mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 30 marca 2015
Torty styczeń 2015r.

TORT ZIG ZAK:

kam1

kam2

TORT SAMOLOT:

sam1

TORT "KURCZAKI":

5dom

TORT NA 40:

40k1

40k12

TORT KONIKI PONY:

4ol

TORT STRAŻAK:

3a1

3a2

TORT OWOCOWY:

18a

TORT VIOLETTA:

jv1

jv2

TORT KONIKI:

m

TORT "BUTELKA" W LODZIE:

but



Tagi: torty
11:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015
Sakiewka z niespodzianką:

Ta niespodzianka to oczywiście to co mamy akurat w lodówce. Tylko i wyłącznie to nasza inwencja twórcza. Wystarczy  przygotować kilka naleśników (na słono) i hulaj dusza...

SAKIEWKA Z NIESPODZIANKĄ:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • kukurydza w puszce
  • różyczki brokuł
  • cebula
  • papryka wędzona, sól, pieprz
  • żółty starty ser
  • kilka naleśników
  • ketchup ( wg uznania)

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Doprawiamy do smaku. Dodajemy odsączoną kukurydze, różyczki brokuł i wszystko chwile dusimy. Na gotowe naleśniki układamy starty ser i łyżkę farszu:

ces1

Każdego naleśnika składamy w kopertę i podsmażamy na patelni grillowej:

ces2

i gotowe:

es3

.... i ser się taaaak ciągnie!

Jeśli chodzi o wybór farszu to zostawiam Wam pole do popisu! Pochwalcie się swoimi pomysłami.

Tagi: przystawki
19:45, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 marca 2015
sałatka "do syta"

Uwielbiam takie sałatki tzw. "do syta" . Taki mięsno-warzywny misz-masz a i najeść się da!

SAŁATKA "DO SYTA" ( MIĘSNO-WARZYWNA Z CIECIERZYCĄ):

  • około 1/2 kg mięsa( dowolne...drobiowe wskazane)
  • mix sałat
  • czerwona papryka
  • pieczarki
  • zielony, wężowy ogórek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sos jogurtowo-majonezowy( czosnek, sól, pieprz, koperek)
  • ciecierzyca
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs, słodka papryka, papryka wędzona, sól morska

Na wieczór należy ciecierzyce namoczyć w wodzie. A rano  w tej samej wodzie ją delikatnie obgotować. Odcedzić i wysypać na blachę.

Mięso kroimy w cienkie paseczki i marynujemy  w przyprawie do mięs ( taka przyprawa jakie akurat mamy miąsko). Sałaty łączymy z plasterkami ogórka i pomidorkami koktajlowymi oraz pokrojona w kostkę papryką. Naszą wystudzoną  ciecierzyce delikatnie skrapiamy olejem i posypujemy solą morską i papryką wędzoną. Wstawiamy do piekarnika na około 5-8min( temp. 18-*C). Mięso podsmażamy. Wykładamy  na warzywa. Pokrojone w plasterki pieczarki grillujemy bez tłuszczu i wykładamy na mięso. Następnie wykładamy naszą "pieczoną" ciecierzycę. Do gotowej sałatki serwujemy sos jogurtowo-majonezowy).

cc1

cc2

Smacznego.





Tagi: sałatki
12:45, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
O autorze
Top Blogi