mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
czwartek, 23 października 2014
chęć na słodkie

Każda z nas ma taki dzień, że za cos słodkiego dała by się pokroić. I właśnie jesienny , zimny dzień zmusił mnie do czekoladowego cudeńka:

TORCIK CZEKOLADOWY:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • frużelina wiśniowa
  • serek almette jagodowo-malinowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa( kakao, cukier puder i odrobina mleka)

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, ubijamy , dodajemy mąkę,  proszek do pieczenia i kakao. Wszystko łączymy. Wylewamy masę do małej , natłuszczonej tortownicy ( 18cm). Pieczemy w 180*C przez 25min. Ciasto schładzamy, przekrawamy na 3. Na spodnią warstwę wykładamy frużeline, przykrywamy środkową warstwą, na nią wykładamy serek almette. Nakrywamy trzecią warstwą. na nią wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

tc1

tc2

tc3

Pragnę tylko dodać, że torcik był wykonany na potrzeby domowników i został podzielony na 3 części i zniknął w niespełna 5minut!

No cóż, są takie dni, gdzie za kawałek torcika czekoladowego bym się dała...pokroić! I nie tylko ja...



Tagi: ciasta
18:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
testujemy cz.3

fs1

FIX SKRZYDEŁKA W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM:

Kolejne zadanie: przetestować FIX. Lista zakupów:

  • 12-15 skrzydełek
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania bardzo prosty. Skrzydełka myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Fix rozprowadzamy w 150ml wody i zagotowujemy. Dodajemy musztardę. Gotowym sosem polewamy skrzydełka tak by sos oblepił je dokładnie.

fs2

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* i pieczemy przez około 25-30min.

Moje sugestie: sos jest całkowicie niesłony i mdły. Nie oblepił skrzydełek i spłynął osadzając się na dnie naczynia.

fs3

Fix nie spełnił moich oczekiwań. Moim zdaniem o wiele lepsze skrzydełka wychodzą jak sama przygotuje mieszankę do marynowania (sól morska, chilli, miód płynny i musztarda- w proporcji 2:1). Skrzydełka są wtedy chrupkie  i smaczniejsze.

Ten Fix nie jest moim zdaniem dobrą propozycją obiadową.

Tagi: mięsa
18:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 października 2014
tort dla Szymona

TORT ZE SPIDERMANEM:

szy1

szy2

tort 3kg, śmietankowo -cytrynowo - truskawkowy. Poncz lekko alkoholowy( cytrynowy). Efekt "kropek" zamierzony. 

Tagi: torty
11:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 października 2014
Środowy wypiek

TORT ANGRY BIRDS GO:

srw1

srw2

tort 2kg, śmietankowy , poncz bezalkoholowy-cytrynowy.

Tagi: torty
11:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
testowanie cz.2

Jako kolejny Fix do przetestowania firmy Kamis dostałam:

FIX - ZAPIEKANY MAKARON:

Lista zakupów:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 150g makaronu ( świderki, rurki)
  • 50g sera żółtego

Moim zdaniem owy makaron można przygotować również z innym mięsem: karkówka, szynka, łopatka a nawet wątróbka. Ja użyłam chudej karkówki. Ale znając żołądki moich domowników przygotowałam około 400g mięsa.

 Mięso wg przepisu należy pokroić drobno i przesmażyć. Ja mięso wcześniej ciut doprawiłam ( zamarynowałam w przyprawach do grillowania). Usmażyłam na złocisty kolor.

Zawartość torebki należy wymieszać z 1/2l wody i zagotować w rondelku.

Makaron(surowy) należy połączyć z mięsem i przygotowanym sosem w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie należy wymieszać.  Na wierzch ucieramy żółty ser. Ja przygotowałam również więcej makaronu- około 300g. Sosu jest wystarczająco dla takiej ilości makaronu.

Naczynie żaroodporne należy przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30min.  W połowie pieczenia (po około 15-17min.) należy folię zdjąć i dalej piec.

Gotowe danie:

fixtest4

fixtest2

fixtesr3

Danie bardzo smaczne, makaron w przygotowanym sosie się "ugotował" na miękko. Jednak moją sugestią do tego dania jest dodanie do zapiekanki kilku różyczek świeżych, zblanszowanych brokuł. Sam sos zwiera dosłownie śladowe ilości tego warzywa. Brokuł podkreślił by smak całej zapiekanki.

Ogólnie oceniam Fix pozytywnie.

Tagi: kluski
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czas na odreagowanie.

Odreagowanie... Po ostatnich kilku dość pracowitych weekendach w "torcikowie" odpoczynek by się przydał. Więc odpoczywam, mega leń.. ale nie na długo! Dwa dni miałam tylko dla siebie. Kino, zakupy, kawusia i relaks w mojej kuchni. Właśnie: dla niektórych czas spędzony w garach to strata czasu albo wielka harówka a dla mnie to relaks. Wymyślanie nowych rzeczy, testowanie, pieczenie, gotowanie ot tak dla własnej przyjemności. Nawet miałam zabrać się za pewne jesienne porządki ale umówiłam się z mężem, że ten mega krok ( mycie okien, porządkowanie szafek z lata na zimę i ogólne pucowanie naszego M) odkładamy na weekend. wspólnie będzie raźniej i szybciej...hehehe..

Czyli jak na razie leże z pilotem i laptopem i ot tak: zbijam bąki!

I tak do piątku... a potem praca i sprzątanie!

Tagi: różne
10:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 października 2014
Tydzień z torcikami:

TORT LALKA BARBI:

b1

b2

Tort wagowo ponad 3kg. Krem truskawkowy z dodatkiem frużeliny wiśniowej. Lekko alkoholowy poncz.

Dodatkiem do tortu był mały dinozaur:

dino

TORT Z SAMOLOTEM:

wik2lat

tort 2kg, waniliowy, poncz cytrynowy.

TORT NA ROCZEK:

mik

tort śmietankowy z kremem z dodatkiem mascarpone i wiśni, dekorowany żelowymi Smerfikami i dużym Smerfem wykonanym z masy cukrowej. Waga prawie 2kg.

TORT Z BATMANEM:

bat

tort śmietankowy, poncz cytrynowy, waga 2kg.

TORT "TIMON I PUMBA":

tip1

tip2

tort z kremem śmietankowym z dodatkiem wiśni, poncz cytrynowy, waga 2kg.

Tagi: torty
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 października 2014
testowanie

Testuję produkty firmy KAMIS:

test1

LISTA ZAKUPÓW:( wg opisu)

  • 400g piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki ananasa w syropie
  • ryż

Wg mnie jeśli to ma być danie na 4 osoby to z pewnością należy przygotować więcej piersi z kurczaka i tak na osobę bym proponowała po 200g.

Samo przygotowanie potrawy wg opisu na opakowaniu jest banalnie proste. I tak piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru. Jednak ja proponowała bym przed smażeniem kurczaka zamarynować w przyprawach ponieważ kurczak pozostanie suchy i mdły. Tak tez zrobiłam. Marynowałam w sosie sojowym z dodatkiem słodkiej papryki.

Już podsmażonego kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i zalewamy sosem przygotowanym z saszetki z dodatkiem syropu od ananasa i wody. Sos pod wpływem gotowania zgęstnieje.

Podajemy z ugotowanym ryżem.

Wg moich spostrzeżeń na pewno należy przygotować więcej piersi z kurczaka, które przed smażeniem powinno się przyprawić( marynować). Ogólnie danie uważam za smaczne i szybkie w przygotowaniu.

test2

Smacznego!



12:15, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pomysłowa surówka

Często jest tak, że gotujemy barszcz czerwony oczywiście na burakach. barszczyk zjadamy ze smakiem a buraki z zupy nam zostają. Ja wykorzystuje je do przygotowania surówki do drugiego dania. Pycha:

SUROWKA Z BURAKA:

  • ugotowane buraki ( z barszczu)
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • pieprz mielony biały
  • olej

Buraczki ucieram na tarce warzywnej. cebule kroje w paseczki a ogórka w kostkę. Wszystko razem łączę. przyprawiam pieprzem. Odstawiam do lodówki na kilka minut. Tuz przed podaniem np. dania mięsnego dodaje odrobine oleju do surówki i mieszam dokładnie wszystkie warzywa. Gotowe.

burog

surówka stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych ( kotlety, rolady itp.).

Smacznego!

Tagi: surówki
11:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 października 2014
knedle z mięsem...

Knedle (nie mylić z kartaczami) najczęściej jadamy ze śliwkami, na słodko. Tym razem u mnie pojawiła się wersja mięsna. Często pozostają nam ugotowane ziemniaki z dnia na dzień i właśnie one są podstawą do wykonania takich knedli.

KNEDLE Z FARSZEM MIĘSNYM:

  • około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków zmielonych
  • około 600g łopatki
  • 200g surowego podgardla
  • cebula, olej do smażenia
  • świeży majeranek
  • sól, pieprz biały
  • warzywa do gotowania mięsa ( jak do rosołu)
  • skrobia ziemniaczana

Do ziemniaków dodajemy skrobie ziemniaczaną w proporcji 3:1. Dodajemy odrobine białego pieprzu i formujemy ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.  Łopatkę gotujemy w bulionie warzywnym, który zostawiamy. Następnie ją mielimy wraz z podgardlem surowym ( trochę podgardla zostawiamy na skwarki). Gotowe mięsa łączymy, doprawiamy do smaku. Z masy ziemniaczanej formujemy wałek i dzielimy go na plastry, którego rozkładamy na dłoni i na niego wykładamy łyżkę farszu mięsnego.

kned1

każdy placuszek zwijamy w dłoni w kluskę:

kned2

Wywar który pozostał od gotowania mięsa przecedzamy. Dodajemy jeszcze wrzątek i w nim gotujemy nasze knedle do wypłynięcia i jeszcze 2 min dłużej.

kned3

Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno pachwinę i cebulę. Doprawiamy lekko pieprzem i solą. Polewamy tłuszczem ugotowane knedle i dekorujemy świeżym majerankiem.

kned4

smakołyki..

kned5

mięciutkie ciasto, mięso rozpływa się w ustach a do tego np. surówka z kiszonego ogórka...



Tagi: kluski
11:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty zamówione...

TORT URODZINOWY (60):

60kr1

60kr2

tort śmietankowy, delikatnie alkoholowy, z borówkami i frużelina wiśniową. waga 2kg.

TORT "STACYJKOWO":

st1

st2

tort również śmietankowy, borówkowo-wiśniowy, bezalkoholowy. Waga prawie 2kg.

TORT ANGRY BIRDS GO:

g1

go2

tort śmietankowy, bezalkoholowy, borówkowy. Waga 2kg.

Tagi: torty
10:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wspaniały weekend.

Jak tylko w moim mieście pojawiły się bilbordy z wiadomościami, że odwiedzi nas Magda Gessler.. wiedziałam ,że muszę się wybrać na spotkanie:

g

Więc wybrałam się... ale tuz przed samym spotkaniem ot tak po prostu zjadła mnie trema, nerwy dały się we znaki i nawet słowa nie mogłam z siebie wydobyć:

ges1

wzruszenie...

ges2

podanie mojej wizytówki...

ges3

i wreszcie autograf...

Niesamowite wrażenie. Uwielbiam Panią Magdę. Jest dla mnie wzorem. Wiele razy sugerowałam się jej wskazówkami kulinarnymi, nadal będę... 

Tagi: różne
10:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 października 2014
jesień...

No cóż... jesień. Liście już się żółcą... chłodek czuć.... a wieczorami kaloryfery już powolutku puszczają swoje ciepełko. Czyli jesień zawitała! A my jak zwykle jak na jesień przystało wybieramy się do lasu po skarby:

j1

j2

j3

 .... i jednak są grzybki w lesie...

Tagi: różne
20:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 września 2014
czy godne polecenia?

W każdym miejscu podpatruję nowe przepisy. oczywiście musze sama je wypróbować by móc polecać ...ale ten musicie ocenić sami.

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM:

  • ciasto ziemniaczane jak na tradycyjne placki ziemniaczane ( z dodatkiem cebuli i białego pieprzu)
  • plastry wędzonego łososia
  • sałata dekoracyjna
  • zielony ogórek, kiełki do dekoracji
  • śmietana 18% ( koniecznie gęsta)
  • olej dosmażenia

Placuszki ziemniaczane smażymy na patelni grillowej na małej ilości oleju, wtedy będą bardziej chrupkie. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy by odsączył się nadmiar oleju. Układamy je na półmisku wyłożonym sałatą( tu roszponka), na każdego placka wykładamy łyżkę śmietany i dekorujemy kawałkami wędzonego łososia oraz zielonym ogórkiem i kiełkami.

plło1

pllo1

... ja osobiście wole takie tradycyjne z cukrem... ale wybór pozostawiam Wam!



Tagi: przystawki
11:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 września 2014
Leśny mech...

Ostatnio natrafiłam na przepis na ciasto ze szpinakiem. Wydawało mi się to wręcz dziwne w smaku ciasto ale nie byłbym sobą gdybym nie upiekła sama.

CIASTO ZE SZPINAKIEM: "LEŚNY MECH":

  • 5 jaj
  • szklanka mąki tortowej ( z czubkiem)
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka oleju
  • 450g szpinaku mrożonego
  • owoc granatu
  • czekoladowe cukierki(drażetki)
  • krem do przełożenia wg uznania
  • frużelina wiśniowa
  • poncz do nasączania

Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy powoli olej, mąkę i proszek do pieczenia. wszystko razem ubijamy na gładkie ciasto. szpinak odmrożony odsączamy i dodajemy do ciasta. Łączymy razem łyżką. Wylewamy ciasto do tortownicy 24cm/średnica wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy około godziny w piekarniku nastawionym na 175*C.

Krem ubijamy na sztywno( u mnie bita śmietana z dodatkiem kakao i cukru pudru).  Już upieczone ciasto ( ostudzone) przekrawamy na pół (wzdłuż). Dolną część nasączamy ponczem, smarujemy frużeliną, wykładamy krem a na wierz kruszymy górną część ciasta. delikatnie dociskamy okruszki.

By imitować leśny mech dodajemy pestki granatu( poziomki) i drażetki czekoladowe (grzyby).

szp1

szp2

polecam dla osób nieprzekonanych do szpinaku. Naprawdę jest niewyczuwalny. A ciasto smakuje... inaczej , ale w pozytywnym znaczeniu. 

Tagi: ciasta
20:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty jak malowane

Mimo "ciut" niewładnej rączki....

TORT "CALINECZKA":

cal1

cal2

Torcik z postaciami z bajki "Calineczka"... truskawkowy, waga prawie 2kg.

TORT NA ROCZEK:

zoska1

zoska2

tort o smaku truskawkowym i śmietankowym z borówkami. Waga 2,5kg.

TORT ANGRY BIRDS:

a1

a2

tort śmietankowy z kawałkami czekolady gorzkiej. Waga 2kg.

Tagi: torty
08:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 września 2014
"jednogarnkowy" posiłek po królewsku

Szybkie a zarazem smaczne danie to jest to co lubię. właśnie dziś takie jedzonko na obiad przygotowałam:

KARKÓWKA PIECZONA W REKAWIE Z ZIEMNIAKAMI.

  • około 1 kg karkówki
  • około 1kg ziemniaków
  • szklanka suszonych śliwek
  • sos sojowy, marynata ognista do mięs
  • świeża szałwia
  • czosnek

Karkówkę kroimy na cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Mięso marynujemy w przyprawach i wyciskamy 2 ząbki czosnku.

g1

g2

g3

Przygotowujemy woreczek do pieczenia do którego wrzucamy ziemniaki, mięso i śliwki. Woreczek szczelnie zamykamy i potrząsamy nim by wszystko razem oblepiło się przyprawami.

g4

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym  w 180*C przez godzinę. rozcinamy woreczek i potrawa gotowa. posypujemy poszatkowaną szałwią:

g5

Smacznego!



17:26, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 września 2014
dobry pomysł na SCHAB:

Dobrym pomysłem na wykorzystanie schabu jest zrobienie roladek. Oto kilka pomysłów na farsz:

- ogórek kiszony, boczek, cebula ( wszystko pokrojone i podsmażane) z dodatkiem musztardy sarepskiej- również smażonej z dodatkami  ( tu pasuje sos musztardowy, delikatny)

- szpinak, czosnek, przyprawy razem podsmażane na maśle a na koniec dodany ser feta ( do wystudzonego szpinaku) ( tu pasuje sos jogurtowo- koperkowy)

- pieczarki drobno poszatkowane, smażone ma maśle z dodatkiem przypraw, pietruszka, serek typu almette dodany do ostudzonych pieczarek ( tu pasuje sos grzybowy)

- biała ,surowa kiełbasa wyciśnięta z flaka ( tu pasuje typowy sos chrzanowy)

- papryka konserwowa ( drobno pokrojona), ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach ( tu pasuje sos jogurtowo serowy z serków topionych)

Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plasterki o wadze około 180g. Rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie płaty. Wcześniej przygotowujemy ulubiony farsz i na każdy płat schabu wykładamy na środek. Następnie robimy roladki składając brzegi do środka i zwijając w rulonik.

roles1

Sam farsz w środku powinien być dobrze doprawiony ale roladki można odrobine doprawić solą i pieprzem.

Następnie każdą roladkę zawijamy w "cukierka" folią aluminiową.

roles2

Układamy nasze "cukierki" na blaszkę i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180*C  przez około 20min. zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kilka minut a następnie odwijamy z folii i podajemy z odpowiednio dobranym sosem.

Smacznego...

Tagi: mięsa
20:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torciki w wolnym czasie...

Moje ostatnie wpisy dotyczą wyłącznie tortów. Ale już wkrótce pojawia się inne wpisy, tez fajne, ciekawe i nie dotyczące ciast..

TORT "FARMA":

fr

tort śmietankowy z borówkami, poncz bezalkoholowy, waga ponad 2kg.

TORT ANGRY BIRDS:

ab

ciemny(czekoladowy) biszkopt i krem śmietankowy. Poncz delikatnie alkoholowy, waga 1,8kg.

TORT "PENIS"

ch

tort kilogramowy, truskawkowy, mocno alkoholowy...

Tagi: torty
19:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 września 2014
torciki przed weekendem..

Będąc w pracy telefon dzwoni jak szalony, aż mi przykro odmawiać zrobienia tortów więc zabieram się do roboty.

TORT "KSIĄŻKA":

ks1

ksiazka2

tort dla miłośniczki książek, truskawkowy, waga ponad 2,5kg.

TORT "GORSET":

gor1

gor2

tort na 18ste urodziny, alkoholowy poncz, krem śmietankowy , waga 2kg.

TORT Z TYGRYSKIEM:

t1

t2

tort czekoladowy, waga 1,2kg.

Tagi: torty
11:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
dopadła mnie...

Dopadła mnie! Nie grypa ani inna choroba wirusowa ale choroba zawodowa. Od pewnego czasu zauważyłam ,że drętwieją mi palce w prawej ręce. Potem nie miałam w nich czucia, a na koniec ten potworny ból w nocy całej ręki. Postanowiłam przebadać tę przypadłość. I stało się! Zespół cieśni nadgarstka- czyli choroba zawodowa... i co dalej? Rehabilitacja a jak to nic nie da to operacja. Trochę się tym zmartwiłam, bo prawa ręka pod nóż? A co z moimi torcikami... na szczęście rehabilitacja daje mi ulgi w bólu...

Tagi: różne
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 września 2014
Minionek

Taki tam torcik:

TORT MINIONEK:

min1

min2

Tort śmietankowy z kremem truskawkowym. 

Tagi: torty
16:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ukochany dzień na obiad domowy

Niedziela. Uwielbiam. zwłaszcza jak jest wolna od jakichkolwiek obowiązków. Dzięki temu, że odgórnie zarządzono niedzielę dniem wolnym celebruję ją wspaniałym , domowym obiadem. I odpoczynkiem oczywiście.

GULASZ Z INDYKA:

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka.
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • pieprz biały, sól, odrobina chilli, listek laurowy
  • zioła prowansalskie
  • szklanka wywaru warzywnego
  • śmietana kremowa 18%
  • łyżka czubata mąki

Cebule kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni. Mięso gulaszowe już kupujemy pokrojone na drobno. Podsmażamy je w wooku do momentu uzyskania złotego koloru, dodajemy zioła i pozostałe przyprawy. Dodajemy cebulę i pieczarki .Podlewamy wywarem i dusimy około pół godziny. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga dłuższego duszenia. Powstały sos zagęszczamy śmietaną połączona z mąką. Gotowe...

i

gulasz podajemy z ryżem lub kaszą kus kus. 

16:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 września 2014
Torcik Płocki

TORT PŁOCKI:

jasio1

jasio2

Biszkopt czekoladowy, nasączony cytryniakiem, przełożony bitą śmietaną. waga 2kg.

Tagi: torty
15:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
coś podpatrzone czyli sałatka brokułowa

Osobiście nie przepadam za brokułami ale są zdrowe więc trzeba jeść. Sałatkę podpatrzyłam ale jak to na mnie przystało troszkę dodałam od siebie.

SAŁATKA BROKUŁOWA CURRY:

  • brokuł świeży
  • około 250g piersi z kurczaka ( olej do smażenia)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • curry
  • sól, pieprz biały
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej żółte)
  • puszka kukurydzy konserwowej

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i parzymy. Powinien być chrupki ( nie rozgotowany). Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz curry. Podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł wykładamy  no półmiska, dodajemy odsączoną kukurydzę, poszatkowane jajka, kurczaka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy jeszcze odrobine curry , sól oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajmy do składników sałatkowych i łączymy. Odstawiamy do lodówki  by się "przegryzła".

br1

br2

Sałatka bardzo pożywna i sycąca...

Tagi: sałatki
14:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
O autorze
Top Blogi