mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
niedziela, 25 września 2016
Bigos wegetariański z kapusty pekińskiej

BIGOS WEGETARIAŃSKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ;

  • kapusta pekińska
  • 2 łyżki masła
  • pieczarki, grzyby portobello, boczniaki
  • wywar warzywno-grzybowy
  • sól, pieprz biały, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta wędzonej papryki

Grzyby kroimy i chwile gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy pozostawiając bulion. Kapustę kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Podlewamy wywarem grzybowym ( nie za dużo) i dusimy do miękkości wraz z przyprawami. Na koniec dodajemy grzyby. Dodajemy dla smaku wędzoną paprykę. Gotowe.

bg

Smacznego!



19:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 września 2016
ciasto mocno kokosowe bez pieczenia

CIASTO MOCNO KOKOSOWE BEZ PIECZENIA:

spód ciasta (tortownica 22cm):

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • łyżka wiórków kokosowych

masa

  • 400 g wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g )

polewa

  • 100 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Herbatniki kruszymy, dodajemy masło i wiórki(1 łyżka) i ugniatamy do połączenia się składników. Następnie przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając palcami do dna.

Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miękkie masło i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Masę kokosową przekładamy na spód z herbatników i dokładnie ją rozprowadzamy. W małym rondelku rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę, chwilę podgrzewamy i
dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia.
Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i dokładnie rozprowadzamy ją po wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy wiórkami...

koko

Smacznego! 

Tagi: ciasta
23:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pulpety z cukinii w orientalnym sosie

PULPETY Z CUKINII W ORIENTALNYM SOSIE:

  • 2 spore cukinie
  • cebula
  • szczypta chili, imbiru, soli
  • pęczek poszatkowanej kolendry
  • mąka ryżowa
  • jajko
  • olej sojowy

Cukinie ścieramy na tarce, odciskamy sok ( pozostawiamy go). Dodajemy przyprawy i startą na tarce cebule oraz dodajemy jajko. Zagęszczamy masę mąką ryżową. Formujemy małe pulpety i smażymy w głębokim tłuszczu. Przekładamy na kuchenny papier.

Składniki na orientalny sos:

  • cebula, czosnek
  • po pół łyżeczki chili, imbiru, kminu, kolendry, kurkumy
  • puszka mleka kokosowego
  • kilka dorodnych malinowych pomidorów

wszystkie przyprawy wrzucamy na sucha patelnię i prażymy. Dodajemy startą na tarce cebule i przeciśnięty czosnek. Podlewamy wyciśniętym sokiem z cukinii i chwile dusimy. Dodajemy mleko kokosowe. Pomidory drobno kroimy i dodajemy do sosu. Redukujemy sos. Wszystko przeciskamy przez sito by pozbyć się ziaren i by pozostał nam gładki sos.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos na nim układamy nasze pulpety.

vf

polewamy pozostałym sosem i dekorujemy listkami kolendry.

vfd

pulpety zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200*C przez 10 minut. Podajemy np. z ryżem jaśminowym:

cvg

Smacznego!





22:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ziemniaczane kluski z dyniowym musem

KOPYTKA ZIEMNIACZANO-DYNIOWE:

  • ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
  • ugotowana dynia przeciśnięta przez praskę( jak mus)

(ziemniaki i dynia w stosunki 3:1)

  • mąka ziemniaczana
  • jajko

Ziemniaki łączymy z dyniowym "musem" dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Łączymy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Z nich formujemy kulki.

dk

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Kluski można podawać do sosów mięsnych jak i bezmięsnych. Można po ugotowaniu odsmażać ..

Smacznego.

19:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
trzy odsłony kotletów wegetariańskich.

KOTLETY WEGETARIAŃSKIE:

1.ZIEMNIACZANE:

  • ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
  • puszka cieciorki odcedzonej i rozgniecionej widelcem
  • jajko
  • parmezan tarty
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do panierowania

Z połączonych składników formować kotlety , panierować , smażyć i podawać gorące np. z sosem czosnkowym:

2. SELEROWE:

  • duży seler starty na tarce
  • ser gorgonzola
  • bulion warzywny
  • kilka orzechów włoskich rozdrobnionych
  • buła tarta
  • jajko
  • gałka muszkatołowa, pieprz biały

Selera startego dusimy w warzywnym bulionie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Dodajemy jajko, ser, orzechy i doprawiamy. Masa powinna być dość zwarta by można było swobodnie formować kotlety. Obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. Podajemy gorące.

ks

3. MAKARONOWE:

  • makaron ( dowolny)
  • duże pory
  • jajko
  • ser pleśniowy
  • bułka tarta
  • masło,
  • pieprz biały

Makaron gotujemy i drobno kroimy. Pory pokrojone w paseczki dusimy na maśle przyprawiając. Do makaronu dodajemy jajko, pory i ser pleśniowy ( blue) i odrobiną bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce u i smażymy obustronnie. Podajemy gorące:

km

Smacznego!

17:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 września 2016
kubeczki z cukini faszerowane grzybami

KUBECZKI Z CUKINI FASZEROWANE GRZYBAMI:

  • długa i gruba cukinia
  • kilka pomidorów dojrzałych
  • grzyby ( mogą być pieczarki, kurki, portobello)
  • ser pleśniowy
  • cebula, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • starty ser parmezan

Cukinie myjemy i kroimy na plastry grubości na trzy palce. Łyżką wydrążamy środek pozostawiając "dno". W środku cukinie natłuszczamy, solimy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 10 minut. Cukinia stanie się miękka. Cebulę wraz z pokrojonymi grzybami smażymy, doprawiamy. Dodajemy wydrążony miąższ cukinii i dusimy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Powstanie nam sos dość gęsty. Napełniamy nim nasze kubeczki z cukinii a na wierzchu układamy kawałki sera pleśniowego. Kubeczki układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałym sosem wypełniamy luki miedzy kubeczkami i wszystko posypujemy parmezanem.

ase

zapiekamy około 15 minut w 180*C.

aser

Smacznego!



11:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 września 2016
torty

TORTY:

1

2

3

4

5

6

7

8

88

888

54

99

00

53

11

pio

pp

a



Tagi: torty
18:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 września 2016
sałatka z figami i orzechami nerkowca

SAŁATKA Z FIGAMI I ORZECHAMI NERKOWCA.

  • 3 figi
  • rukola
  • pomidory koktajlowe
  • orzechy nerkowca
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • ser feta z chili
  • bazylia tajska
  • sos: olej, sok z cytryny, miód, musztarda, ocet balsamiczny, sól

Rukole łączymy z cebulą pokrojoną i szczypiorkiem. Dodajemy bazylię i pomidory koktajlowe. Na koniec dodajemy ser feta, orzechy i ćwiartki fig. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

ffiigg

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z fenkułem

SAŁATKA Z FENKUŁEM:

  • 2x fenkuł ( koper włoski)
  • zielony  ogórek
  • 2 pomarańcze
  • seler naciowy
  • orzechy laskowe, rozdrobnione
  • sól, pieprz
  • lubczyk
  • sok z 1 pomarańczy +oliwa smakowa

Selera naciowego kroimy, dodajemy pokrojonego ogórka i wyfiletowane dwie pomarańcze. Łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki fenkuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy lubczykiem. Na koniec dodajemy orzechy. Wszystko skrapiamy sokiem z pomarańcza oraz smakową oliwą. Dekorujemy koprem włoskim...

ff

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka pieczarkowa.

SAŁATKA PIECZARKOWA:

  • około 1kg dużych pieczarek
  • puszka kukurydzy
  •  szalotka( lub por)
  • ogórki kiszone
  • duże jabłko
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • sól, pieprz
  • majonez + ostra musztarda

Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie około 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę, pora lub szalotkę w plasterki. Jajka drobno. Kukurydze odsączamy. Do pieczarek dodajemy kukurydzę, ogórki, jabłko i pora. Mieszamy. Ja ostawiam sałatkę na sito by odcedziła się woda. Następnie przekładam do miski, dodaję jajka i doprawiam do smaku. Na koniec dodaje majonez z dodatkiem musztardy. Dekoruje i gotowe.

sp

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 sierpnia 2016
Galaretkowiec... kolorowiec

GALARETKOWIEC- KOLOROWIEC:

  • 400g serka homogenizowanego naturalnego
  • 5 różnych galaretek ( różne kolory)
  • 2 galaretki czerwone( malinowe lub truskawkowe)
  • 500g malin świeżych
  • 200g ciastek typu pieguski z czekoladą
  • 70g masła
  • owoce do dekoracji

5 galaretek rozpuszczamy (każda oddzielnie) w 3/4 wrzątku niż podane jest w przepisie. Schładzamy. Maliny blendujemy , następnie przecieramy przez sitko by nie było "pestek". Dodajemy do serka. Dokładnie łączymy. Dwie galaretki czerwone rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, schładzamy i jeszcze płynne dodajemy do masy serowo malinowej.  Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem. Powstanie nam tzw. piasek... wykładamy nim spód 24cm tortownicy. Delikatnie ugniatamy. Schładzamy spód. Nasze kolorowe galaretki kroimy w kwadraciki i dodajemy do masy. Masę wykładamy na spód. Wkładamy do lodówki na około 3h. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe. Można dekorować każdą porcję osobno owocami...

n

Smacznego!

Tagi: ciasta
21:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sernik Oreo z bananami- bez pieczenia.

SERNIK OREO Z BANANAMI (BEZ PIECZENIA):

  • wiaderko( około 1kg) sera na sernik  
  • 1/4 szklanki cukru pudru, 
  • 150g ciasteczek Oreo ( z kremem)
  • 250g serka mascarpone (można dodać ciut więcej, sernik będzie bardziej kremowy)
  • 2 galaretki białe (o smaku pinacolada)
  • biszkopty
  • 2-3 banany
  • galaretka pomarańczowa

Ser łączymy z mascarpone, dodajemy cukier puder. Galaretki białe rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Gdy będzie tężeć dodajemy do serów. Dokładnie łączymy i wkruszamy do środka ciasteczka Oreo. Dno tortownicy 24cm wykładamy biszkoptami, wykładamy masę i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na około 30min. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy wg przepisu. Banany kroimy w plasterki i układamy na zastygającej masie serowej. Zalewamy chłodną galaretką i wstawiamy do lodówki na około 2-3h. Najlepiej robić sernik wieczorem. Rano będzie gotowy.

sror 

er

Smacznego!

 



Tagi: ciasta
19:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekanka kalafiorowa

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z SOSEM SEROWYM:

  • kalafior
  • brokuł
  • około 200g sera pleśniowego niebieskiego
  • szklanka białego wina
  • 450ml śmietany 36%
  • 100g orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • cebula

Kalafiora i brokuł gotujemy przez kilka minut. Powinny być jeszcze ciut twarde. Odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

e

Cebule drobno kroimy i podsmażamy dodając miód. Podlewamy winem i chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę i kruszymy do sosu ser. Po chwili dodajemy garść orzechów. Powinny być trochę rozdrobnione. Sosem polewamy nasze warzywa. 

ee 

na wierzch kruszymy resztę orzechów. Zapiekamy w 180*C dosłownie przysłowiowy kwadrans.

Smacznego!

19:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 sierpnia 2016
kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną

KOTLECIKI JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego chili
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie - 2 plasterki żółtego sera
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać zimną wodą kilkakrotnie. Odcedzić, wlać mleko, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut. 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Kaszę i ugotowane jajka włożyć do dużej miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek oraz starty na tarce ser żółty i chili. Dokładnie wymieszać, uformować kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto... Podawać z sosem czosnkowym.

jj1

jj3

Smacznego!

23:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki do wyboru do koloru.

SAŁATKA Z FIGAMI I CZERWONĄ CEBULĄ:

  • roszponka
  • ser feta z chili
  • kukurydza
  • figi
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • sos: oliwa, miód, musztarda chrzanowa, sól

fig

co tu opisywać .. jak na dłoni mamy sałatkę..hihi.

SAŁATKA Z JARMUŻEM I PESTKAMI DYNI:

  • młody jarmuż
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • szczypiorek, natka pietruszki
  • pestki dyni
  • ser feta
  • sos: oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól, pieprz

jar

SAŁATKA Z ANANASEM I AWOKADO:

  • rukola
  • awokado
  • ananas
  • cebula dymka
  • orzechy ziemne
  • sok z cytryny do skropienia awokado
  • sos: oliwa smakowa z chili

Awokado obieramy i kroimy w kostkę, po skropieniu sokiem z cytryny nie będzie czerniało. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. cebulę wraz ze szczypiorkiem kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z rukolą, dodajemy orzechy. Skrapiamy oliwą smakową.

an

 SAŁATKA JAJECZNA Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI:

  • zielony ogórek
  • pomidory koktajlowe
  • kiełki rzodkiewki
  • szczypiorek
  • ziarna słonecznika
  • ser mozzarella kulki z chili
  • 4 ugotowane jajka
  • jogurt grecki light
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Ogórka kroimy  ze skórka w kostkę, pomidorki na połówki, jajka obieramy ( oddzielnie żółtka oddzielnie białka), szczypiorek siekamy. Ogórka, pomidory i szczypiorek oraz połowę kiełków łączymy, dodajemy ziarna słonecznika i starte na tarce białka gotowanych jajek. Dodajemy kulki mozzarelli. Jogurt łączymy z żółtkami( ugotowanymi) , majonezem i przyprawami.

jj

sałatkę dekorujemy sosem jogurtowym i pozostałymi kiełkami.

SMACZNEGO!!



Tagi: sałatki
21:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Trzy wersje pasty kanapkowej: ( wegetariańskie)

PASTA KANAPKOWA Z ZIELONEGO GROSZKU:

  • groszek zielony( może być mrożony) około 500g
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 200g tartego sera parmezan
  • oliwa
  • biały pieprz

Groszek gotujemy kilka minut w wodzie a następnie odcedzamy i blendujemy z czosnkiem na pastę. Dodajemy starty ser. Za pomocą oliwy (około 2-3 łyżki) po zmiksowaniu wszystkich składników powstanie nam pyszna pasta kanapkowa.

p1

Pastę przekładamy do pojemnika, skrapiamy oliwą i można przechowywać kilka dni.

PASTA KANAPKOWA Z BIAŁEJ FASOLI:

  • 2x puszka fasoli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cebule
  • 200g orzechów nerkowca
  • duża łyżka pasty sezamowej
  • oliwa, sól, biały pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Fasole odcedzamy. Orzechy należy namoczyć we wrzątku. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Do fasoli dodajemy czosnek, cebule, orzechy odcedzone, sok z cytryny i miksujemy. Na koniec dodajemy pastę sezamową i doprawiamy. Gdy pasta jest zbyt zwarta dodajemy oliwę.

Gotowe:

p2

w smaku przypomina domowy smalec a jednak wersja wegetariańska. Pastę przekładamy do pojemnika, skrapiamy oliwą. Przechowywać można kilka dni.

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI NA OSTRO:

  • 2x puszka czerwonej fasoli
  • cebule 2sztuki
  • czosnek
  • 2x papryczki chili
  • oliwa, sól,
  • kilka kropel octu cytrynowego lub jabłkowego

Fasole odcedzamy. cebule podsmażamy na złoto z czosnkiem. Papryczki drobno siekamy ( bez pestek). Wszystko razem miksujemy, doprawiamy solą. Dodajemy ocet i ewentualnie oliwę gdy pasta jest zbyt zwarta.

p3

Przekładamy do pojemnika, skrapiamy oliwą i pasta gotowa na kilka dni.

SMACZNEGO!

Tagi: przystawki
13:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 sierpnia 2016
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM I SEREM:

  • 1 kg ziemniaków
  • szpinak około 500g ( może być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 por (biała i jasno zielona część)
  • 2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oregano
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 g sera ricotta (twarożku)
  • 200 g sera feta
  • 4 jajka
  • 1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)

Formę żaroodporną należy natłuścić. Szpinak odmrażamy. Odsączamy. Ziemniaki obrane gotujemy a następnie kroimy w plastry. Szpinak wkładamy do dużej miski.

Na  maśle przesmażamy cebulę pokrojoną drobno, pora i szczypiorek. Zawartość patelni przekładamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Mieszamy. Następnie dodajemy połowę ricotty i połowę sera feta, jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie łączymy.

Na dno formy żaroodpornej wykładamy połowę ziemniaków a na nie nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wykładamy mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%.

zr1

Przykrywamy drugą połową ziemniaków, doprawiamy je:

zr2

posypujemy tartym serem:

zr3

Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 15-17 minut, następnie włączamy funkcję grilla i rumienimy wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni.

SMACZNEGO!

18:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tajskie Curry:

TAJSKIE CURRY:

  • 1 puszka ciecierzycy (gotowanej na parze)
  • około 1/2 kg dyni ( po obraniu będzie mniej)
  • 1cebula
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku i kurkumy
  • 1puszka mleka kokosowego
  • ok. 1/2 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki

Przygotowałam ciecierzycę z puszki na sicie. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażyłam pastę curry i czosnek. Dodałam dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodałam paprykę w proszku i kurkumę oraz ciecierzycę. Dodajemy resztę mleka kokosowego i gotujemy przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Wlewamy stopniowo bulion i gotujemy jeszcze przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. W międzyczasie mieszamy. Na koniec dodałam szpinak, posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrę. Curry można podawać osobno lub z ryżem.

cury

Smacznego.

 

17:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 sierpnia 2016
Torty wakacyjne 2016 (IV);

Torty wakacyjne 2016(IV):

Y

j

ii

ee

qq

t

ttt

n

vvbb

a

h

vj

a

h

 



Tagi: torty
22:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lipca 2016
pieczone kotlety brokułowe

PIECZONE KOTLETY BROKUŁOWE:

  • duży brokuł
  • sos chili
  • jajko
  • bułka tarta
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • sól

Brokuł gotujemy cały w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy i odcinamy różyczki. Nożem siekamy drobno. Dodajemy jajko, sos chili ( około 2 łyżki)  i bułkę tartą. Na koniec dodajemy starty żółty ser.  Dodajemy również posiekany szczypiorek. Powinna powstać nam masa z której da się w dłoniach formować kulki ( zwarte):

bt

Kulki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 180*C przez około 15minut. Podajemy z sosem chili:

tr

Smacznego!

22:26, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
trzy sałatki kolorowe.

SAŁATKA POROWO-ANANASOWA:

  • duża część biała pora
  • świeży ananas
  • połowa sałaty lodowej
  • kiełki rzodkiewki
  • słonecznik
  • oliwa smakowa
  • sól

Pora kroimy w krążki i przelewamy wrzątkiem. Ananasa obieramy i kroimy w kawałki(może być z puszki). Sałatę rwiemy na kawałki. Odsączonego pora łączymy z ananasem, kiełkami i sałatą. Doprawiamy solą. Dodajemy na koniec pestki słonecznika. Skrapiamy oliwą smakową. Gotowe.

pl

SAŁATKA Z GRILOWANYMI NEKTARYNKAMI NA SZPINAKU:

  • liście świeżego szpinaku
  • borówki
  • 3 nektarynki
  • ser kozi w plastrach
  • parmezan do utarcia
  • płatki migdałowe
  • sos: ocet winny cytrynowy, miód, sól, pieprz,

Nektarynki kroimy w ósemki, delikatnie solimy i grillujemy. Układamy na papierze kuchennym. Szpinak myjemy, wykładamy na półmisek. Układamy na nim nektarynki, kawałki sera koziego i ucieramy parmezan. Dodajemy borówki i płatki migdałowe. Na koniec polewamy sosem.

nek

SAŁATKA Z MANGO I CZERWONEJ CEBULI:

  • duże dojrzałe mango
  • czerwona cebula
  • chili
  • sałata lodowa
  • sos: sok z limonki, oliwa
  • sól

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy. Chili drobno kroimy. Sałatę lodową rwiemy i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy odrobiną soli, skrapiamy oliwą  i sokiem z limonki. Gotowe.

mango

SMACZNEGO!



Tagi: sałatki
14:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty wakacyjne 2016(III):

TORTY wakacyjne 2016 (III):

b1

 

mik

m6

e

m6

lau1

waga

q

a

a2

mot

ł1

ł2



Tagi: torty
11:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty wakacyjne 2016.(II)

TORTY wakacyjne 2016(II):

h1

f1

f2

h45

h456

wrzos1

w3

sw1

sw2

jas3

j7

leo

leo9

pod1

pod2

na5

pis1

pis4



Tagi: torty
10:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty wakacyjne 2016.

TORTY wakacyjne 2016.

2

3

4

18k

18kk

293

2931

2932

a7p1

a7p2

a7p3

//

ebj1

ebj2

t

tt

ep1

ep2

fryz

fry3



Tagi: torty
10:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2016
Tarta czekoladowa z malinami:

TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI(bez pieczenia):

Spód:

  • 160 g ciasteczek typu Oreo
  • 200 g kruchych ciastek kakaowych ( np. Krakuski)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

Krem czekoladowy:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
Oraz
  • 500 g malin

Przygotować formę na tarte o średnicy ok. 26cm lub tradycyjną tortownicę. Ciastka włożyć do melaksera lub rozdrabniacza, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować. Powstałą mieszankę wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć.

W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać masło i zagotować i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się wszystko dokładnie połączy i a czekolada rozpuści.

Masę czekoladową wylać na spód "ciasteczkowy"i wstawić do lodówki. Maliny powciskać w masę czekoladową gdy masa trochę stężeje. Schłodzić jeszcze przez około 1h.

Można udekorować listkami mięty lub melisy.

tm1

no poezja!

tm2

Znika natychmiast!

Tagi: ciasta
17:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 53
O autorze
Top Blogi