mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 18 lutego 2013
kartacze czy cepeliny

Z ziemniaków można wyczarować tysiące potraw. Czas na  coś nowego. Z obiadu zostało mi troche ziemniaków ugotowanych więc powstały cepeliny lub inaczej zwane kartacze:

KARTACZE (CEPELINY):

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 130 dag ziemniakow startych surowych
  • 2 łyżki mąki zieniaczanej + mąka pszenna do podsypania
  • sól
  • mięso gotowane( np. z obiadu)
  • cebula

Ugotowane zimniaki przepuszczamy przez praskę. Starte ziemniaki wykładamy na sito nad miską i odcedzamy wodę, na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Odcedzone ziemniaki dodajemy do ugotowanych wraz z mąką ziemniaczaną.Dodajmy sól. Wyrabiamy ciasto. Ugotowane mięso kroimy drobno. Porcjujemu ciasto na małe kawałki. Podsypujemy maka  by sie ciasto nie kleiło do rąk. Z każdego kawałka formujemy placek. Na środek wykałdamy kawałki mięsa. Zaklejamy  ciasto dokładnie zwracając uwagę by pozbyć się powietrza ze środka. Gotujemy około 20 min we wrzątku osolonym. Podajemy z kawałkami mięsa i przesmażoną cebulką.

kartacz

mniam

Tagi: kluski
11:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
i jeszcze cos słodkiego

SZARLOTKA NA KRUCHYM:

  • 3,5 szklanki mąki tortowej pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka
  • cynamon

Mąkę łączymy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i schłodzone masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika. Jabłka ucieramy i smażymy z odrobina cukru i cynamonem. Można dodać rodzynki( obcjonalnie). Na przygotowaną blachę ucieramy połowe ciasta i zapiekamy w piekarniku przez około 10min w 180*C. Następnie wykałdamy nasze jabłka i na wierzch ucieramy drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku przez 40min. Dekorujemy cukrem pudrem lub kawałkami czkolady.

szsz77

najlepiej smakuje na ciepło...

Tagi: ciasta
11:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
troche słodkiego

Cały tydzień z anginą. Ból gardła, głowy i całkowity brak ochoty na jedzenie. Czas to nadrobić. Na początek coś słodkiego.

KRUCHE SERDUSZKA:

  • niepełne 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • odrobina cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • jabłka
  • czekolada do dekoracji

Mąkę połączyć z cukrem pudrem, solą i cukrem waniliowym. Dodać kawałkami zimne masło, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić w folii na godzinę do lodówki. W tym czasie obiane jabłka ucieramy na tarce. Wyjęte ciasto rozwałkowujemy na cienko tak by powstał prostokąt. Na środek wykładamy utarte jabłka. Brzegi dłuższych boków zwijamy do środka . Powstały rulon kroimy na kawałki długości 3 cm. Każdy rulon to oddzielne ciastko( ślimaki zwijane dośrodka). Ja uformowałam coś na kształt serca. Pieczemy do zarumienienia w 200*C.

sc1

sce2

ciastka udkorowałam czekolada i kawałkami truskawek.

Tagi: ciasta
11:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 lutego 2013
walentynkowa kolacja - pomysł

Mam propozycję na walentynkowy obiad czy też kolację. Prosta propozycja i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

tropikalna walentynkowa kolacja:

  • 4 udka z kurczaka
  • mały słoiczek dżemu z pomarańczy, ananasa i limonki
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • płatki chili
  • sól morska
  • skórka starta z limonki
  • melon
  • marchewka + cukier + sok z limonki
  • ziemniaki + łyżka masła + mleko

pomidorki koktajlowe do dekoracji

Uda myjemy. Dżem, ketchup i płatki chili łaczymy jako marynatę. Gotowe uda marynujemy w przygotowanej "egzotycznej " marynacie. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Melona obieramy, kroimy w kostkę. Z jednego plasterka wytnijcie kilka serduszek do dekoracji. Do pokrojonego melona ucieramy dużą marchewkę i słodzimy, dodajemy sok z limonki. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Zapakowane w folię aluminiową uda wstawiamy do pieczenia do piekarnika nastawionego na 200*C i pieczemy około 60min. Na koniec odwijamy z filii, solimy sola morska i dodajemy skórke starta z limonki, dopiekamy do zezłocenia się skórki. W czasie pieczenia udek wstawiamy ziemniaki. Gdy będą gotowe, dodajemy odrobinę stopionego masła i mleko i ubijamy puszyste pure.

Udka podajemy z pure "serduszkowym" i surówką orzeźwiającą z melona. Pomidorek koktajlowy jako czerwony akcent kolacji walentynkowej.

serce1

serce2

do tego lampka białego wina..i romantyczna kolacja gotowa..



Tagi: mięsa
18:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 lutego 2013
lody?

Lody zimą? czemu nie.. zwłaszcza takie własnej roboty i banalnie proste w wykonaniu. Przepis podpatrzony w TV.

kremowe DOMOWE LODY:

  • 1/2 l śmietanki kremówki deserowej 36%
  • około 100g bezy ( małe bezy na wage)
  • owoce: maliny, jagody, truskowaki- dowlonie, mogą  być owoce mrożone lub z kompotu
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wkruszamy bezy i dodajemy owoce. I już! Wszystko dokładnie łączymy razem. Przekładamy do pojemników plastikowych i wkładamy do lodówki na około 3h. Można podawać ze świeżymi owocami lub syropem owocowym:

L1

L2

kremowe, delikatne i takie proste w wykonaniu.

Ze względu na kaloryczność zjadłam tylko truskawkę..hehehhe



Tagi: desery
17:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort " JEZIORO ZE ZŁOTĄ RYBKĄ "

Kolejny tort miał zawierać elementy jeziora, trzciny oraz ryb.. szukałam odpowiedniego wzoru i po połaczeniu wielu pomysłów wyszło to:

TORT "JEZIORO ZE ZŁOTĄ RYBKĄ NA 18-STKE:

ZR1

ZR2

ZR3

ZR4

ZR5

tort o jasnym biszkopcie z kremem czekoladowym..i jak na osiemnastke to mocno nasączony ponczem alkoholowym...

Tagi: torty
15:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort " HELLO KITTY "

Torcik wykonany dla 4letniej ZUZI.  Musiał być ten wzór, bo mała Zuzia jest fanką Hello Kitty i jak rozmawiałam z jej mamą, to nawet talerzyki dla gości  na urodzinowe przyjęcie zakupiła z tym wzorem...

TORT " HELLO KITTY ":

ZUZIA1

ZUZIA2

ZUZIA3

ZUZIA4

cały tort wykonany w kolorze różu- truskawkowy oczywiście...

Tagi: torty
15:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
i po feriach...

I zleciały dwa tygodnie ferii. Mój syn może powiedzieć jedno o feriach: przespałem... ale mam nadzieję ,że odpoczął. Bo do lekcji ani książki nie zaglądał i za szkołą nie tęsknił.  

W drugim tygodniu ferii mój mąż miał też urlop i też odpoczywał-dosłownie! Ale za to kupiliśmy nowe łóżko( rogówka) bo sam stwierdził ,że jest niewygodnie nawet do leniuchowania..hahahha.

A ja? Szczerze miałam pracowite ferie. Nie dość,że od rana do wieczora spędzałam z chłopakami to pracowite pod względem kulinarnym. W sumie karnawał dobiegł końca i troszke teraz dopiero odpocznę od gotowania... Ale torciki szły jak świeże bułeczki. Cieszę się,że Wam kochani smakują...

Tagi: różne
15:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 lutego 2013
marynowanie schabu z kością..

Pieczenie schabu to nie taka prosta sprawa. Nie można go wysuszyć. Ja lubię piec schab z kością, bo po upieczeniu nie ulega tak dużemu zredukowaniu. Schab do pieczenia marynuję dzień wcześniej( na noc). 

MARYNOWANY I PIECZONY SCHAB Z KOSCIĄ:

  • około 1.30 kg schabu z kością
  • majeranek, tymianek lub rozmaryn( dowolne zioła)
  • sól zmiękczająca ( odrobina)
  • pieprz, czosnek
  • oliwa, 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka miodu

Schab nacieramy przygotowaną marynatą i  w kilku miejscach wbijamy prawie do końca wykałaczki( marynata dzieki temu dostanie sie również głębiej) i  zawijamy w folię aluminiową wraz z zykałaczkami. Odkładamy do lodówki na noc. Następnie pieczemy w 190*C wg zasady 1kg mięsa= 1 godzina pieczenia. Ja pod koniec odwijam schab z filii, wyciągam wykałaczki i odrobinę dosalam solą morską. Gotowe:

szk1

szk2

schab podałam z sosem tzatziki.

A na koniec zostało tylko wspomnienie:

szk3

 ...

Tagi: mięsa
14:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 lutego 2013
tort LEGO

Kolejny tort na 6 urodziny DOMINIKA. Tym razem torcik z "klocków LEGO":

TORT "KLOCKI LEGO":

LEGO1

LEGO2

LEGO3

LEGO4

LEGO5

tort śmietankowy z kremem też śmietankowym z płatkami białej czekolady. Wszystkie elementy na torcie sa jadalne.



Tagi: torty
21:28, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
- 4,5kg

Staram się jak mogę. Ograniczyłam słodycze i to co mnie najbardziej zawsze kusiło czyli podjadanie tu i tam. Pogoda zaczęła sprzyjać na maszerowanie wiec znów poleciało 1.5kg. Ale jak tu się ograniczać jak non stop moi panowie wymagają dobrych obiadków i ciastek na deser? A w dodatku jutro tłusty czwartek? I jak tu schudnąć? Na szczęście wypracowałam  w sobie silną wole. Owoce zamiast słodyczy, soki własnej roboty, dużo zielonej herbaty, małe porcje posiłkowe i codzienna kontrola tego co zjem. No cóż... taka pora ,że wiosna niedługo i trzeba wbić się w kiecke...

NIE MA CO MARUDZIĆ TYLKO ZABRAĆ SIĘ ZA UPRAWIANIE JAKIEGOŚ SPORTU CO? 

Tagi: różne
12:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 lutego 2013
dawno chyba zapomniany...

Pamiętam ten deser bardzo dobrze. Dawno, dawno.. jak jeszcze był problem z kupeniem czegos słodkiego w sklepach, bo było na kartki. Heh, to były czasy. oczywiście mowa o bloku czekoladowym na bazie mleka w proszku.

BLOK CZEKOLADOWY JAK Z DZIECIŃSTWA:

  • 250g masła
  • opakowanie mleka w proszku
  • pół szklanki wody
  • 6 łyżek kakao
  • 2 szklanki cukru
  • duża paczka herbatników
  • bakalie do wyboru

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, wodę i partiami mleko w proszku. Wszystko dokładnie musi się rozpuścić i połączyć. By nie bylo grudek. Jak troszkę ostygnie wkruszamy herbatniki i bakalie. Mieszamy i przekładamy masę do dowolnego pojemnika. Wstawiamy do całkowitego schłodzenia do lodówki.

I wspaniała bomba kaloryczna!

Podkreślam ,że deser wykonałam tylko na specjalne życzenie moich łasuchów domowych. Ja niestety jestem na diecie...

blcz1

blcz2

...musze im wydzielać po kawałku.. bo jest naprawdę baaardzo słodkim deserem.

Tagi: ciasta
13:43, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sobota, 02 lutego 2013
tort Różowy Konik Pony

Kolejne zamówienie na torcik urodzinowy- tym razem na 7 urodziny Julci. Miał być konik Pony. Połączyłam rózne kolory i powstało takie cudeńko:

kPONY1

kPONY2

kPONY3

kPONY4

tort na jasnym biszkopcie z kremem mocno czekoladowym i ponczem  dopasowanym dla 7 latki...hehheheh. Jak Wam sie podoba?



Tagi: torty
17:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
okoń nilowy

Pstrąg mi się już troszkę przejadł, chociaż mój mąż by wcinał go co drugi dzień. Teraz na stole pojawił się okoń nilowy.

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3 ale jest bardzo smaczny. Udało mi się kupić filety całkowicie pozbawione ości i wystarczyło tylko go zamarynować w soku z limonki, soli morskiej i pieprzu cytrynowym na kilka godzin w lodówce. A potem tylko panierka z bułki tartej i chwila smażenia na oliwie i gotowy obiad na piątek.

OKOŃ NILOWY:

onil1

onil2

moj mąż stwierdził, że może jadać codziennie ryby nawet zamiast schabu a na to mój syn: tato, ale ryba jest droższa od schabu..heh.

SMACZNEGO!



Tagi: ryby
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 stycznia 2013
ferie w domu

Ferie. Luz dla mojego syna jak i dla nas..może to dla wielu rodziców odpoczynek, ale dla nas napewno. Mój syn  zapisał sie na boks! Gdzieś tą energię musi wyładować...heheheh. Właśnie był już na 1 treningu a dziś ledwo wstał z łóżka...dobre. A mi brakuje weny twórczej w kuchni. To nie w moim stylu ale tak jest. Oststnio wydaje mi sie, że już wszystko gotowałam i co by to nie było  już widniało na moim blogu. Ale takiej pizzy nie opisywałam:

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE:

  • 4szkl. mąki + 1 szklanka do dosypania
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 100g drożdży (kostka)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 łyżka cukru

dodatki wg uznania

Mąke wsypujemy do miski i dodajemy olej i sól. W wysokim naczyniu w wodzie i mleku rozpuszczamy drożdże dodając cukier. Drożdżową miksturę dodajemy do mąki i zagniatami ciasto. Nie trzeba czekać aż drożdże zakipią dlatego ułatwia to cała pracę. Teraz by się ciasto nie kleiło do rąk dosypujemy część mąki z dodatkowej szklanki. Wyrobione ciasto odstawiamy w plastikowej misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30min.

W tym czasie możemy przygotowac farsz: pieczarki przesmażamy  z cebulą, wędline kroimy, ( ja dodałam jeszcze mięso gotowane), papryke, chili... wszystko to co mamy ewentualanie w lodówce...

Na blache natłuszczoną wykładamy ciasto drożdżowe i na około 4min zapiekamy w piekarniku. (180*C) Nastepnie na ciasto wykładamy nasze dodatki i pieczemy w piekarniku około 20min. Na koniec posypujemy wierzch serem...

pg1

pg2

grube i pachnące ciasto... polecam.

Tagi: ciasta
13:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 stycznia 2013
przed i po weekendzie...

Przed weekendem miałam inne plany ale czas je zweryfikował. Z jednej strony miałam mały niesmak a z drugiej zadowolenie. Przede wszystkim odpoczęłam. pogotowałam, poszykowałam , pojadłam, popiłam i wydałam torcik dla małej Magdaleny, która właśnie kończyła 2 latka.

TORT KUBUŚ PUCHATEK I MYSZKA MIKI:

km1

km2

km3

km4

tort o jasnym biszkopcie z mocno czekoladowym kremem( bita śmietana + wiórki czekoladowe) i nasączony ponczem delikatnie alkoholowym.



Tagi: torty
13:24, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 stycznia 2013
z kością czy bez?

Uwielbiam pieczonego kurczaka. Jak pojawia się na moim stole to dzielony jest  tak: uda chłopaki wraz z piersiami a cała reczta moja. W sumie dla mnie ( tak pomyślicie) ochłapy ,ale ja uwielbiam te "ochłapy". Jeszcze pozostaje po obiedzie i dokańczam moje kosteczki. Ale czasami mam ochote na kurczaka czy też same ćwiartki całkowicie pozbawione kości( tzw. wyluzowane). troszke przy tym jest pracy ale warto.

WYLUZOWANE UDO:

  • 3 ćwiarki z kurczaka
  • pozostałości mięsne np. wołowina z zupy, gotowane kawałki mięsne
  • kostka twarogu chudego
  • garść poszatkowanego koperku
  • czerwona papryka surowa pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz, marynata chili do mięs

Ćwiatki dokładnie luzujemy- pozbawiamy je kości nie naruszając skóry na udach. Twarożek łączymy z koperkiem i zmielonym mięsem gotowanym oraz papryką. Doprawiamy do smaku.

Nadziewamy uda i spinamy skóre na końcach tak , by farsz nie wydostał się na zwenątrz. Nacieramy nasze uda przyprawami i marynatą.

Ja gotowe ćwiarki zapiekałam w piekaniku zawiniete w folie aluminiową około 35min. Następnie zdjęłam folię i zapiekałam jeszcze kolejne 30min ale w niższej temp. Do wytopionego sosu dodałam kilka pieczarek.

cw11

cw12

cw13

moje ćwiartki podałam z mieszanką ryżu i kaszy , ogórkiem kiszonym i pieczarkowym sosem.

Tagi: mięsa
11:32, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 stycznia 2013
owsiane ciastko? czemu nie...

Owsiane tez może być wyśmienite, co mogłam sama sprawdzic, bo zniknęły ciastka jeszcze przed obiadem.

OWSIANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100g masła
  • 1jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 gorzka czekolada
  • paczka rodzynek

Wszystkie składniki łączymy w jednolite ciasto. Gorzką czekolade należy pokroić na maleńkie kawałeczki (nie ucierać). Z ciasta formować małe kulki i układać na papierze do pieczenia w dość sporych odstępach. Pieczemy w piekarniku w 180*C około 15min. Ciastka same się "rozpłaszczą"  a po wyjęciu będą nam się wydawały miękkie, ale bez obaw...po ostygnięciu będą bardzo kruche.

ććć

uwaga.... wciągaja...!!!!!

Do ciasta mozna dodać również orzeszki ziemne solone to ciastka nie będą tak bardzo słodkie (sól przełamie słodycz).

Tagi: ciasta
12:00, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
cos na dobre foto

Któregoś dnia moi panowie poprosili mnie o placki ziemniaczane. Ich życzenie jest dla mnie rozkazem...ehheheh ale ,że ja nie lubie słodkich obiadów, moja wersja placów ziemniaczanych wyglądała tak:

kgpś1

chłopaki zajadali sie plackami z cukrem a ja do wersji "słonej" placków dodałam sos grzybowy z karkówką i kleks śmietany z chrzanem i odrobiną kiełków.

kgpś2

jaka wersja  jest waszą ulubioną?

Tagi: mięsa
09:13, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 23 stycznia 2013
poduszkowiec

Szukałam przepisu na ciasto gdzie mogłabym dodać ser ricotta. I oto co znalazłam:

CIASTO PODUSZKOWIEC:

ciasto:

  • 5jaj
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

masa serowa:

  • 250g sera ricotta
  • opakowanie budyniu waniliowego
  •  1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane waniliowe

Żółtka ucieramy z połową cukru na biały puch, białka na sztywno z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy pozostałe składniki i łączymy. Na koniec dodajemy łyżką białka i teraz delikatnie łączymy w całość. Masę gotową przekładamy na blache wysmarowaną tłuszczem ( 25x25).

Serki łączymy ze sobą dodając cukier i budyń. Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i "rysujemy" na cieście kratke a w miejscach przecięcia się linii wciskamy w środek ser.

Pieczemy 30-35min w 180*C.

pyszne mocno czekoladowe ciasto z puszystym serkiem ricotta...

Tagi: ciasta
11:06, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 21 stycznia 2013
coś na ząb z patyka...

Kotlet mielony owszem ale teraz na patyku.

MIELONY NA PATYKU:

  • mięso mielone chude około 1/2kg
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej do smażenia
  • czerstwa bułka

Mięso łaczymy z jajkami, przyprawami i drobno posiekaną cebulą oraz natką pietruszki. Dodajemy na koniec namoczoną bułkę( odciśniętą) i całość łączymu dokładnie. Na przyszykowane patyki do szaszłyków na dziewamy ruloniki mięsa. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

mnp1

Do takich kebabów jako dodatek przygotowałam sos:

  • jogurt gęsty
  • czosnek
  • ogórek kiszony
  • drobno posiekana cebula
  • odrobina soli i pieprz

P.S. Z pół kg wyszło 8 kebabów. Ja przyszykowałam wcześniej a następnie w piekarniku odgrzewał mój mąż...niestety ciut za długo je podpiekał..heheheh.

Tagi: mięsa
13:30, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
rolowany boczek

Zazwyczaj idziemy do sklepu i kupujemy wędlinę. A oststnio mój mąż mówi: upiecz mi boczek..taki w przyprawach, domowy. Upiekłam.

ROLOWANY BOCZEK DOMOWY:

  • płat surowego boczku( wybieramy możliwie chudy i bez chrząstek)
  • sól, pieprz, majeranek, chilli + czosnek
  • ( ulubione przyprawy)
  • siatka do związania lub szpagat
  • rękaw do pieczenia
  • musztarda

Gdy boczek ma skóre - odcinamy( można zostawić np. do bigosu). Nacieramy go mieszanką naszych wszystkich przypraw. Rolujemy i wkładamy w siatkę gotową lub związujemy szpagatem. Cały wierzch nacieramy również przyprawami + musztard. Pakujemy w rękaw do pieczenia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku w 170*C około 1 h ( w zależności od wielkości boczku. Odpakowujemy z rękawa i dopiekamy do złocistej skórki.

boczus1

do tego pajda chleba,ogórek kiszony i dużo chrzanu...

boczus2



Tagi: mięsa
13:12, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
niedziela, 20 stycznia 2013
wielka... wielka....PRACA

Jak tylko znajdę sekundę czasu...wszystko opisze... obiecuje.

00:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 stycznia 2013
żeberko w miodzie

Ponieważ niedzielny obiad był na słodko, poztanowiłam kolejnego dnia dopaść się do mojego ulubionego mięsiwa.

ŻEBERKA Z MIODEM:

  • pasek żeberek
  • przecier pomidorowy - słoiczek
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • sól, pieprz i płatki chilli
  • 2 jabłka
  • gotowa przyprawa do żeberek w miodzie

Żeberka myjemy i kroimy na małe segmenty ( 1-2 kości na segment). Przygotowujemy marynatę z przypraw, przecieru i miodu. Marynujemy żeberka około 1h. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku około 40min. Tuż przed końcem zdejmujemy folię i wykładamy pokrojone jabłka na mięso. Można ewentualnie dodać kawałki zielonej papryki. Pieczemy jeszcze około 15min.

żżż1

żwż2

ja moje mięsiwo podałam z buraczkiem na gorąco smażonym i ryżem.

Tagi: mięsa
19:53, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
rolada na 6

Nazwałam tą roladę w ten sposób bo bardzo łatwo zapamietać składniki i ich ilość.

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • ulubiony aromat
  • krem, dżem, serek do przełożenia
  • szczypta proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy do białości z cukrem pudrem. Dodajemy kolejno po łyżce wodę i nadal ubijamy, dodajemy aromat, mąkę z proszkiem. Łączymy. Białka ubijamy na sztywno i już łyżką dodajemy do żółtek  delikatnie łącząc. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wylewamy mase. Równomiernie rozkładamy. Pieczemy w piekarniku w 180*C przez około 20min.

Ja do ciasta dodałam kakao.

Po upieczeniu oddzielamy ciasto od papieru i kładziemy na ściereczkę z którą zwijamy ciasto. Studzimy. Po chwili rozwijamy i naszą roladkę smarujemy kremem, dżemem  lub serkiem. Ponownie zwijamy i odkładamy do całkowitego zastygnięcia i wystudzenia.

lollo1

moja roladka jest przełożona kremem z twarożku i dżemu winogronowego.

Smacznego....



Tagi: ciasta
10:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi