mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 21 maja 2014
a to ci niespodzianka...

Ostatnio odebrałam telefon prosto z Londynu z zamówieniem tortu! Strasznie mnie to zdziwiło, jak? Jak do Londynu przesłać tort???? Na szczęście okazało się, że tylko "jestem" sławna w Londynie a raczej moje torty a zamówienie będzie odebrane ot tak - w Płocku. Pewnej Pani bardzo spodobał się tort jaki znalazła na moim blogu i właśnie wprost z Londynu zamówiła go dla swojego brata mieszkającego w Płocku jako prezent urodzinowy. Prezent niespodziankę!

TORT ZE SZCZUPAKIEM:

s1



m2



m3

m4

m5

tort śmietankowo-truskawkowy z truskawkami, poncz alkoholowy z aromatem pomarańczy, waga ponad 3kg.(w środku ryby jest biszkopt nasączony spirytusem).

P.S.  P. Kamilo! Czy o takie zamówienie chodziło? : ) 

Tagi: torty
19:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 maja 2014
czas na młodość

Dostałam od teściowej dwie główki młodej kapusty i oczywiście na obiad mąż zaproponował od razu to danie:

MŁODA KAPUSTA NA WODZIE:

  • młoda kapusta
  • koperek
  • sól, pieprz i odrobina cukru
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • sok z cytryny lub odrobina octu
  • mała marchewka drobno starta

Kapustę kroimy drobno:

kapp1

kapp2

...najlepsze do chrupania są środkowe głąby:

kapp3

Poszatkowana kapustę wrzucamy do garnka i delikatnie podlewamy wodą. Dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem  i cukrem do smaku. Skrapiamy sokiem z cytrynu lub kropelkami octu. Dodajemy łyżkę drobno posiekanej marchewki, listek laurowy i koperek ( ja tnę nożyczkami).  Na koniec dodajemy masło by kapusta się zagęściła. Po chwili kapusta gotowa jest do pałaszowania! Najlepsza ze schaboszczakiem!

kapp4

Smacznego!

Tagi: obiady
18:25, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 maja 2014
znów weeken z torcikami

TORT NA II KOMUNIĘ:

iik

iik1

iik2

tort zaprojektował mój mąż... do kremu o smaku śmietankowo-truskawkowym dodałam świeże truskawki, poncz odrobinę alkoholowy, cytrynowy. Waga tortu około 2,5kg.

TORT VIOLETTA:

viol

viol2

dla kilkuletniej fanki Violetty... śmietankowy, 2kg tort.

TORT Z MONSTER HIGH "Draculaura":

wamp1

wamp2

wamp3

torcik truskawkowy, poncz pomarańczowy, waga około 2kg.

TORT "ANGRY BIRDS GO":

go1

go2

go3

tort śmietankowo-czekoladowy. Waga 2kg.

TORT SPONGEBOB:

f1

f2

f3

śmietankowy, 2kg tort.

TORT NA WIECZÓR PANIEŃSKI:

dj1 dj2

Taki mały ten ostatni tort wstawiłam....chociaż w rzeczywistości "rozmiary" są naturalne...europejskie!

Weekend jak zwykle był bardzo pracowity!

Tagi: torty
14:50, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 maja 2014
salceson na słodko

Lubię salceson. Z musztardą, na świeżym chlebie... ale ten salceson nie jest ani do chleba ani do musztardy. Jest na słodko!

SALCESON NA SŁODKO:

  • 1 margaryna ( lub masło)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 paczki herbatników
  • bakalie np. mieszanka studencka

 Margarynę ( lub masło)rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu. Dodajemy kakao i cukier. Żelatynę rozpuszczamy w  mleku i wlewamy do gotującej się masy. Czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. 
 Masę przekładamy do pustej plastikowej butelki ( obcinamy wąską szyjkę) i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce na kilka godzin. Kiedy salceson będzie gotowy rozcinamy butelkę.

sal1

....a następnie kroimy w plasterki...

sal2

sal

Zapewniam. można pomylić z prawdziwym salcesonem..hihi!



Tagi: ciasta
15:40, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
banalny sos

Dla niektórych wykonanie sosu to trudna sprawa a tak naprawdę to banalnie prosta rzecz. Naprawdę proszę mi uwierzyć. A co najważniejsze- potrzebować będziemy niewielu składników.

BANALNIE PROSTY SOS:

  • pieczarki
  • mięso gulaszowe
  • sól, pieprz, czosnek( ząbki)
  • świeży rozmaryn, odrobina majeranku
  • mąka ziemniaczana
  • suszone, zmielone grzyby ( opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny około 2 szklanki

Najlepiej ten gulasz przygotowywać w woku. Pieczarki po umyciu i osuszeniu kroimy w plasterki i prażymy w woku do uzyskania "prawie" chipsów pieczarkowych. Zdejmujemy z woka. Mięso kroimy na cienkie paseczki i obsypujemy mąką ziemniaczaną połączoną delikatnie z solą. Podsmażamy na woku, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku oraz pieczarkowe chipsy i podlewamy bulionem. Dusimy. Dodajemy w miedzy czasie sproszkowane suszone grzyby, doprawiamy sos do smaku solą , pieprzem, gałązkom rozmarynu i roztartym w dłoniach majerankiem. Jeszcze chwilę wszystko dusimy. Mąka spowoduje ,że sos sam się zagęści a dzięki prażonym pieczarkom będzie aromatyczny- gwarantuję!

sp1

sos podałam z kaszą i ogórkiem kiszonym...

sp2

Naprawdę wykonanie sosu nie zajmuje nam dużo czasu. Nie potrzebujemy zbyt wielu składników, wyszukanych składników, drogich składników. Jeśli akurat przygotowaliście więcej sosu mięsnego można go pasteryzować w słoiku. Gotowy sos przekładamy gorący do słoika i szczelnie zakręcamy. Stawiamy do góry dnem by "załapał". Gdy chcemy być pewni pasteryzacji słoik z sosem można zagotować we wrzątku i również  odwrócić do góry dnem.  Nie mrozimy gotowych sosów!  Sos po odmrażaniu całkowicie traci na wartości! A zamrażanie mięsa wraz sosem, warzywami w torebkach foliowych...to masakra!

Naprawdę przygotowanie świeżych sosów, aromatycznych to nie sztuka! Przechowywanie to nie zdobywanie szczytów a nasze podniebienia to docenią!



Tagi: mięsa
15:10, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 12 maja 2014
tortolandia

TORT NA 18stkę:

18stka1

18stka2

18stka3

oczywiście tort mocno nasączony alkoholem... bo już można, smak śmietankowy, waga ponad 2kg.

TORT IMIENINOWY:

ola1

ola2

ola3

miał być inny napis, ale zmieniłam koncepcje Oli...

Torcik śmietankowy z nutką aromatu alkoholowego.

TORT Z ARIELKĄ:

ariel1

ariel2

ariel3

tort na 8 urodziny Julki, śmietankowy z ponczem cytrynowym. Waga 2 kg.

CIASTO Z FLAGĄ WIELKIEJ BRYTANII:

ang1

czekoladowiec

Tagi: torty
18:36, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
niedziela, 11 maja 2014
Na specjalne zamówienie

I oto właśnie taką przesyłkę ostatnio wysyłałam aż do samego Lublina:

FIGURKI "PSI PATROL" NA TORT:

pp1

oczywiście to cukrowa płaskorzeźba i całkowicie jadalna!

Na szczęście tak sprytnie zapakowałam to dzieło, że dotarło w całości. Dodam, że kurier pokonał całe 250km!

Tagi: torty
23:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
to co mój lubi najbardziej

I nie będzie tu oczywiście mowa o seksie, hehe... mowa będzie o piątkowym obiedzie , gdzie głownie serwowana jest RYBA. A tym razem udało nam się kupić polędwice z dorsza. No palce lizać. Delikatny kawałek "mięsa" rozpływający się w ustach. samo przygotowanie i obróbka zajmuje dosłownie klika minut a smak pieści podniebienie niesamowicie. Polecam.

POLĘDWICA Z DORSZA:

  • 600g polędwicy z dorsza
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny ( limonki)
  • jajko
  • bułka tarta (bardzo drobno)
  • olej do smażenia

Polędwicę opłukujemy i osuszamy, kroimy na porcje, przyprawiamy. odstawiamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować ewentualne dodatki do ryby- opiekane ziemniaki czy surówka. Na grillowanej patelni przygotowujemy olej i naszą polędwice panierujemy w jajku i bułce i smażymy obustronnie na złoty kolor. ryba jest bardzo delikatna , wiec nie potrzebuje długiego czasu smażenia: około 2-3 min z każdej strony.

pol1

pol2

polędwiczki z dorsza podałam z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty-tradycyjnie! 



Tagi: ryby
13:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 maja 2014
"majowe"

TORT NA ROCZEK:

nhk1

nhk2

nhk3

torcik zamówiony dla małej "łodzianki" od babci na roczek, smak śmietankowy, odrobinę alkoholowy. Waga 2kg.

TORT DLA PIŁKARZA:

m1

m2

m3

Mateusz uwielbia grać w piłkę nożną. Dlatego właśnie taki torcik, miałam tylko mały problem przy wykonaniu boiska na okrągłym biszkopcie...hihihi... smak torcika śmietankowy waga około 2kg.

TORT NA ROCZEK Z MYSZKĄ MINNI:

amelka1

amelka2

amelka3

torcik śmietankowo-truskawkowy. waga około 2kg.

TOTR NA CHRZEST ( NIE W STYLU ANGIELKSKIM):

a1

a2

tort wykonany na chrzest Aleksandra. Waga 2,5kg.



Tagi: torty
17:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
w takim zamyśleniu

Mam ostatnio mały bałagan. Mały bałagan w kuchcikowie. Jak pytam się moich domowników: co jutro na obiad? to chcą albo naleśniki albo schabowe...czyli standard. Przecież nie będę wstawiać na bloga non stop tego samego. A i pomysłów czasami brak. A ja tradycyjnie ciągle zapracowana z moimi torcikami a tu fantazji moich pomysłodawców nie brakuje. Ostatnio nawet zadzwoniła do mnie Pani z bardzo daleka czy może zamówić u mnie figurki na tort z przesyłką kurierską...co za zaszczyt!?

Mój mąż ciągle na zwolnieniu lekarskim! Siedzi w domu z tą chora nogą... i siedzi... i gra w FIFE.... i mam już dość! He He... niby fajnie, bo wspólne śniadania, kawa do łóżka, leniuchowanie czasami do południa, ale ile można? Na szczęście (?) jeszcze tylko tak posiedzi do końca maja....

Na brak pracy nie narzekam, moi pracodawcy postarali się bym miała zapełniony kalendarzyk aż do końca wakacji! Więc może by czas zaplanować jakieś małe MOJE wakacje? 

Tagi: różne
16:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 maja 2014
mięso i owoce

Połączenia  mięs i owoców? Czemu nie, już sprawdzaliśmy wielokrotnie:

SOS MIĘSNO OWOCOWY:

  • około 500g delikatnego mięsa z szynki lub mięsa drobiowego
  • ananas
  • garść żurawiny
  • czerwona papryka, czerwona cebula
  • powidła śliwkowe
  • odrobina chili świeżego
  • skrobia ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek

Cebule pokrojoną w piórka smażymy, dodajemy pokrojonego ananasa w kostkę i żurawinę. Dusimy wszystko razem odrobinę podlewając ewentualnie syropem z ananasa ( puszka), dodajemy powidła śliwkowe i miksujemy wszystko na gładki mus. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie mięso kroimy w słupki, obtaczamy w skrobi ziemniaczanej i smażymy wraz z papryką na tłuszczu, doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Na koniec dodajemy mus i wszystko dusimy około 20 min. Można ewentualnie sos doprawić wg uznania do smaku.

Sos podajemy jako dodatek do placka ziemniaczanego.

Dekorujemy serem żółtym.

pl

21:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 maja 2014
jak szukamy?

Jeśli chodzi o szukanie przepisów na moim blogu to naprawdę bardzo proste: po lewej stronie znajduje się część  o nazwie TAGI:( posegregowane alfabetycznie) i np. jak szukamy tematu poświęconemu drobiu to mamy tagi: mięsa drób oraz obiady drób i tam właśnie można szukać tych przepisów, jeśli tam nie znajdziemy można automatycznie wpisać w ramkę hasła i kliknąć SZUKAJ i kilka przepisów samoczynnie nam się wygeneruje.

Staram się dane przepisy dołączać do odpowiednich tagów ale czasami to nie jest łatwe a teraz po tylu latach...ponowne posegregowanie byłoby chyba wręcz niemożliwe.

Obecnie na moim blogu pojawia się znacznie więcej zdjęć dotyczących mojej pracy czyli torty, które pochłonęły mnie w całości.

Moja praca (cateringi, restauracje, szkolenia) pochłaniają mój czas na tyle , że niewiele czasu pozostaje na mój ukochany blog! 

Tagi: różne
11:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
jak "uciekający" ślimak wykonuję moje torciki

Moje ostatnie tygodnie ( 2-3tygodnie) to spowolniony rytm... przeplatany zasypianiem, spaniem i totalnym otępieniem. Ale to chwilowy stan, który już niedługo się skończy... tym czasem ślimakowym rytmem wykonuję moje torciki:

Angry Birds Star Wars  

absw1

absw2

absw3

2,5 kg tort na 7urodziny Bartka o smaku śmietankowym.

WIECZÓR PANIEŃSKI- PIJANA KAŚKA:

pk1

pk2

pk3

torcik ciut ponad 1kg, o smaku cytrynowym, mocno alkoholowy.

TORT "BIG TIME RUSH":

btr1

btr2

btr3

tort dla fanki tego zespołu oczywiście, waga około 2kg, smak kremowo-cytrynowy, poncz arakowy.

TORT Z MYSZKĄ MINNI:

jup1

jup2

jup3

Tort truskawkowy z truskawkami i kremem truskawkowym. Waga około 1kg. Poncz cytrynowy i alkoholowy.

Mimo ślimakowego tempa torciki wykonałam....



Tagi: torty
23:43, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Świąteczne torty

TORT NA CHRZEST: (piętrowy)

cm1

cm2

cm3

tort piętrowy na podpórkach, waga ponad 3 kg, smak śmietankowo-truskawkowy z ponczem cytrynowym.

TORT NA CHRZEST:(prostokąt)

ci1

ci2

ci3

ci4

opis: j.w.

TORT JUBILEUSZOWO-ROCZNICOWY:

601

602

603

604

tort na podpórce waflowej, mocno alkoholowy poncz, smak kremu truskawkowy na bazie bitej śmietany. Waga ponad 4kg.



Tagi: torty
23:23, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Poświateczne....

Poświąteczne gotowanie. A czemu poświąteczne? Bo zazwyczaj po świętach zostaje nam trochę tego, trochę tego i trzeba coś kombinować by nic nie zmarnować.

PASZTET Z GOTOWANYCH JAJ:

A po tych świętach na brak jaj zwłaszcza ugotowanych nie będziemy narzekać. 

  • 9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
  • 1 duża cebula oraz 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 50-80g żółtego sera

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jajka mielimy przez maszynkę o dużych oczkach i dodajemy do nich przestudzoną cebulę z czosnkiem, śmietanę, surowe żółtko, bułkę tartą (bez 2 łyżek) oraz pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Blaszkę keksówkę (ok. 22cm długości) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wierzch wyrównujemy, posypujemy pozostawioną bułką  tartą oraz startym na tarce serem żółtym. Roztapiamy masło i polewamy pasztet po wierzchu.  Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy przez pół godziny.

Studzimy.

pj1

pj2

Kroimy pasztet i dekorujemy uprażoną cebulą.

MINI MIELONE KOTLECIKI Z MOZZARELLĄ:

A i na brak mięs nie narzekamy w te święta. Na pewno pozostały Wam kawałki różnych surowych mięs.

  • około 400g surowych mięs ( różne)
  • 100g wędzonki ( szynka, boczek...)
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • kulki mozzarelli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Mięso i wędzonki mielimy, dodajemy jajko i namoczoną (odciśniętą) bułkę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Odcedzamy małe kulki sera:

sm1

Każdą kulkę sera obklejamy niewielką ilością mielonego mięsa:

sm2

formujemy zgrabne kuleczki:

sm3

obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor:

sm4

a ser wypływa ze środka...

sm5

smacznego!

Takie mini pulpeciki doskonale prezentują się jako przystawka na zimno do piwa np.

Tagi: przystawki
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 kwietnia 2014
WEsołych

Tegoroczne święta to kursowanie miedzy sklepami, szpitalem i domem. A wszystko za sprawą męża w szpitalu. Ale i w takiej sytuacji wychodzi jak bardzo jest potrzebny facet w domu ale i pomoc innych. ale to kwestia chyba organizacji w której jestem chyba do bani. a może i pomoc osób trzecich? sprawdza się tu powiedzenie: Jak masz liczyć na kogoś to licz na siebie! Ale nie o tym dziś mowa:

jaj

WESOŁYCH , SPOKOJNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH, RODZINNYCH I PEŁNYCH MIŁYCH CHWIL.... ŻYCZY

                    MÓJ GARNUSZEK

Tagi: różne
13:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
kolacja dla dwojga

Moje miasto jest specyficznym punktem. A może ja jestem specyficzna? Ale tak naprawdę nie ma gdzie się wybrać na romantyczną kolację. A taka okazja się nadarzyła.

ROMANTYCZNA KOLACJA WE DWOJE-JAK ZAPLANOWAĆ:

Najważniejsze by ustalić menu. Potem dodatki: kwiaty, wino, dobra muzyka lub film, świece zapachowe i romantyczny klimat....

W moim przypadku o te szczegóły zadbał mój mąż, no może nie do końca bo to przecież facet ale jakby się starał!

MENU:

  • ostrygi
  • guacamole krewetkowe z chipsami typu tortilla
  • deska serów i wędlin
  • tatar z łososia
  • różowe i białe wino
  • czekoladki

rk1

rk2

rk3

rk4

rk5

rk6

rk7

rk8

rk9

rk10

Mam nadzieję, że podoba Wam się sam pomysł na taką romantyczną kolację. 

Tagi: różne
11:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 kwietnia 2014
zanim coś wywlekę....

Na szczęście ten weekend był dość free i miałam czas na własne rzeczy czyli ogarnianie przedświąteczne, bo potem jak się zaczną cateringi to nie będzie czasu na nic. W miedzy czasie taki wydałam tort;

TORT Z KONIKAMI PONY:

n61

n62n63

torcik 3kg , truskawkowo-śmietankowy z ponczem cytrynowym.

Tagi: torty
18:27, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 kwietnia 2014
Wielkimi krokami idą święta

Idą , idą... mega sprzątanie, wielkie ganianie po sklepach i potem mega lenistwo. Tak pamiętam święta. A w tym roku u mnie luzik. Po pierwsze mam już prawie błysk a po drugie jak zwykle będę w garach więc...

Z mojej strony przygotowałam ( prosiliście mnie o to) kilka najprostszych przepisów na typowe Wielkanocne ciasta

Jako pierwszy przepis polecam:

SEROMAK:

Składniki na spód:


  • 1.5 szklanki mąki

  • 0.5 szklanki cukru pudru

  • 125 g masła lub margaryny

  • 1 żółtko

Składniki na masę serową:


  • 1 wiaderko sera 3krotnie mielonego(1kg)

  • 1.5 szklanki cukru pudru

  • 150g masła

  • 5jaj

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 900g Helio

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do
lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć dno formy o wymiarach 45 x 40
cm (ja robię w tortownicy). Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180ºC
przez 15 - 20 minut.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser dalej ucierać.
Dodać mąkę. Białka ubić na sztywno i na koniec dodać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec
około 60 minut w temperaturze 175*C. Na koniec dekorować np. polewą czekoladową
lub lukrem….

a

TRADYCYJNY SERNIK Z
BRZOSKWINIAMI:

Składniki na spód:


  • 250g margaryny

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 szklanki maki

Składniki na masę serową:


  • 1 wiaderko sera 3krotnie mielonego(1kg)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 125g margaryny

  • 3 jajka

  • ¾ szklanki cukru

  • (opcjonalnie rodzynki)

Bezowa warstwa:


  • 5 białek

  • brzoskwinie puszka

  • ¾ szklanki cukru

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do
lodówki na godzinę czasu. Składniki na masę serową dokładnie zmiksować na
gładka masę. Na koniec dodać rodzynki. Białka ubić na sztywno. Schłodzić.

½  ciasta wykładamy dno natłuszczonej
blaszki. Na ciasto wykładamy masę serową a na nią kawałki brzoskwiń. Na wierzch
wykładamy bezę z białek. Na koniec pozostałą część ciasta ucieramy na tarce na
całość bezy. Pieczemy w 180*C przez godzinę. Po tym czasie pozostawiamy sernik
w otwartym piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem.

d

SERNIK „ZŁOTA ROSA”:

Składniki na spód:


  • 300g czekoladowych ciasteczek ( mogą być kakaowe)

  • 200g masła lub margaryny

Ciastka należy zmiksować na mączkę, połączyć z masłem i wyłożyć spód
blachy. Pieczemy około 6-7min. Następnie studzimy spód.

Składniki na masę serową i pianę:


  • 1kg twarogu (trzykrotnie zmielonego) – może być wiaderko gotowego twarogu

  • pół szklanki cukru

  • 1budyń waniliowy (na pół litra mleka; nie ma znaczenia z czy bez cukru)

  • Zapach waniliowy

  • 4 całe jajka

  • pół szklanki roztopionego masła lub pół szklanki oleju

  • 1 szklanka  mleka 3,2%

  • 3 białka (na pianę)

  • pół szklanki cukru (na pianę)

Wszystkie składniki połączyć bardzo dokładnie i wyłożyć na spod z ciastek.
Pieczemy około 1h w temp. 160*C. ( + termo obieg). Z białek i cukru należy ubić
pianę, ale nie na sztywno. Delikatnie. Następnie nakładamy na masę serową i
wkładamy jeszcze do piekarnika na 12minut. Można na białkowej masie zrobić
wzorek… Gdy sernik będziemy studzić na wierzchu powinny pojawić się kropelki
złotej rosy.

z

BABKA DROŻDŻOWA:


  • ½ kg mąki

  • 50g drożdży

  • 150g cukru

  • Szklanka mleka

  • 8 jaj

  • 100g masła

  • Szczypta soli

  • Rodzynki

  • Tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki
mąki. Gdy rozczyn zakipi dodajemy resztę mleka, mąkę i utarte z cukrem jajka
oraz sól. Dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone (ostudzone)  masło i rodzynki. Ciasto dobrze wyrabiamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie należy formę do pieczenia
babek natłuścić i wyłożyć ciastem. Piec w 180*C przez 40min. Na koniec dekorować
np. lukrem cytrynowym.

r

PASCHA MORELOWA:


  • 75dag tłustego sera twarogowego

  • 20dag marmolady morelowej

  • 10dag suszonych moreli

  • 150g masła

  • 250g cukru pudru

  • 5 żółtek

  • ¾ szklanki śmietanki 30%

  • Łyżeczka cukru waniliowego

Suszone morele umyć, osuszyć i drobno pokroić. Marmoladę podgrzać i
przetrzeć przez sito, ser 2 razy zemleć i połączyć z marmoladą.  Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo
dodawać po żółtku i po łyżce masy serowej. Na koniec dodać pokrojone morele.
Gotowa masę umieścić w formie ( np. wiaderko) i chłodzić w lodówce przez 12h.

Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem waniliowym.

MAZUREK KAJMAKOWY:


  • 200g mąki

  • 100g masła

  • Żółtko surowe

  • Żółtko ugotowane na twardo

  • 3 łyżki cukru

  • Łyżka śmietany

  • Owoce kandyzowane

  • Płatki migdałów

  • Puszka kajmaku

Ugotowane żółtko przetrzeć przez sito. Masło posiekać z mąką, dodać żółtko
surowe i przetarte, cukier i śmietanę. Wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce (
1/2h). Następnie cienko rozwałkować i wyłożyć foremki do mini tart. Piec 15min
w 200*C. Wystudzić mini tarty. Masą kajmakową (można użyć o różnych smakach)
wyłożyć mini tarty i wierz wygładzić zimnym nożem. Dekorować  kandyzowanymi owocami lub płatkami migdałów… 

Udanych wypieków!

Tagi: wielkanoc
10:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 kwietnia 2014
sos słodko-kwaśny na ostro

Niewiele produktów a sos można wykorzystać do potraw mięsnych, do makaronów czy kanapek z serem. Na gorąco i na zimno. Pycha.

SOS SŁODKO-KWASNY NA OSTRO:

  • pomidory w puszcze w sosie własnym -kostka, bez skórki
  • papryka czerwona
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz, chili
  • mały dżem wiśniowy
  • kawałek świeżego imbiru
  • czosnek

Pomidory gotujemy w rondelku, dodajemy paprykę i czerwoną cebulę pokrojone w kostkę. Zalewamy sosem odlanym z ananasa. Wszystko dusimy. Następnie dodajemy przyprawy i starty imbir oraz 2-3 ząbki czosnku zmiażdżone. Na koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki ananasa, odsączoną kukurydzę i słoiczek dżemu. Sos zacznie gęstnieć. Można jeszcze na koniec doprawić wg własnego uznania- ja dodałam więcej chili- lubię ostre sosy. Gotowy, gorący sos można przekładać do małych słoiczków. Można potem wykorzystać do pizzy, mięs czy kanapek z serem.

Ja zaserwowałam do grillowanych kąsków z piersi z kurczaka:

ssk1

ssk2

Pozostały sos przełożyłam jeszcze gorący do słoików. Szybko znajdzie zastosowanie i zniknie...





Tagi: przystawki
14:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 kwietnia 2014
odrobina lata....

W taka "wakacyjną" pogodę aż się chce wyczarować i lato na talerzu. Ja wyczarowałam smak wakacyjny w pucharku.

LATO W PUCHARKU - CHOCIAŻ NAMIASTKA:

  • ananas
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • rodzynki
  • truskawki

Ot tyle: owoce myjemy, obieramy ze skórki i szypułek i kroimy w cząstki. Dodajemy rodzynki i gotowe. Namiastka wakacyjnych smaków w pucharku...

wq

..... mniam!



Tagi: sałatki
21:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
pomysł na ziemniaka

Wielokrotnie jest tak, że zostają nam ugotowane ziemniaki. Oczywiście jako pierwsze nasuwają nam się nam kluski śląskie czy kopytka a ja zaproponuje coś innego. Ale w 2 wersjach.

MASA ZIEMNIACZANA DO RUSKICH:

  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500g twarogu chudego
  • surowy boczek
  • cebula pokrojoną w drobną kostkę

Ugotowane ziemniaki mielimy i dodajemy również przemielony twarożek. Boczek pokrojony w kostkę wysmażamy na skwarki i dodajemy je do masy. Można dodać biały pieprz. Masa powinna być dość zwarta. Ja nie dodaje jajka.

Gotową masą ziemniaczano-serową nadziewamy pierożki.

pr1

Gotujemy je we wrzątku do wypłynięcia i podajemy z przesmażoną cebulą i suszonymi pomidorami.

pr2

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków są:

KULECZKI ZIEMNIACZANO-SEROWE:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 150g twarogu chudego
  • mąka ziemniaczana
  • wędlina lub ugotowane mięso

Ziemniaki wraz z twarogiem mielimy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę. Ja wykorzystałam mięso z wędzonych kości na których właśnie gotowałam barszcz. Gotową masę należy połączyć ( ale odrobinę) z mąka ziemniaczaną tak, by nam się masa nie lepiła do rąk. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy we wrzątku do wypłynięcia. Kluski mogą się ciut lepić ale to taki ich urok. Nie martwcie się!

Kluski można wykorzystać do białego barszczu, żurku czy zalewajki zamiast gotować ziemniaki czy jajka.

ksz

Kluski można również zaserwować  z sosem mięsnym.

Smacznego!





 

Tagi: kluski
18:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 kwietnia 2014
Catering Wielkanocny

Dla osób zainteresowanych ( oczywiście z Płocka) przesyłam Menu na Catering Wielkanocny. Zapraszam , bo dania są fantastyczne!



Tagi: różne
19:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 kwietnia 2014
daje do myślenia

I znalazłam odpowiedź. zastanawiałam się czasami dlaczego np. moja potrawa wykonana wg danego przepisu nie wygląda tak jak na fotce z książki albo blogu. Niekiedy fascynuje mnie piękne podanie dania. Robię wszystko wg wskazówek i co?

Znalazłam odpowiedź. Stylista potraw. Do profesjonalnych książek właśnie taki stylista przygotowuje daną potrawę jak zawodową modelkę. Makijaż , poza... i oczywiście nie wszystko jest prawdziwe. Nawet by dany kotlet prezentował się znakomicie jest malowany i prawie surowy! Pomocne stają się "dodatki" np. plastelina, modelina, wykałaczki, słomki, by danie wyglądało na świeże, rześkie, zdrowe. No dobrze, rozumie takiego stylistę - to jego praca, ale nie wydaje Wam się to trochę oszukiwaniem nas? Bo zabieram się za przepis, widzę na finalnym zdjęciu coś mniam ,że ślinka cieknie a mój finał jest inny! To chyba jest nie fair...

I kolejne rozpoznanie. Zdjęcia blogerów. Hmmm, chyba wiecie do czego zmierzam? No właśnie. Inspiracji szukam często na  blogach, przepisy wydają mi się fajne, proste ale zaraz gdy spojrzę na zdjęcie to poznaję tzw. ściemę! Ale po co tak blefować? Przecież po to dajemy swoje przepisy, swoje pomysły by ktoś mógł tez próbować i eksperymentować w kuchni. Dzięki rzetelnym przepisom nie jedna gospodyni dostaje skrzydeł ,że jej też wyszło. A tak? Często rozmawiam z moimi klientkami i z rozmowy wynika, że po prostu boją się gotować bo ich dania nie wyglądają tak jak na zdjęciach i chyba cos jest nie tak. Jest! Zdęcia oszukane! Więc? Lepiej wstawić fotkę realna niż podcinać nam skrzydła.

Tagi: różne
12:19, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
piątek, 04 kwietnia 2014
Tort RYBA

Od pewnej klientki dostałam fantastyczne zamówienie. Uwielbiam takie wyzwania. Miał być tort RYBA. Tzn. np. szczupak... zaniemówiłam. Ale wymyśliłam takie cos:

TORT RYBA:

r2

r3

r4

r5

I jak? 

Tagi: torty
23:16, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
O autorze
Top Blogi