mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 30 października 2015
Sałatka tunczykowa

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 12 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • duża puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • 1 ogórek wężowy ( bez skórki)
  • sałata lodowa
  • groszek konserwowy
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • 3 łyżki ketchupu
  • kilka listków kolendry

Ugotowane jajka szatkujemy (3 jajka przepiórcze zostawiamy do dekoracji), ogórki kroimy w kostkę, dodajemy groszek, doprawiamy  do smaku i dodajemy ketchup. Sałatę lodową rwiemy w kawałeczki i łączymy z całą sałatką. odstawiamy na godzinę do lodówki. Wykładamy sałatkę na półmisek wyłożony liśćmi sałaty i dekorujemy połówkami jaj przepiórczych i listkami kolendry.

Smacznego...

Tagi: sałatki
19:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 października 2015
torty

TORTY:



Tagi: torty
22:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 października 2015
torty

TORTY:

1k

n

nz

p

ip

ip2

m

mi

c

4

4e

4we

Tagi: torty
21:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 października 2015
naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM:

  • 8 naleśników " na słono"
  • ser feta + kostka sera bryndza
  • szpinak, masło
  • czosnek
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 8dużych pomidorów
  • kilka listków bazylii
  • sos sojowy
  • miękki ser żółty do zapiekania

Pomidory należy obrać ze skorki, pokroić i przesmażyć z dodatkiem sosu sojowego, pieprzu cytrynowego, listków bazylii i czosnku (odparować wodę), szpinak przesmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i soli. Ser feta i bryndzę połączyć i dodać przestudzony szpinak. Farszem smarować naleśniki i zwijać w rulony. Układać w rządek na blaszce.

nsz1

na rząd naleśników wykładamy sos pomidorowy.

nsz2

wierzch posypujemy serem startym.

nsz3

zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C około 10min.

nsz4

można podawać z ostrym sosem chili lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

Tagi: obiady
11:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 października 2015
"Nadziane" roladki schabowe w sosie z różowego wina

Roladki ze schabu możemy nadziewać różnymi serami, warzywami, szpinakiem a nawet mięsem mielonym. Ja tym razem nadziewałam roszponką, serkiem almette i suszonymi pomidorami.

ROLADKI ZE SHCABU W SOSIE Z RÓŻOWEGO WINA:

  • 8x150g schabu
  • roszponka
  • suszone pomidory w zalewie pokrojone drobno
  • serek almette o smaku czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięs duszonych
  • 200ml różowego wina
  • 150g masła

Kotlety schabowe rozbijamy cienko, smarujemy serkiem almette, układamy pokrojone suszone pomidory i roszponkę. Zwijamy w roladki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs duszonych. Następnie każdą roladkę smażymy na maśle (100g) do zarumienienia się mięsa. Podlewamy roladki winem a na koniec duszenia dodajemy 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów. Gdy sos się zredukuje dodajemy jeszcze resztę masła by zagęścić sos. Roladki przekładamy na mała blaszkę, podlewamy sosem i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 12-15min.

rspom

Roladki można serwować z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolnymi surówkami.

Smacznego!

Tagi: mięsa
20:56, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
kotlety z gotowanego bobu

KOTLETY Z GOTOWANEGO BOBU:

  • 450g ugotowanego bobu bez łupinek
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • 1 surowe jajko
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • sezam
  • olej do smażenia

Bób, ziemniaki i ugotowane jajka mielimy, dodajemy surowe jajko, przyprawy i bułkę tartą oraz drobno posiekany rozmaryn. Łączymy masę tak by w miarę nie kleiła się do dłoni. Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej i sezamie. Smażymy obustronnie na patelni grillowej do uzyskania złotego koloru.



Kotleciki można serwować same np. z sosem czosnkowym lub mogą stanowić dodatek do dań mięsnych.



Tagi: przystawki
20:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z grillowanymi warzywami i twarogiem

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I TWAROGIEM ORAZ SOSEM MIĘTOWYM:

  • czerwona papryka bez skórki
  • pieczarki
  • marchewka
  • cukinia
  •  bakłażan
  • szparagi zielone
  • roszponka
  • 200g twarogu chudego + łyżka jogurtu gęstego
  • posiekana natka pietruszki i koperek
  • olej do grillowania i marynowania
  • przyprawa do grilla
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • opakowanie małych pomidorków koktajlowych
  • czosnek
  • majeranek
  • jogurt + łyżka majonezu+ sól, pieprz, cukier i kilka kropli soku z cytryny+ świeże liście miety

Warzywa myjemy, jedynie marchewkę i paprykę należy obrać ze skórki, kroimy w cząstki na tzw. kęs. Marynujemy je w oleju z przyprawami i czosnkiem oraz świeżym majeranku ( ja marynuję zazwyczaj całą noc). Następnie na pierwszy rzut grilluje cukinię, plasterki marchewki i paprykę, zdejmuję na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz. Potem grilluje górne części szparagów i również osuszam tłuszcz. I kolejno grilluje pieczarki, bakłażana i również osuszam z tłuszczu. Na roszponkę wykładamy pierwsze grillowane warzywa( ostudzone), kolejna warstwa roszponki i kolejne grillowane warzywa. Po boku układamy grillowane szparagi. Na koniec z twarogu, łyżki jogurtu i posiekanych ziół formujemy małe kulki , które dodamy do sałatki na wierzch wraz z połówkami pomidorków koktajlowych. Uwieńczeniem sałatki jest sos na bazie jogurtu, majonezu, pokrojonej mięty i doprawiony solą i pieprzem oraz szczyptą cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny.

sałgril

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pasta jajeczna z łososiem i kaparami

PASTA JAJECZNA Z ŁOSOSIEM I KAPARAMI:

  • 8 ugotowanych jaj
  • 100g wędzonego łososia ( plastry)
  • 2 łyżki kaparów
  • majonez
  • pieprz biały
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku

Jajka przemieliłam, dodałam poszatkowanego drobno łososia i koper. Wszystko połączyłam majonezem, doprawiłam do smaku pieprzem i dekorowałam kaparami. Najlepiej pasuje do bagietki..

jł

smacznego!

Tagi: przystawki
19:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Grillowany łosoś z cebulową konfiturą

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z CEBULOWĄ KONFITURĄ:

  • 6x200g łososia bez skóry, ości
  • duża kulka sera mozzarella
  • 1/2 kostki masła o dużej zawartości tłuszczu
  • pieprz cytrynowy, sól
  • sok z limonki
  • sok z dużej pomarańczy
  • kolendra świeża
  • 3 duże , czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta ostrej papryki

Cebule kroimy w piórka, smażymy na maśle dodając miód by się dobrze karmelizowała oraz sok z pomarańczy. Odrobine solimy i dodajemy szczyptę ostrej papryki. Redukujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Łososia marynujemy w soku z limonki, pieprzu cytrynowym i soli morskiej. Odstawiamy na około 40min. następnie grillujemy obustronnie (po 1 minucie z każdej strony). Każdy kawałek łososia układamy na folii aluminiowej posmarowanej sosem od cebuli, na nim układamy kawałki mozzarelli, listki kolendry i polewamy znów sosem z karmelizowanej cebuli. Zawijamy szczelnie łososia w folię na tzw. kopertę. Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku nagrzanym w 180*C przez około 15min.

Odwijamy z folii i podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Na wierzchu każdej porcji łososia układamy łyżkę karmelizowanej cebuli.

łceb1

łceb2

smacznego!

Tagi: ryby
18:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
placki z dyni

Były placki ziemniaczane, były placki z cukinii teraz czas na dynie.

PLACKI Z DYNI:

  • surowa dynia obrana i bez pestek około 400g
  • 2 jajka całe i 1 żółtko
  • sól,
  • mąka pszenna
  • mąka razowa
  • olej do smażenia
  • cukier puder trzcinowy

Postępujemy tak samo jak z plackami ziemniaczanymi: dynie ścieramy na tarce, dodajemy jajka, 2 łyżki oleju,sól i mąkę pszenną do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( dość zwarte ciasto), ja dodałam 2-3 łyżki mąki razowej by szybciej zagęścić ciasto. Smażymy obustronnie i podajemy z cukrem pudrem.

pldyn



Tagi: desery
18:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekanka bakłażanowa

ZAPIEKANKA BAKŁAŻANOWA:

  • 3 bakłażany w miarę równej wielkości
  • przecier ze świeżych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 kulki mozzarelli
  • twarożek chudy 200g
  • ser ricotta
  • serek almette o smaku  niedźwiedziego czosnku
  • koperek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry i grillujemy z każdej strony na oleju, następnie osuszamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych. Twarożek chudy, ricotte i almette łączymy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy poszatkowany koperek.  Kolejno każdy osuszony plaster bakłażana smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulony. Każdy rulonik układamy na blaszce.

bpom1

na gotowe ruloniki wykładamy przecier pomidorowy i układamy plasterki serka mozzarella. Posypujemy natka pietruszki i zapiekamy w piekarniku w 180*C przez około 15minut.

bpom2

Smacznego!

Tagi: obiady
15:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
rybka lubi pomidorka

Ryba w pomidorach nie tylko na zimno i do wódeczki. Pulpety rybne zawsze są mile widziane...

PULPETY RYBNE W SALSIE POMIDOOWEJ:

  • filety rybne u mnie dorsz
  • wędzony łosoś około 150g
  • pomidory około 10szt.
  • wywar rybny( warzywno-rybny), pozostawiamy z niego marchew)
  • drobny szczypiorek
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka do namoczenia
  • szczypta wędzonej papryki

Rybę należy przemielić wraz z wędzonym łososiem, dodajemy jajko i odciśniętą ( namoczona wcześniej) bułkę. doprawiamy odrobine pieprzem cytrynowym i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Formujemy małe kulki- pulpety.

Pomidory obieramy ze skóry , kroimy w kostkę i smażymy do uzyskania  "pulpy" pomidorowej ( część wody powinna odparować). Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną marchewkę z wywaru i odrobine soli. Do wrzącego wywaru rybnego dodajemy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku sola i wędzoną papryką. Dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

r

Smacznego!

Tagi: ryby
14:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi