mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
czwartek, 30 maja 2013
torcik dla Mai i Ani

TORT DLA BLIŹNIACZEK:

Tata na 1 urodziny swoich córeczek zamówił u mnie torcik. Miła być piętrowy i w efektowny. Mam nadzieję, że podołałam wyzwaniu:

mia1

mia2

mia3

mia4

mia5

Torcik na jasnym biszkopcie z masą truskawkową i świeżymi truskawkami. Delikatnie nasączany. Waga prawie 3,5kg!



Tagi: torty
19:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
koniec maja...

I koniec maja nadszedł, czyli skończył się najbardziej pracowity miesiąc dla mnie. A w lipcu zaczynam remont mojej kuchni. NARESZCIE!

Ale zanim "zamknę" podwoje swojego królestwa mogę jeszcze poszaleć.

CIASTO KUKUŁKA:

  • 400g cukierków kukułka
  • 300g miękkiego masła
  • około 400 g herbatników maślanych
  • 4 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1l mleka 3,2 %
  • 1 łyżka cukru

Połowę mleka należy zagotować wraz z kukułkami do rozpuszczenia cukierków. W drugiej części mleka rozpuszczamy budynie i gotujemy je w kukułkowym mleku do zgęstnienia budyni. odstawiamy budyniowa masę do wystygnięcia. Mało ucieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy stopniowo masę budyniową i ubijamy. Dno keksówki wykładamy warstwą herbatników i wykładamy 1/3 część masy maślano budyniowej, następnie znów herbatniki i masa i herbatniki i masa i na koniec herbatniki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.

kukułka1

kukulka2

Jak zapytałam się mojego syna czy wie z czego jest to ciasto...nie zgadł, a jak podpowiedziałam, że z cukierków kukułka to zdziwiony zapytał: z czego? po prostu nie zna takich cukierków, to nie moje pokolenie...heheheh.

Ale ciasto bardzo dobre! polecam!!!

Tagi: desery
19:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 maja 2013
i do tego nowe torciki

TORT NA 70 URODZINY:

Torcik wykonany dla solenizantki Pani Bożeny.. piękny wiek! Śmietankowo- waniliowy.

70

701

702

TORT ABI (Monster High):

Torcik wykonany na 6 urodziny fanki Abi z Monster High. Smaki truskawka i cytryna.

abi1

abi2

abi3

I jak?

A za tydzień tort piętrowy dla bliźniaczek....

Tagi: torty
20:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
i znów fajny pomysł

I kolejny pomysł na wykorzystanie resztek  z lodówki. tym razem dodatki do makaronu.

ODROBINA WŁOCH NA TALERZU:

  • cukinia lub bakłażan
  • cebula lub por
  • sok lub przecier pomidorowy
  • chili
  • kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor bez skórki
  • makaron ( wg uznania)
  • oliwa czosnkowa

Na oliwie smażymy nasze warzywa pokrojone. Wcześniej gotujemy makaron al'dente i dodajemy do warzyw. Łączymy razem i dodajemy nasz sok lub przecier pomidorowy. Chwile jeszcze podsmażamy i gotowe.

u mnie w tle pojawił się zawieruszony kotlecik...heheheh bo ja mięsożerna kobieta jestem!

mśm1

Smacznego....

19:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pomysł na obiadek

Sprzątanie lodówki to fajna okazja na wymyślanie obiadów z "resztek". U mnie powstał pomysł na kisz:

KISZ Z GRZYBAMI I WĘDLINĄ:

ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 90 g masła

farsz:

  • ok. 25 g wędlin różnego rodzaju
  • 25 g pieczarek
  • kawałek papryki
  • 3 jajka
  • 15 g sera żółtego startego
  • ok. 120 ml kwaśnej śmietany
  • pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • cebula
  • olej do smażenia

Ze składników na ciasto przygotować i wstawić do schłodzenia do lodówki. Wędliny wraz z cebulą i pieczarkami oraz papryką usmażyć. Ciasto rozwałkować i  wyłożyć nim formę na tarte. Ponakłuwać widelcem i piec 10 min w 160*C. Na wierzch wyłożyć farsz i wszystko zalać jajkami połączonymi ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Piec około 15 min w 180*C. Tuż przed końcem posypać wierzch resztą sera.

kiki1

kiki2

do farszu można dodawać to co akurat mamy w lodówce. Końcówki warzyw, wędlin lub mięs. Im więcej różnych składników tym smaczniejszy farsz...

19:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 maja 2013
lekka odmiana

Ponieważ jestem non stop zawalana pracą dopiero na szybko powstają pomysły na domowy obiad. I są to szybkie obiady. Był łosoś, były kluski ziemniaczane z boczkiem, było jajko sadzone a teraz mój mąż zażyczył sobie ...gofry. Jakoś to nie przemawia do mnie jako obiad raczej jako deser ale... 

GOFRY JAKO MAJOWY SZYBKI OBIAD:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Z tej ilości składników wyjdzie nam około 10- 12 gofrów. Ponieważ planowałam więcej wykonać gofrów to składniki podwoiłam.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki a na koniec ubite na sztywno białka. Pieczemy w gofrownicy. Podajemy z bitą śmietaną i owocami lub polewami owocowymi.

g1

g2

SMACZNEGO!

Tagi: desery
19:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 maja 2013
szparagi- afrodyzjak w mojej kuchni

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. W ofercie handlowej obecne są szparagi białe i zielone, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych.  Spożywając szparagi, dostarczymy do naszego organizmu również cennych składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz niewielkich ilości żelaza.                                               

Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w wiosennej diecie.

szp1

W moim menu pojawiły się szparagi połączone z jajkiem sadzonym jako obiad typu bezmięsnego.

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Białe szparagi są
bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek).  Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około
1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm.

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Ale jeśli mamy wątpliwości można delikatnie obrać skórkę. Potem wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki.  Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem
szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Po ugotowaniu wykładamy szparagi na talerz i polewamy klarowanym masłem.

szp2

Smacznego!

Tagi: obiady
08:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 maja 2013
torty komunijne

I z torcikami na komunie tez było trochę pracy. Ale powstały trzy:

TORT NA KOMUNIĘ OKRĄGŁY:

TK1

TK2

TK3

WAGA: 2KG

TORT NA KOMUNIĘ PROSTOKĄTNY:

TK4

TK5

TK6

WAGA: 2,6KG

TORT KSIĄŻKA NA KOMUNIĘ:

TK7

TK8

TK9

WAGA: 3,2KG

Tagi: torty
21:57, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
kolorowe torty

W przerwie od pracy miałam zamówienie na dwa kolorowe torty.

TORT DLA ANI NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

anka1

anka2

anka3

do zamówienia miałam dołączony z netu wzór tortu, ale ja troszkę zmieniłam. Ale moja wersja podobała się bardziej.



TORT URODZINOWY DLA 6LATKA:

SP1

SP2

SP3

...i wszyscy zadowoleni!

A ja wracam do pracy!

Tagi: torty
21:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 maja 2013
domowe wyroby...

Lubię zjeść wyroby domowe, np. pasztety itp. Wiadomo co jest w środku. Bez niespodzianek ... Ostatnio robiłam takie oto mięsne cudeńka:

pwm1

PASZET Z ŻURAWINĄ i KAPARAMI:

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 500g chudego mięsa mielonego
  • 3/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. kaparów
  • 3 jajka
  • 2 namoczone bułki (najlepiej moczone w delikatnym bulionie)
  • sól, pieprz, tymianek
  • papier do pieczenia i foremka keksówka

Wątróbkę należy bardzo drobno poszatkować, połączyć z mięsem mielonym, przyprawami i żółtkami oraz odciśniętymi bułkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do mięsa. Łączymy. Dodajemy żurawinę i kapary. Mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasz pasztet. Pieczemy w 200*C przez około 40min. Studzimy i pasztet gotowy. Połączenie słodkiej żurawiny i słonych kaparów daje fajną kompozycję smakową.

GALANTYNA DROBIOWA z MORELAMI:

  • 3 piersi z kurczaka
  • szklanka suszonych moreli
  • 4 jajka
  • sól, pieprz biały, chili
  • bazylia, estragon
  • 4 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • folia spożywcza + klipsy do spinania lub szpagat kucharski
  • oliwa
  • litr bulionu warzywnego

Piersi z kurczaka należy drobno przemielić. Dodajemy dwa jajka i pokrojone drobno morele. Z mąki, mleka, i pozostałych jajek należy przyszykować ciasto naleśnikowe do którego dodajemy pokrojoną bazylię i estragon. Smażymy 3 naleśniki na oliwie. Doprawione mięso drobiowe dzielimy na 3 części i pojedynczo rozkładamy na folii spożywczej na około wielkość zeszytu A4, na wierzch wykładamy jednego naleśnika. Zwijamy mięso jak kiełbaskę uważając by nie zostawiać pęcherzyków powietrza w środku. Nasze " kiełbaski" spinamy lub związujemy szczelnie szpagatem na końcach. Do garnka z wrzącym bulionem warzywnym wkładamy nasze "kiełbaski". Gotujemy około 30min.  Studzimy i wyjmujemy z folii. Gotowa wędlina na kanapki.

Polecam jako przystawkę. Do tego sos tatarski lub paprykowy.

Tagi: przystawki
21:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 maja 2013
komunie 2013

Maj to oczywiście czas komunii. Mój syn już dawno "po", ale w tym roku ja szykuje dla innych... Oto kilka propozycji na ta okazję:

Dekoracje:

s1

s2

mar

dekoracja stołu to podstawowy element ... a potem:

Przystawki:

  • pstrąg a'la łosoś w warzywach ( ryba po grecku)

rg1

  • sałatka z grillowanym kurczakiem GYROS

gyr1

  • sałatka z łososiem, serem pleśniowym i owocem granatu:

g

  • "wyluzowany" kurczak:

luz

  • domowe wędliny:

ę

  • tort

tksiega1

tksięga2

tksiega3





10:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 maja 2013
małe torciki

TORT PINGWINY Z MADAGASKARU:

mg1

mg2

torcik na 4 urodziny Krystiana. Smak mega cytrynowy. tematem były oczywiście pingwiny.. efekt topniejącej kry lodowej..heheheh!

TORT WIECZÓR PANIEŃSKI:

K1

KUT2

KUT3

 oj te torty....



Tagi: torty
22:17, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
maj maj maj....

Wiedziałam ,że maj będzie ciężkim miesiącem. I tak jest. Komunie...komunie i komunie! Ale nie ma co narzekać. Do roboty!

ZAPIEKANKA Z CUKINI:

  • 3 średnie cukinie
  • około 400g żółtego sera
  • sól, pieprz,
  • 800g mięsa mielonego
  • chili, sól morska
  • odrobina oliwy
  • 3 duże cebule

Cukinie po umyciu kroimy w plastry grubości 5mm. Delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę. Cebule kroimy w piórka, smażymy , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso o wszystko razem dusimy. Na patelni grillowej smażymy plastry cukinii. Na blaszkę wykładamy warstwę cukinii, warstwa startego sera na nią układamy warstwę mięsa z cebulą i znów ser. I tak kolejna warstwa cukinii, sera i mięsa i sera. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa cukinii. Zapiekankę pieczemy w 200*C przez około 15minut. Po około 12 min posypujemy serem wierzch i zapiekamy.

Pycha!

zc1

zc2

można podawać z sosem czosnkowym lub z ketchupem.



22:05, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 maja 2013
kurczaczek na stojaka

W sobotę wieczorem piwo na balkonie a w niedziele na tej butelce "osadziłam " kurczaka. To bardzo prosty sposób na smacznego i soczystego kurczaka. W sam raz na niedzielny obiad.

"OSADZONY" KURCZAK :

  • 1 szt. kurczaka około 1,6kg
  • sól, pieprz, papryka czerwona sproszkowana
  • czosnek
  • tymianek
  • butelka wypełniona bulionem
  • wykałaczki 2szt.

Kurczaka po umyciu i oczyszczeniu nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie "osadzamy" go na butelce z płynem. skrzydełka przymocować można za pomocą wykałaczek a nogi związujemy szpagatem kucharskim. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1h. parujący płyn z butelki spowoduje ,że kurczak będzie bardzo soczysty.

knb1

knb2

i już po pieczeniu:

knb3

mniam.

Tagi: mięsa
10:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 maja 2013
domowe wędzenie

By smakować domowe wędliny można je uzyskać poprzez: upieczenie, ugotowanie i.. uwędzenie. I niech was nie przerazi to, że w dymie będziemy wędzić wędliny. Nie, nie !

Kiedyś wertując przepisy blogerek spisałam taki oto przepis na wędzoną domową szynkę:

DOMOWA WĘDZONA SZYNECZKA:

  • 1.5 kg surowego schabu bez kości
  • sól morska
  • pieprz,
  • zioła i przyprawy wg uznania
  • oliwa

Schab nacieramy ziołami i przyprawami połączonymi z odrobiną oliwy.  Zamarynowany schab przekładamy do foremki keksowej, przykrywamy folią aluminiową i chowamy na 5 dni do lodówki. Każdego dnia schab podglądamy, odlewamy ewentualne soki. Po 5 dniach nasz schab "pakujemy" w skarpetkę! tak! w skarpetkę ... oczywiście czystą ..hihi ..  związujemy szczelnie i zawieszamy w ciemnym i ciepłym miejscu np. za kaloryferem. Nie musi on być włączony. I tak zapominamy o naszym schabie na tydzień!

A potem:

wę1

wę2

jeśli chodzi o przyprawy ja dodałam: słodka paprykę, czosnek, tymianek i majeranek.

Czy jest coś wspanialszego od kanapki z taką wędlinką?



Tagi: przystawki
19:02, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 maja 2013
torty cd.

TORT Z TRAKTORKIEM:

TRA1

TRA2

TRA3

TORT SPIDERMAN:

SP1

SP2

SP3

Tagi: torty
07:55, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
niedziela, 05 maja 2013
5dniowy weekend i 5 torcików

Długi weekend trwał dla wielu aż 9 dni. Majówka 5 dni. A ja miałam 5 zamówionych tortów:

TORT NINJA LEGO:

NINJA1

NINJA2

NINJA3

TORT ŚWINKA PEPE:

PEPE1

PEPE2

TORT MYSZKA MINI:

MINI1

moni2

cdn.

Tagi: torty
17:37, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 maja 2013
ryż jaki pamiętam...

Dawno, dawno temu tak samo jak blok czekoladowy tak i szyszki( kulki) ryżowe to słodkości, które musiało się samemu robić w domu, bo nie było takich bajerów w sklepach jak teraz. Ostatnio pokazywałam synowi jakie to rarytasy się jadało.

DMUCHANY RYŻ - SZYSZKI:

  • duże opakowanie dmuchanego ryżu
  • po 30 dag krówek ciągutek i toffi
  • pół kostki masła

Krówki i cukierki toffi rozpuszczamy w rondelku dodając po kawałku masło. Do dużej miski wsypujemy ryż wcześniej przesmażony na suchej patelni i zalewamy powstałym karmelem. Po chwili w dłoniach formujemy kulki lub szyszki. Odstawiamy do wystudzenia.

dryż1

dryż2

dryż3

doskonała przekąska...

Tagi: desery
17:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
majówka

A miało być 30*C...a tu zimno... ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma! U mnie nawet rozpoczęty sezon grillowy- fakt , że grill elektryczny ale był. Grillowane było mięsiwo a jako dodatek surówka "jak z chińskiej knajpy" :

chs

SURÓWKA JAK Z "CHIŃSKIEJ KNAJPY":

  • główka białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  •  szklanka oleju
  •  łyżka soli
  •  pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Kapustę szatkujemy, łączymy z utartą marchewką. w rondelku podgrzewamy ocet, dodajemy cukier, sól i łączymy z olejem. jeszcze gorącą zalewą zalewamy kapustę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do "przegryzienia się". Można przechowywać w lodówce nawet 3 dni.

Do grillowanych mięs , pieczonych kiełbasek super. Polecam





Tagi: surówki
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi