mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 29 grudnia 2015
Do zobaczenia w 2016roku

Moi kochani i wierni czytelnicy. Kolejny rok pracy z gotowaniem i pieczeniem dla Was mam zaliczony. Był to rok pełen nowości, smakowania i ciekawych przepisów. Mam nadzieje, że byłam dla Was inspiracją w "kuchni".... czego i sobie i Wam życzę na przyszły rok!

nr

.... do siego roku....

                          życzy MÓJ GARNUSZEK!

Tagi: różne
23:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
na zakończenie roku

TORTY:

c

seg

seg2

Tagi: torty
22:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015
tatar śledziowy? a owszem

Tatar mięsny to tradycja a tatar śledziowy? po prostu pycha!

TATAR ŚLEDZIOWY:

  • 8 płatów śledzi solonych
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 6 ogórków konserwowych
  • duża czerwona cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu

Kawior do dekoracji.

Śledzie należy trochę odmoczyć w zimnej wodzie. Następnie pokroić w drobną kostkę. Żurawinę szatkujemy, ogórka kroimy w drobną kostkę , cebulę również. Wszystko razem łączymy, dodajemy jogurt i majonez. Dobrze należy wymieszać by składniki się połączyły. Podajemy uformowane w obręczy porcje dekorowane kawiorem.

t

pyszny zamiennik mięsnego tatara. 



Tagi: przystawki
17:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Policzki wołowe

POLIKI WOŁOWE:

  • 3 poliki wołowe ( 1 polik na osobę)
  • 3 marchewki
  • seler naciowy
  • 2 duże cebule
  • sól peklowa, sól morska, pieprz,
  • świeże chili
  • wino półsłodkie czerwone ( 2 szklanki na 1 polik)
  • listek laurowy
  • mąka do oprószenia
  • szklanka rosołu
  • masło do smażenia

Poliki rozcinamy( zazwyczaj są one nie przecięte do końca jak książka). Powstaną nam plastry , z każdego polika trzy. Każdy plasterek solimy sola peklową i obtaczamy w mące. Smażymy obustronnie każdy plaster i przekładamy kolejno do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy marchewkę pokrojona w plasterki, seler naciowy i cebule pokrojoną w piórka. Doprawiamy do smaku warzywa solą i pieprzem. Podlewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie warzywa przekładamy na poliki i zamykamy garnek pokrywką. I tu zaczyna się proces duszenia 2godzinnego polików w winie na wolnym ogniu. Po 2 godzinach podlewamy poliki rosołem i doprawiamy ewentualnie do smaku. Ja dodałam listek laurowy i chili pokrojone drobno. Dusimy jeszcze 30-45min. Sos powinien się zredukować, powinien być gęsty.

pw`

charakterystyczna dla polików jest ich konsystencja. Miękkie mięso i z delikatnym przerostem...

pw2

polecam jako bardzo wykwintny obiad, zwłaszcza ,że w  restauracji trzeba za takie danie "słono" zapłacić.





Tagi: mięsa
23:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 grudnia 2015
torty

TORTY:

 

ms

ms2

mp

m2

min

m6

n

nn

tt

f

sz

sz3

r

tr

qqq

ww

ww

2





Tagi: torty
12:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 grudnia 2015
mielone z pomidorami

Uwielbiam kotleciki mielone i pulpety. Tym razem powstały kotlety mielone z suszonymi pomidorami i niespodzianką w środku.

MIĘSNA KULKA Z NIESPODZIANKĄ:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek
  • pomidory suszone
  • ser feta
  • olej do smażenia

Mięsa łączymy ze sobą, dodajemy jajka, pokrojone drobno pomidory i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Nie dodajemy zbyt dużo soli, ponieważ ser dodany do środka też jest słony. Nabieramy masę mięsną na dłoń i w środek wklejamy kostkę serka. Sklejamy i obtaczamy kulki w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku w 180*C przez około 15min.

m1

m2

Smacznego!

Tagi: mięsa
20:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Cannelloni ze szpinakiem

Zazwyczaj próbowałam cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym lub pod beszamelem. Tym razem w cateringu zaserwowałam cannelloni ze szpinakiem i serem:

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM:

  • opakowanie cannelloni (bez wstępnego gotowania)
  • świeży szpinak
  • ser feta w kostce
  • 1/2 kg sera do sernika
  • czosnek
  • masło do smażenia
  • pomidory krojone w puszce
  • przecier pomidorowy około 3/4 szklanki
  • bazylia do dekoracji
  • sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, chili
  • ser w plastrach ( u mnie capresi) x2

c 

Na maśle przesmażamy czosnek i następnie szpinak. Studzimy. Dodajemy fetę i ser do sernika i łączymy. Doprawiamy. Gotowym nadzieniem nadziewamy nasze cannelloni.

c1

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy część "rurek":

c2

na nie układamy ser:

c3

i wykładamy kolejną warstwę "rurek":

c4

i znów warstwa sera.

W rondelku gotujemy pomidory w zalewie z przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku. Wykładamy sos pomidorowy na cannelloni. Dodajemy listki bazylii i naczynie szczelnie okładamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180*C przez 20-25min.

Podajemy na gorąco:

c5

Miękki makaron, szpinak i ser... to to co lubimy.

Tagi: makarony
19:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka na "śledzik"

Na firmowego "śledzika" polecam sałatkę tuńczykową. Pycha!

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM:

  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe malinowe
  • ser feta sałatkowy
  • tuńczyk w sosie własnym duże kawałki
  • oliwki zielone nadziewane papryką
  • oliwa z oliwek + sok z limonki + bazylia do dekoracji

Sałatę rozkładamy na półmisku, wykładamy ser pokrojony w kawałki, odsączonego tuńczyka, oliwki, pokrojone pomidorki na połówki i gotowe. Z oliwy z sokiem przygotowujemy sos.

Sałatka gotowa do podania.

t1

t2

sałatka nadaje się również na wigilijny stół.



Tagi: sałatki
17:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Sałatka z suszonymi pomidorami

Sałatki to ważna rzecz w moich cateringach. Dlatego ciągle szukam inspiracji na nowe sałatki. Oto jedna z nich.

SAŁATKA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • świeże liście młodego szpinaku
  • kiełki słonecznika
  • pomidory suszone w zalewie ziołowej
  • ser sałatkowy feta
  • papryka pomarańczowa obrana ze skórki
  • płatki migdałowe
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu

Szpinak opłukujemy. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Ser kruszymy na liście szpinaku. Wykładamy pomidory i paprykę oraz kiełki słonecznika. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Dodajemy do reszty produktów. Z oliwy od pomidorów soku z cytryny i musztardy i miodu przygotowujemy sos do sałatki, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

ss1

ss2

Smacznego!



Tagi: sałatki
16:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 grudnia 2015
królik w dwóch osłonach

Królik to bardzo delikatne mięso. Należy je odpowiednio potraktować , bo w przeciwnym razie będzie twarde. Ja zaproponuję jego podanie na dwa sposoby.

KRÓLIK W SOSIE POROWYM.

  • 1 królik bez kości
  • duży por
  • bułka do namoczenia
  • 1 jajko
  • wywar z królika ( przelany przez sitko)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, jałowiec, ostra papryka, odrobina czosnku granulowanego

Mięso obrane od kości należy zmielić, zamarynować w przyprawach ( jałowieć utłuc w moździerzu). Na kościach robimy wywar- jak rosół.

Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę (odciśniętą), jajko. Wyrabiamy masę a następnie formujemy małe pulpeciki. Wywar powinien być klarowny. Pulpety dodajemy do gotującego się wywaru, gotujemy chwilkę. Pora pokrojonego w plasterki przesmażamy na maśle. Podlewamy winem i redukujemy. Pora dodajemy do pulpetów. Jeszcze chwilę gotujemy. W odrobinie sosu rozprowadzamy jogurt i zabielamy sos. Gotowe...

krp

KRÓLIK DUSZONY W WINIE:

  • 1 królik w całości
  • 3 marchewki, seler naciowy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, czosnek, jałowiec( utłuczony w moździerzu), ziele angielskie, listek laurowy, olej
  • mąka kukurydziana + ostra papryka

Królika dzielimy na części, jak kurczaka i marynujemy w marynacie przez nas przygotowanej. Królik powinien się marynować minimum 2 godziny. Następnie każdy element oprószamy w mące połączonej z ostrą papryką. Smażymy dokładnie królika tak, by się delikatnie przypalał. Przekładamy go do garnka. Na pozostałym od smażenia tłuszczu podsmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki i naciowego selera. Dodajemy warzywa do królika i zalewamy wszystko winem. Dusimy pod przykryciem około 30min. Sprawdzamy sos smakowo, ewentualnie można dosolić. dalej dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20 min. Mięso powinno być już miękkie. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki, jabłka, pomarańczy i marynowanego imbiru.

krwin

SMACZNEGO!

Tagi: mięsa
18:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 grudnia 2015
sernik kawowy w czekoladzie

Sernik kawowy w koszulce z czekolady:

  • 125 g mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g zimnego masła
  • żółtko
MASA SEROWA
  • 500 g zmielonego twarogu na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (suchej)
  • 1 jajko

Polewa czekoladowa do dekoracji + pastylki czekoladowe.

W misce połączyć mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Dodać żółtko i zlepić składniki w kulę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.

MASA SEROWA

Do miski włożyć twaróg, dodać mascarpone, wsypać cukier, budyń i cukier wanilinowy, wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W małym garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, roztapiać połamaną na kosteczki czekoladę, mleko i kawę. Gładką czekoladową masę ostudzić i wlać do masy serowej i zmiksować. Dodać jajko i znów krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut w 180*C do ścięcia się masy. Wyjąć i ostudzić. Dekorować wg uznania: ja dekorowałam polewą czekoladową i pastylkami czekoladowymi.

kaw1

kawa2

smacznego!



Tagi: ciasta
13:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 grudnia 2015
sałatka z grilowanym ananasem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM ANANASEM:

  • sałata lodowa
  • ser feta
  • 8 plastrów ananasa ( u mnie z zalewy)
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • odrobina oleju do grillowania
  • ziarna słonecznika
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe
  • sos( oliwa, zalewa od ananasa, sól, musztarda dijon)

Sałatę rwiemy drobno( zwłaszcza głąb), pomidorki kroimy na pół, ser feta a kostkę, słonecznik prażymy na suchej patelni, plastry ananasa posypujemy przyprawą i grillujemy. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Sałatę łączymy ze słonecznikiem, dodajemy fetę i pomidorki. Na koniec układamy pokrojone plasterki ananasa. Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki. Sosem polewamy tuż przed podaniem.

grilan1

grilam2

smacznego!

Tagi: sałatki
22:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
leczo z cieciorką

Cieciorkę często wykorzystuje do różnych potraw wegetariańskich. Tym razem leczo ale z dodatkiem i cieciorki i grzybów portobello.

p1

To taka większa pieczarka, twarda, o brązowym zabarwieniu. W smaku również przypomina pieczarki. Doskonale nadają się do faszerowania. Ja dodałam je do leczo.

LECZO Z CIECIORKĄ:

  • 4 szt.  grzybów portobello
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • szklanka soku pomidorowego
  • puszka cieciorki
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • łyżka masła

Na maśle podsmażamy pokrojone w plasterki grzyby. Dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy odsączoną cieciorkę. Doprawiamy do smaku i dodajemy pomidory i sok. Dusimy wszystko w sosie około 10minut. Gotowe.

p2

Smacznego!

Tagi: obiady
22:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 grudnia 2015
domowe batony musli

Ponieważ często w mojej spiżarni można znaleźć różnego rodzaju końcówki płatków musli, ryżu preparowanego itp. postanowiłam zrobić domowe batony musli.

DOMOWE BATONY MUSLI:

  • kilka rodzajów płatków musli( u mnie końcówki)
  • ryż preparowany
  • 200g krówek lub cukierków toffi
  • 2 łyżki tartej czekolady 70%

Cukierki należy "przetopić" w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę. Jak masa będzie gładka przelewamy ją do miski w której są nasze płatki i ryż. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką tak, by masa oblepiła płatki. Wykładamy wszystko na papier do pieczenia równo rozprowadzając masę. Po ostudzeniu nasz blok można kroić na małe batony. Pychotka:

musli

Smacznego!

Tagi: desery
15:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
łosoś ze szpinakiem pod serową kołderką

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM POD SEROWĄ KOŁDERKĄ:

  • 3x 200g fileta z łososia ze skórą
  • 2 kulki sera mozzarella
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • czosnek 3 ząbki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z limonki

Rybę płuczemy i pozbywamy się łusek. Przygotowujemy marynatę z soku z limonki, soli i pieprzu cytrynowego. Marynujemy rybę około 1h w lodówce. W tym czasie na maśle podsmażamy drobno posiekany czosnek i dodajemy opłukany szpinak. Dusimy chwilę. Studzimy. Rybę podsmażamy obustronnie tak , by tylko ścięło się białko. Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, układamy na wierzchu szpinak a na nim plasterki sera.

rsm1

Zapiekamy rybę w piekarniku przez około 20min/ 175*C.

Podajemy z ziemniakami i plasterkiem cytryny.

rsm2

smacznego!

Tagi: ryby
14:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Bardzo prosty miodownik do niedzielnej kawy

MIODOWNIK:

  • 500 dag mąki
    120 g cukru pudru
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka
  • krem do karpatki bez gotowania
  • powidła śliwkowe
  • czekolada 70%

Z produktów na ciasto wyrobić masę. Podzielić ją na 3 części i z każdej uformować placek ( u mnie kwadrat wielkości blaszki 23/23). Każdy placek piec w piekarniku nastawionym na 180*C przez 15min, ostudzić.

Na pierwszym blacie wykładamy powidła, układamy na nim drugi blat. Następnie krem karpatkowy ( wg instrukcji na opakowaniu), układamy na nim trzeci blat i na niego wykładamy rozpuszczoną czekoladę.

Gotowe.

miód

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

Tagi: ciasta
10:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 grudnia 2015
sałatka lub surówka do wyboru

By dopasować surówkę do dania nieźle się czasami nagłówkuję. Tym razem powstałą surówka do wszystkiego! Mogę stwierdzić, że nadaje się na przekąskę jako sałatka. Bardzo orzeźwiająca i co najważniejsze pobudzi trawienie.

SAŁATKA Z MARYNOWANYM IMBIREM:

  • ogórek wężowy ze skórką
  • seler naciowy
  • melon miodowy
  • imbir marynowany ( jak do sushi) około łyżeczki drobno posiekanego

Ogórka kroimy w kostkę, selera z cienkie plasterki, melona obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Wszystkich składników powinno być po równo np. szklanka ogórka , szklanka selera i szklanka melona. Produkty łączymy razem i dodajemy drobno posiekany imbir. Odstawiamy do lodówki. Dekorujemy listkami selera. Można skropić delikatnie oliwą połączoną z płynem od marynowanego imbiru ale wszystkie produkty i tak puszczą dużo soków.

Polecam do dań  z pieczonym mięsem.

sim

PYCHA!

Tagi: sałatki
21:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pasty kanapkowe

Do kanapek to nie tylko wędlina i żółty ser. Uwielbiam różne pasty kanapkowe, które można przygotować na wiele sposobów.

PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI WĘDZONEJ:

  • 1 wędzona makrela ( można  użyć również innej wędzonej ryby)
  • 3 ugotowane jajka
  • 200g twarogu chudego
  • łyżka majonezu light + łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz biały
  • kilka ogórków kiszonych
  • kiełki pora

Makrele obieramy ze skóry i ości, jajka obieramy, ogórki kroimy w drobną kostkę.  Rybę, jajka i twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Łączymy za pomocą jogurtu i majonezu w całość. Doprawiamy pieprzem i dodajemy ogórki. Na koniec doprawiamy ewentualnie solą.

Podajemy z kiełkami pora.

pmak1pmak2

PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANEGO INDYKA:

  • kawałki gotowanego indyka lub ewentualnie kurczaka
  • 200g twarogu chudego
  • 1 wężowy ogórek obrany ze skórki i pozbawiony pestek
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz
  • kiełki ziołowe
  • pomidorki koktajlowe jako dodatek

Mięso należy przemielić wraz z twarogiem. Połączyć za pomocą ketchupu, doprawić i dodać drobno pokrojony ogórek. Podawać z kiełkami ziołowymi i pomidorkami koktajlowymi:

pin1

pin2

SMACZNEGO!

Tagi: przystawki
20:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 grudnia 2015
Ryba w folii pieczona

RYBA W FOLII PIECZONA:

  • 4x 200g fileta z dorsza bez skóry
  • pieprz cytrynowy, sól
  • suszone pomidory z czosnkiem do marynowania(kamis)
  • przyprawa do łososia w ziołach (kamis)
  • kawałki papryki, cytryny, natka selera naciowego, kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałki masła solonego
  • oliwa truflowa

Rybę myjemy i marynujemy w pieprzu, soli i suszonych pomidorach z czosnkiem, przyprawie do łososia, skrapiamy rybę oliwą. Odstawiamy do lodówki na 2h.

Na folii aluminiowej układamy po kawałku ryby a na niej kawałek papryki, pół plasterka cytryny, natkę selera, i dwa pomidorki koktajlowe:

fr1

na wierzchu układamy po dwa kawałki masła solonego:

rf

Folię składamy jak paczuszkę (szczelnie) zostawiając tunel powierza w środku. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 12minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

fr

Smacznego!

Tagi: ryby
21:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Dwie wersje mielonego

Mięso mielone z indyka bardzo często ostatnio pojawia się w moim menu. Chude, białe, drobiowe mięso, z dużą zawartością białka a małą zawartością tłuszczu czyli małokaloryczne.

WERSJA LIGHT KOTLETÓW MIELONYCH  W SOSIE GRZYBOWYM.

-50 dag mielonego mięsa z indyka
-1 cebula
-1 kajzerka
-1/2 szklanki mleka
-1 pęczek natki pietruszki
-1 szklanka bulionu drobiowego
-1 jajko
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz

10dag suszonych borowików lub podgrzybków

Bułkę namaczamy i odstawiamy na bok. Natkę pietruszki drobno siekamy. Grzyby zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy z wywaru (nie wylewamy go!) i drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, połowę posiekanych grzybów, jajko, połowę natki i bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Do wywaru grzybowego wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, kolejno wkładamy klopsiki i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy  natkę, resztę grzybów i mieszamy delikatnie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Zestawiamy z ognia i gotowe.

mg1

WERSJA SMAŻONYCH KOTELTÓW MIELONYCH Z GRZYBAMI.

- dodatkowo bułka  tarta i olej do smażenia

postępujemy identycznie jak w opisie wyżej ( wywar od gotowania grzybów można zachować do innej potrawy). Dodając do mięsa wszystkie drobno posiekane grzyby i natkę pietruszki. Z masy formujemy kotlety wielkości zagłębienia dłoni i panierujemy w bułce tartej. Smażymy obustronnie do złotego koloru. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

mg2

Smacznego!



Tagi: mięsa
20:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi