mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Sałatka z arbuzem i łososiem

Uwielbiam śmiałe połączenia sałatkowe. Sezon arbuzowy już jest od dawna więc i arbuz wyląduje dziś w sałatce.

SAŁATKA ARBUZOWA Z ŁOSOSIEM:

  • rukola
  • wędzony łosoś w plastrach około 100g
  • arbuz(najlepiej z małą ilością pestek) około 250g
  • kapary
  • sos: 2 łyżki majonezu light , 1 łyżka miodu, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, łyżka musztardy dijon, łyżka pokrojonego koperku.
  • czerwona cebula

Rukolę myjemy, osuszamy, wykładamy do miseczki. Cebule kroimy w cienkie krążki, wykładamy na rukole. Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę, łososia dzielimy na kawałki ręcznie, kapary odsączamy. Na cebule wykładamy arbuza, kapary i łososia. Sos z podanych produktów należy przygotować w słoiczku. Polewać tuż przed podaniem sałatki.

ał1

ał2

Połączenie łososia i arbuza.. fantastyczny duet.

Tagi: sałatki
12:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 sierpnia 2015
rolada kokosowa bez pieczenia

Rolada pyszna, słodka i bardzo prosta w wykonaniu.

ROLADA KOKOSOWA BEZ PIECZENIA:

  • kostka dobrego masła
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 300g ciastek typu Petitki ( herbatniki)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki alkoholu( np. malibu..)

50g masła + mleko + kakao + cukier drobny podgrzewamy w rondelku by powstała lśniąca, jednolita masa. Herbatniki należy przemielić blenderem lub mikserem na mąkę. Masę kakaową jeszcze ciepłą dodajemy do przemielonych herbatników. Łączymy by uzyskać gładkie ciasto. Rozkładamy je na folii spożywczej w "kwadrat". Około 150g pozostałego masła ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy. Dodajemy alkohol. Masę kokosową wykładamy na kakaowy spód pozostawiając z każdego boku około 1cm brzegu kakaowego. Roladkę zwijamy dokładnie. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 3h. (najlepiej na noc). Gotowe.

rolkok

Pychota!!!!



Tagi: desery
10:42, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Śliwka "robaczywka"

Sezon na wspaniałe polskie śliwki węgierki! Jak śliwki to muszą pojawić się knedle.

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:

  • 1,5kg ziemniaków
  • masło 100g
  • cukier
  • 2 jajka
  • śliwki ( wydrylowane)
  • sól
  • mąka pszenna
  • skrobia ziemniaczana

Ziemniaki należy ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub przemielić. Dodajemy jajka i mąkę ( około 2 szklanki) i 3 łyżki skrobi ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto dodając jeszcze mąkę do momentu by się już ( prawie) nie lepiło do rąk. Przygotowujemy wałeczki , które  kroimy na placki. Każdy placuszek rozkładamy na ręku i układamy połówkę śliwki, kawałek masła i szczyptę cukru.

knedle

placuszki szczelnie zwijamy w kulkę( knedla). Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia i jeszcze 2-3 min. dłużej. Knedle gotowe. Tylko trzeba uważać bo przegryzając knedla on "sika" masłem...hihihi

Smacznego!

Tagi: kluski
10:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 sierpnia 2015
deser na upały

Delikatny deser w sam raz na upały!

BEZOWE LODY Z MALINAMI.

  • 750ml śmietany 36%
  • 300g bez ( bezy)
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Bezy kruszymy i łączymy razem ze śmietaną. Maliny przesmażamy na suchej patelni. Pucharki napełniamy do połowy masą śmietanową  i wykładamy malinowy sos. Dopełniamy śmietaną i ma wierzchu wykładamy znów sos i świeże maliny. Dekorujemy bezą. Wstawiamy do lodówki i schładzamy mocno. Można na chwile wstawić do zamrażalnika.

lmb

śmietanowe lody z sosem ( kwaskowym) malinowym...

Tagi: desery
19:04, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
błyskawiczny gulasz rybny

Gulasz rybny? Tak, Szybko, prosto i smacznie.

GULASZ RYBNY.

  • 3 duże pory
  • 3 serki topione śmietankowe
  • 450g polędwicy z dorsza
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • masło

Pora( białe części) kroimy w paseczki, smażymy na maśle. Podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy kilka minut. Rybę dzielimy na kawałki, a ponieważ to jest polędwica wiec odpada nam obieranie z ości i skóry... Kawałki ryby wkładamy do sosu porowego. Dodajemy kawałeczki serka. Gotujemy tak, by serek się  rozpuścił. Gotowe!

Prosto, szybko ale za to smacznie:

gryba

do tego świeża bagietka....

Tagi: ryby
18:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Placki z cukinii z łososiem

Kolejna odsłona tego warzywa. Cukinia w połączeniu z łososiem? Czemu nie.

PLACUSZKI Z CUKINII Z ŁOSOSIEM.

  • 2 spore cukinie
  • czerwona papryka
  • koperek
  • mąka ( u mnie żytnia)
  • 2 jajka
  • sól, biały pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana 18% ( mały kubeczek)
  • 2 łyżki majonezu
  • czosnek ( 2 ząbki).
  • odrobina cukru + łyżeczka soku z cytryny
  • łosoś wędzony ( atlantycki )

Cukinie myjemy, ścieramy na tarce ze skórką. Odstawiamy na sicie do odsączenia nadmiaru płynu. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę obraną ze skórki i koperek. Dokładnie łączymy warzywa. Dodajemy jajka i mąkę. Masa powinna być konsystencji ciasta na placki ziemniaczane. doprawiamy sola i pieprzem białym. Ja dodałam też trochę oleju. Ze śmietany, majonezu, czosnku, koperku , soku z cytryny i przypraw( cukru) należy przygotować sos czosnkowy do placuszków. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i kawałkami łososia.

plł

Polecam jako zamiennik placków ziemniaczanych.

Tagi: przystawki
16:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Salatka z wątróbką

Częściej spotykamy przeciwników niż zwolenników wątróbki. Tym razem przemyciłam wątróbkę niezauważalnie w sałatce.

SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ:

  • 300 gr wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku (1 łyżeczka)
  • olej do smażenia
  • mix sałat ( dowolny)
  • winogrono zielone, bezpestkowe
  • maliny + 1 łyżka gęstego soku malinowego
  • kawałek czerwonej papryki
  • ziarna słonecznika
  • sól, chili

Wątróbkę należy dobrze wyczyścić i pozbyć się błonek. Następnie pokroić w kostkę. Mąkę pomieszać z przyprawą do kurczaka i panierować w niej kawałki wątróbki. Smażyć na oleju. Wyjąć wątróbkę na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu. Maliny (3/4) podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną bardzo drobno czerwoną paprykę ( bez skórki). Do sosu dodajemy łyżkę soku malinowego i szczyptę soli oraz chili. Sos do sałatki gotowy.

wm1

 Również na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.

wm2

Do wysokiej ,szklanej misy wykładamy warstwami sałaty, wątróbkę, winogrono i świeże maliny.

wm3

wm4

Wątróbka przemycona. Domownicy dzięki przyprawie do kurczaka myśleli, że to... kurczak...

Smacznego!





Tagi: sałatki
15:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 sierpnia 2015
Hummus czyli przysmak kuchni arabskiej.

HUMMUS Z ŁOSOSIEM:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 100g wędzonego łososia( najlepiej dziki)
  • 3 łyżki sezamu
  • sok z 2 małych cytryn lub jednej dużej
  • kawałek papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Ciecierzycę odsączamy, dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Sezam prażymy na suchej patelni i studzimy. Wszystko razem blendujemy dodając łososia i oliwę i ewentualnie solimy. Podczas blendowania dodajemy sok z cytryny. Gotowe.

hmł

Gotowy humus przekładamy do miseczki i wierzch skrapiamy oliwą. Hummus to wspaniały dodatek do tostów!

Tagi: przystawki
19:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 sierpnia 2015
"kociołkowe" cukinie

Jak tylko zobaczyłam w sklepie te cukinie od razu pomyślałam o ich nafaszerowaniu. I też od razu skojarzyły mi się z takim mini kociołkiem.

KOCIOŁEK Z CUKINII CZYLI JAK NAFASZEROWAĆ KULKĘ:

  • 4 krągłe cukinie( w miarę równe)
  • 450g wołowiny
  • 250g tłuściejszej łopatki
  • 3-4 pomidory malinowe
  • duża cebula
  • kilka liści bazylii
  • ząbek czosnku
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, chili,

Cukinie umyć, ściąć czepeczki i wydrążyć środek cukinii. Część środka ( tą bezpestkową) zostawiamy.  Cukiniowe środki solimy i odstawiamy by zmiękły. Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy wraz z czosnkiem. Dodajemy przemielone mięso. Dokładnie smażymy. Dodajemy farsz z cukinii. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy pokrojone, bez skórki pomidory. Dusimy farsz.

Wracamy do naszych miseczek. Wypełniamy farszem środki cukiń pamiętając, że na dnie układamy kawałki mozzarelli i na wierzch również. Dekorujemy wierzch listkami bazylii.  Układamy nasze miseczki na blaszce a pozostały farsz wykładamy na dno blaszki.

cm

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 160*C przez około 12-15minut. Po tym czasie przykrywamy miseczki kapeluszami i szczelnie okrywamy blaszkę folią aluminiową i znów pieczemy w piekarniku  przez 10 minut.

cm1

Po tym czasie nasze cukinie będą dość miękkie a farsz... mmmm, pachnący!

Kociołki z cukinii gotowe!

Tagi: obiady
13:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 sierpnia 2015
na upały serniczek na zimno

SERNIK NA ZIMNO(SEZONOWE OWOCE):

  • 4 x 250 ml jogurtu gęstego owocowego ( np.owoce leśne, bananowy, malinowy, waniliowy ...) wg upodobań
  • 4 banany
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 4 galaretki innego smaku ( takie jakie mamy owoce)
  • herbatniki (około16szt) np. "petitki"
  • owoce sezonowe ( tu winogrono)

Na blaszke kwadratowa wykładamy herbatniki. 0,5 l jogurtu łączymy z dwoma bananami ( miksujemy). Dodajemy 2 galaretki rozprowadzone w 200ml wrzątku cytrynowe. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki. 2 galaretki innego smaku (smak w zależności od owoców) również rozprowadzamy w 200ml wrzątku i wylewamy chłodne na zastygającą masę. Wstawiamy do lodówki. Z pozostałych jogurtów, bananów i 2 cytrynowych galaretek powtarzamy masę jak poprzednią. Wykładamy na galaretkę.  Znów wkładamy do lodówki. W zależności od tego w posiadaniu jakich jesteśmy owoców wykładamy je na masę zastygającą. U mnie to było winogrono i agrestowe galaretki. Możemy wyłożyć maliny i truskawkową galaretkę, truskawki i truskawkową galaretkę... itp. należy pamiętać by te dwie galaretki rozprowadzać tylko w 200ml wrzątku. Chłodzimy 2-3h. Gotowe! Smacznego!

sw

Do dzieła!

Tagi: ciasta
14:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 sierpnia 2015
Sałatka z tortelini

SAŁATKA Z TORTELINI SZPINAKOWYM.

  • tortellini szpinakowe
  • mix sałat
  • suszone pomidory
  • pesto bazyliowe ( łyżeczka)
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • ser mozzarella
  • sos( oliwa od suszonych pomodorów, woda, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz)

Makaron przygotować wg przepisu. Sałaty opłukać, suszone pomidory pokroić w paseczki, koktajlowe w ćwiartki, ser podzielić w kawałeczki. Ugotowany makaron tylko odcedzić , przełożyć do miseczki i dodać pesto bazyliowe i obtoczyć w nim makaron. Wyłożyć go na sałaty, dodać resztę składników. Polać sosem tuż przed podaniem.

st

Smacznego.

Tagi: sałatki
14:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ryż z dorszem w mleku kokosowym.

RYŻ Z DORSZEM W MLEKU KOKOSOWYM.

  • 1/2 kg fileta z dorsza ( najlepsza polędwica) 

  • opakowanie marchewek mini

  • 1 brokuł

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)

  • 2- 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 x 100 g ryżu białego ( ewentualnie brązowy)

 Ryż ugotować. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusić kolejne 5 minut. Na naczynie żaroodporne wykładamy warstwę ryżu i wykładamy wszystko z patelni wraz z sosem który powstał. Podajemy bezpośrednio lub odgrzewamy (zapiekamy) w piekarniku. Przy zapiekaniu danie powinno być otulone folią aluminiową by danie tylko się odgrzewało a nie zapiekało.

rpmk

Smacznego!



Tagi: ryby
14:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Brownie z wiśniami

BROWNIE Z WIŚNIAMI:

 ( na tortownicę o średnicy 25 cm ) :

  • 200 g masła ( 175g do ciasta resztę zostawić do plewy
  • 300 g gorzkiej czekolady LIND ( 175 do roztopienia, 50g drobno połamać, reszta do polewy)
  • 200 g cukru pudru
  • 3 średnie jajka ( oddzielone białka i żółtka )
  • 65 g mąki
  • 350 g wiśni ( waga wydrylowanych owoców, mogą być mrożone)
  • kilka kropel zapachu waniliowego

Do rondelka o grubym dnie wykładamy 175 g czekolady, masło i cukier - podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, mąkę i zapach waniliowy. Miksujemy, a następnie dodajemy wiśnie i pozostałą czekoladę w kawałkach (50g).  Z białek ubijamy piane na sztywno i delikatnie dodajemy ją do masy. Masę przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30-35 minut . W tym czasie przygotowujemy z pozostałej czekolady i masła polewę na ciasto. Ciasto wyjmujemy i na jeszcze ciepłe wylewamy polewę czekoladową.

Dla chętnych możemy wiśnie namoczyć w alkoholu.

br

Pycha....

Tagi: ciasta
12:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Gulasz z dzika.

GULASZ Z DZIKA.

  • 600 g surowej szynki z dzika
  •  pomidory z puszki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybów
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • zioła (garść jagód jałowca, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu,
  • świeże zioła (rozmaryn, tymianek, oregano)
  • garść suszonych borowików
  • sól i pieprz
  • tymianek, oregano

MARYNATA DO MIESA:

  • około 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka rozgniecionych ziaren jałowca (8-10)
  • igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałązka świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu

Mięso musi się marynować minimum 24 godziny. Najczęściej spotkamy się z mrożonym mięsem z dzika. Należy je  rozmrozić i pozbyć się błonek. Przygotowane mięso układamy w naczyniu do marynowania i przygotowujemy kolejne składniki do marynaty. Obraną marchewkę kroimy plasterki. Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek na połówki. Dodajemy do naczynia z mięsem. Przygotowujemy zioła do marynaty – kilka rozgniecionych ziaren jałowca, igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego, kilka gałązek świeżego tymianku, gałązkę świeżego oregano oraz 2 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Zalewamy wszystko czerwonym winem wytrawnym, tak aby przykryło mięso. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.

dzik1

Mięso wyjmujmy z lodówki, wyjmujemy z marynaty i osuszamy. Nasze suszone grzyby należy namoczyć. Mięso kroimy średniej wielkości kostkę.  Płyn z mięsnej marynaty odlewamy przez sitko do osobnego naczynia. Przyda nam się jako zalewa do gulaszu. Pokrojone mięso wrzucamy do garnka na rozgrzany smalec. Smażymy około 15 minut, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i  przygotowujemy warzywa.
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube talarki, paprykę obraną ze skórki w kosteczkę, a cebule w półksiężyce. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone warzywa. Do usmażonego mięsa dolewamy marynatę od marynowanego mięsa.  Gotujemy około 20 – 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory. Mieszamy i następnie dodajemy do mięsa podsmażone warzywa. Mieszamy. Podlewamy wrzątkiem i dodajemy przyprawy - ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz w ziarenkach, liść laurowy. Dodajemy też świeże zioła – rozmaryn, oregano i tymianek. Wszystko dusimy przez około 1h. Na koniec odlewamy wodę od grzybów, grzyby kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do garnka tak mniej więcej pół godziny przed końcem. Dodajemy również wodę od grzybów. W razie potrzeby dodajemy mielony pieprz.

Gulasz najlepiej przygotowuje się w garnku żeliwnym z przykrywką.

Gotowy gulasz podajemy z kasza lub kluskami ziemniaczanymi i oczywiście ze smażonym buraczkiem.

dzik2

SMACZNEGO!

Tagi: mięsa
11:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
leczo z kapusty pekińskiej.

Zapach smażonej kapusty pekińskiej zawsze będzie mi się kojarzył z chińskim jedzeniem(budkami z chińszczyzną). Ale sam smak jest wspaniały. W połączeniu z pomidorami, pychotka.

LECZO Z PEKINKI:

  • kapusta pekińska
  • mała cukinia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • papryka czerwona
  • pomidory malinowe

Pomidory i paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostke. Cukinie kroimy również w kostke. Kapustę pekińską kroimy drobno i podsmażamy w wooku na oleju. Dodajemy cukinie. Smażymy. dodajemy na koniec paprykę i pomidory. doprawiamy do smaku przyprawami. Gotowe.

kaplecz

Pychota.



Tagi: obiady
10:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi