mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
poniedziałek, 23 maja 2016
Kaszotto ze szparagami.

KASZOTTO ZE SZPARAGAMI.

  • kasza gryczana
  • pasta pomidorowa
  • pomidory suszone w zalewie ziołowej
  • grzyby np. maślaki, podgrzybki
  • olej kokosowy
  • szparagi
  • oliwa z chili
  • sól, pieprz
  • czosnek 2 ząbki

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby przesmażamy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojone pomidory suszone i czosnek. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Marynujemy w oliwie z chili z odrobiną soli. Do grzybów dodajemy ugotowaną kaszę (i podlewamy odrobine wodą pozostałą od gotowania kaszy )i pastę pomidorową. Łączymy wszystko razem. Na patelni grillowej grillujemy szparagi i dodajemy do gotowego kaszotto.

k

Smacznego.

09:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Faszerowane bakłażany

FASZEROWANE BAKŁAŻANY:

  • 2 bakłażany
  • kasza kuskus
  • bulion warzywny
  • sok z cytryny
  • pieczarki
  • pomidory suszone w zalewie ziołowej
  • ser mozzarella
  • cebula dymka
  • koperek
  • sól, pieprz biały
  • przyprawa grillowa
  • wędzona papryka
  • zioła prowansalskie
  • masło kokosowe

Bakłażany myjemy i wydrążamy środek, który dodajemy do przesmażanej na maśle kokosowym cebuli dymki i pieczarek.

Bakłażany nacieramy w środku solą i odrobine cytrynowym sokiem. Kaszę zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy by napęczniała. Farsz doprawiamy przyprawami i ziołami do smaku. Dodajemy pokrojone pomidory i na koniec koperek. Do kaszy dodajemy farsz i łączymy. Faszerujemy środek bakłażana gotowym farszem. Na wierzch układamy plastry sera.

bk

Zapiekamy w 180*C przez około 12minut.

bk2

Smacznego.

Tagi: obiady
09:35, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 maja 2016
rabarbar-owe love

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM:

          zaczyn:

  • 30g drożdży świeżych lub 15g suszonych
  • 1/2szkl. mleka
  • 1/2szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cukru

           ciasto:

  • 1/2szkl. mleka
  • 1/2szkl. cukru
  • 1/4 masła
  • jajko
  • 3szkl. mąki
  • szczypta soli
  • rabarbar

          kruszonka:

  • 1szkl. mąki
  • 1/2szkl. cukru
  • 1/2 masła

Przygotowujemy zaczyn i dostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy miskę ściereczką i czekamy pół godziny. W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Myjemy i kroimy w kostkę, zsypujemy ciut cukrem.

Gdy zaczyn urośnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Może się ciut lepić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(tortownica 24cm) i wciskamy w nie kawałki rabarbaru ( dużo). Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 45minut. Kruszonka powinna się zrumienić.

dz

najlepsze ciasto jeszcze ciepłe...hihi

dz

smacznego!

Tagi: ciasta
11:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 maja 2016
torty

TORTY:

h

hh

kj

tt

tk

tk2

tk5

Tagi: torty
21:53, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Rybne roladki z suszonymi pomidorami

RYBNE ROLADKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • około 1kg ryby( najlepiej filety dobre do zmielenia)
  • 150g świeżego tuńczyka (plaster)
  • 3/4szklanki suchej kaszy manny
  • sól , pieprz cytrynowy,
  • suszone pomidory w zalewie
  • wywar rybny
  • sos cytrynowy: skórka starta z cytryny +sok, czosnek, musztarda djon, oliwa, jogurt grecki, sól, pieprz, koperek

Rybę należy przemielić, doprawić, solą i pieprzem cytrynowym i dodać tyle kaszy manny, by masa była dość zwarta. Odstawiamy, by kasza wchłonęła wilgoć z ryby W tym czasie kroimy w paseczki pomidory suszone. Całą masę należy podzielić na 6-8 porcji. Jedną część wykładamy na folię spożywczą jako placuszek, na środek wykładamy łyżkę pomidorów i zawijamy:

Każda "paczka" to 1 porcja. Powinna ważyć wraz z pomidorami i kaszą około 180g. Do wrzącego wywaru rybnego wkładamy paczki i gotujemy około12-15minut. Po ugotowaniu odrobinę studzimy i następnie zdejmujemy folię. Podajemy na ciepło z sosem cytrynowym.

Smacznego!





Tagi: ryby
21:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 maja 2016
Ryba na czarnym makaronie

RYBA NA CZARNYM MAKARONIE:

  • około 700g ryby( filet, b/s)
  • brokuł
  • czarny makaron( barwiony atramentem z kałamarnicy)
  • parmezan
  • pieprz cytrynowy, sól morska, oliwa z chili
  • beszamel: mleko, masło, mąka

Brokuł gotujemy ale powinien pozostać chrupki, makaron gotujemy al'dente. Rybę marynujemy w oliwie z chili, soli i pieprzu cytrynowym. Delikatnie grillujemy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Naczynie żaroodporne należy nasmarować masłem, wykładamy gniazda makaronowe i w przestrzenie miedzy makaronem wciskamy różyczki brokuł.

k1

wykładamy kawałki zgrillowanej ryby.

k2

i posypujemy delikatnie parmezanem

k3

na całość wykładamy beszamel i posypujemy pozostałym parmezanem

k4

Zapiekankę pieczemy w 180*C przez około 20minut.

Smacznego!

Tagi: ryby
18:47, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
dla ochłody... serniczek

SERNIK NA ZIMNO:

  • wiaderko sera mielonego( na sernik)
  • 2 galaretki do warstwy z jagodami lub borówkami ( niebieska)
  • 2 galaretki do warstwy malinowej( różowa)
  • 1 galaretka czerwona na wierzch
  • borówki lub jagody
  • maliny
  • herbatniki kakaowe( ciemne) około 350g
  • masło 200g

Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem. Wykładamy masę herbatnikową na dno tortownicy (22cm). Chłodzimy w lodówce. 2galaretki różowe rozpuszczamy w 1/2l wrzątku. ( tak samo te niebieskie). Do różowych galaretek dodajemy pół masy serowej. ( do niebieskich galaretek drugie pół). Różową masę wykładamy na schłodzone herbatniki. Dodajemy część malin. Chłodzimy do zgęstnienia warstwy. Na nią wykładamy warstwę niebieską z borówkami lub jagodami. Chłodzimy. Na koniec górę dekorujemy malinami w całości i zalewamy pozostałą czerwoną galaretką. Chłodzimy kilka godzin.

22

smacznego!

Tagi: desery
14:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka szparagowo-brokułowa

SAŁATKA SZPARAGOWO-BROKUŁOWA:

  • brokuł
  • szparagi
  • ser feta z ziołami
  • awokado
  • kiełki brokuł
  • pomidorki koktajlowe truskawkowe
  • oliwa z chili
  • sos: śmietana 30%, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Ma być trochę twardawy - chrupki. Szparagi marynujemy w oliwie z chili i solimy i grillujemy. Przekładamy na ręcznik kuchenny. Awokado powinno być bardzo miękkie. Obieramy i kromy w kostkę. Brokuł wykładamy na półmisek, wciskamy w środek szparagi. Dodajemy pomidorki, awokado i ser. Dekorujemy kiełkami. Tuż przed podaniem polewamy sosem śmietanowo - czosnkowym.

grs2

Smacznego!

12:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
szparagi w sałatce

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I ORZECHAMI W MIODZIE:

  • sałata np. roszponka
  • szparagi
  • ser feta z chili
  • orzechy włoskie
  • pomidorki koktajlowe
  • kiełki do dekoracji
  • miód, oliwa z chili,
  • sól

Szparagi przełamujemy( same pękną w odpowiednim miejscu) i marynujemy w oliwie z chili i odrobinę solimy. Po chwili grillujemy i odkładamy na ręcznik kuchenny. Orzechy prażymy na suchej patelni, pod koniec dodajemy oliwę z chili i dodajemy odrobinę miodu tak by orzechy się karmelizowały w nim.

Na sałatę wykładamy pomidorki koktajlowe, ser feta i szparagi. Dodajemy orzechy i dekorujemy kiełkami. Tuż przed podaniem skrapiamy sałatkę oliwą z chili.

grs

Smacznego!

Tagi: sałatki
12:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 maja 2016
Torty:

 

TORTY:

gd

r

kot

tr

tre

rr







Tagi: torty
22:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Roladki z bakłażana jako przystawka:

ROLADKI Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA Z SEREM:

  • 3 szt. bakłażana
  • 2x200g sera feta
  • pasta z suszonych pomidorów
  • orzechy włoskie ( zmielone, ale niezbyt drobno)
  • olej kokosowy

Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry, solimy. Na patelni grillowej roztapiamy olej kokosowy i grillujemy z obu stron plastry bakłażana. Przekładamy na ręcznik kuchenny by odsączyć tłuszcz. Sery łączymy z pastą pomidorową i zmielonymi orzechami włoskimi. Gdy bakłażanowe plastry ostygną smarujemy je pastą serową i zwijamy w ruloniki. Podajemy jako przekąskę na zimno.

rbd

Smacznego.

Tagi: przystawki
21:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ryba w musztardzie

RYBA W MUSZTARDZIE NA PORACH:

  • 150g ryby/osobę
  • musztarda francuska
  • 3 pory+3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • olej kokosowy do smażenia

Najlepszą i najsmaczniejszą rybą jest oczywiście dorsz-polędwiczki lub łosoś. Rybę wcześniej marynowałam musztardzie,w przyprawach i skropiłam ją sokiem z cytryny. Pora kroimy w plasterki i smażymy na oleju kokosowym wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy łyżkę musztardy i mód. Dusimy pora.

Na oddzielnej patelni z obu stron smażymy rybę ale tylko po 1minucie z każdej strony. Po łyżce pora wykładamy na folię aluminiową a na pora wykładamy rybę. Dodajemy jeszcze odrobinę pora na wierzch i kilka listków pietruszki.

rm1

 Folię aluminiową składamy w paczuszki i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 12-15minut.

Podajemy z ziemniakami z wody i surówką.

rm2

Smacznego!

Tagi: ryby
21:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ryba z brzoskwiniami

RYBA PIECZONA W FOLII Z BRZOSKWINIAMI:

  • po 180g ryby/osoba ( dowolna ryba b/s, najlepiej filet)
  • brzoskwinie z puszki
  • sól, pieprz cytrynowy, świeża kolendra
  • ser mozzarella bawola
  • sok z 2 cytryn
  • oliwa ( do spryskania folii)

Porcje ryb marynujemy w soku z cytryny najlepiej kilka godzin. Doprawiamy do smaku. Na folii aluminiowej układamy porcje ryby, na niej układamy plasterki brzoskwini, plastry mozzarelli  kolendrę. Należy pamiętać, ze folię aluminiową spryskujemy oliwą. Z folii robimy tzw. paczuszki ( nie zwijamy folii tylko składamy do siebie boki folii, by w środku była przestrzeń z powietrzem).

rf

Takie Paczuszki zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 15minut.

rf2

Smacznego!



Tagi: ryby
20:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kotlety warzywne

KOTLETY WARZYWNE:

  • mieszanka warzyw- brokuł, kalafior, marchewka- mogą być mrożone
  • bułka tarta
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 surowe jajko
  • koperek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek

Warzywa należy ugotować ( ja gotowałam w rosole) i przepuścić przez maszynkę wraz z jajkami, dodajemy jajko surowe i bułkę tartą oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku. Formujemy placuszki i dodatkowo obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Można podawać jako danie główne np. z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięs.

kw

Smacznego!



Tagi: obiady
20:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Dorsz w sosie z chorizo

DORSZ W SOSIE Z CHORIZO:

  • polędwica z dorsza
  • cebulka perłowa (garść) 

Tagi: ryby
20:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 kwietnia 2016
Sałatka na zielono

SAŁATKA NA ZIELONO:

  • garść sałaty roszponka
  • garść liści rzodkiewki( młode liście)
  • awokado
  • seler naciowy
  • kolendra
  • zielona papryka bez skórki
  • cebula czerwona
  • kiwi
  • prażone płatki migdałowe
  • sos: oliwa, sok z limonki, sól, pieprz,

Sałatę, liście rzodkiewki i selerowe liście i kolendrę łączymy. Dodajemy pokrojony seler naciowy i paprykę. Awokado kroimy w kostkę( obrane) i skrapiamy sokiem z limonki by nie czerniało. Dodajemy wraz z pokrojonym kiwi. Na koniec dodajemy odrobinę pokrojonej drobno cebuli. Wszystko polewamy sosem a na koniec dekorujemy płatkami migdałów.

ziel

Smacznego!.

Tagi: sałatki
20:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka dwa sery

SAŁATKA dwa SERY:

  • liście szpinaku
  • trochę sałaty masłowej
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • ser camembert( naturalny)
  • ser feta ( naturalny)
  • szczypiorek
  • pestki dyni
  • sos: oliwa, ocet winny jabłkowy, musztarda, sól, pieprz, ciut soku z cytryny, miód

Sałatę rwiemy , szpinak płuczemy i łączymy z sałatą. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty i szpinaku wraz z koktajlowymi pomidorkami. dodajemy pokrojone sery i posypujemy szczypiorkiem. Dekorujemy pestkami dyni i tuż przed podaniem polewamy sosem.

ser

smacznego!

Tagi: sałatki
20:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sernik kokosowy na zimno.

SERNIK KOKOSOWY NA ZIMNO:

  • 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
  • 1 kg twarogu sernikowego(wiaderko)
  • 1/2  szklanki cukru
  • 80 ml likieru kokosowego
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
  • około 500 - 700 g truskawek
  • 1 paczka (215 g) ciastek owsianych (typu Złotokłose)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła, roztopionego

Ciastka owsiane drobno pokruszyć, dodać wiórki kokosowe(100g) i roztopione masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając. Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg, cukier i likier, dokładnie wymieszać.

Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód.

Na wierzch ułożyć połówki truskawek. Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).

koko

Smacznego!



Tagi: ciasta
19:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

hf1

hf2

hh1

hh2

b1

min

org

org3

Tagi: torty
10:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 kwietnia 2016
Torty

Torty:

l

ll

f

rt

rty

poi

poiu



Tagi: torty
23:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 kwietnia 2016
Sałatka z grillowanym bakłażanem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM:

  • 2 bakłażany
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory w ziołowej zalewie
  • 2 opakowania sera feta
  • świeża bazylia
  • garść świeżego szpinaku

 

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy 1 i 3/4 kostki sera i łączymy. Bakłażana kroimy w plastry a następnie plastry w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i odrobine solimy. Zalewa pozostała z pomidorów będzie nam służyć za olej do grillowania bakłażana. Liście szpinaku łączymy z liśćmi bazylii. Na nie wykładamy kawałki bakłażana i posypujemy serem z pomidorami i kolejna warstwa: szpinak + bazylia, ser z pomidorami. Ostatnią warstwę stanowi bakłażan + ser bez pomidorów. Całą sałatkę dekorujemy liśćmi bazylii.

b

Smacznego.

Tagi: sałatki
21:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pulpety rybne z zielonym sosem

PULPETY RYBNE Z ZIELONYM SOSEM:

  • 700g dowolnej ryby , dobrej do zmielenia
  • kasza manna
  • sól, pieprz cytrynowy
  • koperek
  • bulion warzywny( ewentualnie rybny)
  • 2 ugotowane marchewki z bulionu
  • pół kostki solonego masła
  • sałata masłowa
  • 3 żółtka
  • szklanka śmietanki 30%

Rybę zmieloną doprawiamy do smaku, dodajemy również zmieloną marchewkę i koperek drobno posiekany. Dodajemy suchą kaszę mannę ( na zasadzie -jak bułkę tartą) by zagęścić masę rybną. Formujemy małe kulki ( pulpeciki) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy chwilę, dosłownie do momentu gdy zetnie się białko w rybie. Pulpety wyławiamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Bulion należy przecedzić. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy porwane liście sałaty i smażymy ją. Dodajemy połowę bulionu i gotujemy. Zdejmujemy rondelek z ognia i ciut studzimy "sos". Dodajemy pojedynczo żółtka blendując "sos"(uważając by jajka się nie ścięły. Ponownie rondelek stawiamy na ogniu i dodajemy śmietanę. Sos doprawiamy do smaku. Nasze pulpety rybne podlewamy odrobiną bulionu i naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy około 15minut.

Podajemy pulpety polane zielonym sosem.

kr

Pulpety są bardzo delikatne, można je podawać z jaśminowym ryżem lub z puree ziemniaczanym.

Tagi: ryby
20:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ciasto bananowe bez pieczenia

CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA:

  • biszkopty
  • margaryna Kasia 125g + pół szklanki wody
  • 5 średnich bananów
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok z 1 cytryny
  • truskawki do dekoracji

Banany miksujemy ( dodajemy sok z cytryny by nie czerniały), dodajemy roztopioną margarynę, którą  roztapiamy w wodzie w rondelku( schłodzoną) i dodajemy suche dwie galaretki. Wszystko razem łączymy i odstawiamy do tężenia. Biszkoptami wykładamy dno tortownicy(22cm), wylewamy masę bananową i wstawiamy na chwile do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki w 1/2 l wrzątku. Na masę bananowa układamy truskawki i zalewamy chłodnymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki.

* truskawki zostały dodane zamiast plastrów banana. Jeśli chcemy uzyskać 100% bananowca truskawki zastępujemy bananami. Wtedy dodatkowo w liście zakupów pojawi się więcej bananów.

banan

Smacznego!

Tagi: ciasta
19:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Polędwiczki pod szpinakową kołderką

POLĘDWICZKI POD SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • szpinak (może być mrożony)
  • ser ricotta
  • czosnek, sól, biały pieprz
  • tarty parmezan
  • oliwa
  • masło

Polędwiczki należy pokroić w plastry i delikatnie ubić ręką. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Grillować na oliwie.

Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i smażymy. Doprawiamy sola i białym pieprzem, na koniec dodajemy ricottę.

Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nie szpinak i posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15minut.

szw1

szw2

Smacznego!

Tagi: mięsa
18:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z kozim serem i winogronem

SAŁATKA Z KOZIM SEREM I WINOGRONEM:

  • roszponka,
  • czerwona papryka bez skórki
  • orzechy włoskie
  • żurawina suszona
  • kozi ser-twardy
  • ser żółty z ostrymi papryczkami piri piri
  • zielone winogrono bezpestkowe

Na sałacie układamy pokrojoną paprykę, pokrojone w kostkę sery i posypujemy orzechami oraz winogronem. Dodajemy żurawinę. Tuż przed podaniem polewamy delikatnie oliwą.

sr

Smacznego!

Tagi: sałatki
18:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi