mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 29 czerwca 2012
pracowity weekend

Ten weekend będzie dość pracowity. Przygotowuje pewną imprezkę, a już w niedziele jadę do Warszawy na precasting do Masterchefa...trema totalna.Mam 2 potrawy które zaprezenuję przed komisją.  Mój mąż zadał mi pytanie: czy warto żyć marzniami? Ale przecież za marzenia się nie płaci.. Ostatni komentarz od "kobiety" dał mi troche do myślenia. Moja kuchnia jest banalna? Może i tak.Schabowy jest banalny, ale podany na talerzu dla moich chłopaków jest dziełem. A oni liczą się  dla mnie najbardziej. Dla mnie ważne jest ,że im smakuje, nawet jesli to jest znów ten sam kotlet. Ten blog jest moim mini pamiętnikiem i nie liczę tu na setki komentarzy a nie na poklask. On jest mój.Może dla niektórych "kur domowych " jest pewnego rodzaju inspiracją, może i nie...wasz wybór.

A tak na marginesie- proszę skomentujcie, czy mam prowadzić tego bloga, czy zakończyc te moje wypociny?

Tagi: różne
22:20, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
w prawdziwej odpowiedzi...

"Piękne kobiety zostawmy mężczyznom bez wyobraźni."

W odpowiedzi  na komentarz od "kobiety"...

Tagi: różne
10:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 czerwca 2012
ulubiony serniczek

            BANALNIE PROSTY SERNICZEK:

Ten deser jest tak smaczny, ze warto sobie zaserwować odrobinę słodkości  podczas wakacyjnych popołudni. Bo co może być lepszego od mocno schłodzonej porcji serniczka a do
tego nasze ulubione owoce?

  • 3 różne galaretki- różne smakowo i kolorystycznie
  • 4 serki homogenizowane śmietankowe
  • Owoce- wiśnie, czereśnie, truskawki ,jagody…

 

Każda galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku ( nie w 1/2l jak podaje przepis). Do dwóch galaretek dodajemy po 2 opakowania serków homogenizowanych i dokładnie łączymy. Do tortownicy wyłożonej folią wylewamy pierwsza galaretkę i wstawiamy do schłodzenia do
lodówki. Gdy się galaretka zsiądzie wylewamy druga galaretkę i znów powtarzamy
czynność. Ja do drugiej warstwy dodałam garść jagód.  Do dekoracji zostawiłam wiśniową galaretkę (bez serków) i czereśnie.  Już na zastygającą warstwę galaretki ułożyłam czereśnie ale… z pestkami i ogonkami.Wylałam ostatnią galaretkę i znów chwila w lodówce i mamy fantastyczny deser –doskonały na obecne upały.

deser47

a ja musze się przyznać- jestem uzależniona od czereśni...mogłabym tak non stop. No chyba ,że pojawi się na horyzoncie mój mąż...i mi powyjada. Jesteśmy fanami czereśni. Ale te owoce są tak krótko,że trzeba zajadać sie póki co.

cz22

Smacznego!

Tagi: ciasta
16:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 czerwca 2012
jagodzianki

             

Jagody pojawiły się już w naszych płockich lasach, więc nie tylko można je mrozić,
wkładać do słoiczków i robić soki na zimę ale przede wszystkim jak najszybciej trzeba wyczarować: bułki z jagodami! Wspaniała przekąska oraz deser, który może zagościć na naszych stołach.

               DROŻDŻOWE JAGODZIANKI:

  • 1 kg mąki tortowej
  • ½ l mleka ciepłego 3,2%
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl. Cukru
  • 1 op. Cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • Szczypta soli
  • 1l jagód
  •  Cukier puder

Drożdże rozkruszamy do miseczki i zasypujemy łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki ciepłego
mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do „zakipienia”. W tym czasie jajka ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko i nasze kipiące drożdże. Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i dolewamy masę jajeczną z drożdżami. Wyrabiamy ręką ciasto dodając olej. Ciasto nie powinno kleić się do rąk i powinno być bardzo sprężyste. Wykładamy ciasto na blat ( jeśli czujesz,że ciasto się klei podsyp odrobiną mąki). Przykrywamy ściereczką i czekamy aż zacznie nam rosnąć. Nasze jagody myjemy i odsączamy. Posypujemy odrobina cukru pudru. Gdy nasze ciasto już zaczyna nam rosnąć dzielimy na około 16 części.
Formujemy placuszki i na środek wykładamy nasze jagody. Placuszek sklejamy i formujemy bułkę które pozostawiamy na około 10 min do ponownego wyrastania. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200*C . Na blachę układamy papier do pieczenia , posypujemy go mąką i układamy w sporej odległości bułki. Pieczemy do uzyskania złotego koloru  jagodzianek. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy bułki cukrem pudrem.

Smacznego!

j1

j2

j3

j4

najlepiej smakuja na ...gorąco...



 

Tagi: ciasta
21:38, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
tortu weekendowe

W ten weekend moi panowie zrobili sobie weekend typowo męski- a mama? odpoczywała. O ile pucowanie domu to odpoczynek. Ale miałąm do wykonania dwa kolejne torciki:

18 MICHAŁA:

pupa1

pupa2

50-te urodziny - tort dla mamy !

50lat1

50lat2

50lat3

50lat4

50lat5

....takie moje weekendowe torcikowanie...

Tagi: torty
13:57, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
placuszki raz

Jak mam za duzo zsiadłego mleka w lodówce lub maślanki zaraz mój mąż chce bym smażyła placuszki. Od razu w całej kuchni rozchodzi się zapach a chłopaki już czekają z widelcami w dłoni i im usmazę kolejna porcje poprzednia znika. 

  • 2 jajka 
  • spora szklanka maślanki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szkl. mąki
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy b powstało dość gęste ciasto. Łyżką nakłądamy na bardzo gorący olej( głeboki) i smażymy małe placuszki. Szybko się smażą po obu stronach. Wyjmujemy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z konfiturami ( ulubione) lun teraz sezonowymi owocami- tu- cukier puder:

pl

deser? obiad? przekąska? 

13:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 czerwca 2012
a co jeszcze z truskawek wyczarować?

Ceny truskawek skaczą w dół wiec można sobie poszaleć z tymi owocami. ja ostatnio wyczarowałam pierogi z truskawkami i mus truskawkowy  jak marzenie.

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI I SEREM:

  • około 3/4 kg mąki
  • ciepła woda
  • oliwa
  • sól

Mąke wysypujemy i dolewamy stopniowo wodę do uzyskania ciasta nie lepiącego sie do rąk. W miedzy czasie dodaję kropelkami oliwe i pół łyżeczki soli. Gdzy ciasto juz jest gotowe rozwałkować należy kilka płatów cieniutkiego ciasta. Wycinamy szklaneczką krążki pierożkowe.

plpier

Na każdego placuszka układamy mała porcje serowej masy:

  • twarożek półtłusty
  • jogurt grecki
  • cukier brązowy
  • cukier waniliowy
  • truskawki pokrojone w kosteczke

Masa serowa nie powinna być zbyt lejąca bo nam wypłynie z pierożków.  Sklejamy brzegi( ja ciutke smarowałam wodą) i dociskamy widelcem:

pier

wyszlo mi 100 pierogów.

Gotujemy partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gdy wypłyna wyjmujemy cedzakową łyżką.

pier35

podajemy pierożki z sosem truskawkowym.

pier36

Smacznego!!!

13:55, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 czerwca 2012
tyle się dzieje..

Tyle się ostatnio dzieje,że czasu na bloga brak. Dużo tzn: pracuję oraz będe pisać art. do Gazety Wyborczej o gotowaniu i (!!!!) zgłosiłam sie do programu MasterChef na casting! I mnie zaprosili!!! Będe w Wawie 1 lipca. Raz kozie śmierć. Mąż sie smieje ,że mam parcie na szkło..heh. ale poznam może jakieś osobistości ze świata kulinarnego...

Tagi: różne
17:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 czerwca 2012
do zamówień

w odpowiedzi na zadane pytanie o zamówienie torta: prosze o kontakt e-mailowy: dorota.mirowska@interia.pl

Tagi: różne
22:38, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 czerwca 2012
nowe torciki

Weekendowo pod znakiem tortów:

Tort SPANGEBOB dla Kamilka:

sb1

sb2

sb3

" KUBUŚ PUCHATEK" - 1 URODZINY MAŁEJ ALEKSANDRY

ra1

ra2

ra3

ra4

..... podobno torcik szybko zniknął ze stołu...hahahaha, chyba smakował?



Tagi: torty
21:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pewnego dnia....

Pewnego dnia wraz z mężem naszła nas ochota na typowo danie idyjskie. Jak najszybciej zjeść coś indyjskiego? No w restauracji indyjkiej... ruszyliśmy. Karta dań bardzo obszerna: czytając i tak niewiele się dowiedziałam ale od czego jest pomoc kelnerska. Ja uwielbiam dania pikantne więc poprosiłam "bardzo" ostre danie a mąż zamówił danie z baraniny. Hmm. Szybko przygotowane danie ale ilościowo ( do ceny) bardzo skromnie. Kelnerka zapewniała ,że danie jest pikantne, nie było, sam sposób podania... troszke mało komfortowy, i co  mnie zaskoczyło- całkowity brak jakiegokolwiek dodatku warzywnego np. surówki..może i kuchnia indyjska nie preferuje( tak zapewniała mnie klelnerka) ale tego mi w tym daniu bardzo brakowało. Poza tym moje danie było dosłownie bez smaku. A przecież kuchnia indyjska to cała paleta fantastycznych przypraw a ich kompozycja aż eksploduje smakowo i zapachowo...a tu-BRAK! Z kolei mąż tez miał pare zastrzeżeń do owej baraniny w daniu(twarda, żylasta).Trochę zdegustowani opuściliśmy reklamującą sie restauracje indyjską ze sporym rachunkiem i... niedosytem.

Kolejnego dnia sama zabrałam się za coś "może" INDYJSKIEGO:

KURCZAK  IMBIROWO-PAPRYKOWY:

  • 3 spore piersi z kurczaka
  • jogurt gęsty
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sól, czosnek
  • puszka ananasa ( może być swieży)
  • ryż ugotowany na sypko

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w jogurcie połączonym z imbirem, chili, czosnkiem i solą. Marynowanie powinno  trwać około 2 h( a juz najlepiej gdyby marynował się całą noc). Smażymy w wooku ( + oliwa z pestek winogron) i pod koniec smazenia dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa. Podajemy z ryżem.

i1

i2

Danie tym bardziej wyraziste im dlużej kurczak bedzie marynowany.

Połaczenie imbiru i chili nadało pikanterii daniu a ananas złagodził ta nutkę.



20:05, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 czerwca 2012
coś odświętnego

Jak spytacie przeciętnego Polaka co jada w niedziele na obiad to co druga osoba odpowie,że schabowego. Hm. Ja w sumie lubie schab, ale zawsze coś pokombinuje tak, by miał inny za każdym razem smak. Z różnym nadzieniem, w różnej panierce:

SOCZYSTA SCHABOWA KANAPKA:

  • po 200g schabu na 1 porcje
  • ser żółty (twardy)
  • jajko
  • bułka tarta, sezam,wiórki kokosowe
  • mąka
  • sól, pieprz, czosnek

schanowe rozbijamy cieniutko i nacieramy przyprawami, układamy spory plaster sera i skąłdamy w taz"kanapke". Panierujemy w mące, jajku, bułce tartej z sezamem i wiórkami kokosowymi. Smażymy w głębokim oleju. Podajemy obecnie z młodymi ziemniakami i dodatkiem sałatkowym.

0bcio1

0bcio2

a gorący, rozpuszczony ser wypływa ze środka...

Tagi: mięsa
21:59, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sezon truskawkowy

tr2

Sezon truskawkowy w pełni... jak tylko mój mąż widzi truskawki to od razu namawia mnie na jego ulubione danie:

KLUSKI Z TRUSKAWKAMI:

  • oczywiście bardzo dużo truskawek
  • brązowy cukier minimalna ilość
  • śmietana 36%
  • makaron
  • listek mięty do dekoracji

tr1

chyba nie musze opisywać wykonania takiego obiadu?

18:30, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
tort na chrzest

Taki ostatnio piekłam torcik na chrzciny Ani:

cha1

cha2

cha3

cha4

cha5



Tagi: torty
18:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
porady CD 2.

MŁODA KAPUSTA:

Sezon na młodą kapuste w pełni. Ja zazwyczaj gotuje na kostkach od schabu, czyli dość mięsiste kostki obgotowuje w słonej wodzie a nastepnie odcedzam bulion do którego dodaje poszatkowaną kapustę. gotuje dosłownie moment i dodaje obrane mięso z kości i dużą porcję koperku. Doprawiam do smaku sola i ieprzem oraz dodaje kawałki pomidora. Gdy kapusta wydaje nam się zbyt wodnista należy ją zasmażyc.

młoda

GULASZ MISIA:

najlepszy gulasz oczywiście z wołowiny. Ja komponuję mieszankę mięsa: wołowinę extra+ pręgę wołową + polędwicę wołową. Pamietać należy, by mięso smażyc nieprzyprawione, smażymy do prawie przypalania się, smażymy bez tłuszczu. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do wysokiego garnka i podlewamy odrobina bulionu np. borowikowego. Na tej samej patelni podsmażam paprykę, pieczarki ( wszystko bez przyprawiania) i dodaję do mięsa a na koniec dodaje pokrojona w piórka cebulę surową. Teraz dusimy wszystko około 1.5h przyprawiając w miedzyczasie( na ostro lub łagodnie) . Pamietamy by nie przegotować mięsa, ponieważ wołowina może stać sie bardzo twarda. Ja wyłączam sos i pozostawiam wołowine do "dochodzenia".

gm

W moim zeszycie z przepisami sprzed dokładnie 25lat mam zapisany ten gulasz pod nazwą GULASZ MISIA... nie wiem dlaczego?



Tagi: mięsa
17:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
porady CD.

PIECZONA SZYNKA:

Na pieczeń należy wybrać szynkę tak, by nie zawierała zbyt dużej ilości żyłek i tłuszczyków. Jeśli takowe są wykrawamy je. Szynkę nacinamy w kilku miejscach i nacieramy spirytusem ( sktuszeje podczas pieczenia). Pamiętamy o natarciu przyprawami również od środka. Nakładamy siatkę lub związujemy mocno mięso. Nacieramy znów spirytusem i przyprawami. Ja wciskam również w kilku miejscach listek laurowy.

Szynkę pieczemy tyle godzin ile sama szynka waży.

Moja szynka ważyła 5kg, wiec piekłam 2h w rekawie w 170*C i 3h bez rękawa już w 150*C. Co jakiś czas podlewamy sosem własnym szynki.

sz

sz1

DROBIOWE KIESZONKI I HAMBURGERY DLA DZIECI:

Nasze pociechy lubią zajadac się tzw. hamburgerami wiec dajmy im takie przygotowane przez nas samych. Zarówno z drobiowych piersi jak i  hamburgery z mięsa mielonego z indyka.

k

han

By dzieciakom bardziej urozmaicić takie kotleciki dodajmy do środka żółty ser a same kotlety panierujmy w pokruszonych płatkach kukurydzianych z dodatkiem wiórków kokosowych( będa bardziej chrupkie).





Tagi: mięsa
17:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
porady

No troszke mnie nie było-sprawy zawodowe mnie pochłonęły. Przepraszam.

W takim małym skrócie chce podzielic sie z wami takimi oto poradami, jakie można wykorzystac podczas kuchennego szaleństwa:

SAŁATKA WARZYWNA:

Warzywa do gotowania należy starannie umyć a nie obierać.

Podczas krojenia nie przesadzajmy ze zbyt drobnym krojeniem warzyw, bo potem salatka ma jednolity papkowaty smak.

Nie dodaję ziemniaków do sałatki warzywnej, ponieważ ziemniaki pogarszają mi smak końcowy( nigdy nie wiadomo jakie te ziemniaki są).

Jabłka oraz ogórki dodaje ze skórką.

Do sałatki dodaje i groszek i kukurydzę konserwową.

Majonez łaczę z ketchupem i musztardą dijon.

Nie przesadzam z dosalaniem salatki, ponieważ wielość produktów dopiero po jakims czasie odda smak końcowy.

SCHABPWA ROLADA Z KIEŁBASĄ:

ROLADA

znalazłam fajny sposób na "nadzianie schabu" a mianowicie kiełbasą białą surową. Sama rolada nie bedzie ani sucha ani wiórowata... a smak nadamy taki jaką właśnie dodamy kiełbaskę. Nie musi ona być surowa, może być podwędzana, czosnkowa, ostra, kabanosy peperoni...w zależnosci jaki chcemy mieć efekt końcowy.

Schab praecinamy w tzw. Z nacieramy od środka przyprawami(wg uznania), zwijamy wraz z kielbasą, nacieramy marynata pikantna i zawijamy ściśle w folię aluminiowa. Pieczemy okolo 1h, odwijamy z folii i jeszcze pieczemy do uzyskania złocistego koloru pieczeni.

rolada2

tuż po upieczeniu podajemy na gorąco z buraczkami na gorąco lub później wcinamy jako dodatek do kanapek. I chrzan obowiązkowo.

KLOPS:

By nasz klops był dosć wilgotny wybieram mieszankę miesa mielonego: wołowe, wieprzowe i indycze. Dodaję spora ilosć jajek , cebuli ( startej na tarce) oraz zamiast bułki dodaje otręby owsiane. Nie bedzie sie  kruszył-bez obawy. I tu równiez do nadziewania mamy duze pole do popisu. moga to być ugotowane szparagi, groszek, fasolka, marchewka... jajka, kapary, oliwki... na co tylko nam przyjdzie ochota.

klops

Pieczemy około 40min. na wierzczu układamy zioła... ja po upieczeniu klopsa zawijam w surowy boczek, zwijam w folię aluminiową i oto efekt:

klops1

Również można podawaćna gorąco do np. gotowanego kalafiora jak i na zimno do kanapek.





Tagi: mięsa
13:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 czerwca 2012
Dużo pracy było...

Im więcej mam pracy tym mam większe doświadczenie. Po pouczającej rozmowie z właścicielem pewnej restauracji w Płocku (na marginesie- smaczne jedzonko) duzo zaczełam się zastanawiać nad jego radami...

Ale wracając do mojego zlecenia; sporo pracy, duże zakupy i 12 h włączonego piekarnika..hahaha. A oto moje smaczne potrawy:

1. sałatka warzywna

2. pieczeń  z szynki

3. pieczony schab z białą kiełbasą

4. klops z jajkiem w rozmrynie i boczku z oliwkami

5. wołowina w sosie

6. pulpeciki z indyka w sosie

7. hamburgery

8. paróweczki cielęce w cieście

9. "kanapki "drobiowe

10. młoda kapusta

11. 2xszarlotka

12. ślązaki- kluski

13. chłodnik

Później wstawie przepisy i fotki. Jak narazie odpoczywam...

 

Tagi: catering
12:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
urodziny syna

4 czerwca mój kochany synek kończył 13lat!!! Ten czas leci...gna...biegnie.. Pamietam jeszcze jak był taki maciupeńki, przytulał sie do cycusia, zaczynał mówić, chodzic... a tu? Kończy szkołe podstawową i kończy 13lat. Z tej okazji oczywiście mała impreza. Syn zaprosił kolegów i nie obyło się bez fajnego torta od mamy. W zeszłym roku był tort-gitara a w tym? sami zobaczcie:

mozg1

TORT MÓZG

mozg2

mózg3

mozg4

mozg5

zabawy było co niemiara..gry, śmiech, muzyka, mojego wypieku pizza, lody..słodycze...oj...

STO LAT ADASIU W ZDROWIU I SZCZĘSCIU!!!

                    MAMA I TATA

Tagi: torty
12:26, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 04 czerwca 2012
praca, praca

Coś fajnego mnie czeka przez kolejne 3 dni...heh! MOJE GOTOWANIE





Opisze wszystko ze szczegółami jak już bedę po...

Tagi: różne
23:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
początek czerwca

Początek czerwca..brrr... zimno. Niedziela-zimna. Jak jest taka pogoda ja...w kocu leniuchuje. Wczoraj mój syn tak intensywnie grał w "siatkówkę" ,że dzis musimy wymieniać żyrandol..heh!Ale akurat okazja na dopasowanie takiego, na jaki mój mąż miał chęć.

Na niedzielny obiad przepis podsuneła mi Kasia:

" ROLADKI DROBIOWE:"

  • 3 piersi z kurczaka
  • kilka serków topionych o smaku borowików
  • świeży koper
  • suszone pomidory w oliwie
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta na panierkę

Piersi dzielimy na połowę i rozbijamy dość cienko, przyprawiamy i na każdy element dajemy 1 serek "trójkącik" topiony, kilka gałązek koperku i po 2 kawałki pomidora. Zwijamy, panierujemy w jajku i w bułce i smażymy w głębokim tłuszczu.

Ja zapiekałam jeszcze kotlety wraz z ziemniaczkami...kotziemn1

kotziemn2

Dziękuję Kasiu za podpowiedź... kiedy kolejna wspólna praca? 



15:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 czerwca 2012
dodatek na sobote

W sobote mój syn pojechał na ognisko(grilla) do kolegi wiec na obiad uszykowałam coś co uwielbiam ja i mój mąż a m.in. wątróbkę.

wtr1

w słodko-pikantnej glazurze...z cebulą i jabłkami...

A wieczorem..zawody w PS3...



20:56, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sobota, 02 czerwca 2012
PS3

Ponieważ dwa święta zbiegają się oczywiście na korzyść mojego syna czyli dzień dziecka i jego urodziny - serwujemy synowi prezent 2-okazyjny. A przy okazji sami sobie -rodzice- sprawiliśmy zabawkę, która daje nam prześmieszną zabawę. Mowa tutaj o PlayStation 3. Mnóstwo zabawy, prześmieszne sytuacje i... dużo wylanego potu podczas grania. Każdy z nas ma cos dla siebie-syn gry strategiczne, mój mąż - sports champions, a ja? ja sobie dogodziłam- move fitness....mam pare kilogramów do zrzucenia.Ha ha ha

ps3

Fajna zabawa dla całej rodziny... polecam!

Tagi: różne
21:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
nowa zabawka

A dziś pojawia się nowa zabawka...w dodatku nie kuchenna...ciekawi? opisze wieczorem..heh

Tagi: różne
10:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 czerwca 2012
wszyscy jesteśmy dziećmi...

Najfajniejsze jest to w tym dniu- Dniu Dziecka- że to święto wszystkich ludzików! Bo w zasadzie w dużej mierze jesteśmy dziećmi... a nawet 80% ludzi zachowuje sie jak dzieci całe życie... a pozostali choć na chwilke zamieniają się w dziecko. Tak dla relaksu. Ja  z czasów dzieciństwa mam takie pozostałości: obgryzanie paznokci i branie wszystkiego do buzi ( bez podtekstów)np. gryzienie długopisów, skuwek, wykałaczek itp. posiłkuje sie skubaniem słonecznika lub po prostu żuje gume... ale lubie czasami tęskni się do czasów totalnej beztroski!

Mój syn dziś w szkole ma oczywiście luźny dzień, bez lekcji i chciał zabrać jako poczęstunek dla kolegów i koleżanek słodką niespodziankę. Więc poszło ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym w polewie czekoladowej.

cz1

cz2



słodkie szaleństwo.

NAJSERDECZNIEJSZE ZYCZENIA DLA WSZYSTKICH DZIECIACZKÓW I DLA TYCH CO NADAL SĄ DZIEĆMI .... DLA WSZYSTKICH!!!

Tagi: ciasta
10:21, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
O autorze
Top Blogi