mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 18 października 2016
Torty październikowe ('16)

TORTY PAŹDZIERNIK '16:

a

a

s

ss

q

w

rr

mr

mi

mm

n

mi

e

rt

rwe

rwe

sow

tre

sz

u

e

ee

mm

ser

mi

mi

si

Tagi: torty
17:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 października 2016
Faszerowane papryki kaszą i grzybami.

FASZEROWANE PAPRYKI:

  • 6 szt. papryk
  • kasza kuskus
  • kilka pieczarek
  • natka pietruszki
  • bulion warzywny
  • ser mozzarella kulki
  • sól, olej

Kaszę zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy pod przykryciem by spęczniała. Pieczarki drobno siekamy, podsmażamy doprawione. Papryki myjemy i ścinamy "kapelusze" z ogonkami. Wyciągamy pestki. Środek solimy i delikatnie nacieramy olejem. Piekarnik nastawiamy na 200*C i pieczemy papryki około 10minut by odrobinę zmiękły. W tym czasie kaszę łączymy z pieczarkami, poszatkowaną natką pietruszki.

Dno papryk wykładamy plasterkami sera:

pr1

faszerujemy kaszą

pr2

na górę wykładamy znów ser i przykrywamy kapeluszem:

tr

Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez około 15minut.

trr

Smacznego!



22:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Zakręcone, pieczone gołąbki

ZAKRĘCONE, PIECZONE GOŁABKI:

  • kapusta
  • mięso mielone wołowe
  • ryż
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • jajko
  • suszone pomidory

Kapustę gotujemy w wodzie osolonej wycinając głąb by lepiej odchodziły liście. Ryż gotujemy. Mięso łączymy z ryżem, dodajemy kawałki suszonych pomidorów, jajko, doprawiamy do smaku. W liścia kapusty zawijamy kulkę mięsa:

g

gg

Wodę od gotowania kapusty należy zostawić.

Tak zwinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym:

gf

gj

Zalewamy wodą od gotowania kapusty, w miejsca miedzy gołąbkami wciskamy kawałki suszonych pomidorów i posypujemy parmezanem:

gg 

Obkładamy naczynie folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w 200*C przez około 15 minut, następnie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze około 5-8minut.

Smacznego!



Tagi: obiady
21:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatkowy raj...

Sposób na sałatkę?

SAŁATKA Z KAWIOREM:

  • sałata roszponka
  • czarny kawior
  • mango
  • chili świeże
  • ser feta  z chili
  • oliwa z chili

Na sałatę wykładamy pokrojony ser. Mango kroimy w kawałki i marynujemy chwilę w oliwie z dodatkiem pokrojonego ,świeżego chili. Wykładamy po chwili. Dekorujemy wszystko kawiorem i plasterkami cytryny.

k

SAŁATKA Z BURAKIEM I FASOLĄ:

  • dwa ugotowane buraki
  • kilka przepiórczych jajek
  • fasola z puszki
  • pomidorki koktajlowe
  • ziarna słonecznika
  • sałata
  • sos: oliwa czosnkowa, sok malinowy, sos sojowy, ocet winny, sól, musztarda dijon,

Jajka gotujemy, buraki kroimy w kostke, fasole przepłukujemy, pomidorki kroimy na połówki, ziarna słonecznika prażymy. Kolejno wykładamy składniki na sałatę. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

b

SAŁATKA BRUKSELKOWA:

  • makaron razowy muszelki
  • brukselki
  • ogórki konserwowe
  • jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz, koperek, szczypta cukru

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, brukselki gotujemy chwile w osolonej wodzie, ogórki kroimy. Z jogurtu i majonezu i pozostałych składników przygotowujemy sos czosnkowy. Łączymy składniki z sosem. Gotowe.

br

SMACZNEGO!

Tagi: sałatki
19:46, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekamy ziemniaki

ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI:

  • kilka dużych ugotowanych ziemniaków
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • seler
  • 3 jajka+ mała śmietanka 30%
  • starty ser do zapiekania
  • przyprawa do ziemniaków
  • biały pieprz
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego

Brokuł sparzamy wrzątkiem. Marchewki i selera wykorzystałam z rosołu wcześniej gotowanego- kroimy warzywa.

Ziemniaki kroimy w plasterki wykładamy dno naczynia. W przerwy między ziemniaki wciskamy różyczki brokuł, plasterki marchewki i słupki selera. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.

zz

Wykładamy drugą warstwę ziemniaków, brokuł i marchew.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietankę i część sera, dodajemy pieprz. Wylewamy na warzywa.

zzz

posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku w 180*C przez 20minut.

zzzz

Smacznego!



17:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 października 2016
sałatki zielone

ZIELONE SAŁATKI:

1. AWOCADO i OGÓREK:

  • zielony ogórek
  • zielona papryka
  • szczypiorek
  • awokado
  • rukola
  • prażony sezam
  • liście bazylii
  • sos: oliwa ziołowa, miód, sól

ss

2.MELON Z WINOGRONEM i WĘDZONY SER:

  • melon
  • zielone, bezpestkowe winogrono
  • roszponka
  • wędzony twarogowy ser
  • pestki dyni
  • sos: oliwa ziołowa, miód, sól

w

Smacznego.

Tagi: sałatki
17:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 października 2016
Zapiekany makaron z serem i zielonym groszkiem

ZAPIEKANY MAKARON Z SEREM I ZIELONYM GROSZKIEM:

  • Makaron ( wg uznania)- u mnie trójkolorowy
  • szklanka mrożonego groszku
  • 3/4 szklanki startego sera pleśniowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Makaron gotujemy, odcedzamy. Groszek przelewamy wrzątkiem. Jajka łączymy ze śmietaną i połową startego sera. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy makaron wysypujemy groszek i wylewamy masę jajeczną.

we

Zapiekamy w piekarniku w 200*C przez około 10 minut.

Smacznego!

20:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 października 2016
sałatka "zielone kokardki" z cukinią

SAŁATKA "ZIELONE KOKARDKI" Z CUKINIĄ:

 

  • 1 cukinia
  • makaron kokardki
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa smakowa np. z chili,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • parmezan do posypania

Makaron gotujemy wg zaleceń, odcedzamy. Cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy doprawioną na oleju. Natkę pietruszki rwiemy do wysokiego pojemnika, dodajemy ziarna słonecznika, oliwę, czosnek i połowę parmezanu. Miksujemy. Powstałe pesto dodajemy do makaronu. Dorze gdyby był jeszcze ciepły. Lepiej połączy się z pesto. Następnie dodajemy cukinie. Wszystko połączone posypujemy parmezanem.

cc

Smacznego!

Tagi: sałatki
16:34, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi