mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 24 lutego 2015
TORTY grudzień 2014r. ( cz II).

TORTY GRUDZIEŃ 2014R. ( CZ II)

an

frozen2



Tagi: torty
21:05, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
TORTY grudzień 2014r. ( czI).

TORTY GRUDZIEŃ 2014r. ( cz I).



Tagi: torty
20:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty listopad 2014r.

TORTY LISTOPAD 2014r;



 

Tagi: torty
20:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lutego 2015
Soczyste udka z grilowanymi pieczarkami i jabłkiem

Niedziela bez rosołu i udek ( lub schaboszczaka) to taka dziwna niedziela. Tym razem zaserwowałam udka z grillowanymi pieczarkami i jabłkiem.

PIECZONE UDKA Z GRILOWANYMI PIECZARKAMI, JABLKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ:

  • 6 sztuk udek
  • 2 cebule
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 jabłko twarde
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku, sól
  • łyżka miodu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku

Udka opłukujemy, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. W tym  czasie kroimy cebule w piórka a jabłko w drobna kostkę( ze skórką). Pieczarki kroimy w grubsze plastry i grillujemy bez tłuszczu. Cebule podsmażamy na oleju, przyprawiamy delikatnie solą i dodajmy jabłko. Na koniec dodajemy łyżkę miodu. Udka pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C do uzyskania złotej skórki. Wtedy dodajemy cebulę z jabłkiem i grillowane pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku. Pieczemy jeszcze około 10-12min. Podajemy  z ryżem lub kaszą jaglaną.

upcj

smacznego



Tagi: mięsa
19:24, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 08 lutego 2015
zapiekamy, smażymy doprawiamy.

ZAIEKANKA DROBIOWA Z POMIDORAMI:

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 3 pomidory
  • szklanka majonezu
  • bazylia świeża lub szałwia
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku, sól
  • 250g żółtego sera

Piersi z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy cienko. Przyprawiamy do smaku przyprawą po węgiersku i solą. Delikatnie grillujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Dno naczynia żaroodpornego wysmarowujemy delikatnie majonezem, układamy na nim grillowane plastry kurczaka, znów delikatnie wykładamy majonez i na niego pomidory. Posypujemy ziołami i znów cienka warstwa majonezu. Na koniec wszystko posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 20min.

zpom1

zpom2

 Smacznego!

16:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lutego 2015
Zapiekanka Ramzesa

Pyszne, jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne i tak proste w wykonaniu. Polecam!

ZAPIEKANKA RAMZESA:

  • około 1kg mięsa ( łopatka, szynka lub karkówka)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • 10 sporych ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • pikantna marynata do mięs
  • olej
  • zioła typu: szałwia, oregano lub tymianek( wg uznania)

Mięso, pieczarki , cebule i ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i ziołami i marynujemy w odrobinie oleju:

przp1

Po około 30min. kolejno warstwami układamy w rękawie do pieczenia: ziemniaki, pieczarki, cebula i mięso ...i tak 3 warstwy.

przp2

szczelnie związujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez godzinę.

Serwujemy z sosem czosnkowym:

przp3

Smacznego!

15:06, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lutego 2015
od czasu do czasu fast food...

Od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobię szaleństwa. fast food ale taki domowy:

A'LA KEBEB:

  • opakowanie placków tortilla
  • mięso ( piersi z kurczaka lub inne dowolne)
  • warzywa: sałata lodowa lub maślana, papryka, pomidory, ogórek, czerwona cebula.. kiełki itp.
  • sos: jogurt naturalny, majonez light, odrobina ketchupu, przyprawy do gyrosa lub kebaba, sok z cytryny, czosnek
  • przyprawa do gyrosa lub kebaba, czosnek, sól

Przygotowujemy mięso. Kroimy w kawałki i marynujemy w oleju i przyprawach. Warzywa kroimy w plasterki lub słupki, jak nam wygodniej. Sos przygotowujemy z podanych składników przyprawiamy do smaku. Mięso dokładnie grillujemy.

Na placek nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy. Układamy warzywa i mięso i zwijamy placek. Grillujemy go z obu stron i podajemy z sosem.

kb

wydaje mi się, że taki domowy tez może być pyszny...

Tagi: przystawki
20:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
raz a dobrze...

Ponieważ jest zalecane jadać ryby , my jadamy raz w tygodniu i to z wielkim smakiem.

PSTRĄG W MIGDAŁACH:

  • filet z pstrąga
  • sól , pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny lub limonki
  • roztrzepane jajko
  • drobna tarta bułka
  • płatki migdałowe

Filet opłukany skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Bułkę łączymy z płatkami migdałów. Fileta panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru.

pspl

Smacznego!



Tagi: ryby
19:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
moje ulubione roladki

Te roladki przewijają się u mnie dość często. różne nadzienia, różnie komponowane dodatki. Uwielbiam je. Zwłaszcza, że są naprawdę dietetyczne...

Kolejność działań:

  • Na plaster rozbitego schabu wykładamy farsz( wg uznania i smaku)

rs1

  • schab zwijamy w roladkę:

rs2

rs3

  • zwiniętą roladkę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem z ziołami:

rs4

  • każdą roladkę zawijamy w folie jak cukierka. Pieczemy w piekarniku przez 25min w 180*C.
  • podajemy wg uznania:  z kluskami lub ziemniakami i sosem...

rs5

Smacznego i udanych eksperymentów z farszami.

Tagi: mięsa
19:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Lasagne z miesem mielonym

LASAGNE Z MIĘSEM MIELONYM:

  • opakowanie makaronu typu "lasagne"
  • około 1kg mięsa mielonego ( 40g karkówki, 40gr łopatki, 20g podgardla)
  • 2 spore cebule
  • czosnek
  • pomidory pelati ( puszka)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chili, papryka wędzona, sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
  • sos beszamelowy( masło, mąka, mleko)
  • miękki ser żółty

Zmielone mięso podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy. Dodajemy pomidory pelati i koncentrat i wszystko dusimy około 15min na wolnym ogniu. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy masło( około 100g) dodajemy partiami mąkę( 3-4 łyżki) mieszamy i delikatnie wlewamy mleko roztrzepując sos trzepaczką. Doprawiamy odrobine solą i gałką muszkatołową. Na blachę wysmarowaną tłuszczem wykładamy odrobine sosu beszamelowego, następnie wykładamy warstwę makaronu, warstwę mięsa i ser. Czynność powtórzyłam 2razy. Pieczemy 30min w 180*C.

lz2

lz1

Smacznego!

18:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wracam!

Kochani! Wracam!

Tagi: różne
18:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 stycznia 2015
tak mi smutno...

Moi kochani. Ponieważ od dłuższego czasu jestem "niezdolna" do pracy w kuchni nie mogę tym samym zamieszczać nowych wpisów. Nawet nie wiecie jak mi z tego powodu smutno i źle! Ale mam plan. Zacznę trochę działać, wezmę się do pracy i wszystko wróci do normy ALE DOPIERO PO REHABILITACJI RĘKI!

Moja operacja prawego nadgarstka była spowodowana zbyt dużym wysiłkiem w pracy! Doszło do tego ,że straciłam czucie w prawej dłoni, drętwienie nie ustępowało, wszystko leciało mi z rąk... a to wszystko przez to ,że pracowałam 24h/24h... bez przerwy! Ale choroba wygrała z zaangażowaniem, ambicjami i kreatywnością. Ale dużo też zyskałam. Przede wszystkim dowiedziałam się na kim mogę tak naprawdę polegać w tych trudnych momentach.. kto mnie wspiera.. 

Tak wiec mój mały apel do wszystkich kucharzy i szefów kuchni: SZANUJCIE SWOJE ZDROWIE, CEŃCIE SIĘ.. ZADBAJCIE O WYPOCZYNEK DLA SIEBIE, BO JAK NIE TO CZEKA WAS TO CO MNIE! I PAMIETAJCIE: CZY WARTO TAK SIĘ ZAJECHAĆ JAK I TAK (W WIĘKSZOŚCI ) NIE USŁYSZYCIE SŁOWA "DZIĘKUJE"...

Tagi: różne
22:28, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Mój Garnuszek z życzeniami

Kolejne Święta z Wami!

Życzę Wam wszystkiego co najlepsze, dużo pomysłów kulinarnych, wspaniałych i smacznych, dużo ciekawych zdjęć blogowych, a tym co zaczynają: wytrwałości i kreatywności!

Wspaniałych, ciepłych, rodzinnych i pełnych niespodzianek Świąt

                         życzy

                                    MÓJ GARNUSZEK

Tagi: różne
13:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 grudnia 2014
Wesołych Świąt

Nadszedł ten magiczny czas. Święta. Przygotowania, szykowania, dekoracje, choinka, pierniczki... uwielbiam tą krzątaninę, a Wy?

Tegoroczne szykowanie przedświąteczne u mnie jest trochę spowolnione ze względu na moja "pooperacyjną" niedyspozycję. Rączka trochę jeszcze niesprawna, a wiadomo- bez prawej ręki za wiele się nie zrobi( zwłaszcza praworęczna osoba)!

Ale nie mogłam Was zawieść i zamieszczam kilka fajnych( nowych ) przepisów, może wykorzystacie na święta:

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ:

  • około 6 płatów solonych śledzi
  • ćwiartka główki czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połowy małej limonki
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju + 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • odrobina soli morskiej

Śledzie należy namoczyć na godzinę ( pozbywamy się  nadmiaru "soli"), w tym czasie drobno szatkujemy kapustę i dodajemy do niej odrobine soli morskiej i olej, ugniatamy by zmiękła. Dodajemy drobno pokrojone jabłko i cebule. Suszone śliwki kroimy na ćwiartki i wszystko razem łączymy. Odmoczone śledzie kroimy w paseczki i dodajmy do warzyw, dodajemy sok z połowy limonki i łączymy razem majonezem. Doprawiamy cytrynowym pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.

sl1

SAŁATKA POROWA Z ŁOSOSIEM:

  • 1 duży i gruby por ( jasna część)
  • 3 ugotowane jajka
  • 4 ogórki kiszone (duże)
  • 200g wędzonego łososia sałatkowego
  • puszka kukurydzy
  • 1 zielona papryka
  • olej
  • suszona papryka wędzona
  • pieprz, sól

Pora kroimy w paseczki i przelewamy wrzątkiem by zmiękł. Po ostudzeniu dodajemy około 100ml oleju, łączymy. Jajka drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy  i przepłukujemy, paprykę kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z porem, dodajemy łososia sałatkowego i jajka. Przyprawiamy wszystko wędzoną papryką , solą i pieprzem( najlepiej białym). Dekorujemy wg uznania.

slłos

ŚLEDZIE W OLEJU:

  • 8 filetów solonego śledzia
  • cebula 3szt.
  • olej
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • 1 małe chili
  • kilka listków laurowych
  • 1 duża cytryna

Cebule siekamy drobno ( można przelać wrzątkiem), śledzia należy namoczyć, chili drobno poszatkować- bez pestek). Warstwowo układamy: cebula, ziele angielskie, listek laurowy, plasterki cytryny, chili, pieprz w  ziarenkach i kawałki śledzia( romby) i zalewamy olejem i kolejna warstwa: cebula, ziele... i tak by wyszły 3 warstwy. Dekorujemy wg uznania:

sl2

To propozycje "rybne", a może coś na słodko?

KEKS NAJPROSTRZY:

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 600g mieszanki do keksów ( bakalie: orzechy różne, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałowe...)
  • do dekoracji lukier

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy łączymy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do suchych składników. Do miseczki wsypujemy mieszankę keksowa i zalewamy masą( ciastem)i łączymy tak by masa oblepiła wszystkie składniki mieszanki. Keksówkę ( 25/10) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C  przez 50min. Gdy zauważymy , że wierzch za szybko nam brązowieje przykrywamy folią aluminiową. Studzimy keks i polewamy lukrem...

bakalie

Mam nadzieje, że kilka pomysłów Wam podsunęłam.



Tagi: catering
00:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 listopada 2014
niedostępna

Kochani. Jestem po operacji prawej ręki. Chwilowo nie będę mogła dodawać nowych wpisów. Przepraszam!

16:22, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 października 2014
Kolacja dla dwojga

Ci co czytają mojego bloga regularnie wiedzą, że osobiście nie lubię na kolacje (zwłaszcza takie wykwintne) chodzić do restauracji. Znam " zaplecze" jako szef kuchni oraz ceny i szczerze mówiąc wole sama pokombinować w kuchni i wyczarować KOLACJE DLA DWOJGA:

KOLACJA DLA DWOJGA:

  1. sałatka ze szpinakiem i fasolką szparagową
  2. sałatka z selerem naciowym i gruszkami
  3. owoce morza
  4. patera wędlin i serów
  5. grzanki czosnkowe
  6. oczywiście obowiązkowo wino

Ad 1:

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I FASOLKĄ SZPARADOWĄ:

  • świeży szpinak
  • fasolka szparagowa dwukolorowa
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona papryka
  • ser feta
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • sok z cytryny + skorka z cytryny
  • odrobina cukru, sól, pieprz

Szpinak opłukujemy, fasolkę gotujemy (wystarczy tylko chwila), paprykę i pomidorki kroimy. Warzywa łączymy i dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie, łyżkę soku z cytryny i skórkę z połowy cytryny, cukier, sól i pieprz. Najlepiej połączyć to w słoiku i dokładnie wstrząsać nim. Tuż przed podaniem polewamy warzywa sosem.

szpinfas

Ad 2.

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I GRUSZKAMI:

  • sałata rukola i roszponka
  • seler naciowy
  • 3 gruszki (twarde)
  • kukurydza z puszki
  • ser camembert
  • ser soignon z czosnkiem i ziołami
  • pestki słonecznika
  • jogurt grecki
  • majonez
  • sól, biały pieprz,
  • odrobina soku z cytryny

Sałaty łączymy, dodajemy odsączona kukurydzę, pokrojony seler naciowy i gruszki obrane i pokrojone na drobną kostkę. Układamy sery na wierzchu. 4 łyżki jogurtu łączymy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy i dodajemy sok z cytryny. Takim sosem dekorujemy sałatkę tuz przed podaniem. Na koniec posypujemy ziarnami słonecznika nieprażonymi.

sgr

Ad 3.

OWOCE MORZA:

  • opakowanie mięsa małż ( hermetycznie pakowane)
  • krewetki tygrysie
  • tempura
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • około 100ml białego wina

Mięso małż opłukujemy, obrane krewetki również. Skrapiamy sokiem z cytryny.  Delikatnie przyprawiamy. Na patelnie wlewamy wino i w nim dusimy małże. Krewetki panierujemy w tempurze i smażymy w głębokim tłuszczu.

Małże po kilku  minutach można podawać jak również i krewetki. Dodajemy odrobine sosu balsamico i plasterek cytryny.

ktmal

do w/w dań zaproponowałam grzanki czosnkowe.

grzcos

Ad 4.

PATERA WĘDLIN I SERÓW:

  • chorizo
  • ser pleśniowy
  • ser camembert
  • salami paprykowe
  • kabanosy łososiowe
  • winogrono
  • czarne oliwki
  • sałata  i bazylia do dekoracji

wis1

wis2

obowiązkowo białe wino!

Tagi: catering
17:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałkowy tort

Dostałam zamówienie na torcik dla miłośnika Spidermana i filmu Auta:

TORT SPIDERMAN I AUTA:

sia1

sia2

torcik 2 kg, czekoladowy biszkopt z kremem straciatella.

Tagi: torty
16:03, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
szybki obiad CARBONARA

Niektóre produkty zawsze znajdują się w naszych lodówkach: jajka, śmietana, ser... a carbonara to najbardziej szybki obiad i smaczny.

CARBONARA:

  • 4 żółtka
  • 500ml śmietany 30%
  • sól, pieprz biały
  • boczek wędzony surowy lub kawałki wędlin
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • makaron spaghetti

Cebulę podsmażamy wraz z boczkiem. Makaron gotujemy al'dente, odcedzamy ale nie opłukujemy. Żółtka łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do smażonej cebuli i wszystko razem łączymy na patelni. Do gotowego sosu dodajemy makaron. Sos powinien podczas mieszania oblepić cały makaron. Podajemy bezpośrednio. Można utrzeć na wierzchu parmezan.

cb

Jak dla mnie super szybki i smaczny obiad. A mój syn ucieszył się , że poznał kolejny sposób na makaron, który już potrafi zrobić też sam.



Tagi: kluski
15:36, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 października 2014
chęć na słodkie

Każda z nas ma taki dzień, że za cos słodkiego dała by się pokroić. I właśnie jesienny , zimny dzień zmusił mnie do czekoladowego cudeńka:

TORCIK CZEKOLADOWY:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • frużelina wiśniowa
  • serek almette jagodowo-malinowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa( kakao, cukier puder i odrobina mleka)

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, ubijamy , dodajemy mąkę,  proszek do pieczenia i kakao. Wszystko łączymy. Wylewamy masę do małej , natłuszczonej tortownicy ( 18cm). Pieczemy w 180*C przez 25min. Ciasto schładzamy, przekrawamy na 3. Na spodnią warstwę wykładamy frużeline, przykrywamy środkową warstwą, na nią wykładamy serek almette. Nakrywamy trzecią warstwą. na nią wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

tc1

tc2

tc3

Pragnę tylko dodać, że torcik był wykonany na potrzeby domowników i został podzielony na 3 części i zniknął w niespełna 5minut!

No cóż, są takie dni, gdzie za kawałek torcika czekoladowego bym się dała...pokroić! I nie tylko ja...



Tagi: ciasta
18:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
testujemy cz.3

fs1

FIX SKRZYDEŁKA W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM:

Kolejne zadanie: przetestować FIX. Lista zakupów:

  • 12-15 skrzydełek
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania bardzo prosty. Skrzydełka myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Fix rozprowadzamy w 150ml wody i zagotowujemy. Dodajemy musztardę. Gotowym sosem polewamy skrzydełka tak by sos oblepił je dokładnie.

fs2

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* i pieczemy przez około 25-30min.

Moje sugestie: sos jest całkowicie niesłony i mdły. Nie oblepił skrzydełek i spłynął osadzając się na dnie naczynia.

fs3

Fix nie spełnił moich oczekiwań. Moim zdaniem o wiele lepsze skrzydełka wychodzą jak sama przygotuje mieszankę do marynowania (sól morska, chilli, miód płynny i musztarda- w proporcji 2:1). Skrzydełka są wtedy chrupkie  i smaczniejsze.

Ten Fix nie jest moim zdaniem dobrą propozycją obiadową.

Tagi: mięsa
18:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 października 2014
tort dla Szymona

TORT ZE SPIDERMANEM:

szy1

szy2

tort 3kg, śmietankowo -cytrynowo - truskawkowy. Poncz lekko alkoholowy( cytrynowy). Efekt "kropek" zamierzony. 

Tagi: torty
11:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 października 2014
Środowy wypiek

TORT ANGRY BIRDS GO:

srw1

srw2

tort 2kg, śmietankowy , poncz bezalkoholowy-cytrynowy.

Tagi: torty
11:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
testowanie cz.2

Jako kolejny Fix do przetestowania firmy Kamis dostałam:

FIX - ZAPIEKANY MAKARON:

Lista zakupów:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 150g makaronu ( świderki, rurki)
  • 50g sera żółtego

Moim zdaniem owy makaron można przygotować również z innym mięsem: karkówka, szynka, łopatka a nawet wątróbka. Ja użyłam chudej karkówki. Ale znając żołądki moich domowników przygotowałam około 400g mięsa.

 Mięso wg przepisu należy pokroić drobno i przesmażyć. Ja mięso wcześniej ciut doprawiłam ( zamarynowałam w przyprawach do grillowania). Usmażyłam na złocisty kolor.

Zawartość torebki należy wymieszać z 1/2l wody i zagotować w rondelku.

Makaron(surowy) należy połączyć z mięsem i przygotowanym sosem w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie należy wymieszać.  Na wierzch ucieramy żółty ser. Ja przygotowałam również więcej makaronu- około 300g. Sosu jest wystarczająco dla takiej ilości makaronu.

Naczynie żaroodporne należy przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30min.  W połowie pieczenia (po około 15-17min.) należy folię zdjąć i dalej piec.

Gotowe danie:

fixtest4

fixtest2

fixtesr3

Danie bardzo smaczne, makaron w przygotowanym sosie się "ugotował" na miękko. Jednak moją sugestią do tego dania jest dodanie do zapiekanki kilku różyczek świeżych, zblanszowanych brokuł. Sam sos zwiera dosłownie śladowe ilości tego warzywa. Brokuł podkreślił by smak całej zapiekanki.

Ogólnie oceniam Fix pozytywnie.

Tagi: kluski
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czas na odreagowanie.

Odreagowanie... Po ostatnich kilku dość pracowitych weekendach w "torcikowie" odpoczynek by się przydał. Więc odpoczywam, mega leń.. ale nie na długo! Dwa dni miałam tylko dla siebie. Kino, zakupy, kawusia i relaks w mojej kuchni. Właśnie: dla niektórych czas spędzony w garach to strata czasu albo wielka harówka a dla mnie to relaks. Wymyślanie nowych rzeczy, testowanie, pieczenie, gotowanie ot tak dla własnej przyjemności. Nawet miałam zabrać się za pewne jesienne porządki ale umówiłam się z mężem, że ten mega krok ( mycie okien, porządkowanie szafek z lata na zimę i ogólne pucowanie naszego M) odkładamy na weekend. wspólnie będzie raźniej i szybciej...hehehe..

Czyli jak na razie leże z pilotem i laptopem i ot tak: zbijam bąki!

I tak do piątku... a potem praca i sprzątanie!

Tagi: różne
10:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 października 2014
Tydzień z torcikami:

TORT LALKA BARBI:

b1

b2

Tort wagowo ponad 3kg. Krem truskawkowy z dodatkiem frużeliny wiśniowej. Lekko alkoholowy poncz.

Dodatkiem do tortu był mały dinozaur:

dino

TORT Z SAMOLOTEM:

wik2lat

tort 2kg, waniliowy, poncz cytrynowy.

TORT NA ROCZEK:

mik

tort śmietankowy z kremem z dodatkiem mascarpone i wiśni, dekorowany żelowymi Smerfikami i dużym Smerfem wykonanym z masy cukrowej. Waga prawie 2kg.

TORT Z BATMANEM:

bat

tort śmietankowy, poncz cytrynowy, waga 2kg.

TORT "TIMON I PUMBA":

tip1

tip2

tort z kremem śmietankowym z dodatkiem wiśni, poncz cytrynowy, waga 2kg.

Tagi: torty
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
O autorze
Top Blogi