mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 27 września 2016
sałatki aż chce się jeść

SAŁATKA WARSTWOWA Z KUKURYDZĄ I SŁONECZNIKIEM:

  • zielony ogórek
  • ziarna słonecznika
  • puszka kukurydzy
  • suszone pomidory
  • sałata lodowa
  • koper
  • tarty żółty ser
  • pomidory malinowe
  • korniszony

Składniki sałatki układamy warstwowo wg własnego uznania pamiętając o zachowaniu kolorystyki. Pomidory powinny być bez skórki a sałata lodowa porwana w kawałki. Całą sałatkę polewamy oliwą od suszonych pomidorów.

sw

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI  Z DODATKIEM CIECIORKI I RZODKIEWEK:

  • rukola
  • rzodkiewki
  • pomidorki koktajlowe
  • cieciorka (puszka)
  • brzoskwinie
  • sos: pasta sezamowa, sok z cytryny, oliwa, czosnek, sól, pieprz, koperek, miód

Na rukoli układamy kawałki rzodkiewek, połówki pomidorków koktajlowych, odsączoną cieciorką z puszki i kawałki brzoskwiń. Całość polewamy sosem z podanych składników.

we

SAŁATKA Z BONEM I KIWI:

  • liście szpinaku świeżego
  • ugotowany i obrany z łupinek bon
  • 3x kiwi
  • natka pietruszki
  •  ser feta z chili
  • pomidory koktajlowe
  • sos: oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Na umytych liściach szpinaku układamy bon, połówki pomidorków, ser feta i kawałki obranego kiwi. Posypujemy natką pietruszki i polewamy sosem.

ee

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:07, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
Pieczarka mocno nadziana

PIECZARKI MOCNO NADZIANE:

  • 12 szt. pieczarek ( najlepiej duże rozmiary)
  • dwie cebule
  • bułka tarta
  • dwa jajka
  • żółty ser
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, wędzona papryka

Z pieczarek wycinamy ogonki a kapelusze natłuszczamy o odrobine solimy w środku. Na kilka minut wkładamy je do piekarnika zastawionego na 200*C. Powinny tylko zmięknąć. Cebulę bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone ogonki pieczarkowe i smażymy na złoto. Doprawiamy. Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy następnie jajka, natkę pietruszki i starty ser. Łączymy farsz a na koniec dodajemy bułkę tartą. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek:

fp

w pieczarkowy farsz wciskamy kawałki sera.

Zapiekamy w piekarniku 200*C przez 10-12minut.

fp2

Smacznego!

Tagi: przystawki
19:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 września 2016
Bigos wegetariański z kapusty pekińskiej

BIGOS WEGETARIAŃSKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ;

  • kapusta pekińska
  • 2 łyżki masła
  • pieczarki, grzyby portobello, boczniaki
  • wywar warzywno-grzybowy
  • sól, pieprz biały, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta wędzonej papryki

Grzyby kroimy i chwile gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy pozostawiając bulion. Kapustę kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Podlewamy wywarem grzybowym ( nie za dużo) i dusimy do miękkości wraz z przyprawami. Na koniec dodajemy grzyby. Dodajemy dla smaku wędzoną paprykę. Gotowe.

bg

Smacznego!



19:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 września 2016
ciasto mocno kokosowe bez pieczenia

CIASTO MOCNO KOKOSOWE BEZ PIECZENIA:

spód ciasta (tortownica 22cm):

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • łyżka wiórków kokosowych

masa

  • 400 g wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g )

polewa

  • 100 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Herbatniki kruszymy, dodajemy masło i wiórki(1 łyżka) i ugniatamy do połączenia się składników. Następnie przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając palcami do dna.

Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miękkie masło i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Masę kokosową przekładamy na spód z herbatników i dokładnie ją rozprowadzamy. W małym rondelku rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę, chwilę podgrzewamy i
dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia.
Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i dokładnie rozprowadzamy ją po wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy wiórkami...

koko

Smacznego! 

Tagi: ciasta
23:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pulpety z cukinii w orientalnym sosie

PULPETY Z CUKINII W ORIENTALNYM SOSIE:

  • 2 spore cukinie
  • cebula
  • szczypta chili, imbiru, soli
  • pęczek poszatkowanej kolendry
  • mąka ryżowa
  • jajko
  • olej sojowy

Cukinie ścieramy na tarce, odciskamy sok ( pozostawiamy go). Dodajemy przyprawy i startą na tarce cebule oraz dodajemy jajko. Zagęszczamy masę mąką ryżową. Formujemy małe pulpety i smażymy w głębokim tłuszczu. Przekładamy na kuchenny papier.

Składniki na orientalny sos:

  • cebula, czosnek
  • po pół łyżeczki chili, imbiru, kminu, kolendry, kurkumy
  • puszka mleka kokosowego
  • kilka dorodnych malinowych pomidorów

wszystkie przyprawy wrzucamy na sucha patelnię i prażymy. Dodajemy startą na tarce cebule i przeciśnięty czosnek. Podlewamy wyciśniętym sokiem z cukinii i chwile dusimy. Dodajemy mleko kokosowe. Pomidory drobno kroimy i dodajemy do sosu. Redukujemy sos. Wszystko przeciskamy przez sito by pozbyć się ziaren i by pozostał nam gładki sos.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos na nim układamy nasze pulpety.

vf

polewamy pozostałym sosem i dekorujemy listkami kolendry.

vfd

pulpety zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200*C przez 10 minut. Podajemy np. z ryżem jaśminowym:

cvg

Smacznego!





22:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ziemniaczane kluski z dyniowym musem

KOPYTKA ZIEMNIACZANO-DYNIOWE:

  • ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
  • ugotowana dynia przeciśnięta przez praskę( jak mus)

(ziemniaki i dynia w stosunki 3:1)

  • mąka ziemniaczana
  • jajko

Ziemniaki łączymy z dyniowym "musem" dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Łączymy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Z nich formujemy kulki.

dk

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Kluski można podawać do sosów mięsnych jak i bezmięsnych. Można po ugotowaniu odsmażać ..

Smacznego.

19:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
trzy odsłony kotletów wegetariańskich.

KOTLETY WEGETARIAŃSKIE:

1.ZIEMNIACZANE:

  • ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
  • puszka cieciorki odcedzonej i rozgniecionej widelcem
  • jajko
  • parmezan tarty
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do panierowania

Z połączonych składników formować kotlety , panierować , smażyć i podawać gorące np. z sosem czosnkowym:

2. SELEROWE:

  • duży seler starty na tarce
  • ser gorgonzola
  • bulion warzywny
  • kilka orzechów włoskich rozdrobnionych
  • buła tarta
  • jajko
  • gałka muszkatołowa, pieprz biały

Selera startego dusimy w warzywnym bulionie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Dodajemy jajko, ser, orzechy i doprawiamy. Masa powinna być dość zwarta by można było swobodnie formować kotlety. Obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. Podajemy gorące.

ks

3. MAKARONOWE:

  • makaron ( dowolny)
  • duże pory
  • jajko
  • ser pleśniowy
  • bułka tarta
  • masło,
  • pieprz biały

Makaron gotujemy i drobno kroimy. Pory pokrojone w paseczki dusimy na maśle przyprawiając. Do makaronu dodajemy jajko, pory i ser pleśniowy ( blue) i odrobiną bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce u i smażymy obustronnie. Podajemy gorące:

km

Smacznego!

17:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 września 2016
kubeczki z cukini faszerowane grzybami

KUBECZKI Z CUKINI FASZEROWANE GRZYBAMI:

  • długa i gruba cukinia
  • kilka pomidorów dojrzałych
  • grzyby ( mogą być pieczarki, kurki, portobello)
  • ser pleśniowy
  • cebula, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • starty ser parmezan

Cukinie myjemy i kroimy na plastry grubości na trzy palce. Łyżką wydrążamy środek pozostawiając "dno". W środku cukinie natłuszczamy, solimy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 10 minut. Cukinia stanie się miękka. Cebulę wraz z pokrojonymi grzybami smażymy, doprawiamy. Dodajemy wydrążony miąższ cukinii i dusimy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Powstanie nam sos dość gęsty. Napełniamy nim nasze kubeczki z cukinii a na wierzchu układamy kawałki sera pleśniowego. Kubeczki układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałym sosem wypełniamy luki miedzy kubeczkami i wszystko posypujemy parmezanem.

ase

zapiekamy około 15 minut w 180*C.

aser

Smacznego!



11:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 września 2016
torty

TORTY:

1

2

3

4

5

6

7

8

88

888

54

99

00

53

11

pio

pp

a



Tagi: torty
18:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 września 2016
sałatka z figami i orzechami nerkowca

SAŁATKA Z FIGAMI I ORZECHAMI NERKOWCA.

  • 3 figi
  • rukola
  • pomidory koktajlowe
  • orzechy nerkowca
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • ser feta z chili
  • bazylia tajska
  • sos: olej, sok z cytryny, miód, musztarda, ocet balsamiczny, sól

Rukole łączymy z cebulą pokrojoną i szczypiorkiem. Dodajemy bazylię i pomidory koktajlowe. Na koniec dodajemy ser feta, orzechy i ćwiartki fig. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

ffiigg

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z fenkułem

SAŁATKA Z FENKUŁEM:

  • 2x fenkuł ( koper włoski)
  • zielony  ogórek
  • 2 pomarańcze
  • seler naciowy
  • orzechy laskowe, rozdrobnione
  • sól, pieprz
  • lubczyk
  • sok z 1 pomarańczy +oliwa smakowa

Selera naciowego kroimy, dodajemy pokrojonego ogórka i wyfiletowane dwie pomarańcze. Łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki fenkuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy lubczykiem. Na koniec dodajemy orzechy. Wszystko skrapiamy sokiem z pomarańcza oraz smakową oliwą. Dekorujemy koprem włoskim...

ff

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka pieczarkowa.

SAŁATKA PIECZARKOWA:

  • około 1kg dużych pieczarek
  • puszka kukurydzy
  •  szalotka( lub por)
  • ogórki kiszone
  • duże jabłko
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • sól, pieprz
  • majonez + ostra musztarda

Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie około 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę, pora lub szalotkę w plasterki. Jajka drobno. Kukurydze odsączamy. Do pieczarek dodajemy kukurydzę, ogórki, jabłko i pora. Mieszamy. Ja ostawiam sałatkę na sito by odcedziła się woda. Następnie przekładam do miski, dodaję jajka i doprawiam do smaku. Na koniec dodaje majonez z dodatkiem musztardy. Dekoruje i gotowe.

sp

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi