mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
sobota, 20 czerwca 2015
coś WEGA?

Lazania oczywiście to mięsna, ale tym razem skomponowałam typowo warzywne dzieło:

LANANIA WARZYWNA:

  • makaron lazagne
  • cukinia 2szt.
  • szparagi
  • pomidory 4szt.
  • pieczarki około 40dag.
  • papryka czerwona 2szt.
  • beszamel( mąka, mleko, masło)
  • ser mozzarella 4szt ( po 125g)
  • sól, pieprz, czosnek
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • szałwia

Wszystkie warzywa kroimy, smażymy na wooku z dodatkiem przypraw i oleju.

Przygotowujemy makaron wg opisu na opakowaniu( nie powinien być rozgotowany!). Przygotowujemy beszamel. Ja na 1 kostkę masła dodałam 1,5 szklanki mleka i 4 łyżki mąki.  Wykładamy na blaszkę warstwę makaronu ( 6szt), nakładamy beszamel , warzywa i na to ser mozzarella + listki szałwii. I znów: makaron, beszamel, warzywa, ser.. ostatni raz: makaron warzywa, ser i beszamel. Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych. Gotową lazanię wkładamy do piekarnika gorącego ( 180*C) i zapiekamy około 15-18min.

W mojej lazanii pojawiła się również soczewica z puszki, ale to jako mój dodatek.

laz1

laz2

Smacznego!

Tagi: makarony
14:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 czerwca 2015
placuszki wega

Czasami nawet największy mięsożerca ma chwile słabości.

PLACUSZKI Z KALAFIORA:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • koperek

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Koperek drobno kroimy. Kalafiora po ugotowaniu odcedzamy dokładnie( ja nawet odciskałam ręcznie) przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy , siemię i bułkę tartą. Ilość bułki zależy od wielkości kalafiora, ale średnio to 3/4 szklanki. Masę łączymy, dodajemy koperek i odstawiamy na pół godziny. Następnie formujemy małe placuszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju( mocno rozgrzanym).

plkal

Tagi: przystawki
08:38, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 09 czerwca 2015
Sarnina z kurkami

POLĘDWICA Z SARNY Z KURKAMI:

  • polędwica z sarny
  • kurki parzone
  • śmietana 36%
  • musztarda francuska
  • sól peklowa, pieprz biały , mielony jalowiec
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku

Polędwicę kroimy w paseczki, marynujemy w przyprawach z dodatkiem oleju. Smażymy dosłownie chwilę, dodajemy kurki i zalewamy śmietaną połączoną z musztardą francuską. Dusimy tylko moment...

pol

Tagi: mięsa
11:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pierogi z orkiszu i dzikiego mięsa

PIEROGI Z ORKISZU I DZICZYZNY:

  • mąka orkiszowa
  • gorąca woda
  • sól, pieprz, jałowiec
  • jajko
  • gotowane mięso: sarnina, gęsina,

Obgotowane mięso mielimy, dodajemy przyprawy i jajko. Łączymy. Z mąki i wody wyrabiamy ciasto + odrobina soli. Z rozwałkowanego ciasta szklanka wycinamy placuszki, nakładamy masę z mielonych mięs i sklejamy pierożki. Gotowe gotujemy do wypłynięcia. Są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu.

pierdzik

11:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi