mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 13 sierpnia 2014
takie tam torciki

TORT NA ROCZEK :

wik1

TORT Z KASIORKĄ:

kasa

Tagi: torty
21:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
I po wakacjach

W sumie moje wakacje trwały aż 3 dni ale były wspaniałe. Po rozpoczętym remoncie pokoju syna ( gimnazjalisty) postanowiliśmy wybrać się nad nasze morze. Byłam trochę sceptycznie nastawiona.... ale ogólnie m ile zaskoczona czystością morza, plaży i co najważniejsze mieliśmy wspaniałą pogodę! Całe 3 dni słoneczko! Ale najwspanialsze było to, że po prawie 15 latach zaplanowaliśmy spotkanie z moja koleżanką ze szkolnej ( licealnej) ławy. No nie mogłyśmy powstrzymać łez... nie mogłyśmy się nagadać... Wspaniali ludzie, wspaniała rodzina ( obecnie moja psiapsiółka mieszka w Anglii) jej przyjaciele również i właśnie z nimi spędziliśmy 3 wspaniałe i pełne życzliwości dni. Naprawdę po niemiłych i zbyt drażliwych doświadczeniach ostatnich dni ( praca i męża i moja) takie odstresowanie się przydało. Dziękuję Wam kochani bardzo serdecznie za wspaniałe wakacje... mam nadzieje ,że za rok do Was również dołączymy! Może na stałe....

eij

po 15 latach 15kg więcej i po 15 zmarszczek.... hehehehh ale i tak się kochamy!

Tagi: różne
21:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 lipca 2014
nic się nie chce....

W takie upalne dni nie chce się jeść.. piło by się litrami...no ale moje dwie paszcze domagają się obiadów. Jak pytam się : co? to pada odpowiedz: coś... i bądź tu mądra!  Wymyśliłam:

MAKARON RURKI Z CHORIZO:

  • opakowanie makaronu rurki
  • 500ml śmietany 30%
  • około 450g kiełbasy chorizo ( plasterki)
  • sól, czosnek, papryka wędzona ( w proszku)
  • 2 kulki sera mozzarella

Na patelni podsmażamy plasterki kiełbasy, dodajemy przyprawy, zalewamy wszystko śmietaną i chwile dusimy by śmietana się redukowała. Dodajemy ugotowany al'dente makaron. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Podajemy od razu. dekorujemy listkami bazylii;

c

smacznego

Tagi: kluski
22:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka torcików z ostatnich dni

TORT NA ROCZEK:

rl1

TORT :"KOŁNIERZ"...

kł

TORT "MEIN KRAFT":

mk

Tagi: torty
21:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tak mi przykro....

Lipiec: przepracowane 250h/mc na stanowisku szefa kuchni...Jak cos to padam na przysłowiowy RYJ...Czasami się zastanawiam jaki dziś dzień, bo wydaje mi się ,że wszystkie dni są takie same. Zaangażowanie w prace odbija się na moim życiu prywatnym ale najbardziej na moich klientach torcikowych. Musze czasami odmawiać, bo najnormalniej na świecie nie mam czasu.. a nocne posiadówki z tortami już mnie nie bawią. Ale za kilka dni.. na kilka dni opuszczam restauracje i zmykam na wakacje. A w planach mam spotkanie z moja przyjaciółką z czasów liceum. Nie widziałyśmy się prawie 15lat! Szmat czasu! Będzie co opowiadać....

Tagi: różne
20:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 lipca 2014
Filet z kaczki z gruszkami

Nadszedł czas na kaczusie. Kiedyś bardzo chciałam wypróbować właśnie fileta a teraz nadarzyła się okazja. Testowanie.

FILET Z KACZKI Z KARMELIZOWANA GRUSZKĄ:

  • filet z kaczki
  • gruszki z octu
  • miód
  • sos sojowy, pieprz mielony

Fileta myjemy i czyścimy ( zdarzają się ewentualne piórka). nacinamy skórkę w krateczkę i całą pierś nacieramy sosem sojowym. Pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie smażymy skórką do dołu ( wytapiamy tłuszcz) około 3-4 min. na patelni grillowej. Przekładamy i obsmażamy z drugiej strony też około 3min. Wysmażona kaczkę przekładamy na kratkę (np. taką z piekarnika) i powinna chwile leżakować. Puści ona odrobine soku. po leżakowaniu fileta przekładamy do piekarnika nastawionego na 180*C i pieczemy około 10-12min w zależności jak gruby był nasz filet. Na patelni na której smażyliśmy fileta pozostał tłuszcz do którego dodajemy łyżkę miodu. podgrzewamy i wkładamy dwie połówki gruszek z octu. Podsmażamy je.  Już gotowego fileta podajemy z opiekanymi ziemniakami i karmelizowana gruszką. Jako dodatek proponuje buraczek na ciepło...

pk1

mniam...

Tagi: mięsa
18:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
oststnie wypieki

Oto kilka moich ostatnich torcików:

* BATMAN

b

* KUBUŚ PUCHATEK

k

* GORSET

gor

* CHRZEST

bb





Tagi: torty
18:19, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
indyk też dobry

Jakiś czas temu kupiłam jedno udko...indycze. Mega wielka porcja mięsa. W sumie nie miałam pomysłu na jej przygotowanie ale pomysł narodził się sam.

Pieczone udko z indyka:

  • górna część udka indyka ( tzw. szyneczka)
  • sól do peklowania
  • przyprawa do kurczaka pikantna
  • rozmaryn
  • czosnek
  • olej

Udko należy wytrybować, rozłożyć i wewnętrzną część natrzeć solą do peklowania mięs. Odstawić na około 2h do lodówki. Następnie z oleju, rozmarynu, czosnku i przyprawy przygotowujemy marynatę i ponownie nacieramy nią już całe nasze mięso. Zwijamy i związujemy udo. Pieczemy w rękawie ponad godzinę w piekarniku nastawionym na 180*C.

in1

Podajemy z sosem jogurtowo-musztardowym, ziemniakami i rubinową surówką:

u3

smacznego!







Tagi: mięsa
17:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 lipca 2014
jak tylko ogarnę....

Tyle się dzieje ostatnio, ale obiecuje w ten weekend jak tylko wszystko ogarnę...powstawiam nowe rzeczy, nowe przepisy i w ogóle nowe nowinki!

Tagi: różne
22:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 lipca 2014
dla ochłody

Dla ochłody oczywiście najlepsze lody... a z dodatkiem soczystych i schłodzonych owoców...mniam1

OWOCOWO-LODOWY SZAŁ:

  • melon
  • arbuz
  • lody
  • sos truskawkowy ( kilka truskawek i łyżka jogurtu)

Melona i arbuza kroimy w kawałeczki lub "kulkujemy". Dodatkowo można namoczyć w delikatnym alkoholu...(deser dla dorosłych). Z truskawek robimy sos: miksujemy je z odrobiną jogurtu. Podajemy owoce z 2 gałkami lodów ..

lot

dla ochłody...



Tagi: desery
16:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 lipca 2014
grzybki jak schab...

BOCZNIAK:

  • paleta boczniaków
  • jajko, bułka tarta
  • sól, pieprz, granulowany czosnek
  • olej do smażenia
  • ser bryndza

Boczniaki opłukujemy i nie odsączamy z wody. Niech wchłoną trochę wilgoci. Następnie przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na tłuszczu z obu stron. Podajemy gorące z kawałkami sera bryndza.

bocz1

jak schaboszczak...

Tagi: przystawki
15:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
nadrabiam....w torcikowie...

k1TORT URODZINOWY:

k2

tort ponad 2,5kg, truskawkowe nadzienie z truskawkami, nasączenie alkoholowe.

TORT MONSTER HIGH:

01

02

tort 2,5kg, śmietankowy.

TORT ROCZNICOWY:

j1

j2

tort wagowo ponad 3kg. Mocno alkoholowy, z kremem śmietankowym z truskawkami.





Tagi: torty
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 czerwca 2014
rabarbar... bar...

Sezon rabarbarowy już trwa:

DROŻDZOWE Z RABARBAREM:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 14 g suchych drożdży ( 2 opakowania)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Rabarbar pokrojony i zasypany cukrem

Mąkę połączyć z drożdżami. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier, roztopione i ostudzone masło. Delikatnie zmiksować.  Mleko delikatnie podgrzać. Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz mleko, wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Dodatkowo przygotowujemy sobie kruszonkę( 1szkl. maki, 1szkl. cukru 100g masła).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy 25x40 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Rozłożyć na nim pokrojony w kostkę rabarbar, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC bez termoobiegu przez ok. 40 minut.

Najlepsze jeszcze ciepłe...

drrab1

Smacznego!



Tagi: ciasta
22:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
na grilla

Oto kilka sposobów na przekąski grillowe:

SER KOZI Z PESTOCZOSNKOWYM I OLIWKAMI:

g1

NADZIWANE ZIEMNIAKI SERKIEM Z ANCHOIS I SEREM WEDZONYM:

g4

GRILLOWANA CUKINIA Z CHOIIZO I MOZZARELLĄ:

g2

Smacznego!

Tagi: grill
21:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 czerwca 2014
trzy nowe

TORT ROCZNICOWY:

wj1

wj2

wj3

tort śmietankowy, mocno alkoholowy, 2 kg.

TORT BARBI:

ola1

ola2

ola3

torcik prawie 3 kg. Truskawkowy, lekko alkoholowy.

TORT ANGRY BIRDS:

ab1

ab2

tort  śmietankowy, 2kg, bezalkoholowy.



Tagi: torty
15:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tyle tego...

Tyle się ostatnio dzieje, ze nie wiem od czego zacząć.. po pierwsze: chyba się wreszcie spełni moje marzenie ( być szefem)- właśnie rozważyłam  pewne propozycje. Będę musiała z wielu rzeczy zrezygnować, bo nie da się dwóch srok za ogon...Ale mam nadzieję, że decyzja będzie słuszna. Prawie rok czekałam na konkrety a one pojawiły się z całkiem innej strony i wręcz niespodziewanie. Dostałam mega szanse, którą musze wykorzystać!

Po drugie: wiele zmian nastąpiło u męża w firmie ( i dobrych i tych złych też) ale wychodzimy na przeciw wszystkim wyzwaniom. Chyba to powiedzenie: życie zaczyna się po 40 jest teraz dla nas oboje tak idealne...

Po trzecie: już mamy wakacje! Mój jedynak ciągle będzie w rozjazdach, wyjazdach, obozach itp. ,że ja będę mogła zając się szefowaniem... bezstresowo. A nasze wakacje chyba odpłyną w siną dal...

Po czwarte: znów skręciłam kostkę tzn. stopę w kostce. Ale za to mogę sobie jeszcze poleniuchować  przed mega NOWYM...(ale pracuje w domu) bo niestety nie dadzą mi odpocząć moje torciki itp.

Więc od 1 lipca wkraczamy w NOWE.... 

Tagi: różne
15:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 czerwca 2014
roladki ze szpinakiem

Kupiłam paczkę świeżego szpinaku i tak pomyślałam o roladkach ze schabu.

ROLADKI ZE SZPINAKIEM ZE SCHABU:

  • 6 x 120g schabu ( plastry)
  • szpinak
  • czosnek
  • masło
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • bułka tarta do panierowania
  • jajka
  • tymianek i bazylia świeże gałązki
  • 6 plastrów żółtego sera

Plastry schabu rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy. Szpinak przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku wyciśniętego soląc tylko odrobinę. Czekamy aż odparuje płyn. Na plastry schabu układamy plaster sera żółtego, wykładamy łyżkę szpinaku i gałązkę tymianku oraz listek bazylii.

s1

i tak robimy ze wszystkimi plastrami schabu...

s2

następnie zwijamy boki do środka i w tzw. rulonik:

s3

i znów tak ze wszystkimi:

s4

Każdy rulonik panierujemy w jaku i bułce tartej a następnie smażymy na patelni grillowej na oleju do zazłocenia się roladek z każdej strony.

Podajemy roladki z młodymi ziemniakami pieczonymi z gałązkami rozmarynu dla uzyskania aromatu.

s5

Smacznego:

s6

nic dodać nic ująć...



Tagi: mięsa
19:41, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
deser truskawkowy

Ostatnio czytałam przepis " odwrócone ciasto" i zastanawiałam się o co chodzi... teraz wiem.

ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • truskawki
  • bita śmietana do dekoracji
  • cukier puder

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie żółtka. Nadal ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia i po łyżce maki ciągle ubijając. Połowę powstałej masy biszkoptowej wylewamy na dno tortownicy ( 22cm) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąka. Wykładamy truskawki umyte i bez szypułek. Ja wyłożyłam dość dużo i ściśle. Wylewamy pozostałą część masy biszkoptowej. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 160*C przez 35-40min. Po wyjęciu chwilę pozostawiamy do wystudzenia, następnie blachę ODWRACAMY. Truskawki opadły nam na dno a delikatne ciasto uniosło się podczas pieczenia  do góry:

tr1

i nie obawiajcie się, że to ciasto nie ma spodu.... tak ma być!

tr2

posypujemy cukrem pudrem a następnie każdy  kawałek serwujemy z bitą śmietaną i kleksem ze zmiksowanych truskawek:

tr3

smacznego!

Tagi: ciasta
17:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kluski niby knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa wiec jedziemy truskawkowo dalej. Tym razem wykorzystam jeszcze stare ziemniaki i twaróg.

LENIWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI:

 

  • 2 x 250 g twarogu  chudego (2 kostki)
  • 1/2k g ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • duże truskawki
  • masło i cukier do "dekorowania"

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam z łupinek i przemieliłam jeszcze ciepłe przez maszynkę.  Truskawki obrać z szypułek i zasypać łyżką cukru. W dużej misce rozdrabniamy twaróg, dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek kładziemy truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na knedle) i odstawić na posypaną mąką deskę. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i oleju. Gdy zacznie wrzeć wrzucam pojedynczo knedle i gotujemy do momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. jeszcze gotujemy dodatkowo przez 2-3 minuty. Podajemy z masłem i posypujemy cukrem.

klt

smacznego.



Tagi: kluski
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014
babeczki, babeczki

Ostatnio miałam przyjemność wykonać tort weselny wykonany z babeczek (mufinek).

Już na gotowe babeczki układałam truskawki:

mt1

następnie dekorowałam kremem śmietankowo-maślanym:

mt2

już nakremowane dekorowałam lukrowymi serduszkami, srebrnymi perełkami i brokatem.

Główna babeczka ( postawiona na szczycie torcika) wykonana została dla pary młodej:

mt3

Niestety gotowy torcik układany był dopiero na sali weselnej....

Tagi: torty
11:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 czerwca 2014
torty na dobry początek czerwca

TORT KONIE:

41

42

43

tort dla Michała, miłośnika koni. Waga 2kg, smak śmietankowy z ponczem cytrynowym....

TORT "RANCZO-ZWIERZĄTKA":

w1

w2

w3

torcik 2 kg, śmietankowy krem z dodatkiem świeżych truskawek.

TORT URODZINOWY (60):

b1

b2

tort 2kg, z kremem straciatella, alkoholowy poncz.

TORT RIO:

rio1

rio2

rio3

tort 2kg, truskawkowy.

Tagi: torty
17:23, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
niedziela, 08 czerwca 2014
catering cd.

A co powiecie na taki zestaw....

t1

t2

t3

t4

t5

w zestawie:

- rolada łososiowa w waflu

- roladki z szynki z musem chrzanowym

-2xkoreczki warzywne ( + truskawki)

- galantyna z kurczaka z suszonymi pomidorami i koperkiem oraz serem brie

Smakowicie wygląda?

Tagi: catering
14:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
cateringowa paczuszka

Miałam zaserwować coś fajnego w cateringu i wymyśliłam takie coś:

ŁOSOŚ PAKOWANY WE FRANCUZA:

  • łosoś surowy( po 120g/porcja)
  • ser mozzarella ( kulki w zalewie)
  • bazylia świeża
  • pieprz cytrynowy, sól, cytryna
  • ciasto francuskie
  • białko jajka
  • oliwa ziołowa

Łososia należy przygotować tzn. pozbawić skóry, ości itp. Każdą porcję przyprawić pieprzem cytrynowym, solą morską i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki. Ser odcedzić i pokroić w plastry. Ciasto francuskie przygotować- pokroić na prostokąty takiej wielkości by ułożyć na nich łososia i zawinąć brzeg. Z reszty ciasta przygotować przykrywki ( daszki ) do naszych paczuszek. Łososia delikatnie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Studzimy. na każdym kawałku ciasta układamy łososia, na nim po 2 plasterki sera i kilka listków bazylii. Zawijamy boki:

pfr1

Następnie każdą paczuszkę nakrywamy daszkiem z ciasta francuskiego i naklejamy dekorację np. listek z ciasta. Paczuszki smarujemy białkiem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C do zazłocenia się wierzchów:

pf2

Paczuszki są w sumie gotowe. Jednak dla lepszego efektu smarujemy je oliwa ziołową i posypujemy czarnuszką ( już opcja do wykonania przez osobę zamawiająca na miejscu) i zapiekamy przez kilka minut z opcją pieczenia spodu. Do takiego zestawu dołączam sos czosnkowo-koperkowy i surówkę ( wg zamówienia).

SMACZNEGO.......



Tagi: catering
13:47, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 czerwca 2014
rubinowa surowka

Człowiek się całe życie uczy i zdobywa doświadczenie. Ja ostatnio podłapałam kilka nowych pomysłów na przystawki, surówki, sałatki i dania główne. Zapadła mi pewna surówka a zwłaszcza jej kolor:

RUBINOWA SURÓWKA:

  • czerwona kapusta
  • czerwona cebula
  • kiszone ogórki 3 szt.
  • sok z 2 cytryn
  • cukier 3 łyżeczki
  • olej 1/3 szklanki
  • odrobina pieprzu ziołowego

Kapustę szatkujemy w cieniutkie paseczki. Przygotowujemy wrzątek połączony z sokiem z cytryny. Przelewamy ( sparzamy) kapustę. Szybko kapusta zmieni kolor. Stanie się rubinowa. Odstawiamy kapustę do przestygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebule w kostkę a ogórki ścieramy na warzywnej tarce.  Łączymy z kapustą, dodajemy pieprz ziołowy, cukier i olej. Odstawiamy surówkę na godzinę do lodówki. Po tym czasie surówka jest gotowa.

s

doskonały dodatek do ryb oraz do dań mięsnych.

Tagi: surówki
11:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 czerwca 2014
torty na ten weekend

TORT MONSTER HIGH ( 2 lalki):

2xmh1

2xmh2

2xmh3

tort ponad 2kg z czekoladowym biszkoptem i śmietankowym kremem, poncz pomarańczowy.

TORT LORD VADER:

lv1

lv2

tort 2kg, jasny biszkopt z kremem śmietankowym z truskawkami. Poncz cytrynowy.

Tort z PINGWINAMI I JULIANEM:

j1

j2

j3

torcik 2 kg, jasny biszkopt, krem czekoladowy, poncz cytrynowy.

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

tenor1 tenor4

torcik 1,5kg. Jasny biszkopt z kremem śmietankowym z truskawkami. Poncz alkoholowy. 

Tagi: torty
16:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
O autorze
Top Blogi