mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 23 sierpnia 2016
kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną

KOTLECIKI JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego chili
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie - 2 plasterki żółtego sera
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać zimną wodą kilkakrotnie. Odcedzić, wlać mleko, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut. 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Kaszę i ugotowane jajka włożyć do dużej miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek oraz starty na tarce ser żółty i chili. Dokładnie wymieszać, uformować kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto... Podawać z sosem czosnkowym.

jj1

jj3

Smacznego!

23:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki do wyboru do koloru.

SAŁATKA Z FIGAMI I CZERWONĄ CEBULĄ:

  • roszponka
  • ser feta z chili
  • kukurydza
  • figi
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • sos: oliwa, miód, musztarda chrzanowa, sól

fig

co tu opisywać .. jak na dłoni mamy sałatkę..hihi.

SAŁATKA Z JARMUŻEM I PESTKAMI DYNI:

  • młody jarmuż
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • szczypiorek, natka pietruszki
  • pestki dyni
  • ser feta
  • sos: oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól, pieprz

jar

SAŁATKA Z ANANASEM I AWOKADO:

  • rukola
  • awokado
  • ananas
  • cebula dymka
  • orzechy ziemne
  • sok z cytryny do skropienia awokado
  • sos: oliwa smakowa z chili

Awokado obieramy i kroimy w kostkę, po skropieniu sokiem z cytryny nie będzie czerniało. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. cebulę wraz ze szczypiorkiem kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z rukolą, dodajemy orzechy. Skrapiamy oliwą smakową.

an

 SAŁATKA JAJECZNA Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI:

  • zielony ogórek
  • pomidory koktajlowe
  • kiełki rzodkiewki
  • szczypiorek
  • ziarna słonecznika
  • ser mozzarella kulki z chili
  • 4 ugotowane jajka
  • jogurt grecki light
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Ogórka kroimy  ze skórka w kostkę, pomidorki na połówki, jajka obieramy ( oddzielnie żółtka oddzielnie białka), szczypiorek siekamy. Ogórka, pomidory i szczypiorek oraz połowę kiełków łączymy, dodajemy ziarna słonecznika i starte na tarce białka gotowanych jajek. Dodajemy kulki mozzarelli. Jogurt łączymy z żółtkami( ugotowanymi) , majonezem i przyprawami.

jj

sałatkę dekorujemy sosem jogurtowym i pozostałymi kiełkami.

SMACZNEGO!!



Tagi: sałatki
21:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Trzy wersje pasty kanapkowej: ( wegetariańskie)

PASTA KANAPKOWA Z ZIELONEGO GROSZKU:

  • groszek zielony( może być mrożony) około 500g
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 200g tartego sera parmezan
  • oliwa
  • biały pieprz

Groszek gotujemy kilka minut w wodzie a następnie odcedzamy i blendujemy z czosnkiem na pastę. Dodajemy starty ser. Za pomocą oliwy (około 2-3 łyżki) po zmiksowaniu wszystkich składników powstanie nam pyszna pasta kanapkowa.

p1

Pastę przekładamy do pojemnika, skrapiamy oliwą i można przechowywać kilka dni.

PASTA KANAPKOWA Z BIAŁEJ FASOLI:

  • 2x puszka fasoli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cebule
  • 200g orzechów nerkowca
  • duża łyżka pasty sezamowej
  • oliwa, sól, biały pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Fasole odcedzamy. Orzechy należy namoczyć we wrzątku. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Do fasoli dodajemy czosnek, cebule, orzechy odcedzone, sok z cytryny i miksujemy. Na koniec dodajemy pastę sezamową i doprawiamy. Gdy pasta jest zbyt zwarta dodajemy oliwę.

Gotowe:

p2

w smaku przypomina domowy smalec a jednak wersja wegetariańska. Pastę przekładamy do pojemnika, skrapiamy oliwą. Przechowywać można kilka dni.

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI NA OSTRO:

  • 2x puszka czerwonej fasoli
  • cebule 2sztuki
  • czosnek
  • 2x papryczki chili
  • oliwa, sól,
  • kilka kropel octu cytrynowego lub jabłkowego

Fasole odcedzamy. cebule podsmażamy na złoto z czosnkiem. Papryczki drobno siekamy ( bez pestek). Wszystko razem miksujemy, doprawiamy solą. Dodajemy ocet i ewentualnie oliwę gdy pasta jest zbyt zwarta.

p3

Przekładamy do pojemnika, skrapiamy oliwą i pasta gotowa na kilka dni.

SMACZNEGO!

Tagi: przystawki
13:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 sierpnia 2016
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM I SEREM:

  • 1 kg ziemniaków
  • szpinak około 500g ( może być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 por (biała i jasno zielona część)
  • 2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oregano
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 g sera ricotta (twarożku)
  • 200 g sera feta
  • 4 jajka
  • 1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)

Formę żaroodporną należy natłuścić. Szpinak odmrażamy. Odsączamy. Ziemniaki obrane gotujemy a następnie kroimy w plastry. Szpinak wkładamy do dużej miski.

Na  maśle przesmażamy cebulę pokrojoną drobno, pora i szczypiorek. Zawartość patelni przekładamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Mieszamy. Następnie dodajemy połowę ricotty i połowę sera feta, jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie łączymy.

Na dno formy żaroodpornej wykładamy połowę ziemniaków a na nie nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wykładamy mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%.

zr1

Przykrywamy drugą połową ziemniaków, doprawiamy je:

zr2

posypujemy tartym serem:

zr3

Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 15-17 minut, następnie włączamy funkcję grilla i rumienimy wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni.

SMACZNEGO!

18:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tajskie Curry:

TAJSKIE CURRY:

  • 1 puszka ciecierzycy (gotowanej na parze)
  • około 1/2 kg dyni ( po obraniu będzie mniej)
  • 1cebula
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku i kurkumy
  • 1puszka mleka kokosowego
  • ok. 1/2 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki

Przygotowałam ciecierzycę z puszki na sicie. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażyłam pastę curry i czosnek. Dodałam dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodałam paprykę w proszku i kurkumę oraz ciecierzycę. Dodajemy resztę mleka kokosowego i gotujemy przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Wlewamy stopniowo bulion i gotujemy jeszcze przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. W międzyczasie mieszamy. Na koniec dodałam szpinak, posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrę. Curry można podawać osobno lub z ryżem.

cury

Smacznego.

 

17:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 sierpnia 2016
Torty wakacyjne 2016 (IV);

Torty wakacyjne 2016(IV):

Y

j

ii

ee

qq

t

ttt

n

vvbb

a

h

vj

a

h

 



Tagi: torty
22:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lipca 2016
pieczone kotlety brokułowe

PIECZONE KOTLETY BROKUŁOWE:

  • duży brokuł
  • sos chili
  • jajko
  • bułka tarta
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • sól

Brokuł gotujemy cały w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy i odcinamy różyczki. Nożem siekamy drobno. Dodajemy jajko, sos chili ( około 2 łyżki)  i bułkę tartą. Na koniec dodajemy starty żółty ser.  Dodajemy również posiekany szczypiorek. Powinna powstać nam masa z której da się w dłoniach formować kulki ( zwarte):

bt

Kulki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 180*C przez około 15minut. Podajemy z sosem chili:

tr

Smacznego!

22:26, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
trzy sałatki kolorowe.

SAŁATKA POROWO-ANANASOWA:

  • duża część biała pora
  • świeży ananas
  • połowa sałaty lodowej
  • kiełki rzodkiewki
  • słonecznik
  • oliwa smakowa
  • sól

Pora kroimy w krążki i przelewamy wrzątkiem. Ananasa obieramy i kroimy w kawałki(może być z puszki). Sałatę rwiemy na kawałki. Odsączonego pora łączymy z ananasem, kiełkami i sałatą. Doprawiamy solą. Dodajemy na koniec pestki słonecznika. Skrapiamy oliwą smakową. Gotowe.

pl

SAŁATKA Z GRILOWANYMI NEKTARYNKAMI NA SZPINAKU:

  • liście świeżego szpinaku
  • borówki
  • 3 nektarynki
  • ser kozi w plastrach
  • parmezan do utarcia
  • płatki migdałowe
  • sos: ocet winny cytrynowy, miód, sól, pieprz,

Nektarynki kroimy w ósemki, delikatnie solimy i grillujemy. Układamy na papierze kuchennym. Szpinak myjemy, wykładamy na półmisek. Układamy na nim nektarynki, kawałki sera koziego i ucieramy parmezan. Dodajemy borówki i płatki migdałowe. Na koniec polewamy sosem.

nek

SAŁATKA Z MANGO I CZERWONEJ CEBULI:

  • duże dojrzałe mango
  • czerwona cebula
  • chili
  • sałata lodowa
  • sos: sok z limonki, oliwa
  • sól

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy. Chili drobno kroimy. Sałatę lodową rwiemy i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy odrobiną soli, skrapiamy oliwą  i sokiem z limonki. Gotowe.

mango

SMACZNEGO!



Tagi: sałatki
14:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty wakacyjne 2016(III):

TORTY wakacyjne 2016 (III):

b1

 

mik

m6

e

m6

lau1

waga

q

a

a2

mot

ł1

ł2



Tagi: torty
11:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty wakacyjne 2016.(II)

TORTY wakacyjne 2016(II):

h1

f1

f2

h45

h456

wrzos1

w3

sw1

sw2

jas3

j7

leo

leo9

pod1

pod2

na5

pis1

pis4



Tagi: torty
10:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty wakacyjne 2016.

TORTY wakacyjne 2016.

2

3

4

18k

18kk

293

2931

2932

a7p1

a7p2

a7p3

//

ebj1

ebj2

t

tt

ep1

ep2

fryz

fry3



Tagi: torty
10:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2016
Tarta czekoladowa z malinami:

TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI(bez pieczenia):

Spód:

  • 160 g ciasteczek typu Oreo
  • 200 g kruchych ciastek kakaowych ( np. Krakuski)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

Krem czekoladowy:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
Oraz
  • 500 g malin

Przygotować formę na tarte o średnicy ok. 26cm lub tradycyjną tortownicę. Ciastka włożyć do melaksera lub rozdrabniacza, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować. Powstałą mieszankę wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć.

W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać masło i zagotować i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się wszystko dokładnie połączy i a czekolada rozpuści.

Masę czekoladową wylać na spód "ciasteczkowy"i wstawić do lodówki. Maliny powciskać w masę czekoladową gdy masa trochę stężeje. Schłodzić jeszcze przez około 1h.

Można udekorować listkami mięty lub melisy.

tm1

no poezja!

tm2

Znika natychmiast!

Tagi: ciasta
17:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Okoń nilowy w pomarańczach

OKOŃ NILOWY W POMARAŃCZACH:

  • okoń nilowy - filet (600g)
  • 6 surowych krewetek tygrysich
  • sól, pieprz cytrynowy
  • odrobina chili
  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • opcjonalnie mąka ryżowa
  • szczypiorek

Krewetki obieramy. Na pancerzach gotujemy wywar a mięso odkładamy. Rybę dzielimy na porcje po 200g/osobę. Doprawiamy solą , pieprzem i marynujemy w soku z pomarańczy. Wywar odcedzamy, dodajemy mięso krewetkowe, śmietanę, skórkę z połowy pomarańczy i chili. Gotujemy do zredukowania się sosu. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Gdyby ewentualnie sos był zbyt wodnisty-zagęszczamy mąką ryżową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, na nim układamy rybę i zalewamy resztą sosu. Gdzie nie gdzie w sos wciskamy połówki plasterków pomarańczy i posypujemy pozostałym szczypiorkiem i skórką pomarańczową.

rp

Zapiekamy w 200*C przez około 12-15minut.

rpo

Smacznego!



Tagi: ryby
16:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Leczo z fasolką szparagową i oliwkami

LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I OLIWKAMI:

  • fasolka szparagowa ( u mnie żółta)
  • pomidory z puszki krojone
  • cebula
  • czosnek
  • oliwki czarne
  • wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • liście bazylii

Fasolkę gotujemy ( chwile, by się nie rozgotowała), odcedzamy. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, karmelizujemy. Dodajemy pomidory i doprawiamy sos przyprawami i wędzoną papryką. Dodajemy fasolkę.  Łączymy ją z sosem a na koniec dodajemy odcedzone oliwki. Danie gotowe. Dekorujemy bazylią.

lf

Smacznego!



14:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016
Rybne kotlety z sosem sezamowym

KOTLETY RYBNE Z SOSEM SEZAMOWYM:

  • około 800g ryby do zmielenia-najlepiej filety( mogą być ze skórą)
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • bułka tarta
  • sezam-ziarna
  • żółtko
  • jogurt grecki, gęsty+ 2 łyżki pasty sezamowej +szczypiorek+ czosnek+ sól+ sok z cytryny
  • olej do smażenia

Rybę mielimy, doprawiamy i dodajemy bułkę tartą oraz żółtko. Dokładnie łączymy. Można opcjonalnie dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Na koniec dodajemy trochę ziarna sezamu. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Jogurt łączymy z pastą sezamową, dodajemy sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek.

Sos doskonale pasuje do rybnych kotletów.ks

rss

Smacznego!

Tagi: ryby
18:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lipca 2016
Makaron pod kołderką z anchois i pomidorów.

MAKARON POD KOŁDERKĄ Z ANCHOIS I POMIDORÓW:

  • makaron( dowolny)
  • pomidory ( 3 szt.)
  • pomidory suszone ( 4 szt.)
  • czosnek, bazylia świeża
  • anchois ( 4 szt.)
  • sól, pieprz
  • 250ml śmietany 18%
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 300g mozzarelli
  • 50g parmezanu

Pomidory obrane ze skórki kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do garnka i podsmażamy, dodajemy sól, pieprz, anchois, liście bazylii oraz pokrojone drobno pomidory suszone. dodajemy ocet balsamiczny , śmietanę i mozzarelle. Chwilę gotujemy( dusimy). Sos powinien być dość gęsty. Blendujemy. Makaron gotujemy wg przepisu. Wykładamy odrobinę sosu na dno naczynia do zapiekania, makaron i znów sos i tak naprzemiennie.  Na koniec powinien być sos. Posypujemy parmezanem i zapiekamy w temperaturze 160*C przez około 15 minut.

anckois

Smacznego!





21:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z porzeczkami na roszponce

SAŁATKA Z PORZECZKAMI NA ROSZPONCE:

  • roszponka
  • czerwone porzeczki
  • jabłka papierówki
  • ser pleśniowy ( pomarańczowy)
  • ser feta light
  • sos: oliwa z oliwek, miód, sól, musztarda chrzanowa, sok malinowy + odrobina soku z cytryny.

Jabłka kroimy w plastry( ze skórką), sery w kostkę, porzeczki oddzielamy od łodyg. Na sałatę wykładamy sery, jabłka i porzeczki. Gotowe. Polewamy sosem tuż przed podaniem.

p

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lipca 2016
Ciasto Kinder Country

CIASTO KINDER COUNTRY:

  • 100g białej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 350ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 100g masła
  • 200g herbatników kakaowych
  • płatki nestle Kangus - 3 szklanki

Herbatniki kruszymy ( 5szt. zostawiamy) i łączymy z masłem. Ja robię to z miękkim masłem a nie roztopionym - ręcznie. Wykładam do tortownicy 21cm. Odstawiam. 200ml śmietany 30% ubijam na sztywno, dodaje serek mascarpone i roztopioną w wodnej kąpieli czekoladę białą. wszystko razem łączymy, dodajemy 2 szklanki płatków i ponownie łączymy. Masę białą wykładamy na herbatnikowy spód. Na masę kruszymy te pozostawione 5 szt. herbatników. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy 150ml śmietany i dodajemy do niej rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladę( musi być delikatnie wystudzona). Wylewamy ciemną masę na nasze ciasto i posypujemy szklanką płatków... gotowe! W lodówce chłodzimy około 2h.

nc1

nc2

Smacznego!

Tagi: ciasta
08:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ciasto z borówkami

CIASTO Z BORÓWKAMI:

  • 3 jajka
  • 100ml oleju
  • 100ml śmietany 18%
  • 1 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • borówki około 125g
  • lukier do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Formę silikonową natłuściłam, jeśli będziemy piec w keksówce metalowej  należy jeszcze posypać mąką. Jajka, olej i śmietanę łączymy, dodajemy cukier delikatnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę i proszek,dodajemy borówki i lekko obtaczamy. Mieszankę jajeczną dodajemy do mąki i razem łączymy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 1h i 10min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy lukrem.

b

Smacznego!



Tagi: ciasta
08:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka pomarańczowa

SAŁATKA POMARAŃCZOWA I SZPARAGI:

  • szparagi zielone
  • szpinak świeży
  • pomarańcza
  • czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sezam
  • oliwa smakowa
  • sól

Szparagi ( po obcięciu twardych końcówek) marynujemy posolone w oliwie smakowej. Cebule kroimy w drobną kostkę, pomarańcza filetujemy, sezam prażymy na suchej patelni. Szparagi smażymy na patelni grillowej. Wykładamy na ręcznik kuchenny by odsączyć tłuszcz. Następnie wykładamy na szpinak, dodajemy kawałki pomarańcza, połówki pomidorków, cebule i posypujemy sezamem.

Na koniec można odrobine skropić sałatkę oliwą smakowa.

ss

Smacznego!

Tagi: sałatki
07:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2016
Pasztet słonecznikowy wega

PASZTET SŁONECZNIKOWY WEGA:

  • 250g słonecznika łuskanego
  • 1 papryka
  • 100g gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty curry pikantnej czerwonej
  • sól, pieprz biały
  • szczypta kurkumy

Ziarna słonecznika zalewamy wodą ( chłodna, ale przegotowana) na kilka godzin odstawiamy. Ja zalałam na noc.  Paprykę obieramy ze skórki. Odcedzony słonecznik wrzucam do blendera ( malaksera), dodaję paski papryki i przecier i miksujemy. Dodajemy przyprawy i pastę curry. Jeśli pasztet jest zbyt zwarty można dodać odrobinę wody.

c

Smacznego.

Tagi: przystawki
10:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lipca 2016
Sałatka makaronowa dobra na ciepło i na zimno

SAŁATKA DOBRA NA CIEPŁO I ZIMNO:

  • makaron kokardki
  • łosoś wędzony
  • czosnek,
  • parmezan starty
  • pestki dyni
  • świeża bazylia
  • olej rzepakowy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Liście bazylii, pestki dyni i czosnek blendujemy dodając olej, a na koniec dodajemy starty parmezan. Powstanie nam "pesto". Do jeszcze ciepłego makaronu dodajemy pesto i delikatnie mieszamy by obkleiło kokardki. Na koniec dodajemy pocięte kawałki łososia. Posypujemy dekoracyjnie pestkami dyni.

pet

smacznego!



Tagi: sałatki
22:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Dorsz na cukini z topinamburem.

DORSZ NA CUKINI Z TOPINAMBUREM PIECZONY W FOLII:

  • polędwica z dorsza ( 180g/os)
  • cukinia 2sztuki
  • topinambur około 500g
  • koper
  • przyprawa do drobiu
  • sól, pieprz cytrynowy
  • oliwa smakowa do marynowania
  • sok z cytryny
  • tymianek do dekorowania
  • sos: serek mascarpone, jogurt naturalny gęsty, majonez, czosnek, sól, pieprz, cukier

Poporcjowanego dorsza marynujemy w soku z cytryn, soli i pieprzu cytrynowym przez około 1h. W tym czasie cukinię "zamieniamy"  w makaron. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry a następnie w paski. Marynujemy cukinie  skrapiając ją oliwą smakową (u mnie z czosnkiem i chili). Topinambur gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Gdy bulwy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i przyprawiamy przyprawą do drobiu( pikantną).  Na folię aluminiową wykładamy "makaron" z cukinii , na nim układamy rybę a na niej plastry topinambur. Posypujemy koprem i składamy folię w paczuszkę.

r

Z serka mascarpone, jogurtu, majonezu i czosnku z przyprawami wykonujemy sos do gotowej potrawy. 

 Zapiekamy rybę przez około 20minut.

re

 Po rozpakowaniu dekorujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego.

Tagi: ryby
20:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Zapiekanka makaronowo-rybna.

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-RYBNA:

  • okoń nilowy lub dorsz
  • sok z cytryny
  • makaron rurki
  • brokuł
  • 2 jajka
  • śmietana 30%
  • odrobina masła
  • tarty ser do zapiekania
  • pomidory
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały+cytrynowy

 

Rybę dzielimy na kawałki, marynujemy w soku z cytryny z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Makaron gotujemy al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki, sparzamy wrzątkiem i hartujemy. Z jaj i śmietany przygotowujemy sos. Doprawiamy gałką, solą i białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego( wysmarowanego masłem) wkładamy połowę makaronu, układamy na nim kawałki ryby, brokuł i ósemki pomidora. I tak następną warstwę układamy.  Następnie wylewamy na te warstwy sos jajeczno-śmietanowy. posypujemy tartym serem. Na wierzch układamy liście bazylii... Przykrywamy naczynie szczelnie folią aluminiową. Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 170*C przez około 30-35minut, na koniec zapiekania zdejmujemy folię.

Smacznego.

z

zz



Tagi: ryby
15:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 czerwca 2016
sałatka z bonem, fetą i suszonymi pomidorami.

SAŁATKA Z BONEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • bon ( bober, bób)
  • ser feta
  • migdały całe
  • suszone  pomidory w zalewie
  • czosnek
  • natka pietruszki

Bon należy ugotować , ostudzić i obrać ze skórek. Nie powinien być rozgotowany. Migdały zalewamy wrzątkiem. Pomidory kroimy drobno. Ser rozgniatamy łączymy z czosnkiem drobno posiekanym. Bon łączymy z pomidorami i serem. Dodajemy obrane ze skórki migdały. Dekorujemy natką pietruszki a tuż przed podaniem skrapiamy oliwą pozostałą od suszonych pomidorów.

b

Smacznego!

Tagi: sałatki
22:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
O autorze
Top Blogi