mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 30 lipca 2010
JAGODZIANKI

Jagody to smak lata...Pamiętam wyprawy do lasu na jagody.Zbieraliśmy nie do słoiczków ale do...buzi a na koniec wyprawy wyciągaliśmy języki by sie przekonać kto więcej zjadł jagód.A na koniec leśnej eskapady kupowaliśmy jagody od ludzi przy drodze... Po raz pierwszy postanowiłam wczoraj upiec domowe jagodzianki.

JAGODOWE BUŁECZKI-JAGODZIANKI:

  • 1/2 kg mąki
  • paczka drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • jagody lub borówki

Mąkę ,sól,cukier delikatnie łączymy i dodajemy jajko, olej i drożdze zalane ciepłym mlekiem(w miseczce kruszymy drożdże, zalewamy mlekiem i dodajemy łyżkę cukru-czekamy az zakipią).Wszysto delikatnie łączymy. Powinno powstać delikatne ciasto i odstawiamy zakryte folią w misce do wyrośnięcia.Po około 1/2 h ciasto powiększy swoją objetość. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 18 bułek.Na każdy placuszek wielkości dłoni układamy borówki z odrobiną cukru i sklejamy jak knedla. Układamy i zakrywamy ściereczką. Bułki jeszcze podrosną. Nagrzewamy piekarnik do 220*C i pieczemy partiami po około 10min. Już gotowe bułki smarujemy lukrem...mmmm...pycha!

jagodzianki

Trochę zdjęcie mi nie wyszło, ale pewnie dlatego ze stał za mną tłum ludzi gotowych do jedzenia...haha i mi drżała ręka! Bułki są naprawde pyszne, łatwe i z borówkami wychodzą rewelacyjnie.

Smak lata na talerzu...

 

 

 

Tagi: ciasta
12:11, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
Zapiekanka rybna

Czasami w ostatniej chwili wpadają mi pewne pomysły na szybki i apetyczny obiad. Tak właśnie było we wtorek. Akurat miałam wolny dzień w pracy , trochę sprzątania zaplanowanego i oczywiście pranie oraz kupioną rybę na obiad. Ale by nie było monotonii na talerzu zaplanowałam zapiekankę "na winie".

ZAPIEKANKA RYBNA "NA WINIE":

  • kilka równych ziemniaków
  • 2 filety rybne(gotowane na parze),
  • 2 duże pomidory
  • 2 suszone kabanosy z papryczkami chilli
  • żółty ser
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Zapiekanka ma taką nazwę, bo wrzucamy do niej to co się nam NAWINIE...pod rękę!

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i odstaw do ostudzenia.Filety rybne ugotuj na parze(kilka minut).Na patelni smażymy cebulę, drobno posiekany czosnek i kabanosy pokrojone w talarki.Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojone pomidory.Wszystko dusimy kilka minut.

Do naczynia żaroodornego kroimy w ósemki ziemniaki obrane w cześniej ze skórek. Rybę kruszymy na ziemniaki i wykładamy farsz.Wkładamy do piekarnika ( 180*C) na 15 minut.Pod koniec ucieramy na zapiekankę żółty ser. Dekorujemy bazylią.

zapiekanka rybna 

To fajny i szybki sposób na rybkę.Smakowity kąsek!

 

Tagi: ryby
11:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 lipca 2010
BUŁKI NA KOLACJĘ...

Czasami późnym popołudniem przypomina nam się ,że nie mamy chleba na kolację ...a nie chce nam się ruszać do sklepu w którym i tak już nie będzie dobrego świeżego chlebka. Co w tedy?Proponuję upiec bułki...są wyśmienite, i znikają tak szybko, jak szybko sie pojawiły na naszym stole. Zapach wypełnia naszą kuchnie ,aż leci ślinka!

BUŁKI:

  • 3 szklanki mąki
  • niepełna szklanka letniej wody
  • pół paczki drożdży
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko całe
  • 2 duże łyżki masła

Mąkę, sól, cukier i jajko delikatnie łączymy, dodajemy pokruszone drożdże i powoli dolewamy wodę dodając kawałeczki masła. Powinno powstać delikate ciasto (nie klei się do rąk).Wkładamy kulke ciasta do plastikowej miski i przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość 2 razy.Po około 15 minutach wyjmujemy ciasto i formujemy wałek, który dzielimy na około 8-10 kawałków.Kawałek to jedna bułka. Formujemy bułeczki w ręku posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką(jeszcze będą rosły). Następnie robimy nacięcie X i wkładamy do piekarnika już nagrzanego do 180*C na około 5-8 minut.Jak bułeczki będą złociste, koniec pieczenia!

bułki

Przepis znalazłam na SMAKER.PL...Często szperam na tej stronce, ponieważ można tam wyszukać wiele inspiracji kulinarnych.

znikająca bułka

Taka pachnąca bułka smakuje najlepiej z dżemem lub masłem i wędliną...Mniam.Jak raz upieczecie...domownicy będą chcieli non stop takich wypieków.

Tagi: ciasta
13:40, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 lipca 2010
GOFRY

Dziś podam Wam tradycyjny i już sprawdzony przepis na gofry. Mój mąż bardzo lubi takie specjały i zajada się nimi wraz z moim synem...

GOFRY:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 całe jaja
  • 1/2 l mleka 3,2%
  • 15g proszku do pieczenia
  • 4łyżki cukru pudru
  • sól
  • 100g miękkiego masła
  • bita smietana lub dżem
  • owoce sezonowe

gofry

Białka ubijamy z odrobinką soli na sztywną pianę.dodajemy mleko, mąkę  z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło.Delikatnie łączymy produkty.Żółtka ocieramy z cukrem i dodajemy do masy. Możemy dodać aromat do ciasta lub troszkę cukru waniliowego( do wyboru). Połączone produkty miksujemy przez 2 minuty na najwyższych obrotach. I gotowe.

 Z tego przepisu na tradycyjnej gofrownicy upieczemy około 10 do 12 gofrów.

A dodatki? To już zostawiam Wam do wyboru...

dodatki do gofra

MNIAM...

mniam

Pomysłów jest taka różnorodność...

SMACZNEGO GOFROWANIA!!!

 

Tagi: desery
12:21, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Greckie przyprawy

Greckie przyprawy do różnych specjałów postanowiłam wypróbować na tradycyjnym kurczaku. Przygotowałam mieszanke ziół, greckie pomarańcze, pietruszke z mojego zielnika i zabrałam się do pichcenia.

GRECKI KURCZAK:

grecki kurczak

  • dorodny kurczak
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz,czosnek
  • mielony szafran
  • 2 łyżki miodu i oliwy(greckiej)

Kurczaka porcjujemy i myjemy. Przygotowałam zalewę:sól, pieprz i czosnek drobno posiekany,miód ,oliwę i szczyptę szafranu. Połączyłam składniki i wysmarowalam zalewą kurczaka. Odstawilam do lodówki na około 30min. W tym czasie pokroiłam pietruszkę i pomarańcze e skórką. Do rozgrzanego piekarnika wstawiłam kurczaka na około 45minut.W tym czasie kurczak puści soki i tym sosem co jakiś czas podlewamy kurczaka. Przed końcem pieczenia dodajemy cząstki pomarańczy. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

danie 

Podałam kurczaka z młodymi ziemniaczkami i cząstkami pomarańczy . Pieprz, pomarańcze(prosto z drzew) oraz oliwę i szafran oczywiście przywiozłam z Grecji. :)

11:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 lipca 2010
Grecja winem i oliwą płynąca...

Dawno nie "blogowałam" na MOIM GARNUSZKU. Jedynym usprawiedliwieniem jest to ,że miałam wielkie Greckie wakacyjne szaleństwo.Tak , tak! Kilka dni spędzonych na plażach pięknej wyspy CORFU czułam się jak w niebie.

atol

 Widoki, klimat,różnorodność barw morza i nieba, wspaniała kuchnia, mnogość przypraw, owoców i warzyw oraz owoców morza-wszystko to zauroczyło mnie i moich chłopaków.Największe wrazenie zrobiła na mnie dostępność do wielu przypraw, które rosły na wyciągnięcie ręki, cytryny zwisające z drzew, oliwki, palmy daktylowe i figi, które zjadaliśmy prosto z drzewa.

cytryna

oliwki

 Długo by opisywać nasze wspaniałe wakacje ale...czas wracać do realnego świata.W pamięci i na tysiącu zdjęciach pozostaną nasze najwspanialsze wakacje ...

Jako pamiątki z Grecji przywiozłam zapas przypraw, różne oliwy,Metaksę i moje ulubione OUZO oraz wspaniałą opaleniznę i duzo pomysów na nowe kulinarne szaleństwa.

 

19:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 lipca 2010
RYBA JAK KURCZAK...

 

Oczywiście wszyscy doskonale wiemy ,że ryby są zrowe i powinno się je jadać conajmniej 2 razy w tygodniu. Mój syn Adam jakoś nie przepada za rybami, ale staram się podawać je tyle razy ile tylko zdołam. Tak więc np. wymyśliłam , by złagodzić smak rybi- przyprawić ją przed smażeniem przyprawą do kurczaka po węgiersku.Smak się zmieni a nawet zapachowo jst trochę lepiej.

RYBA JAK KURCZAK SMAKUJE:

  • filety ryby (bez ości) naszej ulubionej-np.pstrąg
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • olej do smażenia
  • tarta bułka+mąka+sezam
  • jajko

Rybę myjemy i pozbawiamy ewentualnych ości.Skrapiamy sokiem z cytryny , solimy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem przyprawy do kurczaka po węgiersku i pieprzem. Mąkę i bułke i sezam razem łączymy na talerzyku jako panierkę. Rybę maczamy najpierw w jajku potem w panierce i smażymy w głębokim oleju .

r jak k

Ryba bedzie miała posmak przyprawy do kurczaka a tym samym mały niejadek pomyśli,że to filet z kurczaka. A my będziemy zadowolone, że "kurczak" smakował i dziecko dostarczyło tak czy siak organizmowi odpowiednich składników. Ja mojego "kurczaka" zaserwowałam z ziemniaczkami i surówką z marchewki na słodko.

Smacznego!

Nasze odliczanie trwa. Jeszcze 3 dni do wakacyjnego wyjazdu!

 

Tagi: ryby
15:47, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 lipca 2010
GALARETKOWY DESER

Mój wolny dzień od pracy...oczywiście pospałam dłużej, a potem miałam w planach wyjazd do psiapsiółki nad wodę(grill) ale zajęłam się sprzątaniem, praniem i gotowaniem. W przerwie mojego ulubionego zajęcia moje biedne skołatane nerwy zostały naruszone do granic możliwości(bardzo trudno mnie zdenerwować)! By ochłonąć na deser postanowiłam zanurkować w świat galaretek.

DESER Z GALARETEK I SERKÓW:

  • 3 różne galaretki
  • 3 serki homogenizowane
  • biszkopty

Trzy galareki rozrabiamy w przegotowanej wodzie , ale w ciut mniejszej ilości niż w przepisie i odstawiamy do przestudzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Do dwóch galaretek dodajemy po 1 i 1/2 opakowania serka i dokładnie łączymy. Jedną z nich wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Potem kolejną i znów do lodówki i na koniec trzecią tą bez serka. I do lodówki. Po około 1 godzinie deser gotowy. Akurat nie miałam owoców do wtopienia w galaretki ale na koniec do dekoracji dodałam cząstki arbuza.

galarb

Szybki i chłodny deser.Dobry na upały...

Mąż ciągle mi powtarza, bym nie brała wielu spraw sobie tak na poważnie tylko spokojnie przyjmowała wiadomosci-na luzie. Ale chyba tak nie potrafię,a potem dopada mnie MIGRENA! Pocieszamy się wzajemnie, ze już za 4 dni wylatujemy do GRECJI na nasze wakacje !

Tagi: desery
21:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi