mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
sobota, 28 grudnia 2013
i już święta za nami

Dużo szumu, mega dużo pracy przy cateringach i już wszystko za nami. Troszkę świątecznego lenistwa.. ale teraz kolejne kilkudniowe świętowanie. Przed nami SYLWESTER. Ja oczywiście spędzam w pracy, ale i tak nie planowaliśmy jakiś bali ( mąż ma chora nogę) a kolejne doświadczenie się zdobędzie.

Ale życzę Wam Kochani:

s

Tagi: różne
17:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 grudnia 2013
syn się uczy...

Mój syn chce być lekarzem, ale ja zawsze powtarzam: naucz się gotować, bo jak Ci z medycyną nie pójdzie to będziesz kucharzem... Jak mama! I w sobotę upiekł ciasto. Swoje kolejne - popisowe!

CZEKOLADOWY BANANOWIEC:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • krem karpatkowy ( + składniki podane na opakowaniu)
  • 400g śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czekolada do utarcia
  • 3 banany

Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka. Łączymy. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i 5 łyżek mąki( najlepsza tortowa). Do połączonych składników dodajemy kakao. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25min. Studzimy. W tym czasie należy przygotować masę karpatkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nasz czekoladowy biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Jeden placek przekładamy na dno tortownicy , na niego wykładamy połowę masy karpatkowej. W drugim placku wycinamy kieliszkiem kilka kółek, Placek układamy na masie i w miejsce dziurek układamy plasterki banana. Dziurki wypełnione bananem przykrywamy kółkami wyciętymi z placka. następnie wykładamy pozostały krem karpatkowy. Na wierzch wykładamy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Całość dekorujemy startą czekoladą.

cb1

bc2

cb3

poleca mój syn - na święta!



Tagi: ciasta
22:46, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
klimacik się udziela...

Klimat świąteczny się udziela... chyba wszystkim. Znów te same reklamy świąteczne, dekoracje we wszystkich witrynach sklepowych, tłumy w sklepach, biegamy, pędzimy, sprzątamy. Heh. Ja tegoroczną Wigilię spędzam poza domem. U teściów. Postanowiłam złamać moją zasadę, że to święto to tylko w domu. Dlaczego? Dla świętego spokoju.  Sądzicie, że lenistwo i brak chęci szykowania potraw wigilijnych? Mylicie się! Ja już od jutra ( wtorek 17 grudnia) rozpoczynam szykowanie właśnie potraw wigilijnych - a zaczynam od bigosu. Typowo świątecznego. Potem środa- pozostałe zakupy a w czwartek pierogi , uszka, ryby, sałatki... następnie piątek i sobota szykowanie "śledzików firmowych" w restauracji i niedzielne kończenie wigilijnych potraw: karpi w galarecie, sałatek śledziowych, martini z makreli.. obowiązkowo też ciasta. Najróżniejsze. Serniki, makowce, keksy, czekoladowe - moje ulubione, z rodzynkami. A poniedziałek szykowanie potraw Bożonarodzeniowych. Mięsa, pieczyste, pasztety, nadziewane kurczaki, rolady mięsne... i w dodatku to wszystko nie dla mnie!

Dlatego w Wigilię jadę odpoczywać od gotowania!

Tagi: różne
21:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka tortów...

Kilka nowych torcików, chociaż wzory już znane...

TORT KUBUŚ I PRZYJACIELE:

s1

s2

s3

TORT RYBKA I DELFINEK:

delfin1delfin2

delfin3

TORT ANGRY BIRDS:

niki1

niki2

niki3

niki4

TORT Z RYBKĄ MINI MINI:

kasjan1

kasjan2

kasjan3

kasjan4

tort ważyła ponad 3kg.

W piątek po 20.00 odebrałam telefon od zdesperowanej Pani, która błagała mnie o wykonanie nietypowego tortu na sobotę.... hm, jajka w lodówce miałam, mąkę też , na szczęście również masę cukrową. Zgodziłam się. A oto tort:

TORT NA 40 URODZINY:

piers1

piers2

piers3

tort ....uuu.... wykonany w ekspresowym tempie. waga ponad 3kg!



Tagi: torty
11:59, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 11 grudnia 2013
Moje wymyślone BURITTO

Właściwie wymyślił danie mój syn. Bo niby tacos niby buritto niby enchilada... wszystkiego po trochu.

"COŚ"  MEKSYKAŃSKKIEGO:

  • 350g łopatki
  • 250g surowego boczku( może być pachwina lub brzuszek)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • chili
  • sól, pieprz, czosnek
  • czerwona świeża papryka
  • odrobina oregano lub bazylii
  • gotowe placki tortilli z ziołami

Mięsa należy zmielić. Cebule i czosnek drobno poszatkować i zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę i chili. Następnie zmielone mięso. Smażyć około 5-8min. Gdy mięso nam się podsmaży dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy oregano lub bazylię. przestudzony farsz nakładamy na placek tortilli i składamy boki do środka a następnie placek rolujemy. Gotowe rulony układamy na blaszce którą smarujemy sosem(tłuszczem), który nam pozostał ze smażenia farszu. Wierzch rulonów tez można tym sosem polać. Zapiekamy około 5min ( 180*C, termo obieg).

tbe1

tbe2

tbe3

Uwierzcie mi, po zjedzeniu 2 porcji człowiek jest pełny!





Tagi: mięsa
20:31, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Parówki z makaronem - świetny pomysł!

Ten przepis a właściwie sposób na parówkę znalazłam na jakimś blogu. Mój syn od razu zażyczył sobie takie danie na kolacje...

PARÓWKA "NA MAKARONIE":

  • 5 cienkich parówek z szynki
  • makaron spaghetti
  • pół szklanki sosu pomidorowego(gorącego) ewentualnie ketchup

 Parówki kroimy na kawałki 2,5cm. Na surowy makaron nadziewamy kawałki parówek. Należy uzbroić się w cierpliwość bo wcale to nie jest łatwe a makaron jak na złość może nam się łamać. Gotujemy w osolonej wodzie:

Efekt:

pr1

pr2

gorące danie polewamy ciepłym sosem pomidorowym lub podajemy z ketchupem.



Tagi: przystawki
20:04, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 09 grudnia 2013
Torcik dla Nadii

 Nadia to córka mojej koleżanki. Miała sobie wybrać tort jaki by chciała na swoje urodziny. Wybrała, nawet jej lekarz wiedział jaki ma być to tort.... jak słuchałam historii jak Nadia wybierała sobie wzór tortu to się ze śmiechu popłakałam. Dodam tylko, że Nadia ma 4latka! Wybrała sobie tort z 18 malutkimi penisami (?) i określiła: on jest dla mnie idealny! Na szczęście szybko o tym zapomniała i torcik powstał całkiem inny:

TORT DLA NADII I PATRYKA:

nip1

nip2

nip3

tort z kremem straciatella, poncz pomarańczowy z nutka alkoholu. Waga 2kg. Babeczki czekoladowe Nadia dostała od ciotki w prezencie. podobno oszamała sama wszystkie....

Wszystkiego najlepszego dla Nadii i jej brata Patryka!



Tagi: torty
20:40, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
sobota, 07 grudnia 2013
huragan Ksawery i fatalny piątek

Huragan panoszący się wokół spowodował ,że linie elektryczne pozrywane, auta pospychane do rowów, a wszystko to skumulowało się na fatalny piątek. Mój piątek! Od 13.00 miałam gotować w restauracji. A tu nie ma prądu. Ok, mogę gotować większość potraw na gazie... ale i gaz mi padł! przy "blasku" lampki ( nocnej) coś tam działałam... była tylko 1faza, piece nie działały, mikrofala też nie, nie wspomnę o mikserach i maszynkach do mielenia... no jak pech to pech. Ale jakoś w tych Spartańskich warunkach przygotowałam:( catering)

  • rosół
  • pieczone, faszerowane uda
  • schab na parze w "pieluszce" + sos musztardowo miodowy
  • potrawka drobiowa (dla dzieci) na bazie soku pomarańczowego
  • sałatka owocowa z grillowanym kurczakiem
  • sałatka warzywna z jajkiem w koszulce
  • pstrąg faszerowany( pieczony)
  • pasztet ze śliwką i natką pietruszki
  • sernik z brzoskwiniami

Dodatkowo kilka osób skusiło się na DANIE DNIA: 

  • zupa-krem z marchewki z kropelkami sosu tabasco i groszkiem ptysiowym
  • tagliatelle  z łososiem
  • łosoś grillowany w pieprzu cytrynowym z frytkami i surówką z kiszonej kapusty na ostro

Było mega zajefajnie!!!!!

ka

Tagi: różne
12:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 grudnia 2013
04.12.2013

Dziś Barbórka... i pojawił się pierwszy śnieg!!!

śnieg

Tagi: różne
21:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
...te kurczaki....

Od jakiegoś czasu to chyba najpopularniejszy motyw na torty...

TORT ANGRY BIRDS:

61

64





Tagi: torty
14:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 grudnia 2013
Menu świateczne

UWAGA!

Kochani, mam przygotowaną ofertę cateringu świątecznego( Wigilia, Boże Narodzenie). Znajdują się tam nowe ( mojego autorstwa) potrawy, które mogą zagościć na Państwa stołach. Zapraszam!

Proszę o kontakt e-mailowy. Prześlę osobom zainteresowanym ową ofertę.

rg

Tagi: różne
18:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi