mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 25 maja 2010
najdroższe konwalie majowe..

Maj dobiega końca a ja przegapić przecież konwaliowego wyjazdu do lasu nie mogę. Tak więc dzisiejszego popołudnia postanowiłam zorganizować wycieczkę do lasu. Po żurkowym obiedzie zebrałam moich chłopaków( z wielkim bólem) i ruszyliśmy. Po drodze podziwialiśmy : (  zalane tereny ...ale do lasu dojechaliśmy spokojnie. I tu pierwsze rozczarowanie ! KONWALIE JUŻ PRZEKWITŁY!!! Po wielu trudach udało nam się wyszukać resztki moich ulubionych kwiatów..ale wracając do samochodu...kolejna niespodzianka: STRAŻ LEśNA!!! Okazało się, że jest zakaz wjazdu do lasu a tym bardziej nie można zrywac NIC!!!Na szczęscie  panowie strażnicy nie wlepili nam mandatu tylko wręczyli pouczenie i cyknęli fotkę ...Fajna przygoda, nie ma co! Byłyby to nasze drogie konwalie majowe tego roku! Zaraz po powrocie na osłodę miałam przygotowane deserki na poprawienie humoru:

GALARETKA Z OWOCAMI I LODAMI:

  • 1 GALARETKA
  • 1 ŚWIEŻY ANANAS
  • LODY ŚMIETANKOWE

Ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę, wcześniej rozrobiłam galaretkę w mniejszej ilości wody niż w przepisie. Poszatkowanego ananasa włożyłam do salaterek i zalałam teżejącą galaretką. Po godzinie w lodówce deser był gotowy. Do tego duża gałka lodów waniliowych.Konwalie pachną w całym pokoju...ale wycieczek do lasu samochodem w najbliższym czasie nie planujemy!

Tagi: desery
18:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Mała uroczystość Adama

W niedzielę 23 maja mój syn Adam miał tzw. II komunię.Taki zwyczaj pozostał tylko w naszym Płocku chyba...ale grupa IV klasistów ma taki obyczaj. Ponieważ sobotę spędziłam w pracy, na niedzielny obiad pozostało mi niewiele czasu  ale dałam radę. Już w sobotę późnym wieczorem przygotowałam większą cześć posiłków. Najważniejszy jednak był tort;

TORT KREMOWY Z TRUSKAWKAMI:

                                                            tort

 

  • TRZY SPODY DO TORTÓW
  • KREM AJERKONIAKOWY
  • KREM CZEKOLADOWY
  • BIAŁA CZEKOLADA
  • TRUSKAWKI
  • 3 KIELISZKI SŁODKIEGO ALKOHOLU( WIŚNIÓWKA)
  • CUKIER CYNAMONOWY
  • PRZEGOTOWANA WODA

Ponieważ od jakiegoś czasu pomagam sobie w kuchni półproduktami ( oczywiście tylko tymi z wyższej półki i naprawdę sprawdzonymi) i tym razem uprościłam sobię sprawę kupująć spody do tortów i gotowe kremy. Spody nasączyłam wcześniej alkoholem z dodatkiem cukru cynamonowego(2 łyżeczki) i dopełniłam do 3/4 szklanki wodą przegotowaną. Nasączone spody przełożyłam czekoladowym kremem potem ajerkoniakowym znów czekoladowym i na wierzch utarłam białą czekoladę.Zaraz przed podaniem(schłodziłam tort w lodówce) udekorowałam truskawkami. Proste i przyjemne przygotowanie torcika. Podając tort dodawałam 2 gałki lodów śmietankowych i do tego kawę  z dodatkiem likieru kawowego.

 

Naprawdę był wyśmienity.

Tagi: torty
13:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 maja 2010
Kotlety rybne

Piątek - więc ryba.

Dzień rozpoczęłam od słodkiego lenistwa (wolne od pracy) ale czas wybrać się na zakupy. Jak zwykle szukałam pomysłu na rybkę w roli głównej na obiad...

KOTLETY RYBNE:

  • 60 dag tuszek z flądry
  • pół szklanki tartej bułki
  • 2 jajka
  • duży pęczek kopru
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • sól,pieprz

Tuszki z flądry sa o tyle dobre na kotlety, że wycinamy tylko największe ości a pozostaje nam mięso z małymi ośćmi, które się i tak zmięli w maszynce.

Więc jak już mamy przygotowane mięso, mięlimy je i od razu dodajemy jajka, bułkę, przyprawy i koper.Jeszcze raz mięlimy a zarazem mięszamy składniki. Formujemy małe placuszki i obtaczamy w panierce(bułka tarta, sezam i mąka).Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

 

Rybę podałam z frytkami i ćwiartką cytryny.

A na deser:

CIASTO CYTRYNOWE Z POLEWą ORZECHOWĄ:

Naprawdę wstyd mi się przyznać, ale ostatnio ide na łatwiznę i kupuje półprodukty i tak powstają moje deserowe łakocie.Tak było i dziś. Kupiłam gotowe''z papierka"ciasto cytrynowe.Przybrałam polewą orzechowo-czekoladową i było naprawde smaczne.Tak więc w międzyczasie przygotowywania obiadu ciasto też szybko udało mi się upiec.

 

I tak za jednym podejściem do kuchni mamy i gotowe danie i gotowe cytrynowe ciasto.

Tagi: ryby
19:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
PUCHATE NALEŚNIKI Z SOSEM

Czasami pozostają mi pewne kawałki mięsa, które zamrażam(różne gatunki) i gdy się ich nazbiera mogę z nich zrobić sos. Efekt jest niesamowity...

SOS ,,WIELOMIĘSISTY":

  • pierś z kurczaka
  • wołowina
  • kawałek schabu
  • surowy boczek
  • cebula ze szczypiorem
  • przyprawy do gulaszu
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • śmietana

Wszystkie resztki mięs kroję w kostkę i smażę na dużym ogniu do uzyskania chrupkiej skórki. Dodaję cebulę z pokrojonym szczypiorem.Dodaję przyprawy i mięszam.Podlewam wodą i przykrywam a sos sobie dochodzi. W tym czasie robię puchate naleśniki.

PUCHATE NALEŚNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • woda mineralne gazowana
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • 2 jajka całe
  • duża łyżka sody oczyszczonej
  • koper i szczypiorek

Wszystkie produkty miksuję (dodająć tyle wody by ciasto nie było zbyt gęste) i do gotowego ciasta wkrawam koper i szczypiorek. Smażę duże naleśniki. Takie ciasto urośnie nam na ''puchato".Jest miękkie jak biszkopt.

 

Sosem polewamy naleśnika  i dekorujemy natką pietruszki. Ja kilkakrotnie dolewałam sobie sosu..był wyśmienity!Różnorodność mięs przyczyniła sie do tego wyśmienitego smaku. Do dekoracji powinnam podac jeszcze kleksa ze śmietany, ale już byłam taka głodna ,że ...zapomniałam.

Tagi: obiady
14:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 maja 2010
deser na chłodne dni...

Jak jest taka  brzydka pogoda jak w tym roku w maju...brrr...to siedzimy pod kocami w wychłodzonych mieszkankach i...zajadamy się słodkościami!

W moim punkcie usługowym najbardziej chodliwym towarem są kalosze dla dzieci..nawet już brakuje pewnej rozmiarówki.Ale mam nadzieję,że za jakiś czas wyjdzie zza chmur słoneczko i będzie kolej na sandałki!

DESER NA CHŁODNE DNI:

 

  • bita śmietana (w proszku)
  • 1 galaretka(smak wg uznania)
  • ananas z puszki
  • do dekoracji chrupki i kakao i jabłko

Śmietanę ubijamy wg przepisu a galaretkę w połowie wody podanej w przepisie.Gdy galaretka nam ostygnie dodajemy ją do ubitej śmietany. Na dno pucharków wkładamy kawałki ananasai uzupełniamy masą śmietanowo-galaretkową.Dekorujemy i gotowe. odstawiamy do lodówki na około 1h.Fantastyczny deser.Polecam !

Tagi: desery
10:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 maja 2010
SZASZŁYKOWE SZALEŃSTWO

Wolna niedziela zainspirowała mnie do ucztowania grillowego tak jak na majówce.Ale niestety pogoda dziś nam nie dopisała i grill odbył sie w domowym zaciszu.

SZASZŁYKI:

  • piersi z kurczaka
  • papryka
  • cebula
  • pieczarki
  • przyprawy do grila
  • czosnek
  • rozmaryn
  • miód

Mięso pokroiłam na kawałki prawie o jednakowych rozmiarach (kostka) i całe posypałam przyprawami i zamarynowałam wraz z miodem i odstawiłam na około 1/2 h do lodówki. W tym czasie przygotowałam paprykę i cebulę oraz pieczarki(które podsmażyłam).

Mięso smażyłam na oliwie do momentu pojawienia się skórki takiej chrupiącej. Odstawiłam do ostygnięcia i następnie zabrałam sie do nawlekania kolejno mięsa i warzyw na patyki szaszłykowe. Grillowałam na patelni do grillowania z obu stron.

 

Gotowe szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami z masełkiem i koperkiem oraz z surówką z czerwonej kapusty na słodko;

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY NA SŁODKO:

  • pół czerwonej kapusty
  • 2 ogórki kiszone
  • pomidor
  • jabłko
  • papryka
  • sól. cukier,pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamico

Kapustę poszatkowałam w paseczki. Następnie w misce zasalamy (około 1 łyżeczka soli) i słodzimy(około 2 łyżki cukru) i ugniatamy do pijawienia się soku.Wtedy kapusta stanie się miękka.Dodajemy pokrojone:ogórek, pomidor i paprykę.Jabłko ucieramy na tarce. Wszystko skrapiamy oliwą i octem.Na koniec mięszamy i pieprzymy.I gotowe.

 

W planach mieliśmy grillować na balkonie ale tegoroczny maj jest deszczowy i taki smutny.

Tagi: obiady
21:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 maja 2010
sum afrykański

Mijają kolejne dni tak szybko,że nawet nie zauważyłam, że już są konwalie w lesie.  W tym całym pędzie zaniedbałam trochę mojego bloga. Ale to pewnie wina tego, że pracuję co drugi dzień i obiadki jakoś z dnia na dzień szykuję dla moich chłopaków...

Ale praca daje mi dużo satysfakcji i jakoś ciągnę ...

SZYBKIE SŁODKOŚCI:

  • ciasto czekoladowe DUŻA BLACHA
  • margaryna
  • woda
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałów

To moja szybka forma słodkiego wieczoru...ze szklanką mleka i jeszcze ciepłym ciastem. Polecam te gotowe ciasta. Zawsze wypiek się uda i tak niewiele wkładamy w nie pracy a gdy ciacho jest upieczone nawet największe zmartwienia i zmęczenia odchodzą. 

SMACZNEGO!

SUM AFRYKAŃSKI:

  • sum afrykański 80dag (filet ze skórką)
  • przyprawy do ryb
  • sól pieprz
  • panierka-bulka tarta z sezamem i mąką kukurydzianą
  • cytryna

Sum ma to do siebie, ze smakuje jak kurczak: delikatny i rozpływa się w ustach.Szybko się smaży, ale pod warunkiem,że jest to głęboki olej.

Suma podałam z ziemniakami i młodym koperkiem,który sama wychodowałam na balkonie.Mniam!Do tego podałam surówke z marchewki z chrzanem i śmietaną.

SURÓWKA Z MARCHEWKI Z CHRZANEM:

  • 3 duże i soczyste marchewki
  • 3 łyżki ostrego chrzanu
  • 3 łyzki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z limonki
  • łyżka cukru

Marchewkę ucieramy na tarce, słodzimy i skrapiamy sokiem z limonki.Potem dodajemy chrzan i śmietanę i ostro przyprawiamy.Super orzeźwiająca surówka. Doskonale pasuje do ryby.

Tagi: ryby
20:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 maja 2010
Sałatka owocowa...

 Od dawien dawna wiadomo,że jak dzieci nie ma w domu to rodzice szaleją...haha. Nasz syn zwiedzał trójmiasto a my szalelismy w kuchni.

SAŁATKA OWOCOWA:

  • banany
  • truskawki
  • winogrono
  • słodkie mandarynki
  • i inne owoce
  • musli
  • sos malinowy
  • jogurt jagodowy

Owoce obieramy , myjemy i kroimy wg własnego pomysłu. Zasypujemy musli i odstawiamy do schłodzenia. Na dno pucharka wlewamy jogurt i na niego sos malinowy i układamy schłodzone owoce i znów jogurt i sos i dekoracja.

 

A smak...mmmm niebo w gębie!!!

Jeśli chodzi o obiady "gdy dzieci nie ma w domu" to albo jemy tzw.COKOLWIEK...albo jemy na mieście, albo szykujemy coś co z pewnością nasze pociechy nie lubią ale my uwielbiamy:

SZPARAGI POD BESZAMELEM:

Szparagi to sezonowe majowe przysmaki.Szybkie w przygotowaniu i łatwe a w sezonie przede wszystkim tanie. Ja kupiłam szparagi zielone.Poobcinałam twarde końcówki, ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, cukru i kroplą soku z limonki. Gdy już były miękkie włożyłam do naczynia żaroodpornego i zabrałam się za przygotowanie sosu beszamelowego.

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz i gałka

Masło roztapiamy w garnuszki i dodajemy mąkę i szybko mięszamy by nie powstały grudki i wlewamy wolno mleko ciągle mięszając sos. Gdy uzyskamy gładki sos i gęstniejący przyprawiamy i zalewamy szparagi. Na koniec posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku w 200*C. Ja serwowałam z jajkiem sadzonym. 

10:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 maja 2010
CZas na otwarcie sezonu grillowego...

 Sezon wiosennego grillowania rozpoczęliśmy na majowym wyjeździe do Łęczycy.

Ale koniec lenistwa i czas do pracy.Dziś mój syn wyjechał na wycieczkę w okolice Gdańska(ale pogoda im nie dopisuje...)a ja mam czas ciut przystosować się do mojej nowej pracy w sekretariacie szkolnym...Jedynym problemem jest to ,że mój dyrektor jest rasowym i nałogowym palaczem, a mnie potem głowa boli od zadymionego pokoju...ble...

Po obiedzie zaserwowanym przez mojego męża(pierożki) ja zaserwowałam deser:

MAŁY DESER KIWI;

  • 2 owoce kiwi
  • bita śmietana (na mleku)
  • lody wg uznania
  • polewa malinowa

Kiwi obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki i okładamy całe boki pucharków. Już gotową bitą śmietanę wykładamy na dno pucharka i polewamy polewą.Powinna być polewa kiwi ale ta malinowa bardziej mi kolorystycznie pasuje. Teraz wykładamy 2 gałki lodów i znów bita śmietana. Dekorujemy owocami kiwi i...polewą... Słodkie jak diabli ale dzisiejszy zimny dzień trzeba jakoś sobie osłodzić!

 

Mniam i smacznego!

Tagi: desery
22:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi