mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 27 marca 2012
powitanie wiosny

Wiosna... dłuższy dzień, ptaki śpiewają, jest cieplej..aż miło. Ja ciągle zapracowana..ale powstawiam kilka zdjęć moich oststnich wyczynów:

oto największe krewetki jakie przygotowywałam ostatnio:

mega1

mega2

mega3

...duszone w winie białym i na maśle...

mega4

giganty prawda? jedna krewetka to tak jakbyśmy zjedli spore udko z kurczaka...

Tagi: ryby
09:39, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 marca 2012
gnam ,pędzę....ciągle bieg..

I już marzec...minęło 1.5 miesiąca jak prowadze restauracje a dopiero tak naprawdę mam dziś chwile czasu..na uzupełnienie bloga.

Zaczne na początek od bardzo prostej potrawy...

ENCHILADA:

to potrawa z mojego menu..smaczna, szybka i prosta w wykonaniu..

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • mała czerwona papryka
  • przyprawa do dania meksykańskiego
  • puszka 800g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • szczypra pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • śmietana 18%
  • 2 jajka
  • płaty tortilli 6szt.

Mięso obsmażamy z pokrojoną w kostę papryką, podlewamy wywarem warzywnym( 1/2 szkl). Dusimy do odparowania.

W oddzielnym naczyniu pomidory z puszki gotujemy wraz z cebulą pokrojoną, czosnkiem cukrem i solą i odrobina pieprzu cayenne. Miksujemy i dusimy. Śmietanę miksujemy z jajkami i dodajemy do masy pomidorowej. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. szklankę tego sosu dodajemy do miesa mielonego i chwilke jeszcze smażymy.

Na małą blaszke do pieczenia wylewamy część sosu...na placuszki tortilli wykładamy po łyżce mięsa ,zawijamy w rulony i układamy na blachę. Tak z 6 sztukami..

en1

en2

en3

na wierzch wykładamy pozostały sos...

en5

wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 7-10min.

Posypujemy serem żółtym i zapiekamy kolejne 4 minuty.

en6

mniam..podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym..

en7

szybka zapiekanka, smakuje moim klientom.... ja dodaje do sosu odrobine bazylii by dodać smaku i tak dość wyrazistemu sosowi pomidorowemu. Przepis wprowadził do mojego menu kucharz Adam Łojek! Dziękuje Adasiu...





21:57, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 04 marca 2012
owoc morski dobry na smutki...

Wiele osób nie lubi owoców morza...hmm. Ja uwielbiam krewetki, langusty, ośmiornice, ostrygi, przegrzebki i oczywiscie ryby.

Ostatnio zaserwowałam duuuże krewetki na obiad:

k3

k2

wspaniałe..smaczne..ale-drogie. Ale od czasu do czasu..można.

Po obraniu i wyczyszczeniu smazymy na maśle z dodatkiem czosnkowej oliwy. Podlewamy lampką białego wytrawnego wina i czekamy aż odparuje alkohol. I w sumie gotowe. Tak przygotowane krewetki możan dodać do sałatki z awokado, do pizzy z owocami morza, do koktajlu krewetkowego..no miodzio. Duże mięsiste "robalki" - tak nazywa je jedna z moich kelnerek to bomba białkowa... Ja jednak przygotowaąłm je w panierce:

kkk1

mniam....

Tagi: ryby
14:03, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
jest wspaniale...

Niedziela...chwila odpoczynku. Ale czy jest czas na odpoczynek? Myśle o firmie, dzwonie do firmy, mam podgląd na firme..TV - juz nie pamietam kiedy sobie w fotelu zasiadłam z pilotem w ręku. Fryzjer się o mnie pyta od tygodnia, do syna szkoły musze podskoczyć..i tak mija czas. Ale mam ogromna satysfakcje z tego, że moi klienci sa zadowoleni, że po oststnim moim artykule w gazecie wyborczej dosłownie "nachodzili" mnie klienci, by zobaczyć co to za kobitka o której sie czyta w GW.

A oto artykuł:

http://plock.gazeta.pl/plock/1,35681,11269149,Spelnilo_sie_wielkie_marzenie_plockiej_Nigelli.html

Tagi: różne
13:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi