mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 16 grudnia 2013
kilka tortów...

Kilka nowych torcików, chociaż wzory już znane...

TORT KUBUŚ I PRZYJACIELE:

s1

s2

s3

TORT RYBKA I DELFINEK:

delfin1delfin2

delfin3

TORT ANGRY BIRDS:

niki1

niki2

niki3

niki4

TORT Z RYBKĄ MINI MINI:

kasjan1

kasjan2

kasjan3

kasjan4

tort ważyła ponad 3kg.

W piątek po 20.00 odebrałam telefon od zdesperowanej Pani, która błagała mnie o wykonanie nietypowego tortu na sobotę.... hm, jajka w lodówce miałam, mąkę też , na szczęście również masę cukrową. Zgodziłam się. A oto tort:

TORT NA 40 URODZINY:

piers1

piers2

piers3

tort ....uuu.... wykonany w ekspresowym tempie. waga ponad 3kg!



Tagi: torty
11:59, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 11 grudnia 2013
Moje wymyślone BURITTO

Właściwie wymyślił danie mój syn. Bo niby tacos niby buritto niby enchilada... wszystkiego po trochu.

"COŚ"  MEKSYKAŃSKKIEGO:

  • 350g łopatki
  • 250g surowego boczku( może być pachwina lub brzuszek)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • chili
  • sól, pieprz, czosnek
  • czerwona świeża papryka
  • odrobina oregano lub bazylii
  • gotowe placki tortilli z ziołami

Mięsa należy zmielić. Cebule i czosnek drobno poszatkować i zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę i chili. Następnie zmielone mięso. Smażyć około 5-8min. Gdy mięso nam się podsmaży dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy oregano lub bazylię. przestudzony farsz nakładamy na placek tortilli i składamy boki do środka a następnie placek rolujemy. Gotowe rulony układamy na blaszce którą smarujemy sosem(tłuszczem), który nam pozostał ze smażenia farszu. Wierzch rulonów tez można tym sosem polać. Zapiekamy około 5min ( 180*C, termo obieg).

tbe1

tbe2

tbe3

Uwierzcie mi, po zjedzeniu 2 porcji człowiek jest pełny!





Tagi: mięsa
20:31, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Parówki z makaronem - świetny pomysł!

Ten przepis a właściwie sposób na parówkę znalazłam na jakimś blogu. Mój syn od razu zażyczył sobie takie danie na kolacje...

PARÓWKA "NA MAKARONIE":

  • 5 cienkich parówek z szynki
  • makaron spaghetti
  • pół szklanki sosu pomidorowego(gorącego) ewentualnie ketchup

 Parówki kroimy na kawałki 2,5cm. Na surowy makaron nadziewamy kawałki parówek. Należy uzbroić się w cierpliwość bo wcale to nie jest łatwe a makaron jak na złość może nam się łamać. Gotujemy w osolonej wodzie:

Efekt:

pr1

pr2

gorące danie polewamy ciepłym sosem pomidorowym lub podajemy z ketchupem.



Tagi: przystawki
20:04, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 09 grudnia 2013
Torcik dla Nadii

 Nadia to córka mojej koleżanki. Miała sobie wybrać tort jaki by chciała na swoje urodziny. Wybrała, nawet jej lekarz wiedział jaki ma być to tort.... jak słuchałam historii jak Nadia wybierała sobie wzór tortu to się ze śmiechu popłakałam. Dodam tylko, że Nadia ma 4latka! Wybrała sobie tort z 18 malutkimi penisami (?) i określiła: on jest dla mnie idealny! Na szczęście szybko o tym zapomniała i torcik powstał całkiem inny:

TORT DLA NADII I PATRYKA:

nip1

nip2

nip3

tort z kremem straciatella, poncz pomarańczowy z nutka alkoholu. Waga 2kg. Babeczki czekoladowe Nadia dostała od ciotki w prezencie. podobno oszamała sama wszystkie....

Wszystkiego najlepszego dla Nadii i jej brata Patryka!



Tagi: torty
20:40, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
sobota, 07 grudnia 2013
huragan Ksawery i fatalny piątek

Huragan panoszący się wokół spowodował ,że linie elektryczne pozrywane, auta pospychane do rowów, a wszystko to skumulowało się na fatalny piątek. Mój piątek! Od 13.00 miałam gotować w restauracji. A tu nie ma prądu. Ok, mogę gotować większość potraw na gazie... ale i gaz mi padł! przy "blasku" lampki ( nocnej) coś tam działałam... była tylko 1faza, piece nie działały, mikrofala też nie, nie wspomnę o mikserach i maszynkach do mielenia... no jak pech to pech. Ale jakoś w tych Spartańskich warunkach przygotowałam:( catering)

  • rosół
  • pieczone, faszerowane uda
  • schab na parze w "pieluszce" + sos musztardowo miodowy
  • potrawka drobiowa (dla dzieci) na bazie soku pomarańczowego
  • sałatka owocowa z grillowanym kurczakiem
  • sałatka warzywna z jajkiem w koszulce
  • pstrąg faszerowany( pieczony)
  • pasztet ze śliwką i natką pietruszki
  • sernik z brzoskwiniami

Dodatkowo kilka osób skusiło się na DANIE DNIA: 

  • zupa-krem z marchewki z kropelkami sosu tabasco i groszkiem ptysiowym
  • tagliatelle  z łososiem
  • łosoś grillowany w pieprzu cytrynowym z frytkami i surówką z kiszonej kapusty na ostro

Było mega zajefajnie!!!!!

ka

Tagi: różne
12:44, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 grudnia 2013
04.12.2013

Dziś Barbórka... i pojawił się pierwszy śnieg!!!

śnieg

Tagi: różne
21:07, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
...te kurczaki....

Od jakiegoś czasu to chyba najpopularniejszy motyw na torty...

TORT ANGRY BIRDS:

61

64





Tagi: torty
14:26, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 grudnia 2013
Menu świateczne

UWAGA!

Kochani, mam przygotowaną ofertę cateringu świątecznego( Wigilia, Boże Narodzenie). Znajdują się tam nowe ( mojego autorstwa) potrawy, które mogą zagościć na Państwa stołach. Zapraszam!

Proszę o kontakt e-mailowy. Prześlę osobom zainteresowanym ową ofertę.

rg

Tagi: różne
18:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 listopada 2013
kotlety mielone nadziewane mięsem?

Tak, tak: kotlety mielone nadziewane mięsem. To totalna rozpusta dla mięsożerców takich jak ja.  Jak zwykle pomysł zrodził się przez przypadek. Kawałki różnych surowych mięs i taka oto propozycja.

KOTLETY MIELONE NADZIEWANE MIĘSEM:

  • 400g karkówki
  • 400g łopatki
  • "polędwiczki"  z piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • odciśnięta , namoczona bułka czerstwa
  • sól, pieprz, suszona czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu pikantnego - dosłownie kilka kropel
  • olej do smażenia

Karkówkę i łopatkę należy przemielić. Dobrze by mięsa miały trochę tłuszczyku. Mięso nie będzie za suche. "Polędwiczki" kroimy w kostkę i marynujemy: odrobina oleju, sos pikantny, sól, suszona papryka. Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i doprawiamy do smaku solą, pokrojonym drobno ząbkiem czosnku i pieprzem ( nie za ostro). Dokładnie wszystko należy połączyć. Z gotowej masy formujemy placuszki i na nich układamy kawałki zamarynowanych "polędwiczek". Zwijamy w kulki ( jak tradycyjne kotlety mielone). Nasze kotlety smażymy z obu stron na oleju na patelni grillowej. Jak będą dość zarumienione przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy delikatnie tłuszczem od smażenia. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200*C ( termo obieg) przez około 12-15min.

mmzp01

mmzp02

Kotlety podałam z surówką z kapusty pekińskiej.



Tagi: mięsa
22:03, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort z ELMO

TORT Z ELMO:

Torcik z kremem śmietankowym z odrobiną ponczu pomarańczowego ( + kropelka alkoholu).

elmo1

elmo2

Sto lat dla Natalki!

Tagi: torty
21:48, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
drobiowe roladki na zielono

DROBIOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM I PAPRYKĄ:

  • 3 szt. piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • świeży szpinak
  • oliwa + odrobinę masła solonego
  • czosnek
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi ( bez "polędwiczek") przecinamy na pół robiąc kieszonkę i rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa. Powinny powstać nam jednakowej grubości plastry mięsne. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak opłukany i osuszony smażymy na oliwie z dodatkiem masła , dodajemy utarty z solą czosnek. Chwilkę jeszcze smażymy.  Przekładamy na talerzyk. Paprykę kroimy w paseczki. Na nasze drobiowe plastry wykładamy szpinak i na nim układamy po kilka słupków papryki. Roladki ściśle zwijamy. Każdą roladkę smażymy na patelni grillowej dokładnie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , odrobine solimy i posypujemy papryką w proszku i zapiekamy w piekarniku (180*C, termo obieg) około 15min.

rsz

Roladki podałam z ziemniakami puree i sałatą roszponką skropiona sosem winegret. 

21:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kolejne pikantne danie... na rozgrzewkę

Po powrocie z chłodno-jesiennego spaceru najlepiej posilić się czymś gorącym. A jeszcze lepiej pikantnym. Czas na zupę w stylu " na ostro":

PIKANTNA ZUPA  NA ROZGRZEWKĘ:

  • bulion wołowy ( z dodatkiem polędwicy wieprzowej)
  • kiełbasa podwędzana ( 1 pętko)
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • pół szklanki śmietany 30%
  • oliwa do smażenia
  • czubata łyżka mąki

Bulion przygotowany wcześniej przecedzamy. Mięso ugotowane kroimy w paseczki. Dodajemy do bulionu. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paseczki, chili (bez pestek) w drobną kosteczkę a kiełbasę w kostkę. Zesmażamy na oliwie. Dodajemy do bulionu z mięsem. Gotujemy zupę około 12-15min. Dodajemy śmietankę ( powinna być w temp. pokojowej).Na pozostałej oliwie ze smażenia smażymy łyżkę mąki( tzw. zapalanie- zasmażka)  i zagęszczamy naszą zupę. Gotową zupę można podawać z czosnkowymi grzankami.

zpk1

Oj ... pikantna rozgrzewka!

Tagi: zupy
21:09, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
kurczak po meksykańsku

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU:

  • 6 udek kurczaka
  • 1-2 czerwone papryczki chilli
  • 2 papryki czerwone
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 g mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • kilka łyżek posiekanej pietruszki
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon, sól, pieprz

 

Udka myjemy, oczyszczamy a następnie nacieramy solą i pieprzem. Do miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy każde udko. Obsmażamy udka na oleju dokładnie z każdej strony aż się zarumienią. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Cebulę i czosnek siekamy. Papryczki chilli i paprykę kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy
posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy papryki. Smażymy około 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat  pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. wszystko dusimy około 20min. na wolnym ogniu. Nasze pałeczki z kurczaka zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy ok. 1 godz. w temp. 180°. Chwilkę przed końcem zapiekania kurczaka posypałam posiekaną natka pietruszki. Kurczaka podałam  z kaszą.

kmex1

kmex2

Pikantne a zarazem aromatyczne danie. Polecam!

20:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 listopada 2013
obcowanie z tortami weszło mi w krew

Weekend bez tortów to taki jakiś nudny weekend. I tym razem siedziałam i lepiłam torciki ale już długo przed weekendem.. bo od środy.

TORT NA 30STKE:

kod301

kod302

kod303

wzór podesłany ale zmodyfikowany.

TORT Z AUTKIEM:

atko1

atko2

atko3

TORT Z KSIĘŻNICZKĄ:

lisa1

lisa2

lisa3

TORT MONSTER HIGH:

mhh1

mhh2

mhh3

TORT Z KONIKAMI PONY:

kp1

kp2

kp3

kp4

To chyba prawie wszystkie weekendowe torciki....





Tagi: torty
18:33, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 listopada 2013
kolejne torty

Weekend znów z kilkoma torcikami - a dlatego kilkoma, ponieważ wyjeżdżaliśmy.

TORT Z GAZETĄ FAKTY:

Torcik został zamówiny dla wiernej czytelniczki tego czasopisma:

fakt1

fakt2

fakt3

a te nutki zrobiłam , ponieważ pani Salomea jest fanką programu : "Jaka to melodia".

TORT Z TELETUBISIAMI:

ttub

ttub2

ttub3

po raz pierwszy robiłam Teletubisie...a tak fajnie się je wykonuje. Ale już mam zamówione na kolejny weekend!

Tagi: torty
19:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 listopada 2013
polecane i nie

Na ten weekend miałam wraz z rodziną zaplanowany wyjazd. Okolice Katowic. Ponieważ wyjazd wiązał się oczywiście z kilkugodzinną jazdą samochodem z góry wiedziałam, że na drogę trzeba zabrać tzw. wałówkę. Nie wiem jak to się dzieje, ale na mnie tak działa jazda samochodem, że jak tylko przejedziemy kilka kilometrów staje się głodna. Wtedy idą w ruch przyszykowane zapasy. Ale .... i tak marudzę byśmy się gdzieś zatrzymali, chociaż na kawę czy herbatę.  Ale przeraża mnie jedzenie w zajazdach, barach i innych knajpach tuż przy trasie. Masakra! Bezsmakowe jedzenie, odmrażane potrawy, niedoprawione sałatki itp. Ale jest taki zajazd tuż za Łodzią z wielkim młynem w tle...( podświetlanym w nocy) gdzie naprawdę skusiliśmy się na jedzonko. Wszystko świeże, gorące, doprawione... domowe! A jeszcze taka fajna opcja, że nakładamy sobie sami na talerze i co chcemy. Na koniec ważymy talerz i wcinamy. Polecam.  Kolejna sprawa godna opowiedzenia to serwowane jedzenie w restauracji z wielkim M na początku w nazwie. Wiadomo, długa droga, dzieci głodne( ja też), siusiu się chce, mąż kawy by się napił... autostrada i pojawia się wielkie M. Pomijając delikatnie mówiąc brud... to nawet kawa nie smakowała jak kawa, porcje "szejków" pomniejszyli już maksymalnie, nie wspomnę już o smaku , którego tu na pewno nie znajdziemy!!!

Czyli jest jedna podstawowa zasada: szykujemy sobie mega dużo jedzenia na drogę i nie siusiamy w M!!!

Tagi: różne
22:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 listopada 2013
i tak sobie torcikuje...

Bardzo spodobał mi się pomysł wykonania tortu z rybką MINi MINI. To rybka , która się pojawia na zakończenie programu dla dzieci. Dowiedziałam się również, że przy tej rybce (dźwięku miłego chrapania) zasypia jubilatka- mała Karinka.

TORT Z RYBKĄ NA DOBRANOC:

rybcia1

rybcia2

rybcia3

Torcik z kremem śmietankowo-cytrynowym. Do tortu dodałam czekoladowe babeczki z kremem truskawkowym:

 BB

Mam nadzieję, że mała Karinka była zadowolona jak również jej urodzinowi goście!

Tagi: torty
08:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 listopada 2013
schab w nowej odsłonie

Jejku, był już pieczony, smażony, duszony, gotowany a tu: parowany! Przepis podpatrzyłam na KUCHNI + HD.  Fajna sprawa taki schabik. Smaczny, soczysty, delikatny...

SCHAB NA PARZE:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • sól, pieprz, majeranek
  • tetrowa pielucha, szpagat kuchenny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • morele
  • miód
  • musztarda francuska
  • pół kostki masła solonego

Schab należy umyć, osuszyć i pozbawić białych błonek. Następnie nadziewamy go suszonymi morelami( dokładnie). Gdy schab będzie już nadziany nacieramy go solą ,pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 1h. Następnie schab zawijamy dokładnie w pieluchę tetrową robiąc tzw. "cukierka". Obwiązujemy go szpagatem zawiązując na końcach. Do wysokiego garnka ( powinien posiadać szczelną pokrywkę) wlewamy 3-4 szklanki wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Jeden koniec "cukierka" przywiązujemy do ucha garnka , drugi do drugiego tak, by schab nam wisiał tuż nad gotującą i prującą wodą (ale nie może dotykać wody!). Szczelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy około godziny. Gdy zauważymy ,że wody jest już mało należy uzupełnić. Uparowany schab zdejmujemy i odwijamy z pieluchy.

sp1

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki miodu i cała musztardę francuską. Karmelizujemy.  Schab kroimy w plasterki i polewamy sosem.

sp2

sp3

Schab podałam z talarkami pieczonych ziemniaków.

Tagi: mięsa
22:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 listopada 2013
tort Angry Birds i babeczki

Ostatnio jak robiłam tort ANGRY BIRDS bardzo się spodobał wielu osobom i nawet jeden chłopiec chciał identyczne na swoim urodzinowym torcie ale dodatkowo jeszcze miały być babeczki:

TORT ANGRY BIRDS z BABECZKAMI:

abbb

babeczki zostały wypełnione po brzegi czekoladą....

Tagi: torty
17:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tort dla kibica

Ten tort zamówiła siostra dla brata KIBICA, fana piłkarskiego:

TORT PETROCHEMIA (dla KIBICA):

pet1

pet2

tort z kremem straciatella, mega alkoholowy poncz i napis: są nafciarze, jest impreza! Na 30-ste urodziny kibica ANTKA!





Tagi: torty
17:02, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torciki na chrzest święty:

Torty na weekend to ostatnio norma. Ale ile to radości i dla mnie i dla Was:

TORT NA CHRZEST ŚWIĘTY: ( Wojtuś)

w1

w2

w3

w4

Torcik z kremem straciatella i truskawkowym.

TORT NA CHRZEST ŚWIĘTY: ( Mikołaj)

mik1

mik2

mik3

Torcik śmietankowy... prawie 3.6kg!

Tagi: torty
16:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty MEDYCZNE

Tym razem robiłam torty "od pacjenta" w podziękowaniu dla załogi medycznej. Fajny pomysł, by podziękować za opiekę zdrowotną zamiast "koperty" czy kwiatka. Słodka niespodzianka do kawy:

TORT DLA PIELĘGNIAREK:

piel1

piel2

piel3

TORT DLA LEKARZY:

dok1

dok2

dok4

TORT DLA REHABILITANTÓW:

reh1

reh2

reh3

i jak? fajne prezenty?

Tagi: torty
15:53, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 listopada 2013
przekąska na jeden gryz

Zbliża się czas małych imprez Andrzejkowych. Uwielbiam takie małe przekąski na jeden gryz, w sam raz na przystawki..

RULONIKI Z POLĘDWICY ŁOSOSIOWEJ:

  • 20 plasterków polędwicy łososiowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 250g twarogu chudego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czarny kawior
  • słupki czerwonej, surowej papryki
  • koperek

Jajka najlepiej przemielić przez maszynkę ( drobne oczka), połączyć z twarogiem i majonezem. Doprawić do smaku. Czarny kawior dodajemy opcjonalnie, dla osób którzy go lubią. Można go ewentualnie pominąć. Na plasterku polędwicy rozsmarowujemy pastę, na środku układamy słupek papryki i koperek, zwijamy. Tak kolejno postępujemy ze wszystkimi plasterkami wędliny. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie przecinamy na pół i ustawiamy na półmisku:

nagryz1

nagryz2

Należy pamiętać, by plasterki wędliny nie były zbyt cienko krojone, poza tym można zastąpić polędwice łososiową np. szynką konserwową.

FASZEROWANE OGÓRKI:

  • 3 wężowe, zielone ogórki
  • opakowanie ( duże) serka wiejskiego, granulowanego
  • papryka czerwona
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz
  • oliwki do dekoracji

Ogórki obieramy ze skórki i dzielimy na słupki około 2,5cm. należy wydrążyć środek ogórka ale nie do końca, pozostawiając tzw. dno miseczki. twarożek trzeba troszkę odsączyć ze śmietanki. Szczypiorek drobno kroimy, dodajemy poszatkowana również drobno paprykę. Przyprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy nasze miseczki. Dekorujemy koperkiem i połówką oliwki.

nagryz3

ROLADA ŁOSOSIOWA ZE SZPIANKIEM:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 4 jajka
  • 200g wędzonego łososia
  • 200g serka śmietankowego do smarowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrego chrzanu
  • sól

Mrożony szpinak rozmrażamy. Przesmażam na patelni bez tłuszczu do odparowania wody. Wyciskam czosnek, doprawiam solą i jeszcze chwile smażę. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach  25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Następnie studzę "placek szpinakowy". Rozkładam folię aluminiowa a na niej folie spożywczą. Na foliach układam "placek szpinakowy" papierem do góry. Papier delikatnie ściągam. Na szpinaku rozsmarowuje serek śmietankowy a na serku chrzan. Następnie rozkładam wędzonego łososia. Roladę zwijam w folie spożywczą a następnie w aluminiowa i pozostawiam w lodowce około 6h.

Po tym czasie roladę rozbieram z folii i kroję na plasterki. Podaję z kawałkiem cytryny.

nagryz4

Myślę, że takie przystawki pojawią się niebawem na waszych imprezkach?

Tagi: przystawki
16:26, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 listopada 2013
jakoś mnie to uspokaja

Gotowanie i "lepienie" tortów w sumie mnie uspokaja. Czuję się w kuchni jak ryba w  wodzie. oto moje kolejne 5 torcików tego weekendu.

TORT Z KOLORAMI BARCELONY:

bc1

bc2

bc3

Torcik ważył prawie 3 kg, smak śmietankowy z pomarańczową nutką ponczu.

TORT KUBUŚ PUCHATEK:

RM1

RM2

Torcik na roczek małego Mateuszka o smaku bitej śmietany.

TORCIK DORA:

rdr1

rdr2

rdr3

torcik truskawkowy.

TORCIK "ŁÓŻKOWY":

ad1

ad2

ad3

torcik śmietankowy z ponczem sporo alkoholowym.

TORT Z MYSZKĄ MINI:

zuzia1

zuzia2

torcik zamówiony w ostatniej chwili, ale nie potrafię odmawiać. W zamian w podziękowaniu za wykonanie torcika dostałam bombonierkę! Mała rzecz a cieszy! WIELKIE DZIĘKI!



Tagi: torty
13:04, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
środa, 30 października 2013
potrzebuje weny

Jesień w pełni. Kolorowo, wyjątkowo ciepło i przyjemnie. Popołudniowe spacery dają wiele przyjemności. Jest tak kolorowo, że aż zabrałam ostatnio aparat na spacer:

j1

j2

j3

j4

j5

j6

j6

Pięknie jest również wieczorem...

A tak na marginesie mam do Was, moich czytelników prośbę: ostatnio jakoś straciłam wenę twórczą na nowe potrawy. Macie jakieś sprawdzone proste dania? proste tzn. szybkie dania na obiad. Proszę o jakieś fajne przepisy a ja potem niektóre wypróbuje i wstawie na bloga. Przepisy przesyłajcie w komentarzach z podaniem swoich danych: imię , miasto ...bym mogła podać w opisie pomysłodawcę.

Z góry dziękuję!

Tagi: różne
10:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi