mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 31 sierpnia 2012
takie tam różności...

Książki do szkoły już są, zeszyty i inne takie tam kupimy w sobote, jeszcze buty, jakaś bluza, bilet miesieczny wyrobić...i skąd brać tu kase na taką wyprwakę do szkoły...???

Na piątek miałam zamówienie małe cateringowe a na sobote mam kolejnego torcika na wieczór panieński. A tak wracając do moich tortów:

ODPISUJE p. " Zosi" na jej dość dziwny wpis.

"Kształt, wzór tortów zamawiaja u mnie zdecydowani klienci. Nie narzucam wzorów ani nie namawiam do takiego czy innego wzoru. Jeśli tort ma być wykonany na np. komunie czy chrzest to klienci sami na moim blogu znajdują wzory które już wykonałam lub przysyłają nowe pomysły e-mailowo. Jeśli to są torty na urodziny to staram sie wypytać co solenizant lubi, jakie ma zainteresowania i dobieramy wspólnie wzór. Jeśli chodzi o wieczór panieński to wiadomo, to wieczór pełen śmiesznych i zabawnych niespodzianek dla przyszłej panny młodej...wiec...wzory tortów same ( hi hi ) się narzucaja-wiadomo penis, czy na kawalerskie postać kobiety czy tp. To ma być zabawne i nie miałam zamiaru nikogo obrażać a zdjęcia nie są wulgarne- no chyba ,że nie widziała pani na żywo penisa-he? ".

POZDRAWIAM- mój garnuszek

Tagi: różne
14:41, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
koniec wakacji...

Oststni tydzień wakacji...dzieje się oj dzieje. Na początku  musiałam odreagować pracowity weekend. Ponieważ zapasów w lodówce było naprawde sporo nie musiałam zbytnio "interesować" się co na obiad. Ale kolejnego dnia juz moi faceci czekali na coś pysznego.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM I SEREM:

  • 5 sporych ziemniaków surowych
  • mięsa(np. schabowe, karkówka) już gotowe
  •  żółty ser
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • przyprawy: sół, pieprz, gałka muszkat.

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Solimy i skrapiamy oliwą. Wykładamy dno naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku w 180*C przez około 10min. Następnie na zapieczone ziemniaki wykładamy nasze mięsa i wszystko zalewamy śmietaną z żółtkami( zmiksować) dodając przyprawy. Na wierzch ucieramy żółty ser i znów zapiekamy przez nastepne 10-15min. Gotowe.

zap

Zapiekanka taka do doskonały pomysł na "wysprzatanie" lodówki, gdy chcemy pozbyć się resztek z imprezy czy pozostałości obiadowe itp. Polecam.



Tagi: mięsa
14:22, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 sierpnia 2012
tort na panieńskie.... PENIS...

Tuż przed weekendem zadzwoniła do mnie koleżanka i poprosiła o przygotowanie torcika dla przyszłej panny młodej..Oczywiście wzór( hi hi) sam się jakoś znalazł..i oto efekt:

TORT "PENIS" NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

k1

k2

k3

k4

k5

...z życzeniami....  MÓJ GARNUSZEK!



Tagi: torty
13:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
przed i po weekendzie...

Przed weekendem (od czwartku) moje siły i energia skupione były na przygotowaniach weselnych. Niby przyjęcie na około 70 osób, ale menu bardzo skomplikowane i w dodatku dla "garstki" szykowane dania wega. Ale podołałam. Moje pomocnice w kuchni są tak pracowite, a to bardzo ważna rzecz dla szefa kuchni. Wesele sie udało( z maleńkim podknieciem) a już w niedziele był piknik( dożynki) na ponad 200osób...heheeh. Też robota paliła się w ręku i poszło bardzo dobrze!!! Musze pochwalić i moje pomoce i kelnerki bo naprawde impreza na wysokim poziomie...BRAWO!

A już za dwa tygodnie-chrzciny...

Tagi: różne
13:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 sierpnia 2012
promocje...

Czy warto reagować na PROMOCJE? Z jednej strony tak a z drugiej trzeba uważać, by nam nie wciśnięto czegoś BLEE. Tak właśnie połaszczył się mój mąż na niby fajną promocje. A ja potem się męczyłam. A chodzi konkretnie o mięso. Okazała się "fajna" promocja cenowa, ale ciężki kawałek mięsa do schrupania.

PROMOCYJNY GULASZ:

  • 1,5 kg szynki na gulasz
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 duże cebule
  • kilka dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól zmiękczająca
  • pieprz
  • zioła wg uznania-rozmaryn, majeranek, oregano...
  • łyżka gęstego jogurtu

Mięso pokrojone obsmażamy bardzo dokładnie bez przyprawiania i bez tłuszczu. Podlewamy odrobiną wody i chwile dusimy. Do dużego garnka kroimy paprykę, cebule i pieczarki oraz wyciskamy czosnek. Dodajemy odrobine oliwy i smażymy dodając sól i pieprz. Podlewamy wodą. Gdy mięso będzie dość miękkie dodajemy do warzyw. Dusimy doprawiąjąc ziołami wg uznania. W miedzy czasie można dodać jeszcze wody. Na koniec zaprawiemy sos łyżką gęstego jogurtu.

gm

Kiedyś przepis na ten gulasz zapisalam w notatkach pod hasłem GULASZ MIASIA. A nazwę zawdzięcza temu, że do obsmażania mięsa dodaję się 2 łyżki miodu. A przy doprawianu końcowym nalezy pamietać o odrobinie pieprzu cayenne.

Gulasz podałam z ryżem i mizerią.

10:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
uzupełniam...

Czas leci tak szybko, juz prawie koniec wakacji.Teraz szykowanie: kupno podreczników, zeszytów..długopisów itp. Pamietam, jak kiedyś z biblioteki " brało" się podreczniki i po roku oddawało kolejnym uczniom. A teraz? Komplet podreczników do I klasy gimnazjum to koszt prawie 700zł. A gdzie jeszcze zeszyty, plecak, trampki...? Masakra!

Tematem tego wpisu jest "uzupelnianie" a ja nie tylko uzupełniam podręczniki szkolne ale i moje nożyki do carvingu. Miałam już prawie komplet ( 4 nożyki, temperówke i spiralkę) jak przystalo na kucharza ale niestety w mojej ostatniej pracy w restauracji "PIKANTERIA" (PŁOCK)zostały mi skradzione! Bardzo to przykre, bo nie tylko były mi one cenne ze wzgledów finansowych ale i sentymentalnych- wygrałam je w konkursie. Tupet -tej osoby co je sobie przywłaszczyła i tupet właściciela restauracji , bo z jego strony "nijaka" reakcja na kradzieże, które często się tam pojawiały!

A ja w ten weekend mam znów spore wyzwanie kulinarne. Wesele i piknik. Wesele " fajne" bo po części wegetariańskie a piknik? Bo z wiejskim stolłm-smalec, salceson, płonąca noga...heh! Super pracowity weekend!

Tagi: różne
10:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 sierpnia 2012
upalna niedziela

Moje mieszkanie już po prawie całkowitym remoncie. Jedynie pozostała mi do generalnej zmiany moja kuchnia, ale to dopiero za rok. Te pare dni urlopu mąż przeznaczył na pomalowanie salonu-piekna lawenda i wrzos nadały całkiem inny charakter salonowi. Jest tak..chłodniej, świeżo i całkiem nowocześniej. Takie malowanie oczywiscie pociągnęło za sobą generalne sprzatanie..heheh. Ale ja uwielbiam jak jest czysto i w miare poukładane wszystko na swoim miejscu. Może jestem pedantyczna bo nie lubię bałaganu. Perfekcyjna pani domu?..ahhaah!

Dziś upalna niedziela. Jejku. Żar z nieba się leje..nawet nie mam ochoty wyjść z domu..ale i tak mam sporo papierkowej pracy to mam zajęcie-przy wiatraczku. Na obiad mąż chciał coś słodkiego wiec na stół pojechały naleśniki.

NALEŚNIKI Z SEREM I MUSEM JAGODOWYM.

  • 3 jajka
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • olej do smażenia
  • serek homogenizowany
  • jagody

Jajka ucieramy z cukrem stopniowo dodajac mleko i mąkę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę oleju. Smażymy dość cienkie naleśniki ( tylko dobrze wysmażamy z jednej strony). Nastepnie na mniej wysmażoną strone wykładamy łyżkę serka i kilka jagód.Składamy naleśnika w kopertę. Wszystkie grilujemy na patelni do grilowania.

nz serem1

Z jagód zmiksowanych z cukrem powstał sos..

nz serem2

Tak więc na życzenie męża w niedziele musiałam zadowolić się obiadem na słodko( a ja mięsożerna baba jestem)!

16:31, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
piątek, 17 sierpnia 2012
17 sierpnia - Witamy Aleksandra na świecie!!!

17 sierpnia 2012 raniteńko pojawił się na świecie mój chrześniak Alksander... maluteńki ( 2,5kg i 49cm) jak kurczaczek.Zdrowiusieńki, różowiutki bobas. Nie mogę uwierzyć, że mój młodszy brat został tatą. Pamietam jak ja jego - takiego małego trzymałam na rękach jak mama wróciła z nim ze szpitala...a teraz sam ma swojego maluszka.

I zostałam chrzestną... nareszcie!

alex

WITAJ NA ŚWIECIE OLEK!!!

Tagi: różne
11:02, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 15 sierpnia 2012
14 sierpnia-dzień energetyka

Gdy pieke torciki dla kogoś moi panowie moga tylko sobie "patrzeć", ewentualnie spróbować kremów. Tym razem ciacho zrobiłam tylko dla nich. A w sumie dla męża. Ma swoje święto- DZIEŃ ENERGETYKA. Wiem ,że uwielbia krem z sera mascarpone, lubi czekoladowe mufinki i przepada za malinami więc połączyłam te smaki w całość:

TORCIK SEROWO - MALINOWY:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 duże łyżki czubate kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180ml mleka
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 500 g sera mascarpone
  • 2 małe opakowania śmietanki 36% do deserów
  • 2 łyżki cukru pudru maliny
  • dekoracja( tu biała czekolada)

Mąkę, kakao, sode i proszek do pieczenia połaczyć. Dodać jajka utarte z cukrem i mleko. Miksować dodając po kawałku masła.Powinna powstać masa gesta. Do natłuszczonej tortownicy wylewamy mase i pieczemy w 180*C przez około 30min.

Ciasto studzimy.

W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem , dodajemy ser mascarpone i maliny. Masę powinno się chłodzić-będzie sztywniejsza. Nasze ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, wykładamy masę serowo-malinową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Chłodzimy w lodówce. Można spody ciasta nasączyć alkoholem ale w sumie jest ono dość "mokre". Dekorujemy wg uznania. Ja dekorowałam rozpuszczoną w gorącej kąpieli białą czekoladą , wiórkami gorzkiej czekolady i malinami.

Uwaga ciasto baaardzo kaloryczne! 

tm1

tm2

tm3

tm4

SMACZNEGO.....

Tagi: ciasta
13:27, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
pracowite święto

Święto.Jakie świeto? Ja mam ręce  pełne pracy..heh.. Np. tort na 35lecie...albo ciasto dla męża -DZIEŃ ENERGETYKA...Nie ma świętowania.

TORT NA 35LECIE...

Czytelniczce bloga spodobała się wersja tortu na nasze 15lecie i taką sobie wybrała dla rodziców na 35lecie.

35lat1

35lat2

35lat3

35lat4

35lat5

tort czekoladowy z jogurtowym kremem z dodatkiem wiórków z białej czekolady...

Tagi: torty
10:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 sierpnia 2012
kolejne torciki...

Bardzo lubie wyzwania...nowości, coŚ trudnego do zrobienia by się wykazać. Tak też było z tortem na 6 urodziny dziewczynki. Mama składając zamówienie przesłała mi kilka propozycji tortów a ja wybrałam ten. Wiedziałam,że będzie sporo pracy...ale...

TORT - ZAMEK KSIĘŻNICZKI :

ZAMEK1

ZAMEK2

ZAMEK3

ZAMEK4

ZAMEK5

Mam nadzieję,że " księżniczka Ania " będzie zadowolona!



Tagi: torty
16:46, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pewnego dnia...

Pewnego dnia, mając kilka udek w lodówce i pozostałe leczo z dnia poprzedniego  wymyśliłam faszerowanie tych pałeczek. Wiecie jak trybować pałki? nic prostrzego. Wystarczy pozbyć się kostek. Delikatnie nacinając chrząstke trybujemy udka tak, by nie naruszyc skóry. Do środka można "pakować" co się da. Mięso mielone, papryke, pieczarki, natkę pietruszki...ja miałam pod ręką leczo mięsno- warzywne , a nie lubie jak coś mi sie marnuje( zwłaszcza jedzenie) więc tym leczo nafaszerowałam pałeczki;

FASZEROWANE PAŁKI:

fpałki

nafaszrowane pałki piekłam z gruszkami.

Tagi: mięsa
15:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort na chrzciny

TORT NA CHRZCINY DZIEWCZYNKI:

RYS1

RYS2

RYS3

RYS4

RYS5

tort tym razem czkoladowy z kremem z bitej śmietany z musem z białej czekolady- na życzenie klienta.

Tagi: torty
15:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pierwsze koty za płoty...

Udało się! Jako szef kuchni podczas wesela dałam rade. Fakt,że to nie było duże wesela ale jednak moje pierwsze.. Do tej pory organizowałam imprezy do 30 osób a tu? 2razy więcej. Dzięki dziewczynom, które mi pomagaly robota paliła się w rękach. Organizacja też na 5+!!! Po 30 h pracy jak wróciłam do domu myślałam ,że bedę zmęczona na maksa a tu nie mogłam się nagadać do męża, taka byłam zafascynowana tym,że mi się udało. Poza tym wróciłam o 7rano a o 10 miałam tort do wydania na chrzciny( MUSIAŁAM JESZCZE DOKOŃCZYĆ WIELE SZCZEGÓŁÓW).

Jestem naprawdę dumna sama z siebie : Dorota Mirowska-szef kuchni w Gozdowie! 

Tagi: różne
15:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 sierpnia 2012
zaczynamy..

mam policzek jak balon..spuchłam jak arbuz! A czemu? Bo 3 tygodnie temu wyrywając u specjalistki zęba (dodam ,że najdroższe wyrwanie jakie miałam)popełniła błąd i coś poszło nie tak ( "specjalistka" zapomniała zaszyć rane....????). Więc w środę musiałam odwiedzić chirurga szczękowego i usuwać to co powstało. Wiem,że to blog o gotowaniu i niezbyt apetycznie teraz wyglądam i gdybym mogła "dopaśc" ta poprzednią dentystkę...oj!!!

Dziś kolejne wyzwanie przede mną -gotowanie na WESELE.. Pewnie przez kolejne 2-3 dni będę niedostępna- trzymajcię kciuki !!!

Tagi: różne
08:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 sierpnia 2012
Wielkie BUM

A teraz wielkie BUM...w ten weekend mam "wesele" do "obgotowania". Menu już było wcześniej ustalone, nie jest zbyt wymyślne, nie wiele mogę zmienić ale jestem tak podekscytowana...że mnie juz nosi. Dziś zaczynam wypieki.

A to prezent od męża:

noz2

..nóż szefa kuchni...

noz2

bardzo ostry...

Prezent wybrany w sklepie MEGA PUNKT- tam zaopatują się moi idole kulinarni. Mam nadzieje,że dam sobie nim rade..

P.S. afro, proszę o kontakt w sprawie tortu: dorota.mirowska@interia.pl  ( nie wiem na jakim blogu mam sie skontaktować z Tobą..)

Tagi: różne
11:43, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 sierpnia 2012
GRILLOWANIE CZ 2.

ŚLIWKI W BOCZKU:

  • śliwki kalifornijskie suszone
  • 45plasterków  surowego ,wędzonego boczku
  • orzechy włoskie
  • rum
  • rozmaryn
  • ostra papryka

Śliwki moczymy w rumie, orzechy prażymy na patelni z rozmarynem i papryką dodając odrobinę oleju orzechowego. Śliwki faszerujemy orzechami i zawijamy w boczek, spinamy wykałaczkami . Podczas grilowania posypiujemy jeszcze ostrą papryką.

śbg1

OSCYPEK W BOCZKU:

  • 2 oscypki-rulon
  • 12 plasterków boczku surowego,wędzonego
  • konfitura z żurawiny lub borówek

Oscypka kroimy w plastry grubości 2 cm. boczek smarujemy konfiturą i zawijamy w niego oscypka. Spinamy wykałaczką. Grilujemy 4-5min. Na koniec podajemy również konfiturę jako dodatek.

obg1

obg2

FILET RYBNY Z BRZOSKWINIAMI:

  • filet z łososia bez skóry
  • 4 brzoskwinie
  • 4 nektarynki
  •  2 kulki sera mozzarella
  • orzechy włoskie
  • czosnek
  • masło
  • sól, pieprz cytrynowy
  • cytryna
  • kolendra

Fileta myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą i pieprzem cytrynowym oraz wyciśniętym czosnkiem. Układamy na kwadracie folii aluminiowej. Na wierzchu ryby układamy plasterki brzoskwini i nektarynki przeplatane serem mozzarella. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy listki kolendry i posypujemy prażonymi orzechami. Rybe zawijamy w fiolie ( paczuszka) i grilujemy około 15min. Po rozpakowaniu skrapiamy sokiem z cytryny...

łg33

ROLADKI WEGA:

  • 2 bakłażany
  • 3 kulki sera mozzarella
  • anchois w oliwie
  • kapary
  • natka pietruszki, bazylia
  • sól,płatki chili
  • pulpa pomidorowa cebula

Bakłażana myjemy i kroimu wzdłuż na cienkie plastry, Solimy. Gdy puści wode osuszamy i grilujemy z obu stron. Na plasta ukałdamy kawałek mozzarelli, jeden kawałek anchois i kilka kaparów,zawijamy w roladkę. Pulpe pomidorową przesmażamy na tej samej patelni co grillowalismy bakłażana, dodajemy poszatkowaną cebulę, natkę pietruszki i bazylię. Doprawiamy solą i płatkami chili. Roladki bakłażana grilujemy i podajemy z sosem pomidorowym.

bg1

bg2

ROLLO Z CIASTA FRANCUSKIEGO:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ser parmezan
  • czarnuszka

Ciasto rozkladamy, posypujemy serem utartym i zwijamy z obu stron do środka. Kroimy na kawałki o grubości 3 cm. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*c na złoto z obu stron.

rfr1

Doskonały dodatek do grilowanych mięs...

"KEJK":

  • cebula w kostkę pokrojona
  • żółta papryka pokrojona w kostkę
  • pomidor-filet
  • garśc pistacji
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej orzechowy
  • 100g maki pszennej
  • 100g maki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 7g suchych drożdży
  • 150ml mleka
  • pieprz

Cebulę smażymy, dodajemy paprykę i pokrojone pieczarki w plasterki. Dodajemy sos sojowy. Dusimy. Dodajemy pistacje. odstawiamy do ostygnięcia.Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże, jajka i mleko oraz 100ml oleju orzechowego. Łączymy mikserem.Odrobine solimy i pieprzymy. Powinna być konststencja gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodajemy usmażone warzywa i kawałki pomidora( bez pestek i skóry). Ciasto wylewamy do małej keksówki, Pieczemy około 45min w temp. 200*C.

kejk

kejk jest dodatkiem do grilowanych potraw mięsnych.

A na deser po smacznym grillu:

TARTA Z KREMEM PATISSIERE I OWOCAMI:

  • 200g maki pszennej
  • 100g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

składniki na krem:

  • 6 dużych żółtek
  • 600ml mleka
  • 100g cukru
  • 30g maki pszennej
  • 30g maki kukurydzianej
  • dowolne owoce sezonowe

Mąkę szatkujemy z masłem, dodajemy jajko, sól i cukier i wyrabiamy ciasto. Dodajemy opcjonalnie wode. Ciasto wkladamy na pół godziny do lodówki.

Żółtka z cukrem ubijamy na gładką mase, dodaiemy stopniowo maki i nadaj ubijamy. W Rondelku gotujemy mlekoi ostrożnie nie przerywając ubijania dodajemy do masy jajecznej.Całosc przelewamy z powrotem do rondelka i gotukmy ciagle mieszając.  masa zacznie gęstnieć , zmniejszamy ogien i doprowadzamy do "bulgotania". odstawiamy do ostygniecia.

Ciasto rozwałkowane wykładamy na forme do tarty wysmarowanej tłuszczem. nakłuwamy widelcem i wykładamy folia aluminiową na którą wysypujemy np. groch.Pieczemy w piekarniku nastawionym do 180*C i pieczemy 10 min po czym zdejmujemy folie i pieczemy do złotego koloru.

Na wystudzona tarte wykaldamy krem i dekorujemy owocami. wstawiamy do lodówki...można udekorować na koniec płatkami czekolady.

tarta

Mam nadzieje,że z kilku przepisów  skorzystacie na grilowanie weekendowe.

Smacznego!

Tagi: catering
20:09, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
GRILOWANIE ...

Grillowanie - najczęściej mamy na myśli karkówkę, kiełbaski i kaszankę ale tym razem zaproponuję wersję bogatszą.

  • marynata do karkówki
  • żeberka
  • 3 x szaszłyki- różne
  • śliwka w boczku
  • oscypek w boczku
  • filet rybny z owocami
  • roladki wega
  • tarta z owocami
  • ślimaczki z ciasta francuskigo
  • "kejk"

MARYNATA DO KARKÓWKI:

Karkówke należy wybierać z kawałkami tłuszczy- nie wysuszy się za szybko podczas grillowania. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy.  Delikatnie solimy ale sola zmiekczającą. Odstawiamy.Powinno się marynować mięso dzień przed planowanym grillowaniem. Oto marynata:

  • przyprawa do karkówki
  • świeży czosnek
  • miód
  • pieprz  i chilli
  • gałązki rozmarynu
  • olej orzechowy

Owe składniki dobieramy wg własnego smaku-jak wolimy pikantniej to więcej chili..lubimy czosnkowe karkówki to więcej ząbków czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i marynatą nacieramy naszą karkówke. Przekładamy gałązkami rozmarynu. Odstawiamy do lodówki na noc.

kgril1

olej orzechowy nada karkówce wspaniałego zapachu...polecam.

ŻEBERKA:

Uwielbiam żeberka pieczone, w sosie czy zapiekane ale te są do tzw. "dogrillowania".

  • paski żeberek
  • 1l coca-coli
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz
  • 1 cebula
  • przyprawa do żeberek w miodzie

Paski kroimy na kawałki( po 1 lub 2 kostki na porcję) i surowe wkładamy do garnka i zalewamy całe coca-colą. Gotujemy- dusimy do wyparowania coli. Przekładamy na blachę. Solimy sola morska( gruboziarnistą) i wylewamy na nie przecier pomidorowy doprawiony pieprzem i z poszatkowana cebulką.Posypujemy przyprawą dożeberek w miodzie. Pieczemy na złoty kolor. Przekąłdamy na drugą strrone i znów zapiekamy. Sos który nam został wykorzystamy do posmarowania żeberek juz na grilu.

żg1

żg2

SZASZŁYKI:

Bez nich nie było by grilla. Można kombinować, wymyślać..nadziewać co się da.Oto 3 różne sposoby na grilowane szaszłyki:

SZASZŁYKI Z łOSOSIA I MŁODYCH ZIEMNIAKOW I CUKINI.

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 1 kg fileta z łososia
  • kumin rzymski
  • kolendra
  • skórka z cytryny
  • 2 cukinie
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Ziemniaki myjemy i gotujemy ( +sól) w łupinkach, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łososia myjemy i pozbywamy go ewentualnych ości. Kroimy na kostki( 1.5 x 1.5cm). Kumin łączymy z poszatkowaną kolendrą, startą skórka z cytrynyi pieprzem cytrynowym. Delikatnie solimy łososia i nacieramy przykotowanymi przyprawami. odstawiamy do lodówki. W tym czasie umytą cukinię kroimy w zdłuż na plastry grubości 2-3 mm. Zalewamy wrzatkiem i chwile gotujemy. odcedzamy. Schładzamy. Na szaszłyki nadziewamy kolejno łososia, połówkę ziemniaka w łupince i zrolowanym kawałkiem cukini.

łg1

Na koniec i początek szaszłyka nakładamy po winogronie...Te szaszłyki grilujemy dosłownie chwilę...

SZASZŁYKI Z PIERSI Z KURCZAKA NA SŁODKO:

  • 4piersi z kurczaka
  • puszka ananasa
  • 2 papryki czerwone
  • cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do grilla
  • olej orzechowy

Piersi myjemy i kroimy w kostki. marynujemy w soli i pieprzu i przyprawie do grillowania.Skrapiamy olejem orzechowym.paprykę kroimy w kostke jak i cebule. Ananasa odsączamy i kroimy . Kolejno na szaszłyka nadziewamy mięso, cebule, anansa, papryke.Gotowe:

szg1

podczas grilowania można poukładać bazylię...

SZASZŁYKI Z POLĘDWICY W BOCZKU:

  • 3 polędwiczki
  • około 40plasterków surowego wędzonego boczku
  • 3 papryki
  • musztarda miodowa
  • listki szałwi
  • 2 słoiki suszonych pomidorów w oliwie

Polędwiczki kroimy w plastry i rozbijamy. Na środek ukladamy pomirora z oliwy-zwijamy. Poledwiczke zawijamy w plaster boczku posmarowany musztardą miodową z listkami szałwi. Na szaszłyka nadziewamy po trzy paczuszki przekładane papryką.

bpg1

polędwiczki sa na tyle rozbite,że nie trzeba zbyt długo tych szaszłyków grilować. podczas grilowania posypujemy szaszłyki przyprawą do grila pikantną i poszatkowaną szałwią.

Tagi: catering
18:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
połowa wakacji...

Weekend minął i minęła połowa wakacji.. mamy z mężem jeszcze dużo planów na tą połowę wakacji- malowanie salonu, może jakieś kilka dni poza domem a na koniec wakacji- przyjdzie na świat mój chrześniak! Oj będzie się działo, będzie!

A przed weekendem miałam grillowe zlecenie i też różne propozycje fajnych sposobów na grilla wstawie wieczorem...



Tagi: różne
10:52, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
O autorze
Top Blogi