mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
czwartek, 14 lipca 2016
Pasztet słonecznikowy wega

PASZTET SŁONECZNIKOWY WEGA:

  • 250g słonecznika łuskanego
  • 1 papryka
  • 100g gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty curry pikantnej czerwonej
  • sól, pieprz biały
  • szczypta kurkumy

Ziarna słonecznika zalewamy wodą ( chłodna, ale przegotowana) na kilka godzin odstawiamy. Ja zalałam na noc.  Paprykę obieramy ze skórki. Odcedzony słonecznik wrzucam do blendera ( malaksera), dodaję paski papryki i przecier i miksujemy. Dodajemy przyprawy i pastę curry. Jeśli pasztet jest zbyt zwarty można dodać odrobinę wody.

c

Smacznego.

Tagi: przystawki
10:42, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lipca 2016
Sałatka makaronowa dobra na ciepło i na zimno

SAŁATKA DOBRA NA CIEPŁO I ZIMNO:

  • makaron kokardki
  • łosoś wędzony
  • czosnek,
  • parmezan starty
  • pestki dyni
  • świeża bazylia
  • olej rzepakowy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Liście bazylii, pestki dyni i czosnek blendujemy dodając olej, a na koniec dodajemy starty parmezan. Powstanie nam "pesto". Do jeszcze ciepłego makaronu dodajemy pesto i delikatnie mieszamy by obkleiło kokardki. Na koniec dodajemy pocięte kawałki łososia. Posypujemy dekoracyjnie pestkami dyni.

pet

smacznego!



Tagi: sałatki
22:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Dorsz na cukini z topinamburem.

DORSZ NA CUKINI Z TOPINAMBUREM PIECZONY W FOLII:

  • polędwica z dorsza ( 180g/os)
  • cukinia 2sztuki
  • topinambur około 500g
  • koper
  • przyprawa do drobiu
  • sól, pieprz cytrynowy
  • oliwa smakowa do marynowania
  • sok z cytryny
  • tymianek do dekorowania
  • sos: serek mascarpone, jogurt naturalny gęsty, majonez, czosnek, sól, pieprz, cukier

Poporcjowanego dorsza marynujemy w soku z cytryn, soli i pieprzu cytrynowym przez około 1h. W tym czasie cukinię "zamieniamy"  w makaron. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry a następnie w paski. Marynujemy cukinie  skrapiając ją oliwą smakową (u mnie z czosnkiem i chili). Topinambur gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Gdy bulwy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i przyprawiamy przyprawą do drobiu( pikantną).  Na folię aluminiową wykładamy "makaron" z cukinii , na nim układamy rybę a na niej plastry topinambur. Posypujemy koprem i składamy folię w paczuszkę.

r

Z serka mascarpone, jogurtu, majonezu i czosnku z przyprawami wykonujemy sos do gotowej potrawy. 

 Zapiekamy rybę przez około 20minut.

re

 Po rozpakowaniu dekorujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego.

Tagi: ryby
20:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Zapiekanka makaronowo-rybna.

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-RYBNA:

  • okoń nilowy lub dorsz
  • sok z cytryny
  • makaron rurki
  • brokuł
  • 2 jajka
  • śmietana 30%
  • odrobina masła
  • tarty ser do zapiekania
  • pomidory
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały+cytrynowy

 

Rybę dzielimy na kawałki, marynujemy w soku z cytryny z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Makaron gotujemy al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki, sparzamy wrzątkiem i hartujemy. Z jaj i śmietany przygotowujemy sos. Doprawiamy gałką, solą i białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego( wysmarowanego masłem) wkładamy połowę makaronu, układamy na nim kawałki ryby, brokuł i ósemki pomidora. I tak następną warstwę układamy.  Następnie wylewamy na te warstwy sos jajeczno-śmietanowy. posypujemy tartym serem. Na wierzch układamy liście bazylii... Przykrywamy naczynie szczelnie folią aluminiową. Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 170*C przez około 30-35minut, na koniec zapiekania zdejmujemy folię.

Smacznego.

z

zz



Tagi: ryby
15:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 czerwca 2016
sałatka z bonem, fetą i suszonymi pomidorami.

SAŁATKA Z BONEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • bon ( bober, bób)
  • ser feta
  • migdały całe
  • suszone  pomidory w zalewie
  • czosnek
  • natka pietruszki

Bon należy ugotować , ostudzić i obrać ze skórek. Nie powinien być rozgotowany. Migdały zalewamy wrzątkiem. Pomidory kroimy drobno. Ser rozgniatamy łączymy z czosnkiem drobno posiekanym. Bon łączymy z pomidorami i serem. Dodajemy obrane ze skórki migdały. Dekorujemy natką pietruszki a tuż przed podaniem skrapiamy oliwą pozostałą od suszonych pomidorów.

b

Smacznego!

Tagi: sałatki
22:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z ciecierzycy i malin

SAŁATKA Z CIECIERZYCY I MALIN:

  • puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek zielony
  • ser feta
  • maliny
  • sałata
  • sos: oliwa, sok z malin, sól, musztarda,

Pomidorki kroimy na pół, ogórka ze skórą w plastry, ser feta w kostkę. Ciecierzyce odsączamy. Na sałatę wykładamy pomidory, ogórka, ser i ciecierzycę. Dekorujemy malinami. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

ciec

Tagi: sałatki
22:29, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sałatka z selarem naciowym i orzechami

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ORZECHAMI:

  • seler naciowy
  • twarde, zielone jabłka
  • orzechy włoskie
  • miód, sól, chili
  • ser pleśniowy typu blue
  • sałata rukola
  • oliwa smakowa z chili

Selera kroimy w plastry, jabłko w kostkę( wraz ze skórką)ser pleśniowy w kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni, dodajemy miód, odrobine soli i szczyptę chili. Karmelizujemy. Na sałatę wykładamy selera, jabłka, ser i na wierzch orzechy. Delikatnie skrapiamy oliwą z chili.

so

Smacznego!

Tagi: sałatki
22:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
placuszki z kalafiora

PLACUSZKI Z KALAFIORA:

  • spory kalafior
  • mąka kukurydziana
  • jajko
  • chili świeże
  • szczypiorek
  • kurkuma

Kalafiora gotujemy, odsączamy i delikatnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i drobno posiekane chili. Mąkę kukurydzianą dodajemy i szczyptę kurkumy. Produkty wszystkie dokładnie łączymy. Mąki powinno być tyle , by ciasto można było formować w dłoniach jak kotlety mielone.

plk 

Kotlety smażymy obustronnie na oleju. Można podawać same lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!



22:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Biało-zielone barwy-ryba w śmietanie.

RYBA W ŚMIETANIE CZYLI BIAŁO-ZIELONA...

  • łosoś lub dorsz ( bez skóry , bez ości)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • śmietana 18%
  • ser feta
  • świeży szpinak, natka pietruszki, koperek
  • musztarda chrzanowa
  • olej sól, pieprz

Rybę dzielimy na porcje( porcja to około 180-200g), solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny by ścięło się białko. Po około godzinie wykładamy porcje ryby na blachę i na wierzch ryby wykładamy po łyżce śmietany i kilka kawałków sera feta.  Pieczemy w 180*C przez około 12-15minut. ( nagrzany piekarnik). W tym czasie do wysokiego naczynia wkładamy natkę, koperek i szpinak, dolewamy odrobinę oleju, musztardę i blendujemy. Doprawiamy sola i pieprzem. Powstanie nam gęsty sos do ryby. Jako dodatek...zielony majonez...

zel

Smacznego!



Tagi: ryby
17:10, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z arbuzem

SAŁATKA Z ARBUZEM:

  • roszponka
  • czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • opcjonalnie słonecznik
  • sos balsamiczny
  • arbuz ( bezpestkowy)

Cebule kroimy drobno, ser w kostkę a z arbuza wykrawamy łyżeczką kulki. Można tylko pokroić w kostkę, ale tak się lepiej prezentuje.

Na sałete wykładamy ser, oliwki, cebulę i kulkowanego arbuza... przed podaniem dekorujemy sosem balsamicznym.

arb

Opcjonalnie można dodać pestki słonecznika.

Smacznego!

Tagi: sałatki
14:32, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
gotowane"sushi"

GOTOWANE "SUSHI"...

  • papier z alg
  • około 700g ryb ( różne do zmielenia)
  • sos sojowy ciemny
  • sezam
  • biały pieprz
  • wywar warzywny lub rybny
  • przecier pomidorowy
  • folia

Rybę mielimy, doprawiamy, dodajemy sezam. Trzeba trochę odczekać by połączyły się smaki. Na arkusz papieru wykładamy masę rybną:

zwijamy jak sushi. Każdą roladke zawijamy w folię.

re

Do wrzącego wywaru dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy nasze roladki około 15minut. Odwijamy z folii i kroimy na plastry:

ree

przekąska gotowa. Smacznego!

Tagi: ryby
14:21, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 czerwca 2016
Pasta z pieczonego bakłażana

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA:

-3 średnie bakłażany
-2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
-1 spory pomidor
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-pół pęczka natki petruszki
-ok. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-chili na czubek łyżeczki
-ćwierć łyżeczki kuminu
-świeżo zmielony czarny pieprz
-sól

Dodatkowo czarny sezam.

  Bakłażany przekrawamy wzdłuż, nacieramy oliwą i odrobinę solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy je ok. pół godziny. Należy je wystudzić.
W tym czasie czosnek i przeciskamy przez praskę, siekamy natkę pietruszki, a nasiona kuminu prażymy chwilę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Gdy bakłażany przestygną obieramy je z przypalonej skórki, wydrążamy miąższ i lekko odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski dodajemy tahini, pomidora, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki i kumin i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ja na koniec dodałam czarny sezam.  

By masa nie wysychała ( chociaż u mnie zniknęła od razu) można delikatnie polać oliwą sezamową.

gb

smacznego!



Tagi: przystawki
11:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Biało-czerwoni - czyli serniczek kokosowy z truskawkami

BIAŁO-CZERWONI. CZYLI SERNIK KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI.

  • margaryna Kasia 125g
  • kakaowe herbatniki około 300g
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 500ml jogurtu greckiego
  • 300ml śmietanki 30%
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 25g żelatyny
  • truskawki + truskawkowa galaretka

 Margarynę rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą. Łączymy w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. Masę herbatnikową wykładamy na dno formy o wymiarach 20x20 cm i lekko dociskamy.. Formę odstawiamy do lodówki. Jogurt łączymy z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę zalewamy  1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała. Śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczoną mieszamy z łyżką ubitej śmietanki. Łączymy masę kokosową z żelatyną i śmietanką. Otrzymaną masę przekładamy do formy na schłodzony spód. Wkładamy ponownie do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i dodajemy do truskawek. Czekamy aż stężeją. Wykładamy na masę kokosową i ponownie chłodzimy. Po około godzinie ciasto będzie gotowe. Smacznego.

bcz

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

 
 

Tagi: ciasta
10:58, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 czerwca 2016
Racuszki z bananami

RACUSZKI Z BANANAMI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 banany
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania( opcjonalnie)

Mąkę, cukry, sodę połączyć, dodać jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać . Ja dodaje jeszcze trochę oleju do ciasta, lepiej się smażą placuszki. Banany drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny by nie zmieniały koloru. Dodajemy do ciasta. Ciasto powinno być zwarte i dość gęste. Smażymy na oleju ( dość sporo) , odsączamy na ręczniku papierowym. Można posypywać cukrem pudrem.

r

w środku racuszki są bardzo puchate... mniam. Smacznego!

rr

10:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Naleśnikowy tort warzywny.

NALEŚNIKOWY TORT WARZYWNY:

  • ciasto naleśnikowe+ szpinak
  • cukinia,
  • pieczarki
  • pomidory w puszce
  • czosnek, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • masło, mąka, mleko czyli beszamel
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia naleśników
  • ser żółty tarty

Ciasto naleśnikowe łączymy ze szpinakiem. W moim przypadku, ro posiekany surowy szpinak. Smażymy naleśniki. Potrzebujemy około 5szt.

Warzywa smażymy jak na leczo, na maśle, przyprawiamy. Można dodać różne warzywa ulubione. Doprawiamy czosnkiem, ziołami i solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania. W tortownicy układamy na spód naleśnik, nakładamy farsz a następnie beszamel i żółty ser. I tak kilka warstw. ostatni powinien być na wierzchu naleśnik. Wierzch posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku w 180*C/ 15minut.

ee

rr

Smacznego!

21:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty czerwcowe...

TORTY:

ll

lll

sm

om1

om2

per1

j

h

b

i

ii

pij

ko

kor

y





Tagi: torty
16:43, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kruche z truskawkami.

KRUCHE Z TRUSKAWKAMI NA BUDYNIU...

kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki u mnie tortowa
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180*C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • dodatkowo owoce, u mnie truskawki
  • cukier puder do dekoracji

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto przekrojone na pół truskawki.

Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 180*C przez około 35minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorować cukrem pudrem.

krtr

 Przepis zaczerpnięty z internetu. Smacznego!

 

Tagi: ciasta
16:04, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
ciasto na zimno z kaszą manną

CIASTO NA ZIMNO Z KASZĄ MANNĄ:

  • biszkopty
  • 4 łyżki kaszy manny
  • pół litra mleka
  • 200g masła lub margaryny Kasia
  • 1 jajko
  • szklanka cukru pudru
  • galaretka + owoce

Mleko gotujemy z kaszą manną, schładzamy. Dodajemy jajko. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do niego stopniowo schłodzoną kaszę mannę.  Tortownicę 20cm wykładamy biszkoptami, wykładamy masę i wkładamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy w pomniejszonej ilości wody i chłodną wylewamy na masę.

Można udekorować owocami.

P.S. ...ostał się maleńki kawałeczek ... do zdjęcia.

Smacznego!



Tagi: ciasta
14:01, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 czerwca 2016
sałatka brokułowa z makaronem

SAŁATKA BROKUŁOWA Z MAKARONEM:

  • 150g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 spory brokuł
  • 2x200g sera feta
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku

Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem (nie solić!). Przykryć i poczekać aż będzie dość miękki. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzątku ale bardzo krótko. Powinien być jeszcze chrupki. Przelewamy go zimną wodą- hartujemy.

Ser kruszymy palcami, dodajemy jogurt, paprykę i posiekany czosnek. Nie trzeba doprawiać , ponieważ ser jest dostatecznie słony a papryka ostra. Łączymy ser z makaronem. Do makaronu dodajemy brokuł. Gotowe.

bb

Smacznego!

Tagi: sałatki
14:19, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 czerwca 2016
Sałatka wybuchowa...z granatem

SAŁATKA WYBUCHOWA Z GRANATEM:

  • granat
  • roszponka
  • prażone pestki dyni
  • ser ricotta kremowy,
  • pomidorki koktajlowe
  • sos: oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Na sałatę wykładamy pomidorki koktajlowe oraz ser. Granat należy obrać- pestki wyłożyć na sałatkę i posypać pestkami dyni. Tuż przed podaniem polać sosem.

gg

Smacznego.

Tagi: sałatki
21:33, dorotamirowska
Link Komentarze (1) »
Sałatka truskawkowa z orzechami

SAŁATKA TRUSKAWKOWA Z ORZECHAMI:

  • sałata lodowa
  • truskawki
  • orzeszki solone
  • krojone migdały
  • ser mozzarella mini
  • listki bazylii tajskiej
  • sos: miód, cytrynowy sok, pieprz, oliwa, sos sojowy.

na sałatę lodową porwaną wykładamy połówki umytych i przekrojonych truskawek, serowe kulki, orzechy. Dekorujemy listkami bazylii tajskiej i tuż przed podaniem polewamy sosem.

tt

Smacznego!

Tagi: sałatki
21:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 czerwca 2016
Sałatka z wędzonym pstrągiem

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM:

  • wędzony pstrąg
  • 6 jajek przepiórczych
  • pomidorki koktajlowe
  • marynowane karczochy
  • sałata roszponka
  • sól, pieprz
  • sos: oliwa, ocet winny, musztarda, miód, pieprz, bazylia

Na sałacie rozkładamy pomidorki i obrane, ugotowane połówki jaj przepiórczych. Pstrąga obieramy-układamy kawałkami (bez ości!) na sałacie. Dodajemy podzielone na części marynowane karczochy. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

r

Smacznego!



Tagi: sałatki
20:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
roladki rybne z sosem kaparowym

ROLADKI RYBNE Z SOSEM KAPAROWYM:

  • łosoś
  • dorsz do zmielenia
  • szpinak
  • czosnek
  • sól, pieprz cytrynowy
  • masło 200g
  • śmietana 30% szklanka
  • kapary
  • cukier łyżeczka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina wywaru rybnego

Łososia należy pokroić w plasterki i delikatnie rozbić:

Przyprawiamy delikatnie solą i sokiem z cytryny. Dorsza mielimy i doprawiamy wg uznania. Można dodać natkę pietruszki lub koper. Szpinak przesmażamy na maśle dodając czosnek i sól.  Na folii spożywczej układamy kolejno: łososia, łyżkę zmielonej ryby i szpinak:

Zwijamy rybę jak cukierka w folii. Wywar do gotowania może być rybny a ja użyłam wywaru warzywnego. Nasze roladki ( cukiereczki) gotujemy około 15min we wrzątku.

W tym czasie rozpuszczamy mało w rondelku, dodajemy sól, pieprz, cukier i sok z cytryny i śmietanę, gotujemy. Na koniec dodajemy kapary odsączone.  Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki można zagęścić mąką. Sosem polewamy roladki:

Podałam rybne roladki z jaśminowym ryżem.

Smacznego.





Tagi: ryby
14:52, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 czerwca 2016
Rollsy

ROLLSY:

  • 12szt. papieru ryżowego
  • marchew
  • por( biała część)
  • zielony ogórek
  • kiełki rzodkiewki i słonecznika
  • wędzony łosoś-plastry
  • roszponka
  • sos czosnkowy lub: czosnek, miód, sos sojowy, oliwa chili, sok z limonki,

Marchew, pora i ogórka kroimy w jednakowej długości i grubości słupki, łososia dzielimy na kawałki. Papier ryżowy zwilżamy obustronnie tak, by stał się dość miękki Na środku układamy po kilka  słupków warzywnych, kiełki i łososia i składamy boki papierowe następnie rolujemy w rulon. Kombinacja warzyw może być jak najbardziej dowolna.

Podajemy z sosem czosnkowym lub sojowym.

nasze rollsy należy jeść od razu.... zresztą zbyt długo nie trzeba namawiać.

Tagi: przystawki
10:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka na grillu

SAŁATKA NA GRILLU:

  • szparagi
  • boczniaki
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • listki bazylii tajskiej
  • przyprawa do grillowanych warzyw
  • oliwa z chili
  • sól
  • ser BURSZTYN

Szparagi przygotowujemy odcinając zdrewniałe końcówki, marynujemy w oliwie z dodatkiem soli. Boczniaki skrapiamy oliwa i solimy. Pomidorki  przekrawamy na pół i posypujemy przyprawami.  Warzywa grillujemy. Po grillowaniu wykładamy na papier kuchenny by odsączyć tłuszcz.

Rukole wykładamy na półmisek, następnie grillowane warzywa. Dekorujemy listkami bazylii i wiórkami sera bursztyn.

b

Sałatkę można skropić delikatnie oliwą ale niekoniecznie.

Smacznego.

Tagi: sałatki
08:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 54
O autorze
Top Blogi