mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 08 lutego 2016
torty

TORTY:

gan1

gan2

gan3



Tagi: torty
12:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 lutego 2016
oponki na tłusty czwartek

 OPONKI NA TŁUSTY CZWARTEK:

  • 500g sera półtłustego( ja wykorzystałam kostkę sera twarogowego 200g i resztę sera na sernik 3krotnie zmielonego).
  • 1/2kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sery połączyć, lub zmielić jeśli są w kostce dodać cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Połączyć i dodawać stopniowo mąkę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.

op1

Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można po prostu usmażyć.

Do garnka wlewamy olej i na gorący wkładamy np. po 4 oponki. Jak się zazłocą a jednej strony przekładamy na druga. Po chwili wykładamy na ręcznik kuchenny by ociekły z tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem.

op2

smacznego!

 

 



Tagi: ciasta
11:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 lutego 2016
sałatka selerowo-ananasowa

SAŁATKA SELEROWO-ANANASOWA:

  • puszka ananasa
  • słoiczek selera marynowanego
  • por
  • 3 ugotowane jajka
  • czerwona papryka bez skórki
  • roszponka
  • mały jogurt, łyżka ketchupu, czosnek, sól, koperek, odrobina cukru

Ananasa kroimy w kawałki, dodajemy odciśniętego selera i pokrojonego pora w plasterki. Dodajemy również paprykę drobno pokrojoną. Łączymy wszystkie składniki bardzo dokładnie by smaki się połączyły. Wszystko wykładamy na sałatę a na niej układamy ćwiartki jajka.

asel

Z jogurtu i pozostałych dodatków należy przygotować sos i podawać go do sałatki.

Tagi: sałatki
14:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
łosoś w cieście francuskim

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM:

  • 3 x 120g fileta łososia ( bez skóry, i bez ości)
  • 25 dag szpinaku mrożonego + odrobina masła
  • ser feta
  • przecier pomidorowy
  • sok z cytryny
  • płat ciasta francuskiego
  • sól, pieprz cytrynowy, 2 ząbki czosnku

Na patelni roztopić masło, włożyć odmrożony i lekko odciśnięty szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą. Odstawić do ostygnięcia. Filety z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na 3 części. Posmarować przecierem, na nim wyłożyć szpinak, na nim rybę a na niej plasterki sera feta:

f

boki ciasta nacinamy pod skosem i składamy do środka robiąc tzw. kształt ryby...

fr

nie należy się przejmować lukami między łączeniami, te luki spowodują dobre upieczenie ryby w środku.

Zapiekamy ryby w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15 minut. Skórka powinna być ciemno złota.

fr4

do ryby przygotowałam sos, który ( o dziwo) bardzo dobrze się komponuje z rybą.

SOS DO RYBY:

-2 cebule -3 ogórki konserwowe
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-3 łyżki ketchupu
-1 łyżka musztardy
-1 łyżka cukru
 -oregano, pieprz
 Cebule i ogórki drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce. Dodać koncentrat, ketchup i musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Gotowe. Smacznego.

 



Tagi: ryby
13:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 stycznia 2016
cukinia faszerowana mięsem

Mój syn bardzo lubi połączenie warzyw z mięsem. Czasami ( jak był mały) to był jedyny sposób by wcinał jednocześnie warzywa jak było na obiad mięso.  Idealnym połączeniem warzywa i mięsa jest CUKINIA!

CUKINIA FASZEROWANA MIESEM:

  • okrągłe ( kulki) cukinie
  • 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
  • pomidory w puszce
  • cebula
  • chili, czosnek
  • ( opcjonalnie pieczarki)
  • papryka
  • kilka plasterków sera żółtego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Cukinie "otwieramy" ( ścinamy czubek) i wydrążamy łyżką miąższ. Solimy w środku i nacieramy olejem. Zapiekamy w piekarniku około 12min by nam zmiękły.

Cebulę, paprykę, chili, czosnek i mięso przesmażamy przyprawiając farsz do smaku. Dodajemy również część wydrążonego miąższu z cukiń ( pomijając części z pestkami). Opcjonalnie możemy dodać pieczarki. Dodajemy na koniec pomidory z puszki. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Nasze papryki faszerujemy farszem i na wierzchu układamy ser żółty..

cms1

resztę farszu wykładamy na blaszkę. Cukinie zamykamy " kapeluszami" i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 20min.

cms2

Smacznego!



21:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z krewetkami i mango

SAŁATKA Z KREWETKAMI I MANGO:

  • sałata lodowa
  • czerwona cebula
  • kiełki fasoli mung
  • mango
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • około 15 szt. krewetek ( mogą być mrożone)
  • limonka- sok
  • sos chili
  • sos rybny
  • brązowy cukier, oliwa, czosnek

Krewetki marynujemy w sosie przygotowanym na bazie soku z limonki, sosu chili i sosu rybnego. Następnie smażymy.  Sałatę dzielimy na drobne kawałki i łączymy z pokrojoną w piórka cebulą. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty i dodajemy kiełki. Na wierzchu układamy krewetki i kawałki pomidorków koktajlowych. Z soku z limonki, oliwy, sosu rybnego, sosu chili , cukru brązowego i czosnku przygotowujemy sos do sałatki, którym polewamy tuz przed podaniem.



Tagi: sałatki
16:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekanka makaronowa

ZAPIEKANKA MAKARONOWA:

  • razowy makaron świderki
  • pieczarki
  • cebula
  • brokuł
  • pomidorki koktajlowe
  • śmietana 18% 2 szklanki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czosnek
  • żółty ser ( do zapiekania)

Makaron należy wcześniej ugotować. Brokuł delikatnie obgotować ( tylko zagotować) i zahartować. Cebule i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć z przyprawami. Pomidorki koktajlowe przekroić na pól i grillować.

Naczynie żaroodporne należy natłuścić. Makaron połączyć z cebula i pieczarkami i połowę wyłożyć do naczynia. Na wierzchu układamy połowę różyczek brokuł i połowę pomidorków.

b

posypujemy trochę serem startym. I układamy kolejna warstwę. Śmietana łączymy z jajkami i resztą sera i zalewamy naszą zapiekankę:

b2

wstawiamy do gorącego piekarnika (180*C) i zapiekamy przez około 15-18min. Ser powinien się zazłocić.

b3

i gotowe

b4





15:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty styczeń 2016r.

TORTY STYCZEŃ 2016r.t1





Tagi: torty
13:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 stycznia 2016
wypasiona sałatka

Ta sałatka jest mega wypasiona. Wieloskładnikowa.

SAŁATKA WIELOSKŁADNIKOWA:

  • roszponka
  • kiełki jarmużu
  • pomarańcze
  • łosoś wędzony
  • czerwona cebula
  • ser brie z chili
  • sos: olej, sok z pomarańczy, sól, odrobina natki pietruszki,

Sałatę łączymy z kiełkami i czerwoną cebulą pokrojoną w krążki. Pomarańcze obieramy i "filetujemy" i kroimy w kostkę. Ser dzielimy na cząstki. Łososia tniemy nożyczkami na paseczki. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem tuz przed podaniem.

słsmacznego 

Tagi: sałatki
09:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 stycznia 2016
surówka porowa

Surówka z pora wcale nie musi być taka "cebulowa" w smaku. Dzięki dodaniu jabłka staje się słodka i smaczna.

POROWA SURÓWKA:

  • 3 pory ( białe części)
  • 2 jabłka
  • 3 duże kiszone ogórki.
  • oliwa
  • sól i sok z cytryny

Pora kroimy w krążki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odrobinę solimy. Delikatnie zgniatamy w dłoni i odstawiamy na chwilę. W tym czasie ucieramy jabłka i ogórki na tarce. Nie odciskamy wody!

Wszystko dokładnie łączymy. Dodajemy oliwę.

spor1

surówka jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.



Tagi: surówki
22:08, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 24 stycznia 2016
Pulpety rybne z fasolką szparagową

Kotlety rybne? Oj tak. A w dodatku pieczone... sami spróbujcie.

KOTLETY RYBNE "PIECZONE":

  • około 1 kg ryb ( filety, bez skóry) np. dorsz, pstrąg łososiowy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry ( ostrej)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • garść świeżej kolendry
  • fasolka szparagowa( ja użyłam z puszki, zielonej)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • szczypiorek
  • 1 łyżka sosu chili
  • odrobina oleju
  • bułka tarta( bardzo drobna)

Ryby mielimy. Doprawiamy pastą curry, sosem rybnym i chili i dodajemy posiekaną kolendrę. Fasolkę odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy do ryby. Dodajemy również sok z limonki i poszatkowany szczypiorek. Wszystko łączymy dokładnie, jeśli konsystencja będzie zbyt luźna należy dodać bułkę tartą. Rękę natłuszczamy olejem o formujemy placuszki( kotlety). Układamy na  papierze do pieczenia. Odstawiamy na chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Pieczemy kotlety do momentu gdy ich wierzch się zarumieni.( około 15-18min).

Podajemy z frytkami i dipem jajecznym.( zmiksowane ugotowane jajka z dodatkiem musztardy, octu winnego, oliwy, chili i soli oraz kilku kropli miodu płynnego oraz z dodatkiem szczypiorku).

rbf1

dip:

rbf2

Smacznego.

 


Tagi: ryby
13:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Zapiekany ryż z warzywami

Zapiekany ryż może stanowić samodzielne danie ale może być dodatkiem np. do mięsnych potraw.

ZAPIEKANY RYŻ Z WARZYWAMI:

  • 2-3 torebki ( 100g) ryżu brązowego
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 10 sporych pieczarek
  • cukinia
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • mozzarella w kulkach

Ryż gotujemy. Studzimy. Przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy z pastą z suszonych pomidorów. Pieczarki i cukinie kroimy i podsmażamy z dodatkiem przypraw. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwile. Dodajemy warzywa do ryżu. Dokładnie łączymy. Naczynie żaroodporne należy wysmarować tłuszczem i przełożyć do niego ryż z warzywami. Na wierzchu układamy pokrojoną mozzarelle. Całość zapiekamy w piekarniku nastawionym na 160*C przez około 15min. ( do rozpuszczenia sera).

Podajemy oczywiście na gorąco jako samodzielne danie ale tez może być dodatkiem do mięs.

zr

zr3

pycha!



Tagi: obiady
12:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 stycznia 2016
sałatka "grecka" z mozzarellą

Sałatkę grecką mój mąż uwielbia. Tym razem powstała ciut zmieniona, bo zamiast sera feta dodałam mozzarellę.

SAŁATKA "GRECKA" Z MOZZARELLĄ:

  • sałata lodowa
  • papryka czerwona obrana ze skórki
  • zielony ogórek
  • pomidorki koktajlowe żółte
  • oliwki czarne
  • ser mozzarella ( mini)
  • świeża bazylia
  • dresing: oliwa, odrobina octu winnego, sól, chili, miód, musztarda

Sałatę drobno rwiemy, dodajemy pokrojoną paprykę( bez skórki) i ogórka( ze skórką). Na wierzchu układamy naprzemiennie pomidorki, ser i oliwki. Dekorujemy świeżą bazylią. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

sm1

sałatka jest przygotowana bez cebuli.

sm2

smacznego!

Tagi: sałatki
13:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kurczak malowany...

Pyszny kurczak na obiad to podstawa. A jak wykonać pysznego kurczaka? Już Wam tłumacze:

KURCZAK NA OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY...

  • kurczak ( około 1,2kg) na osobę
  • przyprawa do kurczaka ( u mnie po węgiersku)
  • sól
  • olej
  • opcjonalnie pomarańcze

Kurczaka ( -ki) należy wytrybować, ale tak nie do końca. Wystarczy wyciągnąć korpus.

kfr1

następnie nacieramy przyprawami. Można wykorzystać te co się lubi. Dodać np. czosnek..

kfr2

zostawiamy chwilę by się dobrze zamarynował. Następnie smażymy na patelni obustronnie tak, by się dobrze zarumieniła skórka:

kfr3

Kurczaka przekładamy na blachę i obkładamy plastrami pomarańczy lub np. rozmarynem...

kfr4

pieczemy w 170*C przez około 35-40min.

Podajemy i wcinamy...

kfr5

OBIAD GOTOWY. SMACZNEGO!

Tagi: mięsa
11:12, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 stycznia 2016
cieciorka w kotlecie

KOTLETY Z CIECIORKI ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI:

  • 2 puszki cieciorki
  • 150g szpinaku ( najlepiej świeży)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, słodka papryka,
  • orzechy włoskie
  • oliwa do smażenia
  • np. przyprawa do mięsa mielonego
  • odrobina startego parmezanu( opcjonalnie)

Cieciorkę odsączamy i blendujemy. Nie należy miksować zbyt dokładnie, mogą zostać kawałki niezmiksowanej cieciorki. Jeśli będzie się ciężko miksowało można dodać odrobinę wody odsączonej z puszki. Szpinak przesmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego czosnku. Dodajemy do zmiksowanej cieciorki, doprawiamy przyprawami. Dodajemy drobno posiekane orzechy i ewentualnie ser. Z masy formujemy placuszki i wykładamy na półmisek i chłodzimy w lodówce około 1h. Chłodzenie kotlecików spowoduje, że nie będą się rozpadać podczas smażenia. Smażmy na oliwie po 2- 3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem np. chrzanowym.

ka

smacznego.

Tagi: obiady
15:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 stycznia 2016
carpaccio z buraków na rukoli

CARPACCIO Z BURAKA NA RUKOLI:

  • 3 średnie buraki delikatnie obgotowane ( bez skórki)
  • rukola ( drobna)
  • parmezan
  • ser feta
  • musztarda francuska, cukier brązowy, oliwa, odrobina soli

Rukole rozkładamy na półmisku, na tarce bardzo cienko kroimy buraki w plasterki i układamy na sałacie. Ser feta kroimy w kostkę, ser parmezan ścieramy i układamy na burakach. Z musztardy, oliwy, cukru i soli przygotowujemy dressing. Polewamy tuż przed podaniem.

cbsmacznego! 

Tagi: sałatki
19:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka szpinakowa z winogronem

SAŁATKA SZPINAKOWA Z WINOGRONEM:

  • 200g świeżego szpinaku
  • ciemne winogrono ( kiść)
  • awokado miękkie
  • orzechy włoskie
  • spora łyżka miodu, ocet winny z dodatkiem cytryny, oliwa, odrobina soli

Szpinak płuczemy, układamy na półmisku. Wykładamy połówki winogrona, pokrojone drobno awokado( bez skórki) i siekane orzechy. Z Oliwy, octu, miodu o soli przygotowujemy dressing. Polewamy tuż przed podaniem sałatki.

swo

smacznego!

Tagi: sałatki
19:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekanka z brukselkami

To warzywo zawsze wywołuje u mnie uśmiech na twarzy...bo to takie małe (mini) kapustki. W połączeniu z ziemniakami i sosem serowym tworzą fajną parę.

ZAPIEKANKA BRUKSELKOWA:

  • około 400g świeżych brukselek ( w ostateczności mrożonych)
  • 600g ziemniaków ( małe)
  • śmietana 18% ( 2 szklanki)
  • żółty ser starty
  • masło do smarowania naczynia
  • jajko+ żółtko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę, bez skórki

Ziemniaki i brukselki należy ugotować. ( oczywiście oddzielnie- brukselki tylko chwile gotować). Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wykładać na dno pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać papryką w kostkę pokrojona i na to brukselki ( te większe przekroić na pół). I tak dwie warstwy. Śmietanę połączyć z jajkiem i żółtkiem, dodać utarty ser i doprawić. Zalać sosem serowym warzywa i zapiekać około 15min w 180*C. Powstanie na wierzchu taka skorupka...pycha.

zb1

zb2

zb3

zb4

smacznego!





Tagi: obiady
19:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 stycznia 2016
roladki schabowe z wątróbką

ROLADKI SCHABOWE Z WĄTRÓBKĄ:

  • 6 plastrów schabu ( po 150g)
  • wątróbka drobiowa około 300g
  • duża cebula
  • łyżka smalcu
  • majeranek, sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • mąka do podsypania wątróbki
  • folia aluminiowa
  • garść mrożonych malin, łyżeczka pokrojonej drobno papryczki chili, 3/4szklanki rosołu ,odrobina masła do zagęszczenia sosu

Schabowe kotlety rozbijamy bardzo cienko, doprawiamy. Wątróbkę kroimy drobno i posypujemy mąką. Smażymy na smalcu, dodajemy poszatkowaną cebulę i dopiero doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek. Farsz powinien trochę nam wystygnąć. Nakładamy na schabowe plastry i zwijamy. Nasze roladki doprawiamy przyprawami i zawijamy w folie aluminiową w tzw. cukierka. Wstawiamy do pieczenia do piekarnika nastawionego na 180*C na około 15-17min.

W tym czasie przygotowujemy nasz sos. Maliny gotujemy w małym rondelku w niewielkiej ilości rosołu. Dodajemy chili i gotujemy chwilę. Doprawiłam sos odrobiną cukru. Dodajemy masło i redukujemy sos.

Roladki podajemy z sosem.

s

smacznego!

Tagi: mięsa
22:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 stycznia 2016
Jak wykorzystać resztki z obiadów

Nie lubię marnować jedzenia. A czasami z obiadów zostaje nam wiele resztek, które w prosty sposób można wykorzystać.

Np. z obiadu zostają nam ugotowane ziemniaki, mięso "z zup", włoszczyzna, końcówki serów błąkają się po lodówce... wszystko można razem połączyć i wyjdzie naprawdę fantastyczne danie. Oto moje sposoby:

ZIEMNIACZANE PIEROGI Z MIĘSEM:

  • ugotowane ziemniaki ( często zostają nam z dnia poprzedniego)
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • sól
  • dodatkiem jest mięso "z zupy" przemielone + marchewka zmielona + jajko ( ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem)

Ziemniaki mielimy, dodajemy jako, sól i tyle mąki by ciasto w miarę przestało się lepić do rąk. Ciasto dzieliłam na małe porcje, formowałam placki z których szklanką wykrawałam podstawy pierogów. Na każdą podstawkę nakładałam łyżkę farszu mięsnego i zlepiałam ciasto na kształt pieroga. Brzegi dociskałam widelcem.. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.  Gotowe pierożki można podawać z karmelizowaną cebulą z boczkiem lub mogą stanowić dodatek do barszczu czerwonego.

pzm

farsz do pierogów można dać dowolny, np. ser bryndza+listek mięty, szpinakowy z fetą... taki na jaki mamy właśnie ochotę.

Gdy gotujemy wywar mięsny będący podstawą zupy ( w moich cateringach to jest bardzo częste) niekiedy mięso pozostaje niewykorzystane. Wtedy mięso obieram od kości i mielę. Dodaje do mielenia również włoszczyznę. Powstaje nam wspaniały, soczysty farsz np. do francuskich bułeczek.

FRANCUSKIE BUŁECZKI Z MIĘSEM:

  • farsz mięsno-warzywny j.w.
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • resztki serów ( np. żółty, pleśniowy, mozzarella)
  • białko jajka

Na cieście francuskim rozkładamy ser żółty, akurat miałam różne plasterki... na nie wykładamy farsz mięsny:

bf1

na farszu ułożyłam kawałki sera pleśniowego. Na końcu zostawiamy wolne około 2cm ciasta i smarujemy je roztrzepanym białkiem, spowoduje nam to dobre sklejenie się ciasta. Całe ciasto francuskie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na plastry grubości około 3cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

bf

Wkładamy do piekarnika nagrzanego ( 180*C) i pieczemy około 10min. Na koniec na każdej babeczce ułożyłam mini kulki sera mozzarella i zapiekałam przez kolejne 3min.

Gotowe babeczki podałam na gorąco.

bf3

Smacznego!

Tagi: obiady
16:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 stycznia 2016
rybne szaszłyki

Zapewniam, że ci co nie lubią ryb te szaszłyki pochłoną w całości...no może bez patyczków...heheheh.

RYBNE SZASZŁYKI:

  • 500g fileta z łososia, bez skóry
  • 500g polędwiczek z dorsza
  • czerwona papryka
  • cebula
  • cukinia
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z 2 cytryn
  • olej

Warzywa kroimy jak do szaszłyków i doprawiamy przyprawą do ziemniaków i marynujemy skrapiając olejem. Najlepiej jest zamarynować warzywa dzień wcześniej

Ryby kroimy w kostkę i zalewamy sokiem z cytryny, odrobine solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Rybę zamarynowaną odstawiamy na noc do lodówki.

Kombinacja nadziewania warzyw i ryb na patyczki dowolna.

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 8-10min. Ja podałam szaszłyki z domowym sosem czosnkowo-ogórkowym.rsz1

rsz2

smacznego!

Tagi: ryby
11:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z melonem

Sałatki uwielbia mój mąż, dlatego bardzo często wymyślam coraz nowsze, ciekawsze smaki. Wiele pomysłów potem wykorzystuje w moich cateringach.

SAŁATKA Z MELONEM:

  • roszponka
  • zielony ogórek bez skórki
  • melon ( wybieramy miękki)
  • suszone pomidory w zalewie
  • ser feta sałatkowy
  • łyżka miodu, sól, sok z ćwiartki cytryny
  • świeża papryczka chili
  • paluszki grissini
  • szynka parmeńska

Ogórka kroimy w kostkę, suszone pomidory odsączamy z zalewy( zalewę pozostawiamy) i drobno kroimy. Dodajemy je do roszponki. Melona obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy drobno. Ser odsączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie łączymy. Na paluszki grissini nawijamy szynkę, będzie to dodatkiem do sałatki jak i dekoracją. Do zalewy od pomidorów dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, odrobinę solimy i dodajemy miód i sok z ćwiartki cytryny. Dobrze mieszamy sos do połączenia się składników. Dresingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

gr1

gr2

smacznego!

Tagi: sałatki
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 stycznia 2016
szarlotka bez pieczenia

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA:

  • ok. 40 sztuk herbatników typu petitki ( 2/3 ciemne, 1/3 jasne)
  • 300ml śmietany 36%
  • 500ml serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 słoiki prażonych jabłek z cynamonem
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 200g czekolady gorzkiej

Jabłka przesmażamy, dodajemy galaretki( suchy proszek) i dodajemy odrobinę wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy.

Dno blaszki wykładamy połową ciemnych herbatników, wykładamy na nie jabłka i znów warstwa ciemnych herbatników. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretek.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serki mascarpone i łączymy. Dodajemy żelatynę. Śmietanowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą już jasnych herbatników. Odstawiamy do lodówki a na sam koniec rozpuszczamy w wodnej kąpieli czekoladę i dekorujemy wierzch ciasta.

Ciasto powinno pozostać w lodówce min. 3h.

szbp1

Tagi: ciasta
19:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 stycznia 2016
Rafaello

Typowe ciasto bez pieczenia. Bardzo proste w wykonaniu.

RAFAELLO:

  • 2 opakowania krakersów Lajkonik
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 150g wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • cukierki rafaello do dekoracji

Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Gotujące mleko zdjąć z ognia, dodać rozmieszany proszek budyniowy i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) dobrze wymieszać aby nie było grudek. Postawić na chwilę na ogniu, aby budyń zgęstniał - cały czas mieszać. Odstawić w chłodne miejsce aby budyń całkowicie wystygł. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Zmiksować tak, aby nie było grudek, ale nie za długo aby masło się nie zważyło. Do masy dodać wiórki kokosowe ( zostawić odrobiną do dekoracji). Prostokątną blachę wyłożyć warstwą krakersów i warstwą kremu i tak na przemian. Kremu nie wykładamy zbyt dużo to będziemy mieli minimum 3 warstwy. ( u mnie wyszły 4). Ostatnią warstwa powinien być krem. Dekorujemy wiórkami i cukierkami.

Ciasto należy schłodzić w lodówce. ( minimum 4h).

rf

dekorowałam również listkami mandarynkowca

rf2

...pyszny deser!

Tagi: ciasta
12:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sycące "co nie co"

SAŁATKA "KIEŁKOWA" zimowe "co nie co":

  • 4 ugotowane ziemniaki sałatkowe
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 1 cebula czerwona
  • puszka gotowanej na parze fasoli białej
  • kiełki( słonecznika, lucerny, rzodkiewki, brokuł)
  • sos: pomidorki koktajlowe, kapary, musztarda francuska, oliwa, odrobina cukru)

Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, cebule w piórka i wszystko łączymy dodając odsączona fasolę. Kiełki łączymy razem. Wykładamy na miseczkę dekorując połówkami jajek i ćwiartkami pomidorków. Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe, dodajemy 2 łyżki oliwy i łyżkę zalewy od kaparów i miksujemy blenderem. Do gładkiej masy dodajemy 2 łyżki kaparów, 2 łyżki musztardy francuskiej i szczyptę cukru. Łączymy. Sosem polewamy sałatkę dość obficie. Smacznego.

k

sałatka stanowi sycący posiłek...

sk

Polecam!



Tagi: sałatki
11:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
O autorze
Top Blogi