mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
czwartek, 28 maja 2015
Udo gęsie

UDO GĘSIE Z JABŁKIEM I ŚLIWKAMI:

  • udo gęsie (1szt. na osobę)
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • sól zmiękczająca do mięs
  • świeży rozmaryn
  • przyprawa do kaczki po pekińsku
  • czosnek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • twarde jabłko
  • kilka śliwek
  • 1 pomarańcza

Uda należy wytrybować. Z przypraw przygotować marynatę z odrobiną oleju i soku z pomarańczy i natrzeć uda od wewnątrz i skórkę. Odstawić do lodówki na około 2h. Do miski po marynacie dodajemy pokrojone drobno jabłko i śliwki. Już zamarynowane uda rozkładamy skórką do dołu i faszerujemy jabłkiem , śliwkami i plasterkiem sera mozzarella. Składamy w sakiewkę:

gę1

układamy udo na folii aluminiowej i składamy w kopertkę. Gotowe koperty pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około godzinę. Następnie rozwijamy z folii, skrapiamy jeszcze sokiem z pomarańczy i układamy w około pozostałe jabłka i śliwki oraz układamy na skórce kawałek pomarańczy. Zapiekamy jeszcze około 10minut.

Smacznego!

gę2

do takiej gąski pasuje nam buraczek....

Tagi: mięsa
12:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 maja 2015
Królik w śmietanie

KRÓLIK W ŚMIETANIE Z GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI JORDAN.

  • królik ( 2 tylnie i 2 przednie nogi)
  • śmietana 36% ( około 350ml)
  • mały jogurt naturalny
  • Przyprawy: jałowiec, liść laurowy, tymianek, kolorowy pieprz, świeży majeranek,
  • sól do peklowania
  • olej
  • 2-3 łyżki mąki

Nogi królika należy wytrybować. Mięso pokroić w kawałki ( wielkości na gryz). W moździerzu należy utłuc jałowiec i pieprz i rozetrzeć z tymiankiem. Mięso z królika nacieramy przyprawami dodając olej , sól do peklowania oraz świeży majeranek. Mięso odstawiamy na około 2h do lodówki. Marchewki należy pokroić w plasterki. Już zamarynowane mięso posypujemy mąką i obsmażamy na gorącym oleju na patelni grillowej do uzyskania złotego koloru.  Każdy kawałek mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni ( w tym samym tłuszczu) glazurujemy plasterki marchewek. Wykładamy je na mięso. ( patelnie należy zalać wrzątkiem by "odmoczyć" to co na niej pozostało).  Śmietanę i jogurt łączymy i wylewamy na mięso tak by pokryć całego królika. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 160*C przez około 15min. Śmietanka się nam zetnie ale to nic nie szkodzi. Wszystko przekładamy do garnka. To co "odmoczyło" się z naszej patelni dodajemy jako bulion i dusimy jeszcze około 20min. na koniec można dodać jeszcze odrobine soli morskiej jeśli potrawa wyda nam się zbyt mdła.

kd1

wydawało by się , że potrawa pracochłonna ...ale warta grzechu! Smacznego!

Tagi: mięsa
21:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 maja 2015
Ryż smażony po chińsku

Uwielbiam te dania. Sam smak przypraw wywołuje u mnie ślinotok:

RYŻ SMAŻONY PO CHIŃSKU:

  • 3 piersi z kurczaka
  • duża czerwona papryka
  • 10 małych pieczarek
  • mała cukinia
  • 2 torebki ryżu (po 100g)
  • przyprawa 5 smaków
  • sól, biały pieprz
  • fix " smażony ryz po chińsku"

rpc1

piersi z kurczaka kroimy w paseczki,  dodajemy przyprawy w 5 smakach, dodajemy odrobine oleju i odstawiamy do lodówki do marynowania.  W tym  czasie gotujemy ryż. Pieczarki myjemy  i kroimy w ćwiartki , cukinie w plasterki a paprykę w paseczki. Warzywa również posypujemy sola i pieprzem białym, skrapiamy olejem i niech chwilkę się marynują. Kurczaka smażymy w wooku, dodajemy warzywa i wszystko smażymy razem. Dodajemy fix (przygotować jak na opakowaniu podano). Na koniec dodajemy ryż. Wszystko razem łączymy i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe!

rpc2

Tagi: mięsa
12:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 maja 2015
TORTY MARZEC 2015r.

TORTY MARCOWE 2015r.

hell2

zu33

tosia

fro

mein

dor

st

7m1

7m2

7m3

tom1

tom2



Tagi: torty
13:29, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 maja 2015
KARKÓWKA JAK TA MALOWANA

Sezon grillowy już wre, karkówki idą w ruch... ja jeszcze opieram się na tradycyjnej, pieczonej..

KARKÓWKA Z JABŁKAMI I CEBULĄ:

  • około 1-1,5kg karkówki
  • przyprawa pikantna do mięs (typu marynata)
  • czosnek
  • 2 jabłka twarde
  • 2 średnie czerwone cebule
  • bulion wołowy
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka cukru

Karkówkę należy pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięs. Zamarynować w marynacie wraz z wyciśniętym czosnkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i cebulę. Pokroić cebulę w piórka a jabłka w ósemki.

Plastry karkówki smażymy na patelni grillowej na tłuszczu. Następnie każdy plasterek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu karmelizujemy cebulę delikatnie posypując cukrem. Dodajemy jabłka i podlewamy 3/4 szklanki bulionu. Chwilę przesmażamy i wykładamy na karkówkę. Zapiekamy około 30-35min w 180*C(termo obieg).

Ja serwowałam z kaszą i ogórkiem kiszonym...

Smacznego!



Tagi: mięsa
17:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi