mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 27 marca 2013
Danie Wielkanocne

Wielkanoc to przede wszyskim żurek, biała kiełbasa, ozory w galarecie, jajka i oczywiście pieczyste. Pojawić się powinien również sernik i mazurek... 

Dla mnie święta to pojawienie się wiosny. A tu? Śnieg, zimno i jakoś tak nieświątecznie. Niemiło... Ale nie ma rady...lany poniedziałek ze śnieżkami też trzeba przeżyć.

A na obiad świąteczny polecam:

ROLADKI ZE SCHABU Z SEREM RICOTTA, PRAŻONYMI PIECZARKAMI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ:

  • schab b/k plastry
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • koperek
  • małe pieczarki
  • cebula
  • łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz, chili
  • olej do smażenia
  • jaja i bulka tarta do panierowania

Plastry schabu rozbijamy nacieramy przyprawami, odstawiamy. Ser łączymy z poszatkowanym koperkiem. Pieczarki myjemy, suszymy i prażymy bez tłuszczu na patelni. Studzimy i również łączymy z serem. Celulę kroimy drobno i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, soląc delikatnie i dodając cukier. Po wystudzeniu dodajemy do sera. Wszystko razem łączymy. Doprawiamy do smaku chili. Na plastry schabu wykładamy nasz serowy farsz, kotlety zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy. Tuż przed podaniem wstawiamy do zapieczenia do piekarnika na 10min.

R1

R2

Smacznego!

 

Tagi: mięsa
11:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 marca 2013
aby pachniało Wielkanocą...

Jak tylko pamiętam zawsze tradycyjnie na Wielkanoc w moim domu mama siała rzeżuchę. Na talerzyku na mokrą watę wysypywane były nasiona już tydzień wcześniej by na wielkanocnym stole pojawiła się wysoka rzeżucha.

Ja też sieję..

rzż1

rzż2

i zaczyna trochę pachnieć świętami.. bo wiosną jakoś mało pachnie!

Tagi: różne
19:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
3 kolejne torty

Tym razem kilka tortów miałam do wykonania:

TORT " KUBUŚ I PRZYJACIELE ":

KIP1

KIP2

KIP3

tort wykonany na 1 urodziny Oskarka , z kremami truskawkowo-śmietankowymi.

TORT  "KUBUŚ NA PIĘTERKU ":

K1P

K3P

K2P

tort na roczek Michałka z kremem z białej czekolady

TORT  "ELMO":

ELMO1

ELMO2

ELMO3

tort na 2 urodziny Filipka o smaku śmietankowym.

  Oskarowi i Michałowi i Filipowi - STO LAT!!!

Tagi: torty
18:44, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
warzywny obiad?

Warzywny obiad z dodatkiem mięsa. A inaczej kurczak z warzywami. To taki obiad jak bywał u mnie w domu..kiedyś.

KURCZAK Z WARZYWAMI:

  • porcjowany kurczak
  • 3/4 szkl. mąki
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • olej
  • 3 duże marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, czosnek, listek laurowy

Porcje kurczaka obtaczamy w mące połaczonej z przyprawami. Smażymy kurczaka a nastepnie przenosimy do garnka. zalewamy wodą i dusimy. Dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa. Cebulę podsmażamy na oleju na którym smażyliśmy kurczaka. Dodajemy do duszonego kurczaka i wszystko razem dusimy około 40min. Doprawiamy sos. Gdy już warzywa będą miekkie zagęszczamy sos. Do kubeczka odlewamy trochę sosu i dodajemy łyżke mąki. Zagęszczamy sos zawiesiną.

Sos i kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem.

kzw

mój smak...

Tagi: mięsa
18:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 marca 2013
serniczek na zimno

Taki sernik czesto robię, bo jest pyszny, tani i prosty w wykonaniu. Ale tym razem dodałam coś jeszcze min. ptasie mleczko.

SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM:

  • 2 cytrynowe galaterki
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego
  • opakowanie ptasiego mleczka kakaowego
  • biszkopty

Galaretki obydwie rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Studzimy. Dodajemy serek i dokładnie łączymy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i wylewamy połowę masy serowo-galaretkowej. Wstawiamy na 10 min. do lodówki. Następnie wykładamy ptasie mleczko (całe) i na nie wylewamy pozostałą masę. Chłodzimy godzinę w lodówce.

Gotowe:

PM1

PM3

no rewelacja...

Tagi: desery
14:37, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
jak ja to lubię..

Lubicie weekendy? heheheh, ja w sumie weekend mam w tygodniu bo już od czwartku pracowicie spędzam czas w kuchni.

A oto mój kolejny torcik:

KONIKI PONY NA TORCIE:

kpon1

kpon2

torcik wykonany dla małej Ani, jogurtowy.

Tagi: torty
13:36, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 marca 2013
kanapka na jeden kęs

k1

k2

 

k3

cateringowe kanapki z chleba tostowego i kanapkowych dodatków:

  • szynka konserwowa
  • ser żółty
  • pasta do kanapek
  • sałata lodowa
  • ogorek, papryka świeża
  • koperek,
  • łosoś wedzony
  • ogórki konserwowe mini
  • kapary
  • oliwki
  • kiełki rzodkiewki

Polecane przeze mnie....

OPIS POWSTAWANIA KANAPEK:

Z chleba tostowego odcinamy skórki (można z nich potem zrobić zapas mini grzaneczek czosnkowych do zup). Następnie każdy tost należy rozwałkować na płasko wałkiem do ciasta. Tosty układamy na folii spożywczej nastepująco: 4 X 4. Należy zakładać brzegami na siebie. Smarujemy takie ułożenie serkami (ulubione) lub pastą kanapkową wykonaną wg smaku i uznania. A potem działa już nasza fantazja kulinarno-smakowa. Ja układałam szynkę, ser, sałatę, ogórka, paprykę.... łososia wedzonego. Potem trzeba zwijać przy pomocy folii nasze tosty w rulon, ściśle. Może to być troche trudne, ale napewno efekt końcowy jest wart tego poświęcenia. Rulony na koniec opakowane folią aluminiowa wkładamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Kroimy i gotowe kanapki bankietowe.

Powodzenia!

Tagi: catering
18:24, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
tortowe wyzwanie...

Zamowienie niby proste- wykonać tort na urodziny nastolatki. Dodatkowo fanki zespołu... ok. Wyszukałam logo tego zespołu i zabrałam się do tworzenia:

sabaton

różnica jest z małymi detalami...ale jak mama odbierała to była bardzo zadowolona z niespodzianki dla córki!

sabaton2

.....

Tagi: torty
18:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
zapiekamy

Oczywiście rybkę będziemy zapiekać. Tym razem inaczej podam rybę w piątek:

ZAPIEKANKA ŁOSOSIOWO-ZIEMNIACZANA:

  • 800g fileta z łososia
  • 8 ugotowanych ziemniaków w całości
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • mleko
  • sól, pieprz biały, gałaka muszkatołowa
  • odrobina parmezanu tartego

Rybę dzielimy na kawałki i zalewamy mlekiem w garnku, gotujemy. Mleko powinno zakrywać rybę. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Wykładamy nimi naczynie żaroodporne posmarowane delikatnie tłuszczem. Ugotowaną rybę delikatnie wyjmujemy i odstawiamy by ostygła. Mleko przecedzamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją w tłuszczu. Dolewamy partiami mleko w którym gotowaliśmy rybę. Energicznie mieszamy do momenu powstania beszamelu. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na ziemniaki wykładamy rybę (rozdrabniamy palcami) , na rybę wylewamy beszamel, przykrywamy wszystko warstwą ziemniaków i zapiekamy. ( temp. 180*C) Po około 20 min posypujemy zapiekankę serem. Zapiekamy i gotowe.

zryb1

zryb2

pychotka, ale nastepnym razem dodam paprykę świeżą dla podkreślenia smaku ryby...

Tagi: ryby
17:52, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
środa, 13 marca 2013
paróweczkę?

 Ten przepis pochodzi z bloga Kuchnia Broni  (http://bronislawa70.blox.pl/html). Fantastyczne przepisy są tu zawarte. Pomysłowe, artystyczne wykonania. Polecam. Stąd właśnie zaczerpnęłam pomysł na parówki w cieście francuskim. Mój syn pochłania parówki (z 95% zawartością szynki) dość często. A że właśnie jest chory i biedny siedzi w domu chciałam jakoś mu rozweselić kolację. I się udało:

PLECIONE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM:

  • kilka parówek
  • gotowe ciasto francuskie
  • białko kurze

Każda parówkę w całości zawijamy w płat ciasta. Rulonik parówkowy nacinamy tak, by nie przeciąć ciasta do końca ale przeciąć parówkę. Następnie rozkładamy raz na lewo raz na prawo nasze nacięte paróweczki.

par1

smarujemy przed pieczeniem biaŁkiem. Pieczemy w piekarniku w 200*C do zezłocenia sie ciasta.

par2

par3

I kolacja gotowa!

Tagi: przystawki
21:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
grilowane udka w pikantnej marynacie

Posiłkuję się czasami przepisami zaczerpniętymi z TV. Moje wykonanie danego przepisu zawsze jest ciut inne , zmodyfikowane lub nieco zmienione. Tak było też teraz. Potrzebowałam inspiracji na obiad z udkami kurczaka w roli głównej. I oto ona:

GRILOWANE UDKO NA OSTRO:

  • 12 pałek kurczaka
  • ostra marynata do mięs
  • mały jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • sól

Uda obieramy ze skórki, nacinamy mięso delikatnie- lepiej wchłonie marynatę. Jogurt łączymy z odrobiną soli, dodajemy marynatę pikantną ( mieszanka przypraw pikantnych), wyciśnięty ząbek czosnku. Uda marynujemy około 2h w marynacie w lodówce.

Następnie na przyszykowanego grila wykładamy pałki kurczaka:

ty1

blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową, nakładamy kratke do pieczenia i na nią wykładamy kurczaka. Gril gotowy. Pieczemy w 180*C przez 35min. W połowie pieczenia przełożyć udka na druga stronę.

ty2

do pikantnych udek doskonale pasuje sos jogurtowo-ziołowy.

Udka są pieczone bez skórki, sa grilowane beztłuszczowo...

Polecam!

20:59, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 marca 2013
na niedzielę... danie z dzieciństwa..i nie tylko

Wiemy, że w niedzielę ma być rosół i schabowe..to tradycja znana od lat. Mi z moim tradycyjnym obiadem zapamiętanym z dzieciństwa jest wołowina w sosie z buraczkiem na gorąco i ziemniaki. Tej niedzieli przywracałam smaki z domu rodzinnego.

ROLADKI W SOSIE:

  • wołowina ekstra ( plastry 6szt)
  • 2 ogórki kiszone
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól, pieprz
  • listek laurowy,
  • 1 łyżka śmietany
  • szklanka bulionu warzywnego

Plastry wołowiny rozbijamy cienko, smarujemy musztardą, pieprzymy. Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Cebulę w piórka. Część ogórka i kawałki cebuli układamy na mięsie i wszystko ściśle zwijamy. Nasze roladki smażymy na patelni grilowej  i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do garnka. Jeśli pozostała nam cebula  i kawalki mięsa to można podsmażyć je razem z roladkami i przełożyc również do garnka. Podlewamy roladki odrobiną bulionu, dodajemy ciut soli, listek laurowy i dusimy. Zredukowany sos zabielamy łyżką śmietany.. 

Gotowe roladki podajemy z kaszą i buraczkami:

rskb1

moje smaki z dzieciństwa i buraczek wg przepisu mojej mamy..

rskb2

A wiecie co dopełniło smakowo tą niedzielę? Smażony cukier ze śmietaną... i dosłownie cofnęłam się wspomnieniami o 30lat!

19:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
to co ja lubię najbardziej.

Najbardziej lubię... mięsiwo! W każdej postaci, czy to kurczak, czy kaczka, czy schab na 100 sposobów czy goloneczki... uwielbiam. Obiad bezmięsny to dla mnie nie obiad. Mam w domu dwóch facetów i wydawałoby się, że to właśnie facet bardziej lubi mięso a tu jest odwrotnie. Moi panowie lubia obiady na słodko: naleśniki z dżemem, placki z cukrem, kluski na słodko, knedle z owocami, leniwe...a dziś np. gotowałam ryż na mleku z masłem i cynamonem.

I co ja z nimi mam?

Dziś oglądałam program o weganach... nie mogłabym. Nie wyobrażam sobie nie jeść mięsa, wędlin, ryb, jaj. Od razu przypomniało mi się jak na sylwestra gotowałam w restauracji i wśród gości byli również weganie. Było ciężko ale to w sumie było kulinarne wyzwanie.

A ja dziś na obiad sobie zaserwowałam CHIŃCZYKA:

chh

To połączenie smażonych warzyw z mięsem na ostro ( pierś z kurczaka) w wooku podane z makaronem ryżowym..boskie danie!

Tagi: mięsa
18:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 marca 2013
mój Dzień Kobiet

Od samego rana życzenia od moich chłopaków.. Cały czas chcę by mój mąż uczył mojego syna tego, by takie święta celebrował, by umiał okazać szacunek bliskim, 8marca, dzień Matki, dzień Babci, imieniny, urodziny. Potem mi synowa podziękuje..hehehe.

Dziś mój mąż dał mi odsapnąć i nie musiałam gotować obiadu, bo zostałam zaproszona na obiad... o ile moge nazwać to obiadem. On sam nie lubi mnie zabierać do knajpek czy restauracji bo...jestem strasznie wybredna. Zawsze znajdę coś "nie tak" w daniu i potem robię aferę kucharzowi...heheheh. Tak też była i tym razem. Zamówienie źle przyjęte, danie pomyłkowe nam się trafiło, jeden zestaw chyba zapomniano doprawić i... makabra! Mąż po raz kolejny oświadczył: że nie będzie mnie zabierał do restauracji i bo gotuje najlepiej!

Potem odebrałam telefon z którego się dowiedziałam,że wygrałam pobyt w Pradze Czeskiej ( weekend) w Hostelu..dla 2 osób ( 2 doby). Jednak po dość szczegółowym przeanalizowaniu tej nagrody, musiałam zrezygnować. Przykro mi było... ale...

Wieczorem wybraliśmy się do kina ( Last  Minute). Uśmiałam się do łez!

 Po powrocie ... wreszcie odpoczynek. Tak odpoczynek. Na kanapie..luz i mięta, bo po tym restauracyjnym obiedzie..tragedia!

Ogólnie dzień Kobiet LuX! Bo spędziłam z moimi facetami...ukochanymi!



Tagi: różne
12:46, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 marca 2013
JA KOBIETA

Dzis na facebooku ktoś umieścił taki wpis.. no musiałam go skopiować , bo uśmiałam sie po pachy. Normalnie moja charakterystyka:

JA, KOBIETA:

Nie czytam żadnych instrukcji. Wciskam guziki, aż zadziała.
Nie potrzebuję alkoholu, żeby narobić sobie obciachu. I bez alkoholu daję radę:)
Nie jestem rozkapryszona, tylko „emocjonalnie elastyczna”!
Najpiękniejsze słowa świata: „Idę na zakupy” :)
... Nie mam żadnych dziwactw! To są „special effects”!
Kobiety powinny wyglądać jak kobiety, a nie wytapetowane kości!
Przebaczyć i zapomnieć? Ani nie jestem Jezusem, ani nie mam Alzheimera!
My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej - na miotle!
To nie jest żaden tłuszcz! To „erotyczna powierzchnia użytkowa”!
Gdy Bóg stworzył mężczyznę, obiecał, że idealnego faceta będzie można spotkać na każdym rogu...a potem uczynił ziemię okrągłą.
Na moim nagrobku niech będzie napis: „Co się głupio gapisz? Też bym wolała leżeć teraz na plaży!”
Tak tak...my kobiety jesteśmy bowiem jedyne w swoim rodzaju!!!

super tekst!

podpisuje się pod nim!

Tagi: różne
14:08, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 marca 2013
Dzień Kobiet

W tym dniu pewnie nie jeden facet się zastanawia czym uszczęśliwić swoją kobietę. Wiem ,że pomysłów mają tysiące. A ja podam fantastycznie prosty przepis i gdy już Wasza ukochana wróci z pracy, zmęczona i już dostanie bukiet róż... zaserwujcie jej ten deser! Mega prosty i smaczny:

DESER DLA TWOJEJ KOBIETY:

  • 250g sera ricotta
  • łyżka alkoholu np. likier
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • galaretka
  • kilka łyżek musli ( chrupkie z owocami)
  • truskawki
  • odrobina tartej czekolady

Serek łączymy z cukrem i alkoholem i chłodzimy w lodówce. Galaretkę szykujemy wg przepisu na opakowaniu i wylewamy do pucharków. Chłodzimy całkowicie w lodówce. Gdy stężeje wykładamy nasz serek i posypujemy musli. Wciskamy dekoracyjną truskawkę i posypujemy tartą czekoladą. Do tego lampka szampana...

ds@

ds@@

ds@@@

gwarantuje,że każda kobieta bedzie zachwycona deserem!

Więc panowie do roboty!

Tagi: desery
22:20, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
kwaśno mi

Kilka lat temu byliśmy z mężem w Karpaczu. Mały pensjonat, cisza spokój i obiady w mieście. Trafiliśmy do knajpki, która się zwała BIDA Z NUNDZOM..dosłownie. I tam jadaliśmy najwspanialsze pierogi, schabowe i kwaśnice. Nie jadłam nigdy takiej wspaniałej. Na żeberkach, z grzybami.. Taką chciałam właśnie dziś zaserwować:

KWAŚNICA NA ŻEBERKACH:

  • 1kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 6 porcji żeberek
  • włoszczyzna
  • ziele ang, listek laurowy
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 4 łyżki mąki + masło
  • garść grzybów suszonych
  • opcjonalnie ziemniaki

Na żeberkach z przyprawami i włoszczyzną gotujemy wywar. Jeśli chcemy gotowac kwaśnicę z ziemniakami trzeba je dodać przed dodaniem kapusty. Inaczej by się nie ugotowały. Kapustę kroimy drobniej i dodajemy do wywaru. Gotujemy. Nasze suszone grzyby wystarczy dosłownie chwilkę moczyć w wodzie. Na patelni podsmażamy drobno poszatkowaną cebulę, dodajemy odsączone grzyby. Podsmażamy. Dodajemy do kapusty. Gdy nasza kapusta bedzie dostatecznie miękka (ale nie rozgotowana) zapalamy zupę- czyli na maśle podsmażamy mąkę i zagęszczamy kwaśnicę. Podajemy...

kwasnica

moja kwaśnica jst gotowana bez ziemniaków. Ale przyznam szczerze.. ta z Karpacza była ciut lepsza!

Tagi: zupy
12:10, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 marca 2013
w śmietanie

Lubicie sosy śmietanowe? A maślaki w śmietanie? Pychotka. Ja dołączyłam do tego jeszcze pieczonego kurczaka.

PIECZONY KURCZAK Z MAŚLAKAMI W ŚMIETANIE:

  • pieczone kawałki kurczaka( mogą być pozostałości z poprzedniego dania)
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • mrożone maślaki
  • makaron spaghetti

Jeśli chodzi o pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia miałam 3 porcje ( udko, pierś i pałeczkę). Kurczak był pieczony w marynacie paprykowej. Ale do tego dania można użyć równie dobrze np. kawałki pieczeni z innego mięsa.

Maślaki rozmrażamy i delikatnie smażymy na maśle. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dolewamy śmietanę i redukujemy. Śmietana nam zacznie gęstnieć. Należy odrobinę doprawić do smaku solą i pieprzem. W powstałym sosie odgrzewamy nasze kawałki mięsne. Na półmisek wykładamy mięso a do sosu dodajemy makaron. Szybko łączymy i obiad gotowy.

mms9

proste i szybkie wykorzystanie pozostałości obiadowych...a jakie smaczne...





22:42, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 marca 2013
pomarańczowa ryba

W tym tygodniu w piątek szykowałam rybę ale tym razem nie łososia, nie suma ale pstrąga. Kupiłam takiego w całości (3 sztuki). Wypatroszyłam, oprawiłam i już. Przygotowałam mąkę z przyprawami (sól, pieprz cytrynowy). Wcześniej moje pstragi skropiłam sokiem z cytryny i marynowałam około 1h w lodówce. Potem natarłam mąką i smażyłam na głębokim tłuszczu na patelni grillowej. Gdy się skórka na rybie zarumieniła przełożyłam do naczynia żaroodpornego i całe ryby skropiłam sokiem z pomarańczy i obłożyłam plastrami pomarańczy. Zapiekałam w piekarniku około 20min.

pspom

ryba po upieczeniu była miękka, słodka i ...pomarańczami pachnąca.

Tagi: ryby
18:55, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
torty

TORT ZYGZAK I PRZYJACIELE:

zmq1

zmq3

zmq2

tort z kremem śmietankowym, delikatnie alkoholowy..bo dla dzieci.

TORT HELLO KITTY ( KOLEJNY):

HK1

HK2

HK3

TORT na jasnym biszkopcie z kremem mocno truskawkowym, delikatnie alkoholowy...

Najlepsze życzenia dla Szymonka i Gabrysi!

Tagi: torty
14:20, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wreszcie marzec...

Jak już jest marzec to wiadomo, że lada dzień WIOSNA!  Słoneczko już się wkrada oknami...aż chce się wstawać rano i cieszyć dniem.. ciut dłuższym i pogodniejszym. Za chwilkę święta..szał jajeczkowo-zajączkowy już w sklepach jest. A ja? Pieke sobie moje tortciki. Kolejne zamówienia, kolejne pytania... juz też cateringi świąteczne zaczęte... zapisy trwają!

Tagi: różne
13:57, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lutego 2013
tort nagroda

Moja znajoma zamówiła tort....

TORT NIESPODZIANKA:

TO1

TO2

TO3

tort jest nagrodą w konkursie...



Tagi: torty
21:48, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
a Wiecie, że...

a Wiecie, że mój chrześniak ma już 2 ząbki!?

o

Tagi: różne
20:57, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
dwa kolejne torty

Ten tydzień obfituje w torty. Pierwszy był na 18 urodziny Piortusia. specjalne zamówienie dla wyjatkowego chłopca:

TORT "PREZENT" NA 18STKE:

18p1

18p2

18p3

tort truskawkowy, z ponczem landrynkowym.

Kolejny tort był wykonany dla małej POLI, która właśnie kończy 3latka.

TORT TRUSKAWKOWA MYSZKA MIKI:

pola1

pola2

pola3

torcik truskawkowy i cały w różu..no bo przecież dla dziewczynki.

Oczywiście i dla Piotra i dla Poli głośne 100lat!





Tagi: torty
19:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lutego 2013
grilowane piersi z kurczaka na 2 podania

Piersi z kurczaka to oczywiście dużo pomysłów do gotowania ale ja wybrałam wczoraj coś takiego:

PIKANTNE PIERSI DUSZONE:

na początek przygotowałam marynatę dość pikantną i pozostawiłam tak na noc piersi w niej w lodówce. Posiłkowałam sie marynatą do mięs i drobiu KAMISA. Dodałam tylko odrobine miodu. Następnego dnia piersi zapakowałam w folię aluminiową i wstawiłam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nastawionego na 200*C . Piekłam około 20 min. odpakowałam i dusiłam w powstałym sosie kolejne 20min. podawałam z gotowanymi brokułami.

pi=br

oczywiście pozostało mi trochę mięsa i dziś stwierdziłam, że najszybciej będzie jak zrobię sałatkę z kurczakiem.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM;

  • kawałki kurczaka( grillowany, pieczony lub gotowany)
  • pół sałaty lodowej
  • pół zielonego weżowego ogórka
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • sos; oliwa, sok z limonki, 2 łyżeczki musztardy dijon, sól, pieprz, szczypta cukru

warstwowo ukałdamy poszatkowaną sałatę, ogórka, papryke, kurczaka i rzodkiewki. Wszystko doprawiamy sosem i gotowe:

s

Smacznego...

Tagi: mięsa
15:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi