mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 22 lipca 2015
kotlet mielony z soczewicy.

Potrawy bezmięsne bardzo moim domownikom przypadły do gustu. Na szczęście smakują również i mi.

KOTLETY Z SOCZEWICY:

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy( zielona lub czerwona)
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta
  • koperek
  • ser mozzarella
  • olej do smażenia
  • sól i biały pieprz

Ugotowaną soczewice miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do masy jajko i bułkę tartą tak, by masa była dość zwarta. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem i dodajemy pokrojony koperek. Z gotowej masy formujemy placuszki i na środek układamy kawałek serka. Z placuszka formujemy kotlecika z serkiem w środku. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na oleju jak kotleciki mielone.

ks1

ks2

smacznego!

Tagi: obiady
13:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 lipca 2015
Sałatka "morska"

Sałatki są dobre na takie upalne dni, mogą zastępować nam główny posiłek. Taka makaronowa jest bardzo syta.

"MORSKA" SAŁATKA:

  • makaron ryżowy
  • papryka czerwona bez skórki
  • ogórek zielony
  • małże w zalewie z wina białego
  • łosoś "dziki" z alaski 100g
  • koperek i szczypiorek do dekoracji
  • mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, łyżka musztardy francuskiej, odrobina cukru, pieprz cytrynowy, sok z połowy limonki, odrobina skórki z limonki, świeża mięta

Makaron należy przygotować wg przepisu. Odcedzić. Ogórka obrać ze skórki i filetować ( pozbyć się pestek) i drobno pokroić, również paprykę pokroić w kosteczkę. małże odcedzić, łososia pociąć nożyczkami w paseczki. Układamy warstwami w szklanej misce: ogórek, papryka, makaron ryżowy, małże i łosoś. ( 2 warstwy). wierzch dekorujemy koperkiem i szczypiorem. Z jogurtu i pozostałych produktów należy przygotować sos do sałatki , który jest dodatkiem do każdej porcji sałatki "morskiej".

Gotowe:

smałz1

sałmałz2

Smacznego! 

Tagi: sałatki
19:42, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 lipca 2015
sałatka z gruszkami i szynką

Sałatka czasami może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza taka.

SAŁATKA Z GRUSZKAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ:

  • szpinak świeży
  • sałata endywia
  • 2 gruszki twarde
  • granat
  • szynka parmeńska około 10plastrów
  • ocet balsamiczny
  • łyżka miodu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Szpinak i sałatę myjemy i rwiemy. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Granat obieramy i wyłuskujemy pestki. Na sałatę wykładamy gruszkę i granat. Nożyczkami tniemy w paseczki szynę. Z octu balsamicznego miodu i oliwy przygotowujemy sos na sałatkę( odrobine solimy i dodajemy pieprz). Gotowe:

sgsz

Tagi: sałatki
10:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wegetariańskie flaczki

Jak tylko wspomniałam o wegetariańskich flaczkach to wszyscy stawiali wielkie oczy. a jednak powstało to danie i uwierzcie mi-całkiem przypadkowo.

WEGETARIANSKIE FLACZKI:

  • pomidory krojone bez skórki (puszka)
  • przecier pomidorowy
  • cukinia
  • papryka czerwona bez skórki
  • mały brokuł
  • świeży majeranek
  • imbir
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • boczniaki

Cukinie kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, brokuł w maleńkie różyczki. Wszystko razem podsmażamy w wooku.

Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą dość miękkie dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku dodając majeranek. Na sam koniec duszenia dodajemy boczniaki pokrojone w paseczki. Jeszcze chwile dusimy.

Flaczki gotowe:

flweg

Smacznego.



Tagi: zupy
10:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 lipca 2015
sałatka z "bonem"

U mnie przyjęło się mówić "bon", znam nazwę "bob" oraz "bober", ale wszyscy chyba wiedzą o co chodzi. Sałatka jest banalnie prosta ale za to bardzo wyrazista.

SAŁATKA Z "BONEM":

  • około 1kg bonu
  • ser feta ( 250g)
  • pomidorki koktajlowe
  • sos ( 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju, łyżka miodu, łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz, odrobina octu winnego)
  • bazylia do dekoracji

Bon gotujemy ( powinien być trochę twardawy-lepiej się będzie obierał). Ser kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe przesmażamy ze skórką na patelni grillowej na odrobinie oleju. Obrany bon przekładamy do miski, wykładamy na niego pomidorki koktajlowe i ser feta. Dekorujemy świeżą bazylią. Polewamy sosem tuż przed podaniem.

bb

smacznego!

Tagi: sałatki
15:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Deser mojego syna

Ponieważ mój syn w kuchni czuje się jak ryba w wodzie sam również robi desery dla swoich znajomych. Ten deser szykował dla swojej koleżanki Justyny na urodziny.

PSIA BUDA:

  • około 600g twarogu ( 3 razy mielony, wiaderko)
  • 2 łyżki kakao
  • 125g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 36 szt. herbatników kakaowych
  • polewa czekoladowa
  • dekoracja wg uznania
  • 1 galaretka
  • folia aluminiowa

Galaretkę przygotowujemy w szklance wrzątku. Odstawiamy do lodówki by się chłodziła. Twarożek miksujemy z cukrem i masłem na puszystą masę. dzielimy do na 2 części ( 3/4 i 1/4). Do większej części dodajemy kakao i łączymy. Na folii aluminiowej układamy herbatniki ( 6 rzędów po 3 herbatniki). Wykładamy masę kakaową. Następnie kolejna warstwa herbatników i na nie masa jasna. Na środkowe herbatniki układamy paseczki galaretki. Poboczne herbatniki składamy do środka by powstałą nam trójkątna buda. Foliujemy ciasto i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Po około 2-3h deser gotowy.

Adam przedzielił "budę" i dekorował polewą czekoladową i kolorowa posypką.

psia

Ja osobiście pamiętam ten deser sprzed kilkunastu lat...



Tagi: ciasta
14:36, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Zapiekanka pełna warzyw

Ponieważ mamy sezon na warzywa więc pichce dużo potraw bezmięsnych.

ZAPIEKANKA PEŁNA WARZYW:

  • bakłażan
  • cukinia
  • batat
  • 3 pomidory malinowe
  • papryka czerwona + mała papryczka chili
  • dynia
  • tymianek, bazylia
  • 4 sery mozzarella
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa do grilla

Batat gotujemy ale nie do miękkości. Cukinie i bakłażana kroimy w plastry i grillujemy ( wcześniej troszkę solimy). Ziemniaka kroimy również w plastry. Gdy warzywa będą już gotowe układamy naprzemiennie na blaszce wysmarowanej olejem.

wz1

ponieważ batat jest słodki posypujemy drobno pokrojona papryczką  chili i świeżym tymiankiem.

Kolejną warstwa będzie drobno pokrojony ser mozzarella( 2 kulki).

Następnie kroimy paprykę w paseczki a dynie w drobną kostkę. Odrobine doprawiamy solą i pieprzem i przyprawa do grilla. Przesmażamy. Gdy dynia będzie już miękka wykładamy tą warstwę na poprzednią.

zw2

Następnie układamy pokrojonego pomidora, posypujemy serem mozzarella i dodajemy listki świeżej bazylii.

zw4

całą zapiekankę pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15min.

Smacznego!



Tagi: obiady
13:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi