mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
niedziela, 26 marca 2017
Torty

TORTY:

50

18

12

mat

a1

1

dz

rt

kk

r

m

mi

l1

2

m

mc

bu

rt

rty

ol

ciu

18p

18pp

40

pl

sw

Tagi: torty
15:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 marca 2017
Sałatki

SAŁATKA OLIWKOWA:

  • oliwki czarne wydrylowane
  • oliwki zielone wydrylowane
  • pomidorki koktajlowe żółte
  • suszone pomidory w zalewie
  • roszponka
  • ser feta
  • sos: oliwa od pomidorów, sok z cytryny i mód

Na roszponkę wykładamy oliwki odsączone i połówki pomidorków i pokrojone suszone pomidory. Skrapiamy to sosem i mieszamy. Na koniec dodajemy ser.

ol

SAŁATKA TRUSKAWKOWA Z AVOCADO:

  • dojrzałe awokado
  • truskawki
  • świeży szpinak
  • orzechy włoskie drobno posiekane
  • ser feta
  • sos: oliwa, miód, musztarda, sól, sok z cytryny,

Awokado obieramy i kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kawałki. Łączymy ze szpinakiem. Skrapiamy sosem a na koniec dodajemy ser i orzechy.

tr

Smacznego!



Tagi: sałatki
14:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 marca 2017
Sałatka Cezar ( wege)

SAŁATKA CEZAR (WEGE):

  • 150 g jarmużu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na patelni
  • 1 łyżka masła
  • około 30 g parmezanu
  • grzanki z masłem czosnkowym ( bagietka)

Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od sztywnego środka. Przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Żurawinę namoczyć w kilku łyżkach gorącej wody. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno posiekać. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Na patelni podgrzać masło razem z czosnkiem i chili, podsmażyć. Dodać jarmuż i mieszając smażyć przez około 1 minutę aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną żurawinę oraz pestki słonecznika, wymieszać i odstawić.

W tym czasie należy przygotować grzanki.

Tak przygotowaną sałatkę rozkładamy na tacce, skrapiamy sosem (oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól), posypujemy parmezanem i na wierzchu układamy grzanki.

1

j2

Smacznego!
Tagi: sałatki
23:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka sałatek

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • ser gorgonzola około 250g
  • roszponka
  • suszone pomidory w zalewie
  • dwie gruszki (twarde)
  • pestki dyni
  • sos: oliwa z zalewy z pomidorów, miód, musztarda, sok z cytryny

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory odcedzamy i kroimy w paseczki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Na sałacie układamy pomidory i ser naprzemiennie. Dodajemy gruszkę i prażone pestki dyni. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

gr

SAŁATKA BROKUŁOWA Z SERKIEM WIEJSKIM:

  • brokuły
  • serek wiejski granulowany
  • kiełki słonecznika
  • rzodkiewka
  • cebula czerwona

Brokuł dzielimy na cząstki i gotujemy przez chwile w osolonej wodzie. Następnie hartujemy. Wykładamy do miseczki, dodajemy serek i pokrojoną rzodkiewkę oraz poszatkowaną czerwoną cebulę.Dekorujemy kiełkami.

br

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Roladki z indyka z zielonym nadzieniem.

ROLADKI Z INDYKA Z FARSZEM Z ZIELONEGO GROSZKU.

  • steki z piersi z indyka ok. 10 plastrów
  • zielony groszek mrożony ok. 400g
  • świeża bazylia
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych solonych
  • oliwa, biały pieprz
  • sos sojowy ciemny ok. 10 łyżeczek
  • odrobina sera parmezan (starty)

Steki z piersi z indyka należy delikatnie rozbić. Groszek wysypać do miseczki by się przez chwile rozmrażał. Do wysokiego ( wąskiego pojemnika wsypujemy groszek, dodajemy oliwę i chwile blendujemy, dodajemy orzechy i bazylię (tylko liście) oraz doprawiamy  pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy jest zbyt zwarta należy dodać jeszcze trochę oliwy. Na koniec dodajemy ser.

Na plastrach mięsnych układamy groszkowy farsz:

g

Zwijamy w roladki. Każdą roladkę nacieramy sosem sojowym i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy w piekarniku około 15 min w 180*C. Chwilę zostawiamy jeszcze w piekarniku a następnie zdejmujemy folię i gotowe.

gr

Doskonale pasuje do tego ryż.

Smacznego.

Tagi: mięsa
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 marca 2017
Ryba z grzybami w sosie śmietanowym

RYBA Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM:

  • około 1 kg ryby- filet z dorsza ( najlepiej polędwiczki)
  • cebula ze szczypiorkiem
  •  masło
  • borowiki w całości
  • śmietana 30%
  •  łyżka musztardy delikatesowej
  • przyprawa do ryb, sól morska
  • tymianek, biały pieprz

Rybę dzielimy na części, przyprawiamy. Cebulę poszatkowaną przesmażamy na maśle, dodajemy plasterki borowików i delikatnie smażymy. Doprawiamy tymiankiem i białym pieprzem a następnie wlewamy śmietanę i doprowadzamy do redukcji sosu. Doprawiamy solą. Dodajemy odrobinę musztardy delikatesowej.

Kawałki ryby układamy na papierze do pieczenia, papier układamy na patelni i smażymy obustronnie rybę. Chodzi o delikatne podpieczenie a nie smażenie w tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos, wykładamy kawałki ryby i zapiekamy w 180*C przez około 10-12 minut. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem.

rb

rb1

Smacznego!

Tagi: ryby
11:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki pychotki

SAŁATKA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ:

  • 3 marchewki ( miód, sól, ostra papryka, oliwa)
  • sałata lodowa, roszponka
  • ser pleśniowy
  • cieciorka ( może być z puszki) + przyprawa do gyrosa
  • grejpfrut
  • pomidorki koktajlowe
  • sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, marynujemy w oliwie, miodzie, papryce z solą. Układamy słupki marchewkowe na papierze do pieczenia i zapiekamy w 200*C przez 10minut. Sałaty łączymy ze sobą, wykładamy kawałki grejfpruta, połówki pomidorków i ser pleśniowy. Na koniec podpiekamy cieciorkę: na patelni z odrobiną masła klarowanego z przyprawą do gyrosa. Dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również pieczoną marchewkę i polewamy sosem. Smacznego!

mg

SAŁATKA Z JAJEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW:

  • sałata lodowa,
  • kiełki słonecznika
  • kilka ugotowanych jaj
  • rzodkiewki
  • płatki migdałów prażone na suchej patelni
  • koperek
  • sos jogurtowo- czosnkowy z koperkiem

Sałatę rwiemy i łączymy z kiełkami i koperkiem. Układamy ćwiartki jajek i plasterki rzodkiewek. Dekorujemy płatkami migdałowymi i dodajemy sos jogurtowy.

d

SAŁATKA Z KALAFIOREM ZIELONYM I BIAŁĄ RZODKIEWKĄ:

  • zielony kalafior ( ozdobny)
  • kukurydza
  • pestki słonecznika
  • biała rzodkiew
  • marchewka
  • sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Dzielimy na cząstki. Rzodkiew kroimy w słupki, marchew ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy odcedzoną kukurydzę. Posypujemy pestkami słonecznika. Dodajemy sos.sw

Smacznego!

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I RODZYNKAMI:

  • seler naciowy
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • jabłka
  • marchew
  • kalarepka
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • sos jogurtowy z cytryną, suszona miętą

Selera naciowego kroimy, jabłka, kalarepkę  i marchew ścieramy na tarce, dodajemy rodzynki. Łączymy z orzechami i dodajemy sos.

w

Smacznego!

Tagi: sałatki
10:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi