mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 10 października 2017
Polędwiczki w mleku kokosowym ze szpinakiem

POLEDWICZKI W MLEKU KOKOSOWYM ZE SZPINAKIEM:

  • polędwiczka wieprzowa około 800g
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • puszka mleka kokosowego
  • sól, czosnek
  • przyprawa (garam masala)
  • ryż

Mleko wlewamy na głęboką patelnie, dodajemy odcedzony szpinak, solimy i dodajemy czosnek. Dusimy szpinak w mleku do zredukowania. Polędwice kroimy w plastry i układamy w sosie. Dusimy około 12-15min. Dodajemy przyprawę. W tym czasie gotujemy ryż.

gm

Smacznego!

Tagi: mięsa
22:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Medaliony z indyka w warzywach

MEDALIONY Z INDYKA W POTRAWCE WARZYWNEJ Z NUTĄ CURRY:

  • około 500g medalionów z indyka ( piersi z indyka)
  • 2 łyżki mąki plus przyprawa curry
  • warzywa: marchew, pietruszka pokrojone w słupki lub starte na tarce warzywnej plus por pokrojony w paseczki
  • odrobina oleju kokosowego
  • sól

Medaliony delikatnie solimy i obtaczamy w mące połączonej z curry. Na patelni roztapiamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Pojawi się charakterystyczna "skórka". Do mięsa dodajemy warzywa i jeszcze chwile smażymy następnie podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką by się potrawa dusiła. Powstanie dość gęsty sos. Można doprawić ostrą papryką. Potrawę dusimy około 25 minut co jakiś czas mieszając by mięso nie przywierało do patelni. Podajemy z ryżem.

4

Smacznego!

Tagi: mięsa
21:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 października 2017
Torty bez masy cukrowej:

TORTY BEZ MASY CUKROWEJ:

mb

fr

tyi

4z

l

de

ft

t5

2

Tagi: torty
11:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 października 2017
Halibut w musztardowo- miodowej otulinie z pastą z cieciorki

HALIBUT W MUSZTARDOWO-MIODOWEJ OTULINIE:

  • 6 kawałków halibuta ( dzwonki ze skórą)
  • musztarda francuska (cały słoik), miód- 2 łyżki płynnego miodu i czosnek (2 ząbki) jako marynata
  • cieciorka ( puszka), kolendra (garść), sól, czosnek, pasta sezamowa tahini (łyżka), sok z cytryny, oliwa oraz chilli jako pasta  do ryby

Halibuta po umyciu i osuszeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Dodajemy kawałki cytryny wraz ze skórką i pieczemy w 180*C około 15-20minut. W tym czasie produkty na pastę miksujemy w malakserze na gładką pastę.

Podajemy z cząstkami cytryny i ziołami.

m

Tagi: ryby
15:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi