mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 30 lipca 2013
dwie stojące... niespodzianki

Kolejny weekend i kolejne torciki na wieczory panieńskie. A jak wieczór panieński to stojące niespodzianki.

I TORT - WIECZÓR PANIENSKI;

PEN1

PEN2

II TORT - WIECZÓR PANIEŃSKI:

PEN3

PEN4

... życzenia dla przyszłych panien młodych...

Tagi: torty
10:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
drink na upały

Gdy na zewnątrz mamy upały to najwyższa pora na orzeźwiającego drinka. Bezalkoholowego!

ORZEŹWIAJĄCY DRINK:

  • jogurt 0%
  • jagody, maliny lub inne owoce sezonowe
  • kilka kostek lodu
  • liście mięty
  • odrobina cukru brązowego

Owoce miksujemy z cukrem, dodajemy jogurt i lód. Rozdrabniamy i mieszamy blenderem.

drinc

orzeźwienie gwarantowane

Tagi: desery
09:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 lipca 2013
coś mega tuczącego

Jakoś mnie naszła ochota na mega tłustą, pieczona golonkę. A ze dziś pogoda od rana taka trochę deszczowa...to goloneczka pasuje jak ta lala!

GOLONKA DUSZONA W PIWIE:

  • 1 golonka na osobę z kością i nie w siateczce
  • 1 małe jasne piwo
  • listki laurowe
  • suszone jagody jałowca
  • sól morska
  • pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki miodu
  • olej około 5 łyżek

Golonki umyć. Z oleju, przypraw i miodu przygotować marynatę i w niej marynować około 12h nasze golonki.

Następnego dnia wyłożyć golonki na blachę ( brytfannę) i zlać marynatę. Piec przykryte folia aluminiowa około 40min. (160*C) Następnie podlać piwem i zapiekać kolejne 40-50min również pod folią. Co jakiś czas przewracać golonki i podlewać wytopionym tłuszczem, marynata i piwem. Na ostatnie 15 min zdjąć folię. Podawać z chrzanem.

g1

g2

g3

ten obiad nie jest dla osób na diecie....

Tagi: mięsa
19:41, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 lipca 2013
smak lata

Czy to nie wspaniałe, że latem mamy dostęp do różnorodnych smakowitych owoców?  Czereśnie już ku końcowi, sezon truskawek już za nami ale mamy teraz mnóstwo malin:

NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWYM:

  • tradycyjne ciasto naleśnikowe = około 10 naleśników
  • około 600g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • listek mięty do dekoracji

Maliny po opłukaniu wrzucamy na sucha patelnię  przesmażamy chwilę dodając cukier puder. Malinowy, gorący sos podajemy do gotowych naleśników.

nalmal1

smacznego!



Tagi: desery
19:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort dla Gosi na wieczór panieński

WIECZÓR PANIEŃSKI GOSI:

g1

g2

g3

Tagi: torty
12:13, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 22 lipca 2013
tort ANGRY BIRD

TORT ANGRY BIRD:

kur1

kur2

kur3

kur4

tort na jasnym biszkopcie z kremem morelowym i sporą ilością ponczu owocowego.

Tagi: torty
13:14, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
tort KASK budowlańca

TORT KASKA BUDOWLAŃCA:

kask1

kask2

kask3

tort z kremem cytrynowym.....

Tagi: torty
13:02, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
bursztynowa beza

Nie znałam tego deseru. Ale poszperałam, znalazłam przepis a osoba zamawiająca ten deser była bardzo zadowolona. Smakował podobno fantastycznie.

BURSZTYNOWA BEZA;

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • orzechy włoskie
  • herbatniki
  • 3/4 kostki masła
  • masa kajmakowa ( krówka lub kakaowa)
  • bezy

beza1

beza2

warstwy tego deseru są następujące:

z herbatników zmiksowanych i połączonych z masłem powstaje warstwa spodnia. Następnie wykładamy masę kajmakowa a na nią orzechy delikatnie  pokruszone. Na masę orzechów układamy polowa bez pokruszonych. Z serka mascarpone i ubitej śmietany z 3 łyżkami cukru pudru powstanie warstwa kremu która wykładamy na bezową warstwę. I już na koniec dekorujemy całe ciasto bezami i orzechami.

beza3

beza4

Fantastycznie słodki deser!

Tagi: desery
11:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 lipca 2013
torcik na pnieński

TORCIK NA WIECZÓR PANIENSKI:

Jak na taki wieczór dziewczyny wymyśliły oczywiście tradycyjny wzór...

k1

k2

k3

torcik mocno alkoholowy, cytrynowy...

Tagi: torty
11:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort konik Pony

TORT TĘCZOWY KONIK PONY:

lena1

lena2

tort był z kremem cytrynowym na bazie bitej śmietany.

Tagi: torty
10:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 lipca 2013
torcik jagodowy na zimno

Ponieważ jest sezon na jagody i borówki zagościł u mnie torcik na zimno jako niedzielny deser.

TORCIK Z BORÓWKAMI;

  • paczka herbatników maślanych
  • pół kostki masła
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek lub poziomek
  • dużo borówek
  • puszka masy krówka lub toffi

Herbatniki miksujemy na tzw. bułkę tartą, łączymy z masłem. Powstanie nam jakby ciasto którym wykładamy dno małej tortownicy. Następnie wykładamy masę krówka i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Brzegi tortownicy można wyłożyć połówkami herbatników. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę dodając cukier puder. Dodajmy kilka truskawek zmiksowanych. Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówka. Wierzch dekorujemy borówkami. Ciasto powinno chłodzić się około 2 h w lodówce.

hj1

hj2

hj3

Połączenie słodkiej masy z delikatna bitą śmietaną i borówkami.. super!

Tagi: desery
14:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
co się działo ciekawego

Już od listopada zeszłego roku był zaplanowany remont kuchni. Przede wszystkim to moje stanowisko pracy i dopasowywałam projekt do moich wymagań i .... wzrostu. Do wykonania projektu i mebli wynajęłam płocką firmę DOMAR. Sam projektant już chyba miał mnie dość , bo co kawałek zmieniałam i poprawiałam ten projekt. A to szafka inna, a to wstawiamy lub nie zmywarkę, a to kolor, a to materiał. Współczuję temu panu. Ale firma stanęła na wysokości zadania, solidna, uwzględniająca moje wymagania i oczekiwania. Super.

oczywiście na początek pozbycie się starych mebli, wynajęcie fachowca od gazu i wody oraz kaloryfera. następnie elektryka- ale to już mój mąż się zajął (oczywiście nasłuchał się moich pomysłów i zmian ...). Kolej na płytki ( glazura) i ich wybór. Tu się zaczęły schody bo jakoś nie znalazłam takich co mnie zachwycały. Dotarłam aż pod Ozorków do firmy Tubądzin i znalazłam. W Płocku odbiór. I wreszcie ich zakładanie. Jak już pojawiły się na ścianach to odczuło się zmianę. Wiele poprawek, fochów z mojej strony, ględzenia itp. Jak weszły meble to już byłam w 7 niebie... i wielkie sprzątanie! Mąż się śmiał, że cały remont leżałam, dyrygowałam, wymagałam a teraz przy sprzątaniu dopiero wykazałam się pracą i...pomysłem w zagospodarowaniu kuchni. I jest! moja ukochana wymarzona wyczekana!

Podczas całego remontu nie mogłam znaleźć miejsca bo nie mogłam.... gotować. Ale wykonałam parę tortów i mały catering na urodziny. Teraz mam już swoje stanowisko pracy, swoje królestwo i mogę pracować.

Tagi: różne
11:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Witam

Witam moi kochani. Jak ja tęskniłam za Wami i moim blogiem. Te dwa tygodnie remontu były wyczerpujące i to bardzo. Ale już wszystko się zakończyło. Remont skończony. Wracam pełna zapału i chęci do pracy. A oto moja stara i nowa kuchnia.

KUCHNIA KIEDYŚ:

ks1

ks2

ks3

ks4

KUCHNIA PO REMONCIE:

kn1

kn2

kn3

kn4

kn5

Oczywiście co rusz to pojawiają się nowe elementy np. zioła na parapecie, kwiatki na półkach, mikrofala, deski ( obowiązkowo) do krojenia i inne gadżety kuchenne.  Jeszcze się dopasowuje do nowej kuchni, łapie się na tym ,że mam włącznik światła w innym miejscu, że nie musze zmywać bo mam zmywarkę, że po innej stronie mam kuchnie i takie tam. Ale jestem bardzo zadowolona z rozkładu kuchni z jej funkcjonalności i ...ogólnie jestem bardzo, bardzo szczęśliwa!!!!

Jak oceniacie moją rewolucję?

Tagi: różne
10:50, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 01 lipca 2013
przerwa

Z POWODU REMONTU MOJEGO KRÓLESTWA BLOG ZAWIESZAM DO 15 LIPCA!



Tagi: różne
11:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wegetariański catering

Tuz przed remontem wykonałam jeszcze ostatni catering. Wegetariański. W zamówieniu były 2 przystawki na gorąco i jedna na zimno. Oczywiście moje tiramisu jeszcze na dokładkę.

ZAPIEKANA CUKINA FASZEROWANA:

  • 3 spore cukinie( grube)
  • 2 op. sera feta
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • masło solone
  • czosnek świeży
  • bazylia i estragon
  • sól morska i pieprz cytrynowy
  • koperek

Cukinie kroimy w plastry grubości około 3-4 cm. Wydrążamy środek ale pozostawiamy dno. Solimy i odwracamy dnem do góry. Powstały sok się wydostanie. Osuszamy delikatnie nasze miseczki cukiniowe. Masło ucieramy z czosnkiem, wysmarowujemy nasze miseczki dość grubo. Wkładamy do środka listki bazylii, pomidorka koktajlowego, plasterki oliwek.

mc1

Ser feta rozdrabniamy, łączymy z koprem pokrojonym. Faszerujemy serem nasze miseczki dość szczelnie. Na wierzchu układamy listki estragonu, wiórek maślany i pieprzymy pieprzem cytrynowym.

mc2

Takie miseczki układamy na folii do pieczenia, zapiekamy w piekarniku nastawionym na około 200*C do zarumienienia się sera. ( około 15-18min.)

mc3

Kolejnym daniem zaserwowanym w cateringu był makaron ze szpinakiem.

MUSZELKI MAKARONOWE FASZEROWANE SZPINAKIEM:

  • opakowanie makaronu duże muszle
  • szpinak( sporo)
  • 2 opakowania serka pleśniowego błękitnego
  • czosnek, sól, pieprz
  • masło
  • pół szklanki śmietanki 30%

szpinak należy smażyć na maśle dodając czosnek, sól i pieprz. gdy osiągnie konsystencje tzw. "papki" dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy. on zagęści nam szpinakowy farsz. Makaron gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy i każdą muszelka kolejno faszerujemy jeszcze ciepłym szpinakowym farszem.

szp1

Pozostały farsz łączymy ze śmietaną by powstał sos do ewentualnego przybrania dania na talerzach.

WARZYWNE FIGURKI:

  • pomidory
  • ser mozarella
  • awokado
  • migdały
  • olej lniany
  • bazylia, rozmaryn
  • chili
  • sól,
  • wykałaczki

pomidory kroimy w plastry, ser również. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plastry okrągłe delikatnie wycinając pestkę. Na przemian układamy pomidora, ser i awokado. Migdały mielimy i łączymy z solą,chili i olejem lnianym. Powstanie nam tzw. "mokry piasek" z którego formujemy kulki. Będą stanowiły zakończenie przystawki. Bazylię miksujemy z solą, pieprzem i olejem lnianym na pesto. Można w razie kwaśnego posmaku dodać odrobinę cukru. Do dekoracji oraz połączenia plasterków można wykorzystać gałązki rozmarynu.( również łączyć wykałaczkami).

awc1

awc2

Schłodzić w lodówce. Podawać udekorowane pesto bazyliowym oraz można posypać sezamem.

SMACZNEGO!

Tagi: catering
11:24, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
O autorze
Top Blogi