mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 09 września 2013
obiad? rybka

Moja ulubiona ryba. A że udało nam się dostać łososia w dobrej cenie to zaszaleliśmy. Pycha pomysł i szybkie wykonanie.

ŁOSOŚ GRILOWANY Z SALSĄ WARZYWNĄ I GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.

  • 3 dzwonki z łososia
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • pomidor, ogórek, sałata,
  • oliwa ziołowa
  • kilka grzanek z bagietki natartych czosnkiem i skropionych oliwą

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do marynowania na pół godziny. W tym czasie z warzyw komponujemy salsę i doprawiamy sola i oliwą ziołową. Grzanki grillujemy i podajemy z serkiem ziołowym. Na koniec grillujemy łososia i gotowe. Obiad najlepszy w piątek.

106

Smacznego!

Tagi: ryby
19:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
dwa sposoby na mielonego

Jak mam w kuchni maszynkę do mielenia mięsa to oczywiście sama przygotowuje bazę na kotlety mielone czy frykadelki.

FRYKADELKI Z PIECZARKAMI.

  • 600g mięsa mielonego
  • 200g pieczarek
  • bułka czerstwa namoczona
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, tymianek świeży
  • mąka do panierowania
  • odrobina jogurtu naturalnego
  • jajko

Pieczarki myjemy i podsmażamy pokrojone w plasterki. Doprawiamy do smaku. Studzimy. Mięso łączymy z jajkiem , odsączoną bułka i przyprawami. Dla smakoszy proponuję dodać odrobinę posiekanej cebuli. Z mięsa formujemy małe placuszki, w środek wkładamy łyżeczkę pieczarek i sklejamy kotlety. Ma powstać kotlet  jak mały wałeczek. Panierujemy w mące i smażymy na oleju. Podsmażone frykadelki podlewamy gotowym bulionem warzywnym i dodajemy nasze pozostałe pieczarki. Dusimy.

Powstały sos doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy tymianek poszatkowany i wszystko zabielamy odrobiną jogurtu. Podajemy z ziemniakami...

fr

Kolejnym pomysłem na mielonego jest " hamburger" . Skład bazy jest podobny, jednak inne dodatki.

HAMBURGEREK NA OBIAD:

  • mięso mielone
  • odrobina bułki tartej,
  • jajko
  • sól, pieprz
  •  2 łyżki karmelizowanej cebuli
  • łyżka musztardy Dijon
  • bułka tarta do panierowania
  • żółty ser do dekoracji

Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, karmelizowaną cebulką i musztardą. Łączymy i formujemy placuszki. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Pod koniec smażenia układamy kawałki sera i gotowe.

fr1

Podajemy z kasza gryczana i ryżem.



Tagi: mięsa
15:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 września 2013
moje dzieła....

W międzyczasie pracy, wesela i cateringów( pozostał czas nocny) wykonałam 5 tortów.

TORT NA 60tke.

Znany wzór, kwiatki i cyfra na środku... a jednak wkradł się chochlik. Widzicie jaki?

601

602

Kolejny torcik to LEGO:

LEGO TORT:

kl1

kl2

kl3

tort dla Kuby kończącego 4 latka i 4 ludziki Lego...

TORT MONSTER HIGH:

w1

w2

w3

torcik dla Wiktorii kończącej 5lat. Owy tort "pojechał" aż do Stróżewka gdzie znajduje się Centrum Zabaw Happy Park dla dzieci.

TORT NA 20LECIE:

201

202

203

torcik dla Agnieszki i Radka- pary z 20letnim stażem....

TORT na 35 ROCZNICĘ ŚLUBU:

351

352

353

tort rocznicowy dla Basi ( kucharki) i Rysia ( strażaka), stąd te czapeczki na głowach łabędzi. 

Tagi: torty
22:22, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
jak miło mi...

Poniedziałek to początek mojego weekendu. Jednak dzisiejszy poniedziałek pełen obowiązków i domowej pracy. najważniejszym obowiązkiem jest szkoła. Nie moja oczywiście ale syna. Jak te wakacje szybko minęły. Niedawno był koniec roku szkolnego... wiec po wyszykowaniu męża do pracy szykowanie syna na oficjalne rozpoczęcie II kl. gimnazjum. A ja? Zabieram się za obowiązki przykładnej pani domu. czyli pranie, sprzątanie i gotowanie. A tak na marginesie : w ten weekend odbyło się moje 2szkoleniowe wesele. Dużżżżooooo pracy!!! Meeeegggga wysiłek!!! Ale sporo się dokształciłam, poznałam nowe sposoby na przygotowanie potraw i przystawek weselnych ale i ja przekazałam swoją wiedzę i umiejętności. Tzw. wymiana doświadczeń. I tak będzie mijał mój wrzesień. Pracowicie.

Tagi: różne
07:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 sierpnia 2013
dużo pracy ...

I znów kilku osobom musiałam odmówić wykonania tortów, ponieważ moja lodówka pęka w szwach a ja mam sporo pracy weekendowej. Niestety nie podołam takiemu nadmiarowi pracy.

a gdyby ktoś miał wątpliwości...

Bardzo proszę o kontakt w sprawie tortów na około 2 tyg. przed planowaną imprezą. Bardzo dziękuję!

Tagi: różne
13:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
nafaszeruj mnie

W mojej spiżarni zalegała bardzo duża cukinia i wreszcie musiałam cos wymyślić z niej. Od razu wpadł mi do głowy pomysł by ją nafaszerować mięsem mielonym, papryką, cebulą i zapiekać. A ze w prezencie od męża dostałam nowa maszynkę do mielenia to miałam okazje ją przetestować. Więc zakupiłam mięso do przemielenia i zabrałam się do pracy.

FASZEROWANA CUKINIA;

  • cukinia
  • mięso mielone około 70dag
  • papryka czerwona
  • 3 średnie cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, oregano i ostra papryka
  • olej do smażenia

Cukinie obrałam ze skóry, ponieważ była duża a skórka bardzo twarda. Przekroiłam wzdłuż i pozbyłam się pestek i włóknistego środka. Posoliłam delikatnie i odstawiłam by cukinia puściła sok. W tym czasie pokroiłam cebule w piórka, paprykę w paseczki i podsmażyłam na oleju. Następnie dodawałam przyprawione delikatnie mięso sola i pieprzem. Wszystko smażyłam. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy i wszystko doprawiłam do smaku. Odstawiłam do przestudzenia. Po osuszeniu cukinii wyłożyłam ka na blachę i skropiłam olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekłam około 6min. Cukinia stała się miękka. Następnie nafaszerowałam ja farszem z mięsa. Piekłam około 15min. Tuz przed podaniem posypałam żółtym serem i piekłam jeszcze 2 min.

P.S. przepraszam za jakość zdjęć... nowy aparat już  w drodze...

cuk1

mój syn oczywiście dodał ketchup...

cuk2

gdy wcześniej podpieczemy cukinie stanie się ona bardzo miękka, dla osób lubiących chrupkie warzywa ten etap można pominąć.

Tagi: mięsa
13:11, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 sierpnia 2013
pierożki

Jak dla mnie to z mięsem i kapustą albo ruskie ale moi panowie lubią z serem. Tym razem z serem i truskawkami w sosie truskawkowym.

PIEROGI Z SEREM I TRUSKAWKAMI:

  • ciasto: mąka i ciepła woda + odrobina soli
  • twarożek
  • żółtko
  • cukier
  • truskawki zmiksowane
  • odrobina słodkiej śmietanki

Z mąki i wody( ważne by była dość ciepła) i soli wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie za twarde. Ciasto na chwile odstawiamy do leżakowania.

Twarożek ucieramy z cukrem, żółtkiem i odrobina zmiksowanych truskawek. Jeśli wydaje nam się ,że masa jest zbyt "wodnista" można odstawić do odsączenia na sicie. 

Z ciasta rozwałkowanego wykrawamy szklanką kółka gdzie na jednego pierożka wykorzystujemy dwa kółka. Na jeden z nich wykładamy ser i sklejamy zawijając do środka brzegi. Z musu truskawkowego i słodkiej śmietanki oraz odsączonej części z sera powstaje sos do polania ugotowanych pierożków. Pierogi gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie.

pr1

niestety mój aparat fotograficzny po ostatnich wakacjach zaczął szwankować... i zdjęcia mam trochę niewyraźne. Ale mam zamiar kupić sobie nowy...

Tagi: kluski
12:21, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
torciki na weekend

Nieubłagalnie zbliżamy się do końca wakacji, koniec odpoczywania nie tylko dla osób uczących się ale i dla mnie. Urlopowanie dobiegło końca. Wracamy do ciężkiej pracy.

I tak na początek catering i kilka tortów. Poza tym rozpoczęcie szkolenia (stażu) w nowym punkcie (dom weselny). Ale ja przecież to lubię.

TORCIK NA WIECZÓR PANIENSKI:

Miałam małą przygodę z tym tortem, a właściwie z jego wykonaniem. Otóż by uzyskać odpowiedni kształt "jegomościa" do środka wkładam długiego wafelka i oblepiam masą cukrową. Tym razem wracając bardzo późno z pracy... nie zastałam wafelka bo zjadł go mój syn. Mimo późnej pory mąż udał się na stacje benzynową by odkupić wafelka, niestety nie mieli takich. Chcąc wykonać zlecenie... użyłam marchewki. też wyszło O.K!!!

e1

e2

e3

torcik miał około 1,5kg , poncz alkoholowy a krem truskawkowy.

TORT NA CHRZCINY IGI:

i1

i2

i3

najbardziej mi się podobały buciki.. torcik ważył około 2,5kg, smak truskawkowo-cytrynowy z ponczem lekko alkoholowym.

TORT Z LALKĄ BARBI:

Torcik wykonałam na zamówienie właścicielki domu weselnego w którym mam zamiar pracować. Niestety zdjęcia wykonałam telefonem... i nie są zbyt wyraźne.

b1

8b2

tort ważył około 2,5 kg, smak kremu śmietankowy, delikatnie nasączany ponczem alkoholowym.









Tagi: torty
12:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 sierpnia 2013
podpatrzone

Będąc na imprezie z okazji roczku mojego chrześniaka Aleksandra mój syn zajadał się pewną potrawą przygotowana przez moja bratową. Poprosiłam o przepis by takie danie wykonać w domu i oto mam:

ZAPIEKANKA Z PIERSI Z KURCZAKA:

  • 6 piersi z kurczaka, pojedynczych (bez polędwiczek)
  • bazylia, sól morska, ostra papryka
  • czosnek
  • oliwa
  • żółty ser
  • pomidory
  • majonez

Po opłukaniu piersi dzielimy na pół i delikatnie rozbijamy. Z ziół i przypraw oraz czosnku i oliwy przygotowujemy marynatę. Ja marynowałam przez około 2h mięso a następnie smażyłam na patelni grillowej. Należy pamiętać, że mięso jeszcze będzie zapiekane więc proces smażenia skracamy do minimum. Już gotowe kawałki mięsa wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i smarujemy delikatnie majonezem. Następnie układamy plasterki pomidorów i na koniec ucieramy sporą warstwę sera żółtego. W moim przypadku to był oscypek( prosto z Zakopanego). całość zapiekamy około 15min w 170*C.

Gotowe.

zpps1

pyszne, soczyste i aromatycznie doprawione mięso pod warstwą sera...

zpps2

kolejna potrawa, która przygotowywał mój syn!

Tagi: mięsa
18:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 sierpnia 2013
Przeglądarka i spis treści

Jeśli chodzi o Wasze sugestie odnośnie przeglądarki na moim blogu oraz o niemożliwość odnalezienia określonych przepisów już tłumaczę. Po prawej stronie bloga zawarty jest spis treści z TAGAMI. jeśli np. szukasz potraw z drobiu wchodzimy w hasło DRÓB, jeśli szukamy przepisu na sałatki to pod hasłem SAŁATKI itd. Jeśli jednak to nie ułatwia znalezienia danego przepisu to niżej jest takie puste okienko w które należy wpisać to co nas interesuje np. jeśli szukasz potraw z piersi z kurczaka to wpisujemy to hasło i SZUKAJ a pojawią się wszystkie potrawy z tym składnikiem. Bardzo proste wyszukiwanie. Jak w książkach kucharskich.

Mam nadzieję, że ułatwiłam wam trochę poszukiwania. Nie chce zmieniać całkowicie szaty graficznej bloga, bo większość osób się przyzwyczaiła do tego szablonu. Może kiedyś pozwolę sobie na własną stronę internetową....

Miłego blogowania!

Tagi: różne
20:28, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
po wakacjach

Witam kochani. Mam nadzieję, że każdemu z Was udało się chociaż kilka dni urlopować. Ja właśnie wróciłam z mojego urlopu. W tym roku nie planowaliśmy szalonych wypadów. Zresztą to co się działo w biurach podróży... SZOK! Nasz syn wyjechał na dwa tygodnie na obóz harcerski i wpadliśmy na pomysł by pokręcić się wkoło niego a jednocześnie odpoczywać. I tak zaczynając od Konopiska, Ojcowa, Jastrzębia Zdroju, Bukowiny Tatrzańskiej a kończąc na Zakopanem... Wspaniałe wakacje. Od 14 lat pierwsze wakacje we dwoje... Oczywiście ja jako nadopiekuńcza mama non stop w kontakcie z synem, ale wakacje uważam za bardzo udane. Widoki przecudowne, góry, jeziorka, spływ Dunajcem, termy w Bukowinie, jaskinie, zwiedzanie zabytków... cudnie.  Oczywiście były i minusy. Np. hałas ( naprawdę niektórzy są bardzo głośni), brak kultury np. zaśmiecanie, a na koniec - wisienka na torcie - nasze bary i pseudo restauracje dla turystów! Rewolucje żołądkowe murowane!

Wakacje się udały- wracamy do pracy!

P.S. Przepraszam wszystkich tych, którym nie byłam w stanie wykonać torcików. I mi się należały wakacje i odpoczynek.

Tagi: różne
20:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 sierpnia 2013
kocham ptactwo

Ostatnio wpadłam w euforie, ponieważ tuż obok mnie otworzono mój ulubiony market: BIEDRONKĘ. Lubię tam robić zakupy, tylko jest jeden problem. Ten market charakteryzuje niepowtarzalność towaru. Czyli jak pojawi się produkt raz, to potem długo by go wypatrywać. tak właśnie jest z moja ulubiona kaczką, czy kurkami... nie wspominam już o króliku.

Tym razem dopadłam ogromną kaczkę. Prawie 3kg.

PIECZONA KACZKA:

  • 1 surowa kaczka świeża
  • Marynata: przegotowana woda, sól morska, miód, zioła takie jak lubimy świeże, odrobina octu, cukier, czosnek, cebula, listek laurowy, pieprz
  • jabłka

Kaczkę myjemy i odcinamy końcówki skrzydełek( przypalają się podczas pieczenia) , pozbywamy się tłuszczu, szyjki i kuperka. Ze składników marynaty ( najlepiej w wiaderku wielkości kaczki) należy przygotować marynatę. Tzw. ziołową solankę. Gdy kaczkę zamarynujemy w niej ( tak by cała się w niej zanurzyła) na noc to mięso skruszeje.

po nocnym marynowaniu czosnek, cebule wciskamy w środek kaczki dodając całe jabłko, delikatnie jeszcze solimy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 3h w 160*C. ( 1h na każdy kilogram kaczki). Po około 2/3 czasu pieczenia wyjmujemy kaczkę z rękawa, odlewamy wytopiony tłuszcz, okładamy kaczkę

 kawałkami jabłek i dalej pieczemy zmniejszając temperaturę by zarumieniła się nam skórka. Gotowe...

kzbied

Może to dziwne ale pochłonęłam z mężem kaczkę w 70%.

Oczywiście bez dodatków, jedynie  z sałata skropiona oliwą...

Tagi: mięsa
12:57, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
niedziela, 04 sierpnia 2013
torcik z Dorą

Chyba ostatnio bardzo popularna jest ta bajka, bo sporo zamawianych tortów jest w tym temacie. Torcik ten jest dość duży i ciężki ( ponad 3kg). Zbudowany z 2 biszkoptów, kremu waniliowego i truskawkowego z ponczem ciut alkoholowym.

dora1

dora2

dora3

podobno dzieciaki kłóciły się o to, jaką część "Dory" będą jadły... hehehe.

Wszystkiego najlepszego Amelko!



Tagi: torty
12:08, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
pierogarnia

Pierogi uwielbiam, ale nie na słodko...zresztą jakoś nie przepadam za obiadami na słodko. dziś wersja pierogów z warzywami. Super propozycja również dla tych co nie przepadają za mięsem...

WARZYWNE PIEROGI.

  • ciasto pierogowe( 3 szklanki maki , 1szklanka ciepłej wody, sól i odrobina oliwy)
  • cukinia, bakłażan
  • cebula
  • papryka
  • bułka tarta
  • pomidory
  • pół opakowania sera ricotta
  • pieprz, sól

Cukinie i bakłażana kroimy w drobna kostkę, dodajemy cebule w piórkach, paprykę i na koniec pomidory. Wszystko smażymy tak by warzywa prawie nam się rozpadły. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy. Dodajemy ser i bułkę tarta w ilości takiej by farsz był zwarty. Doprawiamy.

Lepimy pierożki. Gotujemy i podajemy skropione tłuszczem.

PW

 a jak pierożków zostanie wyśmienicie smakują takie odsmażane...

Tagi: kluski
11:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 sierpnia 2013
wyśmienite spaghetti

Mój syn uwielbia spaghetti z mięsem mielonym w pomidorach - nawet sam już ta potrawę potrafi zrobić. Dziś uczyłam go spaghetti a'la carbonara.

CARBONARA:

  • makaron spaghetti
  • 400ml śmietany 30%
  • kawałek sera żółtego
  • około 200g boczku wędzonego
  • świeży tymianek
  • odrobina białego pieprzu
  • czosnek
  • cebula
  • 2 jajka

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebula pokrojoną w piórka. Dodajemy ząbek czosnku. Zalewamy śmietaną i prużymy do zgęstnienia sosu. Dodajemy poszatkowany tymianek. Gotujemy makaron al dente. Do metalowej miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy widelcem. Makaron odcedzamy i jeszcze gorący dodajemy do jajek. Szybko łączymy. Do sosu na patelni dodajemy starty ser żółty i czekamy aż się rozpuści. Przekładamy makaron na patelnie z sosem i również szybko łączymy. Podajemy posypane odrobiną sera.

sc

mega szybkie danie i bardzo sycące

Tagi: kluski
10:40, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 lipca 2013
dwie stojące... niespodzianki

Kolejny weekend i kolejne torciki na wieczory panieńskie. A jak wieczór panieński to stojące niespodzianki.

I TORT - WIECZÓR PANIENSKI;

PEN1

PEN2

II TORT - WIECZÓR PANIEŃSKI:

PEN3

PEN4

... życzenia dla przyszłych panien młodych...

Tagi: torty
10:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
drink na upały

Gdy na zewnątrz mamy upały to najwyższa pora na orzeźwiającego drinka. Bezalkoholowego!

ORZEŹWIAJĄCY DRINK:

  • jogurt 0%
  • jagody, maliny lub inne owoce sezonowe
  • kilka kostek lodu
  • liście mięty
  • odrobina cukru brązowego

Owoce miksujemy z cukrem, dodajemy jogurt i lód. Rozdrabniamy i mieszamy blenderem.

drinc

orzeźwienie gwarantowane

Tagi: desery
09:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 lipca 2013
coś mega tuczącego

Jakoś mnie naszła ochota na mega tłustą, pieczona golonkę. A ze dziś pogoda od rana taka trochę deszczowa...to goloneczka pasuje jak ta lala!

GOLONKA DUSZONA W PIWIE:

  • 1 golonka na osobę z kością i nie w siateczce
  • 1 małe jasne piwo
  • listki laurowe
  • suszone jagody jałowca
  • sól morska
  • pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki miodu
  • olej około 5 łyżek

Golonki umyć. Z oleju, przypraw i miodu przygotować marynatę i w niej marynować około 12h nasze golonki.

Następnego dnia wyłożyć golonki na blachę ( brytfannę) i zlać marynatę. Piec przykryte folia aluminiowa około 40min. (160*C) Następnie podlać piwem i zapiekać kolejne 40-50min również pod folią. Co jakiś czas przewracać golonki i podlewać wytopionym tłuszczem, marynata i piwem. Na ostatnie 15 min zdjąć folię. Podawać z chrzanem.

g1

g2

g3

ten obiad nie jest dla osób na diecie....

Tagi: mięsa
19:41, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 lipca 2013
smak lata

Czy to nie wspaniałe, że latem mamy dostęp do różnorodnych smakowitych owoców?  Czereśnie już ku końcowi, sezon truskawek już za nami ale mamy teraz mnóstwo malin:

NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWYM:

  • tradycyjne ciasto naleśnikowe = około 10 naleśników
  • około 600g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • listek mięty do dekoracji

Maliny po opłukaniu wrzucamy na sucha patelnię  przesmażamy chwilę dodając cukier puder. Malinowy, gorący sos podajemy do gotowych naleśników.

nalmal1

smacznego!



Tagi: desery
19:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort dla Gosi na wieczór panieński

WIECZÓR PANIEŃSKI GOSI:

g1

g2

g3

Tagi: torty
12:13, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 22 lipca 2013
tort ANGRY BIRD

TORT ANGRY BIRD:

kur1

kur2

kur3

kur4

tort na jasnym biszkopcie z kremem morelowym i sporą ilością ponczu owocowego.

Tagi: torty
13:14, dorotamirowska
Link Komentarze (4) »
tort KASK budowlańca

TORT KASKA BUDOWLAŃCA:

kask1

kask2

kask3

tort z kremem cytrynowym.....

Tagi: torty
13:02, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
bursztynowa beza

Nie znałam tego deseru. Ale poszperałam, znalazłam przepis a osoba zamawiająca ten deser była bardzo zadowolona. Smakował podobno fantastycznie.

BURSZTYNOWA BEZA;

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • orzechy włoskie
  • herbatniki
  • 3/4 kostki masła
  • masa kajmakowa ( krówka lub kakaowa)
  • bezy

beza1

beza2

warstwy tego deseru są następujące:

z herbatników zmiksowanych i połączonych z masłem powstaje warstwa spodnia. Następnie wykładamy masę kajmakowa a na nią orzechy delikatnie  pokruszone. Na masę orzechów układamy polowa bez pokruszonych. Z serka mascarpone i ubitej śmietany z 3 łyżkami cukru pudru powstanie warstwa kremu która wykładamy na bezową warstwę. I już na koniec dekorujemy całe ciasto bezami i orzechami.

beza3

beza4

Fantastycznie słodki deser!

Tagi: desery
11:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 lipca 2013
torcik na pnieński

TORCIK NA WIECZÓR PANIENSKI:

Jak na taki wieczór dziewczyny wymyśliły oczywiście tradycyjny wzór...

k1

k2

k3

torcik mocno alkoholowy, cytrynowy...

Tagi: torty
11:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort konik Pony

TORT TĘCZOWY KONIK PONY:

lena1

lena2

tort był z kremem cytrynowym na bazie bitej śmietany.

Tagi: torty
10:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi