mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
czwartek, 31 maja 2012
rozwiń myśl: KONKURS

Moje zgłoszenie konkursowe:

KIEDY MYŚLĘ O TRUSKAWKACH MAM OCHOTE NA…MOJE CIASTO A’LA TIRAMISU.

To w sumie ulubione ciasto mojego męża i potrafi je wcinać dosłownie garściami. Ten pyszny deser jest modyfikacją przepisu na tradycyjne TIRAMISU. Szybkie do wykonania, bardzo proste i wystarczy tylko fantazja w dekoracji. A to już w 99% dekoracja truskawkowa …z dużych, soczystych, pachnących truskawek, które dodaje również do środka deseru. A oto przepis: 

"TIRAMISU" TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO:

  • Duże,soczyste, pachnące truskawki
  • 500g sera mascarpone
  • 400ml śmietanki deserowej 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Biszkopty okrągłe 1 op.
  • Biszkopty „kocie języczki”  1 op.
  • Pół szklanki mocnej kawy ( osłodzonej)
  • 100ml rumu

 

Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek i odstawiamy. W tym czasie zaparzamy  kawę (rozpuszczalna) i słodzimy, dolewamy rum. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i ubijamy dodając cukier puder.  Gdy ubijemy na sztywno - małymi porcjami dodajemy ser mascarpone ciągle miksując ( na mniejszych obrotach). Powstanie nam sztywna, puchowa i maślana masa.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami okrągłymi maczanymi w kawie z rumem. W około ustawiamy „kocie języczki” . Na biszkopty wykładamy połowę masy serowo –śmietanowej i znów kolejną warstwę biszkoptów okrągłych nasączanych kawą. Teraz najlepsza część: nasze truskawki! Cała kolejna warstwa to nasze truskawki, ściśle układane. Na nie wykładamy drugą część masy  i tu pracuje nasza fantazja w dekorowaniu wierzchu truskawkami. Schładzamy w lodówce przez około 2h.

ser

ser1

ser2

ser3

czy jest coś bardziej przyjemnego niz miseczka takich wspaniałych truskawek?

 

                             

 

Tagi: ciasta
21:27, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 30 maja 2012
artykuł na "TERAZ PŁOCK'

A to mój kolejny artykuł:

http://www.terazplock.pl/wiadomosc/20905_konkurs_z_okazji_dnia_dziecka_plock/

zapraszam wszystkich płocczan do konkursu tego i innych, jakie organizuje portal.

Tagi: różne
20:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tej Pani nie obsługujemy

t

TEJ PANI NIE OBSŁUGUJEMY

Zdażyło Wam się kiedyś nie zostać obsłużonym w lokalu? Ja raczej jestem zapraszana do lokali-dobrych oczywiście restauracji-ale po raz pierwszy nie  zostałam obsłużona, wrecz zostałam wyproszona...heh! Szczyt braku kultury!

Dzis tj. 30 maja wreszcie doczekałam się wypłacenia mi zaległej wypłaty za miesiąc marzec. Tak po prawie 2 miesiącach. I to dobre,bo mi wypłacono, ale nie w tym rzecz. Właściciel restauracji odmówił obsłużenia mnie...a na dodatek wyprosił gościa z jakim byłam ..hahahhaha. No cóż, widocznie: jaki właściciel takich chce mieć klientów, na szczęście do tego pokroju ludzi się nie zaliczam. Nie dziwie się że wszyscy go unikają...

Tagi: różne
19:33, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 28 maja 2012
tort urodzinowy HELLO KITTY

hello1

Kolejny ciekawy torcik i podobno(wg mojego osobistego krytyka) lepszy od poprzednich.

hello2

hello2

Urodzinowy, słodki i truskawkowy...





Tagi: torty
07:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 maja 2012
mój artykuł

Mój artukuł:

http://www.terazplock.pl/wiadomosc/20821_za_co_kochamy_nasze_mamy_26_majadzien_matki_konkurs_plock/

i oczywiście ufundowana przeze mnie nagroda konkursowa:

mam1

mam3

Oczywiście  nie obyło sie  bez zyczeń dla MOICH MAM: i tej mojej rodzonej ( w  hospicjum) i teściowej, która zastepuje mi teraz moja mamę. 



Tagi: torty
13:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czas na rabarbar

Teraz króluje rabarbar. U mnie pojawiły się do obiady kompoty rabarbarowe z jabłkiem i cynamonem  i ciasta np: drożdżowe z kruszonka ale i sama podjadam rabarbar taki surowy maczany w cukrze...smak z dzieciństwa, heh.

DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łodygi rabarbaru

Kruszonka, CUKIER PUDER

W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia.Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać.Dodać ciepłe mleko, olej oraz mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie, posypać je po wierzchu mąką i uformować w misce kulę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosniecia na pół godziny.Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć  i
lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia i znów zostawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć, obrać i posypać cukrem pudrem, nastepnie powciskać w ciasto. Składniki na kruszonke( masło, maka i cukier) posiekać i po wyrobieniu pokruszyć na ciasto. Piec w piekarniku nastawionym na 180* przez około 45min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

dr1

dr2

ciasto jak zwykle nie miało szansy na wystygnięcie...

Tagi: ciasta
13:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kolorowy schab na talerzu

Któregos dnia pomysł na obiad narodził po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego w TV. Oczywiście czasem  dodatki do potraw są jakoś przeze mnie nieakceptowane lub wręcz nieznane ale sobie sama przepis modyfikuję.  A oto przepis na kieszonki schabowe:

SCHABOWA KIESZONKA:

  • 1 kg schabu( może być z kością)
  • brokuła
  • ser mozzarella- kulka
  • szynka parmeńska
  • mąka
  • sół, pieprz, papryka, curry
  • pieczarki
  • śmietana 36%
  •  koperek

Schab dzielimy na około 6 grubych części. Brokuła blanszujemy a nastepnie smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku. Ugniatamy widelcem na miazgę. Odstawiamy.

W plastarch schabu robimy tzw. wejscie-kieszonkę. Do środka wkładamy plaster sera, łyżke masy brokułowej i plasterek szynki parmeńskiej. Spinamy wejście wykałaczką i każdego schaba nafaszerowanego obtaczamy w mące z przyprawami( sół, pieprz, papryka, curry wg uznania).

kiesz1

kiesz2

Smażymy każdą porcje  obustronnie. Wykładamy do naczynia żaroodpornego . Na powstałym podczas smażenia " sosie" smażymy pokrojone pieczarki, podlewamy odrobiną wody, dodajemy koperek( ewentualnie doprawiamy do smaku) i zagęszczamy śmietanką. Sos wylewamy na nasze schabowe i zapiekamy przez koło 20 min. Tuż przed końcem pieczenia na każdego schabowego wykładamy po plasterku sera;

kiesz3

Podajemy z brokułami...

kiesz4

kiesz5

Szybki i dość prosty obiad a tak wyrafinowany...heh!

13:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
testowanie

Zostałam poproszona o przetestowanie pewnych wypieków tj. babeczek. zdały test. Sa wyśmienite w smaku, wyraziste, nie krusza sie za szybko, nie "rozklejają " sie pod wpływem zawartości. I apetycznie wygladają:

bbb

bbb1

Tagi: ciasta
12:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 maja 2012
mała zmiana

Dziekuję za wychwycenie błędu w moim przepisie i sposobie pieczenia pizzy. Wkradł mi się błąd - zamiast 3 wpisałam 43 minuty. Bardzo przepraszam i juz zmieniłam. Dziekuje za czujność. Pozdrawiam.

Tagi: różne
17:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 maja 2012
pizza dla łakomczucha

Któregos dnia mój syn chciał bym zamówiła  telefonicznie mu pizze. Ale unikam takich posiłków zwłaszcza dla mojego nastolatka.Wole sama przygotować taki posilek a poza tym wiem co mu daje(bez dodatków chemicznych czy innych ulepszaczy).

Pizza dla nastolatka:

  • 2dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • żółtko
  • 2 szkl.mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione dla dziecka dodatki

Cukier ucieramy z drożdżami i odstawiamy na chwile. Dodajemy żółtko, oliwę i sół oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na około pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoja objetość wykładamy i formujemy nasze ciasto w PIZZE. Rozkładamy placek na papierze do pieczenia posmarowanym troche oliwą. Znów odstawiamy dosłownie na 15 min. W tym czasie ja smażyłam pieczarki, paprykę z przyprawami. Wracamy do naszej pizzy, smarujemy troche sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200*C na 3 min. wyjmujemy pizze i wykładamy dodatki ( ja dodałam również plastry szynki) i znów pieczemy około 12 min. na koniec dodajemy ser żółty i piekłam jeszcze 3 min.

pic1

pic2

pic3

smacznego ...

Tagi: obiady
10:20, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 23 maja 2012
Płockie lasy z konwaliami...

l1

l2

l3

l4

l5

l6

l7

l8

l9

l10

l12

a konwalie pachniały w domu przez kilka dobrych dni...

Tagi: różne
18:16, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 maja 2012
wycieczka na konwaliowe pole

Jutro zamieszcze wpis o mojej niedzielnej wycieczce na konwaliowe pole...

Tagi: różne
21:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedzielny obiad dla znajomego

Znów miałam przyjemność przygotować obiad dla znajomego. To dla mnie ogromne wyzwanie a zarazem doświadczenie( catering). W menu pojawiły sie takie dania:

  • zupa pomidorowa na goloneczkach z domowym ( u mnie tylko taki) makaronem
  • poledwiczki WARKOCZE z sosem maślakowym na bazie sera brie
  • kaski z poledwiczek drobiowych dla najmłodszych
  • marchewka z chrzanem na ostro
  • sałatka z ananasem w ananasie
  • sałatka a'la Adam
  • ciasto" nietypowe" tiramisu

Wczesnym rankiem udałam sie na zakupy a najlepsze produkty potrzebne do mojego cateringu kupiłam w "starej wędzarni" i w "Piotrze i Pawle":

SAŁATKA Z ANANASA W ANANASIE:

  • 2 dorodne ananasy świeże
  • poledwiczki drobiowe( curry)
  • seler naciowy
  • orzechy włoskie
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyzki śmietany lub jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz

Ananasa wraz z "grzywką" przekrawamy wzdłuż i wycinamy środek. Pozostanie nam niby miseczka. Poledwiczki drobiowe ( pokrojone w paseczki) smażymy na oliwie i doprawiamy curry, sola i pieprzem. Odstawiamy do wystygniecia. Seler naciowy kroimy w plasterki, brzoskwinie obieramy i również kroimy w kawałeczki. Dodajemy pozbawionego twardego środka ananasa( kostka). Orzechy włoskie ( ćwiartki) prażymy na suchej patelni, troszkę solimy. Wszystkie składniki łaczymy. Majonez łaczymy ze śmietana, doprawiamy, dodajemy sok i skórke z cytryny, dodajemy do naszych składników. Mieszamy i wypełniamy składnikami nasze połówki ananasów.

anana1

anana2

SAŁATKA A'LA ADAM:

  • sałata lodowa
  • owoc granatu
  • wędzone plastry łososia
  • ser pleśniowy brie(blue)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sok z połowy cytryny
  • sól, ostra papryka

Sałatę dzielimy w kawałeczki, ser kroimy w kwadraciki, łososia tniemy w małe cząstki, a na wierzch wykładamy owoce ze środka granatu. Polewamy wszystko dresingiem  z oliwy, musztardy, wody, miodu, soku z cutryny i przypraw. Eksplozja smaków!

brie

POLĘDWICA W WARKOCZU:

  • poledwiczki
  • mix przypraw: curry, pieprz, sól, papryka ostra, ziła prowansalskie,
  • mód
  • oliwa

Polędwiczki po umyciu i odkrojemiu błon nacinamy wzdłuż ( nie do końca) i nacieramy przyprawami. Zaplatamy warkocz i odstawiamy na godzine do lodówki. Po tym czasie smazymy na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła tak by nam sie tylko zamknęly pory w miesie. Każda polędwiczke zawijamy w folie aluminiowa i zapiekamy w piekarniku przez około 15 min. Odwijamy folie i sa poledwiczki gotowe do podania. nie nalezy przedłużać czasu pieczenia bo będa zbyt suche.

warek1

SOS GRZYBOWY DO MIĘS;

  • mrozone maślaki 500g
  • suszone podgrzybki ( proszek)
  • ser brie blue 1 op.
  • 200ml śmietany 36%
  • koperek świeży
  • odrobina cukru trzcinowego

Grzyby dusimy w "sosie" pozostalym od pieczenia poledwiczek około 30 min. Dodajemy proszek grzybowy z prawdziwków, dodajemy ser pokruszony i czekamy az się nam rozpusci. Dodajemy śmietane i jeszcze chwile dusimy. Na koniec dodajemy odrobine cukru( ser daje nam charakterystyczna goryczkę) i pokrojony koper, sos gotowy.

warek2

tuż przed podaniem poledwiczek polewamy sosem.

Jako dodatek do obiadu zaproponowałam surówke z marchweki z chrzanem na ostro i młode ziemniaki.

Dla najmłodszych przygotowałam grillowane kaski z poledwiczek z kurczaka panierowanych w : bułka tarta, płatki kukurydziane pokruszone, wiórki kokosowe, sezam.

Na deser zaproponowałam :

NIETYPOWE TIRAMISU:

  • 500g serka mascarpone
  • biszkopty
  •  mocna kawa z rumem
  • 400ml smietanki  deserowej 36%
  • dekoracja: truskawki, pałeczki, mięta

Ser ucieramy delikatnie, dodajemy ubitą smietanke z odrobina cukru pudru. Czekolady roztapiamy w kapieli wodnej i po jej wystudzeniu równiez dodajemy do serka. Łączymy. W tortownicy wykladamy biszkopty zamaczane w kawie z rumem, wykładamy połowę schłodzonej masy serowej, znów warstwa biszkoptów ( kawa rum), warstwa pokrojonych truskawek i druga warstwa masy serowej. Gotowe. Boki wykladamy pałeczkami( wafelki nadziewane czekoladą) i dekorujemy całymi truskawkami i listkami mięty.

tr11

tr22

tr33

Jak zwykle smakowało...



Tagi: catering
21:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
oj te moje pomysły

Piątek...jak to zawsze bywa weekendu poczatek. A na moim stole króluje łosos, ulubiona ryba mojego męża. Tym razem usmazyłam w cieście piwnym. do ryby zaserwowałam kluski "kopytka" z koperkiem i marchewkę z chrzanem:

kopytka z koperkiem

ŁOSOŚ W CIEŚCIE PIWNYM:

  • łosoś bez skóry(filet)
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki
  • pół szklanki piwa
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Łososia po umyciu pozbawiamy ewentualnych ości i porcjujemy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny( odstawiamy do lodówki). Ja ostatnio dodaje do ryb pieprz cytrynowy- polecam REWELACYJNY!

Jajka dokładnie roztrzepujemy, solimy, dodajemy stopniowo mąkę i piwo. Ciasto powinno mieć konsystencje gestego ciasta naleśnikowego. Rybe "panierujemy" w cieście i smażymy na oliwie( patelnia grillowa).

KOPYTKA Z KOPERKIEM:

  • ugotowane i ostudzone ziemniaki
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • koperek drobno posiekany

W zależności ile mamy ugotowanych ziemniaków( przeciśniętych przez praske) tyle dodajemy mąki. Ja mam taka zasade: 3/4 części ziemniaków i 1/4 część mąki. Jajko dodajemy do masy ziemniaczanej i stopniowo ugniatamy dodając mąkę i sól. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Pod koniec dodajemy sporą ilość koperku. Z ciasta tworzymy wałeczki i kroimy w tzw. kopytka. wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu całkowitego wypłyniecia klusek.

Jesli chodzi o marchewke to uwieklbiam taką z chrzanem, na ostro. Po starciu marchewki dodaje odrobine cukru trzcinowego, potem dodaje spora łyżke chrzanu i łyżke śmietany lub gęstego jogurtu. Solę, pieprzę i surówka gotowa. Na ostro.

Piątkowy wieczór  spędziliśmy na balkonie...relaks i piwo... po prostu weekend!

Tagi: ryby
14:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 maja 2012
Prawie WEEKEND

Wczoraj kupiłam mojemu synowi deskorolke..aż się boję ile razy będę odwiedzała szpital, hahaha,zakupiłam również pełno ochraniaczy-tak dla własnego spokoju. Podobało mi się, jak próbował mój mąż śmigać na deskorolce..to był widok!

Znalazłam na pewnym blogu przepis na maślane ciasteczka z jagodami. Ja troszke udoskonaliłam ten przepis i wyszły naprawde rewelacyjne.

CIASTECZKA OWSIANE:

  • 175 g margaryny
  • żółtko
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szkl. mąki

Margaryne ucieram z cukrem, dodaje żółtko oraz pozostałe suche składniki. Ciasto dziele sobie na 3 części z których tworze wałeczki. Z tych wałeczków powstają 0,5 cm plasterki-ciasteczka. W środku palcem robię wgniecenie (na powidła). Układam ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 18-20min.

owsiane1

owsiane2

Ciasteczek wyszło mi około 30szt. We wgłebienia w ciasteczkach nakładałam powidła jagodowe. Mąż się ucieszył, że ciasteczka są "dietetyczne" bo owsiane..heh. i zjadł połowe..

Tagi: ciasta
11:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 maja 2012
WEGA cd.

Ostatnio nie dokończyłam przepisów wega... wiec dokańczam.

PIECZARKI NADZIANE:

  • kilka dużych pieczarek
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  •  1 surowe jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • natka pietruszki
  • przyprawy
  • cebula poszatkowana w kostke
  • ser parmezan tarty

Pieczarki myjemy, pozbawiamy ogonków które drobno kroimy. Cebule również drobno kroimy i podsmażamy na oliwie wraz z drobno pokrojonymi ogonkami pieczarek. Doprawiamy. Ugotowane jajka rozgniatamy, dodajemy ostudzone pieczarki z cebulą, dodajemy surowe jajko, posiekana natke pietruszki i bułke tartą. Takim farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Każdą pieczarke posypujemy parmezanem i pieczemy w piekarniku bądz na grillu.

p77

p88

Przekąska najlepsza na gorąco..

A juz na deser również dla wegetarian smaczne i dośc AGRESYWNE deserowe cudeńko:

t0

bardzo alkoholowe TIRAMISU:

ttt111

Uwielbiam ten kremowy smak...niestety nie było to deserowe cudeńko dla mnie...heh

t222

Smakowało zapewne...

Tagi: catering
11:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 maja 2012
Impreza WEGA

Miałam oststnio zadanie by wymyślić coś dla wegetarian. szukałam jakies fajne potrawy i wymyśliłam:

a) łosoś z zielonym dodatkiem

b) sałatka

c) surówka

d) tiramisu

e) pieczarki faszerowane

ŁOSOŚ POD ZIELONĄ PIERZYNKĄ:

  • 4x 300g łososia ( filet b/s)
  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bonu ( bobu)
  • sok z połówki pomarańczy
  • 4 łyżki smietany 36%
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanych ziół: bazylia, mieta, natka pietruszki, szczypiorek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Łososia myjemy, wyciagamy ewentualne ości i nacieramy sola i pieprzem( najlepiej cytrynowy), zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie bon rozdrabniamy, dodajemy kapary opłukane, poszatkowane zioła, wyciśniety zabek czosnku i dodajemy sok z cytryny( 2 łyżki) i oliwe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowa zielona salsa!

Przygotowyjemy filie aluminiową i papier do pieczenia. Na ten zestaw układamy łososia, na nim wykładamy salse i po jednej łyżce śmietany:

łbon1

tak ułożonego łososia pakujemy w tzw. kanapki:

łbon2

Zapiekamy w piekarniku w 200*C przez około 12-14min. lub pieczemy bezpośrednio na grillu.

TABBOULEH;

  • 1 szkl. kaszy kus-kus
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  •  10 listków mięty
  • zielony ogórek
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Gotową kasze kus-kus łączymy z poszatkowana natką i miętą. Dodajemy pokrojonego pomidora( bez skórki, bez pestek) oraz ogórka( bez skórki i bez pestek), oraz poszatkowana cebule. Sok z cytryny łączymy z oliwą i wyciśnietym czosnkiem,doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy do mieszanki kus-kus. Sałatka gotowa:

kkdlafr

Ta typowo wegańska sałatka jest dodatkiem do łososia w/w .

SAŁATKA Z AWOKADO:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sezam
  • garść kolendry
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek, sok z 1 cytryny

Awokado obieramy, pozbywamy sie pestki i kroimy w kostke. skrapiamy sokiem z cytryny by nie czerniało. Dodajemy pomidorki pokrojone na pół, papryke w kostke, i dodajemy kolendre. Zalewamy sosem z oliwy, przypraw i soku z cytryny. Na koniec posypujemy prażonymi ziarenkami sezamu:

salawokado

smakowity dodatek.

CDN.

Tagi: catering
14:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
BARDZO PRACOWITY WEEKEND

Ten weekend był tak pracowity,że jeszcze dziś we wtorek odpoczywam. Wszystko to za sprawą komunii i gotowania z tej okazji dla koleżanki. Torciki też się posypały... Oto one;

tkom1

tkom2

tkom3

tkom4

tkom5

tkom6

tkom7

tkom8

tkom9

....a teraz czas na odpoczynek...

Tagi: torty
12:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 maja 2012
cos na ząb podczas szkolenia

Jak mój mąż opowiada czasami jakie to pyszne kanapki jadł podczas szkolenia to aż ślinka cieknie.Należy pamietać o pewnych zasadach przygotowując takie przekąski. Ja ciagle ucze sie na własnych błedach ale podam kilka przepisów na takie " coś na ząb":

KORECZKI:

hmm, koreczki mozna wykonać na 1000 sposobów, ale nalezy przede wszystkim pamietać o zachowaniu odpowiedniej wielkości koreczka. tzw. na gryza(na kęs). Najbardziej popularne koreczki to z szynka i serem, pomidorek koktajlowy i ser mozzarella, ser i oliwki..smakowo można ulec fantazji:

katfr1

katfr2

katfr3

Nie należy przesadzać i z ilością elementów składowych koreczka i z wielkością tych elemenów, ale przede wszystkim smakowo muszą te elementy się zgrać. Ja lubie śledziki w koreczkach, ale nalezy dopasować produkty do charakteru posiłku. Jesli to jest począstunek podczas szkolenia to śledzik odpada! Zastapiłam śledzika paluszkami krabowymi...

Jeśli chodzi o kanapki: najczęściej bazujemy na mini kanapkach z bagietek. Ja dodałam również kilka kanapek z ciemnego pieczywa razowego. i tu znów możemy fantazjować z elementami na kanapkach ale też z umiarem. Hitem  u mnie okazały się kanapki z pastą jajeczną i świeżymi dodatkami tj. rzodkiewka, ogórek, pomidor. Na poczęstunkach nie może zabraknąć kanapek z łososiem i takie też zaserwowałam. Jak łosoś to oczywiście koperek i kapary:

katfr4

katfr5

katfr6

należy również zadbać o zestaw " słodyczy" oraz napoje i nie tylko kawa( tu cukier i śmietanka do kawy czy mleko) i herbata ( tu cukier i cytryna).

katfr7

nie zapominamy o zastawie ...oraz o serwetkach.

Teraz tylko zajadać.

Tagi: catering
19:17, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 maja 2012
Miało być tak miło...

Syn na wycieczce... cisza spokój, "nicnierobienie"... i bardzo dużo telefonów...hahaahah! Jak tylko wznowiłam swoją działalność" kuchcikowania" nastało wielkie BUM! Nie bym narzekała...

W poniedziałek zapytałam się męża co na obiad...padło: NIC. A jednak moje zboczenie zawodowe dało się we znaki:

"ŚMIETNIK" NA OMLECIE:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • dodatki tj: papryka , szynka, kiełbasa, sery, cebula, bazylia, koperek

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka , mąke i jogurt delikatnie łącząc. Doprawiamy. Dodajemy do ciasta pokrojone wędliny i smażymy dwa grube omlety.  Oddzielnie przyszykowałam farsz czyli smażoną cebulę z papryką i przyprawami. Nakładam farsz na omleta , posypuje serami i zapiekam chwile w piekarniku. Dekoruje pomidorami i bazylią oraz koperkiem:

placek

I obiad gotowy.

W sumie miałam wiele wedlin( skrawków) w lodówce i udało mi się je wykorzystać. Bardzo nie lubie jak marnuje mi się jedzenie i staram sie nie wyrzucać nawet tego co jakos mi nie "wyjdzie". Tak właśnie ostatnio piekłam pewne babeczki- mufinki- i dodałam za dużo kakao. Babeczki były wręcz gorzkie.Nie dało sie ich jeść. Babeczki odstawiłam do tzw. wyschnięcia i zmiksowałam je. a co dalej?

SERNICZEK NA ZOMNO NA SPODZIE KAKAOWYM;'

  • około 10 zmiksowanych babeczek kakaowych- proszek około 30dag.
  • pół masła ( 125g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane
  • 2 różne galaretki

Babeczkowy proszek łączę z masłem i cukrem. Wyklejam ciastem małą tortownicę i zapiekam przez 10 min w 180*C. Galaretke rozrabiam w szklance wrzątku i gdy ostygnie dodaje 2 serki. Gdy nasz spód się upiecze studzimy. Gdy jogurtowo - galaretkowa masa zaczyna nam tężeć zalewamy spód i wstawiamy do lodówki. Nastepnie kolejną galaretkę znów rozrabiamy w szklance wody i po zastygnięciu masy z lodówki nasza galaretke wylewamy i znów do lodówki. Gotowe ciasto;

bspod1

bspod2

Ciasto smakowite...nawet mąż zabrał połowe do pracy dla kolegów i koleżanek.



09:56, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 07 maja 2012
Zygzak....

kolejny torcik...

zmc1

zmc2

zmc3

zmc4

Wszystkiego najlepszego Mateuszku!

Tagi: torty
10:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 maja 2012
moje kolejne torty

Heh w tortowym świecie..szaleństwo:

tm1

tm2

tm3

Oraz kolejne moje dzieło:

tst1

tst2

tst3

tst4

tst5

tst6

A już niedługo torty na komunie...

Tagi: torty
12:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
grill cd.

Jeśli na grilla mamy juz prawie wszystko to na deser nie powinno zabraknąć sałatki owocowej np. z lodami czy bitą śmietaną. Teraz sezon na świeże owoce nie zaczął sie, ale mamy dostepne i winogrono, i pomarańcze i mandarynki i ananasa oraz można sie posiłkować owocami z puszki tj. brzoskwinie czy owoce koktajlowe. A nawet spotkałam arbuza...

Wszystkie owoce kroimy wg upodobań, schładzamy w lodówceskrapiamy tuz przed podaniem białym półsłodkim winem i gotowe:

owoc

Kolejnym bardzo lubianym dodatkiem do mięs grillowanych jest cukinia:

CUKINIA Z PARMEZANEM:

  • cukinie
  • jajka
  • bułka tarta
  • sezam
  • starty parmezan
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • przyprawa do grilla pikantna

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki centymetrowe. skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Odstawiamy by cukinia puściła sok. Następnie osuszamy plasterki ręcznikiem papierowym i kolejno panierujemy w jajku potem w tartym parmezanie a na koniec w bułce z sezamem. układamy na tacy do grillowania.

cuk

A gdy juz wszystko jest gotowe...można zaczynać grillowanie . Pogoda wspaniała więc?

Do dzieła!

Tagi: grill
11:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
grill cd.

Aby grilowanie i piknikowanie się udało to co nam jeszcze potrzeba? Piwa!... hahahah.Też oczywiście ale jeszcze ważnym elementem są sałatki i surówki:

KREWETKOWY MIX:

  • 2 opakowania krewetek mrożonych ( lub jak ktos woli wraz z obieraniem-świeże)
  • 3 ząbki czosnku
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • sos do sałatek francuski
  • oliwa

Krewetki najwazżniejsze to podsmażyć na oliwie, w krórej wczesniej smażyliśmy ząbki czosnku( wyrzucamy go po usmażeniu). Na gorącą oliwę wykałdamy krewetki skropione sokiem z cytryny( rozmrożone) zamarynowane w pieprzu cytrynowym i w słodkiej papryce. Na półmisek wykładamy mix sałat, dodajemy pokrojone pomidory oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Polewamy przygotowanym sosem a tuż przed podawaniem wykładamy krewetki( można je chwilke dosłownie podgrzać na tacce grillowej):

krgril1

krgril2

WARZYWNA BOMBA;

  • sałata lodowa
  • pomidory
  • rzodkiewka
  • czerwona cebula
  • kukurydza konserwowa
  • por
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
  •  sół, pieprz, czosnek
  • oliwa

Warzywa kroimy wg upodobań, dodajemy odsączoną kukurydze, dekorujemy listkami bazylii i pietruszki, doprawiamy oliwą połaczoną z sokiem z cytryny wraz z solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną:

salgril

CYKORIA W ROLI GŁÓWNEJ:

 na sałatke z cykorii jest mało chetnych, ponieważ cykoria ma specyficzny smak, ale do grillowanych mięs ta sałatka jest rewelacyjnym dodatkiem:

  • 4 różne papryki kolorystycznie
  • pomidory
  • sałata lodowa,
  • cykoria
  • cytryna
  •  mandarynki
  • orzeszki ziemne prażone w słodkiej papryce
  • sos grecki sałatkowy

Pamietamy o jednej rzeczy, cykorie po pocięciu należy szybko skropić sokiem z cytryny, bo może stać się gorzkawa! Sałaty mieszamy z prażonymi orzeszkami, pokrojonym pomidorem, mandarynkami w ćwiartki i paseczkami kolorowych papryk. Wszystko polewamy sosem greckim sałatkowym. Dekorujemy kawałkami mandarynek:

mang

Oczywiscie grill nie obedzie sie bez chłodnika:

CHŁODNIK:

  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek szczypiorku cienkiego
  • pęczek koperku
  • duży zielony ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • maślanka
  • jogurt grecki light
  • kefir

Botwinke kroimy wraz z liśćmi drobno i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W garnku mieszamy maślanke z jogo i kefirem i dodajemy pokrojonego drobno ogórka i starte na tarce rzodkiewki. Dodajemy schłodzoną i odcedzoną botwinke i na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy koperek. Schładzamy mksymalnie i tuz przed podaniem dodajemy ćwiartke jajka ugotowanego na twardio i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem:

chł

GRILLOWANE ŚLIWKI W BOCZKU:

  • śliwki suszone
  • plastry wędzonego boczku
  • orzeszki ziemne
  • 3 kieliszki wódki
  • zabki czosnku
  • olej
  • mielona słodka papryka
  • rozmaryn suszony
  • sól, pieprz

Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy do lodówki. W tym czasie orzeszki prażymy na oliwie na której wcześniej smażyliśmy ząbki czosnku. Orzeszki posypujemy papryką i solimy. Prażymy chwilke i tuż przed zdjęciem z patelni posypujemy rozmarynem. Odstawiamy do wystudzenia. Nasze śliwki wyjmujemy z lodówki( powinny wchłonąć wódke i być miękkie). W miejsce gdzie była pestka wciskamy nasze orzeszki i śliwke zawijamy w plaster boczku. Jeszcze do środka rulona wciskamy kilka orzeszków i nadziewamy na wykałaczkę. Można podczas grillowania na ruszt połozyć świeży rozmaryn..

sliwki



Tagi: grill
11:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
grillowe "co nie co"

Heh poczatek maja był wspaniałym okresem na grillowanie. Jak ktoś sobie wcześniej ustalił wolne w pracy to nawet "wyszło" dziewięc dni labów, wolnego i "nicnierobienia"- np. mój mąż! ja miałam dosć pracowity czas. Ale tak po kolei. Podam kilka przepisów na grillowe dania mojego wykonania:

GRILLOWANE PAPRYCZKI PO GRECKU:

  • 8 papryk czerwonych (po jednej na osobę)
  • ser feta sałatkowy
  • tosty do grzaneczek
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • świeży czosnek
  • pesto bazyliowe
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Papryki gotujemy w całosci w delikatnie osolonej wodzie około 3-4 min. Wyjmujemy i studzimy. Chodzi nam jedynie o zmiękczenie papryczek. Zcinamy im kapelusze, pozbywamy się gniazd nasiennych i  nacieramy w środku pesto. Z tostów należy przyszykować małe grzaneczki smażone na oliwie ( z czosnkiem). Teraz nadziewamy nasze papryczki: ser feta drobno pokruszony, pomidorki w połówkach, grzanki, znów troche pesto, i tak do pełności papryk. Na wierzchy układamy listki świeżej bazylii. przykrywamy kapeluszem i zawijamy papryki w folie aluminiową wraz z resztą grzanek czosnkowych (wsiąknie w nie płyn podczas grillowania). Grillujemy na tackach na grillu.

pg1

pg2

FRANCUSKIE BUŁECZKI:

  • gotowe ciasto francuskie ( 2 płaty)
  • duże pomidory
  • ser feta( lub inny ale dość słony)
  • listki bazylii
  • czarnuszka
  • sól, pieprz

 Płaty ciasta przekrawamy wzdóż i potem na 3 częsci tak by wostało nam 6 kawałków na ciastka. na każdym centralnie ukąłdamy plaster duży i gruby pomidora, odrobine tylko pieprzymy, nastepnie kilka listków bazylii i na to pokryszone kawałki sera. Składamy ciastko w tzw. koperte i wierzch smarujemy odrobiną oliwy. wszystkie ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do zezłocenia sie ciasteczek. Po wyjeciu wierzch posypujemy czarnuszka i układamy na tackach do grillowania i układamy przed podaniem np. mięs na kilka chwil.

frg1

frg2



Tagi: grill
10:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Top Blogi