mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
niedziela, 28 lutego 2016
torty

TORTY:

ln1

ln2

qq

e

Tagi: torty
19:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 lutego 2016
Torty

TORTY:

r

rr

nea

ner

po2



Tagi: torty
21:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 lutego 2016
sałatka z boczniakami

SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI:

  • 500g boczniaków
  • szpinak świeży
  • roszponka
  • ser feta ( paprykowy)
  • awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • sól morska + olej
  • sos: olej, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy

Boczniaki należy skropić olejem i posolić. Rozkładamy je na papierze do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 220*C. Pieczemy boczniaki około 7min po każdej stronie.

Awokado obieramy i kroimy w kostkę , trochę skrapiamy sokiem z cytryny by nie sczerniało. Liście szpinaku i roszponkę rozkładamy na półmisku, wykładamy awokado, połówki pomidorków koktajlowych, ser feta i boczniaki.  Tuż przed podaniem polewamy sosem.

bocz

smacznego

Tagi: sałatki
17:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

TORTY:

m1

b3

my

f

r



Tagi: torty
16:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 lutego 2016
torty

TORTY:

gan1

gan2

gan3



Tagi: torty
12:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 lutego 2016
oponki na tłusty czwartek

 OPONKI NA TŁUSTY CZWARTEK:

  • 500g sera półtłustego( ja wykorzystałam kostkę sera twarogowego 200g i resztę sera na sernik 3krotnie zmielonego).
  • 1/2kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sery połączyć, lub zmielić jeśli są w kostce dodać cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Połączyć i dodawać stopniowo mąkę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.

op1

Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można po prostu usmażyć.

Do garnka wlewamy olej i na gorący wkładamy np. po 4 oponki. Jak się zazłocą a jednej strony przekładamy na druga. Po chwili wykładamy na ręcznik kuchenny by ociekły z tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem.

op2

smacznego!

 

 



Tagi: ciasta
11:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 lutego 2016
sałatka selerowo-ananasowa

SAŁATKA SELEROWO-ANANASOWA:

  • puszka ananasa
  • słoiczek selera marynowanego
  • por
  • 3 ugotowane jajka
  • czerwona papryka bez skórki
  • roszponka
  • mały jogurt, łyżka ketchupu, czosnek, sól, koperek, odrobina cukru

Ananasa kroimy w kawałki, dodajemy odciśniętego selera i pokrojonego pora w plasterki. Dodajemy również paprykę drobno pokrojoną. Łączymy wszystkie składniki bardzo dokładnie by smaki się połączyły. Wszystko wykładamy na sałatę a na niej układamy ćwiartki jajka.

asel

Z jogurtu i pozostałych dodatków należy przygotować sos i podawać go do sałatki.

Tagi: sałatki
14:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
łosoś w cieście francuskim

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM:

  • 3 x 120g fileta łososia ( bez skóry, i bez ości)
  • 25 dag szpinaku mrożonego + odrobina masła
  • ser feta
  • przecier pomidorowy
  • sok z cytryny
  • płat ciasta francuskiego
  • sól, pieprz cytrynowy, 2 ząbki czosnku

Na patelni roztopić masło, włożyć odmrożony i lekko odciśnięty szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą. Odstawić do ostygnięcia. Filety z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na 3 części. Posmarować przecierem, na nim wyłożyć szpinak, na nim rybę a na niej plasterki sera feta:

f

boki ciasta nacinamy pod skosem i składamy do środka robiąc tzw. kształt ryby...

fr

nie należy się przejmować lukami między łączeniami, te luki spowodują dobre upieczenie ryby w środku.

Zapiekamy ryby w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15 minut. Skórka powinna być ciemno złota.

fr4

do ryby przygotowałam sos, który ( o dziwo) bardzo dobrze się komponuje z rybą.

SOS DO RYBY:

-2 cebule -3 ogórki konserwowe
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-3 łyżki ketchupu
-1 łyżka musztardy
-1 łyżka cukru
 -oregano, pieprz
 Cebule i ogórki drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce. Dodać koncentrat, ketchup i musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Gotowe. Smacznego.

 



Tagi: ryby
13:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi