mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 03 listopada 2017
sałatki

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I POMIDORAMI:

  • tuńczyk w sosie własnym duże kawałki ( puszka)
  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory w zalewie ziołowej
  • czarne oliwki
  • rukola
  • ser feta w kawałkach

Na rukolę wykładamy odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone pokrojone w paseczki, oliwki oraz ser. Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą od pomidorów.

SAŁATKA BROKUŁOWA:

  • brokuł
  • pomidorki koktajlowe
  • ugotowane jajka
  • kiełki brokułowe
  • płatki migdałowe prażone na suchej patelni
  • ser feta w kawałkach
  • jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz, koperek

Brokuł gotujemy we wrzątku osolonym a następnie hartujemy, jajka kroimy w ćwiartki, pomidorki kroimy na połówki. Jogurt łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koper. Na brokuł wykładamy jajka, ser, pomidorki i sos jogurtowy. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i kiełkami. Dekorujemy koperkiem.

Smacznego!

Tagi: sałatki
18:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki

SAŁATKA Z MANGO I GRANATEM:

  • dojrzałe mango
  • ser feta
  • granat
  • kiełki słonecznika
  • sałata np. roszponka
  • sos: delikatny dressing z oliwy ziołowej

Ser kroimy drobno, mango w kostkę, granat obieramy. Łączymy wszystko razem i układamy na sałacie polewając oliwą ziołową.

Bardzo delikatna sałatka..polecam.

SAŁATKĄ Z POMIDORAMI I GORGONZOLĄ:

  • sałata rukola
  • suszone pomidory z zalewy ziołowej
  • pomidory koktajlowe
  • ser gorgonzola

Pomidory kroimy w paseczki a koktajlowe na pół. Sałate łączymy z pomidorami i serem a na koniec polewamy oliwą od pomidorów suszonych.

Bardzo aromatyczna sałatka.



 





Tagi: sałatki
15:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 listopada 2017
sałatki

SAŁATKA Z FIGAMI I CEBULĄ:

  • sałata(rukola , roszponka lub inne)
  • ser feta naturalny
  • figi
  • cebula czerwona
  • orzechy włoskie karmelizowane w miodzie i chili
  • sos: oliwa, musztarda miodowa, sól, sok z cytryny

Figi powinny być bardzo dojrzałe- kroimy w ćwiartki, ser w kawałki a cebule w kostkę. Na sałatę wykładamy ser, figi i cebule i dodajemy orzechy. Tuż przed podaniem polewamy sosem.



Smacznego!

SAŁATKA Z BORÓWKAMI I SEREM KOZIM:

  • sałata ( do wyboru)
  • borówki
  • kukurydza konserwowa ( słodka)
  • pomidorki koktajlowe (słodkie)
  • ser kozi w plastrach (dość słony i pikantny)
  • sos: oliwa, sos sojowy jasny, musztarda dijon, sok z limonki, odrobina miodu

Ser nożyczkami tniemy w paseczki, kukurydze odsączamy, pomidorki kroimy na połówki, borówki opłukujemy. Wszystkie składniki łączymy i układamy na sałacie , na koniec polewamy sosem.



Smacznego!

Tagi: sałatki
14:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 października 2017
Polędwiczki w mleku kokosowym ze szpinakiem

POLEDWICZKI W MLEKU KOKOSOWYM ZE SZPINAKIEM:

  • polędwiczka wieprzowa około 800g
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • puszka mleka kokosowego
  • sól, czosnek
  • przyprawa (garam masala)
  • ryż

Mleko wlewamy na głęboką patelnie, dodajemy odcedzony szpinak, solimy i dodajemy czosnek. Dusimy szpinak w mleku do zredukowania. Polędwice kroimy w plastry i układamy w sosie. Dusimy około 12-15min. Dodajemy przyprawę. W tym czasie gotujemy ryż.

gm

Smacznego!

Tagi: mięsa
22:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Medaliony z indyka w warzywach

MEDALIONY Z INDYKA W POTRAWCE WARZYWNEJ Z NUTĄ CURRY:

  • około 500g medalionów z indyka ( piersi z indyka)
  • 2 łyżki mąki plus przyprawa curry
  • warzywa: marchew, pietruszka pokrojone w słupki lub starte na tarce warzywnej plus por pokrojony w paseczki
  • odrobina oleju kokosowego
  • sól

Medaliony delikatnie solimy i obtaczamy w mące połączonej z curry. Na patelni roztapiamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Pojawi się charakterystyczna "skórka". Do mięsa dodajemy warzywa i jeszcze chwile smażymy następnie podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką by się potrawa dusiła. Powstanie dość gęsty sos. Można doprawić ostrą papryką. Potrawę dusimy około 25 minut co jakiś czas mieszając by mięso nie przywierało do patelni. Podajemy z ryżem.

4

Smacznego!

Tagi: mięsa
21:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 października 2017
Torty bez masy cukrowej:

TORTY BEZ MASY CUKROWEJ:

mb

fr

tyi

4z

l

de

ft

t5

2

Tagi: torty
11:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 października 2017
Halibut w musztardowo- miodowej otulinie z pastą z cieciorki

HALIBUT W MUSZTARDOWO-MIODOWEJ OTULINIE:

  • 6 kawałków halibuta ( dzwonki ze skórą)
  • musztarda francuska (cały słoik), miód- 2 łyżki płynnego miodu i czosnek (2 ząbki) jako marynata
  • cieciorka ( puszka), kolendra (garść), sól, czosnek, pasta sezamowa tahini (łyżka), sok z cytryny, oliwa oraz chilli jako pasta  do ryby

Halibuta po umyciu i osuszeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Dodajemy kawałki cytryny wraz ze skórką i pieczemy w 180*C około 15-20minut. W tym czasie produkty na pastę miksujemy w malakserze na gładką pastę.

Podajemy z cząstkami cytryny i ziołami.

m

Tagi: ryby
15:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 września 2017
Sałatka z jeżynami

SAŁATKA Z JEŻYNAMI I KOZIM SEREM:

  • rukola
  • gotowane wcześniej buraki (ocet winny jabłkowy)
  • jeżyny ok 200g
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kozi ser ( miękki)
  • pestki dyni
  • sos: musztarda francuska, mód, oliwa

Buraczek drobno kroimy i marynujemy chwilkę w occie winnym jabłkowym. Pomidory kroimy na połówki, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Na rukole wykładamy jeżyny, pomidorki i buraczek ( odsączony z octu). Skubiemy na wierzch ser kozi. Posypujemy pestkami. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

s

Połączenie jeżyn słodko-kwaśnych z kozim serem...petarda!

Tagi: sałatki
08:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 września 2017
Rybka i grzybek?

Ryba z grzybami:

  • filet z łososia ( b/s)
  • kilka borowików
  • śmietana 30% -szklanka
  • jogurt naturalny- szklanka
  • cytryna
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • łyżka masła

Filet dzielimy na 4-5 kawałków. Marynujemy w soku z cytryny , odrobinie soli i pieprzu. W tym czasie borowiki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy. Dodajemy jogurt wraz ze śmietanką i redukujemy sos. Kawałki łososia wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy w 180*C przez 12-15minut.

Podajemy z ryżem...Smacznego!

rr

Obiad w 15 minut..no może 20....hihi

Tagi: ryby
08:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wakacje 2017

Wakacje '17.

Wakacje, wakacje i po wakacjach. Co roku staramy się wyruszać w nowe, nieznane.. tego roku na tapecie pojawiła się Albania. Ciekawy kraj. Gorąco, upalnie, wilgotno. Czy mnie czymś zaskoczyła? Królującym i wszechobecnym brudem.. tak, tak, nie boję się tego powiedzieć( tu powinien wkroczyć sanepid, ale pewnie długo na to czekać). Kraj w ciągłym remoncie, wszędzie widać "coś" co się buduje ale brak tu jakiegokolwiek ładu i składu. Przechodzenie ze skrajności w skrajność i jednym słowem jest to bardzo męczące. Bardzo...Jednak i są i pozytywy. Zakochałam się w kozinie - samym mięsie pod różnymi postaciami i mleku. Zimne jogurty, kefiry na upalne dni to fantastyczne orzeźwienie. Owoce to kolejny pozytyw, bo melony i arbuzy...hmmm, chyba lepszych nie jadłam. Figi, granaty zerwane prosto z drzewa...super. Albania ma ten jeden plus, którego u nas wakacyjnie brak: pogoda! Ale to wszystko..





Tagi: różne
07:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 czerwca 2017
Torty

TORTY:

lod

am

gim

l

w

lo

ihs

p

e

z

r

a

a

s

sd

e

q

qw

i

y



Tagi: torty
12:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty..

TORTY:

muf

brow

kok

des

mufff

s

ad

słod

mbr

b

s



Tagi: torty
11:57, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 22 maja 2017
Torty ( komunie)

TORTY:



e

q

tr

k

fil

Tagi: torty
22:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

malmn

pop

p

pp

so

r

zj

w

zo



Tagi: torty
22:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

TORTY:

r

e

er

we

bi

bru

yt

eu

fr

VY

B

K

IO

KOP





22:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 kwietnia 2017
Torty

TORTY:

au

d

w

kor

mas

s

w

f

q

rpop

ser



Tagi: torty
12:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 kwietnia 2017
Halibut w sosie szafranowym ze szpinakiem

HALIBUT W SOSIE SZAFRANOWYM ZE SZPINAKIEM:

  • filety halibuta bez skóry
  • sok z jednej pomarańczy
  • czosnek 2 ząbki
  • szpinak 450g ( mrożony)
  • masło
  • sól, biały pieprz
  • bulion rybny ( u mnie przygotowany wywar z kilku krewetek )
  • nitki szafranu ( około 20szt)
  • odrobina masła
  • mąka ziemniaczana (lub pszenna) do zagęszczenia

Filety na pół godziny namoczyć w soku pomarańczowym, następnie wyjąć i natrzeć solą. Odstawić.

Rozmrożony szpinak odcisnąć i przesmażyć ma maśle z czosnkiem przyprawiając solą i białym pieprzem.

 Rybę wyłożyć na papier do pieczenia,  na wierzchu ułożyć wiórki masła i piec w 180*C przez około 15 minut ( piekarnik już nagrzany). W tym czasie podgrzać bulion, dodać szafran, odrobinę masła i zagęścić mąką.

Po upieczeniu ryby wykładamy ją  szpinak i polewamy sosem.

Smacznego!

halla



Tagi: ryby
18:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 marca 2017
Torty

TORTY:

50

18

12

mat

a1

1

dz

rt

kk

r

m

mi

l1

2

m

mc

bu

rt

rty

ol

ciu

18p

18pp

40

pl

sw

Tagi: torty
15:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 marca 2017
Sałatki

SAŁATKA OLIWKOWA:

  • oliwki czarne wydrylowane
  • oliwki zielone wydrylowane
  • pomidorki koktajlowe żółte
  • suszone pomidory w zalewie
  • roszponka
  • ser feta
  • sos: oliwa od pomidorów, sok z cytryny i mód

Na roszponkę wykładamy oliwki odsączone i połówki pomidorków i pokrojone suszone pomidory. Skrapiamy to sosem i mieszamy. Na koniec dodajemy ser.

ol

SAŁATKA TRUSKAWKOWA Z AVOCADO:

  • dojrzałe awokado
  • truskawki
  • świeży szpinak
  • orzechy włoskie drobno posiekane
  • ser feta
  • sos: oliwa, miód, musztarda, sól, sok z cytryny,

Awokado obieramy i kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kawałki. Łączymy ze szpinakiem. Skrapiamy sosem a na koniec dodajemy ser i orzechy.

tr

Smacznego!



Tagi: sałatki
14:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 marca 2017
Sałatka Cezar ( wege)

SAŁATKA CEZAR (WEGE):

  • 150 g jarmużu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na patelni
  • 1 łyżka masła
  • około 30 g parmezanu
  • grzanki z masłem czosnkowym ( bagietka)

Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od sztywnego środka. Przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Żurawinę namoczyć w kilku łyżkach gorącej wody. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno posiekać. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Na patelni podgrzać masło razem z czosnkiem i chili, podsmażyć. Dodać jarmuż i mieszając smażyć przez około 1 minutę aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną żurawinę oraz pestki słonecznika, wymieszać i odstawić.

W tym czasie należy przygotować grzanki.

Tak przygotowaną sałatkę rozkładamy na tacce, skrapiamy sosem (oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól), posypujemy parmezanem i na wierzchu układamy grzanki.

1

j2

Smacznego!
Tagi: sałatki
23:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka sałatek

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • ser gorgonzola około 250g
  • roszponka
  • suszone pomidory w zalewie
  • dwie gruszki (twarde)
  • pestki dyni
  • sos: oliwa z zalewy z pomidorów, miód, musztarda, sok z cytryny

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory odcedzamy i kroimy w paseczki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Na sałacie układamy pomidory i ser naprzemiennie. Dodajemy gruszkę i prażone pestki dyni. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

gr

SAŁATKA BROKUŁOWA Z SERKIEM WIEJSKIM:

  • brokuły
  • serek wiejski granulowany
  • kiełki słonecznika
  • rzodkiewka
  • cebula czerwona

Brokuł dzielimy na cząstki i gotujemy przez chwile w osolonej wodzie. Następnie hartujemy. Wykładamy do miseczki, dodajemy serek i pokrojoną rzodkiewkę oraz poszatkowaną czerwoną cebulę.Dekorujemy kiełkami.

br

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Roladki z indyka z zielonym nadzieniem.

ROLADKI Z INDYKA Z FARSZEM Z ZIELONEGO GROSZKU.

  • steki z piersi z indyka ok. 10 plastrów
  • zielony groszek mrożony ok. 400g
  • świeża bazylia
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych solonych
  • oliwa, biały pieprz
  • sos sojowy ciemny ok. 10 łyżeczek
  • odrobina sera parmezan (starty)

Steki z piersi z indyka należy delikatnie rozbić. Groszek wysypać do miseczki by się przez chwile rozmrażał. Do wysokiego ( wąskiego pojemnika wsypujemy groszek, dodajemy oliwę i chwile blendujemy, dodajemy orzechy i bazylię (tylko liście) oraz doprawiamy  pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy jest zbyt zwarta należy dodać jeszcze trochę oliwy. Na koniec dodajemy ser.

Na plastrach mięsnych układamy groszkowy farsz:

g

Zwijamy w roladki. Każdą roladkę nacieramy sosem sojowym i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy w piekarniku około 15 min w 180*C. Chwilę zostawiamy jeszcze w piekarniku a następnie zdejmujemy folię i gotowe.

gr

Doskonale pasuje do tego ryż.

Smacznego.

Tagi: mięsa
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 marca 2017
Ryba z grzybami w sosie śmietanowym

RYBA Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM:

  • około 1 kg ryby- filet z dorsza ( najlepiej polędwiczki)
  • cebula ze szczypiorkiem
  •  masło
  • borowiki w całości
  • śmietana 30%
  •  łyżka musztardy delikatesowej
  • przyprawa do ryb, sól morska
  • tymianek, biały pieprz

Rybę dzielimy na części, przyprawiamy. Cebulę poszatkowaną przesmażamy na maśle, dodajemy plasterki borowików i delikatnie smażymy. Doprawiamy tymiankiem i białym pieprzem a następnie wlewamy śmietanę i doprowadzamy do redukcji sosu. Doprawiamy solą. Dodajemy odrobinę musztardy delikatesowej.

Kawałki ryby układamy na papierze do pieczenia, papier układamy na patelni i smażymy obustronnie rybę. Chodzi o delikatne podpieczenie a nie smażenie w tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos, wykładamy kawałki ryby i zapiekamy w 180*C przez około 10-12 minut. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem.

rb

rb1

Smacznego!

Tagi: ryby
11:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki pychotki

SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ:

  • 3 marchewki ( miód, sól, ostra papryka, oliwa)
  • sałata lodowa, roszponka
  • ser pleśniowy
  • cieciorka ( może być z puszki) + przyprawa do gyrosa
  • grejpfrut
  • pomidorki koktajlowe
  • sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, marynujemy w oliwie, miodzie, papryce z solą. Układamy słupki marchewkowe na papierze do pieczenia i zapiekamy w 200*C przez 10minut. Sałaty łączymy ze sobą, wykładamy kawałki grejfpruta, połówki pomidorków i ser pleśniowy. Na koniec podpiekamy cieciorkę: na patelni z odrobiną masła klarowanego z przyprawą do gyrosa. Dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również pieczoną marchewkę i polewamy sosem. Smacznego!

mg

SAŁATKA Z JAJEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW:

  • sałata lodowa,
  • kiełki słonecznika
  • kilka ugotowanych jaj
  • rzodkiewki
  • płatki migdałów prażone na suchej patelni
  • koperek
  • sos jogurtowo- czosnkowy z koperkiem

Sałatę rwiemy i łączymy z kiełkami i koperkiem. Układamy ćwiartki jajek i plasterki rzodkiewek. Dekorujemy płatkami migdałowymi i dodajemy sos jogurtowy.

d

SAŁATKA Z KALAFIOREM ZIELONYM I BIAŁĄ RZODKIEWKĄ:

  • zielony kalafior ( ozdobny)
  • kukurydza
  • pestki słonecznika
  • biała rzodkiew
  • marchewka
  • sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Dzielimy na cząstki. Rzodkiew kroimy w słupki, marchew ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy odcedzoną kukurydzę. Posypujemy pestkami słonecznika. Dodajemy sos.sw

Smacznego!

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I RODZYNKAMI:

  • seler naciowy
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • jabłka
  • marchew
  • kalarepka
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • sos jogurtowy z cytryną, suszona miętą

Selera naciowego kroimy, jabłka, kalarepkę  i marchew ścieramy na tarce, dodajemy rodzynki. Łączymy z orzechami i dodajemy sos.

w

Smacznego!

Tagi: sałatki
10:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 lutego 2017
Sałatki

SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I GRANATEM.

  • roszponka
  • dwa pomarańcze
  • pół granatu
  • kiełki ( dowolne)
  • ser feta light
  • orzechy ziemne
  • oliwa, sól, pieprz

Na sałatę wykładamy ser feta pokrojony w kostkę, pokrojone w kostkę pomarańcze (bez skórki i błon), posypujemy kiełkami i pestkami granatu. Na koniec dekorujemy kawałkami orzechów. Skrapiamy sałatkę oliwą delikatnie solimy i pieprzymy.

sf

SAŁATKA Z POMIDORKAMI I ORZESZKAMI PINI.

  • pomidorki koktajlowe dwukolorowe
  • ogórek zielony
  • rukola
  • połowa melona
  • dwa rodzaje sera( feta ziołowy oraz żółty  paprykowy, ostry)
  • garść orzeszków pini
  • sos: oliwa, musztarda, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Na rukoli układamy pomidorki pokrojone na pół, dodajemy pokrojonego ogórka ze skórką oraz melonapokrojonego w kostkę. Sery kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Na koniec posypujemy orzeszkami pini. Tuż przed podaniem skrapiamy sosem:

rr

SAŁATKA Z ANANASEM, OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM:

  • ananas ( może być z puszki)
  • seler naciowy
  • czarne oliwki
  • roszponka
  • ser pleśniowy lazur
  • oliwa, sól, pieprz,
  • kilka listków mięty

Na sałatę wykładamy ananasa pokrojonego w kostkę, seler naciowy pokrojony w plasterki, dodajemy oliwki i ser. Całość dekorujemy liśćmi selera i mięty. Z oliwy i soku z puszki ananasa robimy sos przyprawiając solą i pieprzem. Polewamy tuż przed podaniem:

q



Tagi: sałatki
21:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55
O autorze
Top Blogi