mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 29 września 2015
pasta łososiowa na śniadanie lub kolacje

Zwykła kanapka do pracy, owszem ale mój mąż uwielbia takie pasty lub sałatki do świeżej bułki...

PASTA ŁOSOSIOWA Z AWOKADO:

  • wędzony łosoś w plastrach( 100g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek świeżego ogórka
  • łyżka ostrej musztardy
  • koperek
  • pieprz cytrynowy
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • kilka kropel soku z cytryny

Ogórka  i awokado obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałeczki. Koperek drobno siekamy, łososia tniemy nożyczkami na małe kawałki. Wszystko łączymy w misce.  Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i pieprz dokładnie łączymy w  kubeczku i gotowym sosem zalewamy wcześniej przygotowane składniki. Pasta gotowa. W sam raz do bagietki...

ł

GOTOWE!

Tagi: sałatki
22:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 września 2015
sałatka owocowa z malibu

Sałatka owocowa jest bardzo prostym deserem. Owoców na rynku mamy mnóstwo.

SAŁATKA OWOCOWA Z MALIBU:

  • borówki
  • ananas w zalewie
  • figi
  • winogrono bezpestkowe
  • banany
  • kiwi
  • pomarańcza
  • jogurt  grecki
  • śmietana 30%
  • 100ml malibu

Owoce należy umyć, te ze skórka poobierać, pokroić w kawałeczki. Połączyć razem i odstawić na godzinę do lodówki. Pół szklanki jogurtu i pół szklanki śmietanki połączyć i dodać  sok z połowy pomarańczy i 4 łyżki zalewy ananasowej. Na koniec dodać malibu. Wszystko razem dobrze wstrząsnąć. Do pucharków nakładamy sałatkę i dodajemy sos.

mo

Smacznego!

Tagi: desery
13:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 września 2015
Torty IV - IX 2015r. ( z półrocza...)

TORT ELZA (FROZEN):

f1

f2

f3

f4

f5

TORTY Z AUTKAMI:

a1

a2

a4

a7

a5

a6

TORT PEPA:

p1

TORTY Z PANTOFELKAMI:

18m1

18m2

18m3

r1

r2

r3

TORTY Z MINIONKIEM:'

s1

moi

TORTY DLA DOROSŁYCH:

40

ak

ch

ci

km

gj

l71

l72

maj

mk

t

TORT DLA KIBICA I SPORTOWCA:

b1

b2

mik

mik7

barc

wsp

fcb

TORT ANGRY BIRDS:

eb1

eb2

eb3

eb4eb5

TORTY NA CHRZCINY I KOMUNIĘ:

anastazja

chm

chm

cha

leos

k1

k2

k3

TORTY NA ROCZEK:

11

12

13

14

14

15

rjas

rjas1

rhani

rj

TORT Z PSZCZÓŁKAMI...

ml

m1

TORTY URODZINOWE DLA DZIECI:

amelka

bb

lop1

m5

hm

mb

n1

n6

2

nikola

rsz

s

w1

w2

TORTY NA 18:

181

182

min

min4

18k

18w

TORTY DLA ROLNIKA:

r1

r2

r2

r3

TORT Z PIWEM:

piwo1

piwo2

piwo3

TORT Z MOTOREM:

mo1

mo2

mo3

TORT PODARUNEK:

pod

TORT NA 30:

a3

TORT BURGER:

b

Tagi: torty
19:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 września 2015
pulpety "co się nawinie"

I mięso i warzywa i kasza w jednym...

PULPETY ''CO SIĘ NAWINIE'':

  • 1kg piersi z indyka
  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • cebula
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka słodka,
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Indyka mielimy, dodajemy jajka, kaszę i przyprawy.  bakłażana obieramy ze skórki oraz paprykę, kroimy oba warzywa w kostkę. Cebule  i natkę pietruszki drobno  siekamy. Mięso i warzywa łączymy razem dokładnie. doprawiamy sosem sojowym. Formujemy placuszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na zloty kolor obustronnie. Podajemy np. z sosem czosnkowym.

k

Smacznego!

Tagi: mięsa
14:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 września 2015
Gęsie PIPKI w dwóch odsłonach.

Sama nazwa potrawy wywołuje u mnie śmiech. Ale te potrawy są tak pyszne..., że nie zwracam uwagi na nazwę.

GĘSIE PIPKI WERSJA I:

  • 1,5 kg gęsich żołądków( lub indyczych)
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz, słodka papryka, listek laurowy
  • cebula i 3 ząbki czosnku.
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany 30%
  • łyżka mąki

Żołądki należy umyć i 2krotnie przelać wrzątkiem. Następnie zagotować w osolonej wodzie. ( wody nie wylewać). Po ugotowaniu trzeba żołądki ostudzić i po odkrawać te twarde części. Miękkie środki żołądków kroimy w plasterki i dodajemy do wody w której się gotowały. Cebule i czosnek kroimy drobno i przesmażamy na patelni na maśle i dodajemy startą marchewkę. Dusimy wszystko chwile i dodajemy do żołądków. Wszystko razem gotujemy około 40minut do momentu, gdy żołądki będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę i ewentualnie zagęszczamy sos mąką( jeśli wydaje nam się zbyt wodnisty). Podajemy danie z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

gpip12

gpip11

GĘSIE PIPKI WERSJA II:

  • skóra z gęsiej szyjki
  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1/4 kg mięsa wołowego
  • 2 małe papryki czerwone
  • cebula + 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • sos sojowy
  • 1 całe jajko

Mięsa łączymy razem , dodajemy jajko i przyprawy oraz pokrojoną paprykę i bardzo drobno pokrojoną cebule z czosnkiem. Dokładnie łączymy wszystko. Skóra jest naszym "flakiem" do nafaszerowania mięsem. W oryginalnej wersji gęsich pipek szyje faszeruje się kaszą. Ta wersja jest bardziej na bogato. Już gotowa szyje związujemy szpagatem kucharskim lub wkładamy w siatkę spożywczą.

gpip13

Gotową "szynkę" nacieramy sosem sojowym i przyprawa do kurczaka po węgiersku.

gpip14

 Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do brytfanny. Pieczemy w 180*C przez około 30-40min. Po tym czasie odwijamy pieczeń z folii spożywczej i jeszcze pieczemy około 15min. aż skórka stanie się złocista.

Podajemy z ryżem i sałatką z pomidora i ogórka.

gpip15

gpip15

gpip17

Smacznego!!!

Tagi: mięsa
22:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 września 2015
sałatka buraczano-ananasowa

Buraczki to ja uwielbiam pod każdą postacią. Teraz zakrólowały w sałatce tuż obok ananasa.

SAŁATKA Z BURAKA I ANANASA:

  • 4 gotowane buraczki
  • puszka ananasa
  • 2 małe cebule czerwone
  • 2 sery pleśniowe "President" ( z chili)
  • łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • garść roszponki i garść szpinaku świeżego

Buraki należy ugotować ze skórka, ostudzić i obrać. Potem pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i drobno posiekaną cebulę. W misce wszystko razem połączyć do momentu, gdy ananas przybierze różowy kolor.

Na półmisek wykładamy sałatę i szpinak( pourywać szpinakowi ogonki) a na nie wykładamy buraka i ananasa. Ser kroimy w kawałki i wciskamy w wolne miejsca. Dekorujemy posiekanym koperkiem i pietruszką. Na koniec z 3 łyżek zalewy od ananasa, oleju, soli i octu balsamicznego robimy sos ( metoda słoiczkowa). Polewamy sosem tuz przed podaniem sałatki.

ba

Smacznego!

Tagi: sałatki
19:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 września 2015
Sałatka "figa z serem"

SAŁATKA Z FIGAMI I SERAMI:

  • roszponka
  • 2 gruszki
  • 3 figi
  • 1 granat
  • 1 kostka sera feta ( 200g)
  • około 200g żółtego twardego, ostrego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili
  • sól
  • sok z połowy limonki

Gruszkę, i figi kroimy w kostkę ( ze skórką), łączymy z sałatą. Dodajemy ser żółty też pokrojony w kostkę. Z połowy granatu wyciskamy sok a połowę obieramy i pestki dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy ser feta drobno pokrojony. Z oliwy, miodu sosu chili, soli i soku z limonki robimy sos do sałatki- tradycyjnie- w słoiczku wstrząsając wszystko razem. Polewamy sosem tuż przed podaniem.

sf1

sf2

Smacznego.



Tagi: sałatki
21:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 września 2015
ziemniaczane pierogi

ZIEMNIACZANE PIEROGI:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 3/4 kg mąki pszennej
  • sól
  • 2 -3 jajka
  • dodatki: ( wg uznania) tu mięso ugotowane, ser bryndza +listki mięty,
  • cebula pokrojona w kostkę
  • olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką. Dodajemy jajka i stopniowo mąkę do uzyskania jednolitego , gładkiego ciasta. Nie powinno kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7mm. Wycinamy szklanką kółka. Na koleje placuszki nakładamy mięso zmielone( u mnie z rosołu) lub ser bryndza z listkiem mięty. Kółka- placki są bardzo plastyczne i również dobrze się sklejają.

pm

Do wrzątku wkładamy pierogi i gotujemy do ich wypłynięcia i jeszcze chwile dłużej. Podajemy z przesmażoną cebulą.

pm1

pm2

pb1

pb2

Gdy zostaną pierogi, można je wcinać na zimno ale jeszcze lepiej smakują smażone..

pp

Smacznego!

Tagi: kluski
22:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 września 2015
Sałatka z kaszy bulgur

SAŁATKA Z KASZY BULGUR:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekać
  • 1/2 pęczka szczypioru, posiekać
     
  • 2 gałązki świeżej mięty, posiekać
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Kasze należy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wymieszać kaszę z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowym, pastą curry, kuminem i mieloną papryką. Można lekko pougniatać kaszę z przyprawami ręką. Następnie dodać posiekaną natkę, miętę i szczypior. Dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i opcjonalnie pieprzem.

Przed spożyciem odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

kb

Pychota!

Tagi: sałatki
20:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Gulasz wołowy w kawie i czekoladzie

Sos czekoladowy znam, sos z mięsem i czekolada tez znam ale tym razem jeszcze inna wersja.

GULASZ WOŁOWY W KAWIE Z CZEKOLADĄ:

  • 600g wołowiny ( tu rozbef)
  • 250ml mocnej zaparzonej kawy
  • 1 duża cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego chili
  • puszka czarnej fasoli
  • sól, kminek ( 1/2 łyżeczki)
  • oregano
  • olej
  • kilka listków kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 25g czekolady ( 60% kakao)

Mięso kroimy w paseczki, cebule w kostkę, czosnek siekamy. Do moździerza wrzucamy listek laurowy, oregano, cynamon, kminek, sól morską, kolendrę i dodajemy odrobine oleju i wszystko ucieramy. Mięso podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem, dodajemy paprykę wędzoną, chili. Do garnka wlewamy przecedzoną przez sitko kawę, dodajemy podsmażone mięso i zawartość moździerza. Dusimy przez około 40minut. Sprawdzamy czy jest dostateczna ilość płynu jeśli się wygotował to należy dolać odrobine bulionu. Dodajemy również fasolę ( należy ją przepłukać wodą). Dalej dusimy wszystko razem przez kolejne 10-15min. Cały sos zagęszczamy czekoladą.

Podajemy sos z ryżem.

mcz



Tagi: mięsa
19:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 września 2015
pikantne placuszki drobiowe z sosem chili

To co pikantne, bardzo lubię, ale nie często mogę sobie na to pozwolić. Ale jak zaszaleje...

PIKANTNE DROBIOWE PLACUSZKI I SOS CHILI:

  • 1kg piersi z kurczaka
  • 1 trawa cytrynowa
  • mała , czerwona cebula
  • kolendra świeża
  • sok z połowy limonki
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 papryczki chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Mięso mielimy i schładzamy. Do moździerza wkładamy: drobno pokrojony imbir, cebulę w kosteczkę, jedno chili bez pestek, trawę cytrynową drobno posiekaną, sos sojowy, listki kolendry( garść) i sok z połowy limonki.  Dokładnie na papkę "ucieramy" produkty w moździerzu. Dodajemy je do schłodzonego mięsa drobiowego. Dokładnie łączymy. Formujemy placuszki "jak środek dłoni". Smarujemy je obustronnie olejem i odkładamy na chwile do lodówki. W tym czasie pozostałe chili drobno kroimy ( bez pestek), czosnek w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą , dodajemy cukier i ocet i gotujemy. Solimy. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i delikatnie jeszcze gotujemy dodając słodką paprykę w proszku. W małej ilości wody rozprowadzamy skrobię ziemniaczaną. Zagęszczamy sos.

Placuszki drobiowe smażymy po 3 minuty z każdej strony. Nie powinny one być zbyt grube. Podajemy z "piekielnie" ostrym sosem chili.

dc1

dc2

smacznego!



Tagi: mięsa
10:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 września 2015
Drożdżowe rogale- najprostszy przepis!

Najprostszy przepis na wspaniałe rogaliki drożdżowe jaki do tej pory chyba serwowałam! Polecam. Pyszne na śniadanie i kolacje jak i jako dodatek do obiadu!

ROGALE DROŻDZOWE NAJPROSTSZE!:

  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki maki razowej( żytniej , orkiszowej do wyboru)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól (1/3 łyżeczki)
  • 30g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oleju
  • dodatki do wyboru: mak, sezam, słonecznik
  • dodatki do wyboru: boczek, cebula, zioła, czosnek

Mąki łączymy razem, dodajemy sól i drożdże, które bezpośrednio rozdrabniamy w ręku. Łączymy. Dodajemy stopniowo wodę i olej do uzyskania zwartej konsystencji ciasta. Nie powinno kleić się zbytnio do rąk. Odstawiamy ciasto na 15min. Nie wyrośnie nam zbyt wiele ale stanie się pulchniejsze. następnie rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 4-5mm. Placek dzielimy na 8 części:

k8zdjęcie zapożyczone

Na każdy trójkącik wykładamy farsz wg uznania. Może to być drobno pokrojona cebula przesmażona, kawałeczki boczku, plasterek szynki wiórki sera... i zwijamy szerszą częścią do środka do uzyskania rogalika. Każdego rogala smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Odstawiamy rogaliki na kilka minut.

piekarnik nastawiamy na 200*C. Rogale układamy na kratce z piekarnika pamiętając o papierze do pieczenia. Pieczemy około 15min( z termo obiegiem). Czas jest uzależniony od stopnia zarumienienia się rogali.

U mnie jedne rogale były pieczone na kolacje bez dodatków i z sezamem:'

rsez

a inne jako dodatek do zupy z farszem boczkowym i z makiem:

rbocz

smacznego!

Tagi: ciasta
14:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 września 2015
bigos z cukinii

BIGOS Z CUKINII:

  • 2 duże cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • 1łyżeczka przyprawy do bigosu
  • 3 duże, malinowe pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Cukinie i marchewkę i jabłko ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Starte składniki wykładamy na wooka z rozgrzanym masłem i przesmażamy. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i doprawiamy solą i przyprawą do bigosu. Gdy warzywa będą już dość miękkie dodajemy drobno pokrojone pomidory obrane ze skórki i bez pestek. Wszystko dusimy około 20-30min. Tuż przed końcem duszenia dodajemy paprykę wędzoną.

bc

Tagi: obiady
20:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zupa selerowa z oliwą truflową.

Gdy zaczyna się jesień od razu przychodzą mi na myśl pyszne , gorące i sycące zupy. Ta jest jedną z nich.

ZUPA SELEROWA Z OLIWĄ TRUFLOWĄ:

  • 2 marchewki, 1 pietruszka, mały por
  • 1/2 kg bulwy selera
  • sól, pieprz ziarnisty, listek laurowy
  • 5 ziemniaków
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki oliwy truflowej
  • około 1,5l wywaru mięsnego

W wywarze warzywnym gotujemy warzywa i ziemniaki drobno pokrojone. Dodajemy listek laurowy i ziarna pieprzu. Gdy warzywa będą miękkie blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i oliwę truflową. Doprawiamy solą do smaku. Gotowe. Podajemy gorącą zupę z kroplami  oliwy truflowej i listkami kolendry.

zkot

Tagi: zupy
19:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 września 2015
wega gołąbki

Wegetariańskie gołąbki, kto by pomyślał.

WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI:

  • główka kapusty
  • 2x 150g kaszy jaglanej
  • garść soczewicy( ziarna) np. czerwonej
  • suszone grzyby (kilka sztuk dużych kapeluszy)
  • 1 marchewka
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • listek laurowy
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy.

Kapustę obgotowujemy tak jak na gołąbki. NIE WYLEWAMY WODY W KTÓREJ GOTOWALIŚMY KAPUSTĘ! Grzyby suszone należy wcześniej namoczyć. Soczewicę zawinęłam w ściereczkę i rozbiłam delikatnie tłuczkiem do mięsa. Chodziło o to, by jej nie namaczać wcześniej a drobniejsza się nam szybciej ugotuje wraz z kaszą. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kasze wsypujemy do garnuszka wraz z ciecierzycą i marchewką i  zalewamy woda zimną. Doprawiamy solą. Gotujemy, co jakiś czas mieszamy. Gdy uznamy , że jest mało wody należy ją dolewać. I tak do momentu gdy kasza będzie miękka. Grzyby po namoczeniu kroimy w paseczki i dodajemy do kaszy. Gotujemy chwilę. Nasz farsz wykładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajko i drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy.

Z obgotowanej kapusty odwijamy liście, odkrawamy grubsze, środkowe kłącze i nakładamy farsz. Zwijamy gołąbki w kopertę. Kilkoma liśćmi wykładamy dno garnka a na nich układamy gołąbki pamiętając by dolną warstwę stanowiły te gołąbki z grubych liści kapusty. Całość zalewamy wodą pozostałą od gotowania kapusty tak by zakrywała nasze gołąbki  i dodajmy również wodę pozostała od moczenia grzybów. Dodajemy listek laurowy  i kilka ziaren pieprzu. Gotujemy około 1/2h. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. gotujemy kolejne pół godziny. Doprawiamy do smaku solą oraz wędzona papryką. By dobrze zagęścić sos wykładam na chwile gołąbki i pomidorowy sos zabielam śmietaną i gotuje by zredukował się sos. Na koniec znów do sosu wędrują gołąbki. Chwilę jeszcze gotujemy je w sosie. I gotowe. Podajemy np. z ziemniakami.

gweg1

gweg2

Smacznego!





Tagi: obiady
17:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 września 2015
Pinakolada z oreo

Jak zwykle u mnie w kuchni powstają cuda przypadkowo. Tak było i teraz.  Szukałam pomysły na deser a w lodówce śmietana 36%, twarożek na sernik a w szufladzie galaretka o smaku pinakolady.

"PINAKOLADA" z OREO:

  • 1 kg sera na sernik ( może być taki z wiaderka)
  • 250ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • galaretka o smaku pinakolady
  • 16szt. ciasteczek oreo

Ser łączymy z ubitą na sztywno śmietaną z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku. Gdy zacznie tężeć dodajemy do masy sernikowej. Łączymy.Wstawiamy na chwile do lodówki. Ciasteczka kruszymy na kawałki. Łączymy z masą sernikową. Kolka ciasteczek zostawiamy do dekoracji. Masę wykładamy do szklaneczek lub pucharków. Dekorujemy kawałkami ciasteczek oreo.

oreo

Pychota!!!



Tagi: desery
14:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
"robaczywa" sałatka

Czasami krewetki są określane jako robaki...heheheh. Więc powstała nazwa dla tej sałatki.

"ROBACZYWA SAŁATKA":

  • 250g krewetek ( obrane, bez ogonków, tu mrożone)
  • 2x awokado
  • 1 melon
  • roszponka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • limonka
  • świeża kolendra
  • oliwa

Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Melona i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Krewetki smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do ostudzenia. Roszponkę wykładamy, łączymy z pokrojonym melonem i awokado. Krewetki wykładamy na wierzch i ozdabiamy listkami kolendry. Na koniec sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą.

kre

"robaczywka" gotowa

Tagi: sałatki
14:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
delikatne bo z indyka

PULPETY Z INDYKA:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko + żółtko
  • bułka sucha do namoczenia
  • sól, pieprz
  • wywar warzywny
  • koperek  
  • 2 serki topione śmietankowe

Mięso łączymy z jajkiem i żółtkiem, dodajemy odciśnięta bułkę i przyprawiamy. Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę z wywaru należy wcześniej drobno pokroić. Z mięsa lepimy kulki i wrzucamy na wrzątek warzywny. Gotujemy chwilę. Dodajemy pokrojoną marchewkę. cały sos zagęszczamy dodając serki topione do wywaru. Na koniec dodajemy koperek.

kot

podajemy z ziemniakami...

Tagi: obiady
13:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 września 2015
batoniki dla ucznia

BATONIKI MUSLI DLA UCZNIA:

  • 2 szkl. musli wielozbożowego z owocami            
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych, rozdrobnionych            
  • 1/2 szkl. daktyli suszonych ,pokrojonych           
  • 1/2 łyżeczki imbiru            
  • 1 łyżeczka cynamonu            
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia                
  • 3/4 szkl. mąki razowej              
  • 1 jajko                
  • 2 banany, bardzo dojrzałe               
  • 1/4 szkl. miodu (ok 3 łyżek)

Jajko zblendować z bananem i miodem. Łączymy suche składniki w dużej misce. Polewamy je miodowo-bananowym sosem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę żeby płatki namokły. Ręcznie formujemy batoniki i wykładamy na pergamin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C przez ok. 13-15 min.

Wierzch batoników można posmarować dodatkowo czekoladą.

bat1

bat2

batonik do szkoły? Czemu nie...

Tagi: desery
12:09, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
schabowe pod pierzynką

Schaboszczaka lubię pod każdą postacią. Ten jest wyjątkowy, bo w sumie "robi " się sam.

SCHAB POD PIERZYNKĄ:

 

  • 9 kotletów schabowych każdy po ok 150g
  • 2 cebule pokrojone w drobna kostkę
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 150 g mozzarelli

 

Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solidnie solą i pieprzem z każdej strony. Plasterki schabu umieszczamy w naczyniu do zapiekania(wykładamy dno naczynia). Na tak przygotowane kotlety wykładamy cebulę wraz z pieczarkami. W miseczce dokładnie łączymy musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę i doprawiamy. Polewamy sosem mięso i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180*C). Pieczemy przez 30min. Mozzarellę rwiemy na kawałeczki i wykładamy na wierzch zapiekanki. Dopiekamy kolejne 10 minut.

mzap

Wierzch zapiekanego schabu można udekorować swierzym koperkiem lub szczypiorkiem.





Tagi: mięsa
11:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi