mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Świąteczne torty

TORT NA CHRZEST: (piętrowy)

cm1

cm2

cm3

tort piętrowy na podpórkach, waga ponad 3 kg, smak śmietankowo-truskawkowy z ponczem cytrynowym.

TORT NA CHRZEST:(prostokąt)

ci1

ci2

ci3

ci4

opis: j.w.

TORT JUBILEUSZOWO-ROCZNICOWY:

601

602

603

604

tort na podpórce waflowej, mocno alkoholowy poncz, smak kremu truskawkowy na bazie bitej śmietany. Waga ponad 4kg.



Tagi: torty
23:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Poświateczne....

Poświąteczne gotowanie. A czemu poświąteczne? Bo zazwyczaj po świętach zostaje nam trochę tego, trochę tego i trzeba coś kombinować by nic nie zmarnować.

PASZTET Z GOTOWANYCH JAJ:

A po tych świętach na brak jaj zwłaszcza ugotowanych nie będziemy narzekać. 

  • 9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
  • 1 duża cebula oraz 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 50-80g żółtego sera

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jajka mielimy przez maszynkę o dużych oczkach i dodajemy do nich przestudzoną cebulę z czosnkiem, śmietanę, surowe żółtko, bułkę tartą (bez 2 łyżek) oraz pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Blaszkę keksówkę (ok. 22cm długości) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wierzch wyrównujemy, posypujemy pozostawioną bułką  tartą oraz startym na tarce serem żółtym. Roztapiamy masło i polewamy pasztet po wierzchu.  Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy przez pół godziny.

Studzimy.

pj1

pj2

Kroimy pasztet i dekorujemy uprażoną cebulą.

MINI MIELONE KOTLECIKI Z MOZZARELLĄ:

A i na brak mięs nie narzekamy w te święta. Na pewno pozostały Wam kawałki różnych surowych mięs.

  • około 400g surowych mięs ( różne)
  • 100g wędzonki ( szynka, boczek...)
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • kulki mozzarelli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Mięso i wędzonki mielimy, dodajemy jajko i namoczoną (odciśniętą) bułkę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Odcedzamy małe kulki sera:

sm1

Każdą kulkę sera obklejamy niewielką ilością mielonego mięsa:

sm2

formujemy zgrabne kuleczki:

sm3

obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor:

sm4

a ser wypływa ze środka...

sm5

smacznego!

Takie mini pulpeciki doskonale prezentują się jako przystawka na zimno do piwa np.

Tagi: przystawki
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 kwietnia 2014
WEsołych

Tegoroczne święta to kursowanie miedzy sklepami, szpitalem i domem. A wszystko za sprawą męża w szpitalu. Ale i w takiej sytuacji wychodzi jak bardzo jest potrzebny facet w domu ale i pomoc innych. ale to kwestia chyba organizacji w której jestem chyba do bani. a może i pomoc osób trzecich? sprawdza się tu powiedzenie: Jak masz liczyć na kogoś to licz na siebie! Ale nie o tym dziś mowa:

jaj

WESOŁYCH , SPOKOJNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH, RODZINNYCH I PEŁNYCH MIŁYCH CHWIL.... ŻYCZY

                    MÓJ GARNUSZEK

Tagi: różne
13:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
kolacja dla dwojga

Moje miasto jest specyficznym punktem. A może ja jestem specyficzna? Ale tak naprawdę nie ma gdzie się wybrać na romantyczną kolację. A taka okazja się nadarzyła.

ROMANTYCZNA KOLACJA WE DWOJE-JAK ZAPLANOWAĆ:

Najważniejsze by ustalić menu. Potem dodatki: kwiaty, wino, dobra muzyka lub film, świece zapachowe i romantyczny klimat....

W moim przypadku o te szczegóły zadbał mój mąż, no może nie do końca bo to przecież facet ale jakby się starał!

MENU:

  • ostrygi
  • guacamole krewetkowe z chipsami typu tortilla
  • deska serów i wędlin
  • tatar z łososia
  • różowe i białe wino
  • czekoladki

rk1

rk2

rk3

rk4

rk5

rk6

rk7

rk8

rk9

rk10

Mam nadzieję, że podoba Wam się sam pomysł na taką romantyczną kolację. 

Tagi: różne
11:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 kwietnia 2014
zanim coś wywlekę....

Na szczęście ten weekend był dość free i miałam czas na własne rzeczy czyli ogarnianie przedświąteczne, bo potem jak się zaczną cateringi to nie będzie czasu na nic. W miedzy czasie taki wydałam tort;

TORT Z KONIKAMI PONY:

n61

n62n63

torcik 3kg , truskawkowo-śmietankowy z ponczem cytrynowym.

Tagi: torty
18:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 kwietnia 2014
Wielkimi krokami idą święta

Idą , idą... mega sprzątanie, wielkie ganianie po sklepach i potem mega lenistwo. Tak pamiętam święta. A w tym roku u mnie luzik. Po pierwsze mam już prawie błysk a po drugie jak zwykle będę w garach więc...

Z mojej strony przygotowałam ( prosiliście mnie o to) kilka najprostszych przepisów na typowe Wielkanocne ciasta

Jako pierwszy przepis polecam:

SEROMAK:

Składniki na spód:


  • 1.5 szklanki mąki

  • 0.5 szklanki cukru pudru

  • 125 g masła lub margaryny

  • 1 żółtko

Składniki na masę serową:


  • 1 wiaderko sera 3krotnie mielonego(1kg)

  • 1.5 szklanki cukru pudru

  • 150g masła

  • 5jaj

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 900g Helio

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do
lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć dno formy o wymiarach 45 x 40
cm (ja robię w tortownicy). Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180ºC
przez 15 - 20 minut.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser dalej ucierać.
Dodać mąkę. Białka ubić na sztywno i na koniec dodać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec
około 60 minut w temperaturze 175*C. Na koniec dekorować np. polewą czekoladową
lub lukrem….

a

TRADYCYJNY SERNIK Z
BRZOSKWINIAMI:

Składniki na spód:


  • 250g margaryny

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 szklanki maki

Składniki na masę serową:


  • 1 wiaderko sera 3krotnie mielonego(1kg)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 125g margaryny

  • 3 jajka

  • ¾ szklanki cukru

  • (opcjonalnie rodzynki)

Bezowa warstwa:


  • 5 białek

  • brzoskwinie puszka

  • ¾ szklanki cukru

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do
lodówki na godzinę czasu. Składniki na masę serową dokładnie zmiksować na
gładka masę. Na koniec dodać rodzynki. Białka ubić na sztywno. Schłodzić.

½  ciasta wykładamy dno natłuszczonej
blaszki. Na ciasto wykładamy masę serową a na nią kawałki brzoskwiń. Na wierzch
wykładamy bezę z białek. Na koniec pozostałą część ciasta ucieramy na tarce na
całość bezy. Pieczemy w 180*C przez godzinę. Po tym czasie pozostawiamy sernik
w otwartym piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem.

d

SERNIK „ZŁOTA ROSA”:

Składniki na spód:


  • 300g czekoladowych ciasteczek ( mogą być kakaowe)

  • 200g masła lub margaryny

Ciastka należy zmiksować na mączkę, połączyć z masłem i wyłożyć spód
blachy. Pieczemy około 6-7min. Następnie studzimy spód.

Składniki na masę serową i pianę:


  • 1kg twarogu (trzykrotnie zmielonego) – może być wiaderko gotowego twarogu

  • pół szklanki cukru

  • 1budyń waniliowy (na pół litra mleka; nie ma znaczenia z czy bez cukru)

  • Zapach waniliowy

  • 4 całe jajka

  • pół szklanki roztopionego masła lub pół szklanki oleju

  • 1 szklanka  mleka 3,2%

  • 3 białka (na pianę)

  • pół szklanki cukru (na pianę)

Wszystkie składniki połączyć bardzo dokładnie i wyłożyć na spod z ciastek.
Pieczemy około 1h w temp. 160*C. ( + termo obieg). Z białek i cukru należy ubić
pianę, ale nie na sztywno. Delikatnie. Następnie nakładamy na masę serową i
wkładamy jeszcze do piekarnika na 12minut. Można na białkowej masie zrobić
wzorek… Gdy sernik będziemy studzić na wierzchu powinny pojawić się kropelki
złotej rosy.

z

BABKA DROŻDŻOWA:


  • ½ kg mąki

  • 50g drożdży

  • 150g cukru

  • Szklanka mleka

  • 8 jaj

  • 100g masła

  • Szczypta soli

  • Rodzynki

  • Tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki
mąki. Gdy rozczyn zakipi dodajemy resztę mleka, mąkę i utarte z cukrem jajka
oraz sól. Dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone (ostudzone)  masło i rodzynki. Ciasto dobrze wyrabiamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie należy formę do pieczenia
babek natłuścić i wyłożyć ciastem. Piec w 180*C przez 40min. Na koniec dekorować
np. lukrem cytrynowym.

r

PASCHA MORELOWA:


  • 75dag tłustego sera twarogowego

  • 20dag marmolady morelowej

  • 10dag suszonych moreli

  • 150g masła

  • 250g cukru pudru

  • 5 żółtek

  • ¾ szklanki śmietanki 30%

  • Łyżeczka cukru waniliowego

Suszone morele umyć, osuszyć i drobno pokroić. Marmoladę podgrzać i
przetrzeć przez sito, ser 2 razy zemleć i połączyć z marmoladą.  Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo
dodawać po żółtku i po łyżce masy serowej. Na koniec dodać pokrojone morele.
Gotowa masę umieścić w formie ( np. wiaderko) i chłodzić w lodówce przez 12h.

Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem waniliowym.

MAZUREK KAJMAKOWY:


  • 200g mąki

  • 100g masła

  • Żółtko surowe

  • Żółtko ugotowane na twardo

  • 3 łyżki cukru

  • Łyżka śmietany

  • Owoce kandyzowane

  • Płatki migdałów

  • Puszka kajmaku

Ugotowane żółtko przetrzeć przez sito. Masło posiekać z mąką, dodać żółtko
surowe i przetarte, cukier i śmietanę. Wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce (
1/2h). Następnie cienko rozwałkować i wyłożyć foremki do mini tart. Piec 15min
w 200*C. Wystudzić mini tarty. Masą kajmakową (można użyć o różnych smakach)
wyłożyć mini tarty i wierz wygładzić zimnym nożem. Dekorować  kandyzowanymi owocami lub płatkami migdałów… 

Udanych wypieków!

Tagi: wielkanoc
10:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 kwietnia 2014
sos słodko-kwaśny na ostro

Niewiele produktów a sos można wykorzystać do potraw mięsnych, do makaronów czy kanapek z serem. Na gorąco i na zimno. Pycha.

SOS SŁODKO-KWASNY NA OSTRO:

  • pomidory w puszcze w sosie własnym -kostka, bez skórki
  • papryka czerwona
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz, chili
  • mały dżem wiśniowy
  • kawałek świeżego imbiru
  • czosnek

Pomidory gotujemy w rondelku, dodajemy paprykę i czerwoną cebulę pokrojone w kostkę. Zalewamy sosem odlanym z ananasa. Wszystko dusimy. Następnie dodajemy przyprawy i starty imbir oraz 2-3 ząbki czosnku zmiażdżone. Na koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki ananasa, odsączoną kukurydzę i słoiczek dżemu. Sos zacznie gęstnieć. Można jeszcze na koniec doprawić wg własnego uznania- ja dodałam więcej chili- lubię ostre sosy. Gotowy, gorący sos można przekładać do małych słoiczków. Można potem wykorzystać do pizzy, mięs czy kanapek z serem.

Ja zaserwowałam do grillowanych kąsków z piersi z kurczaka:

ssk1

ssk2

Pozostały sos przełożyłam jeszcze gorący do słoików. Szybko znajdzie zastosowanie i zniknie...





Tagi: przystawki
14:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 kwietnia 2014
odrobina lata....

W taka "wakacyjną" pogodę aż się chce wyczarować i lato na talerzu. Ja wyczarowałam smak wakacyjny w pucharku.

LATO W PUCHARKU - CHOCIAŻ NAMIASTKA:

  • ananas
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • rodzynki
  • truskawki

Ot tyle: owoce myjemy, obieramy ze skórki i szypułek i kroimy w cząstki. Dodajemy rodzynki i gotowe. Namiastka wakacyjnych smaków w pucharku...

wq

..... mniam!



Tagi: sałatki
21:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pomysł na ziemniaka

Wielokrotnie jest tak, że zostają nam ugotowane ziemniaki. Oczywiście jako pierwsze nasuwają nam się nam kluski śląskie czy kopytka a ja zaproponuje coś innego. Ale w 2 wersjach.

MASA ZIEMNIACZANA DO RUSKICH:

  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500g twarogu chudego
  • surowy boczek
  • cebula pokrojoną w drobną kostkę

Ugotowane ziemniaki mielimy i dodajemy również przemielony twarożek. Boczek pokrojony w kostkę wysmażamy na skwarki i dodajemy je do masy. Można dodać biały pieprz. Masa powinna być dość zwarta. Ja nie dodaje jajka.

Gotową masą ziemniaczano-serową nadziewamy pierożki.

pr1

Gotujemy je we wrzątku do wypłynięcia i podajemy z przesmażoną cebulą i suszonymi pomidorami.

pr2

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków są:

KULECZKI ZIEMNIACZANO-SEROWE:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 150g twarogu chudego
  • mąka ziemniaczana
  • wędlina lub ugotowane mięso

Ziemniaki wraz z twarogiem mielimy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę. Ja wykorzystałam mięso z wędzonych kości na których właśnie gotowałam barszcz. Gotową masę należy połączyć ( ale odrobinę) z mąka ziemniaczaną tak, by nam się masa nie lepiła do rąk. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy we wrzątku do wypłynięcia. Kluski mogą się ciut lepić ale to taki ich urok. Nie martwcie się!

Kluski można wykorzystać do białego barszczu, żurku czy zalewajki zamiast gotować ziemniaki czy jajka.

ksz

Kluski można również zaserwować  z sosem mięsnym.

Smacznego!





 

Tagi: kluski
18:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 kwietnia 2014
Catering Wielkanocny

Dla osób zainteresowanych ( oczywiście z Płocka) przesyłam Menu na Catering Wielkanocny. Zapraszam , bo dania są fantastyczne!



Tagi: różne
19:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 kwietnia 2014
daje do myślenia

I znalazłam odpowiedź. zastanawiałam się czasami dlaczego np. moja potrawa wykonana wg danego przepisu nie wygląda tak jak na fotce z książki albo blogu. Niekiedy fascynuje mnie piękne podanie dania. Robię wszystko wg wskazówek i co?

Znalazłam odpowiedź. Stylista potraw. Do profesjonalnych książek właśnie taki stylista przygotowuje daną potrawę jak zawodową modelkę. Makijaż , poza... i oczywiście nie wszystko jest prawdziwe. Nawet by dany kotlet prezentował się znakomicie jest malowany i prawie surowy! Pomocne stają się "dodatki" np. plastelina, modelina, wykałaczki, słomki, by danie wyglądało na świeże, rześkie, zdrowe. No dobrze, rozumie takiego stylistę - to jego praca, ale nie wydaje Wam się to trochę oszukiwaniem nas? Bo zabieram się za przepis, widzę na finalnym zdjęciu coś mniam ,że ślinka cieknie a mój finał jest inny! To chyba jest nie fair...

I kolejne rozpoznanie. Zdjęcia blogerów. Hmmm, chyba wiecie do czego zmierzam? No właśnie. Inspiracji szukam często na  blogach, przepisy wydają mi się fajne, proste ale zaraz gdy spojrzę na zdjęcie to poznaję tzw. ściemę! Ale po co tak blefować? Przecież po to dajemy swoje przepisy, swoje pomysły by ktoś mógł tez próbować i eksperymentować w kuchni. Dzięki rzetelnym przepisom nie jedna gospodyni dostaje skrzydeł ,że jej też wyszło. A tak? Często rozmawiam z moimi klientkami i z rozmowy wynika, że po prostu boją się gotować bo ich dania nie wyglądają tak jak na zdjęciach i chyba cos jest nie tak. Jest! Zdęcia oszukane! Więc? Lepiej wstawić fotkę realna niż podcinać nam skrzydła.

Tagi: różne
12:19, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
piątek, 04 kwietnia 2014
Tort RYBA

Od pewnej klientki dostałam fantastyczne zamówienie. Uwielbiam takie wyzwania. Miał być tort RYBA. Tzn. np. szczupak... zaniemówiłam. Ale wymyśliłam takie cos:

TORT RYBA:

r2

r3

r4

r5

I jak? 

Tagi: torty
23:16, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
środa, 02 kwietnia 2014
kilka tortów na raz

TORCIK Z TRUSKAWKĄ:

marta1

marta2

marta3

1 kilogramowy torcik śmietankowy z truskawkami.

TORCIK DLA FANA DEPECHE MODE:

dm1

dm2

dm3

1kilogramowy torcik na urodziny dla fana zespołu Depeche Mode.

TORT Z KOTKIEM:

Kolejny torcik dla dziewczynki , która uwielbia małe kotki:

2a1

2a2

Tort 2 kilogramowy, śmietankowy z ponczem cytrynowym.

TORT MIKI I PLUTO:

mp1

mp2

2o

tort 2,5kg. straciatella na urodziny Oskara!

Tagi: torty
14:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 kwietnia 2014
Impreza w stylu PRL

W tym roku mój mąż kończył 40lat. Impreza jak impreza, coś zorganizować trzeba. Wpadłam na pomysł , by zorganizować imprezę w stylu PRL. Czyli z lat jakie ogólnie jeszcze oboje pamiętamy. Temat przewodni niby prosty, menu też ( w tych czasach nie było nic...więc i menu ubogie). Zapowiedziałam zaproszonym gościom, by i stroje na imprezę były w tym stylu- lata 70te.

 Oto co Zorganizowałam:

a) niestety nie znalazłam szklanek musztardówek więc poradziłam sobie tak:

j1

małe słoiczki z naklejonymi "kartkami" niby wizytówki. Obowiązkowo cukrowe brzegi i słomki. Jako podkładki wydrukowałam pierwszą stronę z "Trybuny Ludu" akurat z dnia narodzin mojego męża.

b) Nie mogło zabraknąć lemoniady w szklanych butelkach:

j2

c) jako przystawka oczywiście MEDUZA czyli zimne nóżki z octem;

j3

d) kolejna przystawka to oczywiście  "Wędliny jak za Gierka":

j4

e) i niezapomniana sałatka warzywna z mega dużą ilością majonezu i minimalistyczną dekoracją:

j7

f) oczywiście tatar:

j5

g) i musiała pojawić się polo cocta, paluszki i szklanki na herbatę w metalowych koszyczkach;

j6

h) i kilka szczególików:

j8

Obowiązkowe dania:

- flaki z chlebem

- schabowe ( mocno rozbite mięso i dużo panierki)

- mielone kotleciki

- udka pieczone

- czerwony barszczyk i paszteciki

- i na koniec śledzie!

Wydaje mi się , że zadbałam o szczegóły jak tylko byłam w stanie. Naklejki na napoje i alkohol można wydrukować a reszta? To tylko dobry pomysł.

Gotową muzykę w tym stylu można oczywiście znaleźć w necie. 

Moim prezentem dla męża była prezentacja zdjęć od narodzin do dnia dzisiejszego czyli przegląd wspomnień z podkładem muzycznym (Andrzej Rosiewicz  "40lat minęło..."; Krzysztof Krawczyk i Bohdan Smoleń " człowiek po 40..")....

Najwspanialsze jednak okazały się podziękowania od męża jakie dostałam na sam koniec...







Tagi: różne
11:38, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
wtorek, 25 marca 2014
trochę mniej kalorii

Wiosna zawitała. Czas na zrzucenie kliku kilo. Też tak czujecie? Ja postanowiłam ograniczyć tłuszcze ( tłuste i smażone potrawy) oraz cukier i słodycze. Wiem ,że to będzie dla mnie ciężko, bo non stop cos gotuję na zamówienia i pokusa jest wielka. Ale postaram się. Też moi panowie się zgodzili i tak właśnie powoli zaczynamy.

ROLADKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI:

  • piersi z kurczaka
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por)
  • tymianek i natka pietruszki
  • szynka parmeńska
  • pieprz, sól, czosnek,
  • odrobina oliwy
  • folia aluminiowa

Czosnek ucieramy z sola, pieprzem i oliwą. Piersi z kurczaka dzielimy na pół ( z jednej piersi powstaną dwa kotlety). Rozbijamy tłuczkiem delikatnie i nacieramy masą czosnkową. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie paseczki. (Julienne – technika krojenia warzyw lub mięsa polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm). Na plastry mięsa układamy warzywa, posypujemy tymiankiem i zwijamy w roladkę.

rp1

Z kolei roladkę zawijamy w szynkę parmeńską i posypujemy natką pietruszki. Takie roladki układamy na folii aluminiowej;

rp2

Folie zwijamy w " cukierka":

rp3

Nasze " cukierki" układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 20min.

rp4

rp5

Ja osobiście lubię gdy warzywa są chrupiące, dlatego moje słupki marchewkowe są grubsze...

SMACZNEGO!

16:52, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
torty w mini wersji

W zeszłym tygodniu postanowiłam poszukać form do tortów mniejszych niż 22cm/średnicy. Oczywiście pozostało mi zamówienie na Allegro. I tak w mojej ofercie pojawiły się teraz torty 1kg. Mini torciki ( na około 8porcji).

TORT Z KUBUSIEM ( MINI):

1

2

3

torcik ważył 1,2kg. Mało masy cukrowej, dekoracja z bitej śmietany. W środku banany i borówki.

TORT SPANGEBOB: (mini)

s1

s2

s3

Torcik przygotowany do sesji fotograficznej na 2 urodziny Szymona. Smak: czekoladowy biszkopt z cytrynowym kremem. Waga 1kg.





Tagi: torty
13:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 marca 2014
pstrąg pieczony w folii

Rybka raz w tygodniu musi być! Dziś serwuję pstrąga z masłem ziołowym pieczony w folii.

PSTRAG Z MASŁEM ZIOŁOWYM (FOLIA):

  • cały pstrąg ( patroszony)
  • masło solone
  • zioła: natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, koperek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • cytryna
  • sól, pieprz biały

Rybę płuczemy, usuwamy łuski i głowę. Nacinamy rybę na bokach. Masło łączymy z ziołami, skórką cytryny i pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki. W środek ryby wkładamy masło i połówki plasterków z cytryny. W nacięcia również wciskamy kawałki masła. Wierzch ryby solimy, posypujemy mieszanką ziół i układamy cytrynę. Rybę umieszczamy na folii aluminiowej.

ps1

ps2

Zawiniętego pstrąga (szczelnie) pieczemy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 15min. Następnie odpakowujemy i jeszcze "zapiekamy" skórkę przez około 3min. Podajemy z plasterkiem cytryny i pomarańcza..

ps3

Masło się rozpuściło a aromat ziół przeniknął całą rybę.... pycha!

Tagi: ryby
20:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 marca 2014
torciki

Teraz tylko dwa torciki na weekend;

TORT HELLO KITTY:

mhk1

mhk2

mała Maja miała jedno życzenie: by torcik był różowy, z kotkiem i różyczką i perełki... dużo! i Chyba była zadowolona, bo jak odbierała torcik to zaniemówiła!

TORT "PSI PATROL":

pp1

pp2

pp3

torciki bezalkoholowe, śmietankowe i truskawkowe i ważące około 2kg.

Tagi: torty
20:58, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
Sałatka a'la CEZAR

Postanowiliśmy wraz z mężem, że raz w tygodniu wprowadzimy BAR SAŁATKOWY jako obiad. Pomysł jak widać się sprawdza a chłopaki wcinają sałatki aż im się uszy trzęsą. Ostatnio zaproponowałam sałatkę CEZAR ale ciut dodałam do niej własnych elementów.

SAŁATKA A'LA CEZAR:

  • sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 3 ugotowane jajka
  • ser parmezan
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 żółtka
  • oliwa z oliwek i olej
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, chilli,
  • czosnek
  • łyżeczka cukru
  • bagietka

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa i chili + olej.

Przygotowujemy sos do sałatki: do wysokiego naczynia wlewamy około 1/2 szklanki oliwy, dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki i musztardę. Dodajemy 2 łyżki startego parmezanu. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładki sos. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz cukrem. Odstawiamy na chwile do lodówki. Sałatę opłukujemy dzielimy na drobne kawałeczki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju doprawiając solą i odrobiną czosnku. Piersi smażymy na złoty kolor. Sałatę rozkładamy na półmisku, układamy ćwiartki jajek oraz kawałki pomidora. Następnie piersi i na wszystko ucieramy parmezan. Sos i bagietkę podajemy osobno.

cezar1

cezar3

cezar2

wiem ,że ta sałatka nie jest oryginalna, ale jakoś tak wyszło, że dodałam ciut od siebie. Chłopakom smakowała na tyle, że syn wyjadał ja do samego wieczora a mąż zapakował sobie końcówkę do pracy na śniadanie .

P.S. Oryginalna sałatka Cezar nie zawiera jajek ugotowanych ani pomidora.

Tagi: sałatki
11:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
oto historia pewnej przyjaźni


 O NIEJ słyszałam nie raz. Spotykałam JĄ na wielu imprezach. Nie sądziłam, że kiedyś będzie nam dane przeżyć taką przygodę we dwie. Opowiadali mi o NIEJ znajomi, jaka ONA  jest i ,że powinnam spróbować. Ale jakoś broniłam się... obawiałam, że jak raz zaryzykuje to może taka znajomość przerodzić się w coś więcej. Wiedziałam ,że może stać się tak, że nawet może JĄ polubić mój mąż. I co wtedy? Wreszcie stało się. Przedstawił nam JĄ pewien znajomy. Proponował, że na pewno JĄ zaakceptuję, polubimy się. Ale ja ciągle na NIE! Ale w momencie jak spotkałyśmy się oko w oko w pewnej galerii, rozumiałyśmy się bez słów! Otwierając się przede mną czułam, że chyba zaryzykuję. Zaproponowała  spotkanie. Całe dwa tygodnie czekałam na ten dzień. Przygotowywałam się mentalnie! Aż wreszcie pojawiła się. Prezentowała się wspaniale. Aż promieniała. Od samego początku czułam, że rozumiemy się doskonale. Obawiałam się, że nie będziemy potrafiły współgrać, ale mój mąż mi wytłumaczył jak z NIĄ postępować i.... stało się. Wiedziałam, że to nastąpi! Pierwsza impreza a ONA okazała się duszą towarzystwa. Po wszystkim sama zajęła się sprzątaniem,  a ja? Zamykając oczy w łóżku szeptałam sama do siebie: KOCHAM CIE MOJA ZMYWARKO!
hehehehehehe..... OTO HISTORIA PRZYJAŹNI MOJEJ ZE ZMYWARKĄ! SZCZERZE MOGE POWIEDZIEĆ, ŻE JEST MOJA NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKĄ! NIE ODDAM JEJ! POZOSTANE JEJ WIERNA....

Tagi: różne
11:23, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 marca 2014
cukinia w roli głównej

Cukinia- ulubione warzywo mojego męża. Najbardziej lubiana to ta grillowana w panierce. Ale tym razem w innym wykonaniu.

CUKINIA ZAPIEKANA Z FETĄ:

  • cukinia
  • 2 duże pomidory
  • ser feta ( opakowanie)
  • śmietana 12%
  • sól, pieprz, czosnek, świeży rozmaryn, papryka, bazylia
  • olej do smażenia

Cukinie kroimy w plastry ( 0,5cm), posypujemy sola i odstawiamy na chwilkę. Pomidora kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy czosnkiem, solą i papryką. Ser rozdrabniamy i dodajemy do śmietany. Dodajemy bazylie i rozdrobniony rozmaryn. Łączymy w gładki sos. Cukinie smażymy z obu stron na oleju na patelni grillowej, również tak smażymy plastry pomidora. Silikonową formę do keksów delikatnie natłuszczamy i wykładamy dno smażoną cukinią, następnie wykładamy sos i na niego pomidora. I znów sos. I tak kolejno: cukinia, sos, pomidor i sos.. wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200*C) i pieczemy około 15min.

cz1

cukinie podałam z piersiami drobiowymi gotowanymi na parze.

cz2

mniammmmmm....

22:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 marca 2014
cukierniczy weekend

Weekend z 6 tortami. Czuję się jak rasowy cukiernik.

TORCIK NA ROCZEK Z KUBUSIEM:

al1

al2

al3

torcik z jasnym biszkoptem, kremem z bitej śmietany , mało alkoholowy poncz, waga około 2kg.

TORCIK DLA 6 LATKI Z KONIKAMI PONY:

am1

am2

torcik z jasnym biszkoptem, kremem truskawkowym i ponczem cytrynowym. Waga 2kg.

TORCIK LOTTO NA ROCZNICĘ:

lotto1

lotto2

tort mocno alkoholowy z kremem z bitej śmietany. Waga 1.80kg.

TORT DLA ROCKMENKI:

p1

p2

torcik truskawkowy, bezalkoholowy, waga prawie 2kg.

TORT Z LITTLEST PET SHOP :

g1

g2

torcik cytrynowy, bezalkoholowy poncz cytrynowy, waga 2,5kg.

TORCIK Z KOTKIEM:

t1

t2

torcik truskawkowy , bezalkoholowy poncz cytrynowy, waga około 2kg.





Tagi: torty
13:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zupna nowinka

Już od dawna znam tą zupę. Tak samo jak cebulową lub czosnkową. Ale ostatnio miałam możliwość skosztowania tej zupy u koleżanki i postanowiłam zaserwować ją w domu dla moich chłopaków.

ZUPA POROWA:

  • domowy wywar mięsno-warzywny
  • duży por
  • masło
  • sól, pieprz, imbir
  • topiony serek ( ulubiony smak)
  • opcjonalnie grzanki

U mnie wywar mięsno-warzywny jest robiony prawie codziennie (do cateringów). W Waszym przypadku należy ugotować domowy rosół, odcedzić warzywa i mięso. Pora ( część białą i odrobine części zielonej) kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Doprawiamy delikatnie pieprzem. Dodajemy do wywaru i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i imbirem. Na koniec dodajemy topiony serek. Spowoduje on zagęszczenie zupy.

Ja dodałam serek grzybowy:

sg

Gotową zupę można podawać z grzankami:

zpor

Smacznego!

P.S. Podziękowania dla Oli za inspirację....



Tagi: zupy
11:04, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
można samemu..

Uwielbiam ten popcorn kupowany w kinie. A połączenie słonego z karmelowym...mmmm. Postanowiłam zrobić samemu. A właśnie szykował nam się popołudniowy seans serialowy w TV , więc była okazja.

DOMOWY POPCORN JAK W KINIE:

  • paczka ziaren kukurydzy
  • olej
  • sól
  • miód, brązowy cukier
  • masło

Popcorn należy przygotować tradycyjnie, na patelni , na oleju, pod przykryciem. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy miód i brązowy cukier ( wszystko w proporcjach 1:1:1). Powstanie nam karmel, którym polewamy połowę naszego gotowego popcornu. Pozostały popcorn solimy wg uznania.

Teraz tylko TV, ulubiony serial i czujemy się jak w kinie.

pp

Smacznego seansu...

Tagi: przystawki
10:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 marca 2014
Witam, jestem zapiekanka!

I kolejna potrawa z cyklu: czyścimy lodówkę! oto zapiekanka ryżowa:

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KIEŁBASĄ:

  • około 250g ugotowanego ryżu
  • wędlina(końcówki, może być również mięso gotowane)
  • 2 duże cebule
  • 200g pieczarek
  • szklanka pomidorów z puszki ( kostka)
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, czosnek, odrobina imbiru
  • ser żółty

Cebulę, wędliny i  pieczarki pokrojone przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy. Chwilę wszystko razem dusimy. Naczynie żaroodporne wykładamy połową ryżu, wykładamy nasz farsz i przykrywamy pozostałym ryżem. Całość zalewamy śmietana połączoną z roztrzepanymi jajkami. Zapiekamy przez około 25min w 160*C. Na koniec posypujemy startym serem i chwilkę jeszcze zapiekamy. Gotowe!

1

2

3

Do farszu można użyć dowolne wędliny, mięsa(gotowane z zupy) , wędzonki. Można też dodać paprykę lub cukinie. Po prostu: czyścimy lodówkę!

Smacznego!

14:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 39
O autorze
Top Blogi