mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 30 listopada 2015
sałatka z kaki

Łączenie smaków słodkiego ze słonym, słonego z kwaśnym, słodkiego z kwaśnym to moja domena. Uwielbiam takie łączenia. Owoce z rybą, owoce z mięsem... pychota! Tym razem owoc kaki ze słonym serem.

SAŁATKA Z OWOCEM KAKI.

  • owoc kaki
  • ser feta ( 200g)
  • sałata lodowa, sałata roszponka, natka od selera naciowego
  • czerwona papryka obrana ze skórki
  • sos ( oliwa, miód, musztarda, sok z cytryny, sól, chili)
  • pomidorki koktajlowe
  • suchy sezam ( 2 łyżeczki)

Owoc kaki są słodkie, a przez to kaloryczne. Ale stanowią wyśmienity deser, bo poza słodyczą przynoszą też wartości odżywcze. Przede wszystkim karoteny, witaminę A i C, błonnik a także wapń (osteoporoza). Owoc, który ma chyba najwięcej nazw na świecie (persymona, szaron, hurma, hebanowiec - to tylko kilka z nich) najlepszy jest na surowo.

k3

Sałaty i natki układamy na półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, owoc kaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, pomidorki opłukane kroimy na połówki, ser kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki układamy na sałatach.

Na koniec posypujemy suchym sezamem. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

k2

k1

Pyszna sałatka, połączenie słodkiego owocu ze słonym serem... poezja!

Tagi: sałatki
23:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 listopada 2015
sernik Złota Rosa LIGHT

Nie za słodkie, pulchne i bardzo smaczne ciasto. Polecam.

SERNIK ZŁOTA ROSA:

Ciasto:
-125 g margaryny
-pół szklanki cukru
-2 szklanki mąki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka

Ser:
-kg sera mielonego ( użyłam z wiaderka, bez polepszaczy )
-łyżka cukru z wanilią
-3 -4 łyżki cukru
-2 jajka + 4 żółtka
-1 i 3/4 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe  ( bez cukru)
-pół szklanki oleju

Na piankę :
-4 białka
-pół szklanki cukru
-szczypta soli

Z podanych składników zagniatam ciasto, wylepiam nim blaszkę ( 24 x 36)  wyłożoną papierem  do pieczenia.
Ser przekładam do miski , dodaję cukry, jajka, ser i olej , miksuję całość. Budynie dokładnie mieszam w mleku i dodaję do sera, ponownie miksuję do połączenia się wszystkich składników. Masa jest rzadka i taka ma być. Przelewam ją na ciasto. Wkładam do nagrzanego
piekarnika, piekę około 45 minut .
Białka ubijam z solą i cukrem na sztywno. Wykładam na podpieczony sernik  i piekę jeszcze  około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia piany, nie za mocno bo nie wyjdą  „kropelki rosy”
Po upieczeniu zostawiam  sernik  na jakieś 15 -20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia, wyciągam z blaszki jak całkiem ostygnie.

...znika natychmiast!

Tagi: ciasta
14:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 listopada 2015
dwa dania z indyka

Indyk to wyśmienite, delikatne mięso w sam raz dla osób dbających o linię. W moim menu często pojawiają się dania dietetyczne i stąd dwa przepisy na obiad z udziałem indyka:

ROLADKI Z INDYKA Z JARMUŻEM I SZPINAKIEM:

  • pierś z indyka podzielona na plastry
  • jarmuż i szpinak ( opakowanie)
  • sól, słodka papryka
  • czosnek
  • łyżka solonego masła
  • folia aluminiowa

Plastry mięsa należy rozbić tłuczkiem i delikatnie doprawić. Jarmuż wraz ze szpinakiem podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Należy pamiętać, by porwać liście jarmużu drobno i wyciąć główny nerw liścia ponieważ jest on twardy. Farsz studzimy. Następnie wykładamy na środek plastrów, które zwijamy jak cygaro. Z wierzchu nasze roladki doprawiamy i zawijamy w folie aluminiową jak cukierki. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez 15-20min. Następnie zdejmujemy folię, wyłączamy piekarnik ale roladki jeszcze chwilę trzymamy w piekarniku. Podajemy z ziemniakami i surówką;

GULASZ Z INDYKA Z OLIWKAMI:

  • 600g mięsa gulaszowego z indyka ( bez skóry)
  • puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • oliwki zielone (1 szklanka)
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
  • olej do smażenia

Mięso mam już drobno pokrojone. Marynuję w przyprawach i odrobinie oleju. Oliwki odsączam od zalewy. Mięso przesmażam na patelni a następnie przekładam do garnka. zalewam odrobiną wody i chwilę duszę pod przykryciem. Dodaje pomidory i razem z mięsem duszę kolejne 15 minut. Na koniec dodaje oliwki. To one nadadzą gulaszowi wyśmienity smak. Dusimy wszystko razem jeszcze jakieś 15 minut. Mięso  powinno być miękkie. W sumie to indyk. Podajemy gulasz z ryżem:

io

SMACZNEGO!

Tagi: mięsa
21:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 listopada 2015
domowe kluski

Mogłabym policzyć na palcach jednej ręki w ilu  restauracjach w Płocku rosół jest podawany z makaronem własnej roboty, takim domowym...

DOMOWY MAKARON TYPU TAGIATELLE:

  • 4-5 jaj
  • sól
  •  łyżka oleju
  • mąka

Jajka roztrzepane ze szczyptą soli łączymy z mąką do momentu powstania jednolitej masy. Dodajemy również olej by ciasto było lśniące. Rozwałkowujemy placki i posypane mąką odstawiamy do delikatnego wyschnięcia. Do krojenia makaronu do rosołu używam maszynki. Do grubszego tagiatelle...używam noża.  Placki zwijam w rulon:

tg1

i kroimy w kawałki grubości 8mmdo 1cm. powstaną nam gotowe kluski...

ft

makaron gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Nie przepłukujemy ,gdy szykujemy makaron do sosu. Ja tym razem podałam tagiatelle z owocowym jogurtem.

mk

nie ma to jak domowy makaron.

Tagi: makarony
20:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 listopada 2015
sałatka fit

A gdyby tak coś delikatnego? Sałatka fit? OK.

SAŁATKA FIT:

  • rukola
  • kiełki słonecznika
  • kiełki rzodkiewki
  • pietruszka- natka
  • 2 pomidory bez skórki i miąższu
  • 1 ogórek wężowy bez skórki i miąższu
  • twarożek wiejski granulowany ( odsączamy płyn)
  • garść granulowanego błonnika( otręby)
  • sól i pieprz ( delikatnie)

Sałatę , kiełki i drobno posiekaną natkę pietruszki łączymy. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko by obciekły a następnie dodajemy do sałaty. Łączymy. Na koniec dodajemy odsączony twarożek. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Błonnik dodajemy do sałatki tuż przed podaniem porcjowym. Śmietanką, która została z twarogu można polać porcje sałatki, ale to opcjonalnie.

sf

sf2

Smacznego!

Tagi: sałatki
19:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 listopada 2015
zapiekanka rybna

Ryby powinny pojawiać się w naszym tygodniowym menu co najmniej 2 razy. Moi domownicy zazwyczaj oczekują ryby smażonej, w panierce... nie tym razem.

ZAPIEKANKA Z DORSZA W MUSZTARDOWEJ

GLAZURZE.

  • około 450g fileta z dorsza bez skóry i ości (najlepsze są ogonki).
  • około 10szt ugotowanych ziemniaków
  • biała rzodkiew
  • musztarda francuska i sarepska łagodna
  • miód
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku

Rybę opłukujemy, sprawdzamy czy nie ma ewentualnych ości i kroimy na kawałki. Delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Musztardę francuska i sarepską łączymy i dodajmy 2łyżeczki miodu. Taką musztardową pasta smarujemy rybę i odstawiamy na kilka minut by się zamarynowała.

dosz1

ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki ( takie na pół cm), rzodkiew obieramy i kroimy w kostkę. cytrynę dzielimy na cząstki, czosnek obieramy ze skórki ale pozostawiamy w ząbkach. Ziemniaki wraz z rzodkiewką i czosnkiem wykładamy na naczynie żaroodporne lub blaszkę delikatnie natłuszczoną. Przekładamy cząstkami cytryny, dodajemy kilka kropli oliwy i zapiekamy przez około 15min w piekarniku nastawionym na 180*C. Po tym czasie warzywa należy przemieszać a na wierzchu ułożyć kawałki ryby.

dosz2

znów zapiekamy do momentu gdy musztardowa glazura będzie się brązowić.

Podajmy danie na gorąco.

dosz3

Smacznego.

Tagi: ryby
21:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z pieczoną dynią

Sezon dyniowy w pełni. Wiele potraw u mnie w kuchni pojawia się właśnie z wykorzystaniem dyni.

