mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 30 września 2014
czy godne polecenia?

W każdym miejscu podpatruję nowe przepisy. oczywiście musze sama je wypróbować by móc polecać ...ale ten musicie ocenić sami.

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM:

  • ciasto ziemniaczane jak na tradycyjne placki ziemniaczane ( z dodatkiem cebuli i białego pieprzu)
  • plastry wędzonego łososia
  • sałata dekoracyjna
  • zielony ogórek, kiełki do dekoracji
  • śmietana 18% ( koniecznie gęsta)
  • olej dosmażenia

Placuszki ziemniaczane smażymy na patelni grillowej na małej ilości oleju, wtedy będą bardziej chrupkie. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy by odsączył się nadmiar oleju. Układamy je na półmisku wyłożonym sałatą( tu roszponka), na każdego placka wykładamy łyżkę śmietany i dekorujemy kawałkami wędzonego łososia oraz zielonym ogórkiem i kiełkami.

plło1

pllo1

... ja osobiście wole takie tradycyjne z cukrem... ale wybór pozostawiam Wam!



Tagi: przystawki
11:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 września 2014
Leśny mech...

Ostatnio natrafiłam na przepis na ciasto ze szpinakiem. Wydawało mi się to wręcz dziwne w smaku ciasto ale nie byłbym sobą gdybym nie upiekła sama.

CIASTO ZE SZPINAKIEM: "LEŚNY MECH":

  • 5 jaj
  • szklanka mąki tortowej ( z czubkiem)
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka oleju
  • 450g szpinaku mrożonego
  • owoc granatu
  • czekoladowe cukierki(drażetki)
  • krem do przełożenia wg uznania
  • frużelina wiśniowa
  • poncz do nasączania

Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy powoli olej, mąkę i proszek do pieczenia. wszystko razem ubijamy na gładkie ciasto. szpinak odmrożony odsączamy i dodajemy do ciasta. Łączymy razem łyżką. Wylewamy ciasto do tortownicy 24cm/średnica wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy około godziny w piekarniku nastawionym na 175*C.

Krem ubijamy na sztywno( u mnie bita śmietana z dodatkiem kakao i cukru pudru).  Już upieczone ciasto ( ostudzone) przekrawamy na pół (wzdłuż). Dolną część nasączamy ponczem, smarujemy frużeliną, wykładamy krem a na wierz kruszymy górną część ciasta. delikatnie dociskamy okruszki.

By imitować leśny mech dodajemy pestki granatu( poziomki) i drażetki czekoladowe (grzyby).

szp1

szp2

polecam dla osób nieprzekonanych do szpinaku. Naprawdę jest niewyczuwalny. A ciasto smakuje... inaczej , ale w pozytywnym znaczeniu. 

Tagi: ciasta
20:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty jak malowane

Mimo "ciut" niewładnej rączki....

TORT "CALINECZKA":

cal1

cal2

Torcik z postaciami z bajki "Calineczka"... truskawkowy, waga prawie 2kg.

TORT NA ROCZEK:

zoska1

zoska2

tort o smaku truskawkowym i śmietankowym z borówkami. Waga 2,5kg.

TORT ANGRY BIRDS:

a1

a2

tort śmietankowy z kawałkami czekolady gorzkiej. Waga 2kg.

Tagi: torty
08:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 września 2014
"jednogarnkowy" posiłek po królewsku

Szybkie a zarazem smaczne danie to jest to co lubię. właśnie dziś takie jedzonko na obiad przygotowałam:

KARKÓWKA PIECZONA W REKAWIE Z ZIEMNIAKAMI.

  • około 1 kg karkówki
  • około 1kg ziemniaków
  • szklanka suszonych śliwek
  • sos sojowy, marynata ognista do mięs
  • świeża szałwia
  • czosnek

Karkówkę kroimy na cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Mięso marynujemy w przyprawach i wyciskamy 2 ząbki czosnku.

g1

g2

g3

Przygotowujemy woreczek do pieczenia do którego wrzucamy ziemniaki, mięso i śliwki. Woreczek szczelnie zamykamy i potrząsamy nim by wszystko razem oblepiło się przyprawami.

g4

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym  w 180*C przez godzinę. rozcinamy woreczek i potrawa gotowa. posypujemy poszatkowaną szałwią:

g5

Smacznego!



17:26, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 września 2014
dobry pomysł na SCHAB:

Dobrym pomysłem na wykorzystanie schabu jest zrobienie roladek. Oto kilka pomysłów na farsz:

- ogórek kiszony, boczek, cebula ( wszystko pokrojone i podsmażane) z dodatkiem musztardy sarepskiej- również smażonej z dodatkami  ( tu pasuje sos musztardowy, delikatny)

- szpinak, czosnek, przyprawy razem podsmażane na maśle a na koniec dodany ser feta ( do wystudzonego szpinaku) ( tu pasuje sos jogurtowo- koperkowy)

- pieczarki drobno poszatkowane, smażone ma maśle z dodatkiem przypraw, pietruszka, serek typu almette dodany do ostudzonych pieczarek ( tu pasuje sos grzybowy)

- biała ,surowa kiełbasa wyciśnięta z flaka ( tu pasuje typowy sos chrzanowy)

- papryka konserwowa ( drobno pokrojona), ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach ( tu pasuje sos jogurtowo serowy z serków topionych)

Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plasterki o wadze około 180g. Rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie płaty. Wcześniej przygotowujemy ulubiony farsz i na każdy płat schabu wykładamy na środek. Następnie robimy roladki składając brzegi do środka i zwijając w rulonik.

roles1

Sam farsz w środku powinien być dobrze doprawiony ale roladki można odrobine doprawić solą i pieprzem.

Następnie każdą roladkę zawijamy w "cukierka" folią aluminiową.

roles2

Układamy nasze "cukierki" na blaszkę i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180*C  przez około 20min. zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kilka minut a następnie odwijamy z folii i podajemy z odpowiednio dobranym sosem.

Smacznego...

Tagi: mięsa
20:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torciki w wolnym czasie...

Moje ostatnie wpisy dotyczą wyłącznie tortów. Ale już wkrótce pojawia się inne wpisy, tez fajne, ciekawe i nie dotyczące ciast..

TORT "FARMA":

fr

tort śmietankowy z borówkami, poncz bezalkoholowy, waga ponad 2kg.

TORT ANGRY BIRDS:

ab

ciemny(czekoladowy) biszkopt i krem śmietankowy. Poncz delikatnie alkoholowy, waga 1,8kg.

TORT "PENIS"

ch

tort kilogramowy, truskawkowy, mocno alkoholowy...

Tagi: torty
19:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 września 2014
torciki przed weekendem..

Będąc w pracy telefon dzwoni jak szalony, aż mi przykro odmawiać zrobienia tortów więc zabieram się do roboty.

TORT "KSIĄŻKA":

ks1

ksiazka2

tort dla miłośniczki książek, truskawkowy, waga ponad 2,5kg.

TORT "GORSET":

gor1

gor2

tort na 18ste urodziny, alkoholowy poncz, krem śmietankowy , waga 2kg.

TORT Z TYGRYSKIEM:

t1

t2

tort czekoladowy, waga 1,2kg.

Tagi: torty
11:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
dopadła mnie...

Dopadła mnie! Nie grypa ani inna choroba wirusowa ale choroba zawodowa. Od pewnego czasu zauważyłam ,że drętwieją mi palce w prawej ręce. Potem nie miałam w nich czucia, a na koniec ten potworny ból w nocy całej ręki. Postanowiłam przebadać tę przypadłość. I stało się! Zespół cieśni nadgarstka- czyli choroba zawodowa... i co dalej? Rehabilitacja a jak to nic nie da to operacja. Trochę się tym zmartwiłam, bo prawa ręka pod nóż? A co z moimi torcikami... na szczęście rehabilitacja daje mi ulgi w bólu...

Tagi: różne
11:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 września 2014
Minionek

Taki tam torcik:

TORT MINIONEK:

min1

min2

Tort śmietankowy z kremem truskawkowym. 

Tagi: torty
16:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ukochany dzień na obiad domowy

Niedziela. Uwielbiam. zwłaszcza jak jest wolna od jakichkolwiek obowiązków. Dzięki temu, że odgórnie zarządzono niedzielę dniem wolnym celebruję ją wspaniałym , domowym obiadem. I odpoczynkiem oczywiście.

GULASZ Z INDYKA:

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka.
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • pieprz biały, sól, odrobina chilli, listek laurowy
  • zioła prowansalskie
  • szklanka wywaru warzywnego
  • śmietana kremowa 18%
  • łyżka czubata mąki

Cebule kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni. Mięso gulaszowe już kupujemy pokrojone na drobno. Podsmażamy je w wooku do momentu uzyskania złotego koloru, dodajemy zioła i pozostałe przyprawy. Dodajemy cebulę i pieczarki .Podlewamy wywarem i dusimy około pół godziny. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga dłuższego duszenia. Powstały sos zagęszczamy śmietaną połączona z mąką. Gotowe...

i

gulasz podajemy z ryżem lub kaszą kus kus. 

16:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 września 2014
Torcik Płocki

TORT PŁOCKI:

jasio1

jasio2

Biszkopt czekoladowy, nasączony cytryniakiem, przełożony bitą śmietaną. waga 2kg.

Tagi: torty
15:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
coś podpatrzone czyli sałatka brokułowa

Osobiście nie przepadam za brokułami ale są zdrowe więc trzeba jeść. Sałatkę podpatrzyłam ale jak to na mnie przystało troszkę dodałam od siebie.

SAŁATKA BROKUŁOWA CURRY:

  • brokuł świeży
  • około 250g piersi z kurczaka ( olej do smażenia)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • curry
  • sól, pieprz biały
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej żółte)
  • puszka kukurydzy konserwowej

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i parzymy. Powinien być chrupki ( nie rozgotowany). Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz curry. Podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł wykładamy  no półmiska, dodajemy odsączoną kukurydzę, poszatkowane jajka, kurczaka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy jeszcze odrobine curry , sól oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajmy do składników sałatkowych i łączymy. Odstawiamy do lodówki  by się "przegryzła".

br1

br2

Sałatka bardzo pożywna i sycąca...

Tagi: sałatki
14:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi