mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 15 września 2014
torciki przed weekendem..

Będąc w pracy telefon dzwoni jak szalony, aż mi przykro odmawiać zrobienia tortów więc zabieram się do roboty.

TORT "KSIĄŻKA":

ks1

ksiazka2

tort dla miłośniczki książek, truskawkowy, waga ponad 2,5kg.

TORT "GORSET":

gor1

gor2

tort na 18ste urodziny, alkoholowy poncz, krem śmietankowy , waga 2kg.

TORT Z TYGRYSKIEM:

t1

t2

tort czekoladowy, waga 1,2kg.

Tagi: torty
11:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
dopadła mnie...

Dopadła mnie! Nie grypa ani inna choroba wirusowa ale choroba zawodowa. Od pewnego czasu zauważyłam ,że drętwieją mi palce w prawej ręce. Potem nie miałam w nich czucia, a na koniec ten potworny ból w nocy całej ręki. Postanowiłam przebadać tę przypadłość. I stało się! Zespół cieśni nadgarstka- czyli choroba zawodowa... i co dalej? Rehabilitacja a jak to nic nie da to operacja. Trochę się tym zmartwiłam, bo prawa ręka pod nóż? A co z moimi torcikami... na szczęście rehabilitacja daje mi ulgi w bólu...

Tagi: różne
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 września 2014
Minionek

Taki tam torcik:

TORT MINIONEK:

min1

min2

Tort śmietankowy z kremem truskawkowym. 

Tagi: torty
16:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ukochany dzień na obiad domowy

Niedziela. Uwielbiam. zwłaszcza jak jest wolna od jakichkolwiek obowiązków. Dzięki temu, że odgórnie zarządzono niedzielę dniem wolnym celebruję ją wspaniałym , domowym obiadem. I odpoczynkiem oczywiście.

GULASZ Z INDYKA:

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka.
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • pieprz biały, sól, odrobina chilli, listek laurowy
  • zioła prowansalskie
  • szklanka wywaru warzywnego
  • śmietana kremowa 18%
  • łyżka czubata mąki

Cebule kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni. Mięso gulaszowe już kupujemy pokrojone na drobno. Podsmażamy je w wooku do momentu uzyskania złotego koloru, dodajemy zioła i pozostałe przyprawy. Dodajemy cebulę i pieczarki .Podlewamy wywarem i dusimy około pół godziny. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga dłuższego duszenia. Powstały sos zagęszczamy śmietaną połączona z mąką. Gotowe...

i

gulasz podajemy z ryżem lub kaszą kus kus. 

16:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 września 2014
Torcik Płocki

TORT PŁOCKI:

jasio1

jasio2

Biszkopt czekoladowy, nasączony cytryniakiem, przełożony bitą śmietaną. waga 2kg.

Tagi: torty
15:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
coś podpatrzone czyli sałatka brokułowa

Osobiście nie przepadam za brokułami ale są zdrowe więc trzeba jeść. Sałatkę podpatrzyłam ale jak to na mnie przystało troszkę dodałam od siebie.

SAŁATKA BROKUŁOWA CURRY:

  • brokuł świeży
  • około 250g piersi z kurczaka ( olej do smażenia)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • curry
  • sól, pieprz biały
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej żółte)
  • puszka kukurydzy konserwowej

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i parzymy. Powinien być chrupki ( nie rozgotowany). Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz curry. Podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł wykładamy  no półmiska, dodajemy odsączoną kukurydzę, poszatkowane jajka, kurczaka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy jeszcze odrobine curry , sól oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajmy do składników sałatkowych i łączymy. Odstawiamy do lodówki  by się "przegryzła".

br1

br2

Sałatka bardzo pożywna i sycąca...

Tagi: sałatki
14:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 sierpnia 2014
nowe, kolorowe torciki

TORT NA ROCZEK:

l1

l3

torcik śmietankowy. Waga około 2kg.

TORT  "MONSTR HIGH".

mh1

mh2

Biszkopt czekoladowy, przekładany bitą śmietaną. Waga 2kg.

Tagi: torty
19:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
moja niedziela...

Już od bardzo dawna nie miałam w pracy wolnej niedzieli... Jest cudownie. garstka grzybków zebrana przez męża była bazą dzisiejszego śniadania: jajecznica... i był pewien plan. Ale znając mój zapał - plan legł w gruzach. Leniłam się prawie cały dzień. No może wykazałam się ciut w kuchni: smaczny rosołek, pieczone udka i mizeria. Typowo niedzielny obiad. Ale jaki smaczny... Potem oczywiście popołudniowa drzemka i kawałek słodkiego..

NAJZWYKLEJSZA KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI:

  • 250g masła lub margaryny ( tu DELMA)
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 1.5szkl. mąki tortowej
  • śliwki około 250g
  • cukier puder do dekorowania

Z mąki, masła i cukru zagniatamy tzw. kruszonkę. Musi mieć konsystencję grudek.. Śliwki myjemy i drylujemy. Dzielimy na połówki lub ćwiartki jeśli są dość duże. Posypujemy cukrem i odstawiamy na chwile.Małą tortownicę natłuszczamy, posypujemy mąką i kruszymy na dno połowę naszej kruszonki. Na niej układamy śliwki i zasypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez około 35-40min. dekorujemy cukrem pudrem.

slkr1

Najlepiej smakuje na gorąco.. a do tego łyżka gęstej śmietany...



Tagi: ciasta
18:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
w "międzyczasie"

Ponieważ ze 100% 95% pochłania moja praca mam teraz ograniczony czas na moje torcikowo. Ale staram się jak mogę, by chociaż kilka zamówień w tygodniu przyjmować. Oto ostatnie moje wypieki:

TORCIK "CYCUSZEK" DLA MĘŻA:

C1

C2

tort czekoladowy, waga około 1,5kg.

TORT "PSZCZÓŁKA MAJA":

maja1

maja2

maja3

tort malinowo - śmietankowy, waga około 2,5kg.



Tagi: torty
12:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 sierpnia 2014
takie tam torciki

TORT NA ROCZEK :

wik1

TORT Z KASIORKĄ:

kasa

Tagi: torty
21:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
I po wakacjach

W sumie moje wakacje trwały aż 3 dni ale były wspaniałe. Po rozpoczętym remoncie pokoju syna ( gimnazjalisty) postanowiliśmy wybrać się nad nasze morze. Byłam trochę sceptycznie nastawiona.... ale ogólnie m ile zaskoczona czystością morza, plaży i co najważniejsze mieliśmy wspaniałą pogodę! Całe 3 dni słoneczko! Ale najwspanialsze było to, że po prawie 15 latach zaplanowaliśmy spotkanie z moja koleżanką ze szkolnej ( licealnej) ławy. No nie mogłyśmy powstrzymać łez... nie mogłyśmy się nagadać... Wspaniali ludzie, wspaniała rodzina ( obecnie moja psiapsiółka mieszka w Anglii) jej przyjaciele również i właśnie z nimi spędziliśmy 3 wspaniałe i pełne życzliwości dni. Naprawdę po niemiłych i zbyt drażliwych doświadczeniach ostatnich dni ( praca i męża i moja) takie odstresowanie się przydało. Dziękuję Wam kochani bardzo serdecznie za wspaniałe wakacje... mam nadzieje ,że za rok do Was również dołączymy! Może na stałe....

eij

po 15 latach 15kg więcej i po 15 zmarszczek.... hehehehh ale i tak się kochamy!

Tagi: różne
21:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 lipca 2014
nic się nie chce....

W takie upalne dni nie chce się jeść.. piło by się litrami...no ale moje dwie paszcze domagają się obiadów. Jak pytam się : co? to pada odpowiedz: coś... i bądź tu mądra!  Wymyśliłam:

MAKARON RURKI Z CHORIZO:

  • opakowanie makaronu rurki
  • 500ml śmietany 30%
  • około 450g kiełbasy chorizo ( plasterki)
  • sól, czosnek, papryka wędzona ( w proszku)
  • 2 kulki sera mozzarella

Na patelni podsmażamy plasterki kiełbasy, dodajemy przyprawy, zalewamy wszystko śmietaną i chwile dusimy by śmietana się redukowała. Dodajemy ugotowany al'dente makaron. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Podajemy od razu. dekorujemy listkami bazylii;

c

smacznego

Tagi: kluski
22:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka torcików z ostatnich dni

TORT NA ROCZEK:

rl1

TORT :"KOŁNIERZ"...

kł

TORT "MEIN KRAFT":

mk

Tagi: torty
21:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tak mi przykro....

Lipiec: przepracowane 250h/mc na stanowisku szefa kuchni...Jak cos to padam na przysłowiowy RYJ...Czasami się zastanawiam jaki dziś dzień, bo wydaje mi się ,że wszystkie dni są takie same. Zaangażowanie w prace odbija się na moim życiu prywatnym ale najbardziej na moich klientach torcikowych. Musze czasami odmawiać, bo najnormalniej na świecie nie mam czasu.. a nocne posiadówki z tortami już mnie nie bawią. Ale za kilka dni.. na kilka dni opuszczam restauracje i zmykam na wakacje. A w planach mam spotkanie z moja przyjaciółką z czasów liceum. Nie widziałyśmy się prawie 15lat! Szmat czasu! Będzie co opowiadać....

Tagi: różne
20:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 lipca 2014
Filet z kaczki z gruszkami

Nadszedł czas na kaczusie. Kiedyś bardzo chciałam wypróbować właśnie fileta a teraz nadarzyła się okazja. Testowanie.

FILET Z KACZKI Z KARMELIZOWANA GRUSZKĄ:

  • filet z kaczki
  • gruszki z octu
  • miód
  • sos sojowy, pieprz mielony

Fileta myjemy i czyścimy ( zdarzają się ewentualne piórka). nacinamy skórkę w krateczkę i całą pierś nacieramy sosem sojowym. Pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie smażymy skórką do dołu ( wytapiamy tłuszcz) około 3-4 min. na patelni grillowej. Przekładamy i obsmażamy z drugiej strony też około 3min. Wysmażona kaczkę przekładamy na kratkę (np. taką z piekarnika) i powinna chwile leżakować. Puści ona odrobine soku. po leżakowaniu fileta przekładamy do piekarnika nastawionego na 180*C i pieczemy około 10-12min w zależności jak gruby był nasz filet. Na patelni na której smażyliśmy fileta pozostał tłuszcz do którego dodajemy łyżkę miodu. podgrzewamy i wkładamy dwie połówki gruszek z octu. Podsmażamy je.  Już gotowego fileta podajemy z opiekanymi ziemniakami i karmelizowana gruszką. Jako dodatek proponuje buraczek na ciepło...

pk1

mniam...

Tagi: mięsa
18:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
oststnie wypieki

Oto kilka moich ostatnich torcików:

* BATMAN

b

* KUBUŚ PUCHATEK

k

* GORSET

gor

* CHRZEST

bb





Tagi: torty
18:19, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
indyk też dobry

Jakiś czas temu kupiłam jedno udko...indycze. Mega wielka porcja mięsa. W sumie nie miałam pomysłu na jej przygotowanie ale pomysł narodził się sam.

Pieczone udko z indyka:

  • górna część udka indyka ( tzw. szyneczka)
  • sól do peklowania
  • przyprawa do kurczaka pikantna
  • rozmaryn
  • czosnek
  • olej

Udko należy wytrybować, rozłożyć i wewnętrzną część natrzeć solą do peklowania mięs. Odstawić na około 2h do lodówki. Następnie z oleju, rozmarynu, czosnku i przyprawy przygotowujemy marynatę i ponownie nacieramy nią już całe nasze mięso. Zwijamy i związujemy udo. Pieczemy w rękawie ponad godzinę w piekarniku nastawionym na 180*C.

in1

Podajemy z sosem jogurtowo-musztardowym, ziemniakami i rubinową surówką:

u3

smacznego!







Tagi: mięsa
17:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 lipca 2014
jak tylko ogarnę....

Tyle się dzieje ostatnio, ale obiecuje w ten weekend jak tylko wszystko ogarnę...powstawiam nowe rzeczy, nowe przepisy i w ogóle nowe nowinki!

Tagi: różne
22:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 lipca 2014
dla ochłody

Dla ochłody oczywiście najlepsze lody... a z dodatkiem soczystych i schłodzonych owoców...mniam1

OWOCOWO-LODOWY SZAŁ:

  • melon
  • arbuz
  • lody
  • sos truskawkowy ( kilka truskawek i łyżka jogurtu)

Melona i arbuza kroimy w kawałeczki lub "kulkujemy". Dodatkowo można namoczyć w delikatnym alkoholu...(deser dla dorosłych). Z truskawek robimy sos: miksujemy je z odrobiną jogurtu. Podajemy owoce z 2 gałkami lodów ..

lot

dla ochłody...



