mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 30 lipca 2014
nic się nie chce....

W takie upalne dni nie chce się jeść.. piło by się litrami...no ale moje dwie paszcze domagają się obiadów. Jak pytam się : co? to pada odpowiedz: coś... i bądź tu mądra!  Wymyśliłam:

MAKARON RURKI Z CHORIZO:

  • opakowanie makaronu rurki
  • 500ml śmietany 30%
  • około 450g kiełbasy chorizo ( plasterki)
  • sól, czosnek, papryka wędzona ( w proszku)
  • 2 kulki sera mozzarella

Na patelni podsmażamy plasterki kiełbasy, dodajemy przyprawy, zalewamy wszystko śmietaną i chwile dusimy by śmietana się redukowała. Dodajemy ugotowany al'dente makaron. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Podajemy od razu. dekorujemy listkami bazylii;

c

smacznego

Tagi: kluski
22:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kilka torcików z ostatnich dni

TORT NA ROCZEK:

rl1

TORT :"KOŁNIERZ"...

kł

TORT "MEIN KRAFT":

mk

Tagi: torty
21:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tak mi przykro....

Lipiec: przepracowane 250h/mc na stanowisku szefa kuchni...Jak cos to padam na przysłowiowy RYJ...Czasami się zastanawiam jaki dziś dzień, bo wydaje mi się ,że wszystkie dni są takie same. Zaangażowanie w prace odbija się na moim życiu prywatnym ale najbardziej na moich klientach torcikowych. Musze czasami odmawiać, bo najnormalniej na świecie nie mam czasu.. a nocne posiadówki z tortami już mnie nie bawią. Ale za kilka dni.. na kilka dni opuszczam restauracje i zmykam na wakacje. A w planach mam spotkanie z moja przyjaciółką z czasów liceum. Nie widziałyśmy się prawie 15lat! Szmat czasu! Będzie co opowiadać....

Tagi: różne
20:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 lipca 2014
Filet z kaczki z gruszkami

Nadszedł czas na kaczusie. Kiedyś bardzo chciałam wypróbować właśnie fileta a teraz nadarzyła się okazja. Testowanie.

FILET Z KACZKI Z KARMELIZOWANA GRUSZKĄ:

  • filet z kaczki
  • gruszki z octu
  • miód
  • sos sojowy, pieprz mielony

Fileta myjemy i czyścimy ( zdarzają się ewentualne piórka). nacinamy skórkę w krateczkę i całą pierś nacieramy sosem sojowym. Pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie smażymy skórką do dołu ( wytapiamy tłuszcz) około 3-4 min. na patelni grillowej. Przekładamy i obsmażamy z drugiej strony też około 3min. Wysmażona kaczkę przekładamy na kratkę (np. taką z piekarnika) i powinna chwile leżakować. Puści ona odrobine soku. po leżakowaniu fileta przekładamy do piekarnika nastawionego na 180*C i pieczemy około 10-12min w zależności jak gruby był nasz filet. Na patelni na której smażyliśmy fileta pozostał tłuszcz do którego dodajemy łyżkę miodu. podgrzewamy i wkładamy dwie połówki gruszek z octu. Podsmażamy je.  Już gotowego fileta podajemy z opiekanymi ziemniakami i karmelizowana gruszką. Jako dodatek proponuje buraczek na ciepło...

pk1

mniam...

Tagi: mięsa
18:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
oststnie wypieki

Oto kilka moich ostatnich torcików:

* BATMAN

b

* KUBUŚ PUCHATEK

k

* GORSET

gor

* CHRZEST

bb





Tagi: torty
18:19, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
indyk też dobry

Jakiś czas temu kupiłam jedno udko...indycze. Mega wielka porcja mięsa. W sumie nie miałam pomysłu na jej przygotowanie ale pomysł narodził się sam.

Pieczone udko z indyka:

  • górna część udka indyka ( tzw. szyneczka)
  • sól do peklowania
  • przyprawa do kurczaka pikantna
  • rozmaryn
  • czosnek
  • olej

Udko należy wytrybować, rozłożyć i wewnętrzną część natrzeć solą do peklowania mięs. Odstawić na około 2h do lodówki. Następnie z oleju, rozmarynu, czosnku i przyprawy przygotowujemy marynatę i ponownie nacieramy nią już całe nasze mięso. Zwijamy i związujemy udo. Pieczemy w rękawie ponad godzinę w piekarniku nastawionym na 180*C.

in1

Podajemy z sosem jogurtowo-musztardowym, ziemniakami i rubinową surówką:

u3

smacznego!







Tagi: mięsa
17:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 lipca 2014
jak tylko ogarnę....

Tyle się dzieje ostatnio, ale obiecuje w ten weekend jak tylko wszystko ogarnę...powstawiam nowe rzeczy, nowe przepisy i w ogóle nowe nowinki!

Tagi: różne
22:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 lipca 2014
dla ochłody

Dla ochłody oczywiście najlepsze lody... a z dodatkiem soczystych i schłodzonych owoców...mniam1

OWOCOWO-LODOWY SZAŁ:

  • melon
  • arbuz
  • lody
  • sos truskawkowy ( kilka truskawek i łyżka jogurtu)

Melona i arbuza kroimy w kawałeczki lub "kulkujemy". Dodatkowo można namoczyć w delikatnym alkoholu...(deser dla dorosłych). Z truskawek robimy sos: miksujemy je z odrobiną jogurtu. Podajemy owoce z 2 gałkami lodów ..

lot

dla ochłody...



Tagi: desery
16:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 lipca 2014
grzybki jak schab...

BOCZNIAK:

  • paleta boczniaków
  • jajko, bułka tarta
  • sól, pieprz, granulowany czosnek
  • olej do smażenia
  • ser bryndza

Boczniaki opłukujemy i nie odsączamy z wody. Niech wchłoną trochę wilgoci. Następnie przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na tłuszczu z obu stron. Podajemy gorące z kawałkami sera bryndza.

bocz1

jak schaboszczak...

Tagi: przystawki
15:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
nadrabiam....w torcikowie...

k1TORT URODZINOWY:

k2

tort ponad 2,5kg, truskawkowe nadzienie z truskawkami, nasączenie alkoholowe.

TORT MONSTER HIGH:

01

02

tort 2,5kg, śmietankowy.

TORT ROCZNICOWY:

j1

j2

tort wagowo ponad 3kg. Mocno alkoholowy, z kremem śmietankowym z truskawkami.





Tagi: torty
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi