mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
piątek, 20 czerwca 2014
trzy nowe

TORT ROCZNICOWY:

wj1

wj2

wj3

tort śmietankowy, mocno alkoholowy, 2 kg.

TORT BARBI:

ola1

ola2

ola3

torcik prawie 3 kg. Truskawkowy, lekko alkoholowy.

TORT ANGRY BIRDS:

ab1

ab2

tort  śmietankowy, 2kg, bezalkoholowy.



Tagi: torty
15:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tyle tego...

Tyle się ostatnio dzieje, ze nie wiem od czego zacząć.. po pierwsze: chyba się wreszcie spełni moje marzenie ( być szefem)- właśnie rozważyłam  pewne propozycje. Będę musiała z wielu rzeczy zrezygnować, bo nie da się dwóch srok za ogon...Ale mam nadzieję, że decyzja będzie słuszna. Prawie rok czekałam na konkrety a one pojawiły się z całkiem innej strony i wręcz niespodziewanie. Dostałam mega szanse, którą musze wykorzystać!

Po drugie: wiele zmian nastąpiło u męża w firmie ( i dobrych i tych złych też) ale wychodzimy na przeciw wszystkim wyzwaniom. Chyba to powiedzenie: życie zaczyna się po 40 jest teraz dla nas oboje tak idealne...

Po trzecie: już mamy wakacje! Mój jedynak ciągle będzie w rozjazdach, wyjazdach, obozach itp. ,że ja będę mogła zając się szefowaniem... bezstresowo. A nasze wakacje chyba odpłyną w siną dal...

Po czwarte: znów skręciłam kostkę tzn. stopę w kostce. Ale za to mogę sobie jeszcze poleniuchować  przed mega NOWYM...(ale pracuje w domu) bo niestety nie dadzą mi odpocząć moje torciki itp.

Więc od 1 lipca wkraczamy w NOWE.... 

Tagi: różne
15:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 czerwca 2014
roladki ze szpinakiem

Kupiłam paczkę świeżego szpinaku i tak pomyślałam o roladkach ze schabu.

ROLADKI ZE SZPINAKIEM ZE SCHABU:

  • 6 x 120g schabu ( plastry)
  • szpinak
  • czosnek
  • masło
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • bułka tarta do panierowania
  • jajka
  • tymianek i bazylia świeże gałązki
  • 6 plastrów żółtego sera

Plastry schabu rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy. Szpinak przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku wyciśniętego soląc tylko odrobinę. Czekamy aż odparuje płyn. Na plastry schabu układamy plaster sera żółtego, wykładamy łyżkę szpinaku i gałązkę tymianku oraz listek bazylii.

s1

i tak robimy ze wszystkimi plastrami schabu...

s2

następnie zwijamy boki do środka i w tzw. rulonik:

s3

i znów tak ze wszystkimi:

s4

Każdy rulonik panierujemy w jaku i bułce tartej a następnie smażymy na patelni grillowej na oleju do zazłocenia się roladek z każdej strony.

Podajemy roladki z młodymi ziemniakami pieczonymi z gałązkami rozmarynu dla uzyskania aromatu.

s5

Smacznego:

s6

nic dodać nic ująć...



Tagi: mięsa
19:41, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
deser truskawkowy

Ostatnio czytałam przepis " odwrócone ciasto" i zastanawiałam się o co chodzi... teraz wiem.

ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • truskawki
  • bita śmietana do dekoracji
  • cukier puder

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie żółtka. Nadal ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia i po łyżce maki ciągle ubijając. Połowę powstałej masy biszkoptowej wylewamy na dno tortownicy ( 22cm) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąka. Wykładamy truskawki umyte i bez szypułek. Ja wyłożyłam dość dużo i ściśle. Wylewamy pozostałą część masy biszkoptowej. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 160*C przez 35-40min. Po wyjęciu chwilę pozostawiamy do wystudzenia, następnie blachę ODWRACAMY. Truskawki opadły nam na dno a delikatne ciasto uniosło się podczas pieczenia  do góry:

tr1

i nie obawiajcie się, że to ciasto nie ma spodu.... tak ma być!

tr2

posypujemy cukrem pudrem a następnie każdy  kawałek serwujemy z bitą śmietaną i kleksem ze zmiksowanych truskawek:

tr3

smacznego!

Tagi: ciasta
17:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
kluski niby knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa wiec jedziemy truskawkowo dalej. Tym razem wykorzystam jeszcze stare ziemniaki i twaróg.

LENIWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI:

 

  • 2 x 250 g twarogu  chudego (2 kostki)
  • 1/2k g ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • duże truskawki
  • masło i cukier do "dekorowania"

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam z łupinek i przemieliłam jeszcze ciepłe przez maszynkę.  Truskawki obrać z szypułek i zasypać łyżką cukru. W dużej misce rozdrabniamy twaróg, dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek kładziemy truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na knedle) i odstawić na posypaną mąką deskę. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i oleju. Gdy zacznie wrzeć wrzucam pojedynczo knedle i gotujemy do momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. jeszcze gotujemy dodatkowo przez 2-3 minuty. Podajemy z masłem i posypujemy cukrem.

klt

smacznego.



Tagi: kluski
17:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014
babeczki, babeczki

Ostatnio miałam przyjemność wykonać tort weselny wykonany z babeczek (mufinek).

Już na gotowe babeczki układałam truskawki:

mt1

następnie dekorowałam kremem śmietankowo-maślanym:

mt2

już nakremowane dekorowałam lukrowymi serduszkami, srebrnymi perełkami i brokatem.

Główna babeczka ( postawiona na szczycie torcika) wykonana została dla pary młodej:

mt3

Niestety gotowy torcik układany był dopiero na sali weselnej....

Tagi: torty
11:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 czerwca 2014
torty na dobry początek czerwca

TORT KONIE:

41

42

43

tort dla Michała, miłośnika koni. Waga 2kg, smak śmietankowy z ponczem cytrynowym....

TORT "RANCZO-ZWIERZĄTKA":

w1

w2

w3

torcik 2 kg, śmietankowy krem z dodatkiem świeżych truskawek.

TORT URODZINOWY (60):

b1

b2

tort 2kg, z kremem straciatella, alkoholowy poncz.

TORT RIO:

rio1

rio2

rio3

tort 2kg, truskawkowy.

Tagi: torty
17:23, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
niedziela, 08 czerwca 2014
catering cd.

A co powiecie na taki zestaw....

t1

t2

t3

t4

t5

w zestawie:

- rolada łososiowa w waflu

- roladki z szynki z musem chrzanowym

-2xkoreczki warzywne ( + truskawki)

- galantyna z kurczaka z suszonymi pomidorami i koperkiem oraz serem brie

Smakowicie wygląda?

Tagi: catering
14:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
cateringowa paczuszka

Miałam zaserwować coś fajnego w cateringu i wymyśliłam takie coś:

ŁOSOŚ PAKOWANY WE FRANCUZA:

  • łosoś surowy( po 120g/porcja)
  • ser mozzarella ( kulki w zalewie)
  • bazylia świeża
  • pieprz cytrynowy, sól, cytryna
  • ciasto francuskie
  • białko jajka
  • oliwa ziołowa

Łososia należy przygotować tzn. pozbawić skóry, ości itp. Każdą porcję przyprawić pieprzem cytrynowym, solą morską i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki. Ser odcedzić i pokroić w plastry. Ciasto francuskie przygotować- pokroić na prostokąty takiej wielkości by ułożyć na nich łososia i zawinąć brzeg. Z reszty ciasta przygotować przykrywki ( daszki ) do naszych paczuszek. Łososia delikatnie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Studzimy. na każdym kawałku ciasta układamy łososia, na nim po 2 plasterki sera i kilka listków bazylii. Zawijamy boki:

pfr1

Następnie każdą paczuszkę nakrywamy daszkiem z ciasta francuskiego i naklejamy dekorację np. listek z ciasta. Paczuszki smarujemy białkiem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C do zazłocenia się wierzchów:

pf2

Paczuszki są w sumie gotowe. Jednak dla lepszego efektu smarujemy je oliwa ziołową i posypujemy czarnuszką ( już opcja do wykonania przez osobę zamawiająca na miejscu) i zapiekamy przez kilka minut z opcją pieczenia spodu. Do takiego zestawu dołączam sos czosnkowo-koperkowy i surówkę ( wg zamówienia).

SMACZNEGO.......



Tagi: catering
13:47, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 czerwca 2014
rubinowa surowka

Człowiek się całe życie uczy i zdobywa doświadczenie. Ja ostatnio podłapałam kilka nowych pomysłów na przystawki, surówki, sałatki i dania główne. Zapadła mi pewna surówka a zwłaszcza jej kolor:

RUBINOWA SURÓWKA:

  • czerwona kapusta
  • czerwona cebula
  • kiszone ogórki 3 szt.
  • sok z 2 cytryn
  • cukier 3 łyżeczki
  • olej 1/3 szklanki
  • odrobina pieprzu ziołowego

Kapustę szatkujemy w cieniutkie paseczki. Przygotowujemy wrzątek połączony z sokiem z cytryny. Przelewamy ( sparzamy) kapustę. Szybko kapusta zmieni kolor. Stanie się rubinowa. Odstawiamy kapustę do przestygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebule w kostkę a ogórki ścieramy na warzywnej tarce.  Łączymy z kapustą, dodajemy pieprz ziołowy, cukier i olej. Odstawiamy surówkę na godzinę do lodówki. Po tym czasie surówka jest gotowa.

s

doskonały dodatek do ryb oraz do dań mięsnych.

Tagi: surówki
11:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 czerwca 2014
torty na ten weekend

TORT MONSTER HIGH ( 2 lalki):

2xmh1

2xmh2

2xmh3

tort ponad 2kg z czekoladowym biszkoptem i śmietankowym kremem, poncz pomarańczowy.

TORT LORD VADER:

lv1

lv2

tort 2kg, jasny biszkopt z kremem śmietankowym z truskawkami. Poncz cytrynowy.

Tort z PINGWINAMI I JULIANEM:

j1

j2

j3

torcik 2 kg, jasny biszkopt, krem czekoladowy, poncz cytrynowy.

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

tenor1 tenor4

torcik 1,5kg. Jasny biszkopt z kremem śmietankowym z truskawkami. Poncz alkoholowy. 

Tagi: torty
16:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Aż przyjmenie było...

Jestem pod ogromnym wrażeniem miejsca w jakim ostatnio miałam przyjemność "obserwowania" pracy i jej przebiegu (przygotowywanie do wesela). Szef kuchni i menager to osoby zarządzające całym tym kieratem. Ogromny szacun dla tych osób! Jak w zegarku!!! Podziwiam stoicki spokój całej załogi, która w fantastyczny sposób była zorganizowana nie tylko przy organizacji przyjęcia weselnego ale i ogarnięciu restauracji! OGROMNE I MOCNE 6 z +!!!

Oczywiście podpatrzyłam kilka fajnych pomysłów na przystawki i surówki...( skradłam tajniki szefa kuchni hehe!) ale nie była bym sobą... mam tylko nadzieje, że jeszcze tam wrócę by dalej UCZYĆ się i zdobywać doświadczenie!!!

Tagi: różne
14:31, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 maja 2014
truskawkowy sezon!

Truskawek mamy pod dostatkiem. Mój mąż ma raj na ziemi. Kluski z truskawkami, pampuchy, jogurty, sosy, nawet w mięsne potrawy pakuje truskawki ale najbardziej uwielbia:

MUS TRUSKAWKOWY:

  • truskawki
  • cukier
  • jogurt naturalny gęsty

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z cukrem. Mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy jogurt i jeszcze miksujemy na puch. Na dno pucharka wlewamy cięższą połowę a na nią wykładamy tą z jogurtem- lżejszą.

trtr1

trtr2

...i za to chyba mnie mój mąż kocha.....

Tagi: desery
14:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka na bogato

Wiele połączeń wydaje nam się nieapetycznych, wręcz niezjadliwych. Ale jak ostatnio już widziałam połączenie słoniny i truskawek to chyba już można wszystko!

WYKWINTNA SAŁATKA NA BOGATO:

  • sałata lodowa
  • 2 grillowane piersi z kurczaka na ostro
  • 1 grejpfrut
  • orzechy włoskie łuskane
  • ser mozzarella małe kulki
  • truskawki
  • czerwona cebula
  • jogurt naturalny, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek,

Piersi z kurczaka można wcześniej przygotować. Zamarynować w ostrych przyprawach (warunek konieczny), grillować a następnie pokroić w paseczki. Orzechy najlepiej prażyć w miodzie, by miały taka otoczkę słodką. Sałatę rwiemy bardzo drobno. Nie lubię gdy w restauracji mam podane twarde (nie daj Boże żółte!) duże głąby sałaty lodowej! cebule kroimy w kostkę, kulki sera odsączamy, truskawki kroimy w ćwiartki, grejpfruta obieramy, pozbywamy się błonek i kroimy w kostkę.

Z jogurtu i majonezu w proporcji 2:1 oraz przypraw(czosnek przeciśnięty przez praskę) i soku z cytryny przygotowujemy sos do sałatki.

Na półmisku układamy: sałatę, cebulę, truskawki, grejpfruta, ser, grillowanego kurczaka i orzechy. Sos podajemy oddzielnie w sosjerce.

snb1

snb3

no polecam!

Tagi: sałatki
14:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 maja 2014
Kubuś

TORT Z KUBUSIEM PUCHATKIEM NA ROCZEK:

kp1

kp2

torcik prawie 2,5kg. Krem straciatella( śmietankowy z kawałkami czekolady), poncz pomarańczowy lekko alkoholowy. 

Tagi: torty
14:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 maja 2014
konikowe

Kolejny torcik z cyklu KOCHAM KONIKI PONY. Zawsze wychodzę z założenia, że 2 razy nie wykonuje takiego samego tortu. Nawet jak ktoś wysyła mi fotke- kolejny zawsze jest inny...

TORT Z KONIKAMI PONY:

mkp1

mkp2

mkp3

tort 2kg, truskawkowy z ponczem pomarańczowo-cytrynowym.



Tagi: torty
19:18, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sos porowy

SOS Z WARZYW:(POROWY)

  • 600 g łopatki
  • 3 duże pory
  • mała cukinia
  • poł bakłażana
  • pęczek koperku
  • kawałek czerwonej papryki do smaku
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz, czosnek, listek laurowy, chili
  • tłuszcz do smażenia.

Mięso kroimy w małe kawałki i obtaczamy w mące. Smażymy w woku. Zdejmujemy. na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone warzywa: pora, cukinie i bakłażana oraz kawałek papryki. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Podlewamy przegotowaną wodą. Dusimy. dodajemy nasze podsmażone mięso. Wszystko razem dusimy około 35min. Na koniec sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy wg uznania.   Warzywa tj. bakłażan i cukinia podczas duszenia prawie uległy rozgotowaniu co spowodowało zagęszczenie sosu. Sos podajemy np. z makaronem lub z ziemniakami.

s

pyyyyycha1

Tagi: mięsa
11:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wesela i z nimi związane.....

Ponieważ nadszedł czas wiosenno-letni i to najpiękniejszy czas na weselne szaleństwa. Widzę to również po ilości imprez weselnych, przy których mam przyjemność pracować. Różnorodność potraw czasami mnie powala. Pomysłowość "młodych" zadziwia a polska tradycja (zastaw się a postaw się) wręcz rozśmiesza, bo i tak połowa jedzenia trafia wręcz do kosza-zwłaszcza w tak upalne dni!... Menagerowanie to naprawdę bardzo ciężka i odpowiedzialna ( z fantazją) praca.

A oto potrawy weselne,które ostatnio zapadły mi w pamięci ( pychotka i banalnie proste w przygotowaniu):

  • schab po polsku muśnięty glazura z Brendy,
  • pierś drobiowa faszerowana morelą i orzeszkami pistacjowymi,
  • łosoś marynowany w trawie cytrynowej z dodatkiem białego wina i świeżych ziół,

Wracając do tematu jak wesela to i wieczorki panieńskie i kawalerskie:

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

w1

w2

mini torcik kilogramowy o smaku truskawkowym z alkoholem...

Tagi: torty
10:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 maja 2014
stawiam na własne potrzeby

relDoszłam do wniosku, że najważniejsza w tym wszystkim co się ostatnio wokół mnie dzieje najważniejsza jestem JA! Wiem , że to egoistyczne podejście ale tak chyba będzie najlepiej dla wszystkich. Bo przyjmuję za dużo obowiązków na raz. A potem siedzę po nocach, marudzę w dzień, staje się nerwowa i powracają te bóle głowy. A kto na tym traci? Ja i moi najbliżsi. Więc odpuściłam trochę..

I tak ten weekend był mniej pracochłonny chociaż ledwo, ledwo się wyrobiłam z wszystkim. Ale mogłam sobie pozwolić i na relaks np. basen.. spacer, odpoczynek z tv i nawet w tygodniu zaliczyłam kino! a co ...jak szaleć to szaleć.

Tagi: różne
21:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 maja 2014
Dzień Matki

Deserek na Dzień Matki:

  • śmietana 36%
  • opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka biszkoptów "kocie języczki"
  • mała filiżanka kawy rozpuszczalnej osłodzonej+ odrobina amaretto
  • truskawki

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serek. Delikatnie łączymy. Dno pucharka wykładamy biszkoptami namoczonymi w chłodnej kawie połączonej z amaretto ( alkohol to opcjonalny dodatek), kolejna warstwa to krem , następnie truskawki i powtarzamy jeszcze raz warstwy. Górę dekorujemy wg własnego pomysłu. Deser schładzamy w lodówce około 2h.

Mama będzie zadowolona na 100%!!!

ts

Tagi: desery
14:21, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
środa, 21 maja 2014
a to ci niespodzianka...

Ostatnio odebrałam telefon prosto z Londynu z zamówieniem tortu! Strasznie mnie to zdziwiło, jak? Jak do Londynu przesłać tort???? Na szczęście okazało się, że tylko "jestem" sławna w Londynie a raczej moje torty a zamówienie będzie odebrane ot tak - w Płocku. Pewnej Pani bardzo spodobał się tort jaki znalazła na moim blogu i właśnie wprost z Londynu zamówiła go dla swojego brata mieszkającego w Płocku jako prezent urodzinowy. Prezent niespodziankę!

TORT ZE SZCZUPAKIEM:

s1



m2



m3

m4

m5

tort śmietankowo-truskawkowy z truskawkami, poncz alkoholowy z aromatem pomarańczy, waga ponad 3kg.(w środku ryby jest biszkopt nasączony spirytusem).

P.S.  P. Kamilo! Czy o takie zamówienie chodziło? : ) 

Tagi: torty
19:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 maja 2014
czas na młodość

Dostałam od teściowej dwie główki młodej kapusty i oczywiście na obiad mąż zaproponował od razu to danie:

MŁODA KAPUSTA NA WODZIE:

  • młoda kapusta
  • koperek
  • sól, pieprz i odrobina cukru
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • sok z cytryny lub odrobina octu
  • mała marchewka drobno starta

Kapustę kroimy drobno:

kapp1

kapp2

...najlepsze do chrupania są środkowe głąby:

kapp3

Poszatkowana kapustę wrzucamy do garnka i delikatnie podlewamy wodą. Dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem  i cukrem do smaku. Skrapiamy sokiem z cytrynu lub kropelkami octu. Dodajemy łyżkę drobno posiekanej marchewki, listek laurowy i koperek ( ja tnę nożyczkami).  Na koniec dodajemy masło by kapusta się zagęściła. Po chwili kapusta gotowa jest do pałaszowania! Najlepsza ze schaboszczakiem!

kapp4

Smacznego!

Tagi: obiady
18:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 maja 2014
znów weeken z torcikami

TORT NA II KOMUNIĘ:

iik

iik1

iik2

tort zaprojektował mój mąż... do kremu o smaku śmietankowo-truskawkowym dodałam świeże truskawki, poncz odrobinę alkoholowy, cytrynowy. Waga tortu około 2,5kg.

TORT VIOLETTA:

viol

viol2

dla kilkuletniej fanki Violetty... śmietankowy, 2kg tort.

TORT Z MONSTER HIGH "Draculaura":

wamp1

wamp2

wamp3

torcik truskawkowy, poncz pomarańczowy, waga około 2kg.

TORT "ANGRY BIRDS GO":

go1

go2

go3

tort śmietankowo-czekoladowy. Waga 2kg.

TORT SPONGEBOB:

f1

f2

f3

śmietankowy, 2kg tort.

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

dj1 dj2

Taki mały ten ostatni tort wstawiłam....chociaż w rzeczywistości "rozmiary" są naturalne...europejskie!

Weekend jak zwykle był bardzo pracowity!

Tagi: torty
14:50, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 maja 2014
salceson na słodko

Lubię salceson. Z musztardą, na świeżym chlebie... ale ten salceson nie jest ani do chleba ani do musztardy. Jest na słodko!

SALCESON NA SŁODKO:

  • 1 margaryna ( lub masło)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 paczki herbatników
  • bakalie np. mieszanka studencka

 Margarynę ( lub masło)rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu. Dodajemy kakao i cukier. Żelatynę rozpuszczamy w  mleku i wlewamy do gotującej się masy. Czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. 
 Masę przekładamy do pustej plastikowej butelki ( obcinamy wąską szyjkę) i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce na kilka godzin. Kiedy salceson będzie gotowy rozcinamy butelkę.

sal1

....a następnie kroimy w plasterki...

sal2

sal

Zapewniam. można pomylić z prawdziwym salcesonem..hihi!



Tagi: ciasta
15:40, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
banalny sos

Dla niektórych wykonanie sosu to trudna sprawa a tak naprawdę to banalnie prosta rzecz. Naprawdę proszę mi uwierzyć. A co najważniejsze- potrzebować będziemy niewielu składników.

BANALNIE PROSTY SOS:

  • pieczarki
  • mięso gulaszowe
  • sól, pieprz, czosnek( ząbki)
  • świeży rozmaryn, odrobina majeranku
  • mąka ziemniaczana
  • suszone, zmielone grzyby ( opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny około 2 szklanki

Najlepiej ten gulasz przygotowywać w woku. Pieczarki po umyciu i osuszeniu kroimy w plasterki i prażymy w woku do uzyskania "prawie" chipsów pieczarkowych. Zdejmujemy z woka. Mięso kroimy na cienkie paseczki i obsypujemy mąką ziemniaczaną połączoną delikatnie z solą. Podsmażamy na woku, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku oraz pieczarkowe chipsy i podlewamy bulionem. Dusimy. Dodajemy w miedzy czasie sproszkowane suszone grzyby, doprawiamy sos do smaku solą , pieprzem, gałązkom rozmarynu i roztartym w dłoniach majerankiem. Jeszcze chwilę wszystko dusimy. Mąka spowoduje ,że sos sam się zagęści a dzięki prażonym pieczarkom będzie aromatyczny- gwarantuję!

sp1

sos podałam z kaszą i ogórkiem kiszonym...

sp2

Naprawdę wykonanie sosu nie zajmuje nam dużo czasu. Nie potrzebujemy zbyt wielu składników, wyszukanych składników, drogich składników. Jeśli akurat przygotowaliście więcej sosu mięsnego można go pasteryzować w słoiku. Gotowy sos przekładamy gorący do słoika i szczelnie zakręcamy. Stawiamy do góry dnem by "załapał". Gdy chcemy być pewni pasteryzacji słoik z sosem można zagotować we wrzątku i również  odwrócić do góry dnem.  Nie mrozimy gotowych sosów!  Sos po odmrażaniu całkowicie traci na wartości! A zamrażanie mięsa wraz sosem, warzywami w torebkach foliowych...to masakra!

Naprawdę przygotowanie świeżych sosów, aromatycznych to nie sztuka! Przechowywanie to nie zdobywanie szczytów a nasze podniebienia to docenią!



Tagi: mięsa
15:10, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
O autorze
Top Blogi