mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 24 lutego 2015
TORTY grudzień 2014r. ( cz II).

TORTY GRUDZIEŃ 2014R. ( CZ II)

an

frozen2



Tagi: torty
21:05, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
TORTY grudzień 2014r. ( czI).

TORTY GRUDZIEŃ 2014r. ( cz I).



Tagi: torty
20:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty listopad 2014r.

TORTY LISTOPAD 2014r;



 

Tagi: torty
20:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lutego 2015
Soczyste udka z grilowanymi pieczarkami i jabłkiem

Niedziela bez rosołu i udek ( lub schaboszczaka) to taka dziwna niedziela. Tym razem zaserwowałam udka z grillowanymi pieczarkami i jabłkiem.

PIECZONE UDKA Z GRILOWANYMI PIECZARKAMI, JABLKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ:

  • 6 sztuk udek
  • 2 cebule
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 jabłko twarde
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku, sól
  • łyżka miodu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku

Udka opłukujemy, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. W tym  czasie kroimy cebule w piórka a jabłko w drobna kostkę( ze skórką). Pieczarki kroimy w grubsze plastry i grillujemy bez tłuszczu. Cebule podsmażamy na oleju, przyprawiamy delikatnie solą i dodajmy jabłko. Na koniec dodajemy łyżkę miodu. Udka pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C do uzyskania złotej skórki. Wtedy dodajemy cebulę z jabłkiem i grillowane pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku. Pieczemy jeszcze około 10-12min. Podajemy  z ryżem lub kaszą jaglaną.

upcj

smacznego



Tagi: mięsa
19:24, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 08 lutego 2015
zapiekamy, smażymy doprawiamy.

ZAIEKANKA DROBIOWA Z POMIDORAMI:

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 3 pomidory
  • szklanka majonezu
  • bazylia świeża lub szałwia
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku, sól
  • 250g żółtego sera

Piersi z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy cienko. Przyprawiamy do smaku przyprawą po węgiersku i solą. Delikatnie grillujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Dno naczynia żaroodpornego wysmarowujemy delikatnie majonezem, układamy na nim grillowane plastry kurczaka, znów delikatnie wykładamy majonez i na niego pomidory. Posypujemy ziołami i znów cienka warstwa majonezu. Na koniec wszystko posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 20min.

zpom1

zpom2

 Smacznego!

16:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lutego 2015
Zapiekanka Ramzesa

Pyszne, jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne i tak proste w wykonaniu. Polecam!

ZAPIEKANKA RAMZESA:

  • około 1kg mięsa ( łopatka, szynka lub karkówka)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • 10 sporych ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • pikantna marynata do mięs
  • olej
  • zioła typu: szałwia, oregano lub tymianek( wg uznania)

Mięso, pieczarki , cebule i ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i ziołami i marynujemy w odrobinie oleju:

przp1

Po około 30min. kolejno warstwami układamy w rękawie do pieczenia: ziemniaki, pieczarki, cebula i mięso ...i tak 3 warstwy.

przp2

szczelnie związujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez godzinę.

Serwujemy z sosem czosnkowym:

przp3

Smacznego!

15:06, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lutego 2015
od czasu do czasu fast food...

Od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobię szaleństwa. fast food ale taki domowy:

A'LA KEBEB:

  • opakowanie placków tortilla
  • mięso ( piersi z kurczaka lub inne dowolne)
  • warzywa: sałata lodowa lub maślana, papryka, pomidory, ogórek, czerwona cebula.. kiełki itp.
  • sos: jogurt naturalny, majonez light, odrobina ketchupu, przyprawy do gyrosa lub kebaba, sok z cytryny, czosnek
  • przyprawa do gyrosa lub kebaba, czosnek, sól

Przygotowujemy mięso. Kroimy w kawałki i marynujemy w oleju i przyprawach. Warzywa kroimy w plasterki lub słupki, jak nam wygodniej. Sos przygotowujemy z podanych składników przyprawiamy do smaku. Mięso dokładnie grillujemy.

Na placek nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy. Układamy warzywa i mięso i zwijamy placek. Grillujemy go z obu stron i podajemy z sosem.

kb

wydaje mi się, że taki domowy tez może być pyszny...

Tagi: przystawki
20:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
raz a dobrze...

Ponieważ jest zalecane jadać ryby , my jadamy raz w tygodniu i to z wielkim smakiem.

PSTRĄG W MIGDAŁACH:

  • filet z pstrąga
  • sól , pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny lub limonki
  • roztrzepane jajko
  • drobna tarta bułka
  • płatki migdałowe

Filet opłukany skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Bułkę łączymy z płatkami migdałów. Fileta panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru.

pspl

Smacznego!



Tagi: ryby
19:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
moje ulubione roladki

Te roladki przewijają się u mnie dość często. różne nadzienia, różnie komponowane dodatki. Uwielbiam je. Zwłaszcza, że są naprawdę dietetyczne...

Kolejność działań:

  • Na plaster rozbitego schabu wykładamy farsz( wg uznania i smaku)

rs1

  • schab zwijamy w roladkę:

rs2

rs3

  • zwiniętą roladkę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem z ziołami:

rs4

  • każdą roladkę zawijamy w folie jak cukierka. Pieczemy w piekarniku przez 25min w 180*C.
  • podajemy wg uznania:  z kluskami lub ziemniakami i sosem...

rs5

Smacznego i udanych eksperymentów z farszami.

Tagi: mięsa
19:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Lasagne z miesem mielonym

LASAGNE Z MIĘSEM MIELONYM:

  • opakowanie makaronu typu "lasagne"
  • około 1kg mięsa mielonego ( 40g karkówki, 40gr łopatki, 20g podgardla)
  • 2 spore cebule
  • czosnek
  • pomidory pelati ( puszka)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chili, papryka wędzona, sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
  • sos beszamelowy( masło, mąka, mleko)
  • miękki ser żółty

Zmielone mięso podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy. Dodajemy pomidory pelati i koncentrat i wszystko dusimy około 15min na wolnym ogniu. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy masło( około 100g) dodajemy partiami mąkę( 3-4 łyżki) mieszamy i delikatnie wlewamy mleko roztrzepując sos trzepaczką. Doprawiamy odrobine solą i gałką muszkatołową. Na blachę wysmarowaną tłuszczem wykładamy odrobine sosu beszamelowego, następnie wykładamy warstwę makaronu, warstwę mięsa i ser. Czynność powtórzyłam 2razy. Pieczemy 30min w 180*C.

lz2

lz1

Smacznego!

18:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wracam!

Kochani! Wracam!

Tagi: różne
18:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi