mój garnuszek-moja kulinarna fantazja. DOMOWO , SMACZNIE , ZDROWO...
RSS
środa, 11 maja 2016
dla ochłody... serniczek

SERNIK NA ZIMNO:

  • wiaderko sera mielonego( na sernik)
  • 2 galaretki do warstwy z jagodami lub borówkami ( niebieska)
  • 2 galaretki do warstwy malinowej( różowa)
  • 1 galaretka czerwona na wierzch
  • borówki lub jagody
  • maliny
  • herbatniki kakaowe( ciemne) około 350g
  • masło 200g

Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem. Wykładamy masę herbatnikową na dno tortownicy (22cm). Chłodzimy w lodówce. 2galaretki różowe rozpuszczamy w 1/2l wrzątku. ( tak samo te niebieskie). Do różowych galaretek dodajemy pół masy serowej. ( do niebieskich galaretek drugie pół). Różową masę wykładamy na schłodzone herbatniki. Dodajemy część malin. Chłodzimy do zgęstnienia warstwy. Na nią wykładamy warstwę niebieską z borówkami lub jagodami. Chłodzimy. Na koniec górę dekorujemy malinami w całości i zalewamy pozostałą czerwoną galaretką. Chłodzimy kilka godzin.

22

smacznego!

Tagi: desery
14:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka szparagowo-brokułowa

SAŁATKA SZPARAGOWO-BROKUŁOWA:

  • brokuł
  • szparagi
  • ser feta z ziołami
  • awokado
  • kiełki brokuł
  • pomidorki koktajlowe truskawkowe
  • oliwa z chili
  • sos: śmietana 30%, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Ma być trochę twardawy - chrupki. Szparagi marynujemy w oliwie z chili i solimy i grillujemy. Przekładamy na ręcznik kuchenny. Awokado powinno być bardzo miękkie. Obieramy i kromy w kostkę. Brokuł wykładamy na półmisek, wciskamy w środek szparagi. Dodajemy pomidorki, awokado i ser. Dekorujemy kiełkami. Tuż przed podaniem polewamy sosem śmietanowo - czosnkowym.

grs2

Smacznego!

12:41, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
szparagi w sałatce

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I ORZECHAMI W MIODZIE:

  • sałata np. roszponka
  • szparagi
  • ser feta z chili
  • orzechy włoskie
  • pomidorki koktajlowe
  • kiełki do dekoracji
  • miód, oliwa z chili,
  • sól

Szparagi przełamujemy( same pękną w odpowiednim miejscu) i marynujemy w oliwie z chili i odrobinę solimy. Po chwili grillujemy i odkładamy na ręcznik kuchenny. Orzechy prażymy na suchej patelni, pod koniec dodajemy oliwę z chili i dodajemy odrobinę miodu tak by orzechy się karmelizowały w nim.

Na sałatę wykładamy pomidorki koktajlowe, ser feta i szparagi. Dodajemy orzechy i dekorujemy kiełkami. Tuż przed podaniem skrapiamy sałatkę oliwą z chili.

grs

Smacznego!

Tagi: sałatki
12:30, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 maja 2016
Torty:

 

TORTY:

gd

r

kot

tr

tre

rr







Tagi: torty
22:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Roladki z bakłażana jako przystawka:

ROLADKI Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA Z SEREM:

  • 3 szt. bakłażana
  • 2x200g sera feta
  • pasta z suszonych pomidorów
  • orzechy włoskie ( zmielone, ale niezbyt drobno)
  • olej kokosowy

Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry, solimy. Na patelni grillowej roztapiamy olej kokosowy i grillujemy z obu stron plastry bakłażana. Przekładamy na ręcznik kuchenny by odsączyć tłuszcz. Sery łączymy z pastą pomidorową i zmielonymi orzechami włoskimi. Gdy bakłażanowe plastry ostygną smarujemy je pastą serową i zwijamy w ruloniki. Podajemy jako przekąskę na zimno.

rbd

Smacznego.

Tagi: przystawki
21:37, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ryba w musztardzie

RYBA W MUSZTARDZIE NA PORACH:

  • 150g ryby/osobę
  • musztarda francuska
  • 3 pory+3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • olej kokosowy do smażenia

Najlepszą i najsmaczniejszą rybą jest oczywiście dorsz-polędwiczki lub łosoś. Rybę wcześniej marynowałam musztardzie,w przyprawach i skropiłam ją sokiem z cytryny. Pora kroimy w plasterki i smażymy na oleju kokosowym wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy łyżkę musztardy i mód. Dusimy pora.

Na oddzielnej patelni z obu stron smażymy rybę ale tylko po 1minucie z każdej strony. Po łyżce pora wykładamy na folię aluminiową a na pora wykładamy rybę. Dodajemy jeszcze odrobinę pora na wierzch i kilka listków pietruszki.

rm1

 Folię aluminiową składamy w paczuszki i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 12-15minut.

Podajemy z ziemniakami z wody i surówką.

rm2

Smacznego!

Tagi: ryby
21:16, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ryba z brzoskwiniami

RYBA PIECZONA W FOLII Z BRZOSKWINIAMI:

  • po 180g ryby/osoba ( dowolna ryba b/s, najlepiej filet)
  • brzoskwinie z puszki
  • sól, pieprz cytrynowy, świeża kolendra
  • ser mozzarella bawola
  • sok z 2 cytryn
  • oliwa ( do spryskania folii)

Porcje ryb marynujemy w soku z cytryny najlepiej kilka godzin. Doprawiamy do smaku. Na folii aluminiowej układamy porcje ryby, na niej układamy plasterki brzoskwini, plastry mozzarelli  kolendrę. Należy pamiętać, ze folię aluminiową spryskujemy oliwą. Z folii robimy tzw. paczuszki ( nie zwijamy folii tylko składamy do siebie boki folii, by w środku była przestrzeń z powietrzem).

rf

Takie Paczuszki zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200*C przez około 15minut.

rf2

Smacznego!



Tagi: ryby
20:55, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kotlety warzywne

KOTLETY WARZYWNE:

  • mieszanka warzyw- brokuł, kalafior, marchewka- mogą być mrożone
  • bułka tarta
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 surowe jajko
  • koperek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek

Warzywa należy ugotować ( ja gotowałam w rosole) i przepuścić przez maszynkę wraz z jajkami, dodajemy jajko surowe i bułkę tartą oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku. Formujemy placuszki i dodatkowo obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Można podawać jako danie główne np. z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięs.

kw

Smacznego!



Tagi: obiady
20:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Dorsz w sosie z chorizo

DORSZ W SOSIE Z CHORIZO:

  • polędwica z dorsza
  • cebulka perłowa (garść) 

Tagi: ryby
20:24, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 kwietnia 2016
Sałatka na zielono

SAŁATKA NA ZIELONO:

  • garść sałaty roszponka
  • garść liści rzodkiewki( młode liście)
  • awokado
  • seler naciowy
  • kolendra
  • zielona papryka bez skórki
  • cebula czerwona
  • kiwi
  • prażone płatki migdałowe
  • sos: oliwa, sok z limonki, sól, pieprz,

Sałatę, liście rzodkiewki i selerowe liście i kolendrę łączymy. Dodajemy pokrojony seler naciowy i paprykę. Awokado kroimy w kostkę( obrane) i skrapiamy sokiem z limonki by nie czerniało. Dodajemy wraz z pokrojonym kiwi. Na koniec dodajemy odrobinę pokrojonej drobno cebuli. Wszystko polewamy sosem a na koniec dekorujemy płatkami migdałów.

ziel

Smacznego!.

Tagi: sałatki
20:54, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka dwa sery

SAŁATKA dwa SERY:

  • liście szpinaku
  • trochę sałaty masłowej
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • ser camembert( naturalny)
  • ser feta ( naturalny)
  • szczypiorek
  • pestki dyni
  • sos: oliwa, ocet winny jabłkowy, musztarda, sól, pieprz, ciut soku z cytryny, miód

Sałatę rwiemy , szpinak płuczemy i łączymy z sałatą. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty i szpinaku wraz z koktajlowymi pomidorkami. dodajemy pokrojone sery i posypujemy szczypiorkiem. Dekorujemy pestkami dyni i tuż przed podaniem polewamy sosem.

ser

smacznego!

Tagi: sałatki
20:39, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
sernik kokosowy na zimno.

SERNIK KOKOSOWY NA ZIMNO:

  • 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
  • 1 kg twarogu sernikowego(wiaderko)
  • 1/2  szklanki cukru
  • 80 ml likieru kokosowego
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
  • około 500 - 700 g truskawek
  • 1 paczka (215 g) ciastek owsianych (typu Złotokłose)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła, roztopionego

Ciastka owsiane drobno pokruszyć, dodać wiórki kokosowe(100g) i roztopione masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając. Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg, cukier i likier, dokładnie wymieszać.

Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód.

Na wierzch ułożyć połówki truskawek. Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).

koko

Smacznego!



Tagi: ciasta
19:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

hf1

hf2

hh1

hh2

b1

min

org

org3

Tagi: torty
10:13, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 kwietnia 2016
Torty

Torty:

l

ll

f

rt

rty

poi

poiu



Tagi: torty
23:51, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 kwietnia 2016
Sałatka z grillowanym bakłażanem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM:

  • 2 bakłażany
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory w ziołowej zalewie
  • 2 opakowania sera feta
  • świeża bazylia
  • garść świeżego szpinaku

 

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy 1 i 3/4 kostki sera i łączymy. Bakłażana kroimy w plastry a następnie plastry w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i odrobine solimy. Zalewa pozostała z pomidorów będzie nam służyć za olej do grillowania bakłażana. Liście szpinaku łączymy z liśćmi bazylii. Na nie wykładamy kawałki bakłażana i posypujemy serem z pomidorami i kolejna warstwa: szpinak + bazylia, ser z pomidorami. Ostatnią warstwę stanowi bakłażan + ser bez pomidorów. Całą sałatkę dekorujemy liśćmi bazylii.

b

Smacznego.

Tagi: sałatki
21:14, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Pulpety rybne z zielonym sosem

PULPETY RYBNE Z ZIELONYM SOSEM:

  • 700g dowolnej ryby , dobrej do zmielenia
  • kasza manna
  • sól, pieprz cytrynowy
  • koperek
  • bulion warzywny( ewentualnie rybny)
  • 2 ugotowane marchewki z bulionu
  • pół kostki solonego masła
  • sałata masłowa
  • 3 żółtka
  • szklanka śmietanki 30%

Rybę zmieloną doprawiamy do smaku, dodajemy również zmieloną marchewkę i koperek drobno posiekany. Dodajemy suchą kaszę mannę ( na zasadzie -jak bułkę tartą) by zagęścić masę rybną. Formujemy małe kulki ( pulpeciki) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy chwilę, dosłownie do momentu gdy zetnie się białko w rybie. Pulpety wyławiamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Bulion należy przecedzić. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy porwane liście sałaty i smażymy ją. Dodajemy połowę bulionu i gotujemy. Zdejmujemy rondelek z ognia i ciut studzimy "sos". Dodajemy pojedynczo żółtka blendując "sos"(uważając by jajka się nie ścięły. Ponownie rondelek stawiamy na ogniu i dodajemy śmietanę. Sos doprawiamy do smaku. Nasze pulpety rybne podlewamy odrobiną bulionu i naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy około 15minut.

Podajemy pulpety polane zielonym sosem.

kr

Pulpety są bardzo delikatne, można je podawać z jaśminowym ryżem lub z puree ziemniaczanym.

Tagi: ryby
20:36, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ciasto bananowe bez pieczenia

CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA:

  • biszkopty
  • margaryna Kasia 125g + pół szklanki wody
  • 5 średnich bananów
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok z 1 cytryny
  • truskawki do dekoracji

Banany miksujemy ( dodajemy sok z cytryny by nie czerniały), dodajemy roztopioną margarynę, którą  roztapiamy w wodzie w rondelku( schłodzoną) i dodajemy suche dwie galaretki. Wszystko razem łączymy i odstawiamy do tężenia. Biszkoptami wykładamy dno tortownicy(22cm), wylewamy masę bananową i wstawiamy na chwile do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki w 1/2 l wrzątku. Na masę bananowa układamy truskawki i zalewamy chłodnymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki.

* truskawki zostały dodane zamiast plastrów banana. Jeśli chcemy uzyskać 100% bananowca truskawki zastępujemy bananami. Wtedy dodatkowo w liście zakupów pojawi się więcej bananów.

banan

Smacznego!

Tagi: ciasta
19:09, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Polędwiczki pod szpinakową kołderką

POLĘDWICZKI POD SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • szpinak (może być mrożony)
  • ser ricotta
  • czosnek, sól, biały pieprz
  • tarty parmezan
  • oliwa
  • masło

Polędwiczki należy pokroić w plastry i delikatnie ubić ręką. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Grillować na oliwie.

Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i smażymy. Doprawiamy sola i białym pieprzem, na koniec dodajemy ricottę.

Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nie szpinak i posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15minut.

szw1

szw2

Smacznego!

Tagi: mięsa
18:45, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z kozim serem i winogronem

SAŁATKA Z KOZIM SEREM I WINOGRONEM:

  • roszponka,
  • czerwona papryka bez skórki
  • orzechy włoskie
  • żurawina suszona
  • kozi ser-twardy
  • ser żółty z ostrymi papryczkami piri piri
  • zielone winogrono bezpestkowe

Na sałacie układamy pokrojoną paprykę, pokrojone w kostkę sery i posypujemy orzechami oraz winogronem. Dodajemy żurawinę. Tuż przed podaniem polewamy delikatnie oliwą.

sr

Smacznego!

Tagi: sałatki
18:17, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z fenkułem

SAŁATKA Z FENKUŁEM:

  • 2x fenkuł ( koper włoski)+ przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • czerwona cebula
  • ziarna słonecznika
  • oliwki czarne
  • 2x pomarańcza + sok z jednej pomarańczy
  • ( opcjonalnie sałata roszponka)

Fenkuł kroimy w plastry 1cm, posypujemy przyprawą do kurczaka, grillujemy na mocno rozgrzanej oliwie( na patelni grillowej). Przekładamy na papier kuchenny by odsączyć tłuszcz. Cebule kroimy, pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki. Na sałacie układamy fenkuł, cebule, oliwki, pomarańcze i posypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy gałązkami kopru i tuz przed podaniem skrapiamy sokiem z pomarańcza.

fen1

Smacznego!

Tagi: sałatki
17:49, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 kwietnia 2016
Kalarepka nadziewana kaszą kuskus

KALAREPKA NADZIEWANA KASZĄ KUSKUS:

  • kalarepki ( 1 szt./os)
  • kasza kuskus
  • suszone pomidory w zalewie ziołowej
  • pieczarki
  • cukinia
  • pietruszka natka
  • ser mozzarella
  • przyprawa do warzyw grillowanych
  • sól, pieprz,

Kalarepki oczyszczamy z liści i wydrążamy środek przygotowując je do faszerowania. Tak przygotowane kalarepki gotujemy około 15minut we wrzątku osolonym. Kasze kuskus zalewamy wrzątkiem dodając przyprawę do grillowanych warzyw. Przykrywamy i odstawiamy. Na patelni przesmażamy pokrojone pieczarki, cukinię i suszone pomidory. Wszystkie warzywa dodajemy do gotowej kaszy. Łączymy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Obgotowane kalarepki wyjmujemy i na dnie każdej układamy spory plaster mozzarelli. Następnie faszerujemy kaszą z warzywami. Na każdej kalarepce kładziemy ser.

kal1

posypujemy świeżymi ziołami i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez około 15-18minut. Ser powinien się przyrumienić.

kal2

Kalarepki stanowią główne danie lub mogą być jako dodatek do mięsa.

kal3

Smacznego!



Tagi: obiady
23:05, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Kasza z warzywami-danie wegetariańskie.

DANIE WARZYWNE Z KASZĄ:

  • kasza jęczmienna w połączeniu z soczewicą i suszonymi pomidorami ( w torebkach)
  • cukinia
  • pieczarki
  • marchewki juniorki
  • brokuł
  • masło 200g
  • mleko
  • mąka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • ser- strata mozzarella
  • bulion warzywny

Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cukinie kroimy w plastry, pieczarki w ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. W bulionie gotujemy cukinię przez około 4minuty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła. Wykładamy ugotowaną kaszę. Na niej układamy cukinię wyjętą z bulionu.

zw1

Następnie gotujemy w bulionie(tym samym) pieczarki i mini marchewki i wykładamy na cukinie. Gotowanie trwa tylko kilka minut.

zw2

Następnie gotujemy brokuł i wykładamy na pieczarki.

zw3

Następnie robimy beszamel ( zasada 3xM- Masło Mąka Mleko), doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wylewamy beszamel na warzywa, posypujemy serem.

zw4

 zapiekamy przez około 15minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

zw5

Można podawać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa.

zw6

Smacznego!





Tagi: obiady
22:20, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Ryba marynowana

RYBA MARYNOWANA:

  • dorsz flet bez skóry i bez ości
  • sok z jednej cytryny
  • kilka plastrów cytryny
  • sól, biały pieprz mielony
  • pietruszka 2 pęczki
  • oliwa

Rybę opłukujemy, osuszamy. Zalewamy sokiem z cytryny tak, by cała ryba była zanurzona w soku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Natkę pietruszki miksujemy wraz z oliwą i przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pietruszkowym sosem. Wykładamy rybę i na nią wylewamy sos pietruszkowy. Na rybę wykładamy plasterki cytryny. Tak przygotowane danie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3h. Po tym czasie folię zdejmujemy a zamieniamy na folię aluminiową. Rybę pieczemy w 180*C przez 15minut. Zdejmujemy folie i jeszcze dopiekamy chwilkę.

Smacznego.

d

Tagi: ryby
21:46, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Rybka - pycha!

DORSZ POD PIERZYNKĄ:

  • cukinia
  • czosnek, kilka ząbków
  • koperek
  • polędwiczki z dorsza ( 200g/os)
  • pomidorki koktajlowe
  • pieprz cytrynowy, sól ( przyprawa do ryb w ziołach)
  • mozzarella
  • odrobina masła do posmarowania formy

Cukinię myjemy, kroimy w plastry, solimy i odstawiamy.

Polędwiczki marynujemy w soku z cytryny.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Dno wykładamy plastrami cukinii, które osuszamy ręcznikiem kuchennym. Ząbki czosnku obieramy i połówki wciskamy między cukinię. Na cukinii układamy dorsza, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Układamy pomidorki koktajlowe:

dr

Na wierzch jeszcze dodajemy kawałki czosnku i mozzarellę:

my

Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, ewentualnie przyprawą do ryb w ziołach. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez 15minut.

Smacznego!



Tagi: ryby
21:00, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
Torty

TORTY:

kula1

kula2

fc

w

wu

min1

min4

r1

r4

Tagi: torty
20:12, dorotamirowska
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Top Blogi