Tagi: desery
16:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 lipca 2014
grzybki jak schab...

BOCZNIAK:

  • paleta boczniaków
  • jajko, bułka tarta
  • sól, pieprz, granulowany czosnek
  • olej do smażenia
  • ser bryndza

Boczniaki opłukujemy i nie odsączamy z wody. Niech wchłoną trochę wilgoci. Następnie przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na tłuszczu z obu stron. Podajemy gorące z kawałkami sera bryndza.

bocz1

jak schaboszczak...

Tagi: przystawki
15:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
nadrabiam....w torcikowie...

k1TORT URODZINOWY:

k2

tort ponad 2,5kg, truskawkowe nadzienie z truskawkami, nasączenie alkoholowe.

TORT MONSTER HIGH:

01

02

tort 2,5kg, śmietankowy.

TORT ROCZNICOWY:

j1

j2

tort wagowo ponad 3kg. Mocno alkoholowy, z kremem śmietankowym z truskawkami.





Tagi: torty
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 czerwca 2014
rabarbar... bar...

Sezon rabarbarowy już trwa:

DROŻDZOWE Z RABARBAREM:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 14 g suchych drożdży ( 2 opakowania)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Rabarbar pokrojony i zasypany cukrem

Mąkę połączyć z drożdżami. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier, roztopione i ostudzone masło. Delikatnie zmiksować.  Mleko delikatnie podgrzać. Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz mleko, wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Dodatkowo przygotowujemy sobie kruszonkę( 1szkl. maki, 1szkl. cukru 100g masła).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy 25x40 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Rozłożyć na nim pokrojony w kostkę rabarbar, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC bez termoobiegu przez ok. 40 minut.

Najlepsze jeszcze ciepłe...

drrab1

Smacznego!



Tagi: ciasta
22:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
na grilla

Oto kilka sposobów na przekąski grillowe:

SER KOZI Z PESTOCZOSNKOWYM I OLIWKAMI:

g1

NADZIWANE ZIEMNIAKI SERKIEM Z ANCHOIS I SEREM WEDZONYM:

g4

GRILLOWANA CUKINIA Z CHOIIZO I MOZZARELLĄ:

g2

Smacznego!

Tagi: grill
21:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 czerwca 2014
trzy nowe

TORT ROCZNICOWY:

wj1

wj2

wj3

tort śmietankowy, mocno alkoholowy, 2 kg.

TORT BARBI:

ola1

ola2

ola3

torcik prawie 3 kg. Truskawkowy, lekko alkoholowy.

TORT ANGRY BIRDS:

ab1

ab2

tort  śmietankowy, 2kg, bezalkoholowy.



Tagi: torty
15:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tyle tego...

Tyle się ostatnio dzieje, ze nie wiem od czego zacząć.. po pierwsze: chyba się wreszcie spełni moje marzenie ( być szefem)- właśnie rozważyłam  pewne propozycje. Będę musiała z wielu rzeczy zrezygnować, bo nie da się dwóch srok za ogon...Ale mam nadzieję, że decyzja będzie słuszna. Prawie rok czekałam na konkrety a one pojawiły się z całkiem innej strony i wręcz niespodziewanie. Dostałam mega szanse, którą musze wykorzystać!

Po drugie: wiele zmian nastąpiło u męża w firmie ( i dobrych i tych złych też) ale wychodzimy na przeciw wszystkim wyzwaniom. Chyba to powiedzenie: życie zaczyna się po 40 jest teraz dla nas oboje tak idealne...

Po trzecie: już mamy wakacje! Mój jedynak ciągle będzie w rozjazdach, wyjazdach, obozach itp. ,że ja będę mogła zając się szefowaniem... bezstresowo. A nasze wakacje chyba odpłyną w siną dal...

Po czwarte: znów skręciłam kostkę tzn. stopę w kostce. Ale za to mogę sobie jeszcze poleniuchować  przed mega NOWYM...(ale pracuje w domu) bo niestety nie dadzą mi odpocząć moje torciki itp.

Więc od 1 lipca wkraczamy w NOWE.... 

Tagi: różne
15:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
O autorze
Top Blogi