mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
tortownia

Miał być ciepły weekend a tu zimno i ponuro. Miało być grillowanie a tu... gotowanie domowe chyba będzie. Pogoda coś nas nie kocha.. Ale za to torty się nowe pojawiły:

TORT BASENOWE SPA:

spa1

spa2

spa3

tort wykonany na imieniny Pana Jarka, waniliowo-czekoladowy.( waga ok.3kg)

TORT PRZYŁBICA SPAWALNICZA:

na początku nie wiedziałam co to jest ale od czego mamy internet... powstało cos takiego:

spawacz1

spawacz2

spawacz3

spawacz4

tort śmietankowy, nasączany alko( waga około 3kg).

na majowe weekendowanie mam do zrobienia: lego ninja, świnka Pepe, myszka Miki, traktor i spiderman. Troszkę pracy będzie.



Tagi: torty
13:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 kwietnia 2013
domowe najlepsze

To, że domowe jest lepsze chyba nie musze mówić. Dlatego ostatnio moi panowie namówili mnie na pizzę. I chociaż miałam ręce i piekarnik pełen pracy powstała duża pizza. Do tego sos czosnkowy i proszę. Brzuszki szczęśliwe.

CIASTO NA DOMOWĄ PIZZE:

  • kostka drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • odrobina ciepłego mleka + szklanka mleka
  • mąka ( podczas wyrabiania ciasta dodajemy odpowiednia ilość)
  • dodatki ulubione na pizzę

Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłe mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypałam 2 szklanki mąki, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Dodawałam pozostałe mleko, olej i wyrabiałam ciasto. Jeśli zbyt klei się do rąk to znak że trzeba dodać mąkę. Ciasto powinno być gładkie. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy na blachę z piekarnika pergamin i wykładamy ciasto. smarujemy wierzch przecierem z pomidorów połączonych z bazylią. Pieczemy w 220 *C przez około 5-7 minut a następnie wykładamy dodatki. Zapiekamy przez kolejne 7 minut i posypujemy serem. Pieczemy jeszcze 2-3 minuty. gotowe.

Dodatkiem jest sos czosnkowy: jogurt grecki + 2 łyżki majonezu + sól i pieprz + czosnek + koperek.

dom

dodatkiem do pizzy było przede wszystkim paprykowe chorizo.

SMACZNEGO!

20:12, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 kwietnia 2013
spaghetti wega...

To propozycja mojego syna. Bardzo się zdziwiłam, bo zazwyczaj woli mięso a tu taka zmiana. No cóż. Przygotowałam:

SPAGHETTI WEGA:

  • duża cukinia zielona
  • papryka; zielona i żółta
  • pół bakłażana
  • świeże chilli
  • 2 cebule
  • 8 dużych pieczarek
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki gęstego jogurtu greckiego light

Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki, cebulę w piórka, cukinię i bakłażana w kostkę, papryki w paseczki. W kolejności: cebula, pieczarki, papryka, bakłażan cukinia smażymy warzywa w wooku. Dodajemy poszatkowaną papryczkę chilli. Doprawiamy i zalewamy bulionem. Dusimy około 10min. Sos zaprawiamy jogurtem.

Podczas duszenia warzyw należy przygotować makaron.

wega

Można bez mięsa? Można. Ale wegankom nie zostane!

Tagi: kluski
10:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 kwietnia 2013
gdy dopada nas taki moment...

Gdy dopada nas taki moment, że dosłownie NIC nam się nie chce, gdy słoneczko pięknie świeci  i chcemy spędzać cały możliwy czas na świeżym powietrzu...to wiadomo, brak czasu na cokolwiek. Pewnego dnia, gdy dopadł mnie taki leń postanowiłam zgrzeszyć, tak zgrzeszyć! Poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowy produkt do przygotowania obiadu.  A mowa tu o gotowych bułkach na parze:

kp1

no cóż..wybrałam słońce i spacer...

Tagi: kluski
09:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 kwietnia 2013
z ostatniej chwili

Informuję zainteresowanych, iż zamknęłam już zapisy na cateringi majowe i komunie 2013.

P.S. W ostateczności można zamawiać ewentualnie torty okolicznościowe.

Pozdrawiam.

Tagi: różne
20:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
małymi krokami

Małymi krokami zbliżamy się do długiego weekendu majowego. Jak ktoś się postara to nawet można wywalczyć 9 dni wolnego! Najważniejsze to pogoda, a ona podobno będzie wspaniała. I co wtedy? No czas już szykować grille! A będzie się działo w mojej kuchni wiele ( cateringi, ciasta, torty). Ale oczywiście na chwilę przyjemności znajdę również czas. A tym czasem zanim zaczniemy marynować karkówki i piec kiełbaski ja podam przepis na moją karkówkę:

KARKÓWKA W SOSIE KURKOWYM:

  • około 600g karkówki ( po 100g na porcje)
  • 2 opakowania mrożonych kurek( w sezonie oczywiście świeże)- polecam opakowania po 250g ( BIEDRONKA)
  • sól morska, pieprz, suszone chili, czosnek 1 ząbek
  • estragon, tymianek-świeże zioła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietany 30%
  • wywar warzywny( około 1szkl.)
  • 2 duże cebule

Mięso po umyciu i osuszeniu kroimy na plastry i rozbijamy delikatnie tłuczkiem.  Wszystkie wymienione przyprawy i zioła łączymy, dodajemy odrobinę oleju i marynujemy każdy przygotowany plaster mięsa. Ja marynowałam przez noc. Następnie smażymy dokładnie (aż się nawet troszkę zaczną przypalać). Przekładamy porcje do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz dodajemy kurki( wcześniej przepłukane wodą). Dodajemy równiez smażone rzeczy do karkówki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dusimy około 40min. Po tym czasie wyjmujemy mięso a sos zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką i odrobiną sosu. Na koniec przekładamy znów mięso do sosu.

Podajemy najlepiej z kluskami śląskimi.

kur1

kur2

Polecam.

Tagi: mięsa
09:17, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
niedziela, 21 kwietnia 2013
to coś kulinarnego , ale...

Gdy leniwie siedziałam na kanapie mąż takim spokojnym głosem poprosił, bym odwróciła się i spojrzała na ścianę. Oto co tam zobaczyłam:

p

ogromny pająk targał upolowaną zdobycz na obiad.... prawdziwy kucharz-myśliwy.



Tagi: różne
19:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
domowy hamburger

Może te hamburgery zakupione w fast foodach smakują, ale ja wolę sama sobie przygotować bo wiem co zjem.

DOMOWY HAMBURGER:

  • 600g mielonego chudego mięsa ( można poprosic o zmielenie w sklepie)- 100g na 1porcje
  • 2 łyzki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie zioła -takie ulubione)
  • olej do smażenia
  • sałata, ogórek, papryka,cebula, pomidor
  • sos: majonez+gęsty jogurt+przyprawy+czosnek+koprek+odrobina ketchupu
  • bułki pełnoziarniste

Mięso łaczymy z przyprawami, musztardą i formujemy kotlety- spłaszczamy. Przygotowujemy sos łącząc składniki-doprawiamy do smaku. Bułki po przekrojeniu grilujemy. Nasze mięso smażymy na patelni grilowej lub grilujemy. Warzywa tj. cebula, papryka również obustronnie smażymy(gril). Teraz "składamy" nasze hamburgery. I gotowe!

ham1

ham2

gotowego hamburgera należy jeść tak:

ham3

SMACZNEGO!

Tagi: grill
12:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 kwietnia 2013
ryba w kokosie

No piątek. No ryba. No okoń nilowy.

OKOŃ NILOWY W WIÓRKACH KOKOSOWYCH.

  • 800 g fileta z okonia nilowego
  • sok z cytryny
  • sól morska, pieprz
  •  bułka tarta połączona z wiórkami kokosowymi (50/50)
  • olej do smażenia

Rybę skrapiamy sokiem, solimy, pieprzymy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Panierujemy tylko rybę w mieszance bułki i wiórkow kokosowych. Smażymy z obu stron. Podałam rybę z sałatką z czerwonej cebuli z pomarańczami.

oncp1

oncp2

Moi panowie nie zakończyli na jednej dokładce.

Tagi: ryby
20:36, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
tydzień kolejny za nami

Było pracowicie.

Coraz bliżej już remontu mojej kuchni. Już śni mi się po nocach...nie moge się doczekać.

W tym tygodniu w szkole mojego syna prowadzona była akcja. Uczniowie zbierali pieniążki dla swojej koleżanki na nowy wózek inwalidzki. Akcja polegała na sprzedaży wypieków i cała zebrana kowta została przekazana owej koleżance. Ja również pomagałam i upiekłam mój firmowy sernik z brzoskwiniami.

sbrz1

sbrz2

a jak byście chcieli przepis to piszcie!

Tagi: ciasta
20:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 kwietnia 2013
za szybko ale cudnie...

Takie przejście z zimy na lato...masakra. Chociaż lepsze to niż śnieg i mróz. Ale ciśnieniowcy mają trudności. Ja od poniedziałku... mam takie skoki ciśnienia, że..

Wczoraj miałam kapuśniak na obiad a dziś było spaghetti. Nic nowego. Na jutro moi panowie zamówili sobie naleśniki.

Ale wiecie co jest cudowne? Jak nad ranem budzi mnie śpiew skowronków! Można swobodnie pootwierać okna...wypuścić zime na dobre.. iść na mega spacer! CUDOWNIE, że już jest ciepło!

 takie skowronki mieszkają obok mnie...budzą mnie rano swoim śpiewem! CUDNIE!

Tagi: różne
20:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 kwietnia 2013
późne zamówienie i błyskawiczny wykon

Rodzice Dominika w ostatniej chwili zamówili tort na chrzciny. Ich zagapienie, niewiedza...nie wiem, ale stanęłam na wysokości zadania by spełnic zamówienie.

TORT NA CHRZEST CHŁOPCA:

tchD1

tchD2

tchD3

Tort z białym biszkoptem, krem waniliowy, mocno nasączony. Waga około 4kg.

Tagi: torty
13:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

Mama Zuzi - fanki Monster high zamowila na 10 urodziny córki torcik:

TORT "MONSTER HIGH": ( WILKOŁAK )

mh1

mh2

cały wystrój oraz urodzinowe gadżety równiez były z wzorami Monster High.. nie ma to jak spełnić marzenia naszych pociech!! STO LAT DLA ZUZI!

Tagi: torty
13:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
testerka

Dostałam do przetestowania:

fix1

Przygotowałam się starannie do wykonania zadania. Udka kupione, cebula i papryka też. Od siebie dodałam jeszcze pieczarki... marynowałam mięso w ziołach dołączonych do zestawu i nastepnie wpakowałam wszystko razem do woreczka (również dołączony do całości ale moim zdaniem za mały ten woreczek). Dalej działał już mój mąż. Piekł, podawał i fotografował. Oto co powstało:

fix2

fix3

wnioski:

  • mięso fantastycznie "przeszło" przyprawami
  • dodane warzywa nadały soczystości potrawie
  • całą potrawę (kompozycję ziół) oceniam pozytywnie
  • dodałabym jedynie odrobinę ostrości (ale to tak dla mnie, ponieważ uwielbiam ostre potrawy)

Mąż spisał się na 6!

Tagi: mięsa
13:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
podano śniadanie

 Śniadanie to podstawa. Każdy dzień zaczynam od tego posiłku... bo podobno jest najważniejszy. Czasem zwykła kanapka z wedliną sprawia, że człowiek nabiera siły do dalszej pracy. Moje śniadania są różne w tygodniu ale tradycyjnie weekendowo, gdy wszyscy zasiadamy do śniadania ma byś mega wypasione śniadanko. Miały pojawić się jajka ale ja zaserwowałam pastę jejeczną..taka wiosenną:

pjaj

PASTA JAJECZNA:

  • 5jaj ugotowanych na twardo
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • pół papryki
  • łyżka majonezu
  • sól morska, pieprz
  • rukola, kiełki i pomidory koktajlowe do dekoracji

ugotowane jajka szatkujemy drobno, dodajemy pokrojony szczypiorek, rzodkiewki i paprykę. Doprawiamy. za pomoca majonezu scalamy pastę.

Nakładamy na kanapki i dekorujemy... Smacznego!

Tagi: przystawki
12:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 kwietnia 2013
wreszcie po pracy

Ciężki wekend. Pracowity. Chyba za wiele sobie wzięłam na raz pracy. Ale ( moim zdaniem) podołałam w 99%. Ten 1% to brak czasu na wiosenny spacer, który też zaplanowałam..

Tym razem miałam do czynienia z ludzikami- kosmitami! To trudny i wymagający klient....ale... szkoda gadać!

Niedziela...wieczór, wanna pełna goracej wody, relaks..spokój.. i odpoczynek. Jutro wstawie moje nowe torciki..teraz odpoczywam!

Tagi: różne
22:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 kwietnia 2013
makaron z owocami morza

No oczywiście w piątek coś bezmięsnego na obiad...ale ja miałam dziś wyjątek. Mięso ale morskie....czyli owoce morza!

MAKARON Z OWOCAMI MORZA:

  • 20dag mrożonych owoców morza
  • 8 dużych krewetek
  • sok z cytryny
  • pół szklanki śmietany 30%
  • łyżeczka masła
  • sól, biały pieprz, ostra papryka
  • oliwa do smażenia
  • makaron ( dowolny)

Owoce morza przelewamy wrzątkiem. Ddcedzamy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy. Makaron wstawiamy do gotowania. owoce morza smażymy na odrobinie oliwy dosłownie 2-3 min. Zalewamy śmietaną i redukujemy sos dodając łyżeczkę masła.

Do sosu dodajemy odcedzony i ugotowany al dente makaron. Łączymy. Podajemy np. z kiełkami rzodkiewki.

mom1

mom2

mom3

obiad pierwsza klasa...



Tagi: ryby
18:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 kwietnia 2013
warzywne czary-mary

Mój organizm domaga się warzyw i to w dużych ilościach. I nie mam na myśli tu frytek czy ketchupu...heheheh ale takich świeżych, pachnących i w dużej ilości! Oczywiście tu nie chodzi o to, że przechodzę na weganizm, broń Boże! Bo przecież mięcho musi być! To podstawa!

A dziś piekłam skrzydełka na ostro i wyczarowałam taka do nich sałatkę:

WARZYWNO-OWOCOWA BOMBA WITAMINOWA:

  • rukola
  • 2 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 1 duże jabłko
  • czerwona papryka
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • duża czerwona cebula
  • łyżeczka miodu, łyżeczka oliwy czosnkowej, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy dijon
  • pieprz mielony

Rukole myjemy , osuszamy. Kiwi, jabłko i pomarańcze obieramy ze skórek i kroimy w kostkę( nie drobno). Cebulę kroimy w półtalarki. Paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa i owoce łączymy. Z miodu, oliwy, soku z cytryny, musztardy przygotowujemy sos. Skrapiamy nim sałatkę. Na koniec delikatnie pieprzymy świeżomielonym pieprzem.

Sałatka jest takim połączeniem smaków, które eksplodują przy każdym kęsie... WSPANIAŁA!

sw1

sw2

Sałatka podana do pieczonego mięsa na ostro pasuje  doskonale.

Tagi: sałatki
21:01, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
orzeszek

Codziennie coś innego na obiad to wielkie wyzwanie. Ale takie wymagania stawiaja mi moi domownicy. Dlatego staram się by moje dania były za każdym razem jakoś inaczej podane, coś dodane coś zmienione... dziś mielone ale w formie orzeszków.

ORZESZKI W SOSIE KOPERKOWYM:

  • 600g mielonego mięsa chudego
  • sucha bułka
  • jajko
  • przyprawy do mięsa mielonego
  • koper
  • szklanka gęstego jogurtu
  •  sól
  • bulion warzywny
  • łyżka mąki

Mięso mielone łączymy z jajkiem i przyprawami. Bułkę moczymy i wyciśniętą dodajemy do mięsa.  Bulion warzywny gotujemy. Z mięsa formujemy maleńkie kotleciki(wielkość orzecha włoskiego) i wrzucamy pojedyńczo do wrzątku. Gotujemy. Dodajemy drobno pokrojony koper. Do wysokiego naczynia odlewamy trochę sosu, dodajemy jogurt i mąkę, mieszamy i zagęszczamy sos. Na koniec doprawiamy delikatnie do smaku solą.

podajemy z ziemniakami  lub ryżem...

o1

o2

o3

Doskonale pasuje sałatka z kiszonego ogórka i cebuli dymki.

11:42, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 kwietnia 2013
spełniam zachcianki

Wczoraj mój syn poprosił mnie o zapiekankę. "Mamo, taką z dużej bagietki, z pieczarkami i serem z pieca...zrób!".

I czego się nie robi dla synusia...hehheheh:

zpp1

a pachniało... i się sama skusiłam!

Tagi: przystawki
12:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 kwietnia 2013
coś jakoś zaświtało

Nareszcie! Słońce się przebija tak niewinnie i już jest przyjemniej. Śnieg stopniał i nawet temperatura na plusie! Normalnie wiosna chyba znalazła drogę..do nas!

Niedzielę się leniłam... dosłownie. Ale cos trzeba było jeść..heheheh:

kś1

kluski śląskie z sosem mięsno-paprykowym...

Tagi: obiady
17:09, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
sobota, 06 kwietnia 2013
deser na życzenie...

Moje chłopaki niebardzo lubią dietetyczne desery, bo to podobno oszukiwanie. Jak zjeść to pożądnie...a nie oszukiwać żołądek.

Ale czasami....

PĘCZAKOWY DESER:

  • 3/4 szkl. pęczaku
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • bakalie
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Mleko gotujemy, dodajemy miód i masło oraz szczyptę soli. Dosypujemy pęczak. Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania prawie miękkiego pęczaku. Mleko powinno prawie całe zostać wchłonięte przez kaszę. Dodajemy bakalie. Garnek odstawiamy w tzw. kocyk do "dojścia" kaszy.  Wykładamy do koktilek i chłodzimy. Podajemy np. z marmoladą pomarańczową.

p1

p2

sycący deser..

Przepis dedykowany mojej siostrze, która ostatnio namawiała mnie do zdrowego odżywiania się..niestety jestem nieugieta...hehehhehe!!!!!

Tagi: desery
15:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tego jeszcze nie było

Ostatnio podpatrzyłam jak można przygotować łososia w zielonej herbacie i od razu miałam gotowy przepis na piątkowy obiad:

ŁOSOŚ W ZIELONEJ HERBACIE:

  • 600g łososia (filet) koniecznie ze skórką
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  •  2 torebki ekspresowej herbaty zielonej
  • olej do smażenia

Łososia myjemy, oczyszczamy z ości i łusek-zostawiamy skórę. Solimy i pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec rozdzieramy torebki z herbatą i w niej panierujemy łososia a najbardziej część ze skórką. Smażymy.

lzs

lzs2

rewelacyjnie pachnący i delikatny łosoś. Skórka bajecznie chrupka...niebo w gębie!

Tagi: ryby
15:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 kwietnia 2013
tort dla 3-latka

Kolejny tort spangeboba dla 3letniego Piotrusia.

"SPANGEBOB TORT" MEGA JOGURTOWY:

sb1

sb2

sb3

torcik 4 warstwowy, z kremem jogurtowym i dużą ilością ponczu owocowego.



Tagi: torty
20:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
obiady typowe dla mięsożercy

Jestem fanem programów kulinarnych gdzie omawiają kucharze jak przygotowywać mięsa, jak marynować, ile, co i jak... a potem jestem głodna! Ja kocham mięso! Jak na obiad nie mam mięsa to nie obiad.. ostatnio przygotowywałam wariacje schabowe:

SCHABOWE jak CORDON BLEU:

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 6 plastrów sera zółtego ( ostrego)
  • 12 cienkich plasterków szynki wędzonej
  • jajko
  • bułka tarta
  • pokruszone płatki migdałów
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Na rozbitych plastrach schabu układamy po dwa plastry szynki i plaster sera. Mięso składamy w koprtę i panierujemy w rozmąconym jajku z przyprawami i następnie w bułce tartej połączonej z pokruszonymi płatkami migdałów. Smażymy na  rozgrzanym tłuszczu na patelni grillowej.

gb1

gb2

wypływający ser...mmmm



Tagi: mięsa
19:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Top Blogi