SAŁATKA Z DYNIOWYM WKŁADEM:

  • mix sałat: rukola, lodowa, roszponka, jarmuż, szpinak
  • około 300g dyni w kawałku( ze skórka, ale bez pestek)
  • pomidorki koktajlowe
  • pestki dyni
  • oliwa, sok z cytryny, miód, łyżka musztardy francuskiej, szczypta soli

Do pieczenia dyni będziemy potrzebować oliwę, miód, sól, paprykę wędzoną.

Sałaty należy przygotować rwąc drobno.

Dynię pokroiłam na kawałki wielkości 4/4 cm pozostawiając skórkę. Środek dyni natarłam oliwą miodem , posoliłam i posypałam wędzoną papryką. Wstawiłam do piekarnika na papierze do pieczenia na około 15minut w  180*C. Jak już będzie się rumienić- wyjmujemy. Studzimy. Pomidorki kroimy na połówki, pestki prużymy na suchej patelni. Gdy dynia już ostygnie, odcinamy skórkę i cały miąższ kroimy  w kostkę. Będzie on bardzo miękki. Układamy na sałacie wraz pomidorkami, posypujemy pestkami dyni.

Z oliwy, soku z cytryny i pozostałych składników przygotowujemy sos do sałatki którym polewamy tuż przed podaniem.

dyn

Smacznego.

Tagi: sałatki
20:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
soczysta rolada

Często pracuje na wołowinie. Gulasz, bitki, zrazy, steki, rolady. Wołowina to specyficzne mięso. Trzeba mieć doświadczenie w przygotowywaniu potraw z wołowiny.

Bardzo często przygotowuję rolady. A mój sposób na soczystą roladę z wołowiny jest bardzo prosty.

z

zaopatruję się w surowy boczek bardzo cienko pokrojony.

Każdy plaster wołowy ( wołowina zrazowa, ligawa) rozbijam wbijając tłuczkiem plaster surowego boczku w głąb mięsa. Smaruję dokładnie wierzch musztardą i układam kawałki ogórka kiszonego i piórka cebuli. Formuje roladki. Farsz może być dowolny: serowy, pomidorowy, warzywny...wg uznania. Roladki najlepsze są smażone a następnie duszone w sosie własnym.



Tagi: mięsa
19:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 listopada 2015
zapiekamy ziemniakowo

Ziemniak to podstawa obiadu. Moim zdaniem. A jeszcze w połączeniu z pysznym mięsem to już poezja. A jeśli połączymy ziemniaki, mięso i pyszny sos beszamelowy z serem to już rozpusta! A ja lubię grzeszyć!

ZAPIEANKA ZIEMNIACZANA Z MIELONYM MIĘSEM POD BESZAMELEM:

  • gotowane ziemniaki przemielone jeszcze na ciepło przez maszynkę
  • mięso mielone wołowe + z szynki
  • mieszanka marchewkowo- groszkowa ( może być mrożone)
  • papryka czerwona obrana ze skórki
  • cebula poszatkowana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory krojone bez skórki w puszce
  • sos tabasco
  • świeży tymianek
  • kostka masła
  • 4 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • starty parmezan

Cebulę i czosnek podsmażamy, dodajemy mięso i po 15minutach paprykę pokrojoną w paseczki. Podsmażamy. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Wszystko dusimy, doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy pomidory. Dusimy. Pod koniec duszenia farszu przygotowujemy beszamel.

Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy, wykładamy nasze puree ziemniaczane i posypujemy tymiankiem.

zz1

następnie wykładamy farsz

zz2

na farsz wykładamy warstwę beszamelu i parmezan

zz4

następnie zapiekamy w 180*C przez około 20min. posypane tymiankiem

zz3

zapiekanka gotowa

zz5

na gorąco smakuje wspaniale z sosem czosnkowym lub ketchupem ale na zimno też jest znakomita.

SMACZNEGO!

Tagi: obiady
15:30, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sałatki "palce lizać"

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I AWOKADO:

  • sałata masłowa
  • czarne oliwki
  • sezam
  • wędzony łosoś w plastrach
  • awokado
  • ser feta
  • sos: olej, miód, odrobina octu jabłkowego, koperek, sól, pieprz, kropla sosu tabasco

Sałatę umytą drobno drzemy, awokado obieramy o kroimy w kostkę również ser feta. Oliwki odcedzamy. Na sałate wykładamy wszystko a łososia drobno kroimy na to wszystko. Posypujemy sezamem. Z wymienionych składników robimy sos (w słoiku). Sałatkę podajemy i polewamy sosem.

lo

SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ:

  • brokuł
  • ser feta
  • prażone płatki migdałów
  • sos czosnkowy: jogurt naturalny, majonez, sól, cukier, pieprz, czosnek, koperek
  • ocet

Brokuł "kisimy" tzn. przelewamy go wrzątkiem z solą i octem 2krotnie. Pozostanie chrupki. Na brokuł wykładamy pokrojony ser feta i prażone płatki migdałów. Z produktów na sos przygotowujemy pyszny czosnkowy sos do sałatki.

bh

SMACZNEGO!

Tagi: sałatki
13:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 listopada 2015
kiszenie buraków na barszcz czerwony

By ugotować czysty barszcz czerwony kilka dni wcześniej przygotowuję zakwas z buraków.

ZAKWAS NA BARSZCZ Z BURAKÓW:

  • 2 kg buraków
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego 6%
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego

Buraki obieramy i kroimy w kostkę ( duże kawałki). Wrzucamy do wiaderka i zalewamy octem, dodajemy resztę dodatków i dokładnie mieszamy. Odstawiamy wiaderko w ciepłe miejsce na minimum 2 doby. Po tym czasie zakwas powinien być już gotowy. Podstawą dobrego barszczu jest to, by nie doprowadzić do wrzenia podczas gotowania w rosole  lub z wodą ( jeśli barszcz ma być wegetariański- wigilijny).

Mój barszcz tym razem jest gotowany na rosole na gęsinie. Do gorącego rosołu dodajemy nasze buraczki wraz z "buraczanym", powstałym płynem. Podgrzewamy, nie gotujemy! Można na koniec dodać majeranek..

Barszcz podałam z uszkami mięsnymi (gęsina  zmielona z rosołu wraz z warzywami).

 

czb2czb1

SMACZNEGO

Tagi: zupy
20:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pasztet wegetariański

Pasztet drobiowy, pycha, pasztet z dziczyzny- pycha, a pasztet wegetariański? Czemu nie..

PASZTET WEGETARIAŃSKI:

 

  • 300g pieczarek
  • 8 ugotowanych jaj na twardo
  • 2 surowe jajka
  • koperek
  • 2 garstki mrożonej mieszanki marchewkowo- groszkowej
  • bułka tarta
  • duża cebula
  • 100 g żółtego startego sera
  •  4 łyżki gęstej śmietany
  •  1 gęstego łyżka majonezu
  •  sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  •  olej do smażenia
  •  olej i bułka tarta do posypania formy

 

 Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki myjemy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach wraz z cebulą. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy około 10 minut. Farsz przekładamy do miseczki, dodajemy starte jajka i żółty ser, groszek z marchewką (może być mrożony), majonez ze śmietaną, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i dwa surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie łączymy. Pasztet można piec w formie do keksów ale ja wykorzystałam formę do muffinek.

Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez 30 minut. ( w formie keksowej o 15min dłużej).Podajemy zimno z pikantnym sosem...

we

Smacznego!

 

Tagi: przystawki
16:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekamy warzywa

Zapiekanka warzywna w odpowiedniej oprawie może być głównym daniem nawet bez dodatku mięsa...

ZAPIEKAMY WARZYWA:

  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 2 mozzarelle
  • ser parmezan ( starty)
  • 2 duże pomidory
  • sól, pieprz, czosnek
  • świeży tymianek

Cukinie kroimy w plasterki, doprawiamy i grillujemy. Ziemniaki, pomidory , mozzarelle kroimy w plasterki. Naprzemiennie układamy w naczyniu żaroodpornym warzywa i mozzarelle. Posypujemy tymiankiem i parmezanem. Zapiekamy w 180*C przez około 20min. Warzywa podczas zapiekania puszczą fantastyczny sos... pycha!



 w1

zw3

Mniam...

Tagi: obiady
16:12, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 listopada 2015
jakie to proste

Niektóre przepisy są tak proste, że nie ma nawet potrzeby opisywać:

CZEKOLADOWY KĘS:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • duża czekolada ( wg uznania)
  • łyżka sezamu
  • oliwa do posmarowania ciasta z wierzchu i papieru do pieczenia

c1

c2

c3

pieczemy w 180*C przez około 15min.

c4

Uwaga! bardzo ważne! Trzeba jeść póki gorące!

c5

.... kocham!

Tagi: ciasta
21:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi