzepaczką....Następnie łączymy wszystko razem dokładnie dodając na koniec cząstki pomarańczy. Gotowe ciasto wykładamy bądź w silikonowe bądź tradycyjne formy do pieczenia muffinek.

mf1

pieczemy w 180*C 15-20 minut. ( termo obieg)

mf2

Smacznego!



Tagi: ciasta
19:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Panna cotta z maślanki

PANNA COTTA:

  • 3 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 20g żelatyny spożywczej ( deserowej)
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • laska wanilii
  • wiśnie bez pestek ( lub inne owoce) + 3 łyżki cukru
  • odrobina cynamonu, kilka goździków
  • kolorowy cukier dekoracyjny

W szklance maślanki rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy by napęczniała. Wiśnie ( lub inne owoce) wraz z odrobiną wody gotujemy, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cynamon i goździki, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gdy płyn trochę odparuje zdejmujemy z ognia. Dwie szklanki maślanki łączymy ze śmietaną, przelewamy do rondla i podgrzewamy. Dodajemy ziarna wanilii. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę maślanki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. Gdy dostatecznie stężeje wykładamy owoce z syropem. Można udekorować kleksem śmietanki i kolorowym cukrem ...

pc1

pc2

Smacznego!

Tagi: desery
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 stycznia 2017
Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką:

  • około 1,5 kg owoców ( śliwki, jabłka, gruszki-dowolnie)
  • 3 łyżki miodu
  • 50ml spirytusu
  • szczypta cynamonu i kilka goździków
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru ( drobnego)
  • 200gr masła schłodzonego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • dodatkowo kubeczek śmietany 30% + 200g serka mascarpone

Owoce kroimy w kawałki, śliwki na pół a jabłka czy gruszki w ósemki. Bez pestek. Smażymy na patelni dodając miód, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy spirytus i flambirujemy. Mąkę, cukier , cukier waniliowy i masło łączymy jak na kruszonkę i odstawiamy na chwile do lodówki.

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180*C (pieczenie góra-dół) bez termo obiegu. Pieczemy przez 20min. Następnie włączamy na kolejne 5-8 minut termo obieg.

Podajemy jeszcze gorące...z ubitą śmietanką z mascarpone...

e3

e4

Smacznego!

Tagi: ciasta
17:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wegetariańskie danie z makaronem

WEGETARIAŃSKIE DANIE Z MAKARONEM:

  • ulubiony makaron ( bez jajek)
  • szpinak rozdrobniony
  • ricotta
  • pół szklanki musu z pieczonej dyni
  • biały pieprz, czosnek
  • pestki dyni
  • suszone , solone pomidory
  • olej lub oliwa

Makaron gotujemy, odcedzamy ale nie przelewamy wodą. Powinien być lepki...Szpinak podsmażamy na oliwie lub oleju kokosowym. Dodajemy czosnek i dusimy, dodajemy mus z dyni i ricottę. Doprawiamy. Dodajemy pokrojone suszone , solone pomidory. Dzięki nim nie trzeba szpinaku solić. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy by makaron oblepił się szpinakiem... na koniec dodajemy pestki dyni. Gotowe.

sz

Smacznego!

11:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 stycznia 2017
Sałatka z gruszkami w białym winie

SAŁATKA Z GRUSZAMI W BIAŁYM WINIE:

  • roszponka
  • gruszki
  • szklanka białego wina
  • ser kozi ( roladka)
  • orzechy włoskie
  • miód, sól, chili w proszku

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i zalewamy białym winem. Odstawiamy do lodówki.

Orzechy prażymy na suchej patelni, solimy i posypujemy chili. Na koniec dodajemy mód i karmelizujemy. Na sałatę wykładamy ser kozi pokrojony w plasterki, gruszki i orzechy na koniec skrapiamy winem w którym marynowały się gruszki.

gso

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z prażonymi grzybami portobello

SAŁATKA Z PRAŻONYMI GRZYBAMI PORTOBELLO:

  • 4 szt. grzybów portobello ( kapelusze)
  • garść świeżego koperku
  • suszone pomidory z zalewy
  • rukola
  • słonecznik łuskany
  • ser feta
  • olej kokosowy

Grzyby kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni w odrobinie oleju kokosowego. Wykładamy do miseczki i dopiero solimy. Odstawiamy. Na rukole wykładamy ser feta pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone z zalewy i posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec wykładamy grzyby i słonecznik. Na koniec skrapiamy sałatkę oliwą  z zalewy od pomidorów.

sr

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tajska sałatka z mango.

TAJSKA SAŁATKA Z MANGO:

  • mango
  • papryka czerwona
  • sałata roszponka
  • cebula czerwona
  • cukinia
  • chili
  • orzechy nerkowca
  • mięta, kolendra
  • sos: sok z limonki, oliwa, czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy

Cukinie kroimy w plastry a następnie w słupki, paprykę i cebulę oraz chili kroimy w paseczki, mango w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem i delikatnie polewamy sosem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Miętę i kolendrę siekamy drobno i łączymy z mango. Wszystkie warzywa po wyjęciu z lodówki łączymy z mango i układamy na sałacie posypując orzechami nerkowca.

tanerka

Można dekorować listkami mięty...

Tagi: sałatki
19:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

TORTY:

z1

z2

w

bb

er

ry

tu

b

rb



Tagi: torty
18:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tarta z jabłkami wersja fit!

TARTA W WERSJI FIT Z JABŁKAMI:

Spód:

  • 120 g mąki ( pełnoziarnistej lub bezglutenowej lub pszennej w zależności od zaleceń)
  • 25 g cukru ( brązowego lub ksylitol lub pudru w zależności od diety)
  • 1 żółtko
  • 35 g masła (może być roślinne lub bez laktozy- wg diety)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ( lub bez laktozy lub roślinnego)

Wypełnienie:

  • 2 jabłka obrane
  • 1/2 małego granata
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego( ja użyłam rozgniecioną brzoskwinię wcześniej ugotowaną)
  • 2-3 łyżki białka jaja
  • 2 łyżki mleka ( może być bez laktozy jak i sojowe czy kokosowe)
  • 2 łyżki soku jabłkowego naturalnego, niesłodzonego
  • wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego ( opcjonalnie)

Składniki na ciasto łączymy i wkładamy do lodówki na 45min. Jabłka przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Białko, mleko, sok jabłkowy i wanilię łączymy. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy na tarte (18cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek w okrąg. Wierzch jabłek smarujemy przygotowana mieszanką ( białka....) za pomocą pędzla. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tarte pieczemy około 40 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu) na ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

tr

można delikatnie przypudrować...

SMACZNEGO!

Tagi: ciasta
17:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 stycznia 2017
Makowe ślimaczki nie tylko na święta

MAKOWE ŚLIMACZKI:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • masa makowa
  • olej do smarowania.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (U mnie powstało 16 bułeczek więc pieczenie odbywało się na dwa razy.)

Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić na 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Posmarować olejem za pomocą pędzla i piec w 180*C do zarumienienia się bułeczek.

Po wyjęciu na jeszcze ciepłe polewać lukrem.

Smacznego!

3

Tagi: ciasta
12:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 54
O autorze
Top Blogi