mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 18 maja 2015
KARKÓWKA JAK TA MALOWANA

Sezon grillowy już wre, karkówki idą w ruch... ja jeszcze opieram się na tradycyjnej, pieczonej..

KARKÓWKA Z JABŁKAMI I CEBULĄ:

  • około 1-1,5kg karkówki
  • przyprawa pikantna do mięs (typu marynata)
  • czosnek
  • 2 jabłka twarde
  • 2 średnie czerwone cebule
  • bulion wołowy
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka cukru

Karkówkę należy pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięs. Zamarynować w marynacie wraz z wyciśniętym czosnkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i cebulę. Pokroić cebulę w piórka a jabłka w ósemki.

Plastry karkówki smażymy na patelni grillowej na tłuszczu. Następnie każdy plasterek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu karmelizujemy cebulę delikatnie posypując cukrem. Dodajemy jabłka i podlewamy 3/4 szklanki bulionu. Chwilę przesmażamy i wykładamy na karkówkę. Zapiekamy około 30-35min w 180*C(termo obieg).

Ja serwowałam z kaszą i ogórkiem kiszonym...

Smacznego!



Tagi: mięsa
17:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 kwietnia 2015
Faszerowane udka zestawem serów

Zbytnio mi się nie uśmiecha faszerować np. skrzydełek, bo z tym jest dużo pracy ale faszerować udka, owszem.

FASZEROWANE UDKA SERAMI:

  • udka ( górna część tzw. podudzie)
  • ser feta,
  • twarożek półtłusty
  • ser pleśniowy
  • serek almette ( ziołowy)
  • musztarda francuska
  • koperek, bazylia
  • przyprawa do kurczaka + olej
  • papryka wędzona + czosnek

Udka trybujemy ( pozbywamy się kostki ze środka), odrobine przyprawiamy. Odstawiamy. Wszystkie rodzaje serów łączymy razem w jednolita masę, dodajemy musztardę, przyprawy i koperek z bazylią ( drobno pokrojone). Ilość serów zależy od ilości udek do faszerowania. Wytrybowane udko rozkładamy skórą do dołu i na środek wykładamy kulkę masy serowej. Zwijamy jak roladkę by skóra oplatała cały mięsno-serowy farsz.  Wszystkie udka układamy na blachę, polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy około 45min-1h ( czas dopasowany do wielkości udek) w 180*C.

user

smacznego!

Tagi: mięsa
22:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 kwietnia 2015
TARTA, najlepszy sposób na czyszczenie lodówki

TARTA "ŚMIETNIKOWA":

Moja lodówka po weekendzie to prawdziwy raj... odpadkowy. Oczywiście mowa o odpadkach jadalnych. Np. skrawki wędlin, serów, warzyw i innych dodatków. od razu nawinął mi się temat jakiejś zapiekanki, makaronu czy coś takiego. ale tym razem pojawiła się  tarta.

na tarte:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały
  • 1 całe jajko + żółtko

farsz:

  • 2 jajka
  • śmietana 18% ( pełna szklanka)
  • przyprawy wg uznania
  • to co mamy w lodówce ( u mnie: duży por, seler naciowy- kawałek, pomidor, skrawki wędlin, kawałek pleśniowego sera, grillowana pierś z kurczaka)
  • ser żółty

Wszystkie składniki na tarte łączymy by powstało jednolite , zwarte ciasto. Wkładamy na około 1/2h do lodówki. W tym czasie rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną i połową startego, żółtego sera. Ja pora pokroiłam w plasterki, dodałam kawałki selera naciowego i przesmażyłam, dodałam pomidora, wędliny i pleśniowy ser.

Blaszkę do tarty wylepiłam ciastem, ponakłuwałam widelcem. Pieczemy około 15min/180*C.

t1

Na wystudzony spód wykładamy farsz, ja poukładałam pokrojoną pierś z kurczaka. Na farsz wykładamy nasza mieszankę śmietanową. wszystko dokładnie posypujemy jeszcze startym serem;

t2

zapiekamy w piekarniku do momentu zazłocenia się sera.

t3

ja podałam z warzywami...( można dodać ketchup, sos czosnkowy).

t4

SMACZNEGO!

11:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 kwietnia 2015
orientalne żeberka w sosie żurawinowo-śliwkowym

ORIENTALNE ŻEBERKA W SOSIE ŻURAWINOWO-ŚLIWKOWYM:

  • 2 chude paski żeberek
  • imbir, papryka słodka, ciut cynamonu
  • sos sojowy,
  • sos żurawinowo - śliwkowy

Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki ( 1 kawałek to 2 kostki). Z przypraw i oleju należy przygotować marynatę. ilość poszczególnych składników zależy od naszych upodobań. Żeberka oblepiamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy je do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180*C przez około 35min. Po tym czasie rozcinamy rękaw i jeszcze zapiekamy około 10-15 min. już bez rękawa.

ss

ss

ss

dodatkiem do żeberek było ziemniaczane purre i surówka z marchewki z chrzanem na ostro.

Tagi: mięsa
19:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 kwietnia 2015
Kolacja pod dobry film...

Gdy przychodzi weekend, czujemy , że wiosna wita już nas pierwszymi promykami słońca to rodzą się nowe pomysły na fajne przystawki... pod dobry weekendowy film.

KORECZKI JAK MALOWANE:

  • ser pleśniowy typu blue
  • ser camembert
  • plastry kiełbasy chorizzo
  • plastry wędzonej kiełbasy
  • pomidorki koktajlowe
  • truskawki

Wykonanie jak na załączonych zdjęciach:

kor1

kor2

nie bójcie się połączeń dość dziwnych, bo smak Was zaskoczy pozytywnie.

Tagi: przystawki
12:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 kwietnia 2015
Torty LUTY 2015r.

Tagi: torty
13:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 kwietnia 2015
WESOŁYCH ŚWIĄT

ws

Kochani , życzę Wam Wesołych Świat! Smacznego jajeczka, bogatego króliczka i samych wspaniałości na świątecznym stole!

                               MÓJ GARNUSZEK

Tagi: różne
19:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 marca 2015
Torty styczeń 2015r.

TORT ZIG ZAK:

kam1

kam2

TORT SAMOLOT:

sam1

TORT "KURCZAKI":

5dom

TORT NA 40:

40k1

40k12

TORT KONIKI PONY:

4ol

TORT STRAŻAK:

3a1

3a2

TORT OWOCOWY:

18a

TORT VIOLETTA:

jv1

jv2

TORT KONIKI:

m

TORT "BUTELKA" W LODZIE:

but



Tagi: torty
11:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015
Sakiewka z niespodzianką:

Ta niespodzianka to oczywiście to co mamy akurat w lodówce. Tylko i wyłącznie to nasza inwencja twórcza. Wystarczy  przygotować kilka naleśników (na słono) i hulaj dusza...

SAKIEWKA Z NIESPODZIANKĄ:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • kukurydza w puszce
  • różyczki brokuł
  • cebula
  • papryka wędzona, sól, pieprz
  • żółty starty ser
  • kilka naleśników
  • ketchup ( wg uznania)

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Doprawiamy do smaku. Dodajemy odsączoną kukurydze, różyczki brokuł i wszystko chwile dusimy. Na gotowe naleśniki układamy starty ser i łyżkę farszu:

ces1

Każdego naleśnika składamy w kopertę i podsmażamy na patelni grillowej:

ces2

i gotowe:

es3

.... i ser się taaaak ciągnie!

Jeśli chodzi o wybór farszu to zostawiam Wam pole do popisu! Pochwalcie się swoimi pomysłami.

Tagi: przystawki
19:45, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 marca 2015
sałatka "do syta"

Uwielbiam takie sałatki tzw. "do syta" . Taki mięsno-warzywny misz-masz a i najeść się da!

SAŁATKA "DO SYTA" ( MIĘSNO-WARZYWNA Z CIECIERZYCĄ):

  • około 1/2 kg mięsa( dowolne...drobiowe wskazane)
  • mix sałat
  • czerwona papryka
  • pieczarki
  • zielony, wężowy ogórek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sos jogurtowo-majonezowy( czosnek, sól, pieprz, koperek)
  • ciecierzyca
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs, słodka papryka, papryka wędzona, sól morska

Na wieczór należy ciecierzyce namoczyć w wodzie. A rano  w tej samej wodzie ją delikatnie obgotować. Odcedzić i wysypać na blachę.

Mięso kroimy w cienkie paseczki i marynujemy  w przyprawie do mięs ( taka przyprawa jakie akurat mamy miąsko). Sałaty łączymy z plasterkami ogórka i pomidorkami koktajlowymi oraz pokrojona w kostkę papryką. Naszą wystudzoną  ciecierzyce delikatnie skrapiamy olejem i posypujemy solą morską i papryką wędzoną. Wstawiamy do piekarnika na około 5-8min( temp. 18-*C). Mięso podsmażamy. Wykładamy  na warzywa. Pokrojone w plasterki pieczarki grillujemy bez tłuszczu i wykładamy na mięso. Następnie wykładamy naszą "pieczoną" ciecierzycę. Do gotowej sałatki serwujemy sos jogurtowo-majonezowy).

cc1

cc2

Smacznego.





Tagi: sałatki
12:45, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 lutego 2015
TORTY grudzień 2014r. ( cz II).

TORTY GRUDZIEŃ 2014R. ( CZ II)

an

frozen2



Tagi: torty
21:05, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
TORTY grudzień 2014r. ( czI).

TORTY GRUDZIEŃ 2014r. ( cz I).



Tagi: torty
20:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty listopad 2014r.

TORTY LISTOPAD 2014r;



 

Tagi: torty
20:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lutego 2015
Soczyste udka z grilowanymi pieczarkami i jabłkiem

Niedziela bez rosołu i udek ( lub schaboszczaka) to taka dziwna niedziela. Tym razem zaserwowałam udka z grillowanymi pieczarkami i jabłkiem.

PIECZONE UDKA Z GRILOWANYMI PIECZARKAMI, JABLKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ:

  • 6 sztuk udek
  • 2 cebule
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 jabłko twarde
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku, sól
  • łyżka miodu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku

Udka opłukujemy, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. W tym  czasie kroimy cebule w piórka a jabłko w drobna kostkę( ze skórką). Pieczarki kroimy w grubsze plastry i grillujemy bez tłuszczu. Cebule podsmażamy na oleju, przyprawiamy delikatnie solą i dodajmy jabłko. Na koniec dodajemy łyżkę miodu. Udka pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C do uzyskania złotej skórki. Wtedy dodajemy cebulę z jabłkiem i grillowane pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku. Pieczemy jeszcze około 10-12min. Podajemy  z ryżem lub kaszą jaglaną.

upcj

smacznego



Tagi: mięsa
19:24, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 08 lutego 2015
zapiekamy, smażymy doprawiamy.

ZAIEKANKA DROBIOWA Z POMIDORAMI:

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 3 pomidory
  • szklanka majonezu
  • bazylia świeża lub szałwia
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku, sól
  • 250g żółtego sera

Piersi z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy cienko. Przyprawiamy do smaku przyprawą po węgiersku i solą. Delikatnie grillujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Dno naczynia żaroodpornego wysmarowujemy delikatnie majonezem, układamy na nim grillowane plastry kurczaka, znów delikatnie wykładamy majonez i na niego pomidory. Posypujemy ziołami i znów cienka warstwa majonezu. Na koniec wszystko posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 20min.

zpom1

zpom2

 Smacznego!

16:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lutego 2015
Zapiekanka Ramzesa

Pyszne, jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne i tak proste w wykonaniu. Polecam!

ZAPIEKANKA RAMZESA:

  • około 1kg mięsa ( łopatka, szynka lub karkówka)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • 10 sporych ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • pikantna marynata do mięs
  • olej
  • zioła typu: szałwia, oregano lub tymianek( wg uznania)

Mięso, pieczarki , cebule i ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i ziołami i marynujemy w odrobinie oleju:

przp1

Po około 30min. kolejno warstwami układamy w rękawie do pieczenia: ziemniaki, pieczarki, cebula i mięso ...i tak 3 warstwy.

przp2

szczelnie związujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez godzinę.

Serwujemy z sosem czosnkowym:

przp3

Smacznego!

15:06, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lutego 2015
od czasu do czasu fast food...

Od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobię szaleństwa. fast food ale taki domowy:

A'LA KEBEB:

  • opakowanie placków tortilla
  • mięso ( piersi z kurczaka lub inne dowolne)
  • warzywa: sałata lodowa lub maślana, papryka, pomidory, ogórek, czerwona cebula.. kiełki itp.
  • sos: jogurt naturalny, majonez light, odrobina ketchupu, przyprawy do gyrosa lub kebaba, sok z cytryny, czosnek
  • przyprawa do gyrosa lub kebaba, czosnek, sól

Przygotowujemy mięso. Kroimy w kawałki i marynujemy w oleju i przyprawach. Warzywa kroimy w plasterki lub słupki, jak nam wygodniej. Sos przygotowujemy z podanych składników przyprawiamy do smaku. Mięso dokładnie grillujemy.

Na placek nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy. Układamy warzywa i mięso i zwijamy placek. Grillujemy go z obu stron i podajemy z sosem.

kb

wydaje mi się, że taki domowy tez może być pyszny...

Tagi: przystawki
20:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
raz a dobrze...

Ponieważ jest zalecane jadać ryby , my jadamy raz w tygodniu i to z wielkim smakiem.

PSTRĄG W MIGDAŁACH:

  • filet z pstrąga
  • sól , pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny lub limonki
  • roztrzepane jajko
  • drobna tarta bułka
  • płatki migdałowe

Filet opłukany skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Bułkę łączymy z płatkami migdałów. Fileta panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru.

pspl

Smacznego!



Tagi: ryby
19:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
moje ulubione roladki

Te roladki przewijają się u mnie dość często. różne nadzienia, różnie komponowane dodatki. Uwielbiam je. Zwłaszcza, że są naprawdę dietetyczne...

Kolejność działań:

  • Na plaster rozbitego schabu wykładamy farsz( wg uznania i smaku)

rs1

  • schab zwijamy w roladkę:

rs2

rs3

  • zwiniętą roladkę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem z ziołami:

rs4

  • każdą roladkę zawijamy w folie jak cukierka. Pieczemy w piekarniku przez 25min w 180*C.
  • podajemy wg uznania:  z kluskami lub ziemniakami i sosem...

rs5

Smacznego i udanych eksperymentów z farszami.

Tagi: mięsa
19:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Lasagne z miesem mielonym

LASAGNE Z MIĘSEM MIELONYM:

  • opakowanie makaronu typu "lasagne"
  • około 1kg mięsa mielonego ( 40g karkówki, 40gr łopatki, 20g podgardla)
  • 2 spore cebule
  • czosnek
  • pomidory pelati ( puszka)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chili, papryka wędzona, sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
  • sos beszamelowy( masło, mąka, mleko)
  • miękki ser żółty

Zmielone mięso podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy. Dodajemy pomidory pelati i koncentrat i wszystko dusimy około 15min na wolnym ogniu. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy masło( około 100g) dodajemy partiami mąkę( 3-4 łyżki) mieszamy i delikatnie wlewamy mleko roztrzepując sos trzepaczką. Doprawiamy odrobine solą i gałką muszkatołową. Na blachę wysmarowaną tłuszczem wykładamy odrobine sosu beszamelowego, następnie wykładamy warstwę makaronu, warstwę mięsa i ser. Czynność powtórzyłam 2razy. Pieczemy 30min w 180*C.

lz2

lz1

Smacznego!

18:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wracam!

Kochani! Wracam!

Tagi: różne
18:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 stycznia 2015
tak mi smutno...

Moi kochani. Ponieważ od dłuższego czasu jestem "niezdolna" do pracy w kuchni nie mogę tym samym zamieszczać nowych wpisów. Nawet nie wiecie jak mi z tego powodu smutno i źle! Ale mam plan. Zacznę trochę działać, wezmę się do pracy i wszystko wróci do normy ALE DOPIERO PO REHABILITACJI RĘKI!

Moja operacja prawego nadgarstka była spowodowana zbyt dużym wysiłkiem w pracy! Doszło do tego ,że straciłam czucie w prawej dłoni, drętwienie nie ustępowało, wszystko leciało mi z rąk... a to wszystko przez to ,że pracowałam 24h/24h... bez przerwy! Ale choroba wygrała z zaangażowaniem, ambicjami i kreatywnością. Ale dużo też zyskałam. Przede wszystkim dowiedziałam się na kim mogę tak naprawdę polegać w tych trudnych momentach.. kto mnie wspiera.. 

Tak wiec mój mały apel do wszystkich kucharzy i szefów kuchni: SZANUJCIE SWOJE ZDROWIE, CEŃCIE SIĘ.. ZADBAJCIE O WYPOCZYNEK DLA SIEBIE, BO JAK NIE TO CZEKA WAS TO CO MNIE! I PAMIETAJCIE: CZY WARTO TAK SIĘ ZAJECHAĆ JAK I TAK (W WIĘKSZOŚCI ) NIE USŁYSZYCIE SŁOWA "DZIĘKUJE"...

Tagi: różne
22:28, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Mój Garnuszek z życzeniami

Kolejne Święta z Wami!

Życzę Wam wszystkiego co najlepsze, dużo pomysłów kulinarnych, wspaniałych i smacznych, dużo ciekawych zdjęć blogowych, a tym co zaczynają: wytrwałości i kreatywności!

Wspaniałych, ciepłych, rodzinnych i pełnych niespodzianek Świąt

                         życzy

                                    MÓJ GARNUSZEK

Tagi: różne
13:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 grudnia 2014
Wesołych Świąt

Nadszedł ten magiczny czas. Święta. Przygotowania, szykowania, dekoracje, choinka, pierniczki... uwielbiam tą krzątaninę, a Wy?

Tegoroczne szykowanie przedświąteczne u mnie jest trochę spowolnione ze względu na moja "pooperacyjną" niedyspozycję. Rączka trochę jeszcze niesprawna, a wiadomo- bez prawej ręki za wiele się nie zrobi( zwłaszcza praworęczna osoba)!

Ale nie mogłam Was zawieść i zamieszczam kilka fajnych( nowych ) przepisów, może wykorzystacie na święta:

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ:

  • około 6 płatów solonych śledzi
  • ćwiartka główki czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połowy małej limonki
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju + 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • odrobina soli morskiej

Śledzie należy namoczyć na godzinę ( pozbywamy się  nadmiaru "soli"), w tym czasie drobno szatkujemy kapustę i dodajemy do niej odrobine soli morskiej i olej, ugniatamy by zmiękła. Dodajemy drobno pokrojone jabłko i cebule. Suszone śliwki kroimy na ćwiartki i wszystko razem łączymy. Odmoczone śledzie kroimy w paseczki i dodajmy do warzyw, dodajemy sok z połowy limonki i łączymy razem majonezem. Doprawiamy cytrynowym pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.

sl1

SAŁATKA POROWA Z ŁOSOSIEM:

  • 1 duży i gruby por ( jasna część)
  • 3 ugotowane jajka
  • 4 ogórki kiszone (duże)
  • 200g wędzonego łososia sałatkowego
  • puszka kukurydzy
  • 1 zielona papryka
  • olej
  • suszona papryka wędzona
  • pieprz, sól

Pora kroimy w paseczki i przelewamy wrzątkiem by zmiękł. Po ostudzeniu dodajemy około 100ml oleju, łączymy. Jajka drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy  i przepłukujemy, paprykę kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z porem, dodajemy łososia sałatkowego i jajka. Przyprawiamy wszystko wędzoną papryką , solą i pieprzem( najlepiej białym). Dekorujemy wg uznania.

slłos

ŚLEDZIE W OLEJU:

  • 8 filetów solonego śledzia
  • cebula 3szt.
  • olej
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • 1 małe chili
  • kilka listków laurowych
  • 1 duża cytryna

Cebule siekamy drobno ( można przelać wrzątkiem), śledzia należy namoczyć, chili drobno poszatkować- bez pestek). Warstwowo układamy: cebula, ziele angielskie, listek laurowy, plasterki cytryny, chili, pieprz w  ziarenkach i kawałki śledzia( romby) i zalewamy olejem i kolejna warstwa: cebula, ziele... i tak by wyszły 3 warstwy. Dekorujemy wg uznania:

sl2

To propozycje "rybne", a może coś na słodko?

KEKS NAJPROSTRZY:

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 600g mieszanki do keksów ( bakalie: orzechy różne, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałowe...)
  • do dekoracji lukier

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy łączymy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do suchych składników. Do miseczki wsypujemy mieszankę keksowa i zalewamy masą( ciastem)i łączymy tak by masa oblepiła wszystkie składniki mieszanki. Keksówkę ( 25/10) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C  przez 50min. Gdy zauważymy , że wierzch za szybko nam brązowieje przykrywamy folią aluminiową. Studzimy keks i polewamy lukrem...

bakalie

Mam nadzieje, że kilka pomysłów Wam podsunęłam.



Tagi: catering
00:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 listopada 2014
niedostępna

Kochani. Jestem po operacji prawej ręki. Chwilowo nie będę mogła dodawać nowych wpisów. Przepraszam!

16:22, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
O autorze
Top Blogi