mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 29 marca 2016
Sałatka z jajem

SAŁATKA Z JAJEM:

  • rukola
  • seler naciowy
  • jaja przepiórcze
  • ser pleśniowy blue
  • ser wędzony żółty
  • kiełki do dekoracji
  • sos( oliwa, ocet winny, odrobina miodu, sól, pieprz)

Sery kroimy w kostkę i łączymy z pokrojonym w plasterki selerem naciowym. Układamy na rukoli. Ugotowane przepiórcze jajka obieramy i układamy na serach. Dekorujemy kiełkami  i liśćmi selera naciowego i na koniec polewamy sosem.

jj

Smacznego!

Tagi: sałatki
18:46, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka buraczkowa z pomarańczami

SAŁATKA BURACZKOWA Z POMARAŃCZAMI.

  • gotowane buraczki
  • pomarańcza( 2 małe lub jedna duża)
  • czarny sezam
  • czerwona cebula
  • mix sałat
  • sos( oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz)

Buraczki kroimy w kostkę, pomarańcza filetujemy i również kroimy w kostkę, cebule w piórka. Wszystko łączymy razem. Dodajemy do sałat i posypujemy czarnym sezamem. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

bp

bp

Smacznego!

Tagi: sałatki
18:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka ogórkowa z łososiem

SAŁATKA OGÓRKOWA Z ŁOSOSIEM:

  • zielony ogórek
  • małe korniszony
  • kiełki słonecznika
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • łosoś wędzony
  • ziarna słonecznika
  • sos( oliwa, musztarda, miód, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny)

Część  ogórka kroimy w kostkę, dodajemy korniszonki i kiełki słonecznika. Wszystko razem mieszamy z porwaną w kawałki sałatą lodową. Wykładamy na półmisek, dodajemy pomidory i oliwki. Rwiemy na kawałki łososia układając między pomidorkami. Posypujemy słonecznikiem i dekorujemy brzegi plastrami pozostałego ogórka. Na koniec polewamy sosem.

ł

Smacznego!

Tagi: sałatki
18:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z orzechami

SAŁATKA Z ORZECHAMI:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe słodkie
  • ser pleśniowy ( pomarańczowy)
  • żółta papryka( bez skórki)
  • orzechy włoskie( chili, miód)
  • czerwona cebula
  • sos: koperkowo-czosnkowy(oliwa, wyciśnięty czosnek, koperek, sól, pieprz, odrobina miodu, ostra papryka)

Orzechy prażymy dodając miód i przyprawiając chili. Powstaną nam chrupiące orzechy w skorupce słodko-pikantnej. Na umytą rukolę wykładamy pokrojoną paprykę, drobno poszatkowaną cebulę, ser i orzechy. Dekorujemy pomidorami. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

o

Smacznego!

Tagi: sałatki
12:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty Marcowe:

TORTY MARCOWE:

g

gt

b

bn

mp

pl

mm

hh

wowo

mm

mu

zuczek

złomek1

złomek

gr

bt

Zapraszam!



11:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 marca 2016
Bazyliowe drobiowe

BAZYLIOWE DROBIOWE:

  • 3 piersi z kurczaka
  • bazyliowe pesto
  • pomidor
  • sól, płatki chili
  • starty ser typu mozzarella

Piersi z kurczaka opłukujemy i nacieramy pesto bazyliowym dość obficie. Pozostawiamy na chwile do marynowania. W tym czasie obieramy pomidora ze skóry i kroimy w plasterkowe ćwiartki. Piersi wykładamy do półmiska żaroodpornego, na nie wykładamy pomidora i doprawiamy płatkami chili i solą. Dodajemy listki bazylii.

Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 15minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy serem i znów zapiekamy w 180*C przez około 18minut.

Gotowe:

p

Smacznego.

Tagi: mięsa
21:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kokardki

MAKARONOWA RUBINOWA SAŁATKA:

  • makaron kokardki
  • burak ugotowany
  • rukola
  • oscypek
  • suszona żurawina
  • oliwa, miód i ocet balsamiczny

Makaron należy ugotować( nie płukać) i połączyć z pokrojonym w kostkę burakiem co spowoduje zabarwienie makaronu. Dodajemy żurawinę i pokrojonego w kostkę oscypka. Polewamy sosem z oliwy, miodu i octu balsamicznego. Dodajemy również porwane liście rukoli.

Łączymy i gotowe.



Smacznego.

Tagi: sałatki
20:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Roladki wołowe

ROLADKI WOŁOWE:

  • wołowina zrazowa ( plastry wielkości dłoni, na grubość 2 cm)
  • cienkie plastry surowego boczku
  • musztarda Dijon
  • ogórki kiszone
  • piórka cebuli
  • papryka czerwona
  • sól peklowa
  • pieprz, majeranek, płatki suszonych pomidorów z czosnkiem

I zaczynamy. Kotlety z wołowiny rozbijamy bardzo cienko, wbijając w nie plastry boczku.

Każdy plaster smarujemy musztardą, układamy ogórka i piórka cebuli.

Zwijamy:

Końcówka rolady musi być bardzo rozbita , by  dobrze się "skleić":



Roladki obsmażamy:

Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczy smażymy cebulę, paprykę oraz ogórki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą peklową i pieprzem. Na koniec smażenia podlewamy odrobiną wody. Dusimy.

zalewamy nasze roladki sosem. Dodajemy pomidory suszone z czosnkiem i majeranek.

Przykrywamy garnek i dusimy wołowe roladki około 40minut pod przykryciem. Podajemy np. z kalafiorem.



Tagi: mięsa
20:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 marca 2016
"lazania" kapuściana

Gołąbki  w sosie pomidorowym uwielbiamy. Jednak trzeba spróbować czegoś mniej pracochłonnego.

ZAPIEKANKA JAK GOŁĄBKI:

  • 1 główka kapusty
  • 1 gęsty przecier pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów ( krojone, bez skórki)
  • sól, pieprz biały, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego
  • kilka pomidorów suszonych
  • 700g mięsa mielonego
  • 300g ryżu brązowego
  • włoszczyzna

Kapustę należy zagotować wraz z warzywami w osolonej wodzie. (Wody nie wylewamy).

Mięso przesmażamy doprawiając. Dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy. Przekładamy do miski. Ryż gotujemy. Ostudzony ryż dodajemy do mięsa i wszystko łączymy w jednolity farsz. Wodę od gotowanej kapusty( około 3/4l) gotujemy z warzywami. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jakby pomidorówkę. Będzie to sos do naszej zapiekanki.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, następnie wykładamy połowę farszu i znów liście i znów farsz. Ostatnią warstwą jest kapusta. Na wierzchu układamy pomidory suszone. Wszystko zalewamy naszą "pomidorówką". Przykrywamy naczynie i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 40min.

Wykładamy i gotowy obiad.

Smacznego!



Tagi: obiady
19:48, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
Sałatka wiosenna:

SAŁATKA WIOSENNA:

  • sałata masłowa
  • zielony ogórek wężowy
  • czerwona cebula
  • suszone pomidory
  • papryka czerwona bez skórki
  • liście rzodkiewki( jakby kiełki)
  • ser wiedeński ricotta ( bardziej zwarta)

Porwaną sałatę, ogórka pokrojonego ze skórką, drobno pokrojone pomidory suszone, cebule w kostkę, paprykę w kosteczkę łączymy. Wykładamy na półmisek. Drobno skubiemy ser na wierzch i dekorujemy liśćmi rzodkiewki.

wio

wio2

Smacznego.

Tagi: sałatki
14:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z anchois

SAŁATKA Z ANCHOIS:

  • sałata roszponka
  • fasolka szparagowa
  • ugotowane jajka
  • anchois
  • pomidorki koktajlowe ( słodkie)
  • ziarna słonecznika
  • sos: oliwa, kropla octu winnego, cukier, pieprz

Na sałacie rozkładamy ugotowaną fasolkę szparagową i mieszamy. Dodajemy małe pomidorki i poszatkowane anchois. na koniec układamy połówki jaj i posypujemy słonecznikiem. Tuż przed podaniem oczywiście sos.

aa

aaq

Smacznego!

Tagi: sałatki
13:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi