mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
wtorek, 14 lutego 2017
torty

TORTY:

wal

33

qq





Tagi: torty
19:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

m

mm

a1

a

ds

hh

7

tb

zz

ro

wiki

we

we

Tagi: torty
18:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 stycznia 2017
Mufinki pomarańczowe

MUFFINKI POMARAŃCZOWE:( około 25szt)

3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
2 pomarańcze obrane i pokrojone w kostkę (bez błonek)

3 jajka 
130g masła
cukier puder do posypania

Suche składniki łączymy w misce, mokre w oddzielnej łącząc trzepaczką....Następnie łączymy wszystko razem dokładnie dodając na koniec cząstki pomarańczy. Gotowe ciasto wykładamy bądź w silikonowe bądź tradycyjne formy do pieczenia muffinek.

mf1

pieczemy w 180*C 15-20 minut. ( termo obieg)

mf2

Smacznego!



Tagi: ciasta
19:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Panna cotta z maślanki

PANNA COTTA:

  • 3 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 20g żelatyny spożywczej ( deserowej)
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • laska wanilii
  • wiśnie bez pestek ( lub inne owoce) + 3 łyżki cukru
  • odrobina cynamonu, kilka goździków
  • kolorowy cukier dekoracyjny

W szklance maślanki rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy by napęczniała. Wiśnie ( lub inne owoce) wraz z odrobiną wody gotujemy, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cynamon i goździki, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gdy płyn trochę odparuje zdejmujemy z ognia. Dwie szklanki maślanki łączymy ze śmietaną, przelewamy do rondla i podgrzewamy. Dodajemy ziarna wanilii. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę maślanki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. Gdy dostatecznie stężeje wykładamy owoce z syropem. Można udekorować kleksem śmietanki i kolorowym cukrem ...

pc1

pc2

Smacznego!

Tagi: desery
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 stycznia 2017
Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką:

  • około 1,5 kg owoców ( śliwki, jabłka, gruszki-dowolnie)
  • 3 łyżki miodu
  • 50ml spirytusu
  • szczypta cynamonu i kilka goździków
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru ( drobnego)
  • 200gr masła schłodzonego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • dodatkowo kubeczek śmietany 30% + 200g serka mascarpone

Owoce kroimy w kawałki, śliwki na pół a jabłka czy gruszki w ósemki. Bez pestek. Smażymy na patelni dodając miód, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy spirytus i flambirujemy. Mąkę, cukier , cukier waniliowy i masło łączymy jak na kruszonkę i odstawiamy na chwile do lodówki.

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180*C (pieczenie góra-dół) bez termo obiegu. Pieczemy przez 20min. Następnie włączamy na kolejne 5-8 minut termo obieg.

Podajemy jeszcze gorące...z ubitą śmietanką z mascarpone...

e3

e4

Smacznego!

Tagi: ciasta
17:28, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Wegetariańskie danie z makaronem

WEGETARIAŃSKIE DANIE Z MAKARONEM:

  • ulubiony makaron ( bez jajek)
  • szpinak rozdrobniony
  • ricotta
  • pół szklanki musu z pieczonej dyni
  • biały pieprz, czosnek
  • pestki dyni
  • suszone , solone pomidory
  • olej lub oliwa

Makaron gotujemy, odcedzamy ale nie przelewamy wodą. Powinien być lepki...Szpinak podsmażamy na oliwie lub oleju kokosowym. Dodajemy czosnek i dusimy, dodajemy mus z dyni i ricottę. Doprawiamy. Dodajemy pokrojone suszone , solone pomidory. Dzięki nim nie trzeba szpinaku solić. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy by makaron oblepił się szpinakiem... na koniec dodajemy pestki dyni. Gotowe.

sz

Smacznego!

11:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 stycznia 2017
Sałatka z gruszkami w białym winie

SAŁATKA Z GRUSZAMI W BIAŁYM WINIE:

  • roszponka
  • gruszki
  • szklanka białego wina
  • ser kozi ( roladka)
  • orzechy włoskie
  • miód, sól, chili w proszku

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i zalewamy białym winem. Odstawiamy do lodówki.

Orzechy prażymy na suchej patelni, solimy i posypujemy chili. Na koniec dodajemy mód i karmelizujemy. Na sałatę wykładamy ser kozi pokrojony w plasterki, gruszki i orzechy na koniec skrapiamy winem w którym marynowały się gruszki.

gso

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z prażonymi grzybami portobello

SAŁATKA Z PRAŻONYMI GRZYBAMI PORTOBELLO:

  • 4 szt. grzybów portobello ( kapelusze)
  • garść świeżego koperku
  • suszone pomidory z zalewy
  • rukola
  • słonecznik łuskany
  • ser feta
  • olej kokosowy

Grzyby kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni w odrobinie oleju kokosowego. Wykładamy do miseczki i dopiero solimy. Odstawiamy. Na rukole wykładamy ser feta pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone z zalewy i posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec wykładamy grzyby i słonecznik. Na koniec skrapiamy sałatkę oliwą  z zalewy od pomidorów.

sr

Smacznego!

Tagi: sałatki
20:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tajska sałatka z mango.

TAJSKA SAŁATKA Z MANGO:

  • mango
  • papryka czerwona
  • sałata roszponka
  • cebula czerwona
  • cukinia
  • chili
  • orzechy nerkowca
  • mięta, kolendra
  • sos: sok z limonki, oliwa, czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy

Cukinie kroimy w plastry a następnie w słupki, paprykę i cebulę oraz chili kroimy w paseczki, mango w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem i delikatnie polewamy sosem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Miętę i kolendrę siekamy drobno i łączymy z mango. Wszystkie warzywa po wyjęciu z lodówki łączymy z mango i układamy na sałacie posypując orzechami nerkowca.

tanerka

Można dekorować listkami mięty...

Tagi: sałatki
19:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty

TORTY:

z1

z2

w

bb

er

ry

tu

b

rb



Tagi: torty
18:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Tarta z jabłkami wersja fit!

TARTA W WERSJI FIT Z JABŁKAMI:

Spód:

  • 120 g mąki ( pełnoziarnistej lub bezglutenowej lub pszennej w zależności od zaleceń)
  • 25 g cukru ( brązowego lub ksylitol lub pudru w zależności od diety)
  • 1 żółtko
  • 35 g masła (może być roślinne lub bez laktozy- wg diety)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ( lub bez laktozy lub roślinnego)

Wypełnienie:

  • 2 jabłka obrane
  • 1/2 małego granata
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego( ja użyłam rozgniecioną brzoskwinię wcześniej ugotowaną)
  • 2-3 łyżki białka jaja
  • 2 łyżki mleka ( może być bez laktozy jak i sojowe czy kokosowe)
  • 2 łyżki soku jabłkowego naturalnego, niesłodzonego
  • wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego ( opcjonalnie)

Składniki na ciasto łączymy i wkładamy do lodówki na 45min. Jabłka przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Białko, mleko, sok jabłkowy i wanilię łączymy. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy na tarte (18cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek w okrąg. Wierzch jabłek smarujemy przygotowana mieszanką ( białka....) za pomocą pędzla. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tarte pieczemy około 40 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu) na ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

tr

można delikatnie przypudrować...

SMACZNEGO!

Tagi: ciasta
17:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 stycznia 2017
Makowe ślimaczki nie tylko na święta

MAKOWE ŚLIMACZKI:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • masa makowa
  • olej do smarowania.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (U mnie powstało 16 bułeczek więc pieczenie odbywało się na dwa razy.)

Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić na 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Posmarować olejem za pomocą pędzla i piec w 180*C do zarumienienia się bułeczek.

Po wyjęciu na jeszcze ciepłe polewać lukrem.

Smacznego!

3

Tagi: ciasta
12:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 grudnia 2016
Ciasto chałwowe bez pieczenia.

CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA:

                      krem:

  • 1 litr mleka
  • dwa budynie ( na 0,5l mleka) śmietankowe
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 600 g herbatników maślanych ( jasne i ciemne)
  • 1 słoiczek dżemu wg uznania u mnie ananasowy

Budynie ugotować wg przepisu i wystudzić. Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować. W formie o wymiarach 20 x 30 cm układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 5 warstw. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.

Ostatnia warstwa to herbatniki...wierzch dekorujemy wg własnego pomysłu.

g

Smacznego!

Tagi: ciasta
19:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 grudnia 2016
torty.

TORTY:

4

8

e

c



o

t

t

o

mm

h

mkmm,

yt

bbse

q

trrr









Tagi: torty
23:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 listopada 2016
sałatka ananasowo-buraczkowa

SAŁATKA ANANASOWO-BURACZKOWA:

  • ananas (plastry w zalewie)
  • dwa buraczki ugotowane
  • kiełki-liście buraku
  • orzechy włoskie
  • miód, chili, sól
  • sos: zalewa ananasowa, oliwa, musztarda, sól

Ananasa kroimy w kawałki pozostawiając zalewę, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy razem. Ananas zmieni kolor...hihi. Orzechy prażymy na suche patelni delikatnie soląc i posypując chili. Na koniec dodajemy miód i karmelizujemy chwilę. Ananasa i buraczek łączymy z kiełkami liści buraka i dodajemy karmelizowane orzechy. Delikatnie skrapiamy sosem. Gotowe.

nn

Smacznego!

Tagi: sałatki
22:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 listopada 2016
Takie tam ....kesadija

KESADIJA WEGETARIAŃSKA:

  • placki tortilli
  • ser żółty ( miękki)
  • kilka boczniaków
  • pomidory krojone w puszce
  • czarna fasola
  • cebula
  • pieczarki
  • cukinia
  • kulka mozzarelli
  • sól, chili, czosnek

Pokrojone warzywa( bez boczniaków) podsmażamy na maśle, dodajemy odsączoną fasolę i pomidory ...wszystko dusimy doprawiając.

Na placek tortilli wykładamy farsz

tr

boczniaki grillujemy i wykładamy na wierzch

nn

układamy plastry mozzarelli z zalewy. Nakrywamy drugim plackiem tortilli i posypujemy tartym, żółtym serem. Na koniec skrapiamy oliwą czosnkową.

44

Zapiekamy przez chwilę w 200*C.

kroimy w trójkąty i...gotowe.

Smacznego!



20:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 listopada 2016
Torty:

TORTY:

q

qq

w

ww

r

er

u

ib

rt

b

m

n

ert

v

nn

vc

bnert

,o

e

w

m

ee

Tagi: torty
22:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatki witaminki

SAŁATKA Z MALINOWYM POMIDOREM I GRANATEM:

  • pomidorki koktajlowe malinowe
  • pestki słonecznika
  • pestki granatu
  • ser feta
  • roszponka
  • kiełki słonecznika
  • oliwa z chili

s

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM,JABŁKIEM I ORZECHAMI W MIODZIE:

  • twarde jabłka
  • seler naciowy
  • ser żółty ostry
  • żurawina
  • orzechy włoskie karmelizowane w miodzie z dodatkiem chili i soli
  • roszponka
  • oliwa ziołowa

we

SAŁATKA Z MANGO, ŻURAWINY I OGÓRKÓW:

  • Sałata
  • pestki dyni,
  • mango
  • zielony ogórek
  • żurawina
  • kiełki brokuł
  • ser feta naturalny
  • oliwa z dodatkiem chili

er

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kotlety wegetariańskie

KOTLETY Z KASZY MANNY:

  • dwie szklanki kaszy manny
  • wywar warzywny
  • starty ser żółty
  • suszone pomidory
  • żółtko
  • sól, czosnek
  • bułka tarta z sezamem do panierowania
  • olej do smażenia

Kaszę mannę należy ugotować w wywarze warzywnym. Ostudzić i połączyć z pociętymi suszonymi pomidorami i żółtym serem. Można dodać odrobine natki pietruszki dla kontrastu. Łączymy masę z żółtkiem i dodajemy trochę bułki tartej. Masę pozostawiamy  by się zwarła. Doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tarte i sezamie. Smażymy na złoty kolor.

ds

Podałam ze smażonymi burakami i ziemniakami.

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I SZPINAKU:

  • kasza jaglana
  • mrożony szpinak (+masło)
  • cebula, czosnek
  • pestki słonecznika
  • chili
  • mąka kukurydziana
  • sos sojowy
  • curry
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji. Szpinak przesmażamy na maśle dodając czosnek i poszatkowaną cebulę. Wystudzony dodajemy do ugotowanej kaszy. doprawiamy do smaku. By masa była dość zwarta dodajemy zmiksowane pestki słonecznika. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące kukurydzianej( z dodatkiem sezamu) i smażymy obustronnie.

k

Smacznego!

21:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 października 2016
Torty październikowe ('16)

TORTY PAŹDZIERNIK '16:

a

a

s

ss

q

w

rr

mr

mi

mm

n

mi

e

rt

rwe

rwe

sow

tre

sz

u

e

ee

mm

ser

mi

mi

si

Tagi: torty
17:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 października 2016
Faszerowane papryki kaszą i grzybami.

FASZEROWANE PAPRYKI:

  • 6 szt. papryk
  • kasza kuskus
  • kilka pieczarek
  • natka pietruszki
  • bulion warzywny
  • ser mozzarella kulki
  • sól, olej

Kaszę zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy pod przykryciem by spęczniała. Pieczarki drobno siekamy, podsmażamy doprawione. Papryki myjemy i ścinamy "kapelusze" z ogonkami. Wyciągamy pestki. Środek solimy i delikatnie nacieramy olejem. Piekarnik nastawiamy na 200*C i pieczemy papryki około 10minut by odrobinę zmiękły. W tym czasie kaszę łączymy z pieczarkami, poszatkowaną natką pietruszki.

Dno papryk wykładamy plasterkami sera:

pr1

faszerujemy kaszą

pr2

na górę wykładamy znów ser i przykrywamy kapeluszem:

tr

Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez około 15minut.

trr

Smacznego!



22:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Zakręcone, pieczone gołąbki

ZAKRĘCONE, PIECZONE GOŁABKI:

  • kapusta
  • mięso mielone wołowe
  • ryż
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • jajko
  • suszone pomidory

Kapustę gotujemy w wodzie osolonej wycinając głąb by lepiej odchodziły liście. Ryż gotujemy. Mięso łączymy z ryżem, dodajemy kawałki suszonych pomidorów, jajko, doprawiamy do smaku. W liścia kapusty zawijamy kulkę mięsa:

g

gg

Wodę od gotowania kapusty należy zostawić.

Tak zwinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym:

gf

gj

Zalewamy wodą od gotowania kapusty, w miejsca miedzy gołąbkami wciskamy kawałki suszonych pomidorów i posypujemy parmezanem:

gg 

Obkładamy naczynie folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w 200*C przez około 15 minut, następnie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze około 5-8minut.

Smacznego!



Tagi: obiady
21:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatkowy raj...

Sposób na sałatkę?

SAŁATKA Z KAWIOREM:

  • sałata roszponka
  • czarny kawior
  • mango
  • chili świeże
  • ser feta  z chili
  • oliwa z chili

Na sałatę wykładamy pokrojony ser. Mango kroimy w kawałki i marynujemy chwilę w oliwie z dodatkiem pokrojonego ,świeżego chili. Wykładamy po chwili. Dekorujemy wszystko kawiorem i plasterkami cytryny.

k

SAŁATKA Z BURAKIEM I FASOLĄ:

  • dwa ugotowane buraki
  • kilka przepiórczych jajek
  • fasola z puszki
  • pomidorki koktajlowe
  • ziarna słonecznika
  • sałata
  • sos: oliwa czosnkowa, sok malinowy, sos sojowy, ocet winny, sól, musztarda dijon,

Jajka gotujemy, buraki kroimy w kostke, fasole przepłukujemy, pomidorki kroimy na połówki, ziarna słonecznika prażymy. Kolejno wykładamy składniki na sałatę. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

b

SAŁATKA BRUKSELKOWA:

  • makaron razowy muszelki
  • brukselki
  • ogórki konserwowe
  • jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz, koperek, szczypta cukru

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, brukselki gotujemy chwile w osolonej wodzie, ogórki kroimy. Z jogurtu i majonezu i pozostałych składników przygotowujemy sos czosnkowy. Łączymy składniki z sosem. Gotowe.

br

SMACZNEGO!

Tagi: sałatki
19:46, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekamy ziemniaki

ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI:

  • kilka dużych ugotowanych ziemniaków
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • seler
  • 3 jajka+ mała śmietanka 30%
  • starty ser do zapiekania
  • przyprawa do ziemniaków
  • biały pieprz
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego

Brokuł sparzamy wrzątkiem. Marchewki i selera wykorzystałam z rosołu wcześniej gotowanego- kroimy warzywa.

Ziemniaki kroimy w plasterki wykładamy dno naczynia. W przerwy między ziemniaki wciskamy różyczki brokuł, plasterki marchewki i słupki selera. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.

zz

Wykładamy drugą warstwę ziemniaków, brokuł i marchew.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietankę i część sera, dodajemy pieprz. Wylewamy na warzywa.

zzz

posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku w 180*C przez 20minut.

zzzz

Smacznego!



17:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 października 2016
sałatki zielone

ZIELONE SAŁATKI:

1. AWOCADO i OGÓREK:

  • zielony ogórek
  • zielona papryka
  • szczypiorek
  • awokado
  • rukola
  • prażony sezam
  • liście bazylii
  • sos: oliwa ziołowa, miód, sól

ss

2.MELON Z WINOGRONEM i WĘDZONY SER:

  • melon
  • zielone, bezpestkowe winogrono
  • roszponka
  • wędzony twarogowy ser
  • pestki dyni
  • sos: oliwa ziołowa, miód, sól

w

Smacznego.

Tagi: sałatki
17:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55
O autorze
Top Blogi