mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
czwartek, 29 sierpnia 2013
dużo pracy ...

I znów kilku osobom musiałam odmówić wykonania tortów, ponieważ moja lodówka pęka w szwach a ja mam sporo pracy weekendowej. Niestety nie podołam takiemu nadmiarowi pracy.

a gdyby ktoś miał wątpliwości...

Bardzo proszę o kontakt w sprawie tortów na około 2 tyg. przed planowaną imprezą. Bardzo dziękuję!

Tagi: różne
13:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
nafaszeruj mnie

W mojej spiżarni zalegała bardzo duża cukinia i wreszcie musiałam cos wymyślić z niej. Od razu wpadł mi do głowy pomysł by ją nafaszerować mięsem mielonym, papryką, cebulą i zapiekać. A ze w prezencie od męża dostałam nowa maszynkę do mielenia to miałam okazje ją przetestować. Więc zakupiłam mięso do przemielenia i zabrałam się do pracy.

FASZEROWANA CUKINIA;

  • cukinia
  • mięso mielone około 70dag
  • papryka czerwona
  • 3 średnie cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, oregano i ostra papryka
  • olej do smażenia

Cukinie obrałam ze skóry, ponieważ była duża a skórka bardzo twarda. Przekroiłam wzdłuż i pozbyłam się pestek i włóknistego środka. Posoliłam delikatnie i odstawiłam by cukinia puściła sok. W tym czasie pokroiłam cebule w piórka, paprykę w paseczki i podsmażyłam na oleju. Następnie dodawałam przyprawione delikatnie mięso sola i pieprzem. Wszystko smażyłam. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy i wszystko doprawiłam do smaku. Odstawiłam do przestudzenia. Po osuszeniu cukinii wyłożyłam ka na blachę i skropiłam olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekłam około 6min. Cukinia stała się miękka. Następnie nafaszerowałam ja farszem z mięsa. Piekłam około 15min. Tuz przed podaniem posypałam żółtym serem i piekłam jeszcze 2 min.

P.S. przepraszam za jakość zdjęć... nowy aparat już  w drodze...

cuk1

mój syn oczywiście dodał ketchup...

cuk2

gdy wcześniej podpieczemy cukinie stanie się ona bardzo miękka, dla osób lubiących chrupkie warzywa ten etap można pominąć.

Tagi: mięsa
13:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 sierpnia 2013
pierożki

Jak dla mnie to z mięsem i kapustą albo ruskie ale moi panowie lubią z serem. Tym razem z serem i truskawkami w sosie truskawkowym.

PIEROGI Z SEREM I TRUSKAWKAMI:

  • ciasto: mąka i ciepła woda + odrobina soli
  • twarożek
  • żółtko
  • cukier
  • truskawki zmiksowane
  • odrobina słodkiej śmietanki

Z mąki i wody( ważne by była dość ciepła) i soli wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie za twarde. Ciasto na chwile odstawiamy do leżakowania.

Twarożek ucieramy z cukrem, żółtkiem i odrobina zmiksowanych truskawek. Jeśli wydaje nam się ,że masa jest zbyt "wodnista" można odstawić do odsączenia na sicie. 

Z ciasta rozwałkowanego wykrawamy szklanką kółka gdzie na jednego pierożka wykorzystujemy dwa kółka. Na jeden z nich wykładamy ser i sklejamy zawijając do środka brzegi. Z musu truskawkowego i słodkiej śmietanki oraz odsączonej części z sera powstaje sos do polania ugotowanych pierożków. Pierogi gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie.

pr1

niestety mój aparat fotograficzny po ostatnich wakacjach zaczął szwankować... i zdjęcia mam trochę niewyraźne. Ale mam zamiar kupić sobie nowy...

Tagi: kluski
12:21, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
torciki na weekend

Nieubłagalnie zbliżamy się do końca wakacji, koniec odpoczywania nie tylko dla osób uczących się ale i dla mnie. Urlopowanie dobiegło końca. Wracamy do ciężkiej pracy.

I tak na początek catering i kilka tortów. Poza tym rozpoczęcie szkolenia (stażu) w nowym punkcie (dom weselny). Ale ja przecież to lubię.

TORCIK NA WIECZÓR PANIENSKI:

Miałam małą przygodę z tym tortem, a właściwie z jego wykonaniem. Otóż by uzyskać odpowiedni kształt "jegomościa" do środka wkładam długiego wafelka i oblepiam masą cukrową. Tym razem wracając bardzo późno z pracy... nie zastałam wafelka bo zjadł go mój syn. Mimo późnej pory mąż udał się na stacje benzynową by odkupić wafelka, niestety nie mieli takich. Chcąc wykonać zlecenie... użyłam marchewki. też wyszło O.K!!!

e1

e2

e3

torcik miał około 1,5kg , poncz alkoholowy a krem truskawkowy.

TORT NA CHRZCINY IGI:

i1

i2

i3

najbardziej mi się podobały buciki.. torcik ważył około 2,5kg, smak truskawkowo-cytrynowy z ponczem lekko alkoholowym.

TORT Z LALKĄ BARBI:

Torcik wykonałam na zamówienie właścicielki domu weselnego w którym mam zamiar pracować. Niestety zdjęcia wykonałam telefonem... i nie są zbyt wyraźne.

b1

8b2

tort ważył około 2,5 kg, smak kremu śmietankowy, delikatnie nasączany ponczem alkoholowym.









Tagi: torty
12:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 sierpnia 2013
podpatrzone

Będąc na imprezie z okazji roczku mojego chrześniaka Aleksandra mój syn zajadał się pewną potrawą przygotowana przez moja bratową. Poprosiłam o przepis by takie danie wykonać w domu i oto mam:

ZAPIEKANKA Z PIERSI Z KURCZAKA:

  • 6 piersi z kurczaka, pojedynczych (bez polędwiczek)
  • bazylia, sól morska, ostra papryka
  • czosnek
  • oliwa
  • żółty ser
  • pomidory
  • majonez

Po opłukaniu piersi dzielimy na pół i delikatnie rozbijamy. Z ziół i przypraw oraz czosnku i oliwy przygotowujemy marynatę. Ja marynowałam przez około 2h mięso a następnie smażyłam na patelni grillowej. Należy pamiętać, że mięso jeszcze będzie zapiekane więc proces smażenia skracamy do minimum. Już gotowe kawałki mięsa wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i smarujemy delikatnie majonezem. Następnie układamy plasterki pomidorów i na koniec ucieramy sporą warstwę sera żółtego. W moim przypadku to był oscypek( prosto z Zakopanego). całość zapiekamy około 15min w 170*C.

Gotowe.

zpps1

pyszne, soczyste i aromatycznie doprawione mięso pod warstwą sera...

zpps2

kolejna potrawa, która przygotowywał mój syn!

Tagi: mięsa
18:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 sierpnia 2013
Przeglądarka i spis treści

Jeśli chodzi o Wasze sugestie odnośnie przeglądarki na moim blogu oraz o niemożliwość odnalezienia określonych przepisów już tłumaczę. Po prawej stronie bloga zawarty jest spis treści z TAGAMI. jeśli np. szukasz potraw z drobiu wchodzimy w hasło DRÓB, jeśli szukamy przepisu na sałatki to pod hasłem SAŁATKI itd. Jeśli jednak to nie ułatwia znalezienia danego przepisu to niżej jest takie puste okienko w które należy wpisać to co nas interesuje np. jeśli szukasz potraw z piersi z kurczaka to wpisujemy to hasło i SZUKAJ a pojawią się wszystkie potrawy z tym składnikiem. Bardzo proste wyszukiwanie. Jak w książkach kucharskich.

Mam nadzieję, że ułatwiłam wam trochę poszukiwania. Nie chce zmieniać całkowicie szaty graficznej bloga, bo większość osób się przyzwyczaiła do tego szablonu. Może kiedyś pozwolę sobie na własną stronę internetową....

Miłego blogowania!

Tagi: różne
20:28, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
po wakacjach

Witam kochani. Mam nadzieję, że każdemu z Was udało się chociaż kilka dni urlopować. Ja właśnie wróciłam z mojego urlopu. W tym roku nie planowaliśmy szalonych wypadów. Zresztą to co się działo w biurach podróży... SZOK! Nasz syn wyjechał na dwa tygodnie na obóz harcerski i wpadliśmy na pomysł by pokręcić się wkoło niego a jednocześnie odpoczywać. I tak zaczynając od Konopiska, Ojcowa, Jastrzębia Zdroju, Bukowiny Tatrzańskiej a kończąc na Zakopanem... Wspaniałe wakacje. Od 14 lat pierwsze wakacje we dwoje... Oczywiście ja jako nadopiekuńcza mama non stop w kontakcie z synem, ale wakacje uważam za bardzo udane. Widoki przecudowne, góry, jeziorka, spływ Dunajcem, termy w Bukowinie, jaskinie, zwiedzanie zabytków... cudnie.  Oczywiście były i minusy. Np. hałas ( naprawdę niektórzy są bardzo głośni), brak kultury np. zaśmiecanie, a na koniec - wisienka na torcie - nasze bary i pseudo restauracje dla turystów! Rewolucje żołądkowe murowane!

Wakacje się udały- wracamy do pracy!

P.S. Przepraszam wszystkich tych, którym nie byłam w stanie wykonać torcików. I mi się należały wakacje i odpoczynek.

Tagi: różne
20:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 sierpnia 2013
kocham ptactwo

Ostatnio wpadłam w euforie, ponieważ tuż obok mnie otworzono mój ulubiony market: BIEDRONKĘ. Lubię tam robić zakupy, tylko jest jeden problem. Ten market charakteryzuje niepowtarzalność towaru. Czyli jak pojawi się produkt raz, to potem długo by go wypatrywać. tak właśnie jest z moja ulubiona kaczką, czy kurkami... nie wspominam już o króliku.

Tym razem dopadłam ogromną kaczkę. Prawie 3kg.

PIECZONA KACZKA:

  • 1 surowa kaczka świeża
  • Marynata: przegotowana woda, sól morska, miód, zioła takie jak lubimy świeże, odrobina octu, cukier, czosnek, cebula, listek laurowy, pieprz
  • jabłka

Kaczkę myjemy i odcinamy końcówki skrzydełek( przypalają się podczas pieczenia) , pozbywamy się tłuszczu, szyjki i kuperka. Ze składników marynaty ( najlepiej w wiaderku wielkości kaczki) należy przygotować marynatę. Tzw. ziołową solankę. Gdy kaczkę zamarynujemy w niej ( tak by cała się w niej zanurzyła) na noc to mięso skruszeje.

po nocnym marynowaniu czosnek, cebule wciskamy w środek kaczki dodając całe jabłko, delikatnie jeszcze solimy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 3h w 160*C. ( 1h na każdy kilogram kaczki). Po około 2/3 czasu pieczenia wyjmujemy kaczkę z rękawa, odlewamy wytopiony tłuszcz, okładamy kaczkę

 kawałkami jabłek i dalej pieczemy zmniejszając temperaturę by zarumieniła się nam skórka. Gotowe...

kzbied

Może to dziwne ale pochłonęłam z mężem kaczkę w 70%.

Oczywiście bez dodatków, jedynie  z sałata skropiona oliwą...

Tagi: mięsa
12:57, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
niedziela, 04 sierpnia 2013
torcik z Dorą

Chyba ostatnio bardzo popularna jest ta bajka, bo sporo zamawianych tortów jest w tym temacie. Torcik ten jest dość duży i ciężki ( ponad 3kg). Zbudowany z 2 biszkoptów, kremu waniliowego i truskawkowego z ponczem ciut alkoholowym.

dora1

dora2

dora3

podobno dzieciaki kłóciły się o to, jaką część "Dory" będą jadły... hehehe.

Wszystkiego najlepszego Amelko!



Tagi: torty
12:08, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
pierogarnia

Pierogi uwielbiam, ale nie na słodko...zresztą jakoś nie przepadam za obiadami na słodko. dziś wersja pierogów z warzywami. Super propozycja również dla tych co nie przepadają za mięsem...

WARZYWNE PIEROGI.

  • ciasto pierogowe( 3 szklanki maki , 1szklanka ciepłej wody, sól i odrobina oliwy)
  • cukinia, bakłażan
  • cebula
  • papryka
  • bułka tarta
  • pomidory
  • pół opakowania sera ricotta
  • pieprz, sól

Cukinie i bakłażana kroimy w drobna kostkę, dodajemy cebule w piórkach, paprykę i na koniec pomidory. Wszystko smażymy tak by warzywa prawie nam się rozpadły. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy. Dodajemy ser i bułkę tarta w ilości takiej by farsz był zwarty. Doprawiamy.

Lepimy pierożki. Gotujemy i podajemy skropione tłuszczem.

PW

 a jak pierożków zostanie wyśmienicie smakują takie odsmażane...

Tagi: kluski
11:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 sierpnia 2013
wyśmienite spaghetti

Mój syn uwielbia spaghetti z mięsem mielonym w pomidorach - nawet sam już ta potrawę potrafi zrobić. Dziś uczyłam go spaghetti a'la carbonara.

CARBONARA:

  • makaron spaghetti
  • 400ml śmietany 30%
  • kawałek sera żółtego
  • około 200g boczku wędzonego
  • świeży tymianek
  • odrobina białego pieprzu
  • czosnek
  • cebula
  • 2 jajka

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebula pokrojoną w piórka. Dodajemy ząbek czosnku. Zalewamy śmietaną i prużymy do zgęstnienia sosu. Dodajemy poszatkowany tymianek. Gotujemy makaron al dente. Do metalowej miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy widelcem. Makaron odcedzamy i jeszcze gorący dodajemy do jajek. Szybko łączymy. Do sosu na patelni dodajemy starty ser żółty i czekamy aż się rozpuści. Przekładamy makaron na patelnie z sosem i również szybko łączymy. Podajemy posypane odrobiną sera.

sc

mega szybkie danie i bardzo sycące

Tagi: kluski
10:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi