mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 24 czerwca 2014
rabarbar... bar...

Sezon rabarbarowy już trwa:

DROŻDZOWE Z RABARBAREM:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 14 g suchych drożdży ( 2 opakowania)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Rabarbar pokrojony i zasypany cukrem

Mąkę połączyć z drożdżami. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier, roztopione i ostudzone masło. Delikatnie zmiksować.  Mleko delikatnie podgrzać. Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz mleko, wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Dodatkowo przygotowujemy sobie kruszonkę( 1szkl. maki, 1szkl. cukru 100g masła).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy 25x40 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Rozłożyć na nim pokrojony w kostkę rabarbar, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC bez termoobiegu przez ok. 40 minut.

Najlepsze jeszcze ciepłe...

drrab1

Smacznego!



Tagi: ciasta
22:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
na grilla

Oto kilka sposobów na przekąski grillowe:

SER KOZI Z PESTOCZOSNKOWYM I OLIWKAMI:

g1

NADZIWANE ZIEMNIAKI SERKIEM Z ANCHOIS I SEREM WEDZONYM:

g4

GRILLOWANA CUKINIA Z CHOIIZO I MOZZARELLĄ:

g2

Smacznego!

Tagi: grill
21:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 czerwca 2014
trzy nowe

TORT ROCZNICOWY:

wj1

wj2

wj3

tort śmietankowy, mocno alkoholowy, 2 kg.

TORT BARBI:

ola1

ola2

ola3

torcik prawie 3 kg. Truskawkowy, lekko alkoholowy.

TORT ANGRY BIRDS:

ab1

ab2

tort  śmietankowy, 2kg, bezalkoholowy.



Tagi: torty
15:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tyle tego...

Tyle się ostatnio dzieje, ze nie wiem od czego zacząć.. po pierwsze: chyba się wreszcie spełni moje marzenie ( być szefem)- właśnie rozważyłam  pewne propozycje. Będę musiała z wielu rzeczy zrezygnować, bo nie da się dwóch srok za ogon...Ale mam nadzieję, że decyzja będzie słuszna. Prawie rok czekałam na konkrety a one pojawiły się z całkiem innej strony i wręcz niespodziewanie. Dostałam mega szanse, którą musze wykorzystać!

Po drugie: wiele zmian nastąpiło u męża w firmie ( i dobrych i tych złych też) ale wychodzimy na przeciw wszystkim wyzwaniom. Chyba to powiedzenie: życie zaczyna się po 40 jest teraz dla nas oboje tak idealne...

Po trzecie: już mamy wakacje! Mój jedynak ciągle będzie w rozjazdach, wyjazdach, obozach itp. ,że ja będę mogła zając się szefowaniem... bezstresowo. A nasze wakacje chyba odpłyną w siną dal...

Po czwarte: znów skręciłam kostkę tzn. stopę w kostce. Ale za to mogę sobie jeszcze poleniuchować  przed mega NOWYM...(ale pracuje w domu) bo niestety nie dadzą mi odpocząć moje torciki itp.

Więc od 1 lipca wkraczamy w NOWE.... 

Tagi: różne
15:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 czerwca 2014
roladki ze szpinakiem

Kupiłam paczkę świeżego szpinaku i tak pomyślałam o roladkach ze schabu.

ROLADKI ZE SZPINAKIEM ZE SCHABU:

  • 6 x 120g schabu ( plastry)
  • szpinak
  • czosnek
  • masło
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • bułka tarta do panierowania
  • jajka
  • tymianek i bazylia świeże gałązki
  • 6 plastrów żółtego sera

Plastry schabu rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy. Szpinak przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku wyciśniętego soląc tylko odrobinę. Czekamy aż odparuje płyn. Na plastry schabu układamy plaster sera żółtego, wykładamy łyżkę szpinaku i gałązkę tymianku oraz listek bazylii.

s1

i tak robimy ze wszystkimi plastrami schabu...

s2

następnie zwijamy boki do środka i w tzw. rulonik:

s3

i znów tak ze wszystkimi:

s4

Każdy rulonik panierujemy w jaku i bułce tartej a następnie smażymy na patelni grillowej na oleju do zazłocenia się roladek z każdej strony.

Podajemy roladki z młodymi ziemniakami pieczonymi z gałązkami rozmarynu dla uzyskania aromatu.

s5

Smacznego:

s6

nic dodać nic ująć...



Tagi: mięsa
19:41, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
deser truskawkowy

Ostatnio czytałam przepis " odwrócone ciasto" i zastanawiałam się o co chodzi... teraz wiem.

ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • truskawki
  • bita śmietana do dekoracji
  • cukier puder

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie żółtka. Nadal ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia i po łyżce maki ciągle ubijając. Połowę powstałej masy biszkoptowej wylewamy na dno tortownicy ( 22cm) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąka. Wykładamy truskawki umyte i bez szypułek. Ja wyłożyłam dość dużo i ściśle. Wylewamy pozostałą część masy biszkoptowej. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 160*C przez 35-40min. Po wyjęciu chwilę pozostawiamy do wystudzenia, następnie blachę ODWRACAMY. Truskawki opadły nam na dno a delikatne ciasto uniosło się podczas pieczenia  do góry:

tr1

i nie obawiajcie się, że to ciasto nie ma spodu.... tak ma być!

tr2

posypujemy cukrem pudrem a następnie każdy  kawałek serwujemy z bitą śmietaną i kleksem ze zmiksowanych truskawek:

tr3

smacznego!

Tagi: ciasta
17:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kluski niby knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa wiec jedziemy truskawkowo dalej. Tym razem wykorzystam jeszcze stare ziemniaki i twaróg.

LENIWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI:

 

  • 2 x 250 g twarogu  chudego (2 kostki)
  • 1/2k g ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • duże truskawki
  • masło i cukier do "dekorowania"

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam z łupinek i przemieliłam jeszcze ciepłe przez maszynkę.  Truskawki obrać z szypułek i zasypać łyżką cukru. W dużej misce rozdrabniamy twaróg, dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek kładziemy truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na knedle) i odstawić na posypaną mąką deskę. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i oleju. Gdy zacznie wrzeć wrzucam pojedynczo knedle i gotujemy do momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. jeszcze gotujemy dodatkowo przez 2-3 minuty. Podajemy z masłem i posypujemy cukrem.

klt

smacznego.



Tagi: kluski
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014
babeczki, babeczki

Ostatnio miałam przyjemność wykonać tort weselny wykonany z babeczek (mufinek).

Już na gotowe babeczki układałam truskawki:

mt1

następnie dekorowałam kremem śmietankowo-maślanym:

mt2

już nakremowane dekorowałam lukrowymi serduszkami, srebrnymi perełkami i brokatem.

Główna babeczka ( postawiona na szczycie torcika) wykonana została dla pary młodej:

mt3

Niestety gotowy torcik układany był dopiero na sali weselnej....

Tagi: torty
11:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 czerwca 2014
torty na dobry początek czerwca

TORT KONIE:

41

42

43

tort dla Michała, miłośnika koni. Waga 2kg, smak śmietankowy z ponczem cytrynowym....

TORT "RANCZO-ZWIERZĄTKA":

w1

w2

w3

torcik 2 kg, śmietankowy krem z dodatkiem świeżych truskawek.

TORT URODZINOWY (60):

b1

b2

tort 2kg, z kremem straciatella, alkoholowy poncz.

TORT RIO:

rio1

rio2

rio3

tort 2kg, truskawkowy.

Tagi: torty
17:23, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
niedziela, 08 czerwca 2014
catering cd.

A co powiecie na taki zestaw....

t1

t2

t3

t4

t5

w zestawie:

- rolada łososiowa w waflu

- roladki z szynki z musem chrzanowym

-2xkoreczki warzywne ( + truskawki)

- galantyna z kurczaka z suszonymi pomidorami i koperkiem oraz serem brie

Smakowicie wygląda?

Tagi: catering
14:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
cateringowa paczuszka

Miałam zaserwować coś fajnego w cateringu i wymyśliłam takie coś:

ŁOSOŚ PAKOWANY WE FRANCUZA:

  • łosoś surowy( po 120g/porcja)
  • ser mozzarella ( kulki w zalewie)
  • bazylia świeża
  • pieprz cytrynowy, sól, cytryna
  • ciasto francuskie
  • białko jajka
  • oliwa ziołowa

Łososia należy przygotować tzn. pozbawić skóry, ości itp. Każdą porcję przyprawić pieprzem cytrynowym, solą morską i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki. Ser odcedzić i pokroić w plastry. Ciasto francuskie przygotować- pokroić na prostokąty takiej wielkości by ułożyć na nich łososia i zawinąć brzeg. Z reszty ciasta przygotować przykrywki ( daszki ) do naszych paczuszek. Łososia delikatnie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Studzimy. na każdym kawałku ciasta układamy łososia, na nim po 2 plasterki sera i kilka listków bazylii. Zawijamy boki:

pfr1

Następnie każdą paczuszkę nakrywamy daszkiem z ciasta francuskiego i naklejamy dekorację np. listek z ciasta. Paczuszki smarujemy białkiem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C do zazłocenia się wierzchów:

pf2

Paczuszki są w sumie gotowe. Jednak dla lepszego efektu smarujemy je oliwa ziołową i posypujemy czarnuszką ( już opcja do wykonania przez osobę zamawiająca na miejscu) i zapiekamy przez kilka minut z opcją pieczenia spodu. Do takiego zestawu dołączam sos czosnkowo-koperkowy i surówkę ( wg zamówienia).

SMACZNEGO.......



Tagi: catering
13:47, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 czerwca 2014
rubinowa surowka

Człowiek się całe życie uczy i zdobywa doświadczenie. Ja ostatnio podłapałam kilka nowych pomysłów na przystawki, surówki, sałatki i dania główne. Zapadła mi pewna surówka a zwłaszcza jej kolor:

RUBINOWA SURÓWKA:

  • czerwona kapusta
  • czerwona cebula
  • kiszone ogórki 3 szt.
  • sok z 2 cytryn
  • cukier 3 łyżeczki
  • olej 1/3 szklanki
  • odrobina pieprzu ziołowego

Kapustę szatkujemy w cieniutkie paseczki. Przygotowujemy wrzątek połączony z sokiem z cytryny. Przelewamy ( sparzamy) kapustę. Szybko kapusta zmieni kolor. Stanie się rubinowa. Odstawiamy kapustę do przestygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebule w kostkę a ogórki ścieramy na warzywnej tarce.  Łączymy z kapustą, dodajemy pieprz ziołowy, cukier i olej. Odstawiamy surówkę na godzinę do lodówki. Po tym czasie surówka jest gotowa.

s

doskonały dodatek do ryb oraz do dań mięsnych.

Tagi: surówki
11:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 czerwca 2014
torty na ten weekend

TORT MONSTER HIGH ( 2 lalki):

2xmh1

2xmh2

2xmh3

tort ponad 2kg z czekoladowym biszkoptem i śmietankowym kremem, poncz pomarańczowy.

TORT LORD VADER:

lv1

lv2

tort 2kg, jasny biszkopt z kremem śmietankowym z truskawkami. Poncz cytrynowy.

Tort z PINGWINAMI I JULIANEM:

j1

j2

j3

torcik 2 kg, jasny biszkopt, krem czekoladowy, poncz cytrynowy.

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

tenor1 tenor4

torcik 1,5kg. Jasny biszkopt z kremem śmietankowym z truskawkami. Poncz alkoholowy. 

Tagi: torty
16:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Aż przyjmenie było...

Jestem pod ogromnym wrażeniem miejsca w jakim ostatnio miałam przyjemność "obserwowania" pracy i jej przebiegu (przygotowywanie do wesela). Szef kuchni i menager to osoby zarządzające całym tym kieratem. Ogromny szacun dla tych osób! Jak w zegarku!!! Podziwiam stoicki spokój całej załogi, która w fantastyczny sposób była zorganizowana nie tylko przy organizacji przyjęcia weselnego ale i ogarnięciu restauracji! OGROMNE I MOCNE 6 z +!!!

Oczywiście podpatrzyłam kilka fajnych pomysłów na przystawki i surówki...( skradłam tajniki szefa kuchni hehe!) ale nie była bym sobą... mam tylko nadzieje, że jeszcze tam wrócę by dalej UCZYĆ się i zdobywać doświadczenie!!!

Tagi: różne
14:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi