mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 26 czerwca 2013
tort gimnazjalisty

Zamówienie tortu dla gimnazjalistów kończących szkołę... Napis miał być, miał być nie za słodki i takie coś wymyśliłam:

TORT GIMNAZJALISTY:

gim1

dyp2

dyp3

tort z jasnym biszkoptem i kremem cytrynowym. Waga 3kg.



Tagi: torty
22:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tak jak lubie

Ostatnio teściowa przywiozła mi kapustę młodą, koperek i ogórki (z własnej działki i szklarni) i od razu ogórek wylądował w kamiennym garnku a kapusta? Oczywiście ugotowałam na wodzie  

MŁODA KAPUSTA:

  • główka kapusty
  • pęczek kopru
  • smalec
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tak by zakrywała dno. Gotujemy. kapusta zmniejszy swoja objętość. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy koperek poszatkowany drobno. Jeszcze chwilkę dusimy kapustę. Smalec rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę (zasmażka). Zapalamy kapustę i gotowe.

Najlepiej pasuje tu schaboszczak...

młkap0

Mmmmmmmm.........



Tagi: obiady
22:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
to co lubię najbardziej...

Wiosna, lato...  nowalijki. To lubię najbardziej. Nowalijki gdy tylko się pojawiają to wraz z nimi pojawiają się pomysły na posiłki. Zaczynając od rzodkiewek prosto z pola, szparagów, bobu, koperku i świeżej włoszczyzny. Tylko tyle produktów a ile możliwości? Nie ma to jak rosół z młodą włoszczyzną. No aż się chce jeść. Szparagi w maju i tysiące obiadów się nasuwa.. A cebulka dymka? Mój mąż na kolacje zaserwował sobie np. kanapki z masłem i cebulką i szczypiorem i dodał: "smak dzieciństwa". A ogórki małosolne? No raj w gębie. Do tego pomidor, świeży ogórek ( oczywiście prosto z działki), cebulka i pajda chleba! Nic do tego śniadania już nie należy dodawać. Młoda kapusta! Najlepsza u teściowej. Z koperkiem... taka prosta potrawa obiadowa. No i dochodzimy do owoców. Rabarbar. Truskawki! Ciasta, desery, koktajle, musy, lody.. nie ma końca wyliczanie. Czereśnie! Te takie duże czerwcówki, sercówki... jejku. Mogła bym wcinać bez końca. Aż brzuchy bolą. Niedługo maliny... poziomki, jagody... UWIELBIAM.

Już pojawiły się kurki... i kolejne pomysły na obiady i śniadania.

I jeszcze jeden rarytas. Młode ziemniaki. Z koperkiem i do tego zsiadłe mleko! Takie obiady pamiętam jeszcze z wakacji spędzanych u babci na wsi.

Dochodzimy do podsumowania. Nowalijki nowalijkami, ale czy tak naprawdę jesteśmy świadomi tego co pakujemy w nasz organizm? Czy ten rabarbar jeszcze ma smak rabarbaru czy już jest to modyfikacja.. czy ten ogórek-zostawiony na małosolnego- się zrobi czy będzie kapeć? Czy po truskawkach i czereśniach nie będziemy mieli rewolucji żołądkowej? Czy po zjedzeniu pomidora ze skórką czy rzodkiewki nie wylądujemy w szpitalu? A czy kiedyś młoda włoszczyzna była tak gigantycznych rozmiarów? Tyle pytań i jedna odpowiedz! Cała tablica Mendelejewa jest zawarta w naszych nowalijkach. Aż starach się bać! Znamy powiedzenie : jesteś tym co jesz... ale ja nie chce świecić w ciemnościach!!!!!!

Tagi: różne
22:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 czerwca 2013
kolorowe torty

Weekend i kolejne torty. Tym razem kolorowo i to bardzo.

TORT MYSZKA MINNI:

m11

m22

m33

kolorowy torcik, truskawkowy oczywiście z truskawkami.

TORT DZWONECZEK:

dzw1

dzw2

dzw3

dzw4

dzw5

Tort o smaku śmietankowym z kremem waniliowo-truskawkowym. Dużo pracy ale jestem bardzo zadowolona z efektu.

Tagi: torty
12:21, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
piątek, 21 czerwca 2013
podpatrzone

Podpatrzyłam w TV fajny pomysł na obiad mięsny. Mianowicie chodzi o pieczony gulasz.

PIECZONY GULASZ:

  • około 1 kg mięsa ( szynka, karkówka, łopatka)
  • duża papryka czerwona
  • 2 cebule
  • mała cukinia
  • pół bakłażana
  • 10 pieczarek
  • chili
  • 5 ziemniaków
  • świeże zioła (rozmaryn, tymianek)
  • sól morska
  • olej do smażenia
  • marynata do mięs pikantna

Mięso kroimy w kostkę i zostawiamy na 2 godziny w marynacie i ziołach. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i kolejno podsmażamy w woku : cebula, papryka, pieczarki, cukinia i bakłażan. Mięso smażymy. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika ( 160*C + termo obieg). Warzywa podczas smażenia podlewamy odrobine wodą i również przekładamy do mięsa. Delikatnie łączymy wszystko. Pieczemy. W tym czasie nasze ziemniaki obieramy i gotujemy pokrojone w ćwiartki. Nie gotujemy do końca. Odcedzamy i podsmażamy posypane chili. Dodajemy do naszego gulaszu tuż pod koniec pieczenia.

Gdy mięso będzie miękkie gulasz gotowy.

pgul

do gulaszu znakomicie nadaje się ogórek małosolny..



11:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
truskawkowy biszkopt

Szaleństwa truskawkowego ciąg dalszy. Tym razem ciasto.  Takie tam zwykłe ciasto ale znika od razu.

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI:

  • 7 jaj
  • 7 łyżek maki
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • truskawki
  • małe ciasteczka dekoracyjne
  • cukier puder

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i łączymy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę 30X25 już nasmarowaną masłem i posypaną mąką.Do ciasta wciskamy blisko siebie truskawki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 28-30min w 180*C.

Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami truskawek i mini ciasteczkami.

ćtr

Tagi: ciasta
11:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 czerwca 2013
na ostro...

Oczywiście naleśniki na słodko dla moich chłopaków a ja dla siebie ciut pikantnie zrobiłam.

FASZEROWANE NALEŚNIKI:

  • 2 naleśniki
  • czerwona cebula
  • 2 pieczarki
  • wędlina
  • 2 plastry żółtego sera
  • chili, przyprawa do potraw chińskich
  • łyżka koncentratu pomidorowego ( ostry)
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Wędlinę podsmażamy, dodajemy drobno posiekaną cebule i pieczarki. Doprawiamy sola, chili i przyprawą do potraw chińskich. Zagęszczamy farsz koncentratem pomidorowym.

Na gotowe naleśniki nakładamy farsz oraz plaster żółtego sera. Składamy naleśnika w kopertę. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

no1

no2

Można naleśnika zaserwować nie na słodko? MOŻNA!

14:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tak dla przypomnienia...

Tak dla przypomnienia: od 1 do 15 lipca jestem zmuszona "zawiesić" działalność bloga ze względu na remont kuchni.

cos

hehehe....

Tagi: różne
12:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
warzywna potrawa

Jak wiecie jestem mięsożercą , ale czasami trzeba zrobić sobie detoks. Wyzbyć się mięsiwa... Przygotowałam klasyczną warzywną potrawę. Bardzo sycąca...

MAKARON Z WARZYWAMI:

  • makaron spaghetti
  • cukinia, bakłażan
  • papryczka chili
  • cebula
  • pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże zioła, sól morska
  • ser żółty starty

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i zesmażamy w kolejności: cebula, pieczarki, chili, cukinia, bakłażan + pomidorki koktajlowe dołożone tylko na chwilę. Zalewamy koncentratem ( powinien być w miarę płynny, może być sok pomidorowy). Doprawiamy do smaku. Do warzyw dodajemy ugotowany al'dente makaron i mieszamy dokładnie. Posypujemy świeżymi ziołami i startym żółtym serem.

mw0

Dla typowych niejadków warzywnych można warzywa delikatnie zmiksować. Następnie połączyć z makaronem. Dekorować np. parmezanem.

12:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 czerwca 2013
grilowanie w pełni

Jednak grillowanie rozpoczęte. Wcześniej jakoś nie było okazji.. a teraz uruchomiłam mojego elektrycznego grilla i zajęłam się żeberkami.

ŻEBERKA Z GRILLA W SOSIE ŚMIETANOWYM;

  • około 1.5 kg żeberek (pasek)
  • przyprawa do żeberek w miodzie
  • chilli, sól morska
  • łyżka miodu
  • słodka papryka
  • szklanka śmietany 30%
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu warzywnego

Żeberka myjemy, dzielimy na cząstki i nacieramy zestawem przypraw: do żeberek w miodzie, papryce, soli i  chilli. Odstawiamy na około 2h do lodówki. Następnie grillujemy. Gotowe żeberka przekładamy do garnka i zalewamy bulionem ( tak by je zakryć w połowie). Dusimy, dodajemy miód. Wyjmujemy żeberka na półmisek a sos zagęszczamy śmietanką połączoną z mąką. Powinien powstać gładki, gęsty sos. Sosem polewamy żeberka i gotowe.

z

Soczyste , grillowane żeberka...pycha!

12:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort scooby doo

Kolejny torcik też był nie lada wyzwaniem:

TORT SCOOBY DOO:

sc1

sc2

sc3

Tort z jasnym biszkoptem, kremem śmietankowo-truskawkowym z truskawkami. Poncz landrynkowo-alkoholowy.

Torcik wykonany na 2 urodziny małej Oli (fanki Scooby Doo).

Tagi: torty
12:42, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
truskawkowe desery cd.

Nie mogę się powstrzymać i non stop zajadam się truskawkami.

Oto kolejne propozycje deserów truskawkowych.

MUS TRUSKAWKOWY:

  • truskawki, umyte bez szypułek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek lodu

Truskawki miksujemy z kostkami lodu i cukrem. Przelewamy do szklanek i wstawiamy na chwile do lodówki.

mtr1

na deser poobiedni świetne orzeźwienie...

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:

Miałam obawy czy z takimi truskawkami się galaretka zsiądzie. Z jakimi? no trochę kwaskowymi. Brakowało im trochę słońca chociaż czerwone były bardzo... ale spokojnie. Galaretka się zsiadła.

  • truskawki, umyte, bez szypułek
  • galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuściłam we wrzątku ( mniejsza ilość wody niż podana w przepisie). Do pucharków wykładamy kilka truskawek, jeśli są duże to dzielimy na cząstki. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 1h.

mtr2

 kolejny deser na upalne dni.

Tagi: desery
10:54, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
piątek, 14 czerwca 2013
truskawkujemy

Kocham ten czas gdy można zajadać się truskawkami do woli! Wtedy rodzą się pomysły na mnóstwo deserów. i oto jeden z moich pomysłów ...

TORCIK TRUSKAWKOWY:

  • biszkopt
  • bita śmietana 36%
  • truskawki.. DUŻO!
  • poncz alkoholowy

Tradycyjny biszkopt można upiec dzień wcześniej, lepiej będzie pochłaniał poncz. Do wykonania biszkoptu potrzebujemy 5jaj, pół szklanki cukru, 5 łyżek mąki tortowej, szczypta proszku do pieczenia i ulubiony aromat. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, łączymy. Dodajemy mąkę i proszek. Wykładamy gotowe ciasto do formy tortowej i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 30-32min.(termo obieg).

Gdy biszkopt nam wystygnie dzielimy na pół wzdłuż. Nasączamy ponczem i przekładamy bitą śmietaną ubita na sztywno z kilkoma przetartymi truskawkami.  Torcik z wierzchu również dekorujemy bitą śmietaną i oczywiście truskawkami!

dtr1

dtr2

dtr3

WINNY! zjadł bardzo dużo!!!!!!

Tagi: desery
10:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
miła niespodzianka

Miłą niespodziankę miałam. Aż poczułam się wyróżniona. Wykonywałam tort dla księdza! Z okazji 40ych urodzin. Pomysł na wykonanie narodził się szybko, ponieważ ten ksiądz jest miłośnikiem wędkarstwa wiec...

TORT WĘDKUJĄCY KSIĄDZ:

ksiadz1

ksiadz2

ksiadz3

(a to ŻABKA- mały akcent wyróżniający osobę zamawiającą)

ksiadz4

tort był przełożony kremem czekoladowym z wiórkami czekoladowymi, poncz alkoholowy ( amaretto). 

Tagi: torty
09:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 czerwca 2013
kolejne torty weekendowe

Znów kolejny weekend pełen torcików i lepienia postaci z masy cukrowej. Ale nie wiecie, że to wyśmienite odprężenie...

TORT PINGWINY II;

p1

p2p3

torcik z masą cytrynową z nasączeniem cukierkowym bez alkoholu.

TORT MIX LEGO;

tl1

tl2

tl4

tl3

ten torcik też był przeznaczony dla Stasia na 7 urodziny.  Mina chłopca jak zobaczył torcik była niesamowita....Smak śmietankowy.

TORT IMIENINOWY:

i1

12

i3

tort imieninowy dla Pani Gosi z kremem truskawkowo-śmietankowym oraz świeżymi truskawkami z ponczem alkoholowym.

TORT NA ROCZEK:

rd1

rd2

rd3

Torcik truskawkowy z truskawkami i ponczem cukierkowym.

Tagi: torty
11:43, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 czerwca 2013
smakołyki na impreze...

Grillowanie jakoś tej wiosny nie wychodzi ale co nie coś na małe imprezy przygotowywałam:

TORTILLA NA PRZYSTAWKE:

  • 6 placków typu tortilla
  • 2 twarogi chude( kostka 250g)
  • ogórek wężowy
  • kilka sztuk surimi
  • puszka tuńczyka duże kawałki w sosie własnym
  • pół czerwonej papryki
  • kilka oliwek czarnych
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka ostrego ketchupu
  • łyżka kaparów
  • koperek i liście bazylii
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 6 plastrów ostrego wędzonego sera

Twaróg dzielimy na 3 porcje. Do pierwszej dodajemy: tuńczyka, poszatkowany koper, doprawiamy do smaku.

Do drugiej części dodajemy ketchup, doprawiamy do smaku, zaś do trzeciej części twarogu majonez i również doprawiamy.

Rozkładamy po dwa placki tortilli tak by jeden zachodził na drugi i na pierwszych rozsmarowujemy tuńczykową pastę i układamy słupki wężowego ogórka bez skóry i pestek. Tortille zwijamy w rulon i pakujemy w folię aluminiową. na dwóch kolejnych rozsmarowujemy pastę ketchupowa, układamy surimi wraz ze słupkami papryki i zwijamy. Na pozostałych plackach rozsmarowujemy pastę majonezowa , układamy plastry sera, układamy oliwki i kapary i zwijamy. Takie rulony zawinięte w folię aluminiowa chłodzimy w lodówce i po schłodzeniu kroimy ukośnie.

rl

przystawka gotowa.

Kolejną propozycją na przystawkę są ozorki w galarecie>

OZORKI W GALARECIE:

  • 6 ozorów wieprzowych
  • włoszczyzna
  • żelatyna
  • groszek i kukurydza konserwowa

Ozorki myjemy i gotujemy. W tym przypadku ozorki szybko stają się miękkie więc nie należy gotować w kilku odlewanych wodach. od razu dodajemy włoszczyznę, doprawiamy jak rosół do smaku. Wyjmujemy ozory po około 1h gotowania. Studzimy. Rosół należy przelać przez sito. Ozorki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. marchewkę z rosołu również kroimy. Będzie stanowiła dekoracje do galarety. W dostępne pojemniki wykładamy groszek i kukurydze jak i marchewka pokrojoną w kostkę. N wierzch nasze ozorki. wszystko zalewamy rosołem w którym rozpuściliśmy odpowiednia porcje żelatyny (wg opisu na opakowaniu). odstawiamy do lodówki do stężenia.

Dekorujemy plastrami cytryny i listkami bazylii.

oz22

Jeśli już mowa o galaretach to kolejna propozycją  będzie schab w galarecie.

SCHAB Z MORELAMI W GALARECIE:

  • 1,5 kg schabu
  • paczka suszonych moreli
  • przyprawy do mięs pieczonych wg uznania
  • bulion warzywny
  • żelatyna
  •  groszek lub kukurydza konserwowa

Schab nadziewamy dokładnie morelami, przyprawiamy wierzch mięsa i zawijamy w folie aluminiowa. Pieczemy około 1h. Odstawiamy do ostygnięcia. W bulionie warzywnym rozpuszczamy odpowiednia ilość żelatyny(wg opisu na opakowaniu). Na półmisek wykładamy plastry pokrojonego schabu, wykładamy kukurydzę i groszek oraz marchewka gotowaną z bulionu. Zalewamy bulionem i odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. dekorujemy np. jak na zdjęciu.

schg1

schg2

SMACZNEGO!

Tagi: przystawki
20:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
chwila zadumy....

Brak czasu... i chwilowo nic nie wstawiałam na bloga. Załatwianie spraw związanych z remontem, szukanie odpowiednich sprzętów ( zmywarka, okap...) , dodatków i płytek...oj bieganie i bieganie. Ale wszystko co miałam na uwadze do wstawienia dla Was mam w aparacie i kolejno będę dorzucać.

4 czerwca mój syn kończył 14lat! Nie do wiary jak ten czas leci. Jeszcze niedawno mu pieluchy zmieniałam a tu taki mężczyzna rośnie... tego dnia przyszykowałam obiad wyłącznie pod jego dyktando. A że mój młodzieniec lubi ryby...

GRILOWANY PSTRĄG Z DOMOWYMI FRYTKAMI:

ps1

ps2

Ryba jak ryba, tylko mam jedno pytanie a zarazem stwierdzenie.. czemu do cholery świeże ryby są takie drogie? Wszędzie się mówi, by jeść ryby 2 -3 razy w tygodniu, bo są zdrowe, ale jak idę na zakupy i widzę, że 1kg łososia kosztuje 59zł, pstrąg- 30 do 40zł/kg inne wcale nie tańsze...pomijając mrożonki typu panga czy mintaj... to jak sobie na taki luksus pozwolić?

Ja staram się by raz w tygodniu serwować rybę, dobrą rybę na obiad. I cieszę się, że mój syn tak ja lubi...

P.S. do grillowanej ryby potrzeba nam tylko odrobine soli morskiej i pieprz cytrynowy i rybka pyszna!

Tagi: ryby
17:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 czerwca 2013
zupa krem

Że to czas botwinki, a mam problem z tym by moi panowie zjedli "liściastą" zupę więc powstała zupa krem. Mam pewność że warzywa zostaną pochłonięte wszystkie.

BOTWINOWA ZUPA KREM:

  • bulion warzywny
  • pęczek botwinki z małymi burakami
  • 3 ziemniaki
  • pół szklanki jogurtu
  • koperek do dekoracji
  • kilka kropel soku cytrynowego

Do gotowego bulionu warzywnego dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. następnie dodajemy botwinkę umytą i również drobno pokrojoną. Chwile gotujemy skrapiając kilkoma kroplami soku z cytryny. Ja wszystko zmiksowałam na gładki krem i tuż przed podaniem zabieliłam jogurtem. Dekoracja z koperku.

bot

Smacznego...

Tagi: zupy
18:05, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
mały torcik

Ponieważ mały Filip po raz 2 wyprawiał imprezę urodzinową jego mama zamówiła oczywiście kolejny torcik. Tym razem malutki...

MAŁY SPIDERMEN:

smen1

smen2

torcik śmietankowo truskawkowy, waga około 1,5kg.

Tagi: torty
11:28, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
serce na dłoni

Tak niewiele potrzeba by dać komuś serce na dłoni. A radości tak dużo....

SEDUCHO:

  • 3 serki homogenizowane
  • 2 galaretki
  • owoce np. maliny, jagody, truskawki

2 serki miksujemy z jedna galaretka rozpuszczoną w szklance wrzątku. dodajemy owoce. Łączymy. przelewamy do foremki w kształcie serduszka. Odstawiamy do lodówki. Trzeci serek łączymy z galaretka o innym smaku niż poprzednia( również rozpuszczoną w szklance wrzątku). Wykładamy na poprzednią ( już zgęstniałą) galaretkę z owocami i serkiem.

ser1

ser2

fajny deser?



Tagi: desery
11:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi