mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 27 lutego 2012
pewnego razu

Pamietam jak mój mąż mnie poprosił, bym nie piekła już w domu ciast dla nas, bo tylko się tyje...ale ostatnio (mało czasu spędzam w domowej kuchni) wręcz mnie błagał bym coś słodkiego upiekła. W przerwie- między byciem w restauracji - upiekłam zwykłe czekoladowe babeczki..i byli zadowoleni. Dodam jeszcze,że moi panowie teraz stołują sie u mnie w restauracji, ponieważ nie mam czasu w domu gotować oddzielnie a u mnie i tak codziennie są serwowane dania dnia- oczywiście domowe!

BABECZKA NA ZĄB:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • polewa z gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywno, żółtka z cukrem na białą, puszystą mase. Łączymy z mąką, oliwą i kakao oraz z cukrem waniliowym. Mase rozkładamy w foremki do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku  w 180*C przez około 25 min.

Dekorujemy roztopioną gorzka czekoladą.





i od razu chłopaki byli zadowoleni...



Tagi: ciasta
22:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
brak czasu na moje pisanie...

Bycie szefem jest tak czasochłonne, że tak naprawde zapominam o moim blogu. Ale nadrabiam zaległości. Po pierwsze, mam juz prawie przeszkolona kadre w mojej kuchni, śmigamy rewelacyjne domowe przepisy. Staram sie non stop doglądać tego co wychodzi na sale, tego co dowozimy( bo mam również dowozy) ale nie obyło sie bez małych wpadek i potknięć, ale przecież nie ma ludzi nieomylnych. Podpisałam wiele umów na zasadzie barteru i to fajna sprawa. Ale przyznam się i to bez bicia- prowadzenie takiego lokalu to ciężka praca. Teraz to wiem!!!

Tagi: różne
22:02, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 19 lutego 2012
www....

A gdyby ktoś miał ochota poczytać o mojej restauracji zapraszam na:

www.pikanteria.terazplock.pl



Tagi: różne
11:09, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
Walentynki bis

 Jak minęły Wam Walentynki? Jak wspominacie potrawy serwowane dla Was tego dnia przez
ukochanego lub ukochaną? A może zbyt byliście zapracowani i pochłonięci codziennością i taką kolacje przełożyliście na weekend? Oto propozycja menu jakzabłysnąć w kuchni i jak podbić serce drugiej połówki i oczywiście osiągnąć cel!

 Łosoś w sosie red z grilowanymi warzywami:

 

Łosoś to bardzo delikatne mięso, szybko i bardzo prosto można go przygotować:

 

  • 2 dzwonki z łososia bez skóry ( bez ości)
  • sól, pieprz, sok z cytryny,
  • sos żurawinowy ( cebula czerwona,czosnek, masło,
    śmietana 18%, ¼   szklanki piwa, powidła
    żurawinowe)
  • warzywa do grilowania- cukinia, bakłażan,
    papryka w 3 kolorach

 

Łososia należy umyć, skropić sokiem z cytryny , natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki. W tym czasie drobno kroimy cebulę i czosnek i podsmażyć na maśle, podlać piwem i dusić do jego odparowania, dodajemy powidła żurawinowe i dusimy około 4 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę ( temp. pokojowa).  Warzywa kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Łososia smażymy na oliwie z obu stron dosłownie 3-4 minuty na patelni grilowej, dodajemy warzywa, które również grilujemy. Łososia wykładamy na talerz przyozdabiamy warzywami i dodajemy sos żurawinowy przyozdobiony kleksem ze śmietanki.

 Do tego dana proponuję serwować lampkę białego wina.... i
kolacja gotowa!

Życzę smacznego!

 

Dorota Mirowska

Pikanteria(Płock)

 ł1

Tagi: różne
11:04, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
nowe...

A w miedzy czasie spotkałam sie z KAROLEM OKRASĄ...

k1

...został on zaproszony do szkoły podstawowej by poprowadzić zajęcia o gotowaniu. W sumie te zajęcia miały na celu wpoić najmłodszym,że nalezy odżywiać się zdrowo. Czyli nie  hamburgery i frytki i nie zupy z papierka ale zdrowe ryby, sałatki, owoce.. szczerze, sama się wiele dowiedziałam..hahaah! Bardzo zabawna ale i pouczająca lekacja. Zaprosiłam Go nawet do mojej restauracji, niestety był ograniczony czasowo.

Tagi: różne
10:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czas..czas..gdzie on leci..

Witam Was kochani. Bardzo przepraszam za moją nieobecność, ale..oststnio nie mem czasu dosłownie na nic. Dziś jest niedziela, postanowiłam na 100% spedzić troszke czasu z moimi najbliższymi, odpocząć..ale jutro? Znów praca, ale pozytywnie mecząca.

Na początek opowiem o moim wielkim otwarciu restauracji:

zapr

Takim zaproszeniem zachęcałam przede wszystkim moich znajomych, przyjaciół oraz Vipów z mojego miasta na wielkie otwarcie- nową odsłonę.

p1

p2



p4

p5

Goście najbardziej chwalili kuchnie..szefa kuchni..oraz przytulność mojej restauracji-jak u mamy. Ciepło, miło, nastrojowo.. cała impreza trwała do 3 nad ranem...

Wszystkim przybyłym serdecznie dziekuje!

Tagi: różne
10:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 lutego 2012
gdyby nie on..

A teraz moja nowina dla Was... z dniem 1 lutego zarządzam "MOJĄ " restauracją!!!!

To wszystko spadło mi jak gwiazdka z nieba...nawet nie sądziłam,że doczekam się po 12 latach tego momentu. I tak więc mam moją małą, kochaną, wyczekiwaną, pachnącą, cieplutką restauracje. Nazywa się PIKANTERIA (Płock).sama kocham wszystko co jest pikantne i taka nazwa własnie. Cały mój dotychczasowy katering już ma swój lokal!...hahahah.



pik1

pik2

pik4pik4

pik5

pik7

I jak?

Więc tak..10 lutego mam otwarcie Vippowskie...potem ruszam z reklamą..ulotkami, mam swojego kucharza, kelnerki, barmanki..jest wspaniale. Pomysłów 1000 byle by tylko było zdrowie by je realizować!

Życzcie mi powodzenia!!!

Tagi: różne
20:48, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
śniadanie...

Dawno nie robiłam sałatki warzywnej..a na śniadanie jak znalazł...do bułki z wędliną. Do tego majonez light, warzywa..super!

saał

sał12

a jak pachnie sałatka w domu..to tak jakby były święta...

Tagi: sałatki
20:16, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
nowinki..

Oj długo mnie nie było-długo. A mam tyle do zakomunikowania! Ale na poczatek powstawiam przepisy na ykonane ostatnio potrawy:

ROLADA SCHABOWA:

  • około 1.5 kg schabu bez kości
  • 500g sera twardego żółtego
  • świeża bazylia
  • czarne oliwki
  • przyprawy
  • miód

Schab rozcinamy na tzw. zetke i rozbijamy na płaski placek. przyprawiamy solą, pieprzem, czisnkiem, oregano. Ucieramy ser (gruba wastwa), układamy oliwki i bazylie:

rolsch1

zwijamy i sznurujemy:

rolsch2

nacieramy przyprawami z miodem, owijamy folia aluminiową i wkłądamy do długiej keksówki. Pieczemy około 45min w 200*C. Nastepnie odwijamy z folii i jeszcze pieczemy około 15min.

rolsch3

rolada schabowa do podania na gorąco ale i równiez doskonała na zimno np. do kanapek.

A obok rolady królują kotelciki mielone z farszem borowikowym:

MIELONY Z GRZYBKIEM:

  • około 500g mięsa mielonego chudego +2 jajka
  • cebula, bułka czerstwa
  • przyprawy
  • kilka suszonych kapeluszy borowików
  • cebula, czosnek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko
  • mąka do obtoczenia

Mięso łączymy z utartą cebulą, przyprawami, 2 jajkami całymi, odciśnietą bułką. Grzyby zalewamy woda i gotujemy  około 20 min. Odcedzamy i kroimy drobno, cebule kroimy w kostke i smazymy na maślę, dodajemy grzyby i dusimy chwile, dodajemy mbułke tarta i smazymy razem. Przekładamy farsz do miseczki, doprawiamy do smaku i gdzy ostynie dodajemy żółtko, łączymy. Z mięsa mielonego robimy placuszki wielkości dłoni , na srodek nakłądamy odrobinke farszu sklejamy i obtaczamy w mące. Wszystkie kotey smażymy na oliwie. Przekładamy do naczynia zaroodpornego  zalewamy bulionem pozostałym od gotowania grzybów. Zapiekamy chwile. Gotowe...

Smaczne mięsne dania- na mój Catering!



20:10, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
O autorze
Top Blogi