mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 22 czerwca 2016
Pasta z pieczonego bakłażana

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA:

-3 średnie bakłażany
-2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
-1 spory pomidor
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-pół pęczka natki petruszki
-ok. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-chili na czubek łyżeczki
-ćwierć łyżeczki kuminu
-świeżo zmielony czarny pieprz
-sól

Dodatkowo czarny sezam.

  Bakłażany przekrawamy wzdłuż, nacieramy oliwą i odrobinę solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy je ok. pół godziny. Należy je wystudzić.
W tym czasie czosnek i przeciskamy przez praskę, siekamy natkę pietruszki, a nasiona kuminu prażymy chwilę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Gdy bakłażany przestygną obieramy je z przypalonej skórki, wydrążamy miąższ i lekko odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski dodajemy tahini, pomidora, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki i kumin i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ja na koniec dodałam czarny sezam.  

By masa nie wysychała ( chociaż u mnie zniknęła od razu) można delikatnie polać oliwą sezamową.

gb

smacznego!



Tagi: przystawki
11:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Biało-czerwoni - czyli serniczek kokosowy z truskawkami

BIAŁO-CZERWONI. CZYLI SERNIK KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI.

  • margaryna Kasia 125g
  • kakaowe herbatniki około 300g
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 500ml jogurtu greckiego
  • 300ml śmietanki 30%
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 25g żelatyny
  • truskawki + truskawkowa galaretka

 Margarynę rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą. Łączymy w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. Masę herbatnikową wykładamy na dno formy o wymiarach 20x20 cm i lekko dociskamy.. Formę odstawiamy do lodówki. Jogurt łączymy z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę zalewamy  1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała. Śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczoną mieszamy z łyżką ubitej śmietanki. Łączymy masę kokosową z żelatyną i śmietanką. Otrzymaną masę przekładamy do formy na schłodzony spód. Wkładamy ponownie do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i dodajemy do truskawek. Czekamy aż stężeją. Wykładamy na masę kokosową i ponownie chłodzimy. Po około godzinie ciasto będzie gotowe. Smacznego.

bcz

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

 
 

Tagi: ciasta
10:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 czerwca 2016
Racuszki z bananami

RACUSZKI Z BANANAMI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 banany
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania( opcjonalnie)

Mąkę, cukry, sodę połączyć, dodać jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać . Ja dodaje jeszcze trochę oleju do ciasta, lepiej się smażą placuszki. Banany drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny by nie zmieniały koloru. Dodajemy do ciasta. Ciasto powinno być zwarte i dość gęste. Smażymy na oleju ( dość sporo) , odsączamy na ręczniku papierowym. Można posypywać cukrem pudrem.

r

w środku racuszki są bardzo puchate... mniam. Smacznego!

rr

10:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Naleśnikowy tort warzywny.

NALEŚNIKOWY TORT WARZYWNY:

  • ciasto naleśnikowe+ szpinak
  • cukinia,
  • pieczarki
  • pomidory w puszce
  • czosnek, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • masło, mąka, mleko czyli beszamel
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia naleśników
  • ser żółty tarty

Ciasto naleśnikowe łączymy ze szpinakiem. W moim przypadku, ro posiekany surowy szpinak. Smażymy naleśniki. Potrzebujemy około 5szt.

Warzywa smażymy jak na leczo, na maśle, przyprawiamy. Można dodać różne warzywa ulubione. Doprawiamy czosnkiem, ziołami i solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania. W tortownicy układamy na spód naleśnik, nakładamy farsz a następnie beszamel i żółty ser. I tak kilka warstw. ostatni powinien być na wierzchu naleśnik. Wierzch posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku w 180*C/ 15minut.

ee

rr

Smacznego!

Tagi: obiady
21:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty czerwcowe...

TORTY:

ll

lll

sm

om1

om2

per1

j

h

b

i

ii

pij

ko

kor

y





Tagi: torty
16:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kruche z truskawkami.

KRUCHE Z TRUSKAWKAMI NA BUDYNIU...

kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki u mnie tortowa
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180*C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • dodatkowo owoce, u mnie truskawki
  • cukier puder do dekoracji

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto przekrojone na pół truskawki.

Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 180*C przez około 35minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorować cukrem pudrem.

krtr

 Przepis zaczerpnięty z internetu. Smacznego!

 

Tagi: ciasta
16:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ciasto na zimno z kaszą manną

CIASTO NA ZIMNO Z KASZĄ MANNĄ:

  • biszkopty
  • 4 łyżki kaszy manny
  • pół litra mleka
  • 200g masła lub margaryny Kasia
  • 1 jajko
  • szklanka cukru pudru
  • galaretka + owoce

Mleko gotujemy z kaszą manną, schładzamy. Dodajemy jajko. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do niego stopniowo schłodzoną kaszę mannę.  Tortownicę 20cm wykładamy biszkoptami, wykładamy masę i wkładamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy w pomniejszonej ilości wody i chłodną wylewamy na masę.

Można udekorować owocami.

P.S. ...ostał się maleńki kawałeczek ... do zdjęcia.

Smacznego!



Tagi: ciasta
14:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 czerwca 2016
sałatka brokułowa z makaronem

SAŁATKA BROKUŁOWA Z MAKARONEM:

  • 150g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 spory brokuł
  • 2x200g sera feta
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku

Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem (nie solić!). Przykryć i poczekać aż będzie dość miękki. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzątku ale bardzo krótko. Powinien być jeszcze chrupki. Przelewamy go zimną wodą- hartujemy.

Ser kruszymy palcami, dodajemy jogurt, paprykę i posiekany czosnek. Nie trzeba doprawiać , ponieważ ser jest dostatecznie słony a papryka ostra. Łączymy ser z makaronem. Do makaronu dodajemy brokuł. Gotowe.

bb

Smacznego!

Tagi: sałatki
14:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 czerwca 2016
Sałatka wybuchowa...z granatem

SAŁATKA WYBUCHOWA Z GRANATEM:

  • granat
  • roszponka
  • prażone pestki dyni
  • ser ricotta kremowy,
  • pomidorki koktajlowe
  • sos: oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Na sałatę wykładamy pomidorki koktajlowe oraz ser. Granat należy obrać- pestki wyłożyć na sałatkę i posypać pestkami dyni. Tuż przed podaniem polać sosem.

gg

Smacznego.

Tagi: sałatki
21:33, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Sałatka truskawkowa z orzechami

SAŁATKA TRUSKAWKOWA Z ORZECHAMI:

  • sałata lodowa
  • truskawki
  • orzeszki solone
  • krojone migdały
  • ser mozzarella mini
  • listki bazylii tajskiej
  • sos: miód, cytrynowy sok, pieprz, oliwa, sos sojowy.

na sałatę lodową porwaną wykładamy połówki umytych i przekrojonych truskawek, serowe kulki, orzechy. Dekorujemy listkami bazylii tajskiej i tuż przed podaniem polewamy sosem.

tt

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 czerwca 2016
Sałatka z wędzonym pstrągiem

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM:

  • wędzony pstrąg
  • 6 jajek przepiórczych
  • pomidorki koktajlowe
  • marynowane karczochy
  • sałata roszponka
  • sól, pieprz
  • sos: oliwa, ocet winny, musztarda, miód, pieprz, bazylia

Na sałacie rozkładamy pomidorki i obrane, ugotowane połówki jaj przepiórczych. Pstrąga obieramy-układamy kawałkami (bez ości!) na sałacie. Dodajemy podzielone na części marynowane karczochy. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

r

Smacznego!



Tagi: sałatki
20:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
roladki rybne z sosem kaparowym

ROLADKI RYBNE Z SOSEM KAPAROWYM:

  • łosoś
  • dorsz do zmielenia
  • szpinak
  • czosnek
  • sól, pieprz cytrynowy
  • masło 200g
  • śmietana 30% szklanka
  • kapary
  • cukier łyżeczka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina wywaru rybnego

Łososia należy pokroić w plasterki i delikatnie rozbić:

Przyprawiamy delikatnie solą i sokiem z cytryny. Dorsza mielimy i doprawiamy wg uznania. Można dodać natkę pietruszki lub koper. Szpinak przesmażamy na maśle dodając czosnek i sól.  Na folii spożywczej układamy kolejno: łososia, łyżkę zmielonej ryby i szpinak:

Zwijamy rybę jak cukierka w folii. Wywar do gotowania może być rybny a ja użyłam wywaru warzywnego. Nasze roladki ( cukiereczki) gotujemy około 15min we wrzątku.

W tym czasie rozpuszczamy mało w rondelku, dodajemy sól, pieprz, cukier i sok z cytryny i śmietanę, gotujemy. Na koniec dodajemy kapary odsączone.  Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki można zagęścić mąką. Sosem polewamy roladki:

Podałam rybne roladki z jaśminowym ryżem.

Smacznego.





Tagi: ryby
14:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 czerwca 2016
Rollsy

ROLLSY:

  • 12szt. papieru ryżowego
  • marchew
  • por( biała część)
  • zielony ogórek
  • kiełki rzodkiewki i słonecznika
  • wędzony łosoś-plastry
  • roszponka
  • sos czosnkowy lub: czosnek, miód, sos sojowy, oliwa chili, sok z limonki,

Marchew, pora i ogórka kroimy w jednakowej długości i grubości słupki, łososia dzielimy na kawałki. Papier ryżowy zwilżamy obustronnie tak, by stał się dość miękki Na środku układamy po kilka  słupków warzywnych, kiełki i łososia i składamy boki papierowe następnie rolujemy w rulon. Kombinacja warzyw może być jak najbardziej dowolna.

Podajemy z sosem czosnkowym lub sojowym.

nasze rollsy należy jeść od razu.... zresztą zbyt długo nie trzeba namawiać.

Tagi: przystawki
10:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka na grillu

SAŁATKA NA GRILLU:

  • szparagi
  • boczniaki
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • listki bazylii tajskiej
  • przyprawa do grillowanych warzyw
  • oliwa z chili
  • sól
  • ser BURSZTYN

Szparagi przygotowujemy odcinając zdrewniałe końcówki, marynujemy w oliwie z dodatkiem soli. Boczniaki skrapiamy oliwa i solimy. Pomidorki  przekrawamy na pół i posypujemy przyprawami.  Warzywa grillujemy. Po grillowaniu wykładamy na papier kuchenny by odsączyć tłuszcz.

Rukole wykładamy na półmisek, następnie grillowane warzywa. Dekorujemy listkami bazylii i wiórkami sera bursztyn.

b

Sałatkę można skropić delikatnie oliwą ale niekoniecznie.

Smacznego.

Tagi: sałatki
08:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 maja 2016
Dorsz w sosie chrzanowym

DORSZ W SOSIE CHRZANOWYM Z ZIEMNIAKAMI:

  • dorsz-polędwica około 450g
  • kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • marynata do ryby: olej lub oliwa smakowa, musztarda dijon, odrobina soli, pieprz cytrynowy
  • na sos: olej, 2 łyżki masła, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 1 szklanka śmietanki kremówki 30%, słoiczek tartego chrzanu, sól, biały pieprz,

Marynatę do ryby należy przygotować łącząc musztardę z olejem i przyprawami. Powinien powstać gęsty, gładki sos. W owej marynacie marynujemy rybę przez około 2h ( lodówka).

Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem. na dno wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki( połowę). Rybę po wyjęciu z marynaty delikatnie obsmażamy z obu stron i wykładamy na ziemniaki, wykładamy na nią pozostałe ziemniaki.

Cebule i czosnek smażymy na maśle, podlewamy winem. Po chwili dodajemy chrzan. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i białym pieprzem. Sos powinien się delikatnie zredukować. Gotowy sos wylewamy na nasze ziemniaki i rybę.

Gotowe danie zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15minut.

gotowe, smacznego!

Tagi: ryby
20:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 maja 2016
twix

Banalnie proste ciasto, a nawet nie ciasto tylko przekąska na słodko. Po co kupować jednego Twix'a skoro można mieć na raz sześć razy więcej?

TWIX:

  • herbatniki typu petitki
  • masło 200g
  • kajmak puszka
  • czekolada
  • odrobina mleka

Herbatniki należy przemielić na tzw. piasek. Zmielonego piasku powinno być około 2,5szklanki. Łączymy z masłem. Wykładamy ciastkowy spód na papier( pergamin) tak, by spód był dość zwarty. Chłodzimy w lodówce. Następnie wykładamy kajmak na schłodzony spód. Rozprowadzamy do na całym spodzie i wkładamy teraz do zamrażalnika na około 20minut. Chodzi głównie o to by na warstwa była dostatecznie schłodzona i dała się kroić na batoniki. Czekoladą ( najlepiej o 70% zawartości kakao) rozpuszczamy i dodajemy odrobinę mleka by polewa się lśniła. każdy batonik polewamy czekolada i gotowe. Kilka twixsów na raz!!!

Smacznego!

Tagi: ciasta
22:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 maja 2016
Majowe torty na komunię.

TORTY NA KOMUNIĘ:



Tagi: torty
22:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki w dwóch wydaniach

SAŁATKA OWOCOWA Z SERAMI:

  • rukola
  • ananas świeży
  • melon
  • borówki
  • ser żółty ostry ( z suszonymi pomidorami i z papryczkami piri piri)
  • sos: oliwa z oliwek, miód, musztarda rosyjska, sól, pieprz, sok z cytryny

Na rukoli układamy owoce i sery pokrojone w kostkę i gotowe. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

Smacznego!

SAŁATKA NIBY GRECKA Z MALINAMI:

  • roszponka
  • maliny,
  • czerwona cebula,
  • ser feta,
  • czarne oliwki
  • sos: oliwa, poszatkowana bazylia, sól, pieprz, kropelka octu winnego cytrynowego, miód, musztarda

na sałacie układamy oliwki, pokrojony ser feta, poszatkowaną cebulę oraz maliny. Przed podaniem polewamy sosem.

Smacznego!



Tagi: sałatki
16:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 maja 2016
Burgery z buraka

BURGERY Z BURAKA:

  • ugotowane buraki
  • bułka tarta
  • żółtko
  • sezam
  • sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona, czosnek
  • płatki kukurydziane
  • bułka pełnoziarnista, dyniowa
  • dodatki tj. pomidor, sałata, czerwona cebula, ser żółty ( ulubione dodatki)
  • olej kokosowy do smażenia

Ugotowane buraki należy zetrzeć i odcisnąć. Dodajemy jedno żółtko. Doprawiamy do smaku, dodajemy bułkę tartą i pokruszone płatki. Odstawiamy by buraki nabrały smaku. Bułkę należy podpiec na oleju kokosowym , przygotować dodatki. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy uformowane burgery panierowane w sezamie i płatkach.

Pieczemy około 8minut w 200*C.

Teraz tylko czeka nas złożenie burgera wg uznania.

Smacznego!

Tagi: przystawki
20:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Dorsz pieczony na warzywach nicejskich

DORSZ PIECZONY NA WARZYWACH NICEJSKICH:

  • polędwica z dorsza ( 180g/porcja)
  • warzywa na patelnie "nicejskie"
  • sos rybny
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • starty ser żółty (miękki)
  • folia aluminiowa
  • oliwa
  • olej kokosowy

Warzywa mrożone należy wyjąć wcześniej by trochę się odmroziły. Ja przygotowywałam je w woku smażąc na oleju kokosowym z dodatkiem przypraw dołączonych do opakowania. Rybę marynujemy w soku z cytryny, pieprzu oraz sosie rybnym. Już przygotowane warzywa wykładamy na folię aluminiową a na nie układamy rybę i znów trochę warzyw. Posypujemy serem:

rnic1

Zawijamy rybę szczelnie w folię i pieczemy w 180*C przez około 15-18minut.

rnic3

Smacznego.





Tagi: ryby
19:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z tuńczykiem i jagodami

SAŁATKA  Z TUŃCZYKIEM I JAGODAMI:

  • sałata rukola
  • puszka tuńczyka-duże kawałki w sosie własnym
  • suszone jagody
  • suszona żurawina
  • orzechy nerkowca
  • pomidorki koktajlowe
  • sezam
  • ser feta
  • listki pietruszki do dekoracji
  • sos: oliwa, sól, sok z pomarańczy, chili,

Na rukolę wykładamy pomidorki, odsączonego tuńczyka, ser feta, orzechy nerkowca, suszone jagody i żurawinę. Sezam prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy natką pietruszki i przed podaniem polewamy sosem.

sa

sae

Smacznego!



Tagi: sałatki
11:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kaszotto ze szparagami.

KASZOTTO ZE SZPARAGAMI.

  • kasza gryczana
  • pasta pomidorowa
  • pomidory suszone w zalewie ziołowej
  • grzyby np. maślaki, podgrzybki
  • olej kokosowy
  • szparagi
  • oliwa z chili
  • sól, pieprz
  • czosnek 2 ząbki

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby przesmażamy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojone pomidory suszone i czosnek. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Marynujemy w oliwie z chili z odrobiną soli. Do grzybów dodajemy ugotowaną kaszę (i podlewamy odrobine wodą pozostałą od gotowania kaszy )i pastę pomidorową. Łączymy wszystko razem. Na patelni grillowej grillujemy szparagi i dodajemy do gotowego kaszotto.

k

Smacznego.

Tagi: obiady
09:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Faszerowane bakłażany

FASZEROWANE BAKŁAŻANY:

  • 2 bakłażany
  • kasza kuskus
  • bulion warzywny
  • sok z cytryny
  • pieczarki
  • pomidory suszone w zalewie ziołowej
  • ser mozzarella
  • cebula dymka
  • koperek
  • sól, pieprz biały
  • przyprawa grillowa
  • wędzona papryka
  • zioła prowansalskie
  • masło kokosowe

Bakłażany myjemy i wydrążamy środek, który dodajemy do przesmażanej na maśle kokosowym cebuli dymki i pieczarek.

Bakłażany nacieramy w środku solą i odrobine cytrynowym sokiem. Kaszę zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy by napęczniała. Farsz doprawiamy przyprawami i ziołami do smaku. Dodajemy pokrojone pomidory i na koniec koperek. Do kaszy dodajemy farsz i łączymy. Faszerujemy środek bakłażana gotowym farszem. Na wierzch układamy plastry sera.

bk

Zapiekamy w 180*C przez około 12minut.

bk2

Smacznego.

Tagi: obiady
09:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 maja 2016
rabarbar-owe love

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM:

          zaczyn:

  • 30g drożdży świeżych lub 15g suszonych
  • 1/2szkl. mleka
  • 1/2szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cukru

           ciasto:

  • 1/2szkl. mleka
  • 1/2szkl. cukru
  • 1/4 masła
  • jajko
  • 3szkl. mąki
  • szczypta soli
  • rabarbar

          kruszonka:

  • 1szkl. mąki
  • 1/2szkl. cukru
  • 1/2 masła

Przygotowujemy zaczyn i dostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy miskę ściereczką i czekamy pół godziny. W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Myjemy i kroimy w kostkę, zsypujemy ciut cukrem.

Gdy zaczyn urośnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Może się ciut lepić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(tortownica 24cm) i wciskamy w nie kawałki rabarbaru ( dużo). Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 45minut. Kruszonka powinna się zrumienić.

dz

najlepsze ciasto jeszcze ciepłe...hihi

dz

smacznego!

Tagi: ciasta
11:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 maja 2016
torty

TORTY:

h

hh

kj

tt

tk

tk2

tk5

Tagi: torty
21:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
O autorze
Top Blogi