mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 11 listopada 2013
torciki na chrzest święty:

Torty na weekend to ostatnio norma. Ale ile to radości i dla mnie i dla Was:

TORT NA CHRZEST ŚWIĘTY: ( Wojtuś)

w1

w2

w3

w4

Torcik z kremem straciatella i truskawkowym.

TORT NA CHRZEST ŚWIĘTY: ( Mikołaj)

mik1

mik2

mik3

Torcik śmietankowy... prawie 3.6kg!

Tagi: torty
16:50, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty MEDYCZNE

Tym razem robiłam torty "od pacjenta" w podziękowaniu dla załogi medycznej. Fajny pomysł, by podziękować za opiekę zdrowotną zamiast "koperty" czy kwiatka. Słodka niespodzianka do kawy:

TORT DLA PIELĘGNIAREK:

piel1

piel2

piel3

TORT DLA LEKARZY:

dok1

dok2

dok4

TORT DLA REHABILITANTÓW:

reh1

reh2

reh3

i jak? fajne prezenty?

Tagi: torty
15:53, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 listopada 2013
przekąska na jeden gryz

Zbliża się czas małych imprez Andrzejkowych. Uwielbiam takie małe przekąski na jeden gryz, w sam raz na przystawki..

RULONIKI Z POLĘDWICY ŁOSOSIOWEJ:

  • 20 plasterków polędwicy łososiowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 250g twarogu chudego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czarny kawior
  • słupki czerwonej, surowej papryki
  • koperek

Jajka najlepiej przemielić przez maszynkę ( drobne oczka), połączyć z twarogiem i majonezem. Doprawić do smaku. Czarny kawior dodajemy opcjonalnie, dla osób którzy go lubią. Można go ewentualnie pominąć. Na plasterku polędwicy rozsmarowujemy pastę, na środku układamy słupek papryki i koperek, zwijamy. Tak kolejno postępujemy ze wszystkimi plasterkami wędliny. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie przecinamy na pół i ustawiamy na półmisku:

nagryz1

nagryz2

Należy pamiętać, by plasterki wędliny nie były zbyt cienko krojone, poza tym można zastąpić polędwice łososiową np. szynką konserwową.

FASZEROWANE OGÓRKI:

  • 3 wężowe, zielone ogórki
  • opakowanie ( duże) serka wiejskiego, granulowanego
  • papryka czerwona
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz
  • oliwki do dekoracji

Ogórki obieramy ze skórki i dzielimy na słupki około 2,5cm. należy wydrążyć środek ogórka ale nie do końca, pozostawiając tzw. dno miseczki. twarożek trzeba troszkę odsączyć ze śmietanki. Szczypiorek drobno kroimy, dodajemy poszatkowana również drobno paprykę. Przyprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy nasze miseczki. Dekorujemy koperkiem i połówką oliwki.

nagryz3

ROLADA ŁOSOSIOWA ZE SZPIANKIEM:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 4 jajka
  • 200g wędzonego łososia
  • 200g serka śmietankowego do smarowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrego chrzanu
  • sól

Mrożony szpinak rozmrażamy. Przesmażam na patelni bez tłuszczu do odparowania wody. Wyciskam czosnek, doprawiam solą i jeszcze chwile smażę. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach  25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Następnie studzę "placek szpinakowy". Rozkładam folię aluminiowa a na niej folie spożywczą. Na foliach układam "placek szpinakowy" papierem do góry. Papier delikatnie ściągam. Na szpinaku rozsmarowuje serek śmietankowy a na serku chrzan. Następnie rozkładam wędzonego łososia. Roladę zwijam w folie spożywczą a następnie w aluminiowa i pozostawiam w lodowce około 6h.

Po tym czasie roladę rozbieram z folii i kroję na plasterki. Podaję z kawałkiem cytryny.

nagryz4

Myślę, że takie przystawki pojawią się niebawem na waszych imprezkach?

Tagi: przystawki
16:26, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 listopada 2013
jakoś mnie to uspokaja

Gotowanie i "lepienie" tortów w sumie mnie uspokaja. Czuję się w kuchni jak ryba w  wodzie. oto moje kolejne 5 torcików tego weekendu.

TORT Z KOLORAMI BARCELONY:

bc1

bc2

bc3

Torcik ważył prawie 3 kg, smak śmietankowy z pomarańczową nutką ponczu.

TORT KUBUŚ PUCHATEK:

RM1

RM2

Torcik na roczek małego Mateuszka o smaku bitej śmietany.

TORCIK DORA:

rdr1

rdr2

rdr3

torcik truskawkowy.

TORCIK "ŁÓŻKOWY":

ad1

ad2

ad3

torcik śmietankowy z ponczem sporo alkoholowym.

TORT Z MYSZKĄ MINI:

zuzia1

zuzia2

torcik zamówiony w ostatniej chwili, ale nie potrafię odmawiać. W zamian w podziękowaniu za wykonanie torcika dostałam bombonierkę! Mała rzecz a cieszy! WIELKIE DZIĘKI!



Tagi: torty
13:04, dorotamirowska
Link Komentarze (5) »
środa, 30 października 2013
potrzebuje weny

Jesień w pełni. Kolorowo, wyjątkowo ciepło i przyjemnie. Popołudniowe spacery dają wiele przyjemności. Jest tak kolorowo, że aż zabrałam ostatnio aparat na spacer:

j1

j2

j3

j4

j5

j6

j6

Pięknie jest również wieczorem...

A tak na marginesie mam do Was, moich czytelników prośbę: ostatnio jakoś straciłam wenę twórczą na nowe potrawy. Macie jakieś sprawdzone proste dania? proste tzn. szybkie dania na obiad. Proszę o jakieś fajne przepisy a ja potem niektóre wypróbuje i wstawie na bloga. Przepisy przesyłajcie w komentarzach z podaniem swoich danych: imię , miasto ...bym mogła podać w opisie pomysłodawcę.

Z góry dziękuję!

Tagi: różne
10:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 października 2013
i kolejny torcik

Tym razem torcik zamówił znajomy dla syna na urodziny. Syn zażyczył sobie Scooby Doo:

TORT SCOOBY DOO:

sd1

sd2

sd3

Torcik wykonany praktycznie z dnia na dzień. Mam nadzieje, że się podobał i urodziny się udały!

Smak truskawkowy, waga około 2,5kg.

Tagi: torty
20:12, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 28 października 2013
inne torciki tego weekendu

TORT "CZOŁG MORO":

wik1

wik2

wik3

TORT "TĘCZOWY KONIK PONY":

tkp1

tkp2

tkp3

TORT "WĘDKARECZKA":

węd1

wed2

wed3

100 lat dla jubilatów!



Tagi: torty
16:37, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 października 2013
mój pierwszy weselniak

Do tej pory nie miałam przyjemności wykonywać tortu weselnego. I nadszedł ten czas. Pierwsze zamówienie. Tym bardziej miałam utrudnione zadanie, ponieważ panna młoda nie toleruje laktozy i "nici" z kremów na bazie bitej śmietany. Poza tym sama dekoracja była nietypowa. Miały być maliny, las, woda, rybki, słoneczko... Ale jakoś dałam rade i oto mój pierwszy weselniak:

TORT WESELNY:

w1

w2

w4

w3

Cały torcik składał się z 2 pięter opierających się na wspornikach. Przekładany masami owocowymi( coś jak frużelina) , nasączany ponczem MALIBU. Waga całego tortu to 6kg!.





Tagi: torty
22:13, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 października 2013
takie tam moje przemyślenia

Mąż chory, marudny, coś wisi w powietrzu ( pewnie jakaś paskudna choroba), syn mnie nie słucha, też marudzi .... normalny weekend. Jedyne co mnie jakoś uspokaja to czytanie nowych przepisów w necie, wyszukiwanie świeżych pomysłów kulinarnych i szperanie w nowinkach gastronomicznych. Przede mną wyzwanie tortowe: będę robiła mój pierwszy tort weselny. Jestem trochę zestresowana ale mam nadzieję, że wyjdzie wszystko O.K.



Tagi: różne
12:11, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
niedziela, 20 października 2013
zdecydowanie polecam

Już wcześniej planowałam upichcić królika na obiad ale jakoś nie miałam okazji kupić. Teraz wynalazłam i oto powstał:

KRÓLIK W SOSIE MARCHEWKOWYM NA OSTRO:

  • 1 tuszka z królika
  • 5 marchewek (słodkie)
  • czosnek, kilka ziaren jałowca
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, chili, pieprz ziołowy
  • olej,
  • mąka

Królika myjemy i dzielimy na około 7-8 części (podobnie jak kurczaka). W misce łączymy sól, chili, pieprz ziołowy, roztarty czosnek i starte w moździerzu ziarna jałowca. Dodajemy olej i w takiej marynacie pozostawiamy kawałki królika na około 2h. Następnie każdy kawałek oprószamy obficie mąką. Smażymy na patelni królika z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na pozostałym oleju zesmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy do królika i zalewamy wodą.  Królik powinien być w płynie do 3/4 swojej wysokości. Dusimy pod przykryciem około 50minut do 1 godziny. Nie zapominajmy dodać gałązki rozmarynu. Sprawdzamy smak sosu. Można delikatnie doprawić. Sam sos powinien być dość gęsty dzięki mące w której był królik.

Królika podałam z ziemniakami. Sos rewelacja!

król1

król2

Pamiętajmy, że wybierając królika nie sugerujmy się wielkością. Im większy tym twardszy...starszy... i dłużej trzeba będzie gotować.

Polecam tego rodzaju mięso. Delikatne, w sam raz dla dzieci...







Tagi: obiady
18:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
torty, torciki

Weekend to oczywiście torty. W tygodniu robiłam catering, niestety nie w swojej kuchni ( nie lubię). Ale torciki już u siebie:

TORT "ANGRY BIRDS STAR WARS":

Torcik pomysłowy, dużo MINI lepienia, ale frajda znakomita.

absw1

absw2

absw3

absw4

Tort wykonany z okazji 4 urodzin Tomka... truskawkowy, bezalkoholowy, waga ponad 2 kg.

TORT AUTOBUS:

Kolejne fajne "lepienie". Torcik dla P. Tomasza z okazji przejścia na emeryturę i ukończenia 60-tki:

as1

as2

as3

as4

kierowca oczywiście płockiego autobusu nr 701...

Kolejnym tortem był wyjątkowy tort z okazji... świętowania rocznej abstynencji. Symbolem klubu AA jest wielbłąd , stąd taka dekoracja:

TORT ABSTYNENTA:

aa1

aa3

torcik śmietankowy i oczywiście bezalkoholowy!







Tagi: torty
15:34, dorotamirowska
Link Komentarze (3) »
nic się nie zmarnuje....

W mojej kuchni staram się wykorzystać wszystko co mogę. Nie lubię wyrzucać produktów, zwłaszcza jak znajduję zastosowanie do innych potraw. I tak np. piekłam schab oraz kurczaka w całości i pozostał mi "sos" od pieczenia. powstał sos z gotowanymi w nim piersiami z kurczaka.

GOTOWANE PIERSI Z KURCZAKA:

  • "sos" pozostały z pieczenia mięs
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka maślaków
  • 3 łyżki śmietany 30%

Sos należy zagotować. Już będzie dość przyprawiony, więc nie dodaje innych ziół i przypraw. Gdy sos będzie dość tłusty należy go rozcieńczyć przegotowaną wodą. Piersi z kurczaka po umyciu kroje w kostkę i surowe dodaje do gotującego się sosu. Gotuje wraz z mięsem. Po chwili dodaje również pokrojone maślaki. Tak wszystko gotuje około 35min. Mięso stanie się miękkie, dodaje śmietankę i sos gotowy. Podałam z ryżem:

s

Smacznego!

14:56, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 października 2013
torcik dla kadry nauczycielskiej

Kolejny torcik z okazji dnia nauczyciela. Dla nauczycieli oczywiście...

TORT DLA NAUCZYCIELI:

sz1

sz2

sz3

sz4

podobno zrobił furorę... śmietankowy, " ciut" alkoholowy!

Tagi: torty
19:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 października 2013
miłosne wyznanie

Ten torcik zamówiła stęskniona żona w oczekiwaniu na powrót męża...

TORT KORPUS KOBIETY ( CYCUSZKI):

K1

K2

K3

mam nadzieję, że mąż był zadowolony i odpowiednio podziękował żonie za prezent urodzinowy.

Tagi: torty
12:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
tortowe pomysły

TORT NA 18-STKĘ:

181

182

183

ten torcik zamówiła pewna mama dla córki, która kończyła 18lat...hehheheh. Pomysł fajny. A jak wam się podoba? Rozrywkowa mama...ale klient nasz Pan!

Tagi: torty
12:41, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
niedziela, 13 października 2013
torty

 Jednym z tortów weekendowych był torcik dla 3letniego SZYMONKA ( dodatek do cateringu). Mama opisała go w ten sposób: musi być tło blue ( niebieskie) bo to ulubiony kolor synka, ma być samochód czerwony, wyścigowy , sportowy i robot.

TORT Z AUTEM SPORTOWYM ( URODZINOWY):

r1

r2

torcik ważył prawie 3kg. z kremem cytrynowo - truskawkowym.

Tagi: torty
20:57, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
to lubię

Samo planowanie cateringu to dla mnie wielka frajda. Jak mam omawiać poszczególne dania to sama staje się głodna, podejrzewam, że klient też...hehehhehe. W tym tygodniu szykowałam małe co nieco na mała rodzinna uroczystość. Jedną z przystawek był  KURCZAK A'LA INDYK:

kai1

kai2

kai3

wyluzowany, nadziewany kurczak, pełen aromatu... pycha!

Kolejnym przysmakiem cateringowym był SCHAB Z MORELAMI I DAKTYLAMI W GALARECIE:

swg1

swg2

swg3

swg4

Kolejnymi przystawkami były: sałatka z łososiem i granatem, zestaw faszerowanych jajek, zwijki szynkowe z musem chrzanowym oraz warzywna sałatka z jajkiem w szynce parmeńskiej.

Dodatkowo tort ale o tym potem.

Tagi: catering
20:38, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
co nowego....

Kolejny tydzień pracowity. Nie tyle, że torty, ciasta i cateringi ale wymyślanie czegoś na Dzień Nauczyciela. W sumie w szkole mojego syna "ten dzień" wypadł w piątek przed 14października. Był apel i cała masa niespodzianek dla kadry nauczycielskiej a klasa mojego syna przygotowała "słodką niespodziankę" zamiast kwiatów... tym razem nie były to babeczki tylko:

pacz1

małe paczuszki zawierające słodycze.

pacz2

Zaskakujące? Podobno dla nauczycieli miła niespodzianka...

A pamiętacie babeczki jakie szykowałam rok temu?

http://garnuszek.blox.pl/2012/10/DZIEN-EDUKACJI-NARODOWEJ-muffiny.html#ListaKomentarzy

W tym roku zamówione miałam kolejne muffiny:

mff

dla nauczycieli innej szkoły przez moja stała klientkę.

Każda babeczka jest inna, przeznaczona dla konkretnego nauczyciela. 





Tagi: różne
19:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 października 2013
rocznicowe torty

ROCZNICOWY TORT:

251

252

253

254

torcik wykonany z okazji 25 rocznicy ślubu Beaty i Jurka.

Jasny biszkopt z kremem rumowym, poncz pomarańczowy z nutką alkoholu.

TORT ROCZNICOWY (sypialnia):

331

332

333

334

tort wykonany na 33 rocznicę ślubu, o smaku śmietankowym, mocno alkoholowy poncz. Waga ponad 3kg.

Tagi: torty
14:25, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
piątek, 04 października 2013
zaszalałam na słodko

 

Niedawno szukałam przepisu na ciasto mało pracochłonne ale takie, by efektownie wyglądało na paterach z ciastami weselnymi. Znalazłam fajny przepis. Ciasto wyszło wspaniale, smakowało. Teraz czas na małą modyfikację w wersji domowej. Bez pieczenia

DESER Z BIAŁEJ CZEKOLADY ( ciasto bez pieczenia):

  • opakowanie biszkoptów typu "kocie języczki" z cukrem
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 3 tabliczki czekolady białej
  • szklanka śmietany kremówki 36%
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka masła niesolonego
  • 2 białka jaj
  • opcjonalnie łyżka żelatyny deserowej + łyżka wrzątku

Najlepiej deser przygotować w kwadratowej tortownicy. Jeśli chcemy przygotować deser w tortownicy okrągłej można wykorzystać okrągłe biszkopty.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.  Dodajemy masło małymi porcjami. Mleko należy zagotować, przelać do miseczki do której połamaliśmy czekolady. Muszą się rozpuścić. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do śmietany i delikatnie łączymy. Dodajemy roztopione czekolady. Wszystko delikatnie mieszamy. Jeśli stwierdzimy, że masa jest zbyt "wodnista" należy dodać łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w łyżce wrzątku. ( opcjonalnie). Dwie z trzech galaretek należy wcześniej przygotować ( tylko w szklance wrzątku każda) i pozostawić do zastygnięcia. Gotowe galaretki kroimy w kostkę i dodajemy do masy śmietanowo- czekoladowej.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami a na nie wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia. Po około 2h powinna masa zastygnąć i na wierzch wylewamy trzecią , schłodzoną galaretkę ( również rozpuszczona w szklance wrzątku).

 Deser gotowy. Kaloryczny ale wyjątkowo pyszny!

bc1

bc2

bc3

Wierzch deseru można udekorować kroplami gęstego syropu malinowego.

 Jeśli chodzi o wersję z pieczeniem należy przygotować biszkopt np. czekoladowy, przekroić na pół wzdłuż i pomiędzy dwoma biszkoptami umieścić masę śmietanowo - czekoladową. Wierzch można dekorować płatkami białej czekolady.



Tagi: ciasta
12:56, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
sposób na grzybka

Sezon grzybowy w pełni. W tym roku jest wysyp grzybów...  Oczywiście nie przepuściłam okazji by pospacerować po lasach w poszukiwaniu tych leśnych skarbów. Mój sposób na grzyby? Bardzo prosty. Oczyszczone grzyby przygotowuje do gotowania w delikatnie osolonej wodzie z listkiem laurowym. Jednak tylko same kapelusze. Ogonki pozostawiam do suszenia. Obgotowane grzyby przekładam do pojemniczków po lodach lub serkach i uzupełniam wodą pozostałą z gotowania. Zamrażam w takiej formie. Będą stanowiły dodatek do zup, mięs w sosach lub do bigosu świątecznego. A co z ogonkami? Nadziewam na sznureczki i suszę na kaloryferze. Gdy będą już suche przemielę je przez maszynkę do mięsa na tzw. susz. Zachowam w torebkach papierowych i poczekają na wykorzystanie do sosu grzybowego ( doskonały aromat nadadzą sosom) lub do posypania na wierzch pieczeni mięsnych. Można też susz grzybowy (ogonkowy) dodać do bułki tartej podczas panierowania np. kotletów schabowych. Albo do masy z mięsa mielonego na frykadelki.

Ale tuż po kolejnym grzybobraniu pozwoliłam sobie na zupę grzybową  z kluseczkami lanymi.

grzy

co za aromat ... co za grzybki... mniam.

Tagi: różne
12:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 października 2013
sałatka z melonem

Tą sałatkę wymyśliłam na poczekaniu. Może być dodatkiem do obiadu mięsnego jak i również jako przystawka.

SAŁATKA Z MELONEM:

  •  roszpunka
  •  rukola
  • sałata masłowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek wężowy
  • rzodkiewka
  • melon miodowy ( połowa)
  • kiełki słonecznika i rzodkiewki
  • ziarna słonecznika, dyni i kawałki suszonych pomidorów (nie z zalewy) 
  • oliwa z oliwek z dodatkiem chili
  • pół łyżeczki cukru, sól, pieprz, sok z połowy cytryny

Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy roszpunkę i rukolę. Dodajmy kiełki i dokładnie mieszamy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki dzielimy na polówki, rzodkiewkę w ćwiartki. Melona obieramy , pozbywamy się nasion ze środka i kroimy w kawałeczki. Wszystkie warzywa i melona dodajemy do sałat i dokładnie łączymy. Na koniec z oliwy, przypraw , cukru i soku z cytryny robimy dressing sałatkowy. Sałatkę wykładamy na półmisek, posypujemy pestkami słonecznika, dyni i pomidorów suszonych. Tuż przed podaniem polewamy przygotowanym  dressingiem.

sałatka mango

Kolorowa i bardzo orzeźwiająca sałatka.

Tagi: sałatki
14:19, dorotamirowska
Link Komentarze (2) »
stare w nowej wersji przepisy

Jeszcze do niedawna serwowałam wersje mięsną enchilady. Ponieważ jedna z moich klientek przeszła na wegetarianizm enchilada pojawiła się w wersji wega.

WEGETARIAŃSKA ENCHILADA.

  • mała cukinia
  • czerwona papryka surowa
  • cebula średnia
  • puszka czerwonej fasoli
  • kostka sera pleśniowego
  • kilka plasterków chili
  • sól, oregano
  • ser grana padano w kostce

sos:

  • pomidory całe w puszcze
  • przecier pomidorowy ( najlepiej wersja domowa)
  • cebula, świeży czosnek 2 ząbki
  • jajko
  • mała śmietana 18%
  • sól, bazylia, pieprz lub ostra papryka

Dodatkowo gotowe placki tortilli.

Cukinie, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą. fasole odcedzamy i płuczemy, dodajemy do warzyw. Na koniec kruszymy ser, który powinien się rozpuścić powodując połączenie warzyw.

Pomidory wraz z przecierem gotujemy, dodajemy poszatkowaną cebule i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy do smaku solą i ostrym pieprzem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. jajko łączymy ze śmietana i dodajemy do sosu pomidorowego. Dusimy, aż sos stanie się gęsty. Sporą łyżkę sosu dodajemy do warzyw wcześniej duszonych.

Na gotową tortille wykładamy warzywa i składamy boki tortilli do środka  i zwijamy w rulon. ( tzw. zwijana koperta). Tak robimy z kilkoma tortillami. Na blaszce wykładamy część sosu pomidorowego, na niego układamy zwinięte tortille. Resztą sosu pokrywamy wierzch tortilli.

Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 160*C przez około 10-12min. na koniec ucieramy na wierzch ser. i zapiekamy jeszcze 3min. Podajemy udekorowane listkiem bazylii.

Twega1

ponieważ moi chłopcy dodatkowo chcieli wersję mięsną połączyłam te dwie opcje.

Twega2

A przepis na wersje mięsna podałam tu:

http://garnuszek.blox.pl/2012/03/gnam-pedzeciagle-bieg.html

Smacznego!

14:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 września 2013
pomysłowe torty

W trakcie weselnych przygotowań szykowałam torciki. Jeden całkiem nowy pomysł i dwa panieńskie wieczory.

TORT NA 30 URODZINY:

30m1

30m2

30m3

torcik śmietankowo-truskawkowy, mało alkoholowy poncz, waga ponad 2,5kg.

Kolejne dwa torciki to tradycyjny" jegomość" na wieczór panieński.

TORCIK NA WIECZÓR PANIEŃSKI: ( dwa wydania)

t1

t2

mam nadzieję, że obydwa wieczory się udały...

Tagi: torty
20:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
troszkę odpoczynku

Koniec września i koniec wesel... czyli chwila odpoczynku. Wytchnienia i popracowania wreszcie w domu. "Popracowania'' to za dużo powiedziane, bo mam zakaz nadwyrężania ręki prawej. Ot, ręka odmówiła posłuszeństwa, naderwane ścięgna, przepracowanie. Tak to jest, gdy chce na raz pracować w 2 miejscach. Ale teraz 2 tyg. zwolnienia. L4? Nie- rozsądek!

Tagi: różne
19:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi