mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 20 stycznia 2017
Mufinki pomarańczowe

MUFFINKI POMARAŃCZOWE:( około 25szt)

3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
2 pomarańcze obrane i pokrojone w kostkę (bez błonek)

3 jajka 
130g masła
cukier puder do posypania

Suche składniki łączymy w misce, mokre w oddzielnej łącząc trzepaczką....Następnie łączymy wszystko razem dokładnie dodając na koniec cząstki pomarańczy. Gotowe ciasto wykładamy bądź w silikonowe bądź tradycyjne formy do pieczenia muffinek.

mf1

pieczemy w 180*C 15-20 minut. ( termo obieg)

mf2

Smacznego!



Tagi: ciasta
19:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Panna cotta z maślanki

PANNA COTTA:

  • 3 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 20g żelatyny spożywczej ( deserowej)
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • laska wanilii
  • wiśnie bez pestek ( lub inne owoce) + 3 łyżki cukru
  • odrobina cynamonu, kilka goździków
  • kolorowy cukier dekoracyjny

W szklance maślanki rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy by napęczniała. Wiśnie ( lub inne owoce) wraz z odrobiną wody gotujemy, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cynamon i goździki, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gdy płyn trochę odparuje zdejmujemy z ognia. Dwie szklanki maślanki łączymy ze śmietaną, przelewamy do rondla i podgrzewamy. Dodajemy ziarna wanilii. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę maślanki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. Gdy dostatecznie stężeje wykładamy owoce z syropem. Można udekorować kleksem śmietanki i kolorowym cukrem ...

pc1

pc2

Smacznego!

Tagi: desery
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 stycznia 2017
Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką:

  • około 1,5 kg owoców ( śliwki, jabłka, gruszki-dowolnie)
  • 3 łyżki miodu
  • 50ml spirytusu
  • szczypta cynamonu i kilka goździków
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru ( drobnego)
  • 200gr masła schłodzonego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • dodatkowo kubeczek śmietany 30% + 200g serka mascarpone

Owoce kroimy w kawałki, śliwki na pół a jabłka czy gruszki w ósemki. Bez pestek. Smażymy na patelni dodając miód, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy spirytus i flambirujemy. Mąkę, cukier , cukier waniliowy i masło łączymy jak na kruszonkę i odstawiamy na chwile do lodówki.

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180*C (pieczenie góra-dół) bez termo obiegu. Pieczemy przez 20min. Następnie włączamy na kolejne 5-8 minut termo obieg.

Podajemy jeszcze gorące...z ubitą śmietanką z mascarpone...

e3

e4

Smacznego!

Tagi: ciasta
17:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wegetariańskie danie z makaronem

WEGETARIAŃSKIE DANIE Z MAKARONEM:

  • ulubiony makaron ( bez jajek)
  • szpinak rozdrobniony
  • ricotta
  • pół szklanki musu z pieczonej dyni
  • biały pieprz, czosnek
  • pestki dyni
  • suszone , solone pomidory
  • olej lub oliwa

Makaron gotujemy, odcedzamy ale nie przelewamy wodą. Powinien być lepki...Szpinak podsmażamy na oliwie lub oleju kokosowym. Dodajemy czosnek i dusimy, dodajemy mus z dyni i ricottę. Doprawiamy. Dodajemy pokrojone suszone , solone pomidory. Dzięki nim nie trzeba szpinaku solić. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy by makaron oblepił się szpinakiem... na koniec dodajemy pestki dyni. Gotowe.

sz

Smacznego!

11:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 stycznia 2017
Sałatka z gruszkami w białym winie

SAŁATKA Z GRUSZAMI W BIAŁYM WINIE:

  • roszponka
  • gruszki
  • szklanka białego wina
  • ser kozi ( roladka)
  • orzechy włoskie
  • miód, sól, chili w proszku

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i zalewamy białym winem. Odstawiamy do lodówki.

Orzechy prażymy na suchej patelni, solimy i posypujemy chili. Na koniec dodajemy mód i karmelizujemy. Na sałatę wykładamy ser kozi pokrojony w plasterki, gruszki i orzechy na koniec skrapiamy winem w którym marynowały się gruszki.

gso

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z prażonymi grzybami portobello

SAŁATKA Z PRAŻONYMI GRZYBAMI PORTOBELLO:

  • 4 szt. grzybów portobello ( kapelusze)
  • garść świeżego koperku
  • suszone pomidory z zalewy
  • rukola
  • słonecznik łuskany
  • ser feta
  • olej kokosowy

Grzyby kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni w odrobinie oleju kokosowego. Wykładamy do miseczki i dopiero solimy. Odstawiamy. Na rukole wykładamy ser feta pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone z zalewy i posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec wykładamy grzyby i słonecznik. Na koniec skrapiamy sałatkę oliwą  z zalewy od pomidorów.

sr

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tajska sałatka z mango.

TAJSKA SAŁATKA Z MANGO:

  • mango
  • papryka czerwona
  • sałata roszponka
  • cebula czerwona
  • cukinia
  • chili
  • orzechy nerkowca
  • mięta, kolendra
  • sos: sok z limonki, oliwa, czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy

Cukinie kroimy w plastry a następnie w słupki, paprykę i cebulę oraz chili kroimy w paseczki, mango w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem i delikatnie polewamy sosem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Miętę i kolendrę siekamy drobno i łączymy z mango. Wszystkie warzywa po wyjęciu z lodówki łączymy z mango i układamy na sałacie posypując orzechami nerkowca.

tanerka

Można dekorować listkami mięty...

Tagi: sałatki
19:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

TORTY:

z1

z2

w

bb

er

ry

tu

b

rb



Tagi: torty
18:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tarta z jabłkami wersja fit!

TARTA W WERSJI FIT Z JABŁKAMI:

Spód:

  • 120 g mąki ( pełnoziarnistej lub bezglutenowej lub pszennej w zależności od zaleceń)
  • 25 g cukru ( brązowego lub ksylitol lub pudru w zależności od diety)
  • 1 żółtko
  • 35 g masła (może być roślinne lub bez laktozy- wg diety)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ( lub bez laktozy lub roślinnego)

Wypełnienie:

  • 2 jabłka obrane
  • 1/2 małego granata
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego( ja użyłam rozgniecioną brzoskwinię wcześniej ugotowaną)
  • 2-3 łyżki białka jaja
  • 2 łyżki mleka ( może być bez laktozy jak i sojowe czy kokosowe)
  • 2 łyżki soku jabłkowego naturalnego, niesłodzonego
  • wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego ( opcjonalnie)

Składniki na ciasto łączymy i wkładamy do lodówki na 45min. Jabłka przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Białko, mleko, sok jabłkowy i wanilię łączymy. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy na tarte (18cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek w okrąg. Wierzch jabłek smarujemy przygotowana mieszanką ( białka....) za pomocą pędzla. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tarte pieczemy około 40 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu) na ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

tr

można delikatnie przypudrować...

SMACZNEGO!

Tagi: ciasta
17:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 stycznia 2017
Makowe ślimaczki nie tylko na święta

MAKOWE ŚLIMACZKI:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • masa makowa
  • olej do smarowania.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (U mnie powstało 16 bułeczek więc pieczenie odbywało się na dwa razy.)

Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić na 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Posmarować olejem za pomocą pędzla i piec w 180*C do zarumienienia się bułeczek.

Po wyjęciu na jeszcze ciepłe polewać lukrem.

Smacznego!

3

Tagi: ciasta
12:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi